Eduskuntavaaleista blokkivaalit vihervasemmiston ja keskustaoikeiston välille
Vihreät ja Vasemmistoliitto ärsyyntyivät pahoin, kun pääministeri Juha Sipilä käytti tiistaina 21.8.2018 vihervasemmisto-sanaa Keskustan eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Vantaalla.
Vihervasemmistolla tarkoitetaan blokkia, johon kuuluvat SDP, Vihreät ja Vasemmistoliitto. Tuolla blokilla on eduskunnassa tällä hetkellä vain 62 kansanedustajaa (Eduskunta 23.8.2018). Ei siis edes kolmannesta edustajien kokonaismäärästä. Tällä hetkellä blokki on vähäisellä kansanedustajamäärällään vähäinen poliittinen toimija Suomessa.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson purki ärtymystään Twitterissä sanoin:
”Todellinen rimanalitus pääministeriltä [vihervasemmisto-sanan käyttö]. Näin normalisoidaan äärioikeiston kielenkäyttöä.” (Twitter 21.8.2018).
Vihreiden ehtinen puheenjohtaja Ville Niinistö purki puolestaan ärtymystään Twitterissä sanoin:
”Tämä pääministerin käyttämä termi ’vihervasemmisto’ on alkujaan äärioikeiston keksimä vähättelevä nimittely. En pidä senkään käyttöä kovinkaan arvokkaana pääministerin asemassa.” (Twitter 21.8.2018).
Vihervasemmisto-blokkiin kuuluva kolmas puolue SDP ei ole nostanut vastaava äläkkää kuin Vihreät ja Vasemmistoliitto. Miksi ei? Miksi SDP:lle vihervasemmisto-sana tuntuu kelpaavan?
****
Seuraavista vuoden 2019 eduskuntavaaleista on tulossa blokkivaalit. Sekös Vasemmistoliittoa ja Vihreitä ärsyttää.
Nykyhallitus on blokkihallitus, jossa vihervasemmistolaisilla voimilla ei ole sijaa. Tämä hallituskausi on ensiaskel hallitusten blokkikäytäntöön Suomessa. Hallituksen kolmella porvarillisella puolueella on yhteensä 104 kansanedustajaa.
Suomessa blokit muodostaisivat vihervasemmisto, johon kuuluvat siis SDP, Vihreät ja Vasemmistoliitto sekä porvarillinen keskustaoikeisto, johon kuuluvat Kokoomus, Keskusta, RKP ja Kristillisdemokraatit.
Porvarillinen-sanalla tarkoitan ei-vasemmistoa. Lasken Vihreät sen poliittisen toiminnan perusteella vasemmistoon, jota voidaan hieman pehmentää viher-etuliitteellä. Vasemmisto-käsitteellä ei ole enää mitään tekemistä esimerkiksi sosialisoinnin kanssa kuten vielä kylmän sodan aikaan.
Kokoomuksella, Keskustalla, RKP:llä ja Kristillisdemokraateilla on nykyisessä eduskunnassa 101 kansanedustajaa. Niukin mahdollinen enemmistö siis.
En tiedä, onko porvarillinen keskustaoikeisto hyvä nimi, mutta käytetään sitä nyt paremman puutteessa.
Perussuomalaiset eivät ole kelvollisia kumpaankaan blokkiin kuten ei Ruotsidemokraatitkaan ole Ruotsissa. Siniset kuuluisi hyvin porvarilliseen keskustaoikeistoon, mutta puolueen hallitustaival on ensi keväänä ohi. Muutamalla mahdollisella kansanedustajalla ei nousta hallitukseen.
****
Vihervasemmisto-blokilla ei kuuna päivänä tehdä Suomessa enemmistöhallitusta. Ei-vasemmistolaisessa Suomessa vihervasemmisto ei koskaan saa yli sataa kansanedustajaa.
Se, miksi Vihreät ja Vasemmistoliitto nyt ärsyyntyivät, johtuu siitä, että Vihervasemmisto-sana sitoo puolueet SDP:hen eikä puolueilla olisi pääsymahdollisuutta – ei edes Vihreillä – hallitukseen, vaikka puolueet etenisivät seuraavissa eduskuntavaaleissa.
Vihreiden on turha vedota ei-vasemmistolaisuuteen. Vihreiden ohjelma ei poikkea Vasemmistoliiton tai SDP:n ohjelmista. Tällä vaalikaudella nämä kolme puoluetta ovat toimineet blokkirintamana eduskunnassa. Tuohon blokkirintamaan eivät ole lähteneet RKP ja Kristillisdemokraatit, mutta Vihreät on.
Vihreiden tämänhetkistä ahdinkoa kuvaa hyvin epätoivoiset toimet, kuten vaikkapa ulkoministeri Timo Soinin erovaatimukset. Puolue on pienoisessa paniikissa, kun kannatuskäyrät eivät olekaan olleet yläviistoon puheenjohtajavaihdoksen jälkeen (HS 23.8.2018). Hallituspaikka näyttää epätodennäköiseltä.
Edes SDP:n nouseminen suurimmaksi puolueeksi ei takaisi Vihreiden ja Vasemmistoliiton pääsyä hallitukseen, jos blokilla ei olisi yli sataa kansanedustajaa.
Vaikka SDP voittaisi vaalit ja nousisi suurimmaksi eduskuntapuolueeksi, epäilen Orpon johtaman Kokoomuksen ja Sipilän johtaman Keskustan halukkuutta samaan hallitukseen SDP:n kanssa purkamaan tällä hallituskaudella saavutettuja uudistuksia. Vaalivoitto ei varmista SDP:lle pääsyä hallitukseen.
Hallituspolitiikka vain olisi niin erilaista SDP:n johtamassa hallituksessa. Saadakseen Kokoomus tai Keskusta mukaan SDP:n johtamaan hallitukseen, SDP:n pitäisi pyörtää politiikkansa siihen malliin, johon puolue tuskin on valmis. Tällä hallituskaudella Keskusta ja Kokoomus ovat erkautuneet SDP:stä. Kokoomus jo viime hallituskaudella itse asiassa.
On ymmärrettävää, että vihervasemmistossa Vihreät ja Vasemmistoliitto käyvät kuumana SDP:n paineessa. Kysymys on hallituspaikoista, jotka tulevien eduskuntavaalien jälkeen ovat vaikeita saada. Nykyisellä retoriikalla ja politiikanteolla edes Vihreillä ei olisi mahdollisuutta yhteistyöhän porvarilliseen keskustaoikeistoon kuuluvien puolueiden kanssa. Politiikka ei olisi soviteltavissa.
****
Seuraan melko tarkasti Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa ja olen kirjoittanut hieman myös näille sivuille asiaan liittyviä kirjoituksia.
Olen ollut tyytyväinen nykyhallituksen aikana tapahtuneeseen puolustusyhteistyön tiivistämiseen läntisten kumppaniemme kanssa, erityisesti Naton ja Yhdysvaltojen kanssa. Nykyhallituksen aikana Suomi on yhdentynyt tiiviimmin läntiseen puolustusintegraatioon, johon kahden viime hallituksen aikana ei ollut mitään mahdollisuutta SDP:n ja ulkoministeri Erkki Tuomiojan kanssa.
En voisi ikinä kannattaa sellaista hallitusta, jossa olisi mukana läntisteen puolustusintegraatioon ja Suomen Nato-jäsenyyteen kielteisesti suhtautuva SDP ja jossa ulkoministerinä olisi vaikkapa Tuomiojan seuraajana pidetty Tuula Haatainen.
Muistan hyvin, kuinka kiivaasti SDP vastusti vuonna 2016 sellaisten sotaharjoitusten pitämistä Suomessa, jossa mukana olisi myös Yhdysvallat. SDP:n pontevina agitaattoreina toimivat kansanedustajat Erkki Tuomioja, Eero Heinäluoma ja Mika Kari. Muistan myös hyvin, kuinka Vasemmistoliitto kirjautti Kataisen hallituksen hallitusohjelmaan ”Suomi ei tämän hallituksen aikana valmistele Nato-jäsenyyden hakemista.”-tekstin.
Voin hyvin kuvitella, kuinka kävisi Suomessa vuonna 2021 pidettävän suursotaharjoituksen kansainvälisyydelle, jossa hallituksessa olisi SDP, Vasemmistoliitto tai Vihreät. Harjoitukseen tuskin kutsuttaisiin Yhdysvaltoja tai muita johtavia Nato-maita. Harjoituksesta tulisi vihervasemmiston Impivaara-näytös, jos hallituksessa olisi jokin noista vihervasemmistoblokin puolueista.
Toivottavasti ensi kevään eduskuntavaalit ovat ensimmäiset blokkivaalit Suomessa.
Toivottavasti ei.
RKP on aika eri puolue kuin kristilliset jotka taas eroavat Kokoomuksen liberaalisiivestä enemmän kuin tämä siipi vihreiden oikeistolaisemmasta suunnasta.
Jos blokkeja piirrellään, oletusarvona pitäisi olla että blokkien sisällä olisi edes jonkinlaista yhteneväisyyttä.
Nykyisillä kannatusluvuilla SDP:n ja Kokoomuksen ympärille rakennettu ja vihreiden + RKP:n täydentämä hallitus ei ole huono veikkaus.
Ilmoita asiaton viesti
Niiden hallitusten ajat ovat ohi, jossa hallituksen sisällä olisi kaksi tasavahvaa blokkia. Esimerkissäsi siis SDP sekä Vihreät olisi yksi blokki ja Kokoomus ja RKP toinen blokki.
Vaikea nähdä SDP:tä ja Kokoomusta samassa hallituksessa.
Kotihoidontuki olisi hyvä ratkaista Kokoomuksen ja SDP:n mallilla, mutta eipä paljon muuta.
Ilmoita asiaton viesti
Ari. Tähän suuntaan näytään olevan väistämättä menossa. Tällaisen kuvan sain Sotkamon puoluekokouksessa ja se on vain vahvistunut viime aikaisten kannanottojen valossa. Epäilen vahvasti, että sinipunaa syntyisi vaalien jälkeen. Demareilla on nyt pelin paikka, jos meinaavat olla hallitusta johtamassa, vaikka nyt keikkuvatkin kannatuksen huipulla. Hyvin analysoitu, kiitos.
Ilmoita asiaton viesti
Miten ne ovat ohi? Jos ei sinipunaa niin sitten punamulta.
Se pointti oli siinä että mitään merkkejä siitä etteikö suurin puolue olisi lähtökohtaisesti pääministeripuolue ei ole. Jos demarien kannatus säilyy, se on demarit. Ja kuten itsekin kirjoitit, ”vihervasemmisto” -blokki ei saa enemmistöä.
Oikeistoblokki hallituksessa kuulostaa enemmän blogistin mahdolliselta toiveelta kuin realismilta ellei Kokoomus nouse suurimmaksi. Sittenkään ei ole yhtään selviö, että Kepu jatkaisi apupuolueena.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä kokoomus pystyy hyvin yhteistyöhön vaikkapa lipposlaisten demarien kanssa, mutta Rinne on aikalailla maalannut porukkansa nurkkaan. Sieltä ei pääse kokoomuksen kanssa samaan pöytään pilaamatta salin juuri maalattua lattiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Rinteeltä ei ollut viisasta riidellä niin pahoin kuin edellisessä hallituksessa riiteli Kokoomuksen kanssa. Kuin varsinainen ay-pamppu kuunaan. Kokoomus muistaa hyvin tuon.
Rinteeltä ei ole viisasta riidellä niin pahoin kuin nyt riitelee Kokoomuksen ja Keskustan kanssa sotesta Krista Kiurun toimiessa kaikki suututtavana agitaattorina. Kuin varsinainen ay-pamppu kuunaan. Kokoomus ja Keskusta muistavat ensi keväänä hyvin tuon.
Ilmoita asiaton viesti
Edellisen hallituksen aikana Sipilä ei riidellyt oleellisen lujaa kummankaan, ei kokoomuksen eikä SDP:n kanssa. Pekkarinen hoiti ykkösräksyttäjän roolin, joten Sipilä ei ollut polttanut siltoja kumpaankaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ei pidä paikkaansa.
Puolueessa on tosi aggressiivinen oikeistosiipi kärkkymässä hallitukseen Kokoomuksen kanssa , mikä suorastaan heikentää puolueen kykyä esittää vaihtoehtoja nykypolitiikalle.
Ilmoita asiaton viesti
Niin mikä ei pidä paikkaansa? Sekö että sanoin oikeistosiiven kanssa yhteistyön varsin mahdolliseksi, vai se että Rinne läheistensä kanssa on tuon yhteistyön jarruna.
Ilmoita asiaton viesti
Se, että Rinne olisi maalannut porukan nurkkaan.
Puolue on huolellisesti varonut ärsyttämästä kokoomusta liikaa.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä onkin. Olinkin jo unohtanut miten diplomaattisesti Rinne on hoidellut vaikkapa kikyn ja soten.
Ilmoita asiaton viesti
Ongelma on tosiaan Kepun ilmeinen haluttomuus seuraavaan hallitusvastuuseen .
Se on rikkonut välinsä vasemmistoon ja vihreisiin eikä sillä ole varaa enää nykyoikeistolaiseen hallituspolitiikkaan , se olisi Kepun loppu.
Ilmoita asiaton viesti
Täsmälleen.
Kokoomus on aina viihtynyt ja saanut hyvin politiikkaansa läpi demarien kanssa.
Kahden blokin ajatus on kuitenkin lähinnä surullinen.
Se olisi kuolinisku Kepun alkiolaisuudelle – ehkä jopa koko puolueelle.
Samoin kansanrintama- ajatukselle : että työväenliikkeen tärkein yhteistyökumppani demokratian puolustamisessa autoritaarisia pyrkimyksiä vastaan on demokraattinen keskusta .
Se olisi nyt tarpeellisempi kuin vuosikymmeniin.
Ilmoita asiaton viesti
Työväenliikkeen poliittinen siipi haudattiin kun demareista tuli duunaripuolueen sijaan pummien puolue.
Ilmoita asiaton viesti
Uskon hyvinkin SDP,n ja Kokoomuksen yhteistyöhön. Mutta kuten sanoit SDP,n heikoin lenkki on sen ulkopolitiikka ja Suomen puolustus.
Ilmoita asiaton viesti
Monet tällä palstalla ovat odotelleet gallup-lukuja Aino Pennas-kohun ja Touko Aallon homoklubikuvien jälkeen. Kas, aamun printti-Hesarin mukaan luvut näyttäisivät Vihreille jopa pientä nousua.
Petteri Orpo valittiin kokoomuksen puheenjohtajaksi kaksi vuotta sitten demarien teemoilla ja sielultaan Orpon kokoomus on demaripuolue. Kun Rinteen demarit vielä johtavat gallupeja niin aika vaikea on punavihreitä ensi hallituksesta syrjäyttää : )
Ilmoita asiaton viesti
Pulmaksi tulee Kokoomuksen oikea laita, joka vaatii lisää näkyvyyttä ja tuntuvuutta
Ilmoita asiaton viesti
Entäs PS, Reformi ja Seitsemän tähden liike?
Ilmoita asiaton viesti
Oivaltavaa poliittista analyysiä.
Yksi vuoden kovimmista artikkeleista.
Blokki-nimikkeen lisäksi voisimme puhua siirtymisestä de facto kaksipuoluejärjestelmään, jossa esimerkiksi Saksan CSU/CDU on teoreettinen osoitus sisarpuoluiden mahdollisuudesta myös vähäpuoluejärjestelmässä.
Perussuomalaisten merkitys blokki-asetelmalle on keskeinen. Perussuomalaiset ovat oikeistoblokin taisteluyksikkö. Republikaanien NRA tai Sinn Feinnin IRA ja shiiojen Hamas.
Perussuomalaisten kannat osoittavat suorasanaisesti vihervasemmiston politiikan mielettömyyden, siinä missä keskitien kulkijat pääpuolueet KOK/KES vasemmiston agitoiman somevihan pelossa vain hymistävät ja fb-peukuttavat.
Ilmoita asiaton viesti
Olen samaa mieltä siitä, että PerusS on katutason toimija samassa liikkeessä, jossa Kokoomus hoitaa salonkipuolen.
Mutta eri mieltä siitä, mitä tämä asetelma osoittaa.
Se osoittaa lähinnä sen, että jos demokratian ja hyvinvointivaltion uhanalaisuutta ei tajuta edes tällä huomiolla, molemmat ovat mennyttä , jos oikeistoblokki muodostaa hallituksen.
Demokratia kaventuu eriarvoistumisen lisääntyessä oikeiston talous – ja sos politiikalla ja persujen päästessä ohjailemaan seurauksia.
Ilmoita asiaton viesti
Jos demarit voittavat vaalit, niin kaikki on kiinni sitten keskustan menestyksestä. Jos ero kokoomukseen ei ole suuri, niin sitten lykkää punamultaa, jos taas jää selvästi, niin sinipunaa lykkää.
Vasemmistoliiton mahdollisuus on se, että keskusta lähtee hallitukseen, kokoomuksen kanssa ei onnistu.
Vihreille tilanne on paras, sillä kumpi vaan käy.
Täytepuolueina sitten kristilliset ja rkp, molemmille kelpaa kumpi vaan.
Persut ja siniset ovat jo nyt täysin varmoja oppositiopuolueita.
Ilmoita asiaton viesti
Älä sano.
Persut kelpaavat kokoomukselle hyvin.
Ilmoita asiaton viesti
En oikein usko. Eroaisin sellaisesta kokoomuksesta, joka menee samaan hallitukseen persujen kanssa, ellen olisi jo eronnut muista syistä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi 2018:
Yli 500 000 suomalaista ei saa tekemästään työstä lainkaan palkkaa.
Yli 500 000 työssäkäyvää ihmistä ovat köyhiä.
Yli 300 000 kansalaista saa ansiosidonnaista päivärahaa tai työttömyysturvaa.
Noin 500 000 eläkeläistä kituuttaa köyhyysrajan alapuolella.
Lähes 900 000 kansalaista saa asumistukea.
Lähes 200 000 kansalaista saa toimeentulotukea.
Vähintään 110 000 lasta kärsii köyhyydestä.
Vähintään 900 000 kansalaisista on köyhiä.
——————————-
Köyhät miehet kuolevat 18 vuotta aiemmin kuin rikkaat miehet. Miehet, joilla on mielenterveysongelmia, kuolevat 20 vuotta aikaisemmin kuin varakkaat miehet. Köyhyys ja mielenterveysongelmat liittyvät usein toisiinsa. Eliniän ero voi olla siis lähes 40 vuotta eri miesryhmien välillä.
Köyhät naiset kuolevat 7-10 vuotta aikaisemmin kuin rikkaat naiset. Naiset, joilla on mielenterveysongelmia, kuolevat 15 vuotta aikaisemmin kuin varakkaat naiset. Köyhyys ja mielenterveysongelmat liittyvät usein yhteen. Eliniän ero voi olla siis lähes 25 vuotta eri naisryhmien välillä.
——————————-
Köyhyys ja monet mielenterveyden ongelmat sekä eriarvoisuus luodaan politiikalla ja sillä ne voidaan myös poistaa.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, tämä Suomi on rakennettu niin, että käytännössä kaikki eduskuntapuolueet ovat olleet jossain vaiheessa hallitusvastuussa. Viimeisen 28 vuoden aikana tulonjaossa pääoma on nostanut osuuttaan ja mediaanin ja köyhien ostovoima on laskenut.
Tulonjakotaistelussa yhteisvaluutta Euro on ylivoimaisesti merkittävin pääomaa suosiva mekanismi. Jos vasemmisto ja oikeisto jaetaan perinteisellä jaolla siten, että vasemmisto ajaa palkansaajien etua ja oikeisto ajaa pääoman etua, ei Suomessa ole yhtään vasemmistopuoluetta. Niinpä oikeisto / vasemmisto akseli on liikkunut aivan kummalliseen asentoon, kun kukaan ei vastusta oikeasti Euroa…….vai johtuuko ehkä siitä ettei juuri kukaan ymmärrä mitään rahatalouden mekaniikasta (sarkasmivaroitus).
Ilmoita asiaton viesti
”mediaanin ja köyhien ostovoima on laskenut.”
Ammattivalehtelija Pasi taas vauhdissa.
Ilmoita asiaton viesti
Pahoinvointivaltio Suomi.
Ilmoita asiaton viesti
Hankala tilanne. Oikeistokonservatiivinen äänestäjä on Suomessa väliinputoaja, jolle ei jää oikein mitään luontevaa vaihtoehtoa.
Ilmoita asiaton viesti
Oikeistokonservatiiville on PS ja KD. Molemmilla on kristilliskonservatiivinen, muutosvastahankainen asenne ja arvopohja. Puolimatka on molempien oikeistokonservatiivipuolueiden yhteinen kuningas.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä kokoomus käy oikeistokonservatiiveille hyvin.
Sosiaaliliberaali siipi kokoomuksessa on enää vain koriste. Vähän kuin pieni kosmeettinen pehmennys .
Ultraliberaali talous – ja sos politiikka taas yhdistää Halla- ahoa ja Lepomäkeä , hehän ovat parhaat kaverit.
Ei mitään ongelmaa myöskään yhdistelmässä KD & Kok& Ps & Kepun lestadiolainen bisnessiipi.
Blokin kaatumisen ainoa toivo ovat kepun alkiolaiset, joita ehkä piileskelee vielä jossain ?
Ilmoita asiaton viesti
Toinen pelastava tekijä on se, ettei tuollekaan hallituspohjalle löydy yli 50%:n ääniosuutta seuraavien eduskuntavaalien jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
”Molemmilla on kristilliskonservatiivinen, muutosvastahankainen asenne ja arvopohja”
Toisella ei ole kristilliskonservatiivinen arvopohja.
Ateismi näkyy ja tuntuu.
Ilmoita asiaton viesti
Molemmat ovat kristillissosialistisia puolueita. Se on kirjattu kummankin puolueen sääntöjen toiseen pykälään.
Ilmoita asiaton viesti
Ps puolueen säännöt ja käytäntö ovat kaksi täysin eri asiaa.
Kristillissosialisuuden kirjaaminen Ps puolueen sääntöihin tapahtui jo ennen Halla-Ahon puheenjohtajuutta. Nykyisin tästä on vain rippeet jäljellä.
Tekopyhyyttä osoittaa se, että sääntöjä ei ole kuitenkaan muutettu.
Se, että hyväksytään puolueen omien sääntöjen vastainen toiminta, järjestökapinat ja siihen liittyvät liitännäisilmiöt eivät anna vakuuttavaa kuvaa perussuomalaisten nykyisestä linjasta ja/tai sananhelinästä huolimatta.
Jos uskollisuus ei onnistu vähässä, ei se tule onnistumaan myöskään suuressa.
Matt 25/21
Lausumani on faktaa.
http://reijopaunonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2532…
Ilmoita asiaton viesti
Ok..lähdetään siitä liikkeelle,että blokit olisi fantsua. Mikä on sen luonteva seuraus?
Vinkkinä..se ei tule olemaan,että porvareilla on aina enemmistö,koska silloin voidaan lopettaa politiikka.
Ilmoita asiaton viesti
Luonnollinen seuraus on kaksipuoluejärjestelmää muistuttava konstellaatio. Blokkien sisällä voivat toki voimasuhteet muuttua ajan mittaan, mutta blokit voivat jo vaaliohjelmassaan julkistaa hallitusohjelmansa (ainakin pääasiat). Äänestäjät tietävät siis jo vaalikopissa mitä politiikkaa he äänestävät.
Ilmoita asiaton viesti
Harmittaa, ettei esim. SDP ole enää uudistajapuolue vaan säilyttäjäpuolue, kun puhutaan uudistamisesta ja vapaamielisyydestä, siis liberalismista.
SDP vähitellen muuttunut uudistajasta säilyttäjäksi 1960- ja 1970-luvun peruskoulu- ja terveyskeskusuudistusten jäljeen. Sen jälkeen on ollut vain alamäkeä näpertelyllä ja vanhojen etuuksien säilyttämisellä. Lipponen sentään johonkin uskalsi tarttua, sen sijaan Antti Rinne on vanhan säilyttämisen perikuva.
Ilmoita asiaton viesti
Jos hyvinvointivaltio pitää tuhota uudistumisen nimissä, olen mielelläni konservatiivi.
Se ei ole taantumuksellisuutta, mitä lähinnä edustaa pyrkimys palata köyhäinhoitoyhteiskuntaan, yksityiskouluihin ja miltei ilmaisiin piikoihin.
Ilmoita asiaton viesti
Voisiko keskustaoikeistolainen blokki vaali/hallitusohjelmassaan julistaa esim., ettei koulutuksesta leikata? Vastaan itse, kyllä se voi ja on voinut. Jos haluamme edelleen tuhota hyväksi havaittua hyvinvointivaltiota, annamme riittävät äänet kepulle ja kokoomukselle.
Ilmoita asiaton viesti
Minkäs mahdat kun ikäluokat on supistuneet jää vain tyhjiä oppilaspaikkoja, miksi niitä pitäisi yllä pitää.
Ilmoita asiaton viesti
Supistus- ja opintotukitukileikkaukset voi toki luvata ennen vaaleja ja sitten toteuttaa vaalien jälkeen saamallaan mandaatilla.
Ilmoita asiaton viesti
Onko yhdysvalloissa äänestäjä aina tietänyt mitä saa jo äänestäessään?
Ilmoita asiaton viesti
Miten järjestelmä, jossa presidentti rakentaa hallituksensa voisi olla relevantti vertauskohde meidän parlamentarismille? Siellähän voi olla edustajanhuoneen tai senaatin tai jopa molempien enemmistö eri puolueella, kuin valkoisen talon asukilla.
Esim Ruotsissa on viimeiset pari vuosikymmentä aika lailla tiedetty mitä tuleman pitää, kun siellä on tehty blokkipolitiikkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Nykyhallitus on itsenäisyytemme ajan surkein, sen on moni todennut ja sen lausuman kanssa voi olla täysin samaa mieltä. Mädättävän hallituksen ainoa valopilkku on todellakin ollut Suomen hivuttaminen Naton suuntaan ilman kansan perässäraahaavaa mielipidettä Naton turmiollisuudesta.
Tänään demarit kiittelivät Presidentti Niinistöä hyvin hoidetusta ulkopolitiikasta, missä siis hivutetaan Suomea ”Lännen ytimeen” ja samalla Presidentti 24/7 pitää yhteyttä Venäjään ja Putiniin.
Ulkopolitiikka varmasti säilyy ennallaan demareiden ja kokoomuksen ympärille muodostettavassa hallituksessa, joten ulko- ja puolustuspolitiikan jatkumo säilyy linjana.
Demareiden ja kokoomuksen huonot välit johtuivat varmasti A. Stubbista, ei sinänsä puolueiden väleistä. Stubbiin olivat tyytymättömiä myös kokoomuslaiset ja vaihtoivat puheenjohtajan. Orpo ja Rinne tulevat juttuun.
Ilmoita asiaton viesti
Jos joku epäilee, onko Vihreät oikealla vai vasemalla, kun he eivät sitä itse uskalla määrittää, käykää lukemassa Helsingin Sanomien juttu otsikolla ”Vihreät, oletteko oikealla vai vasemmalla? Kansanedustajien arvojen perusteella asiasta ei ole kahta kysymystä”: https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005800405.html
Tuon jutun kaaviokuvassa SDP:n, Vasemmistoliiton ja Vihreiden soikiot ovat samassa nurkassa vasemmalla muodostaen selkeän blokin.
Ilmoita asiaton viesti
Näin se saattaa olla, että vihervasemmisto-termissä ärsytti myös se blokkiajatus, vihreitä vihaisimmin.
Mitä sitten enempi-vähempi kiinteisiin blokkeihin tulee, niin Suomessahan niitä ei ole juuri ollut, vaan RKP:n kanssa hallitukseen ovat lähteneet vaaleissa parhaiden pärjänneet väristä välittämättä.
SDP saattaisi kasvattaa oppositiossa suosiotaan ”liikaa” vuoden 2019 jälkeen, jos hallitukseen mentäisiin blokkiperustaisesti, jolloin vihervasemmisto jäisi kokonaan ulos. Enkä usko, että Vihreätkään häviäisivät puoluekartalta oppositiossa ollessaan.
Äänestäjien kuluttajansuojan kannalta blokkien ennen vaaleja julkistamat hallitusohjelmat olisivat todennäköisesti ihan hyvä asia.
Ilmoita asiaton viesti
Kahden blokin tilanne vähentää äänestäjän valtaa ja samalla poliittista vikkelyyttä. Valtaosassa Euroopan maita on kummallisia rakenteita ja luutumia, jotka eivät olisi olleet mahdollisia aiemman suomalaisen perustuslain (vaalimekaniikka, eduskunnan, hallituksen ja presidentin voimasuhteet) vallitessa.
Luulen, että tulevaisuudessa on oltava vikkelä. Jos trendinä on kaikkialla ajaa demokratiaa alas (kuten näyttää), niin on joko pysyteltävä trendin edellä tai sen takana. Nykyinen vaalien jälkeinen suhmurointi antaa mahdollisuuuden nopeisiin liikkeisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Kun keskustelin Sauvon elopäivillä kepulaisten kanssa niin ärtymys kokoomuksen kohtaan on suuri, kokoomus vie ja kepu vikisee, samaa toistavat myös paimiolaiset kepu-tuttavani, monilla on kova kaipuu takaisin alkiolaisuuteen ja punamultaan jolla tämä hyvinvointi Suomi rakennettiin. Ulkopolitiikka ei tue näyttelemään minkäänlaista roolia tulevissa eduskuntavaaleissa.
Ilmoita asiaton viesti
Blokkien kannatusta voisi tarkastella myös gallupien muodossa:
HS-gallup:
Kok 20,2; Kesk 15,5; RKP 4,3; KD 4,1
YHT: 44,1 %
SDP 21,7; Vihr 13,7; Vas 9,6
YHT: 45 %
Vasemmistoblokki on ohuesti suurempi, mutta kumpikaan blokki ei saa enemmistöä. PS ja Sin olisivat vaa’ankielenä.
KD on liberaaliäänestäjille myrkkyä eikä se keskustaoikeistolaiseen blokkiin anna kuin ikuisen vastarannan kiisken ja muutaman kansanedustajan kannatuksen. Hyvänä puolena on se, että KD:n on pakko tyytyä yhteen ministerinpaikkaan.
RKP on mielenkiintoinen, se voisi täydentää punavihreän blokin 50 %:n tuntumaan, jolloin se saisi uudessa hallituksessa paljon painoarvoa. RKP on Suomen liberaalein puolue. Sellaisena se istuisi paremmin punavihreässä blogissa. KD on puolestaan konservatiivisin. RKP:llä ja KD:llä ei yhteisiä nimittäjiä juurikaan löydy.
Jos olisi Pesosen uskomat blokkivaalit, olisi hallituspohja Pesoselle kurja: punaviherblokki vie tämän kierroksen.
Jätän tämän spekulaation perusteettomana tähän. Oikeasti hallitus tulee muodostumaan punamullan tai sinipunan päälle, vihreät ovat automaattisesti mukana. Touko Aalto on vaaliviikon varma, laitan lapulle vielä varmaksi myös Anna-Maja Hendrikssonin. He ovat siis varmat ministerit, muut puoluejohtajat joutuvat seuraamaan vielä gallupeja ja neuvottelemaan hallituspohjasta toistensa kanssa. Kärkikolmikosta yksi jää varmuudella ulos.
Ulkona kärkikolmikon yhden jäsenen lisäksi ovat varmuudella Siniset, Perussuomalaiset ja lähes varmasti Kristillisdemokraatit. Nämä kolme viimeeksi mainittua saavat kohteliaisuussyistä täyttää hallituksen muodostajan kysymyslomakkeet. Tuskin hallitusmuodostaja näiden vastauskuoria edes avaa.
Ilmoita asiaton viesti
Minä olen demokratian vankka kannattaja. Se, joka voittaa, saa hallita.
Politiikassa pitää olla voimaa ja vastavoimaa kilpailemassa, se saa yrittämään enemmän. Pitää olla vahva oppositio, jolla on uskottava erilainen ohjelma. Rankka kilpailu myös poliittisessa elämässä on hyväksi, siis eri blokkien välinen kilpailu ennen vaaleja. Jokainen sitten valitkoon mieleisensä vaihtoehdon äänestäessä ja voittaja hallitkoon seuraaviin vaaleihin, olipa se vihervasemmisto tai keskustaoikeisto.
Minua rasittaa hallituksien sisällä olevissa blokeissa se, että päätökset ovat vesittyneitä eikä niillä ole riittävää vaikuttavuutta ratkaista ongelmia. Kataisen hallitus on hyvä tyyppiesimerkki tästä. Sisäistä riitelyä jatkuvasti.
Nyt puolueita ei oikein tahdo erottaa, kun katsoo niiden esiintymistä ennen vaaleja. Samaa liturgiaa kaikilla, jottei vain puoluetta jätettäisi oppositioon.
Tuosta seuraa se, että uudistukset ovat vesittyneitä eikä niillä ole riittävää vaikuttavuutta.
Nykyisellä hallituksella vaikuttavia uudistuksia ovat olleet kauppojen aukiolojen vapauttaminen ja taksiuudistus. En ota kantaa, onko ne tehty hyvin vai huonosti.
Ilmoita asiaton viesti
Suurin osa Suomen hallituksista on perinteisti muodostettu niin, että hallituksen sisällä on kaksi tasavahvaa blokkia. Tarpeettomia ministeripaikkoja on jopa lisätty, että molemmalla blokeilla on sama ministerimäärää. Pääministerillä on ollut tällöin viimeinen sana. On ollut kaiken maailman tyhjänpäiväisiä kansliaministereitä.
Toisen blokin puolueita ovat olleet mm. SDP, SKDL, Vasemmistoliitto ja Vihreät. RKP on kelvannut blokkikaveriksi sekä Kokoomukselle että Keskustalle/Maalaisliitolle.
RKP ei kuuna päivänä lähde vasemmistolaiseen punavihreään hallitukseen. RKP:n asema on ollut varmistaa keskustaoikeiston puolella blokkien tasavahvuus.
Kristillisdemokraattinen puolue on konservatiivinen puolue, mutta pääsääntöisesti vain eettisissä kysymyksissä, ei taloudessa eikä puolustukessa. Kristillisdemokraattien mukanaolo hallituksessa ei saisi vaarantaa perheuudistusta. Kokoomuksen ja vihervasemmiston perheuudistusmallin lähtökohta on hyvä, mutta se ei ratkaise hallituspohjaa sinipunalle.
Ilmoita asiaton viesti
Kerroin jo, että RKP on Suomen liberaalein puolue. Se on liberaali niin ihmisoikeuskysymyksissä, talouden osalla ja yksilönvapauden suhteen. KD on tasavahvasti taantumuksellinen oikeastaan kaiken osalta. En oikeastaan ymmärrä, mitä tarkoitat, ettei kristilliset olisi konservatiivinen puolustuspolitiikassa. Millaiseksi katsot liberaalin puolustuspolitiikan?
Liike-elämän vapauttaminen ei olisi onnistunut kristillisten myötävaikutuksella. Sunnuntai olisi ollut liian pyhä.
Keskustalle maakuntahallintohässäkän venyminen käy liian kalliiksi. Paikkamäärä putoaa näillä luvuilla rajusti. Toki vaaleihin on vielä aikaa. Mutta eihän tuo maakuntahallinto näytä myöskään valmiimmalta kuin keväällä.
Oikeistoblokki ei kyllä tule saavuttamaan yli 50 % äänisaalista. Ilman Vihreitä se ei enemmistöhallitusta muodosta. Vihreät on siis pelissä olipa kokoonpano mikä hyvänsä. Kristilliset puolestaan on joka tapauksessa ulkona. Perheuudistus ja translain uudistus pitävät sen Perussuomalaisten seurassa, ulkokehällä.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, en kirjoittanut, että KD olisi taantumuksellinen tai konservatiivi puolustuspolitiikassa tai talouspolitiikassa vaan kirjoitin, että päinvastoin. KD:lle Suomen Nato-jäsenyys kyllä kävisi.
RKP on Suomen liberaalein puolue, siitä ei ole epäilystä myöskään minun mielestä. RKP ei kuitenkaan ole liberaali kielipolitiikassa ja se on RKP:n tahra vapaamielisyydessä.
Ilmoita asiaton viesti
Minäkään en väittänyt, että sinä olisit sanonut kummankaan osalta sen konservatiivisuutta, päin vastoin. Mutta siis liberaali puolustuspolitiikka merkitsee mielestäsi Nato-jäsenyyttä. Sitten minäkin olen liberaalin puolustuspolitiikan kannattaja.
Itse en puolustuspoliittista näkemystäni ole tosin pitänyt liberaalina, siksi kysyinkin, mitä sellaisella tarkoitat. Naton kannattaminen on itselläni syntynyt realistisena johtopäätöksenä puolustustarpeen tyydyttämiseksi. Kun tarkastelemme asiaa maailmanlaajuisesti, voisi Nato-jäsenyyttä pitää melko konservatiivisena ratkaisuna.
RKP:n olemassaolon edellytys on yhden asian konservatiivisuus ja sen poliittisen vaikutusvallan tae on liberalistinen katsantokanta kaikkeen muuhun.
Ilmoita asiaton viesti
”RKP on Suomen liberaalein puolue.”
Kannattaa kielivapautta eikä sallisi etuilua yliopistoihin kielen perusteella.
Ilmoita asiaton viesti
”Nykyisellä retoriikalla ja politiikanteolla edes Vihreillä ei olisi mahdollisuutta yhteistyöhän porvarilliseen keskustaoikeistoon kuuluvien puolueiden kanssa. Politiikka ei olisi soviteltavissa”
Näin on.
Sama pätee myös perussuomalaisiin ja vielä suuremmalla syyllä.
Ryvettyneisyys ja vilunkien salliminen ei ole soviteltavissa politiikkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä Suomen tulevaisuuden kannalta ehkä merkittävin pointti.
”En voisi ikinä kannattaa sellaista hallitusta, jossa olisi mukana läntisteen puolustusintegraatioon ja Suomen Nato-jäsenyyteen kielteisesti suhtautuva SDP ja jossa ulkoministerinä olisi vaikkapa Tuomiojan seuraajana pidetty Tuula Haatainen”
Voi olla hyvin mahdollista, että Suomea tulee kohtaamaan syvä taantuma niin talouden kuin puolustus- ja turvallisuuspolitiikan osalla, mikäli Demarit ovat seuraava pääministeripuolue.
Jo ajatus Tuomiojasta tai Haattaisesta ulko- tai puolustusministerinä puistattaa.
Kun vasemmistoliitto sai hallitusohjelmaan lausuman kielteisestä suhtautumisesta NATOon liittymiseen, voi vain kuvitella
millainen hallitusohjelman sisältö olisi luvassa demarien tulevana mahdollisena pääministerikautena.
Väitän, että tällaisella taantumuksellisuudella, joka ei enää kuulu lansimaiseen demokratiaan olisi syvä kielteinen vaikutuksensa myös Suomen talouden kehittymiseen.
Sekä kotimaiset ja ulkomaiset sijoittajat ottaisivat uutta suuntaa.
Maariskien merkitys korostuisi entisestään.
Ilmoita asiaton viesti
Näissä versioissa on unohdettu täysin yksi versio eli kolmen suuren hallitus.
Keskustan eri siipien olisi helppo toimia molempien kanssa ja SDP ja KOK löytäisivät aina ymmärtäjän joko toisistaan tai Keskustasta.
Sipilähän olisi halunnut jo nykyiseen hallitukseen myös demarit mutta Rinne oli henkilöittänyt sen mahdollisuuden pois.
Kolme suurta olisi noin 55-60 pros kannatuksellaan hajanaisen opposition edessä erittäin vahva ja tuhoisa ei hallitusvastuuseen päässeille tai joutuneille puolueille.
Oppositiosta ei tulisi koko vaalikaudella yhtenäistä linjaa ja vaikea nähdä kuinka mikään puolue pystyisi oppositioasemastaan juurikaan hyötymään ja kasvattamaan merkittävästi gallupkannatustaan.
Ilmoita asiaton viesti
Hallituksen pitää olla yksimielinen eikä sisäisiä ristiriitoja saa olla. Hallitus pitää olla yhteenliimattu ideologialla. Muutoin hallitus ei onnistu uudistamaan ja kansa on pian tyytymätön.
Epäilen ottaen huomioon Kokoomuksen ja Keskustan erilaiset ideologiat suhteessa SDP:hen, että hallituksessa ristiriitoja riittäisi. Kaikkea tulevaa ei voi kirjata tarkasti ennalta hallitusohjelmaan. Ollaan huonolla polulla, jos jonkin hallituspuolueen pitää vedota hallituskaudella hallitusohjelman kirjauksiin keskeisissä asioissa.
Ilmoita asiaton viesti
Blokkivaalit Ruotsin malliin olisi oikea ratkaisu. Nuo blokit olisi muodostettava jo ennen vaaleja, jotta äänestäjät tietäisivät jo vaaliuurnilla, millaisen hallituksen taakse ääni menee. Vaalit eivät saa olla ”pääministerivaalit”, jolloin suurimman puolueen johtajalle ilman muuta annettaisiin pääministeriys. Pahimmassa tapauksessa syntyisi taas Kataisen-Stubbin ”sekametelisoppahallituksen” kaltainen ratkaisu.
Kirjoitin jo ennen vuoden 2011 vaaleja ja suosittelin ruotsalaismallista blokkijärjestelmää:
08.04.2011:
http://timouotila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/68728-p…
05.06.2011:
http://timouotila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/68728-p…
Ja taas ennen 2015 vaaleja:
10.04.2015:
http://timouotila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/192446-…
11.04.2015:
http://timouotila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/192584-…
Kun blokkeja muodostetaan, Keskustan olisi muututtava ”alkiolaisille” linjoille. Nyky-Keskusta on ajanut Kokoomuksen ohi oikealta. Siitä johtuukin Sipilän puolueen alamäki. Alkiolainen, vähäosaisten asiaa ajava Keskusta sopisi hyvin Labour-blokin jäseneksi.
Ilmoita asiaton viesti
Blokkiaalit Ruotsissa on johtanut tilanteeseen jossa blokkien ulkopuolinen eli Ruotsidemokraatit on käytännössä kasvanut suurimmaksi ja vaikutusvaltaisimmaksi toimijaksi ilman pelkoa hallitusvastuussa. Tai sitten toinen ruotsalaisista blokista joutuu pettämään äänestävänsä vaalien jälkeen ja liittoutumaan Ryotsidemokraattien kanssa.
Toinen esimerkki blokkivaaleista on selkeästi USA jossa tilanne on tunnetunlainen eli maa jakautunut kahtia poliittisesti.
Minusta blokkivaali tai kaksipuoluejärjestelmä on tuhoontuomittu ja henkilöihin sitoutunut järjestelmä josta en kyllä löydä mitään merkittävää hyvää äänestäjien aseman näennäistä helppoutta lukuunottamatta.
Ilmoita asiaton viesti
Tanskassa ja Ruotissa on ollut vähemmistöhallituksia iät ajat ja hyvin on toiminut tuokin malli tähän saakka. Ruotsissa tuskin enää toimii vaalien jälkeen, kun Ruotsidemokraatit on noussut niin suureksi voimaksi. On ollut väärin hyljeksiä noin suurta poliittista voimaa.
Kaksipuoluejärjestelmä on eri kuin monipuoluejärjestelmä, jossa hallituksessa on useita puolueita olipa kysymys blokeista tai ei.
Monipuoluejärjestelmässä asiat pitää siis sopia hallitukseen osallistuvien puolueiden kesken, joita on monta.
Tuosta sopimisesta ja siihen kuuluvasta ideologisesta liimasta on kysymys, kun puhun blokeista. Liiman pitää pitää.
Kysymys on siitä, että hallitus on ideologisesti niin yhtenäinen, että kykenee toimimaan riidoitta ja kykenee tekemään uudistuksia myös nopeasti muuttuvissa tilanteissa. Kataisen hallitus oli pakolla synnytetty sekasikiö, jonka loppu oli totaalinen fiasko. Ei vastaavaa koskaan enää.
SDP:n pääsy Kokoomuksen ja Keskustan ideologiaan ei ole näköpiirissä. SDP:n pitäisi irtautua ay-liikkestä eikä puolue siihen pysty. SDP käyttää ay-liiketta oman agendansa ajamiseen ja tuota Keskusta ja Kokoomus eivät katso hyvällä.
Kun sanotaan, että SDP:llä on hyvät suhteet ay-liikkeeseen, se auttaisi muka hallitusta. Tuo on harhakuva, jossa ay-liikkeelle on suotu päätös- ja vaikutusvaltaa hallitukselle kuuluviin asioihin niitä valmisteltaessa. Ay-liikkeellä olisi siis valtaa muttei vastuuta. Ei hyvä. Kammoksun hieman demokratian ulkopuolista korporaatiovaltaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kokoomuksella on hyvät välit Etelärantaan (EK) ja lääketeollisuuteen.
Jälkimmäisillä valtaa mutta ei vastuuta.
Ilmoita asiaton viesti
”Alkiolainen, vähäosaisten asiaa ajava Keskusta sopisi hyvin Labour-blokin jäseneksi”
Kyllä.
Tämän lisäksi tulee muistaa, että mikäli vasemmistoblokki pääsee ”entraamaan” vielä vuosia soteuudistusta, niin tuona aikana on 400 000:nen vähävaraisen, sairaamman ja enenevän väestönosan terveydenhuolto mitä ilmeisemmin nykyistä syvemmässä kriisissä.
Tästä väestönosasta demarit eivät todellisuudessa ole huolissaan.
Heitä kiinnostaa vain ja ainoastaan AY liikkeen vielä olemassa oleva palkkaväestö, ja heidän kauttaan saatu taloudellinen hyöty, sekä AY liikkeen suoma harmaa vaikutusvalta/tuki.
Ilmoita asiaton viesti
Lisätään tuohon se, että ne, jotka kaipaavat punamultahallitusta, elävät entistä aikaa ennen Sipilän valtakautta. Sipilä teki valinnan tätä hallitusta muodostettaessa, eikä valinta kohdistunut SDP:hen eikä Rinteeseen. Kyse on etenkin markkinahenkisyydestä, jota Sipilä näyttää painottavan.
Punamulta olisi varmempaa vasta, jos Keskustan puheenjohtaja vaihtuisi, mutta tuskin vaihtuu.
Ilmoita asiaton viesti
Kuitenkin..reaalimaailmassa seuraavassa hallituksessa istuu kolme neljästä suurimmasta puolueesta. Järjestys voi vaihdella mutta Vihreistä, Keskustasta, Kokoomuksesta ja SDP kolme tulee olemaan seuraavassa hallituksessa ja noista neljästä ei saa ideologisesti yhtenäistä millään ja lisäksi kaikki muut koalitiot kuin SDP, Kok ja Keskusta yhteistyöhön pohjautuvat vaatii neljännen puolueen mukaanoton jolloin tuleva hallitus selkeästi on joko oikealle tai vasemmalle kallellaan.
Uskoisin että nykyisen hallituksen alkutilanne eli selkeästi kolminapainen johto on tulevien hallitusten ideaali tila.
Ilmoita asiaton viesti
Esimerkki harmaan alueen vaikutusvallasta tältä päivältä.
SAK:hon kuuluva Teollisuusliitto kertoo päättäneensä mittavista järjestöllisistä toimista maan hallitusta vastaan.
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005801854….
Milloin on vastaavasti esim. kokoomusta tai keskustaa olevat yhteiskunnan elintärkeät toimijat uhanneet omaa kansaa ”mittavilla toimilla” hallituksen tukemiseksi?
Tulemme näkemään entistä voimakkaamman SAKn esiinmarssin.
Talouskehitys täytyy saada pysähtymään, harjoitettu talouspolitiikka näyttämään epäonnistuneelta ja demarien johtoasema säilytettyä.
Kustannukset tulevat olemaan valtavat, mutta ammattijärjestöt eikä niiden keskusliitto niitä maksa.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikea olla Reijon kanssa eri mieltä. En yhtään perusta noista epäparlamenttaarista voimista, joihin SDP tukeutuu toiminnassaan kannatuksen huvetessa. Ay-liike on demokraattinen tarkoituksessaan sinänsä. Ay-liike ei kuitenkaan ole parlamentaarinen, kun puhutaan valtion demokraattisesta päätöksenteosta.
Ay-pamppu Rinteen ja Urpilaisen puheenjohtajakisassa oli kyseessä SDP:n linjasta, mihin puolue tukeutuu. Toteutuuko puolue ay-liikkeeseen vai johonkin muuhun. Rinteen tukeutumisen me tiedämme. Jos olisin Keskustan tai Kokoomuksen puheenjohtaja, en lähtisi Rinteen johtaman SDP:n kanssa yhteistyöhön, jos on pienoinenkin pelko siitä, että SDP käyttää ay-liikkettä käsikassarana poliittisiin päämääriin, kuten tällä hallituskaudella SDP:llä on ollut tapana oppositiosta käsin.
Ilmoita asiaton viesti
”Jos olisin Keskustan tai Kokoomuksen puheenjohtaja, en lähtisi Rinteen johtaman SDP:n kanssa yhteistyöhön”
Tässä olen kyllä Pesosen kanssa samaa mieltä. Mitään takuita Rinne ei anna eikä Rinteen vakuuttelut vakuuta. Rinne oli edellisen lyhyen ministerikauden umpisurkea. Koko elinaikani surkeimman ministerisuorituksen titteli lohkeaa Rinteelle.
Ilmoita asiaton viesti
Edelleen.. seuraavassa hallituksessa istuu 3 neljästä suurimmasta puolueesta.
Ja oikeasti kukaan sdp,Kok tai Keskustassa ei halua Epäluotettavien ja utopiassaan elävien Vihreiden olevan vaa’ankieliasemassa tulevassa hallituksessa.
Ei kokoomus lähde SDP ja vihreiden kanssa samaan hallitukseen ja Keskustalle vihreät lienee vielä suurempi myrkky nieltäväksi.
Kok ja Keskusta ei varmasti tykkää sdp/SAK koalitiosta hallituksessa mutta..
Ja eikös monipuoluejärjestelmän blokkivaalit ja kaksipuoluejärjestelmän erot ole enempi katsojan silmissä.
Ja vähemmistöhallituksen pitää kuitenkin olla liki 50pros ja opposition hajanainen..
Ilmoita asiaton viesti
Persujen seuraava jytky pelastaa Suomen vasemmistoblokin vallalta eli vihervasemmistohallitukselta.
Vaalivoittaja demarit Rinteen johdolla muodostaa hallituksen Kokoomuksen kanssa.
Apupuolueita otetaan sen verran kun tarvitaan.
Ilmoita asiaton viesti