Israel kurittaa nyt itseään suurvaltana pitävää Venäjää
”Комплекс в ходе противовоздушного боя показал почти стопроцентную эффективность.” (Деловая газета Взгляд 16.4.2018).
Nuo sanat lausui Venäjän puolustusministeriön tiedotus- ja viestintäosaston päällikkö, kenraalimajuri Igor Konašenkov (Игорь Конашенков) 16.4.2018, kun Yhdysvallat, Ranska ja Iso-Britannia olivat tehneet ohjusiskun Syyriaan al-Assadin kemiallisten aseiden tuotantomahdollisuuksien tuhoamiseksi. Konašenkovin sanat uutisoitiin 16.4. laajasti venäläisessä mediassa.
Konašenkovin sanat vapaasti suomennettuna:
”Ilma-torjuntaohjusjärjestelmä osoitti lähes sataprosenttisen tehokkuuden.”
Konašenkov puhui Syyriassa olevista lyhyen ja keskimatkan kantaman Pantsir-S1-ilmatorjuntaohjusjärjestelmistä (Комплекс 96К6 Панцирь-С/Панцирь-С1), jotka onnistuivat Konašenkovin mukaan läntisen ohjusiskun ohjustorjunnassa siis lähes sataprosenttisesti.
Konašenkovin Pantsir-S1-ilmatorjuntaohjusjärjestelmää ylistävistä sanoista huolimatta Yhdysvaltojen, Ranskan ja Iso-Britannian ohjusiskut kolmeen kohteeseen onnistuivat. Venäjän ilmatorjunta ei yrittänytkään estää näitä iskuja.
”МИД: у России больше нет моральных обязательств не поставлять Сирии С-300” oli uutisotsikko Ria Novostin sivuilla 20.4.2018 (РИА Новости 20.4.2018), siis kuusi päivää Syyriaan tapahtuneen ohjusiskun jälkeen.
Vapaasti suomennettuna: ”Ulkoministeriö: Venäjällä ei enää ole moraalisia esteitä olla toimittamatta Syyriaan S-300-ilmatotjutaohjusjärjesmiä”.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov totesi sanatarkasti Ria Novostille:
”У нас нет никаких теперь моральных обязательств. У нас были моральные обязательства, мы обещали этого не делать еще где-то лет 10 назад, по-моему, по просьбе известных наших партнеров, и мы приняли во внимание их аргумент о том, что это могло бы привести к дестабилизации обстановки, хотя средство чисто оборонительное, но тем не менее мы вняли просьбам, теперь у нас такого морального обязательства нет.”
Vapaasti suomennettuna:
”Meillä ei ole enää moraalisia velvoitteita. Meillä oli moraalisia velvoitteita, lupasimme olla toimittamatta [S-300-ilmatorjuntaohjusjärjestelmää] noin kymmenen vuotta sitten mielestäni hyvin tiedettyjen [läntisten] kumppaniemme pyynnöstä. Otimme huomioon heidän esityksensä, jonka mukaan tämä [ohjustoimitus] epävakauttaisi tilannetta, vaikka järjestelmä onkin pelkästään puolustava. Olemme noudattaneet esitettyä pyyntöä, mutta enää meillä ei ole tällaista moraalista velvoitetta.”
Lavrovin tarkoittama ”hyvin tiedetty kumppani” on Israel, joka on suhtautunut kielteisesti Venäjän S-300-ilmatorjuntaohjusjärjestelmän toimitukseen Syyriaan Syyrian armeijan alaisuuteen.
Venäjän oli siis määrä toimittaa S-300-ilmatorjuntaohjusjärjestelmiä Syyrian armeijalle, kun länsimaat olivat tehneet alueelle onnistuneita ohjusiskuja al-Assadin hallinnon kemiallisten aseiden käytön seurauksena.
****
Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu vieraili Moskovassa keskiviikkona 9.5.2018 (Kreml 9.5.2018). Seuraavana päivien 9.5. ja 10.5.2018 välisenä yönä Iran teki ohjus- ja raketti-iskun Israeliin kostoksi Israelin iskulle, johon Israel vastasi laajalla ohjusiskulla tuhoten laajasti vihamieliseksi kokemiaan sotilaskohteita Syyrian maaperällä.
Yhdysvallat oli ilmoittanut irtautuvansa Iranin ydinsopimuksesta tiistaina 8.5.2018.
Ajankohdat 9.5.2018 ja 10.5.2018 tuntien tarkkuudella eivät ole sattumaa vaan tarkoin harkittuja. Ajankohtia paaluttava oli Benjamin Netanjahun Moskovan vierailu, josta Washingtonissa oli etukäteistieto hyvissä ajoin. Moskovan voitonpäivän juhlallisuuksiin 9.5.2018 osallistui vain kaksi ulkomaista valtionpäämiestä, joista Netanjahu oli toinen. Toinen osallistuja oli Serbian pääministeri Aleksandar Vučić. Netanjahu katsoi paraatissa Putin vierellä mm. Pantsir-S1-ilmatorjuntaohjusjärjestelmän ohikulkua.
On selvä, että Moskovassa Netanjahun ja Putinin kesken puhuttiin Iranin sotilaallisesta varustautumisesta Syyriassa, Iranin muodostumassa olevasta ohjusuhasta Israelia kohtaan ja varmisti myös Venäjän harkitsemasta S-300-ohjustorjuntajärjestelmien ”myymisestä” Syyrialle.
On huomioitava, että Venäjä ei ole toteuttanut viime aikoina mitään niistä uhkauksista, joita se esitti mm. Yhdysvaltojen, Ranskan ja Iso-Britannian ohjusiskujen jälkeen. Mitään vastatoimia ei ole kuulunut uhkailusta huolimatta.
Venäjän talous ei anna enää varaa Venäjälle toimiin, jotka kurittaisivat Venäjän taloutta entisestään. 2010-luvulla länsimaista haalittujen energiamyynnin varoja ei enää ole loputtomasti käytettävissä.
****
Israelin hävittäjillä tehdyssä ohjusiskussa oli yksi mielenkiintoinen yksityiskohta.
Yhden Pantsir-S1-laukaisualustan tuhoavassa ohjuksessa oli kamerakärki. Kamerakärki ei ole ihan vakiomuotoinen ohjusvarastus. Nyt Israel halusi näyttää ohjuskohteen näyttävän tuhoutumisen julkisuudessa.
Israel näytti, kuinka sen F-16-hävittäjään kytketty Delilah-ohjus (Delilah tai Delilah) tuhoaa venäläisen Pantsir-S1-laukaisualustan. Netanjahu oli katsellut vastaavaa Pantsir-järjestelmää vain päivää aikaisemmin Moskovan torilla yhdessä Putinin kanssa.
Pantsir-S1-laukaisualustan tuho on venäläissanoja lainaten sataprosenttinen, kun katsoo Israelin armeijan YouTube-videota:
Tuhottu laukaisualusta oli sijoitettu Mezzehin sotilaslentokentälle Damaskoksessa vain noin 3,8 kilomerin päähän al-Assadin hallintopalatsista (33°28'40.0"N 36°13'24.0"E).
Ei voi pitää Syyrian, Iranin eikä Venäjän sotilaallista kyvykkyyttä kovin vakuuttavana, kun Israel kykenee tuhoamaan venäläisvalmisteisen ilmatorjuntaohjusjärjestelmän al-Assadin hallintopalatsin porteilla. Israelilla olisi ollut kyvykkyys tuhota saman tien myös al-Assadin hallintopalatsi taivaan tuuliin.
Israel oli siis harkinnut tarkkaan, minkä kohteen se oli halunnut ohjusvideoida ja päästää julkisuuteen. Israelin näpäytys oli osaltaan Syyrialle, mutta ennen kaikkea Venäjälle.
Näpäytys oli etenkin Venäjälle, joka kehui muutamaa viikkoa aikaisemmin Pantsir-S1-järjestelmän torjuvan lähes sataprosenttisesti kaiken torjumista edellyttävän. Siksi videointikohde oli Pantsir-S1. Näpäytys oli Venäjälle myös siksi, koska se on uhonnut S-300-ilmatorjuntajärjestelmän myymisestä Syyriaan Syyrian armeijan alaisuuteen, mistä Israel on useaan otteeseen Venäjää varoitellut. Viimeiset varoittelut Putin lienee saanut Netanjahulta keskiviikkona ilman Putinin vastausta.
****
On selvää, että pääministeri Netanjahu ei saanut Moskovan voitonpäivän reissultaan sitä mitä oli mennut hakemaan.
Edellisen kerran Netanjahu kävi Moskovassa tammikuun lopulla 29.1.2018 ja jäi silloinkin tuloksetta niiden päämäärien suhteen, mitä Netanjahulla oli Iranin muodostaman uhan suhteen.
“I will discuss with President Putin Iran’s relentless efforts to establish a military presence in Syria, which we strongly oppose and are also taking action against.” oli Netanjahun viesti Moskovaan tammikuun lopulla (Reuters 29.1.2018).
Vapaasti suomennettuna:
“Keskustelen presidentti Putinin kanssa Iranin loputtomista ponnisteluista sotilaallisen läsnäolon lisäämiseksi Syyriassa, joita me vastustamme vahvasti ja joiden johdosta olemme myös valmiit ryhtymään toimiin.”
Venäjä ei siis ole tehnyt mitään Israelin hyväksi, vaikka maat ovat läheisiä. Israel on moneen otteeseen varoitellut Venäjää ja Irania, mitä tuleman pitää, jos Iran jatkaa Israelia uhkaavia sotatoimia Syyriassa. Tuleman piti kaksi päivää sitten. Jatko lienee selvää: Israel ei salli Iranin sotilaallista varustautumista Syyriassa.
Nykymaailmassa ne ovat ohjukset, joilla muodostetaan uhkaa. Nykymaailmassa ne ovat ohjukset, joilla torjutaan uhkaa. Tuo olisi hyvä muistaa Suomessakin, jossa ohjustorjuntaa vähätellään.
****
”Россия передумала продавать Сирии комплексы С-300” oli uutisotsikko Pravdan sivustolla 11.5.2018 (Правда 11.5.2018). Vastaavia venäjänkielisiä otsikkoja ei ole ollut paljonkaan venäläissivustoilla, ukrainalaissivustoilla kylläkin. Uutinen ei liene ollut mieluisa venäläismedialle.
Vapaasti suomennettuna:
”Venäjä muutti mielensä myydä Syyriaan S-300-ohjustorjuntajärjestelmiä”.
Vain päivä Israelin ohjusiskun jälkeen Venäjä siis ilmoitti, että se ei ”myy” Syyrialle S-300- ilmatorjuntaohjusjärjestelmiä. Vanhempi S-300-järjestelmä on edelleen Venäjän ilmatorjuntajärjestelmien aatelia kehittyneimpien S-400- ja S-500-järjestelmien ohella.
Mistä on kysymys?
Netanjahun Pantsir-viesti oli mennyt Moskovassa perille. Israel olisi valmis tuhoamaan vastaavasti myös Syyrian armeijan S-300-ilmatorjuntaohjusyksiköt.
Seuraava Israelin ohjusvideo olisi varmasti koskenut S-300-ilmatorjuntaohjusyksikön laukaisualustan tuhoamista vastaavasti kuin miten Pantsir-S1-yksikön laukaisualusta tuhottiin.
Venäjä ei ottanut ymmärrettävästi haastetta vastaan. Venäjällä lienee epävarmuutta, ettei S-sarjan ohjustorjuntajärjestelmillä olekaan riittävää torjuntakykyä, jos vastassa ovat läntiset kehittyneimmät risteilyohjusjärjestelmät. Venäjä haluaa pitää yllä S-sarjan ohjustorjuntajärjestelmien mainetta. S-sarjan ohjustorjuntajärjestelmillä ei kuitenkaan ole näyttöä todellisissa taistelutilanteissa länsimaiden kehittyneimpiä risteilyohjuksia vastaan.
Laukaisualustan tuhoamista osoittava ohjusvideo veisi S-300-ilmatorjuntaohjusjärjestelmän uskottavuuden. Kukapa ostaisi sellaista järjestelmää, joka ei pärjäisi edes tavanomaisille risteilyohjuksille. No, Nato-maa Turkille Venäjän S-300 ja S-400 tuntuu edelleen kelpaavan.
Israel puolestaan osaa kehittää asejärjestelmiä, jotka toimivat ja joita on testattu Lähi-idän todellisissa sotatilanteissa. Israelin Iron dome -ohjuspuolustusjärjestelmä on osoittanut toimivuutensa.
Jos Suomi päättäisi joskus rakentaa maahan toimivan ohjuspuolustusjärjestelmän, olisi opintoretki Israeliin paikallaan.
Venäjän S-sarjan ohjustorjuntajärjestelmät ja lännen risteilyohjukset eivät vielä ole ottaneet toden teolla yhteen. Lännellä on tällä hetkellä näyttöä paremmuudesta Lähi-idässä, Venäjällä ei ole vastaavaa näyttöä. Ehkäpä Venäjä varoo haastetta, joka ehkä osoittaisi S-sarjan ohjustorjuntajärjestelmät tehottomiksi lännen risteilyohjuksille.
****
”Yhdysvaltain Tomahawk-ohjukset läpäisivät Venäjän puolustusjärjestelmät helposti” (US-blogi 7.4.2017).
Mielenkiintoista. Venäjä-trolleiksi epäilemäni nimettömät kirjoittajat tulvittivat ainakin Suomi24:ssä kertomuksia onnistuneista torjunnoista tuon länsivaltojen yhteisiskun jälkeen. Nyt on videotodiste, ettei Pantsir torju ainakaan kaikkea mikä lentää. Tosin tutkan toimimattomuus saattoi olla syynä tapahtuneeseen.
Tässä tulee mieleen sinänsä hirvittävä ajatus, että entä jos asekauppiaat hallitsisivatkin maailmaa? Sodat olisivatkin markkinointiponnistelujen tulosta ja myynninedistämistä.
Ilmoita asiaton viesti
Eiks nää kaikki näytössodat vaikuta myynitnäyttelyiltä? Ennen sodittiin voittoon, nyt soditaan myyntimiehiä varten…
Ilmoita asiaton viesti
Miten niin ”jos” ?
Yhdysvalloissa on tunnettu mekanismi jossa teollisuus, poliittinen valta ja asevoimat muodostavat verkoston jolla kääritään paljon rahaa kun aletaan sotimaan ja tämä ollut ensimmäisestä maailmansodasta lähtien.
Sattumalta monet muut valtiot niinikään tekevät rahaa juurikin aseiden myynnillä joten tarvitaan sitten noin kerran kymmenessä vuodessa pieni konflikti missä vähän kokeillaan uusia leluja.
Ilmoita asiaton viesti
Tuosta videosta näkee hyvin, että jätkät on ”tupakalla” ja yksi mies juoksee lavettia kohti….on ehkä huomannut ohjuksen
Ilmoita asiaton viesti
Todella herkullinen tuo isralilaisten kuvaama video. Ohjustorjuntajärjestelmästä tulee väkisinkin mieleen ikivanha vitsi venäläisestä ”perseenpäristimestä”…
Ilmoita asiaton viesti
Huomaa, kuinka ohjus hakee koko ajan suuntaansa lähestyessään kohteen syötettyä iskupistettä kohti ja korjaa suuntaansa sekunnin kymmenyksissä. Tuo näkyy videolla ”huojuntajana”. Ohjuksen osumatarkkuus lienee kymmeniä senttejä. Nykyiset länsimaiset ohjukset ovat varsinaisia huipputeknologiatuotteita ja sen mukainen on myös niiden hinta.
Kykeneekö Venäjä samaan, on pienoinen kysymysmerkki. Iran ei ainakaan kykene.
Kun Iran suoritti ohjus- ja raketti-iskun Israeliin, vain neljä ohjusta tai rakettia ylsi Israelin puolelle, loput tippuivat Golanin kukkuloille Syyrian puolella. Israelin Iron Drone -ohjuspuolustusjärjestelmä tuhosi nuo neljä ohjusta tai rakettia.
Israel on hionut Iron Drone -ohjuspuolustusjärjestelmän huippuiskuun. Lehtiin kirjoitettujen Israelin armeijan antamien tietojen mukaan järjestelmä pystyy jopa 90 prosentin torjuntaan, mikä on korkea luku. Israel kykenee nykyään tuhoamaan sillä jopa erittäin matalalla lentävät iranilaisdroonit. Kehittely vei tuohon kyvykkyyteen jonkin aikaa, ensimmäisiä drooneja se ei kyennyt tuhoamaan, vaan se piti tehdä hävittäjäohjuksin.
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa silläkin olla edelleen merkitystä, ketkä jotakin asejärjestelmää käyttävät?
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän flegmaattisuutta Syyriassa selittää varmastikin moni tekijä. Ohjuspuolustusjärjestelmät eivät ole aivan sitä mitä mainospuheissa on annettu ymmärtää eikä erityisesti lippulaivajärjestelmien mainetta haluta vaarantaa. Taloudellinen sotaväsymys on tietenkin myös oleellinen syy.
Sitten on joitakin syitä, joista ei ole uutisoinnissa kerrottu, mutta joihin 9.5. tapaaminen Kremlissä on ehkä vaikuttanut. Netanjahu on ehkä ilmaissut Putinille, että USA-Israel-Saudi-Arabia perustainen liittouma aikoo vaihtaa hallituksen Iranissa, maksoi mitä maksoi, ja kyse olisi niin mittavasta operaatiosta ettei Putinilla ole muuta mahdollisuutta kuin seurata sitä sivusta. Ehkä länsivaltojen määrätietoisuus ja jopa tietty fanaattisuus asiassa on lannistanut Putinin, joka on kuitenkin saavuttanut Syyriassa yhden päätavoitteestaan eli tsetseeni- ym. Venäjää piinaavia jihadistiryhmiä ruokkivien terroristisolujen toiminnan alasajon.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus.
Olen itse huvittanut itseäni lukemalla Venäjän medioita lännen ja Israelin viime vuosien ohjusiskujen jälkeen. Venäläisistä näkee että iskut ovat osuneet itsetuntoon kovalla voimalla. Lähes joka media yrittää epätoivoisesti suitsuttaa venäläistä ohjusteknologiaa mutta surkealla menestyksellä. On tietysti ristiriitaista väittää olevansa hyvä kun tekee väitteen lännen tuhoamien raunioiden keskeltä. Ehkäpä sanoma uppoaa ainakin joihinkin uskollisiin typeryksiin.
Israel näyttää miten homma oikeasti toimii silloin kun aletaan iskeä tosissaan. Siinä vaiheessa kun Israel toistuvasti mättää Venäjän syyrialais- ja iranilaisliittolaisia syvällä Syyrian maaperällä ja tuhoaa tärkeitä sotilaskohteita, herää jo hölmöpikin typerys kysymään, missä olikaan se venäläinen tehokas ohjusjärjestelmä.
Tosin näkihän lopputuloksen jo viimeisen lännen iskun jälkeenkin: viikon ennakkoilmoituksen jälkeen lännessä painettiin nappia ja Syyriassa tuhoutui maan tasalle tietyissä kortteleissa talon tarkkuudella juuri ne kohteet jotka oli valittu. Ennakkoilmoituksella Syyrialle ja Venäjälle tarjottiin mahdollisuutta yrittää estää ohjukset ja harjoitella sitting duck -ampumista. Fiksumpi ymmärtää viestin joka tuhovoimaan oli kätketty.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin on. Taas kerran on huomioitava, että nykyiset sotatoimet ovat ohjussotatoimia. Israelin muutaman tunnin ilmahyökkäys ohjuksilla tuhosi Iranin ja myös Syyrian sotavoimaa ympäri Syyriaa ja ilmeisen merkittävästi. Israelin sotamenetykset näyttävät puhdasta nollaa: ei yhtään alasammuttua hävittäjää eikä yhtään kuolonuhria.
Nähtiin taas kerran, mihin johtaa, jos maa – tässä tapauksessa Syyria – ei hallitse ilmatilaansa ja vihollistaho pääsee moukaroimaan ilmasta käsin ohjuksilla strategisia sotilaskohteita. Israelilla oli kyky lamauttaa Syyrian sotilaallisen kyvykkyys ja itseasiassa sillä olisi ollut kyky pamauttaa Al-Assadin hallintokorttelit saman tien taivaan tuuliin. Toimivaa ilmapuolustusta ei Syyrialla käytännössä ollut.
En malta taas kerran olla korostamatta ohjussodankäyntikykyä, jota Suomessakin pitää edelleen kehittää.
Jos vastaavalainen Israelin hyökkäys olisiko tapahtunut yllättäen Suomeen, olisiko Suomi selviytynyt Syyriaa paremmin?
Ei välttämättä, kykymme vastata nopeaan ohjushyökkäykseen on heikko.
Nykyisin sotatoimet tehdään yllättäen. Maasotia ei enää olla halukkaita käymään. Irak ja Afganistan ovat opettaneet perusteellisesti, ettei kallis miehitys ratkaise asioita.
Toivottavasti meillä on Nasams-ilmatorjuntaohjusyksiköt omasuojattu paremmin kuin Syyriassa Pantsir-yksiköt. Ettei jopa presidentinlinna tai eduskuntatalo sentään ole ohjusiskun mahdollisuuksissa yllättäen muutaman tunnin hyökkäyksessä.
Ilmoita asiaton viesti
”…Venäjän talous ei anna enää varaa Venäjälle toimiin, jotka kurittaisivat Venäjän taloutta entisestään. 2010-luvulla länsimaista haalittujen energiamyynnin varoja ei enää ole loputtomasti käytettävissä…’
Tämä ei edelleenkään pidä paikkansa. Venäjällä on käytössä oma valuutta, joka merkitsee sitä ettei Valtion tarvitse olla koskaan huolissaan maksuvälineen eli rahan loppumisesta. Lusäksi Venäjällä on erittäin mittavat valuuttavarannot, joten sekään ei rajoita Venäjän toimia. Ainut rajoite on tahto.
Se ettei Syyrian rintamalle panosteta, johtuu siis jostain muusta. Esimerkiksi juuri siitä ettei omia järjestelmiä haluta laittaa koetukselle läntisiä järjestelmiä vastaan, tai siitä että puolustustason nostaminen uusilla järjestelmillä, kiihdyttäisi kriisiä nimenomaan Israelin kanssa ja johtaisi väistämättä myös omien tappioiden lisääntymiseen.
ps. länsimaiden isku kolmeen ”kemiallisien aseiden” varastoon, valmistus- ja tutkimuslaitokseen oli toki tärkeä osa läntistä tarinaa Syyriasta, mutta iskuilla saattoi hyvin mahdollisesti olla myös aivan muukin tarkoitus.
Iskujen julkinen valmistelu pakotti Venäjän reagoimaan niihin uhkauksella vastatoimista, muu olisi tulkittu vetäytymisenä Syyrian tukemisesta. Länsi (Usan) halusi Venäjän toteuttavan uhkauksensa, ainakin siltä osin, että käynnistäisivät Syyriassa venäläisien joukkojen suojana olevan S-400 järjestelmänsä. Se olisi antanut jenkeille valtavasti kriittistä tietoa S-400 järjestelmän toiminnasta. Venäläiset eivät käynnistäneet järjestelmiään, syystäkin. Kyse on geopolitiikan pelistä, jossa voi tehdä vääriä siirtoja. Yksi nappula on Syyrian kriisi.
Ilmoita asiaton viesti
Eli Syyrialla on siis ohjustorjuntajärjestelmä jota ei saa kytkeä päälle koska se voi paljastaa tärkeitä tietoja järjestelmän toiminnasta jos ymmärsin ajatuksesi oikein.
En oikein ymmärrä mitä järkeä siinä olisi että ostetaan torjuntajärjestelmä jota ei saa käyttää. Eikö Syyria tarvitse niitä juuri tällaisia tilanteita varten?
Venäjän aseprojektit ovat muutenkin vastatuulessa, osittain USA:n uusien sanktioiden takia, mistä Intian uhkaus vetäytymisestä viidennen sukupolven häivehävittäjäprojektista Sukhoi SU-57 tai PAK-FA:sta. https://thediplomat.com/2018/04/india-pulls-out-of…
Joten en usko että Venäjä kaipaa yhtään lisää tilanteita missä sen asesysteemit ja niiden toimivuus asetetaan kyseenalaisiksi. Tuon Pantsir-S1:n tuhoaminen oli kyllä tuntuva korvapuusti Venäjälle.
Ilmoita asiaton viesti
Niin kuin tuossa yritin vihjata, että kyse on enemmän suurvaltapelistä kuin Syyrian kansa pelastamisesta. Alue on ollut strategisesti tärkeä lännelle öljyputkisuunnitelmien vuoksi. Samoin Venäjä on nähnyt oman etunsa vaativan ettei länsi saa totaalista kontrollia alueella. Vaikka öljyn strateginen merkitys alkaa laskemaan, kokee moni vielä sen tärkeänä vallanlähteenä.
Uusilla energiateknologioilla ja infralla voidaan öljyn merkitystä laskea edelleen, jolloin intressi kontrolloida lähi-itää laskee. Tällöin alueen rauhoittumisellekin tulisi paremmat mahdollisuudet. Toki ”sotateollisen-kompleksin” intressit olisi myös jotenkin eliminoitava, jotta rauhankehitys voisi edetä.
Ilmoita asiaton viesti
Lännen sotatoimet Assadin kaatamiseksi ovat edistyneet suunnitellusti. On vain ajan kysymys, kun Assad on historiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Nähdäkseni Israel ja Venäjä koordinoivat jatkuvasti ja tiiviisti toimiaan Syyriassa ettei vahingossakaan tapahtuisi maiden asevoimien välistä kahnausta. Venäjän kumppanit eivät aina noudata sen tahtoa ja ilmeisesti Iran ylitti Venäjänkin ”punaiset linjat” Israelin vastaista sotilasinfraa Syyriaan luodessaan ja niin Moskova salli vapaat kädet moukaroida iranilaiskohteita; Assad puolestaan ei tiennyt koko kahnauksesta mitään ennen sen tapahtumista. Voi tietty olla mahdollista että Israel teki ensin pikku provokaation ilma-iskullaan, sai iranilaiset paniikkiin laukomaan ohjuksiaan ja näin päivitti ohjuspuolustustaan. Koko hankettahan oli pohjustettu julkisestikin jo edellisellä viikolla (reservikutsunta, väestönsuojat…).
Ohjuspuolustuksen merkityksestä ja Israelin eri kohteet kattavan järjestelmän laadullisesta ylivoimasta ja tähän liittyvästä osaamisesta olen tasan samaa mieltä blogistin kanssa. Tietääkseni opintomatkojakin sotilaspuolella on tehty mutta liekö sitten poliittisia syitä ettei sotilasyhteistyö Israelin kanssa ole julkisessa suosiossa eikä ohjuspuolustusta nähdä hävittäjien vaihtoehtona.
Ilmoita asiaton viesti
Ohjusisku Syyriaan tehtiin Trumpin aseman vahvistamiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Minne Iran hyökkäsi Israeliin?
Ilmoita asiaton viesti
Nykyisin ei ehkä puhuta niinkään hyökkäyksestä vaan interventiosta tai alueloukkauksesta riippuen tapauksen vakavuudesta. Ohjus- ja rakettihyökkäyksen torjunta tapahtui Golanin kukkuloiden niillä alueilla, jotka Israel liitti 1981. Hyökkäys tapahtui siis Golanin kukkuloiden alueen kautta, mutta ohjusten ja rakettien loppukohdetta ei tiedetä, koska ne tuhottiin.
Nyt taas jotkut älypäät alkavat vouhottaa, että etteiväthän nuo alueet kuulu Israeliin. Oleellista on, että Iran laukaisi ohjukset ja raketit kohti Israelia tuhotakseen israelilaista struktuuria.
Tarkka Irakin hyökkäysajankohta Israeliin on juuri torstain puolella 10 minuuttia yli puolen yön, jolloin Iranin isku alkoi. Aika siis 10.5.2018 klo 00.10 alkaen. Iran laukaisi 20 ohjusta ja rakettia, joista vain neljä oli yltämässä Israelin puolelle, jotka Israel siis tuhosi Iron Drome -järjestelmällä.
Iranin ohjuskyvykkyys on tuon esityksen perusteella sangen heikko. Joko Iran ei kykene satelliittiohjaukseen tai sitten ohjusten ohjausjärjestelmät ovat sekoitettavissa niin, että ne lentelevät miten sattuu.
Ei ole ensimmäinen kerta, kun Iran on loukannut viime aikoina Israelin aluetta sotalaittein. Ongelma ovat olleet iranilaisdronet, joita Israel jo joutunut torjumaan jo vuodesta 2014. Iranin hyökkäystoimet ovat aina tapahtuneet Golanin kukkuloilta, toisin sanoen Syyrian ja Israelin maarajan kautta. Iran ei ole ampunut raketteja tai ohjuksia Israeliin kolmannen valtion kautta ja onneksi Libanonia ei ole vielä sekoitettu tähän.
“Israel shoots down drone over Golan Heights” oli uutisotikko Business Insider -verkkosivustossa marraskuussa 2017 (http://www.businessinsider.com/ap-israel-shoots-do…). Vapaasti suomennettuna: ”Israel ampui alas dronen Golanin kukkuloilla”. Halpa mutta vihollisuuksiin kykenevä vihollisdrone tuhottiin Patriot-ohjuksella.
“Israel: ’We have shot down Iranian-supplied Hezbollah drone’” oli uutisotikko The Guardianin verkkosivustossa syyskuussa 2017 (https://www.theguardian.com/world/2017/sep/19/isra…). Vapaasti suomennettuna: ”Israel: ’Olemme ammuttaneet alas Iranin toimittaman Hizbollahin dronen’”. Halpa mutta vihollisuuksiin kykenevä vihollisdrone tuhottiin Patriot-ohjuksella.
”Patriot missile fired at drone entering Israeli airspace” oli uutisotsikko The Jerusalem Postin verkkosivuilla 27.4.2017 (https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Breaki…). Vapaasti suomennettuna: ”Patriot-ohjus laukaistiin kohti Israelin ilmatilaa lähestyvää dronea”.
Israel tuhosi Patriot-ohjuksilla jo elokuussa 2014 dronen, joka lensi Israelin ilmatilaan Quneitran alueelta Syyrian Golanin kukkuloilta (https://www.al-monitor.com/pulse/originals/2014/09…).
Ilmoita asiaton viesti
Et siis tässä asiassa nojaa YK:n näkemykseen Israelin teoista kyseistä paikkaa kohtaan? Keksit kuitenkin jo valmiiksi moittia sinun ja Israelin näkemyksien vastaiset mielipiteet vain älypäiden hössötykseksi. Sinä ja Israeli eivät voi tietenkään olla väärässä. Tällä omistautumisella annat hyväksyntäsi myös Krimin Venäjän toimille Krimillä.
Jos taas lähdet niinkin kauaskantoisesti puolustamaan tätä hyväntekijää eli Israelia sillä,että ohjukset olivat menossa kohti Israelia..niin entä jos Israelin ohjukset olikin tulossa kohti Suomea?
Ilmoita asiaton viesti