Trumpin ja Putinin tapaaminen Helsingissä vahvistaa Suomen puolueettomuusasemaa

”Finnish neutrality key to Helsinki hosting US-Russia summit” oli uutisotsikko The Washington Post -lehden sivuilla samana päivänä, kun Yhdysvallat ja Venäjä julkistavat Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaamisen pitopaikaksi Helsingin (The Washington Post 28.6.2018).
Otsikko vapaasti suomennettuna:
”Suomen puolueettomuus oli avain Yhdysvallat-Venäjä-kokouksen isännöinnille Helsingissä”.
Lehtijutussa kirjoitetaan Suomen puolueettomuudesta seuraavasti:
”Finns, who last year celebrated the centenary of regaining their independence, have secured friendly ties with Moscow by pledging neutrality and a non-alignment policy and developing trade with the Russians.”
ja:
”But Finland is not a member of NATO and most Finns remain opposed to NATO membership today, according to polls, though many politicians in the current center-right government favor it.”
Vapaasti suomennettuna:
“Suomalaiset, jotka viime vuonna juhlivat palautetun itsenäisyyden satavuotisjuhlaansa, ovat pitäneet ystävällisiä siteitä Moskovaan sitoutumalla puolueettomuuteen ja liittoutumattomuuteen sekä käymällä kasvavaa kauppaa venäläisten kanssa.”
ja:
”Mutta Suomi ei ole Naton jäsenmaa ja tänä päivänä suomalaisten enemmistö vastustaa mielipidemittausten mukaan Nato-jäsenyyttä, vaikka keskustaoikeistolaisessa hallituksessa moni poliitikko kannattaakin jäsenyyttä.”
Mielenkiintoista The Washington Post -lehden jutussa on kirjaus, että Suomi juhli viime vuonna uudelleen saatua itsenäisyyttä. Suomi olisi siis menettänyt itsenäisyytensä toisessa maailmasodassa vastaavasti kuin Baltian maat. No, ehkäpä Suomi tosiasiallisesti suurelta osalta menettikin kylmän sodan aikana itsenäisyytensä omilla toimillaan suhteessa Neuvostoliittoon.
The Washington Post -lehteä vastaava juttu oli myös uutistoimisto AP:n sivuilla ja siten jaettuna laajasti ympäri maailmaa (AP 28.6.2018). Vuonna 1846 perustettu AP on yksi maailman suurimmista uutistoimistoista.
Aikakauslehti Time kirjoitti puolestaan seuraavasti (Time 28.6.2018):
”Finland is neutral territory for Trump and Putin in the sense that it’s not a member of NATO, a military alliance founded in the wake of World War II to protect Europe from potential Soviet aggression. During most of the Cold War, Finland attempted a balancing act between East and West, though the U.S.S.R. certainly exercised a degree of influence on its Nordic neighbor.”
Vapaasti suomennettuna:
“Suomi on puolueeton Trumpille ja Putinille siinä mielessä, että se ei ole jäsenmaa Natossa, joka perustettiin toisen maailmansodan jälkeen suojaamaan Eurooppaa mahdollisilta Neuvostoliiton hyökkäyksiltä. Kylmän sodan aikana Suomi pyrki tasapainoilemaan idän ja lännen välillä, mutta Neuvostoliitto käytti varmasti vaikutusvaltaansa pohjoiseen naapuriinsa.”
Yhdysvalloissa Suomi nähdään edelleen kylmän sodan ajan aikaisessa asetelmassa puolueettomana, koska Suomi ei ole Naton jäsenmaa. Yhdysvaltalaisessa näkemyksessä EU-jäsenyys ei tee maasta liittoutunutta, koska EU ei ole sotilaallinen liittokunta puolustusvelvoitteineen. Yhdysvaltalaisessa katsannossa maan sotilaallinen asema on pitkälti ratkaiseva maan aseman poliittisessa määrittelyssä.
Yhdysvaltalaisissa tiedostusvälineissä esitettyjen näkemysten perustella keskeisin syy Helsingin valintaan kokouspitopaikaksi oli siis Suomen puolueettomuus (neutrality). Puolueettomuus oli Venäjän ehdoton ehto kokouksen pitopaikalle, kun Venäjän omassa liittokunnassa kokousta ei voitu pitää.
Edes Suomen itsensä aikanaan viljelmää liittoutumattomuus-termiä (non-alignment) ei juurikaan yhdysvaltalaisissa tiedotusvälineissä mainita. Yhdysvalloissa Suomi on edelleen vahvasti puolueeton kuten kylmän sodan aikaan.
****
”До 80 % финнов против вступления страны в НАТО и хотят подчеркнуть её нейтралитет. Встреча Путина и Трампа как раз это и делает, символизируя возрождение духа Хельсинкских соглашений 1975 года.” (RT 28.6.2018).
Vapaasti suomennettuna:
”Jopa 80 prosenttia suomalaisista vastustaa maan liittymistä Natoon ja haluaa korostaa puolueettomuutta. Putinin ja Trumpin välinen tapaaminen on juuri tuota [Suomen puolueettomuutta], mikä symboloi vuoden 1975 Helsingin hengen uudelleen elpymistä.”
Noiden sanojen lausuja Venäjän RT-uutissivustolla oli suomalainen yhteiskuntatieteilijä Johan Bäckman Helsingin yliopistosta.
Vastaava ajatuskulku toistui myös muissa Venäjän tiedotusvälineissä:
”Финляндия оказалась одной из немногих европейских стран, нейтрально настроенных по отношению и к России, и к США, а окончательный выбор Хельсинки в качестве места российско-американского саммита могло определить символическое значение города для отношений двух стран, ведь именно здесь в 1975 году был подписан Заключительный акт Совещания по безопасности и сотрудничеству в Европе.” (Tass 28.6.2018).
Vapaasti suomennettuna:
”Suomi osoittautui yhdeksi harvoista Euroopan maista, joka on puolueeton suhteessa Venäjään ja Yhdysvaltoihin. Lopullinen Helsingin valinta Venäjän ja Yhdysvaltain huippukokouksen pitopaikaksi voisi määrittää kaupungin symbolisen merkityksen kahden maan välisille suhteille, koska Helsingissä allekirjoitettiin vuonna 1975 Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssin päätösasiakirja.”
Suomen kylmän sodan ajoilta peräisin olevaa puolueettomuutta ylisti myös mm. Ria Novosti (Ria Novosti 29.6.2018).
Venäjällä nähdään siis Suomi mielellään puolueettomaksi myös suhteessa Yhdysvaltoihin. Venäjä hakemalla hakee tuota asemaa Suomelle edistäneen Venäjän asemaa Suomessa. Suomi halutaan nähdä välittäjänä ja sitä roolia Suomi on Venäjälle antanut.
Venäläisessä mediassa oli mainintoja kolmesta mahdollisesta kokousmaasta. Nuo maat olivat Suomi, Itävalta ja Sveitsi. Nuo kolme maata täyttävät Venäjän asettaman ehdon kokouspaikan puolueettomuudelle.
Venäläismedian mukaan Itävalta olisi ollut mieluisa kokouspaikka ja Itävalta oli myös Trumpin ykkösvaihtoehto Itävallan uuden oikeistohallituksen vuoksi. Yhdysvaltojen ja Venäjän virkamiehistö ehtivätkin jo vierailla Wienissä ennen kuin ottivat yhteyttä Suomeen. Itävalta oli kuitenkin Venäjälle hieman hankala, koska Putin oli juuri tehnyt työvierailun maahan 5.6.2018.
****
”Выступая на пресс-конференции, Сергей Лавров также обратил внимание, что Финляндия старается придерживаться нейтралитета и отметил позитивную роль Хельсинки в попытке наладить диалог между Россией и НАТО.” (Izvestia 4.5.2017).
Vapaasti suomennettuna:
”Puheenvuorossaan Sergei Lavrov kiinnitti huomiota lehdistötilaisuudessa myös siihen, että Suomi pyrkii ylläpitämään puolueettomuutta ja pani merkille Helsingin positiivisen roolin yrittää saada aikaan vuoropuhelua Venäjän ja Naton välille.”
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov vieraili vuoden 2017 toukokuun alussa Suomessa ja tapasi ulkoministeri Timo Soinin. Sergei Lavrov muistutti taas kertaalleen Suomen puolueettomuudesta edellä kirjatussa Izvestia-lehden lainauksessa.
Lavrov ja Venäjä siis halusivat nähdä puolueettoman Suomen taas kerran välittäjänä idän ja lännen välillä kuten kylmän sodan aikaan.
Venäjällä on kirjoitettu myös presidentti Niinistön sanomisten tarkoittavan Suomen olemista puolueeton.
”При этом 1 мая Ниинистё высказался против вступления Финляндии в НАТО. ’Моя позиция заключается в том, что у нас нет никакой необходимости менять существующую политику [нейтралитета]’, – сказал тогда президент.” (Lenta 4.7.2016).
Vapaasti suomennettuna:
”Samanaikaisesti 1. toukokuuta Niinistö puhui Suomen liittymisestä Natoon. ’Minun kantaani on, että meillä ei ole tarvetta muuttaa olemassa olevaa [puolueettomuus]politiikkaa’, sanoi presidentti tuolloin.”
Suomen puolueettomuudesta Venäjä ja Suomi kävivät sananvaihtoja jo vuonna 2008 ulkoministerien Alexander Stubbin ja Sergei Lavrovin suulla.
Ulkoministeri Lavrov totesi Helsingin Sanomien haastattelussa 9.11.2008, että Suomi "arvossa pidettynä eurooppalaisena puolueettomana maana" voisi avustaa keskustelun aloittamisessa sopimuksesta, toimia asiantuntijana ja tehdä rakentavia ehdotuksia. Kyse oli Euroopan turvallisuuspolitiikan tulevaisuutta ja arkkitehtuuria koskevan sopimuksen toimeenpanosta ETYK:ssä.
Helsingin Sanomien uutisotsikko oli: ”Venäjä: Puolueeton Suomi voisi edistää uutta turvallisuussopimusta” (HS 9.11.2008).
Lavrov ja Venäjä siis halusivat nähdä puolueettoman Suomen jo vuonna 2008 välittäjänä idän ja lännen välillä kuten kylmän sodan aikaan.
Ulkoministeri Stubb torjui Lavrovin näkemyksen ja vastasi: ”Suomi ei ole puolueeton maa”. Stubbin sanat uutisoitiin myös Venäjällä (Karelinform 13.11.2008).
Stubbin sanat ärsyttivät Venäjää. Venäjä muisti Stubbin sanat vielä silloin, kun Suomessa presidentti vaihtui Tarja Halosesta Sauli Niinistöön. Niinistön näkemyksen Stubbiin on värjännyt Venäjän näkemys Stubbiin. Presidentin suhtautumisessa Nato- ja länsimyönteiseen ministeriin puhalsivat kylmän sodan ajan tuulet.
Jos Natoon kuulumaton Suomi nähdään Yhdysvalloissa puolueettomana maana, Venäjällä Suomi vasta nähdäänkin. Venäjän näkemys Suomen asemasta muuttui pian sen jälkeen, kun presidentti oli vaihtunut Jeltsinistä Putiniin ja ulkoministeriksi oli tullut Sergei Lavrov vuonna 2004.
Venäjän kielessä ei viljellä liittoutumattomuus-sanaa ja puolueettomuus-sana (нейтралитет) tarkoittaa näissä yhteyksissä sotilaallista puolueettomuutta. Kyse on maasta, joka ei osallistu sotavoimillaan liittokuntaan. Venäjä linkittää puolueettomuuden menetykseksi Nato-jäsenyyden.
Venäjän Suomen-politiikan punainen lanka on pitää Suomi Naton ulkopuolella. Venäjä pyrkii pitämään Suomen puolueettomana niillä linjauksilla, jotka kehitettiin jo 1980-luvun lopulla Itä-Euroopan maiden varalle, kun Neuvostoliitto oli hajoamassa. Venäjän tarkoitus oli perustaa Itä-Eurooppaan puolueettomien maiden rypäs.
Puolueettomuudessa Venäjällä on ollut tapa vedota Suomen vanhaan historiaan ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssin vuoden 1975 huippukokoukseen Helsingissä. Venäjä pyrki vetoamaan siinä, missä Suomessa löytyy edelleen hyvin kantopintaa.
Suomessa löytyy edelleen hyvin kantopintaa puolueettomuudessa. Venäjä käyttää hyväkseen Suomessa edelleen arvonantoa nauttivaa näkemystä Suomen toimimisesta välittäjänä idän ja lännen välillä. Suomi kernaasti näkee edelleen asemansa välittäjänä, josta on seurannut lopullisen linjan hakeminen puolueettomuuden ja sotilaallisen liittoutumisen välimaastossa, mikä puolestaan palvelee Venäjän intressejä Suomen suhteen.
Venäjä viljelee mielellään ajatusta, että koska te suomalaiset olette puolueettomia, on tällaiset suurvaltajohtajien tapaamiset mahdollisia vastaavasti kuin historiassa. Jos olisitte Naton jäsen, ei näitä kokouksia Suomessa pidettäisi eikä Suomi olisi kylmän sodan aikakauden tapaan edistämissä idän ja lännen välisiä suhteita ja vuoropuhelua.
Venäjän argumentit uppoavat Suomessa kuin kuuma veitsi voihin.
Venäjälle ja Lavroville Suomi on siis niin kauan puolueeton kuin Suomi ei ole Naton jäsenmaa.
Erityinen ongelma Suomen kannalta on se, että Venäjän näkemys saa hyväksyntää myös yhdysvaltalaismediassa. Venäjän tavoin Yhdysvalloissa nähdään Suomi edelleen puolueettomaksi maaksi. Venäjän ajatukset kokouspitopaikasta puolueettomassa maassa – siis nyt Suomessa – on ostettu hyvin yhdysvaltalaismediassa. Venäjällä varmasti ollaan tyytyväisiä, kun Suomi rinnastetaan Itävallan ja Sveitsin tavoin puolueettomaksi maaksi.
****
“Finnish scholars concerned over ‘neutrality’ tag given by media on Trump-Putin meeting” oli uutisotsikko kiinalaisessa Global Times -lehdessä päivä sen jälkeen, kun Helsinki kokouspitopaikkana oli virallisesti julkaistu (Global Times 29.6.2018).
Vapaasti suomennettuna:
”Suomalaiset tutkijat huolestuivat tiedotusvälineiden käyttämästä 'puolueettomuus'-määrittelystä Trump-Putin-tapaamisessa”.
Kiinalaislehden jutussa oli ulkoministeriöstä vuonna 2014 eläköityneen valtiosihteerin Pertti Torstilan, Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Charly Salonius-Pasternakin ja johtajan Teija Tiilikaisen kommentteja siitä, että Suomi oli leimattu maailmalla puolueettomaksi maaksi:
“Retired Finnish diplomat Pertti Torstila underlined that Finland has not been neutral since joining the European Union (EU) in the early 1990s.”
ja:
“’Finland is not politically, economically or militarily neutral,’ said Charly Salonius-Pasternak, a researcher at the Finnish Institute for International Affairs.”
Vapaasti suomennettuna:
“Eläköitynyt diplomaatti Pertti Torstila korosti, ettei Suomi ole ollut puolueeton sen jälkeen, kun liittyi EU:hun 1990-luvun alussa.”
ja:
”’Suomi ei ole poliittisesti, taloudellisesti eikä sotilaallisesti liittoutumaton’ sanoi Charly Salonius-Pasternak, Ulkopoliittisen instituutin tutkija.”
Mikään valtio ei voi määritellä asemaansa sanomalla, mikä se on. Muut maat määrittelevät kunkin maan aseman ja vain sillä on merkitystä, ei kunkin maan omilla mieltymyksillä ja sanomisilla omasta asemastaan.
Jos Venäjä tai Kiina sanovat, että ”olemme vakaa demokratia”, tuskin Venäjän tai Kiinan asemaa länsimaissa määritellään tuon ilmoituksen perusteella. Länsi määrittelee sekä Venäjän että Kiinan autoritäärisiksi valtioiksi, vaikka nämä maat kuinka vakuuttaisivat demokraattisuuttaan. Teot ratkaisevat, eivät sanomiset.
Suomi liittyi EU:hun vuoden 1995 alussa. Myös Itävalta liittyi EU:hun vuoden 1995 alussa. Itävalta korostaa jatkavasti puolueettomuuttaan myös perustuslakiin kirjattuna, kun Suomi korostaa puolestaan liittoutumistaan. Molemmat ovat siis kuitenkin saman EU:n jäsenmaita. Mikään muu EU-maa ei korosta Suomen tavoin, että EU-jäsenyys tekee maasta erityisesti liittoutuneen.
Puolueeton Itävalta ja puolueettoman Itävallan perustuslaki osoittavat myös Suomelle, ettei EU-jäsenyys itsessään eikä siihen vetoaminen tee maasta sopimuksellisesti liittoutunutta vastakohtana puolueettomuudelle.
****
”Haluan tervehtiä puolueetonta Suomea.”
Nuo sanat Gorbatšov lausui Suomelle, suomalaisille ja presidentti Koivistolle Helsingin vierailun yhteydessä lokakuussa 1989.
Vierailun yhteydessä presidentit Koivisto ja Gorbatšov allekirjoittivat myös Suomen ja Neuvostoliiton yhteisen puolueettomuusjulistuksen, joka alkaa sanoilla: ”Suomi on puolueeton Pohjoismaa…”.
Suomi oli ruinannut aitoa puolueettomuustunnustusta Neuvostoliitolta vuosikymmenten ajan. Tuota asiakirjaa ei Suomessa ole kuitenkaan paljon muisteltu eikä siitä löydy netistäkään juuri mainintaa (poikkeuksena Yle Elävä arkisto 4.1.2012).
Vaikka Suomi vatkuttamasta päästyään vatkutti kylmän sodan aikaan olevansa puolueeton, kukaan ei pitänyt Suomea puolueettomana. Suomi oli sidottu Neuvostoliittoon YYA-sopimuksella. Suomi oli sidottu sotilaallisesti Neuvostoliittoon YYA-sopimuksen kirjauksilla. Suomen jääräpäiset vatkutukset ja inttämiset puolueettomuudesta saivat välillä varsin koomisia piirteitä.
Päinvastoin kuin kylmän sodan aikaan, Suomi on ottanut nyt työkseen vatkuttaa olevansa liittoutunut. Tilanne osa sama kuin kylmän sodan aikaan, mutta 180 asetta käännettynä. Muut pitävät Suomea puolueettomana, koska Suomi ei kuulu Natoon.
Suomi hakee epätoivoisesti sotilaallista turvaa kaikesta, mistä sitä olisi saatavissa ilman, että Suomi liittoutuisi sotilaallisesti Natoon. Kun kylmän sodan aikaan turvan hakemisessa puolueettomuudella Suomelle kyse oli Neuvostoliitosta, nyt liittoutumisen hakemisessa kyse Suomelle on turvan hakemisessa vastaavasti Venäjästä.
Suomi hakee lännestä hyväksyntää asemalleen, joka toisi maalle takuuta sotilaallisesta turvasta, mutta tuon turvan voi tuoda vain Nato-jäsenyys. Tuon asian tietää etenkin Venäjä, mutta myös länsimaat ja Suomi itsekin.
Suomi on liittoutunut vasta, kun Suomi on liittynyt Natoon. Suomen ulkopoliittisen johdon ja ulkoministeriön virkamiehistön on turha asiaa voivotella, jos maailmalla Suomea ei pidetä liittoutuneena vaan puolueettomana.
Suomen pitäisi viimein karistaa kylmän sodan painolastin viimeisetkin rippeet. Jos jotain haluaa lisää, jostakin on luovuttava. Kaikkea ei voi saada.
Suomen tehtävä ei ole enää edistää Suomelle määriteltynä roolina idän ja lännen välisiä suhteita ja vuoropuhelua puolueettomana maana, vaikka nuo asiat ovatkin itsessään tärkeitä. Nyt Suomi hieman haparoi asemassaan eivätkä siksi näkemykset Suomen asemasta ole yhteneviä maailmalla ja Suomen ulkopoliittisessa johdossa. Suomi edelleen inttää asemaansa vastaavasti kuin se intti asemaansa kylmän sodan aikana.
Suomi, jos haluat vakiinnuttaa asemasi sellaiseksi, miksi haluat, liity Natoon. Piste.
Venäläisessä katsantokannassa puolueeton Suomi tarkoittaa Venäjän vaikutuspiirissä olevaa Suomea.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitus oli Pesoselta täyttä asiaa.
– Venäjän keskeisin tavoite on pitää Suomi poissa Natosta
– Vuosikymmenien ikäisen tarinan mukaan puolueeton Suomi on parhaassa turvassa, koska puolueettomana se pystyy pysyttelemään konfliktien ulkopuolella. Liittoutuminen romahduttaa tuon teorian vääjäämättä
– Venäjä ylläpitää tätä uskomusta antamalla silloin tällöin – painostustoimiensa välissä – tunnustusta Suomen puolueettomuudesta ja sen verrattomasta arvosta koko Euroopan turvallisuudelle
– Venäjä tuputtaa Suomelle sillantekijän roolia pitääkseen yllä illuusiota puolueettomuuden auvoisuudesta – suomalaiset nielevät syötin yhä uudestaan
Ilmoita asiaton viesti
Washington Post kirjoittaa Verkkoutisten mukaan myös, että Trump haluaa suomettaa Euroopan ja jopa USA:n, ks. https://www.verkkouutiset.fi/washington-post-donal…
Maamme nimi on siis taas mainittu, eikä ihan myönteisimmässä viitekontekstissa. –
Jonkinlainen profilinnnosto voisi olla nyt paikallaan. Jotain on tehtykin. Twiittikampanja esimerkiksi kaipaa tuulta alleen:
BreakingNews #HelsinkiSummit2018! #Trump #Putin Uutiskuvakaappaus diplomaattimediasta väläyttää historiallista otsikkopotentiaalia. Pankaas jakoon kotisuomeen ja mediavieraille: https://twitter.com/ViestihopeatFi/status/10133461…
Siis muistetaan ja muistutetaan joskus varsinkin Lännessä suomettumisuutisten
aidanseiväspuilta näkymättömiin päässeistä puolista. Taustoja tarkemmin ks. http://rescordis.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri…
Ilmoita asiaton viesti
Toistetaan vielä tuo ensimmäinen linkki, jotta kaikki sen lukisivat. Voi muutoin jäädä noiden viestihopeoiden sekaan:
https://www.verkkouutiset.fi/washington-post-donal…
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä huomio. Verkkouutiset on tehnyt lukemisen arvoisen jutun, joka täydentää Arin blogia mm. käänösten suhteen.
Muuten, myös ei-kaupallinen ja Viestihopeista riippumaton #helsinkisummit2018 on näemmä noteerannut Trump-Putin-diili-kuvakaapauksen parhaillaan suosituimpien postaustensa kärjessä:
https://twitter.com/hashtag/helsinkisummit2018?ver…
Ilmoita asiaton viesti
”Suomi, jos haluat vakiinnuttaa asemasi sellaiseksi, miksi haluat, liity Natoon. Piste.”
Samanaikaisesti on syytä toivoa, ettei Trumpin anneta sössiä NATO:a kumoon, mikä riski tällä hetkellä näyttää suurelta.
Ilmoita asiaton viesti
Napakka kirjoitus. Valitettavasti Suomi on täynnä lampaita jotka edelleen elävät Neuvostoliiton aikaa. Tämä estää normaalihuolellisen ajattelun ja normielämisen seisaallaan. Konttaaminen lienee turvallisempaa mutta jos on aina kontannut, ei välttämättä tiedä muusta elämisestä mitään.
Olen jo pitkään ehdottanut Suomen vaakunaleijonan muuttamista lampaaksi.
Perusteet: Suomen luonnossa ei elä leijonia eikä edes lähimaastossa. Leijona kuvaa voimaa ja rohkeutta, mitä ei täältä ole löytynyt enää vuosikymmeniin. Vaakunaleijona polkee heraldistisen selityksen mukaan idän sapelia, mikä on jo vuosikymmeniä ollut lähes naurettava vertaus Suomen poliittisesta toiminnasta. Lampaita taas elää täällä lähes koko valtakunnan alueella ja laumaeläimenä se ryntää sinne mihin pelko sitä kulloinkin ajaa. Lammas ei pysty puolustautumaan ja alistuminen ja kova määkiminen ovat sen ainoita keinoja pärjätä tiukassa paikassa. Johtajat eivät juuri erotu lampaista, toisin kuin leijonalaumassa. Vaihtakaamme siis vaakunaeläintä.
Ilmoita asiaton viesti
Nato on niin isoa asia, että jotenkin tuntuu täältä ruohonjuuritasolta turhalta siitä mitään sanoakaan. Toisaalta, kun kerron, miltä minusta tuntuu, niin ehkäpä se on yhtenä ”kansan äänenä” muiden joukossa.
Puolueettomuus ei tunnu minusta ollenkaan pahalta, kun sen Kekkonen aivopesi meihin jo lapsena. Eivätkä Itävalta ja Sveitsi ole mitään hylkiövaltioita.
Nato-jäsenyys ei sekään olisi katastrofi. Jäsenyyshakemukselle olisi voinut olla otollisin aika Jeltsin kaudella, vaan kyllä se varmaan edelleenkin onnistuisi. Mutta…
Nato ei ole välttämättä ikuinen, ei edes pitkäikäinen:
https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/252565-donald-tr…
Jos meillä olisi kristallipallo, josta näkisimme, että Nato hajoaa 10 vuoden sisällä, en pitäisi Naton jäsenyyden hakemista erityisen fiksuna.
Minun näkemyksen mukaan eräs Suomen ulkopoliittinen ”voimatekijä” on ollut raollaan olevan Nato-ovi. Venäjä ei halua, että kävelemme siitä sisään, eikä siksikään ahdistele. Meille taas raollaan oleva ovi on ollut halvempi vaihtoehto kuin se sisäänkävely. Naton mahdollisesti lakatessa loppuu tietenkin tuon raollaan olevan ovenkin taikavoima. Silti se jäsenyyskään ei olisi parempi tässä tilanteessa. Olisihan Venäjä joutunut varustamaan Suomen rajansa ”Nato-kuntoon”, joka taas olisi lisäuhkana sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Saksalla ei olisi ongelmaa jenkkien joukkojen siirtämisen kanssa jos sen oma armeija olisi mistään kotoisin. NATOssa on se ongelma, että sen jäsenet ovat heikkoja ehkä Turkkia, Ranskaa ja brittejä lukuunottamatta. Kaikilla muilla mailla ainoat uskottavat joukot ovat rauhanturvaajat ja terrorismin vastaiset erikoisjoukot. PV on tällä hetkellä varmaan top 5 euroopan armeijan joukossa, mikä on säälittävää. Tästä Trumpikin ärähti.
Ennustan Suomen NATO-jäsenyydelle 2 kohtaloa: joko Suomesta tulee kantohevonen, joka melkein yksin joutuu puolustamaan baltiaa ja pohjoismaita tai se heikkenee kun eihän armeijaan tarvitse panostaa artikla 5:n takia.
Ilmoita asiaton viesti
Joskus oli joku vertailu armeijoiden kalustoista. Tykistössä Suomella oli enemmän putkia kuin yhdelläkään Euroopan Nato-maalla, Saksan hävitessä niukasti. Siviilinähän minä en voi tietää, onko Saksalla sitten tarkoituskin hoitaa tykistön tehtävät panssarivoimilla ja liitopommeilla, mutta onhan tuo nyt kuitenkin jonkunlainen merkki siitä, että Suomessa vakaviin asioihin on suhtauduttu niiden vaatimalla vakavuudella. Trumpkin taitaa tietää tämän, Putin ainakin.
Ilmoita asiaton viesti
Hitto kun hävitin erään artikkelin, jossa käsiteltiin Saksan armeijaa. Jos muistan oikein, siinä kerrottiin että vähintään 2/3 Saksan sotakoneista on ikuisessa ”huollossa”, eli käytännössä hyödyttömiä. Joitain helikoptereita taisi olla noin 13 ja niistä 2-3 pääsee ilmaan. Jalkaväen kunnosta en teidä, mutta huhua kuulin ettei sotilas ole kauhean kunnioitettu ammatti.
Saksa ja kaikki siitä vasemmalle ovat liian lepsuja, koska heillä on Puola ja muu itäeurooppa puskurina. Yhdysvallat on liian kaukana valtameren takana, jotta sen tukeen voisi nojata ja suursodan tullessa se taistelisi samanaikaisesti tyynellä merellä Kiinaa vastaan. En vastusta NATOa, mutta en luota omiin poliitikkoihimme yhtään. Altruismi on kuollut, kaikki ovat joko typeriä tai tavoittelevat vain omaa etuaan.
Ilmoita asiaton viesti
Aika paljon on Yhdysvalloissa presindentillä näemmä valtaa.
Voisiko Trump yksipuolisesti päättää, että USA: irrotautuu NATO:sta ja vetää joukkonsa Euroopasta? Miten kongressi ja virkamieskunta voivat vaikuttaa asiaan?
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki sopimukset ovat kiinni intressisstä, jos intressi puuttuu niin sopimus raukeaa.
USAn intressiin ei ehdottomasti kuulu sotia Venäjää vastaan, olisi liian vaarallista kotimaalle.
USA on sotinut itselleen vaarattomasti vain kehitysmaita vastaan.
Venäjänkään intressi ei olisi sotia europassa, sekin olisi vaarallista kotimaalle.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomi juhli viime vuonna uudelleen saatua itsenäisyyttä.”
Kunpa olisikin juhlinut sitä, mutta ei. Itsenäisyys tosin saavutettiin uudelleen vuonna 1991 mutta menetettiin vapaaehtoisesti (vaikkakin painostettuna) saman tien v 1995, koska media sai röyhkeällä propagandallaan kansalaiset haikailemaan uutta suomettumista ja kääntymään niukasti EU:n jäsenyyden kannalle.
Onneksi sitä lopullista niittiä Suomen itsenäisyyden lopulliseen häviämiseen ei ole (vielä) annettu. Sen niitin nimi on Nato.
Piste.
Ilmoita asiaton viesti
Ovatko Norja, Tanska, Islanti, Italia, Englanti j.n.e. huomattavasti vähemmän itsenäisiä kuin Suomi? Miksi vain Suomi menettäisi itsenäisyytensä NATO:ssa?
Ilmoita asiaton viesti
Tanska ja Italia ovat vähemmän itsenäisiä kuin Suomi., koska kuuluvat Natoon ja EU:iin.
Islanti ja Norja ovat Suomea piirun verran itsenäisempiä koska eivät ole suomettuneet EU:n suuntaan, ja Englanti itsenäistyy piakkoin piirun verran samasta syystä.
Kaksi tärkeintä paalua itsenäisyyden menettämiselle ovat taloudellinen: EU, ja sotilaallinen: Nato.
Ilmoita asiaton viesti
Jos Tanska ei ole itsenäinen, niin kuinka on mahdollista, että sen valuuttana on Tanskan Kruunu?
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä havainto. Se saattaa hiukan lieventää Tanskan asemaa uussuomettuneena valtiona, mutta tietääkseni Tanska on sitonut kruununsa euroon toisin kuin esim. Ruotsi, joten lopputulema voi olla pannukakku.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, mutta eikös itsenäinen valtio saa sitoa valuuttansa miten lystää? Voi halutessaan myös poistaa tuon sidonnaisuuden. Jos Suomi liittyisi NATO:on, niin mekin voisimme sitten tehdä samoin. Markka takaisin, mutta ehkä mieluiten ensin euroon sidottuna. Nyt ei kannata luopua mistään länsimaisuuden tunnusmerkistä, kun todellinen asemamme on epäselvä.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, uussuomettuminen on vapaaehtoista, vanhasuomettuminen taas johtui Suomen puliveivaamisesta Saksan rinnalla aikanaan. Vaikka usein puhutaan torjuntavoitosta, fakta on se että Suomi oli häviäjien joukossa, ja häväjälle vanhasuomettuminen ei ollut ollenkaan surkea kohtalo.
Sitä toki kesti turhan pitkään, niin kuin Neuvostoliittoakin.
Ilmoita asiaton viesti
Mitenkä olisi käynyt ilman Saksaa? Suomi olisi miehitetty Jatkosodan päätteeksi. NL ajoi Suomen Saksan rinnalle. Ja ilman Talvisotaa ei mitään sitä jatkanutta sotaa JATKOsotaa olisi tullut, näin ollen ei myöskään Saksan kumppanuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä se lämmittää vatsanpohjaa, että vihdoin Suomen puolueettomuus ja itsenäisyys(!) tunnustetaan ympäri maailman.
Suomettuminen alkoi siitä, kun Tuntemattoman Vanhala sodan loputtua kirosi ”puskaryssän” mutta korjasi sen heti ”pensasneuvostoliittolaiseksi”. Suomettuminen loppui sillä hetkellä kun Mikail Korbachev pyysi Tavisotaa anteeksi ja julisti Suomen olevan ”itsenäinen puolueeton Pohjoismaa”. Jeltsin myöhemmin lupasi, ettei Venäjä enää koskaan puuttu Suomen sisäisiin asioihin ja laski seppeleen Hietaniemen sankarihaudoille.
70-luvulla Neuvostoliitto ei enää julkisesti tunnustanut, että Suomi oli puolueeton ja kaytännössä se sotki sormensa kaikkiin meidän sisäisiin asioihimme, – se jopa valitsi virastojen jouksupojat. NATO ei määrää jäsenmaidensa hallitusten eikä virkaniesten kokoonpanoa – eikä edes juosupoikien palkaamista (halloo!!). Monien mielestä Kekkosta ei olisi valittu presidentiksi yhtään kertaa vapailla vaaleilla.
Suomen on parasta liittyä NATOon heti. Se olisi paras tae Suomen itsenäisyydelle ja puolueettomuudelle. Ja tietysti jatkamme ”rauhanomaista rinnakkaiseloa” Suuren Itä-Naapurin kanssa. Piste!
Ilmoita asiaton viesti
”Suomen on parasta liittyä NATOon heti. Se olisi paras tae Suomen itsenäisyydelle ja puolueettomuudelle.”
Jaaha, tuollainen logiikka ei mene edes vitsinä läpi.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se ole vitsi, vaan totisinta totuutta.
Piste!
Ilmoita asiaton viesti
Vielä epäuskottavampaa.
Huutomerkki.
Ilmoita asiaton viesti
”Jaaha, tuollainen logiikka ei mene edes vitsinä läpi.”
Loistavaa argumentointia Anderssonilta one-linerin muodossa. Jos hänen mielestään idea Suomen NATO-jäsenyystä ei kelpaa edes vitsiksi, niin hänen kyllä pitäisi perustella se.
Ilmoita asiaton viesti
Lue kommentti ennen kuin alat arvostella.
Mitä logiikkaa se muka on, että liittoutumalla sotilaallisesti takaisimme puolueettomuutemme ja itsenäisyytemme. Muistuttaa jo poliitikkojen järjettömimpiä puheita.
Haloo, maa kutsuu.
Ilmoita asiaton viesti
Älä valita. Edellenkään et selitä omaa mielipidettäsi, vaan pelkästään julistat ”totuuttasi”. Tuollaisella argumentoinnilla teet vain vahinkoa omalla kannallesi.
Ilmoita asiaton viesti
Pesonen: ”Suomi, jos haluat vakiinnuttaa asemasi sellaiseksi, miksi haluat, liity Natoon. Piste.”
Andersson: Suomi, jos haluat vakiinnuttaa asemasi sellaiseksi, miksi ylivoimainen enemmistö kansastasi ei halua, liity Natoon. Piste.
Näin yksinkertaisesti kumotaan älyttömät mielipiteet.
Ilmoita asiaton viesti
Se samainen enemmistö ei ymmärrä NATOsta, nykyaikaisesta sodankäynnistä ja Suomen todellisista mahdollisuuksista käydä yksin pitkittynyttä puolustustaistelua yhtään mitään. Siitä syystä kansanäänestyksen taakse ei saa enää piiloutua vaan poliittisen johdon täytyy ottaa päätäntävallan, mikä heille on annettu vaaleissa, ja selvittää perinpohjaisesti kansalle faktat missä Suomi seisoo jos kriisi puhkeaa. Niinistön toteamus että liittoutumia syntyy sitten on naiivisuudessaan ylivertainen.
Ilmoita asiaton viesti
Ralf Karlsson, juuri näin!
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka Suomessa kansan selvä enemmistö vastustaa maan Nato-jäsenyyttä, Venäjällä on noussut tuore huoli, että Suomi liittyisi Natoon vastaavasti kuin Montenegro, jossa suuri osa kansasta vastusti Nato-jäsenyyttä Suomen tapaan, mutta maa kuitenkin liittyi Natoon.
Asiasta kirjoitti Venäjän Russian Institute for Strategic Studies -tutkimuslaitos, joka on Kremlin tiukassa valvonnassa. Kirjoituksen otsikko oli venäjän kielellä ”Каковы шансы у Финляндии сохранить нейтрали-тет?” ja vapaasti suomennettuna: ”Mitkä ovat Suomen mahdollisuudet pitää yllä puolueettomuutta?”
Kirjoitus löytyy: http://csef.ru/ru/politica-i-geopolitica/500/kakov…
Ilmoita asiaton viesti
Tottakai Venäjällä on syntynyt huoli Suomen(kin) liittymisestä vihollisleiriksi ilmoittautuneeseen sotilasliittoon.
Se nyt on sellainen itsestäänselvyys, että lapsikin sen ymmärtää, eikä tarvitse muuta kuin irrottautua länsipropagandasta. (Ks. ed. vastaukseni #26)
Ilmoita asiaton viesti
Voisitko määritellä sanan ”länsipropaganda”? Käytät sitä iskusanana perustelematta sitä millään tavalla. Mitkä tiedotusvälineet ja mediayhtiöt mielestäsi ovat osa ”länsipropagandaa”, ja mitkä eivät siihen kuulu?
Venäjä on luonut NATO:sta itselleen vihollisen, koska Putinin hallinto tarvitsee vihollisia; todellisia tai kuviteltuja, joilta se sitten suojelee venäläisiä. Sillä voidaan hyvinkin perustella Venäjän voimakas varustautuminen, vaikka pitkällä aikavälillä Venäjän ja sen kansan kannalta olisi parempi kehittää Venäjän infrastruktuuria kuin massiivisesti uudellenvarustaa sen sotavoimia.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä. Baltiaan raja-alueella Venäjän puolustuskyvykkyys on varsin vähäistä ja varustelultaan vanhanaikaista. Kaukasuksen suunnalla on paljon suurempi iskukyky.
Näin siksi, että Venäjä ei odota ongelmia Baltian suunnalta.
Vaikka ”suurin vihollinen” Nato on siellä läsnä.
Ilmoita asiaton viesti
Mark Andersson:
Mihin mielestäsi NATO pyrkii? Pyrkiikö se hyökkäämään Venäjälle? Onko NATO pohjimmiltaan hyökkäysliitto?
Ilmoita asiaton viesti
Sehän on lähentynyt kohti Venäjää jatkuvasti vastoin USAn lupausta Venäjälle 1990-luvulla.
Olisihan se aika kummallista, jos Venäjä tuollaiselle oharille kohauttelisi vain olkapäitään.
Se, että Nato nimittää itseään puolustusliitoksi on yhtä uskottavaa kuin se, että Korean Demokraattinen Tasavalta on demokraattinen ja tasavalta.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä lupausta? Mikä oli tuon lupauksen kirjallinen sanamuoto? Ratifioitiinko se USA:N senaatissa? Joku Yhdysvaltain presidentti voi oman hallintonsa nimissä antaa hänen hallintoaan koskevia lupauksia, mutta ellei niitä ratifioida Yhdysvaltain senaatissa 2/3 enemmistöllä, niin ne lupaukset eivät sido seuraavaa presidenttiä. Suosittelisin, että perehtyisit ns. Treaty Clauseen:
”[The President] shall have Power, by and with the Advice and Consent of the Senate, to make Treaties, provided two thirds of the Senators present concur…”
https://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_Clause
Putin ja Venäjän muut johtajat kyllä tietävät tämän. Sen sijaan vilpilliset puheet lupauksista olla laajentamatta NATO:a kyllä uppoavat länsimaissa hyödyllisiin idiootteihin.
Ilmoita asiaton viesti
Näitä samoja valheita tulee yhtenä putkena.
Venäjälle ei luvattu, ettei Nato laajenisi itään päin. Jeltsin kyllä tuollaista lupausta vaati, mutta Clinton ei sitä luvannut.
Ennen v 2015 Baltian maat olivat käytännössä demilitarisoituja alueita. Ja olisivat edelleen, ellei Venäjä olisi palannut uhkailu- ja voimapolitiikkaan. Nyt siellä on 1000 miehen kevyesti varustellut ulkomaalaiset pataljoonat joka valtiossa.
Lisäys:
Lueskelin Strobe Talbottin ajatuksia Naton laajenemisesta (ST oli USAn ulkopolitiikan ykkösketjulaisia tuolloin). Talbottin mukaan yksi keskeinen motiivi Naton laajenemiseen entisiin itäblokin maihin oli estää sotilaallisen varustautumisen puhkeaminen, koska ilman Naton suojaa ko. valtiot olisivat Venäjän pelossaan joutuneet itse voimakkaasti varustautumaan. Tämän kehityksen pelättiin johtavan myös maiden keskinäisiin sotiin; Jugoslavian tapahtumat olivat tuolloin tuoreessa muistissa.
Talbottin mukaan toinen motiivi oli varautua siihen, että Venäjän kehittyminen ei menisikään suotuisaan suuntaan vaan se alkaisi uudelleen sortamaan heikompia naapureitaan. Kukapa olisi Venäjästä moista uskonut…
Ilmoita asiaton viesti
Höpöhöpö, Andersson. Siitä vaan todisteet pöytään, että ”NATO on ilmoittautunut Venäjän vihollisleiriksi”. Venäjän kehittelemä propagandistinen väite ei kelpaa todisteeksi. Venäjä on päinvastoin ilmoittanut, että NATO on sen vihollinen. Ei toisinpäin.
Ilmoita asiaton viesti
Likipitäen kaikki NATOn toimet suuntautuvat nimenomaan Venäjää vastaan.
Likipitäen kaikki Suomen Armeijan ja turvallisuuspoliittiset toimet suuntautuvat nimenomaan Venäjää vastaan.
Likipitäen kaikki valtamediat Suomessa esittävät Suomelle kolme vihollista: Venäjä, Venäjä, Venäjä.
Eihän tuosta ole kahta sanaa. Älykääpiökin tajuaa, ettei Venäjä tuollaiseen voi pelkällä olankohautuksella suhtautua.
Se kumpi ”aloitti”, on yhtä kiistanalaista kuin oliko muna ennen kanaa vai päinvastoin.
Ilmoita asiaton viesti
Tietysti, kun NATO on Pohjois-Atlantin PUOLUSTUSLIITTO. Ei sen tarvitse puolustautua muuta kuin Venäjää vastaan, aiemmin Neuvostoliittoa vastaan. Sama koskee Suomea. Venäjällä ei näistä faktoista ole mitään syytä vetää hernettä nenään, vaan katsoa peiliin todetakseen missä on syy. Vai meinaatko, että Suomi tarvitsisi puolustusvoimiaan Ruotsin uhkaa torjumaan?
Ilmoita asiaton viesti
Millä tavalla se, Andersson, on Venäjää vastaan, jos vahvistaa oman alueen PUOLUSTUSTA? Niinhän se Venäjäkin koko ajan tekee NATO-rajan ja Suomen rajan takana? Se siis ei ole NATO:a vastaan?
Ilmoita asiaton viesti
Millä tavalle se, Kajanto, on Suomea uhkaavaa, jos Venäjä vahvistaa alueenssa PUOLUSTUSTA?
Niin uhkaavaa, että pitäisi hakeutua isojen poikien kainaloon uhittelemaan?
Ilmoita asiaton viesti
Venäjällä ei ole mitään syytä puolustaa aluettaan, koska kukaan ei uhkaa sitä. Ei Ranskakaan puolusta aluettaan Saksaa vastaan, tai päinvastoin. Venäjä voisi luopua suurimmasta osasta asevoimiaan ilman, että siitä aiheutuisi mitään ongelmaa sille.
Ilmoita asiaton viesti
Lisätäköön tuohon vielä, että viime aikoina tuo Venäjän ”puolustus” on tarkoittanut alueiden valtaamista suvereeneilta valtioilta ja reittilentokoneiden alasampumista muiden muassa.
Miten joku kehtaa tuollaista narratiivia Venäjän ”puolustuksesta” edes mainita?
Ilmoita asiaton viesti
Minusta kaikki voisivat luopua kaikista asevoimistaan ja satsata vaikkapa kansalaisten hyvinvointiin ja tasa-arvoon.
Ilmoita asiaton viesti
Jos imperialistiset hallitukset häviäisivät maailmasta, niin tuo olisi mahdollista. Toistaiseksi ei maailman historian aikana ole ollut sellaista tilannetta.
80-luvulla puhuttiin jossain vaiheessa yleisesti, että ”Eurooppa on siirtynyt historian jälkeiseen aikaan”. Neil Hardwickin paneliohjelmassa oli tällaisten mielipiteiden esittäjiä, mutta Erkki Toivonen totesi siihen, että hänen mielestään asia on päinvastoin: ”nimenomaan Euroopan kohdalla on hyvin mielenkiintoista nähdä kuinka tilanne kehittyy”. Ja tämä tapahtui noin vuosi ennen Berliinin muurin murtumista ja Neuvostoliiton luhistumisen alakamista.
Ilmoita asiaton viesti
Tähän voi vielä lisätä, että niin kauan kuin presidenttimme toteamus siitä, että ”kasakka ottaa kaiken mikä irti lähtee” pitää paikkansa, me emme voi luopua puolustuksestamme.
Ilmoita asiaton viesti
Tuskin Iskander-hyökkäysohjukset rajamme takana ovat puolustamista varten, Andersson?
Venäjä siis varustautuu rajamme takan ihan joka tapauksessa, vaikka emme ole NATO:ssa. Eli Suomi voi aivan hyvin ottaa sitä lisäturvaa ja jo ennalta olemassa olevan pelotteen liittymällä NATO:on. Mikä oli todistettava.
Ilmoita asiaton viesti
Täällä Puheenvuorossa on paljon skribenttejä, joukossa Andersson, jotka kohkaavat ”puolueettomuudesta”, mutta tarkoittavat sillä todellisuudessa Venäjän etupiiriin kuulumista ja sen lakeijana toimimista.
Tähän ”puolueettomuuteen” kuuluisi, että luopuisimme Venäjän vastaisista pakotteista, tunnustaisimme Krimin kuulumisen Venäjään, tunnustaisimme Itä-Ukrainan kapinallisten olevan maan itäosan väestön laillisia edustajia, emme tuomitsisi kansainvälisillä foorumeilla, kuten YK:ssa, Venäjän toimintaa vaan kannattaisimme sen näkemyksiä ja aloitteita, emme myöntäisi turvapaikkaa Venäjän kansalaisille vaan palauttaisimme Venäjälle, lopettaisimme puolustusyhteistyön länsimaiden kanssa, ostaisimme puolustusvoimain kaluston Venäjältä ja pitäisimme sotaharjoitukset niin, että hyökkääjä tulee aina lännestä, eroaisimme yhteisvaluutasta ja EU:sta, solmisimme yhteistyö- ja avunantosopimuksen Venäjän kanssa jne. jne.
Kuulostaako tuollainen ”puolueettomuus” tutulta 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Näränen, älä ole lapsellinen.
Mitä esim Krimiin tulee, ei pelkkä suomalaisen valtamedian uutisointi minulle riitä. Venäjää en osaa, mutta USAn ja Britannian valtamediassa asiasta sentään voi lukea toisenlaistakin totuutta. Suomen mediahan on vaiennut täydellisesti esim USAn osuudestaUkrainan demokraattisesti valitun hallinnon vallankaappaukseen Maidanilla, ja siitä, että länsimaisten (!) tutkimusten perusteella 90% Krimin asukkaista (siis ihmisistä) on halunnut siirtyä korruptoituneesta Ukrainasta umpikorruptoituneeseen Venäjään, ja kyse on maa-alueiden omistussuhteista ja valta-asetelmista alueella. Venäjä tietysti tapansa mukaan viis veisasi sopimuksista ja katsoi ”jalon” päämäärän oikeuttavan keinot. Tosin muulla tavoin Krim olisi vallattu toiselta puolelta – muodollisesti laillisesti.
Venäläiseen mediaan en luota pätkääkään, mutta suomalaiseen lähes yhtä vähän ainakin siinä, mitä Venäjään liittyviin kysymyksiin tulee.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten arvelinkin, sinun käsityksesi ”puolueettomuudesta” on juuri sellainen, jollaiseksi sen kuvailin 🙂
Sinua en pidä lapsellisena, sinulla ja kaltaillasi on selvä päämäärä. Sitä tulen lapsellisuuttani vastustamaan henkeen ja vereen.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä tuohon Krim-kommenttiin tulee, se oli esimerkki siitä, miten puolueellinen länsimedia ja sen myötä kaltaisesi ovat.
Nähtävästi vain länsipuolueellisuus on eräille ”puolueettomuutta”.
Minua ei kiinnosta, pitääkö joku minua vaikka Kiinan keisarina, mutta tällaiset itsestäänselvyydet, mitä Suomessakin viljellään, eivät käy pirtaani. Vaadin enemmän tietoa ja sitä myös hankin – toisin kuin monet muut.
Ilmoita asiaton viesti
Toisin sanoen hyväksyt sen, että 2010-luvun Euroopassa voidaan valtioiden rajoja siirtää käyttämällä sotilaallista voimaa ja sen jälkeen järjestää ”kansanäänestys” tuon toimen oikeuttamiseksi?
Tämän lisäksi on hyvä katsoa, mitä Ukrainan silloin voimassa ollut vuoden 2010 perustuslaki sanoi valtiorajoista:
Ukrainan perustuslain 2. artiklan 3. momentti sanoo seuraavaa:
”The territory of Ukraine within its present border is indivisible and inviolable.”
Sen lisäksi saman perustuslain 92. artiklan 18. momentti sanoo seuraavaa:
”the legal regime of the state border;”
Lähde: https://en.wikisource.org/wiki/Constitution_of_Ukr…
Toisin sanoen Krimin kansanäänestys oli laiton Ukrainan perustuslain kannalta katsottuna, sillä sen rajoja voidaan laillisesti muuttaa vain sen maan perustuslain säätämisjärjestyksessä. Puheita venäläisten sortamisesta Krimillä ei ole pystytty todistamaan ja niitä käytettiin tekosyynä Krimin miehitykseen, ”kansanäänestykseen” ja Krimin liittämiseen Venäjään.
Luultavasti merkittävin asia, jonka Putinin hallinto sai aikaan Krimin miehittämisellä ja sen jälkeen itäisen Ukrainan kapinallisten tukemisella oli se, että nyt huomattava osa ukrainalaisia pitää Venäjää uhkana, ja he ovat sen seurauksena länsimielisiä.
Ilmoita asiaton viesti
Krimin kansanäänestys oli teatteria, mutta kun useammatkin länsimaiset tutkimukset ovat osoittaneet että 90 % krimiläisistä haluaa mieluummin kuulua Venäjään kuin Ukrainaan, kyse on maanomistukseen liittyvästä hyvin epäselvästä kiistasta – ja tietysti siitä turhautumisesta, etteivät länsimaat päässeet määräävään asemaan Krimillä. 10 % krimiläisistä muodostavista tataareistakin yli puolet on mieluummin korruptio-Venäjän kuin umpikorruptio-Ukrainan alaisena. Näistä läntisistä tutkimuksissa kerrotaan kyllä isoissa länsimaissa, mutta jostain syystä ei Suomessa. Miksi? Verta ei myöskään vuodatettu Krimillä, vaikka täkäläinen media niin antaakin ymmärtää.
En hyväksy tapaa jolla Venäjä siirsi rajoja, mutta nuo rajat on piirretty enemmän tai vähemmän epämääräsissä olosuhteissa. Tällaisessa tapauksessa länsi kyllä vetoaa epämääräiseen ”laillisuuteen”, mutta vaikkapa Kiovan vallankaappauksessa se ei piitannut laillisuudesta tuon ẗaivaallista, vaan tuki ilmiselvää laittomuutta, jossa muuten vuodatettiin myös verta. Eli lännelle laillisuus on vain tekosyy. Venäjä ei teeskentele lännen tapaan, vaan toimii röyhkeästi tavoitteisiin päästäkseen, länsi taas kierosti hämäämällä.
Kumpikin tapa on suoraan ahterista.
Ilmoita asiaton viesti
”Krimin kansanäänestys oli teatteria, mutta kun useammatkin länsimaiset tutkimukset ovat osoittaneet että 90 % krimiläisistä haluaa mieluummin kuulua Venäjään kuin Ukrainaan, kyse on maanomistukseen liittyvästä hyvin epäselvästä kiistasta – ja tietysti siitä turhautumisesta, etteivät länsimaat päässeet määräävään asemaan Krimillä. 10 % krimiläisistä muodostavista tataareistakin yli puolet on mieluummin korruptio-Venäjän kuin umpikorruptio-Ukrainan alaisena. Näistä läntisistä tutkimuksissa kerrotaan kyllä isoissa länsimaissa, mutta jostain syystä ei Suomessa. Miksi? Verta ei myöskään vuodatettu Krimillä, vaikka täkäläinen media niin antaakin ymmärtää.”
Ensinnäkin väite, että länsimaat pyrkivät Krimillä määräävään asemaan ei ole mitään muuta kuin putinistien propagandaa. Sen tueksi ei ole esitetty mitään konkreettisia todisteita. Toiseksi, ainakin Human Rights Watchin mukaan Krimin tataarien vaino voimistuu:
https://www.hrw.org/news/2017/11/14/crimea-persecu…
Tuolla perusteella väitän, että ”esimerkkisi” Krimin tataareista ei pidä paikkaansa, sillä Krimin tataarit kärsivät Venäjän toimista siellä, ja luultavasti tiesivät, mitä oli siellä tapahtuisi, jos Venäjä saisi sen itsellensä.
Kolmanneksi, kun annettiin käsky valloittaa Krim niin silloin ei tiedetty, että kuinka verinen operaatio siitä tulisi. Sillä ei voida perustella Venäjän toimia millään tavalla.
”En hyväksy tapaa jolla Venäjä siirsi rajoja, mutta nuo rajat on piirretty enemmän tai vähemmän epämääräsissä olosuhteissa. Tällaisessa tapauksessa länsi kyllä vetoaa epämääräiseen ”laillisuuteen”, mutta vaikkapa Kiovan vallankaappauksessa se ei piitannut laillisuudesta tuon ẗaivaallista, vaan tuki ilmiselvää laittomuutta, jossa muuten vuodatettiin myös verta. Eli lännelle laillisuus on vain tekosyy. Venäjä ei teeskentele lännen tapaan, vaan toimii röyhkeästi tavoitteisiin päästäkseen, länsi taas kierosti hämäämällä.”
Janukovitsille Ukraina oli hänen oma ”säästöpossunsa”. Luuletko, että hänen kaltaisensa mies luopuu omasta runsaudensarvestaan ilmaiseksi? Mitä luulet, miten presidentti Viktor Janukovitsin pojasta Oleksandrista tuli yksi Ukrainan rikkaimmista miehistä?
”Oleksandr Viktorovych Yanukovych (Ukrainian: Олександр Вікторович Янукович; born July 10, 1973 in Donetsk[1]) is a Ukrainian dentist, businessman and son of the former President of Ukraine Viktor Yanukovych.[2] He has notably become one of the richest men in the country during his father’s time in office, leading a group known as ”the family””
Lähde: https://en.wikipedia.org/wiki/Oleksandr_Yanukovych
Vaikka näennäisesti kirjoituksesi tuomitsee Venäjän toiminnan, niin tosiasiassa pyrit rinnastamaan Venäjän ja länsimaiden toimet Ukrainassa, joten sen perusteella kirjoitustasi voidaan pitää hyvin vilpillisenä. Länsimaiden intressejä saavuttaa määräysvalta Krimillä ei ole missään todistettu, vaikka tuot sitä esille. Ukraina on suvereeni valtio, ja länsimaat kunnioittavat sen suvereniteettia toisin kuin Venäjä, joka miehitti Krimin ja lietsoi sisällissotaa itäisessä Ukrainassa.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä pari esimerkkiä:
https://www.forbes.com/sites/kenrapoza/2015/03/20/…
https://www.bloomberg.com/view/articles/2015-02-06…
Ilmoita asiaton viesti
Krimin tilanne vaikuttaa siltä, että siellä ihmiset vastaavat mielipidetiedusteluihin niin kuin he olettavat vallanpitäjien haluavan heidän vastaavan niihin. Sen sijaan ihmisoikeustilanne Krimillä on huonontunut sen jälkeen, kun Venäjä otti sen haltuunsa. Tässä useita linkkejä siitä asiasta:
https://www.hrw.org/news/2018/01/25/crimea-black-h…
https://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayN…
http://www.europarl.europa.eu/news/fi/press-room/2…
Noissa artikkeleissa useat organisaatiot, kuten Human Rights Watch, YK:n ihmisoikeuskomissaari (OHCHR) ja Euroopan Parlamentti toteavat Krimin huonon ihmisoikeustilanteen. Niiden tiedot ovat vuoden 2017 lopulta ja 2018 alusta. Mielipidetiedustelut ovat parhaimmassakin tapauksessa vain suuntaa-antavia, ja Krimin tapauksessa niiden todelliseen uskottavuuteen on syytä suhtautua hyvin suurin varauksin.
Ilmoita asiaton viesti
Ja mikähän mahtaisi olla Krimin ihmisoikeustilanne, jos se olisi jäänyt Ukrainan hoteisiin?
Sitä emme tiedä, mutta siinä tapauksessa todennäköisesti valtaosa Krimin asukkaista olisi ollut samassa asemassa kuin muutamat toisinajattelijat nyt.’
Eipä silti, en toki väheksy ihmisoikeusloukkauksia. Mutta kaikki viittasi ihmisoikeusloukkauksiin Ukrainan venäjänkielisiä kohtaan Maidanin vallankaappauksen jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
”Ja mikähän mahtaisi olla Krimin ihmisoikeustilanne, jos se olisi jäänyt Ukrainan hoteisiin?
Sitä emme tiedä, mutta siinä tapauksessa todennäköisesti valtaosa Krimin asukkaista olisi ollut samassa asemassa kuin muutamat toisinajattelijat nyt.”
Tuo on naurettavaa spekulointia ilman mitään perusteluita.
”Eipä silti, en toki väheksy ihmisoikeusloukkauksia. Mutta kaikki viittasi ihmisoikeusloukkauksiin Ukrainan venäjänkielisiä kohtaan Maidanin vallankaappauksen jälkeen.”
Kyllä sinä väheksyt ihmisoikeusloukkauksia, kun alat spekuloimaan niillä ilman mitään todisteita. Mitään todisteita et myöskään esitä väitteelle ”kaikki viittasi ihmisoikeusloukkauksiin Ukrainan venäjänkielisiä kohtaan Maidanin vallankaappauksen jälkeen.” Tuo on tyypillistä pinnallista argumentointiasi, jossa esität väitteitä, ja kun sinulta perätään todisteita, niin esität uuden samankaltaisen pinnallisen väitteen.
Ilmoita asiaton viesti
Ja vielä: entäpä USAn ja EUn toimet laittoman vallankaappauksen puolesta Kiovan Maidanissa?
Länsimaiden intressit saavuttaa määräysvalta Ukrainassa on ihan avoimesti tunnustettu tosiasia. Se pyrkimys lännen hegemoniaan ei koskenut erikseen Krimiä vaan koko Ukrainaa, jonka venäjänkielinen osa Krim tuolloin oli.
Niin että mitä ihmeen vilpillistä faktoissa muka on, vaikka osa niistä ei olisikaan kovin länsivaltoja mairittelevia? Olen tässä esittänyt kritiikkiä länsivaltoja kohtaan, mutta en puoltanut Venäjän toimia.
Onko sinusta kaikki länsikritiikki vilpillistä ja venäläistä propagandaa?
Hyvin erikoinen asenne tuo, jos niin on.
Ilmoita asiaton viesti
”Ja vielä: entäpä USAn ja EUn toimet laittoman vallankaappauksen puolesta Kiovan Maidanissa?”
Mitä olivat USA:n ja EU:n laittomat toimet Maidanin puolesta Kiovassa? Kun kerran väität sellaista, niin ala todistella puheitasi tai olet pelkkä suunpieksijä.
”Länsimaiden intressit saavuttaa määräysvalta Ukrainassa on ihan avoimesti tunnustettu tosiasia. Se pyrkimys lännen hegemoniaan ei koskenut erikseen Krimiä vaan koko Ukrainaa, jonka venäjänkielinen osa Krim tuolloin oli.”
Kenen mukaan länsimaiden intressit saada määräysvalta Ukrainassa on tunnustettu tosiasia? Et myöskään todista tätä väitettä mitenkään.
”Niin että mitä ihmeen vilpillistä faktoissa muka on, vaikka osa niistä ei olisikaan kovin länsivaltoja mairittelevia? Olen tässä esittänyt kritiikkiä länsivaltoja kohtaan, mutta en puoltanut Venäjän toimia.”
Kritiikkisi Venäjän toimia kohtaan on näennäinen savuverho, ei mitään muuta. Sen lisäksi olet vain esittänyt naurettavia väitteitä, mutta et ole vaivautunut todistamaan niitä mitenkään.
”Onko sinusta kaikki länsikritiikki vilpillistä ja venäläistä propagandaa?
Hyvin erikoinen asenne tuo, jos niin on.”
Kun esittää kritiikkiä, niin pitää myös pystyä perustelemaan kritiikkinsä. Siihen sinä et ole pystynyt ja asenteeni perustuu sinun kyvyttömyyteesi perustella mielipiteesi.
Ilmoita asiaton viesti
#31: ”Vaadin enemmän tietoa ja sitä myös hankin – toisin kuin monet muut.”
Tässä suhteessa olen Anderssonin kaltainen. Hankin tietoa ulkomaisista lähteistä. Eräs länsimainen, valtamediaa edustava lähde paljasti You Tubessa: ”Hillary ampui Lincolnin”.
Asia on vaiettu täydellisesti suomalaisessa mediassa. Tässä on jälleen hyvä esimerkki siitä, että meille ei kerrota asioita. USA:n poliittisesta tilanteesta tämä kertoo todella paljon. Hillary on vapaalla jalalla ja asiaa ei edes tutkita!
Ilmoita asiaton viesti
Maidanilla EI TEHTY vallankaappausta.
Janukovitsh itse huomasi aikansa päättyneen ja pakeni Venäjälle. Ukrainaan jäi vaaleilla valittu parlamentti jatkamaan työtään.
Ei Andersson minun(kaan) jutuista onkeensa ota, mutta jos edellinen korjaus saisi jotkut muut ymmärtämään venäläispropagandan valheellisuuden. Venäjähän tarjoaa itselleen kiusallisiin tapahtumiin lukuisia eri selityksiä, koska eri selitykset uppoavat eri höhliin.
Andersson ja muutamat muut US:n kommentoijat eivät näe Venäjän totuuden manipulointia siitä yksinkertaisesta syystä, että he itse ovat osa sitä.
Ymmärtämättään.
Ilmoita asiaton viesti
Eivät esim Maidaniin liittyvät faktat ole Venäjän propagandaa vaan läntiset median uutisointiin perustuvaa. Tosin Suomessa näistä ei pukahdeta, koska täkäläisen median rakentama hyvis-pahis -tarina saisi ikävän särön ja kansa lakkaisi tuhlaamasta rahojaan mediaan – ja erityisesti mainostajat.
Isoissa länsimaissa, kuten USAssa, Britanniassa ja Saksassa tuon tarinan eheyttä ei pidetä niin tärkeänä, että asiasta vaiettaisiin.
Ja muuten, miten niin Kiovassa ei muka tehty vallankaappausta? Jos se ei ollut vallankaappaus niin Pinochetin diktatuuri Chilessä oli kansan demokraattisen päätöksen tulos.
Läntinen media (paitsi suomalainen) kertoo hyvinkin selkeästi miten länsivallat masinoivat tuon vallankaappauksen. Vaikka Venäjällä todennäköisesti uutisoidaan samoin, se ei mitätöi läntisen median uutisointia aiheesta. Sen sijaan se panee ihmettelemään suomalaisen median lähes yksimielistä tarinointia – jota kansa uskoo, kun vaihtoehdot näkyvät ulkomaankielillä ja suomeksi vain somessa ja marginaalijulkaisuissa.
Jollei sitä voi kutsua propagandaksi, Pohjois-Korean media on maailman vapain.
Ilmoita asiaton viesti
Andersson: et mitenkään kumonnut yhtään mielipidettä.
On totta, ettei ylivoimainen enemmistö halua liittyä Natoon. On yhtälailla totta, että ylivoimainen enemmistö haluaa kuulua rahaliitto euroon ja on yhtälailla totta, että ylivoimainen enemmistö haluaa Suomen kuuluvan Euroopan Unioniin. On myös totta, että ylivoimainen enemmistö haluaa Sauli Niinistön olevan Suomen presidentti.
Ja edelleen on totta, jos Suomi haluaa vakiinnuttaa asemansa sellaiseksi, miksi haluaa, Suomen tulee liittyä Natoon.
Ilmoita asiaton viesti
Niemeläinen: logiikassasi ei ole järjen hiventäkään:
”On totta, ettei ylivoimainen enemmistö halua liittyä Natoon.”
ja sitten:
”…on totta, jos Suomi haluaa vakiinnuttaa asemansa sellaiseksi, miksi haluaa, Suomen tulee liittyä Natoon.”
Siis vätteesi on, että Suomen kansa on yhtä epälooginen ajattelussaan kuin sinä? Ettei kansa itse asiassa tiedä haluavansa Natoon?
Haukotus, teillä sotaa haikailevilla näkyvät keinot sen kuin vähenevän.
Ilmoita asiaton viesti
”Haukotus, teillä sotaa haikailevilla näkyvät keinot sen kuin vähenevän.”
Kuka täällä on sanonut haikailevansa sotaa? Tuo on vain sinun naurettava olkiukkosi, jota et tietenkään vaivaudu mitenkään perustelemaan.
Ilmoita asiaton viesti
Se koira älähtää johon kalikka kalahtaa.
Hyvää yötä.
Ilmoita asiaton viesti
Sinulla on tapana heittää ilmaan naurettavia väitteitä ja sen jälkeen olla todistamatta mitään. Kun esität väitteitä, niin SINULLA on todistustaakka.
Se, että et pysty tai halua todistaa mitään, niin osoittaa, että olet pelkkä putinistinen trolli. Ainoastaan viestissä numero 50 pyrit todistamaan näkökantaasi, mutta kaikissa muissa viesteissäsi julistat mielipidettäsi totuutena todistamatta sitä millään tavalla.
Ilmoita asiaton viesti
Nukahdin jo, mutta viimeiseksi muistutan sinua vielä omista sanoistasi: mikään ei todista tai edes osoita sitä, miksi minua solvaat. Jos olet niin kiihdyksissäsi, ettet osaa muuta kuin käydä henkilökohtaiseen solvaamiseen, antaa olla.
Suosittelen pitkää lepoa.
Ja muistutanpa vielä, että tämä on kommenttiketju, ei mikään tieteellisten tutkimusten kavalkadi. Täällä on tarkoitus esittää mielipiteitä, ei tehdä väitöskirjoja.
Ilmoita asiaton viesti
”Nukahdin jo, mutta viimeiseksi muistutan sinua vielä omista sanoistasi: mikään ei todista tai edes osoita sitä, miksi minua solvaat. Jos olet niin kiihdyksissäsi, ettet osaa muuta kuin käydä henkilökohtaiseen solvaamiseen, antaa olla.”
Sinä itse syytit vastapuolta siitä, että sen edustajat haikailevat sotaa viestissä 70. Se on solvaamista ja sen jälkeen sinun on täysin turha alkaa uhriutumaan mitenkään.
”Ja muistutanpa vielä, että tämä on kommenttiketju, ei mikään tieteellisten tutkimusten kavalkadi. Täällä on tarkoitus esittää mielipiteitä, ei tehdä väitöskirjoja.”
Järkevä ihminen perustelee mielipiteensä ja todistaa väitteensä. Hän, toisin kuin sinä, ei trollaa one-linereilla perustelematta mielipidettään.
Ilmoita asiaton viesti
Näytät ajattelevan, että Suomen kansa ihmisryhmänä ja Suomi valtiona olisivat synonyymejä?
Suomi valtiona voi olla suvereeni vain osana laajempaa puolustusliittoa. Muutoin olemme suostuneet Venäjän vasalleiksi.
Kansan mielipide Natoon liittymisestä ei muuta tätä tosiasiaa.
Tuon viimeisen lausahduksesi jätän omaan arvoonsa – arvottomuuteensa. Kohteliaisuudelle on edelleen kysyntää.
Valtiomme voi lukittautua kansalaismielipiteen mukaisesti Venäjän vasalliksi. Sehän on yksi ihan mahdollinen selviytymisstrategia. Sellainen toimi neljän vuosikymmenen ajan. Se olisi vain syytä silloin tunnustaa. Puolueettomuushokemaan kukaan ei enää usko.
Ilmoita asiaton viesti
Kuka/ketkä ovat Suomen valtio?
Sinäkö?
Ilmoita asiaton viesti
Suomi valtiona ei ole kuka eivätkä ketkä.
Suomen valtio on se maa-alue, joka on kansainvälisin sopimuksin sille varattu. Kansalaiset puolestaan ovat ne ihmiset, joille sen lakien ja asetusten mukaan on kansalaisoikeus. Kansalaisia ja valtiota yhdistää se, että valtiota edustavat sen kansalaisten valitsemat edustajat.
Näytät todellakin pitäneen Suomea ja suomalaisia synonyymeinä. Kiitos tarkennuksestasi. Muutoin olisitkin ollut vähintäänkin hassu ajatuksissasi.
Ilmoita asiaton viesti
Muistaakseni EU liittymisäänestystä aikanaan markkinoitiin länteen liittymisenä ja sitäkautta turvallisuutta lisäävänä.
Ajattelin silloin äänestämään mennessä onko se minun oikeuteni luovuttaa Suomen määräysvaltaa jonka puolesta isäni oli taistellut.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoinen artikkeli ja hyvin taustoitettu. Näillä samoilla perusteilla, Suomen nimenomaan pitää pysyttäytyä liittoutumattomuudessa. Se on sitä järkevää ulkopolitiikkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo on kyllä hyvin ristiriitainen kommentti. Ensinnäkin artikkeli oli hyvin kirjoitettu ja mielenkiintoinen, mutta sen jälkeen todetaan, että samoilla perusteilla Suomen olisi parempi pysyä liittoutumattomana, koska se olisi järkevää ulkopolitiikkaa. Kuitenkin tämän kommentin heikkoutena on se, että tuota mielipidettä ei mitenkään perustella, vaan se jää toteamuksen tasolle.
Tosiasiassa puolueettomuus tai sotilaallinen liittoutuminen eivät ole Suomen kaltaiselle valtiolle itseisarvoja, vaan työkaluja. Historiasta on helppo löytää puolueettomia valtioita, jotka olivat sodan syttyessä hankalassa paikassa, ja sen seurauksena joutuivat vedetyksi mukaan sotaan. Hyvä esimerkki tästä oli Belgia vuonna 1914 ja vuonna 1940. Kummallakin kerralla Belgia halusi pysyä puolueettomana, mutta Saksa hyökkäsi sen kautta Ranskaan. Vuoden 1914 tapauksessa oli merkittävää se, että Lontoon Sopimuksen (1839) mukaan Belgia oli puolueeton maa, jonka itsenäisyyden takasivat Euroopan suurvallat Ranska, Saksa ja Britannia etunenässä:
”Under the treaty, the European powers recognized and guaranteed the independence and neutrality of Belgium and established the full independence of the German-speaking part of Luxembourg. Article VII required Belgium to remain perpetually neutral, and by implication committed the signatory powers to guard that neutrality in the event of invasion.”
Lähde: https://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_London_(1839)
Saksan vuoden 1914 hyökkäys oli juuri se asia, jonka seurauksena Britannia julisti sille sodan. Vuonna 1914 kansainvälisten sopimusten perusteella Belgialla ei ollut vaihtoehtoja. Tämän seurauksena kyseinen sopimus menetti merkityksensä.
Toiseksi kaikkien puolueettomuuden kannattajien pitäisi lukea Machiavellin Ruhtinas, sillä se on häikäilemättömien valtiomiesten, kuten Venäjän presidentti Vladimir Putin pelikirja. Machiavelli suhtautui hyvin penseästi puoluettomuuteen:
“A prince is also respected when he is either a true friend or a true enemy …When he declares himself in favour of one party against the other, without any reservation, this action will always be more advantageous than remaining neutral.”
“The one who is not your friend will demand your neutrality, while your friend will ask for your armed support… Irresolute princes, to avoid immediate dangers, follow the path of neutrality, and are generally ruined. But when a bold prince declares himself in favour of one side, if his allies win, although the victor is powerful and may have the prince at his mercy, the winner is indebted to the prince, and a bond of allegiance is established. Men are never so unprincipled as to show such monumental ingratitude by oppressing you after you aided them.”
Lähde: http://ianchadwick.com/machiavelli/chapters-15-21/…
Suomi on maailmalla kunnioitetumpi valtio, jos tiedetään, että se sille ystävällisiä heikompia valtioita kykyjensä mukaan. Jos taas Suomi valitsee puolueettomuuden, niin sitä voidaan hyvällä syyllä pitää valtiona, johon sen ystävät eivät luota ja jota potentiaaliset viholliset halveksivat.
Toisin sanoen maa, joka haluaa, että Suomi pysyy puolueettomana, ei ole maamme ystävä, vaan se pyrkii saamaan maamme vaikutuspiiriinsä. Viime kädessä sotilaallinen liittoutuminen tarjoaa Suomelle parhaan reitin maksimoida käytännössä oma vaikutusvaltansa, sillä se on paras konsti estää muita maita sekoontumasta Suomen sisäisiin asioihin kuten ne tekivät kylmän sodan aikana.
Lopuksi kannattaa huomata se, että mikään NATO:n jäsenmaa ei ole joutunut NATO:n toimialueella toisen valtion sotilaallisen hyökkäyksen kohteeksi kylmän sodan päättymisen jälkeen. Sen sijaan viimeisen noin vuosikymmenen aikana kaksi puolueetonta Euroopan valtiota ovat joutuneet ulkopuolisen hyökkääjän kohteiksi.
Ilmoita asiaton viesti