Mitä yhteistä on Nord Stream 2:lla ja Yhdysvaltojen EU-autotulleilla?

With that renewed strength, America and our allies have stood strong. We’ve stood against efforts, as well, to divide our alliance through political interference or the use of energy resources. And the United States commends all our European partners who’ve taken a strong stand against Nord Stream 2. And we commend others to do the same.” (The White House 16.2.2019).

Noin lausui Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence Münchenin turvallisuuskonferenssissa viikko sitten.

Vapaasti suomennettuna:

Tämän uuden vahvuuden myötä Yhdysvallat ja liittolaisemme ovat pysyneet vahvoina. Olemme myös vastustaneet niitä toimia, jotka jakavat liittokuntaa [Venäjän] poliittisen sekaantumisen tai [venäläisen] energian avulla. Yhdysvallat kiittää kaikkia niitä eurooppalaisia kumppaneita, jotka ovat ottaneet vahvan kannan Nord Stream 2:n vastustamisessa. Me suositellemme myös muita tekemään samoin.

Yhdysvallat ei siis kiitä Suomea ja Saksaa, jotka kannattavat Nord Stream 2 -kaasuputkea.

Nord Stream 2 -kaasuputki on poliittinen kysymys. Nord Stream 2 -kaasuputki on turvallisuuspoliittinen kysymys.

Yhdysvalloille Nord Stream 2 -kaasuputki on Euroopan turvallisuuspoliittinen kysymys, jonka vastustamisella Yhdysvallat pyrkii estämään Venäjän kasvavaa vaikutusvaltaa Euroopassa ja ennen kaikkea EU:ssa.

Yhdysvallat on ollut toimissaan johdonmukainen ja päättäväinen. Kaikkia Yhdysvaltain toimia Nord Stream 2 -kaasuputken käyttöönoton estämiseksi emme ole vielä nähneet. Yhdysvallat on esittänyt toistaiseksi mielipiteensä sanallisesti, mutta todellisia tekoja on tulossa myös, jos kannat Euroopassa eivät muutu.

Saksan ja Yhdysvaltojen tämänhetkiset suhteet eivät ole hyvät. On monia asioita, jotka hiertävät suhteita. Ovat hiertäneet jo pitkään. Syytän huonoista suhteista Saksaa, en Yhdysvaltoja.

On kaksi asiaa erityisesti, jotka hiertävät.

Toinen asia on Yhdysvaltain kauppavaje ja EU:n kanssa, jonka rungon muodostaa Saksan vienti Yhdysvaltoihin heikon euron avulla. Saksan Yhdysvaltain viennistä tärkeimmän osan muodostavat autot. Autojen osuus saksalaisviennistä Yhdysvaltoihin on lähes viidennes. Esimerkiksi vuonna 2017 Saksa vei autoja Yhdysvaltoihin 257,2 miljardin dollarin arvosta.

Toinen asia on Nord Stream 2 -kaasuputki. Yhdysvallat tietää hyvin, millaisia paineita Euroopan turvallisuudelle syntyy, jos Venäjä kykenee tuomaan kaiken Saksalle ja EU-maille myymänsä kaasun ilman Venäjän kanssa sotaa käyvää Ukrainaa. Ukrainan joutuminen tavalla tai toisella taas Venäjän haltuun muuttaisi koko Euroopan turvallisuustilannetta. Käsittelin tuota aihetta tarkemmin kirjoituksessa otsikolla ”Nord Stream -kaasuputkilinjat, Saksa on jo nyt pettänyt lupauksensa Ukrainalle” (US-blogi 25.12.2018).

                                                                                          ****

The U.S. Commerce Department is set to meet a Sunday deadline to deliver its recommendations to President Donald Trump on whether imported vehicles and parts pose a national security risk and to outline options on how to address the issue, officials said Thursday.”, kirjoitti The New York Times viime viikolla (The New York Times 14.2.2019).

Vapaasti suomennettuna:

Yhdysvaltojen kauppaministeriö aikoo täyttää sunnuntaihin mennessä velvoitteensa antaa neuvot presidentti Donald Trumpille siitä, ovatko tuodut ajoneuvot ja niiden osat kansallisen turvallisuuden kannalta tärkeitä ja hahmotella vaihtoehtoja asian ratkaisemiseksi, [kauppaministeriön] virkamies lausui torstaina [14.2.2019].

The New York Times kirjoitti noin siis vain kaksi päivää ennen varapresidentti Pencen Saksan vierailulla pitämää puhetta.

Tuon kauppaministeriön ulostulo ja sen ajankohta oli tarkoin Yhdysvaltain harkittu. Ajankohta oli valittu Pencen Euroopan vierailun perusteella. Euroopassa tätä kuviota ei ollenkaan ymmärretty.

Yhdysvallat ei tule määrittelemään saksalaisautoja eikä muitakaan EU-alueelta tulevia autoja Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuden kannalta tärkeiksi asioiksi, mikä asiat menevät niin kuin niiden pitäisi mennä. Yhdysvallat valitsi tuon varsin erikoiselta näyttävän asian toimintavälineeksi juuri siksi, jotta tyhminkin eurooppalainen ymmärtäisi, mistä asiassa on kysymys.

On toki vielä mahdollista, että Yhdysvallat määrittelee tuontiautot kansallisen turvallisuuden asiaksi. Saksa on avainasemassa siihen, miten asiassa tulee käymään.

Euroopassa eikä etenkään Saksassa ymmärretty alkuunkaan Yhdysvaltojen toiminnan logiikkaa ja ajoituksia.

                                                                                          ****

Liittokansleri Merkel ja varapresidentti Pence keskustelivat Münchenissä myös kahden kesken. Yhdysvallat varapresidentti Pencen suulla varoitti taas kerran Saksaa Nord Stream 2 -kaasuputkesta.

Im Streit über das deutsch-russische Pipeline-Projekt Nord Stream 2 hat US-Vizepräsident Mike Pence Deutschland gewarnt. „Wir können die Verteidigung des Westens nicht garantieren, wenn unsere Bündnispartner sich vom Osten abhängig machen“, sagte Pence am Samstag auf der Münchner Sicherheitskonferenz.“ uutisoi saksalainen Die Welt -lehti verkkosivuillaan (Die Welt 16.2.2019)

Vapaasti suomennettuna:

Saksalaisvenäläisen Nord Stream 2 -hankkeen kiistassa Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence varoitti Saksaa. ’Emme voi taata lännen puolustusta, jos liittolaiset ovat riippuvaisia idästä’, Pence sanoi lauantaina Münchenin turvallisuuskonferenssissa.

Yhdysvalloilla on asiassa kovat piipussa ja Saksassa asia olisi syytä ymmärtää. Saksassa tulisi ensinnäkin ymmärtää, ettei kovista puheista huolimatta Eurooppa voi irrottautua Yhdysvaltain tuottamasta puolustuksesta Euroopan hyväksi. Kyse on ydinaseista, joita Euroopassa on omana varantona varsin rajallinen määrä vain Ranskalla ja Iso-Britannialla. Ilman Yhdysvaltain ydinaseita Euroopalla ei ole mitään jakoa pärjätä ydinaseistusta voimakkaasti modernisoivalle Venäjälle.

Saksassakin pitäisi ymmärtää, että INF-sopimuksen purkautumisen myötä Eurooppa on yhä enemmän sidottu Yhdysvaltoihin ja Yhdysvaltojen ydinaseisiin. Ainakaan Merkel ei ymmärrä, mutta joidenkin muiden saksalaispoliitikkojen keskuudessa asiaa on jo ymmärretty.

Saksan omintakeinen turvallisuuspolitiikka alkaa suututtaa Yhdysvaltojen lisäksi yhä enemmän myös Euroopassa, viimeisimpinä esimerkkeinä Ranska ja Iso-Britannia (HS 22.2.2019)

                                                                                          ****

Saksalle on tehty tiettäväksi, että Yhdysvallat voi osaltaan määrittää EU:n kanssa käyttäviä kauppaneuvotteluja ja autotulleja sillä perusteella, miten Saksa toimii Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeessa.

Yhdysvallat on siis nyt antanut varoituksen, että se voi määrittää saksalaisautot ja samalla myös muut EU:sta tulevat autot kansalliseksi turvallisuuskysymykseksi vastaavasti kuin Saksa on määritellyt Nord Stream 2 -kaasuputken vain taloushankkeeksi.

Rein wirtschaftliches Projekt”.

Nuo saksankieliset sanat on kuultu lukuisten saksalaispolitiikkojen suusta ja ennen kaikkea Merkelin suusta, kun puhe on ollut Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeesta. Vapaasti suomennettuna: ”Puhtaasti taloudellinen hanke” (esim. RT Deutsch 16.2.2018).

Jos Nord Stream 2 -kaasuputki on siis Saksalle taloudellinen asia, niin vastavuoroisesti saksalaisautot ovat Yhdysvalloille kansallisen turvallisuuden asia. Molemmat osapuolet ja myös me kaikki muut tiedämme hyvin, että Nord Stream 2 -kaasuputki on poliittinen ja turvallisuuspoliittinen kysymys eikä saksalaisautot ole kansallisen turvallisuuden kysymys.

Tätä kuviota Saksassa ei ole ymmärretty ollenkaan, kun katsoo vaikka YouTube-nauhalta, kuinka liittokansleri Merkel vuodattaa Münchenin turvallisuuskonferenssissa sydämensä pohjasta saksalaisautoja ja Yhdysvaltain kansallista turvallisuutta.

Kallistuuko Saksa Yhdysvaltoihin vai Venäjään päin? Venäjä ja Yhdysvallat ottavat tavallaan mittaa toisistaan. Tällä hetkellä Saksa on kallistumassa Venäjään päin. Toinen Yhdysvaltoja hiertävä asia Saksassa on, onko Saksa panostamassa Nato-maana ja johtavana Euroopan talousmahtina Euroopan puolustuskykyä siinä määrin, mitä Yhdysvallat on vaatinut. Saksa on kaukana kahden prosentin puolustusmenotavoitteesta vuoteen 2024 mennessä.

Saksa siis päättää omalta osaltaan Nord Stream 2 -kaasuputkella, kuinka Yhdysvallat tulee reagoimaan omalta osaltaan autotulleihin. Jos kaasuputki tulee, Yhdysvallat ottaa käyttöön jo laatimansa pakotteet, jotka vaikuttavat Venäjän lisäksi Saksaan. Nord Stream 2 -kaasuputki tulee siis vaikuttamaan myös Yhdysvaltain ja EU:n välisiin kaupallisiin suhteisiin.

Saksalle vinkki: hanki ystävät kaukaa ja viholliset läheltä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu