Sopimus koski ydinaseita, ei ohjuksia eikä terrorismia

Iranin kanssa solmittiin 12 vuotta kestäneiden neuvottelujen päätteeksi vuonna 2015 ydinsopimus (Comprehensive Plan of Action, JCPOA), jossa Iranin mahdollisuudet rakentaa ydinase poistettiin.

 “After the sanctions were lifted, the dictatorship used its new funds to build its nuclear-capable missiles, support terrorism, and cause havoc throughout the Middle East and beyond.” (The New York Times 8.5.2018).

Lainaus on presidentti Donald Tumpin eilisestä puheesta, jossa Yhdysvallat irtaantui Iranin kanssa solmitusta ydinsopimuksesta.

Presidentti Tumpin sanat vapaasti suomennettuna:

Pakotteiden poistamisen jälkeen [Iranin] diktatuuri käytti voimavaroja rakentaakseen ydinlatauksin varustettavissa olevia ohjuksia, terrorismin tukemiseen ja synnyttämään kaaosta kaikkialla Lähi-idässä ja sen ulkopuolella.”

Presidentti Trump syyttää siis Irania ohjusten kehittämisestä ja terrorismin harjoittamisesta.

Trumpin olisi syytä huomata, että Iranin kanssa solmittu ydinsopimus ei käsittänyt ohjuksia eikä myöskään terrorismitoimintaa. Ne eivät olleet edes sopimusneuvottelujen kohteena.

Sopimuksen osapuolet ovat pitäneet kiinnii sopimuksesta. Sopimusta on noudatettu. Iran ei ole valmistanut ydinasetta eikä ole uhannut ketään ydinaseella. Tuon tosiasian kaikki myöntävät – myös Yhdysvallat.

Jos ei ole ydinasetta, ei myöskään ohjukset voi kuljettaa ydinasetta. Asiat on siis osattava asettaa oikeaan tärkeysjärjestykseen. On siis tärkeämpää estää ydinaseiden leviäminen kuin ohjusten leviäminen. Molemmat ovat toki tärkeitä.

Jos joku haluaa neuvotella Iranin kanssa ohjuksista ja terrorismin vastaista toimista, on sopimusfoorumi Iranin kanssa vapaa. Toivon yrittäjälle vakaasti onnea. Voimassa olevaa ydinsopimusta ei kuitenkaan ole syytä liittää noihin neuvotteluihin.

Se, joka onnistuu solmimaan ohjuksia ja terrorismia rajoittavan sopimuksen Iranin kanssa ja vieläpä yksin, on todellinen diilintekijä.

Onnea vaan yritykseen presidentti Trump.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu