Elina, totuuden puhuminen Suomessa poliitikolle ei käy
Kuinka kummassa on mahdollista, että yhden kansanedustajan yksi blogikirjoitus sai koko Suomen sekaisin? Aivan koko Suomen ja aivan täydellisesti. Suomi siis sekosi täysin.
Kuka poliitikko on kyennyt vastaavaan viime aikoina? Ei kukaan. Ei pääministeri Sipilä, ei valtiovarainministeri Orpo, ei ulkoministeri Soini. Ei edes tasavallan presidentti Niinistö. Sen kykeni tekemään Kokoomuksen rivikansanedustaja, joka ei ole ministeri, ei minkään eduskunnan valiokunnan puheenjohtaja eikä siis viralliselta asemaltaan yhtään mitään.
Elina Lepomäen virallinen asema on vain kansanedustajuus, rivikansanedustajuus. Olisiko samaan pystynyt vaikkapa Keskustan kansanedustaja Hannu Hoskonen tai Sinisten kansanedustaja Tiina Elovaara? Tuskin. Eivät olisi kyenneet.
Elina Lepomäen blogikirjoitus kirpaisi koko poliittista kenttää rankasti, koska se oli asiantuntijakirjoitus, jonka sisältöä yksikään toinen poliitikko ei ole voinut kiistää. Kirjoituksen sisältöä kukaan ei ole haastanut. Tuo on se koko asian pointti. Totuuden puhuminen. Poliittisissa asioissa totuuden puhujia ei katsota hyvällä.
Allekirjoitin itse aikoinaan Lepomäen tukilistan siinä vaiheessa, kun hän oli haastamassa kokoomuksen puheenjohtajaa ennen puoluekokousta. En ole sitä katunut hänen myöhemmän toiminnan ja kannanottojensa valossa myöskään, Saattaa olla, että pyrkii taas puheenjohtajaksi, mikä voi olla ainoa asiasisällön ulkopuolella oleva motiivi viimeiseen ulostuloonsa.
Ilmoita asiaton viesti
Lepomäki oli Kataisen aikaan nosteessa ja paikkasi tv-väittelyissä usein Kokoomuksen ministereitä. Stubb laittoi Lepomäen lepoon ja diaspora on Orpon aikana jatkunut. Eipä ihme, että Elinaa v*****aa.
Aika näyttää onko Lepomäki kuten Tuomioja aikanaan: Liian suuri joukkoon, liian pieni joukon eteen.
Reilun sauman tullessa – veikkaisin hänen olevan pj-ainesta.
Ilmoita asiaton viesti
Elina saattaa olla liian vaarallinen monelle Suomen politiikassa, siksi yksi pieni blogikirjoitus tällä foorumilla on sekoittanut poliittista elämää jo parin päivän ajan. Melkeinpä hallituskriisin Elina sai aikaan.
Kun katsoo asiaa hieman sivusta, Orpon ja Sipilän raju reagointi hieman hymyilyttää. Samoin päättömät salaliittoteoriat, joita media läksi kehittelemään.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän Elinalle aukea ”sattumalta” jokin muu sopiva paikka, ettei enää häiritse..
Ilmoita asiaton viesti
Rikasta on vaikea lahjoa hillotolpilla.
Ilmoita asiaton viesti
SOTE- uudistus pitäisi keskeyttää ja lopettaa sellaisena kuin se nyt on, samoin maakunta-uudistus.
Näin sen takia että asiantuntijoiden mukaan se uudistus ei paranna terveydenhuoltoa eikä sosialipalveluja, eikä se myöskään tuo kustannussäästöjä.
Tämän pitäisi nyt jo olla selvää kaikille muillekin politikoille kuin Lepomäelle.
Asiaa ajetaan nyt niinkuin käärmettä piippuun vain siksi että asian valmisteluun on käytetty niin paljon aikaa, vaivaa ja rahaa, eikä haluta tunnustaa sitä tosiasiaa että susi tuli. Tämä olisi nyt syytä tunnustaa.
Kun asiaa lähdetään tekemään alusta uusiksi, pitää unohtaa ne alkuperäiset tavoitteet kokonaan, ne on historiallisia, kymmenen vuoden takaisia tavoitteita.
Nyt pitäisi määritellä uudet tavoitteet tämän päivän näkemyksen pohjalla, eikä asialle, asiaa valmistelemaan, pidä laittaa politikkoja, vaan sellaisia ihmisiä jotka osaavat nämä asiat. Päteviä ihmisiä sopivilta elinkeinoelämän aloilta.
Lepomäkeä ei tee paremmaksi politikoksi se että hän hoksasi ettei keisarilla ole vaatteita. Kyllä sen on jo kaikki muutkin huomanneet. Kukaan muu ei vain ole häveliäisyyttään raaskinut sitä sanoa, kun se kuningas on niin säälittävä ilmestys.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitin tämän blogin Android-kännykällä täältä Pietarista (työreissu) ja jostain syystä siihen ei saa kappalejakoa millään. En sitten millään konstilla.
Koko kirjoitus on yhtä pötköä, mikä näyttää tosi typerältä ja on vaikealukuinen.
No, tässä kommentoinnissa kappalejako näyttää sentään toimivan. Miksiköhän kappalejakoa ei saa itse kirjoitukseen kännykällä? Tekniikka ei siis näytä oikein toimivan.
Ilmoita asiaton viesti
Ai Pietarissa? Tuosta jäivät koordinaatiopisteet pois : )
Ilmoita asiaton viesti
Jos tunnet Pietaria, niin sanotaan että yhtä lähellä Suomi-taloa kuin Ruotsi-taloa. Kazanin katedraali (Собор Казанской… jne.) näkyy hieman ikkunakulmasta. Koordinaatit jääköön, kun ei ole sotilaskohde. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko juju siinä, että Lepomäen ulostulo luo (ehkä katteettoman) mielikuvan ryhmäkurin löystymisestä ?
Miksi meillä on nyt 200 ns. kansanedustajaa ?
Olkoon edustajien maksimimäärä edelleen tuo 200, mutta paikat täytetään vain äänestysprosentin suhteessa. Jos siis vain puolet äänioikeutetuista käy äänestämässä, valitaan eduskuntaan vain 100 pyrkijää.
Säästöjen lisäksi 100 edustajan seuraaminen olisi paljon helpompaa kuin 200. Isoon joukkoon kun on niin helppo piiloutua.
Puolueiden ryhmäkuri ja kellokkaathan kuitenkin määräävät mitä kukin sanoo ja tekee.
Tuo moraalia rapauttava ryhmäkuri.
Ilmoita asiaton viesti
Elina Lepomäki on Alexander Stubbin ohella harvoja kokoomusvaikuttajia joita kunnioitan.
Ilmoita asiaton viesti
Joku muukin voisi niin tehdä, ellei Lepomäki painisi Stubbiin nähden substanssiltaan aivan eri sarjassa.
Ilmoita asiaton viesti
Kertoo siitä, että konsensuspiirit pelkäävät tosissaan Lepomäen rohkeutta ja älykkyyttä. Suomessa kaikkien pitäisi olla yhtä pitkiä. Jos joku on muita pitempi, niitä löytyy paljon, jotka haluaisivat leikata pään pois.
Ilmoita asiaton viesti
Huomaamatta on jäänyt se, että Elina Lepomäki on kirjoittanut mm. tällä US-alustalla vieläkin painavampaa (ja piinaavampaa) tekstiä EU:sta, EMU:sta sekä Euroopan velka- ja pankkikriiseistä. (kannattaa jo hyvissä ajoin käydä niitä selailemassa; samoin Liberan kustantaman ”Euron tulevaisuus”-kirjan, 2014)
Jos Lepomäki tiivistää ne vielä yhteen, moni, joka luulee nyt saavansa nukkua yönsä (ja päiväunensa) rauhassa, saattaakin herätä omaan huutoonsa.
Silloin Kokoomuksen nokkamiesten päiväunet karkaavat pilvien mukana ja poliittinen eliitti kohtaa kovan todellisuuden jälleen kerran. Puheenjohtaja Petteri Orpo ei olisi voinut surkeampaa vastausta antaa Lepomäen alkuperäisestä sote-kirjoituksesta.
Se merkitsee myös sitä, että ns. iso yllätys tulee viimeistään v. 2019.
Ilmoita asiaton viesti
Sisäministeri Petteri Orpo ja siis Kokoomuksen tuleva puheenjohtaja tapasi 26.1.2016 Vantaalla Venäjän sisäministerin Vladimir Kolokoltsevin aiheena itärajan pakolaisvuoto, joka oli Venäjän tarkoituksella järjestämä Suomen kiusaksi. Tuo pakolaisasia oli Suomelle vaikea. Venäjä yllätti Suomen housut kintuissa muutamalla sadalla pakolaisella.
Orpon esiintyminen tapaamisen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa oli karmeaa katsottavaa. ”Ei tuosta miehestä ole mihinkään”, oli päällimmäinen ajatukseni tuolloin. Venäjä vei Suomea kuin vierasta sikaa.
Olen edelleen samaa mieltä. Orposta ei olisi esimerkiksi pääministeriksi. Ei ole tehtävän vaatimaa luonnetta ja särmää.
Ilmoita asiaton viesti
Samaa mieltä Ari Pesosen kanssa. Petteri Orpo oli niin tuossa asiassa kuin monessa muussakin kuin ”orpo piru”.
Ilmoita asiaton viesti
Lepomäki kirjoitti toukokuussa 2017: ”Julkinen velka oli viime vuoden lopussa vajaat 140 miljardia euroa ja valtion takauskanta 45 miljardia euroa… Lähivuosina vaadittaisiin 74 % työllisyysaste pitämään julkinen talous kestävällä pohjalla. Vuoteen 2025 mennessä tämä luku olisi 81 %. Lukujen pitäisi siis tasaisesti nousta väestön huoltosuhteen heikentyessä.”
– Valitettavasti monet näkyvät mielipidevaikuttajat ja johtavina kellokkainakin pidetyt ”talousgurut” eivät ole tunnistavinaan totuuksia, vaikka niitä todentavia aineistoja on koko ajan esillä. Myös virkakoneiston poliittiset katsannot ja kulttuuri periytyvät paikoin (muiden nahoissaan kokemista) lamakausista huolimatta keskeytyksettä auvoisten ns. taistolaisvuosien enemmistö/vähemmistö-asetelmista ja sittemmin vihreiden esiinmarssin muokkaamasta ekokuoriretoriikasta.
Lamat ja taantumat vain numeroina nähneiden keskustelulähtökohdat heijastelevat usein elämälle vierasta kuplaekosysteemiä. Velan ja verojen lisäämistä esimerkiksi suositeltiin lämpimästi taantuman vuosina niin yleisten kuin paikallisten työolojen kehittämisen kuin degrowth- ja downshifting-henkisen työajanlyhennyshankkeen rahoittamiseen kuin lisääntyneen työttömyydenkin hoitoon. Tätä perusteltiin esimerkiksi hokemalla ”ei raha pilaannu kiertäessään julkisen sektorin kautta, vaan työllistää vähän useampia mahdollistaen samalla kattavampia palveluita”. Pidemmälle viedyt perustelut saivat ns. luokkakantaisempiakin sävytyksiä, kuten ”yhteiskunnallinen oikeudenmukaisuus lisääntyy, kun työnantajilta ja pääomapiireiltä saadaan yleisempään jakoon suurempi osa voitonmaksimoinnin korjauserinä”. Punavihreät kellokkaat saarnasivat avoimesti markkinatalouden vastaista kulutusta vahentävää leppoistussanomaansa päällekäyvän laman oloissa. Muutamat taloustieteilijät eivät epäröineet siteerata alan asiantuntijoina enempää Karl Marxia kuin Pekka Tiaista tai muitakaan myös pörssisijoittajina aikanaan kunnostautuneita guruja.
Edistykselliseen asiantuntijakärkeen kuuluvat talousmiehet ’todistavat’ lamavuosien laskelmillaan mm., miten taantumuksellista ym. kansantaloudelle rasittavaa on myydä perinteisen telakkateollisuuden vientituotteita tai kasata autoja. Suomen muka olisi pitänyt luopua valmistavasta tuotannosta perinteiset metsäbulkit mukaanlukien ja siirtyä ideoiden ja osaamisen ja virtuaalituotteiden talouteen, jota edistavat kokoaikaiset virkamiehet ja jopa työttömät paremmin kuin vanhanaikaiset rasvanahkaduunarit. Ymmärrystä ei löytynyt ajatukselle, että telakalla tai kotonaan työskennellen laivainsinöörikin voi paremmin pähkäillä vaikkapa päästöttömyyden ja clean techin konkreettisia näkymiä kuin kortistossa, minne nuo ’auringonlaskualojen’ tyypit muka joutavat.
Vaikka nykyisin virkamiesten valtavirta onkin puolueettomia ammattilaisia, ei aikoinaan asemiinsa nostettuja ehkä kv. verkostoineenkin voi kritisoida samalla tavalla kuin niitä, jotka eivät tiedäkään vaikkapa yya-aikojen epämääräisistä aatesitoumuksista. Joskus kuplapoliittisilla aktivisteilla on ollut vaikutusvaltaa myös henkilöstöasioihin luottamusmiestehtävänsä tai ulkopolitiikkalobbynkin kautta. Eräänlaista paikallista sopimista sekin. Ks. http://elepomaki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/237647-j…
Ilmoita asiaton viesti
Ai, että nyt ollaan vaihteeksi Lepomäestä tekemässä uutta Sipilää, joka diplomi-insinöörinä korjaa koko Suomen…
Hieman jäitä hattuun, kiitos. Pidän Lepomäestä ja hänen ajatuksistaan todella paljon. Onneksi hän on samassa asemassa kuin Sipilä. Hänen ei tarvitse jäädä politiikkaan, jos hänestä ei pidetä. Hän pääsee välittömästi takaisin töihin, kun toteaa, että tuo leikkikehä ei ole häntä varten.
Ilmoita asiaton viesti
Et siis ymmärrä Suomen politiikkaa..
Ilmoita asiaton viesti
Voimakas reagointi Lepomäen asiallisiin näkemyksiin näytti selvästi, miten ohuella substanssiosaamistaustalla moni pitkän linjan poliitikko on liikkeellä. Lepomäen asialinjan näkemykset menivät alueille, joita moni poliitikko ei ollut ehkä lainkaan tiedostanut.
Mistäpä sitä ammattiosaamista ja monialaista mutkikkaiden kokonaisuuksien hahmottamista olisikaan poliitikoille edes voinut tulla, koska moni heistä on koko työuransa ollut käytännössä poliittisen järjestelmän tehtävissä.
Ilmoita asiaton viesti