Israel kurittaa nyt itseään suurvaltana pitävää Venäjää

Комплекс в ходе противовоздушного боя показал почти стопроцентную эффективность.” (Деловая газета Взгляд 16.4.2018).

Nuo sanat lausui Venäjän puolustusministeriön tiedotus- ja viestintäosaston päällikkö, kenraalimajuri Igor Konašenkov (Игорь Конашенков) 16.4.2018, kun Yhdysvallat, Ranska ja Iso-Britannia olivat tehneet ohjusiskun Syyriaan al-Assadin kemiallisten aseiden tuotantomahdollisuuksien tuhoamiseksi. Konašenkovin sanat uutisoitiin 16.4. laajasti venäläisessä mediassa.

Konašenkovin sanat vapaasti suomennettuna:

Ilma-torjuntaohjusjärjestelmä osoitti lähes sataprosenttisen tehokkuuden.”

Konašenkov puhui Syyriassa olevista lyhyen ja keskimatkan kantaman Pantsir-S1-ilmatorjuntaohjusjärjestelmistä (Комплекс 96К6 Панцирь-С/Панцирь-С1), jotka onnistuivat Konašenkovin mukaan läntisen ohjusiskun ohjustorjunnassa siis lähes sataprosenttisesti.

Konašenkovin Pantsir-S1-ilmatorjuntaohjusjärjestelmää ylistävistä sanoista huolimatta Yhdysvaltojen, Ranskan ja Iso-Britannian ohjusiskut kolmeen kohteeseen onnistuivat. Venäjän ilmatorjunta ei yrittänytkään estää näitä iskuja.

МИД: у России больше нет моральных обязательств не поставлять Сирии С-300” oli uutisotsikko Ria Novostin sivuilla 20.4.2018 (РИА Новости 20.4.2018), siis kuusi päivää Syyriaan tapahtuneen ohjusiskun jälkeen.

Vapaasti suomennettuna: ”Ulkoministeriö: Venäjällä ei enää ole moraalisia esteitä olla toimittamatta Syyriaan S-300-ilmatotjutaohjusjärjesmiä”.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov totesi sanatarkasti Ria Novostille:

У нас нет никаких теперь моральных обязательств. У нас были моральные обязательства, мы обещали этого не делать еще где-то лет 10 назад, по-моему, по просьбе известных наших партнеров, и мы приняли во внимание их аргумент о том, что это могло бы привести к дестабилизации обстановки, хотя средство чисто оборонительное, но тем не менее мы вняли просьбам, теперь у нас такого морального обязательства нет.

Vapaasti suomennettuna:

Meillä ei ole enää moraalisia velvoitteita. Meillä oli moraalisia velvoitteita, lupasimme olla toimittamatta [S-300-ilmatorjuntaohjusjärjestelmää] noin kymmenen vuotta sitten mielestäni hyvin tiedettyjen [läntisten] kumppaniemme pyynnöstä. Otimme huomioon heidän esityksensä, jonka mukaan tämä [ohjustoimitus] epävakauttaisi tilannetta, vaikka järjestelmä onkin pelkästään puolustava. Olemme noudattaneet esitettyä pyyntöä, mutta enää meillä ei ole tällaista moraalista velvoitetta.

Lavrovin tarkoittama ”hyvin tiedetty kumppani” on Israel, joka on suhtautunut kielteisesti Venäjän S-300-ilmatorjuntaohjusjärjestelmän toimitukseen Syyriaan Syyrian armeijan alaisuuteen.

Venäjän oli siis määrä toimittaa S-300-ilmatorjuntaohjusjärjestelmiä Syyrian armeijalle, kun länsimaat olivat tehneet alueelle onnistuneita ohjusiskuja al-Assadin hallinnon kemiallisten aseiden käytön seurauksena.

                                                                                               ****

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu vieraili Moskovassa keskiviikkona 9.5.2018 (Kreml 9.5.2018). Seuraavana päivien 9.5. ja 10.5.2018 välisenä yönä Iran teki ohjus- ja raketti-iskun Israeliin kostoksi Israelin iskulle, johon Israel vastasi laajalla ohjusiskulla tuhoten laajasti vihamieliseksi kokemiaan sotilaskohteita Syyrian maaperällä.

Yhdysvallat oli ilmoittanut irtautuvansa Iranin ydinsopimuksesta tiistaina 8.5.2018.

Ajankohdat 9.5.2018 ja 10.5.2018 tuntien tarkkuudella eivät ole sattumaa vaan tarkoin harkittuja. Ajankohtia paaluttava oli Benjamin Netanjahun Moskovan vierailu, josta Washingtonissa oli etukäteistieto hyvissä ajoin. Moskovan voitonpäivän juhlallisuuksiin 9.5.2018 osallistui vain kaksi ulkomaista valtionpäämiestä, joista Netanjahu oli toinen. Toinen osallistuja oli Serbian pääministeri Aleksandar Vučić. Netanjahu katsoi paraatissa Putin vierellä mm. Pantsir-S1-ilmatorjuntaohjusjärjestelmän ohikulkua.

On selvä, että Moskovassa Netanjahun ja Putinin kesken puhuttiin Iranin sotilaallisesta varustautumisesta Syyriassa, Iranin muodostumassa olevasta ohjusuhasta Israelia kohtaan ja varmisti myös Venäjän harkitsemasta S-300-ohjustorjuntajärjestelmien ”myymisestä” Syyrialle.

On huomioitava, että Venäjä ei ole toteuttanut viime aikoina mitään niistä uhkauksista, joita se esitti mm. Yhdysvaltojen, Ranskan ja Iso-Britannian ohjusiskujen jälkeen. Mitään vastatoimia ei ole kuulunut uhkailusta huolimatta.

Venäjän talous ei anna enää varaa Venäjälle toimiin, jotka kurittaisivat Venäjän taloutta entisestään. 2010-luvulla länsimaista haalittujen energiamyynnin varoja ei enää ole loputtomasti käytettävissä.

                                                                                               ****

Israelin hävittäjillä tehdyssä ohjusiskussa oli yksi mielenkiintoinen yksityiskohta.

Yhden Pantsir-S1-laukaisualustan tuhoavassa ohjuksessa oli kamerakärki. Kamerakärki ei ole ihan vakiomuotoinen ohjusvarastus. Nyt Israel halusi näyttää ohjuskohteen näyttävän tuhoutumisen julkisuudessa.

Israel näytti, kuinka sen F-16-hävittäjään kytketty Delilah-ohjus (Delilah tai Delilah) tuhoaa venäläisen Pantsir-S1-laukaisualustan. Netanjahu oli katsellut vastaavaa Pantsir-järjestelmää vain päivää aikaisemmin Moskovan torilla yhdessä Putinin kanssa.

Pantsir-S1-laukaisualustan tuho on venäläissanoja lainaten sataprosenttinen, kun katsoo Israelin armeijan YouTube-videota:

YouTube 10.5.2018

Tuhottu laukaisualusta oli sijoitettu Mezzehin sotilaslentokentälle Damaskoksessa vain noin 3,8 kilomerin päähän al-Assadin hallintopalatsista (33°28'40.0"N 36°13'24.0"E).

Ei voi pitää Syyrian, Iranin eikä Venäjän sotilaallista kyvykkyyttä kovin vakuuttavana, kun Israel kykenee tuhoamaan venäläisvalmisteisen ilmatorjuntaohjusjärjestelmän al-Assadin hallintopalatsin porteilla. Israelilla olisi ollut kyvykkyys tuhota saman tien myös al-Assadin hallintopalatsi taivaan tuuliin.

Israel oli siis harkinnut tarkkaan, minkä kohteen se oli halunnut ohjusvideoida ja päästää julkisuuteen. Israelin näpäytys oli osaltaan Syyrialle, mutta ennen kaikkea Venäjälle.

Näpäytys oli etenkin Venäjälle, joka kehui muutamaa viikkoa aikaisemmin Pantsir-S1-järjestelmän torjuvan lähes sataprosenttisesti kaiken torjumista edellyttävän. Siksi videointikohde oli Pantsir-S1. Näpäytys oli Venäjälle myös siksi, koska se on uhonnut S-300-ilmatorjuntajärjestelmän myymisestä Syyriaan Syyrian armeijan alaisuuteen, mistä Israel on useaan otteeseen Venäjää varoitellut. Viimeiset varoittelut Putin lienee saanut Netanjahulta keskiviikkona ilman Putinin vastausta.

                                                                                               ****

On selvää, että pääministeri Netanjahu ei saanut Moskovan voitonpäivän reissultaan sitä mitä oli mennut hakemaan.

Edellisen kerran Netanjahu kävi Moskovassa tammikuun lopulla 29.1.2018 ja jäi silloinkin tuloksetta niiden päämäärien suhteen, mitä Netanjahulla oli Iranin muodostaman uhan suhteen.

I will discuss with President Putin Iran’s relentless efforts to establish a military presence in Syria, which we strongly oppose and are also taking action against.” oli Netanjahun viesti Moskovaan tammikuun lopulla (Reuters 29.1.2018).

Vapaasti suomennettuna:

Keskustelen presidentti Putinin kanssa Iranin loputtomista ponnisteluista sotilaallisen läsnäolon lisäämiseksi Syyriassa, joita me vastustamme vahvasti ja joiden johdosta olemme myös valmiit ryhtymään toimiin.

Venäjä ei siis ole tehnyt mitään Israelin hyväksi, vaikka maat ovat läheisiä. Israel on moneen otteeseen varoitellut Venäjää ja Irania, mitä tuleman pitää, jos Iran jatkaa Israelia uhkaavia sotatoimia Syyriassa. Tuleman piti kaksi päivää sitten. Jatko lienee selvää: Israel ei salli Iranin sotilaallista varustautumista Syyriassa.

Nykymaailmassa ne ovat ohjukset, joilla muodostetaan uhkaa. Nykymaailmassa ne ovat ohjukset, joilla torjutaan uhkaa. Tuo olisi hyvä muistaa Suomessakin, jossa ohjustorjuntaa vähätellään.

                                                                                               ****

Россия передумала продавать Сирии комплексы С-300” oli uutisotsikko Pravdan sivustolla 11.5.2018 (Правда 11.5.2018). Vastaavia venäjänkielisiä otsikkoja ei ole ollut paljonkaan venäläissivustoilla, ukrainalaissivustoilla kylläkin. Uutinen ei liene ollut mieluisa venäläismedialle.

Vapaasti suomennettuna:

Venäjä muutti mielensä myydä Syyriaan S-300-ohjustorjuntajärjestelmiä”.

Vain päivä Israelin ohjusiskun jälkeen Venäjä siis ilmoitti, että se ei ”myy” Syyrialle S-300- ilmatorjuntaohjusjärjestelmiä. Vanhempi S-300-järjestelmä on edelleen Venäjän ilmatorjuntajärjestelmien aatelia kehittyneimpien S-400- ja S-500-järjestelmien ohella.

Mistä on kysymys?

Netanjahun Pantsir-viesti oli mennyt Moskovassa perille. Israel olisi valmis tuhoamaan vastaavasti myös Syyrian armeijan S-300-ilmatorjuntaohjusyksiköt.

Seuraava Israelin ohjusvideo olisi varmasti koskenut S-300-ilmatorjuntaohjusyksikön laukaisualustan tuhoamista vastaavasti kuin miten Pantsir-S1-yksikön laukaisualusta tuhottiin.

Venäjä ei ottanut ymmärrettävästi haastetta vastaan. Venäjällä lienee epävarmuutta, ettei S-sarjan ohjustorjuntajärjestelmillä olekaan riittävää torjuntakykyä, jos vastassa ovat läntiset kehittyneimmät risteilyohjusjärjestelmät. Venäjä haluaa pitää yllä S-sarjan ohjustorjuntajärjestelmien mainetta. S-sarjan ohjustorjuntajärjestelmillä ei kuitenkaan ole näyttöä todellisissa taistelutilanteissa länsimaiden kehittyneimpiä risteilyohjuksia vastaan.

Laukaisualustan tuhoamista osoittava ohjusvideo veisi S-300-ilmatorjuntaohjusjärjestelmän uskottavuuden. Kukapa ostaisi sellaista järjestelmää, joka ei pärjäisi edes tavanomaisille risteilyohjuksille. No, Nato-maa Turkille Venäjän S-300 ja S-400 tuntuu edelleen kelpaavan.

Israel puolestaan osaa kehittää asejärjestelmiä, jotka toimivat ja joita on testattu Lähi-idän todellisissa sotatilanteissa. Israelin Iron dome -ohjuspuolustusjärjestelmä on osoittanut toimivuutensa.

Jos Suomi päättäisi joskus rakentaa maahan toimivan ohjuspuolustusjärjestelmän, olisi opintoretki Israeliin paikallaan.

Venäjän S-sarjan ohjustorjuntajärjestelmät ja lännen risteilyohjukset eivät vielä ole ottaneet toden teolla yhteen. Lännellä on tällä hetkellä näyttöä paremmuudesta Lähi-idässä, Venäjällä ei ole vastaavaa näyttöä. Ehkäpä Venäjä varoo haastetta, joka ehkä osoittaisi S-sarjan ohjustorjuntajärjestelmät tehottomiksi lännen risteilyohjuksille.

                                                                                               ****

Yhdysvaltain Tomahawk-ohjukset läpäisivät Venäjän puolustusjärjestelmät helposti” (US-blogi 7.4.2017).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu