Ukrainan ja Syyrian sodat eivät ratkaise Itämeren turvallisuutta

Presidentti Vladimir Putinin Suomen vierailun yhteydessä nousi esille taas kerran Itämeren turvallisuustilanne ja siihen vaikuttavat tekijät. Yleinen käsitys Suomessa on, että Ukrainan ja Syyrian sodan ratkaisut parantaisivat myös Itämeren turvallisuustilannetta.

Tuon laatuiset ajatukset eivät ole uusia.

[Itämeren turvallisuustilanteeseen] on vain poliittinen ratkaisu, Minskin sopimuksen toteuttaminen ja sanktioiden poisto.” totesi ulkoministeri Timo Soini (uv.) vuosi sitten Porin Suomi Areena -keskustelussa (MTV3 13.7.2016). Samaa mieltä samassa keskustelussa olivat kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) sekä kansanedustaja ja presidenttiehdokas Matti Vanhanen (kesk.).

Nuo näkökannat ovat yleisiä suomalaispolitiikkojen keskuudessa.

Suomi Areena -keskustelussa mainittiin myös Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindbergin haastattelu Verkkouutisissa (Verkkouutiset 10.7.2016), jossa hän totesi, ettei liennytystä Itämeren turvallisuustilanteessa ole nähtävissä. ”Olen erittäin eri mieltä Puolustusvoimien komentajan kanssa.”, Heinäluoma totesi ykskantaan Suomi Areenalla (MTV3 13.7.2016).

Heinäluoman mukaan siis Itämeren turvallisuustilanne tulisi vuoden 2016 kesästä parantumaan. Millä perusteella, sitä Heinäluoma ei tarkasti maininnut.

Lindberg oli tässäkin asiassa tälläkin kertaa oikeassa: Itämeren turvallisuustilanne ei parantanut vaan edelleen huonontunut. Asiantuntijana hän tietää turvallisuustilanteeseen pohjimmiltaan vaikuttavat tekijät. Vuosi on osoittanut Lindbergin olemisen oikeassa liiankin hyvin.

                                                                                               ****

Suomalaismedia ja suomalaispoliitikot korkeinta ulkopoliittista johtoa myöten ovat väärässä siinä, että Ukrainan tai Syyrian tilanteen ratkaisut muuttaisivat oleellisesti Itämeren turvallisuustilannetta. Itämeren turvallisuustilannetta ei muuta paremmaksi myöskään Suomen harjoittama ”aktiivinen vakauspolitiikka”, jonka presidentti Niinistö lanseerasi uudenvuoden puheessa 2015.

Itämeren ympäristön yleiseen turvallisuustilanteeseen vaikuttaa kaksi tekijää: Ukrainan kriisi ja Syyrian sota, joissa molemmissa Venäjä on osallisena, presidentti toteaa.” uutisoi Maaseudun Tulevaisuus presidentti Niinistön kantoja Itämeren turvallisuustilanteen kiristymisestä (Maaseudun Tulevaisuus 26.10.2016).

Toki Ukraina ja Syyria vaikuttavat Itämeren turvallisuuteen, mutta Itämeren turvallisuustilanteen pohjimmaiset vaikuttimet eivät ole Ukrainan kriisi eikä Syyrian sota. Syyrian sota kaikkein vähiten.

Suomessa ei ole luettu eikä kuunneltu tarkkaan Venäjän eikä etenkään presidentti Putinin kannanottoja, joita on esitetty jo ennen Krimin valloitusta 2014. Noissa kannanotoissa on selväsanaisesti kerrottu, mistä Venäjän osalta on kysymys. Mikä maailmanpolitiikan suuressa kuvassa on Venäjälle uhkana.

Presidentti Putinin vastaus toimittajan kysymykseen lehdistötilaisuudessa 19.12.2013 kertoi, mikä vaikuttaa Itämeren turvallisuustilanteeseen Venäjän näkökulmasta. Toimittajan kysymys koski ydinlatauksien kuljettamiseen kykenevien Iskander-ohjusten sijoittaminen Itämerelle Kaliningradiin (Bild 14.12.2013).

Ydinlatauksien kuljettamiseen kykenevien lyhyen kantaman ohjukset ovat erityinen uhkatekijä, johon Nato ja myös Ruotsi ovat reagoineet lisäämällä tiedustelua Itämerellä. Tiedustelua on aktivoitu jo ennen Krimin niemimaan valloitusta, kun Iskander-ohjusten sijoittaminen Itämerelle Kaliningradiin pysyvästi tai väliaikaisesti tuli tietoon vuonna 2013. Nato-maat ovat pikkuhiljaa tehostamassa myös ohjuspuolustusta Itämeren rannoilla, ensisijaisesti aluksi Puolassa.

Olen käsitellyt Itämeren tiedusteluasiaa tarkemmin kirjoituksessa otsikolla ”Itämeren kiristynyt turvallisuustilanne – Itämeri on jo nyt Nato-meri”, joka löytyy täältä.

Presidentti Putin kertoi joulukuun 2013 lehdistötilaisuudessa siis sen pohjimmaisen syyn, josta johtuu Venäjän sotilaallisen käyttäytymisen muutos: Eurooppaan rakennettava Yhdysvaltain strateginen ohjuspuolustusjärjestelmä, joka Putinin mukaan on uhka Venäjän ydinasepelotteelle.

Putinin lehdistötilaisuudessa lausuttu on kuunneltavissa ja katsottavissa mm. YouTubessa. 2 minuuttia ja 26 sekuntia kestävä nauha löytyy Google-hakusanalla ”YouTube, Putin-Iskander missiles in Kaliningrad 21.12.2013”.

Putin on toistanut saman viestin lukuisia kertoja eikä vuosi 2013 ollut ensimmäinen kerta. Venäjän ydinaseet ja strategisen ohjuspuolustuksen muodostama uhka ydinasepelotteelle on oleellisin turvallisuustekijä Venäjälle, koska se vaikutusmahdollisuudet maailmanpolitiikkaan ovat viime kädessä kiinni ydinaseista, ei taloudesta eikä konventionaalisista aseista.

                                                                                               ****

Turvallisuuspolitiikan suomalaisasiantuntijat – mm. ulkopolitiikan tutkija Matti Pesu Tampereen yliopistolta – ovat kyllä ilmaisseet selkeästi, että Euroopan ja siinä sivussa myös Itämeren turvallisuutenanne heikentyi jo ennen Ukrainan kriisiä (MTV3 20.6.2016).

Yhdysvallat on haastanut Venäjän strategisella ohjuspuolustusjärjestelmällä sotilasteknisessä osaamisessa. Toistaiseksi Venäjä ei ole kyennyt vastaamaan Yhdysvaltain strategiseen ohjuspuolustusjärjestelmään sotilasteknisesti. Sen sijaan perinteisissä konventionaalisissa aseissa Venäjän sotilastekninen osaaminen on hyvällä tasolla, mikä on tullut esille Venäjän sotatoimissa Itä-Ukrainassa.

Neuvostoliitolle ja Venäjälle ovat olleet turvallisuuspolitiikassa vaikeita ne ajankohdat, jolloin Yhdysvallat on saamassa etumatkaa teknisellä paremmuudella aseteknologiassa niin, että maa ei olisi sotilaallisesti tasaveroinen ja sen sotavoima olisi lyötävissä.

Aikaisemmin hieman vastaavanlainen Yhdysvaltain ja silloisen Neuvostoliiton välejä kiristänyt tilanne oli 1980-luvun alkupuolella, jolloin Yhdysvallat sijoitti presidentti Ronald Reaganin johdolla silloin voimassa olleen Offset Strategyn puitteissa uuden sukupolven tutkaohjattuja keskimatkan Pershing II -ohjuksia sekä BGM-109G -risteilyohjuksia Eurooppaan Neuvostoliiton SS-20-ohjuksia vastaan.

Neuvostoliiton Eurooppaan jo 1970-luvun loppupuolella asettamat SS-20-ohjukset huolestuttivat Natoa ja Yhdysvaltoja, koska venäläisohjusten ydinkärjet uhkasivat kaikkia Länsi-Euroopan suurkaupunkeja ja ennen kaikkea iso-Britannian niitä lentotukikohtia, joita Yhdysvallat käytti ja käyttää edelleen.

Vastaavasti kuin Neuvostoliiton SS-20-ydinkärkiohjukset 1970-luvun jälkipuolelta olivat uhka Nato-maille lyhyen reagointiajan puitteissa (”short-notice attack”), ovat nyt uhka myös ydinlatauksia kuljettavat Iskander-ohjukset Kaliningradissa ja Krimin niemimaalla.

Vuoden 2009 Zapad-harjoituksen jälkeen ja etenkin syksyn 2013 jälkeen, jolloin Iskander-ohjuksia siirrettiin Kaliningradiin, Nato ja Yhdysvallat seuraavat tarkkaan, miten Venäjä käsittelee ja siirtelee Iskander-ohjuksia ja niihin käypiä ydinkärkiä. Asiaa seurataan myös tämän vuoden Zapad-harjoituksessa. Vuoden 2009 Zapad-harjoitukseen liittyivät ydinaseiden käyttöharjoitukset Puolaa vastaan, sen sijaan vuoden 2013 Zapad-harjoituksessa eivät ydinaseet olleet mukana aktiivisessa roolissa.

Venäjän ja Valko-Venäjän yhteinen Zapad-2009-sotaharjoitus pidettiin 8.9.-29.9.2009. Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ilmoitti harjoitusten aikana 17.9.2009, ettei Puolaan tulekaan strategisen ohjuspuolustuksen torjuntaohjustukikohtaa, vaan ohjusasemat tulevat laivoihin Mustallemerelle (The New York Times 17.9.2009). Venäjä kuitenkin harjoitteli sotaharjoituksessa ydinaseiskua Varsovaan ja ärsytti Puolan perinpohjaisesti (The Telegraph 1.11.2009). On selvää, että ydinaseiskuharjoittelu liittyi kaavailuihin sijoittaa ohjuspuolustuksen torjuntaohjustukikohta Puolaan.

Torjuntaohjustukikohta tulee nyt kuitenkin Puolaan Itämeren rannalle Redzikowoon vain 200 kilometrin päähän Kaliningradista (Military and Aerospace 10.8.2016). Tukikohta valmistuu ensi vuonna.

Venäjä siis uhittelee ja vastaa strategiseen ohjuspuolustusjärjestelmään erityisesti ydinaseuhittelulla, kun muuta teknistä keinoa ei ole. Nykyiseen tilanteeseen johtaneen kehityksen voidaan katsoa alkaneen vuodesta 2009.

Neuvostoliitto otti vakavasti myös presidentti Ronald Reaganin 23.3.1982 pitämän puheen Yhdysvaltojen pyrkimyksestä rakentaa avaruuteen sijoitettu ohjuspuolustusjärjestelmä (SDI, Strategic Defense Initiative). Tuolloin 1980-luvulla strateginen ohjuspuolustusjärjestelmä ei ollut totta toisin kuin nyt nykyinen alkaa olla.

1980-luvulla Neuvostoliiton huolenaiheita olivat siis SDI sekä Yhdysvaltain edistyksellisempi ohjusteknologia, joihin Neuvostoliitto ei olisi kyennyt vastaamaan teknisellä osaamisella. Edistyksellisempi ohjusteknologia oli totta, SDI ei.

Neuvostoliitto hajosi vuonna 1991 talouden romahtaessa öljyn hinnan laskiessa kolmanteen osaan vuosikymmenessä. Raju kilpavarustelu ja Yhdysvaltain kolmannen Offset strategian toteuttaminen osaltaan edesauttoivat Neuvostoliiton kulkua kohti vararikkoa.

                                                                                               ****

Kunkin maan asemaan ja painoarvoon maailmanpolitiikassa vaikuttavat taloudellinen ja sotilaallinen kyvykkyys. Ydinaseet muodostavat maalle asemaa maailmanpolitiikassa. Venäjä on ollut jo pitkän aikaa huolissaan asemastaan maailmanpolitiikassa.

Nyt siis pohjimmaisin, olennaisin ja perustavaa laatua olevin Venäjän ja Yhdysvaltain suhteita kiristävä asia on Yhdysvaltain strateginen ohjuspuolustusjärjestelmä, jonka Venäjä otaksuu pahimmassa tapauksessa tekevän sen ydinasepelotteen pätemättömäksi.

Presidentti Putin sanoi asian selkeästi kertaalleen esimerkiksi lehdistötilaisuudessa 19.12.2013. Ydinaseiden vaikuttavuuden menetys merkitsisi Venäjälle asemansa menettämistä maailmanpolitiikassa. Toisin kuin Kiina, Venäjä ei voi ottaa osaansa maailmanpolitiikkaan taloudellisella voimalla. Talouden perusteella Venäjä ei olisi vaikkapa Brasiliaa kummempi maailmanpolitikassa.  

Jopa Naton laajeneminen kohti Venäjän rajoja on tuolle uhkakuvalle alisteinen.

Venäjä on tällä hetkellä valmis toimimaan sotilaallisesti pitääkseen etenkin Ukrainan ja Valko-Venäjän Naton ja pitemmällä aikavälillä strateginen ohjuspuolustusjärjestelmän ulkopuolella. Vaikka Ukrainan asema ratkeaisi Venäjälle myönteisesti niin, ettei Nato laajenisi Ukrainaan, strateginen ohjuspuolustusjärjestelmä vaikuttasi edelleen Venäjän sotilaalliseen käyttäytymiseen niin Itämerellä kuin Mustallamerellä.

Huolestuttavaa on, Venäjä on valmis käyttämään myös ydinlatauksia lyhyen matkan ballistissa ohjuksissa, jotka edellyttävät lyhyttä reagointiaikaa. Puolustus on tehtävä esim. Patriot-ohjuspuolustusjärjestelmillä. Pitkän kantaman ohjuspuolustusjärjestelmiä ollaankin rakentamassa myös Itämeren ympäristöön ja liittämään strategiseen ohjuspuolustusjärjestelmään.

Ukrainan sodan ratkaisu ja myös muiden jäätyneiden konfliktien pysyvä ratkaisu Venäjän kannalta edellyttäisi Yhdysvaltain kannan muutosta pysyvästi strategisen ohjuspuolustusjärjestelmän osalta.

Yhdysvallat ei tule muuttamaan kantaansa strategisesta ohjuspuolustusjärjestelmästä.

Tulitauon saaminen ja sotatoimien loppuminen Itä-Ukrainassa toki parantaisi turvallisuustilannetta myös Itämerellä, mutta geostrategian suurta kuvaa se ei muuttaisi.

1980-luvun toisinto edellyttäisi ratkaisuna Venäjän talouden romahtamista. Talouden heikko kunto lisää aina neuvotteluhalukkuutta.

Euroopan turvallisuustilanne ei tällä hetkellä tosiasiallisesti poikkea juurikaan kylmän sodan ajoista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu