Tallinna-tunneli ja Kiinan Arktinen silkkitie – turvallisuusriski Suomelle?
”Peter Vesterbackan Tallinna-tunnelille 15 miljardin rahoitus – Takana kiinalainen sijoitusyhtiö” on eilinen otsikko Talouselämän verkkosivuilla (Talouselämä 8.3.2019). Asian uutisoivat myös monet muut tiedotusvälineet (Yle 8.3.2019, IL 8.3.2019, HS 8.3.2019 jne.).
”Tallinna-tunneli ja Kiinan Arktinen silkkitie – turvallisuusriski Suomelle?” -otsikko ei tarkoita, että itse Tallinna-tunneli olisi Suomelle kansallisen turvallisuuden riski, vaan kiinalaisten sekaantuminen tunnelihankkeeseen on. Kiinalaiset ovat nyt rahoituksellaan vetämässä tunnelihanketta.
Talouselämän lehtijutun mukaan Suomenlahden alittavaa rautatietunnelia suunnitteleva Finest Bay Area Development -hankeyhtiö (FBAD) on saanut sovittua tunnelille 15 miljardin euron rahoituksen kiinalaiselta Touchstone Capital Partners -sijoitusyhtiöltä (TCP). Touchstone Capital Partners -sijoitusyhtiö rakentaa Kiinalle tärkeiden kulkuyhteyksien infraa One Belt One Road -rahaston kautta. Rahastolla on pääoma peräti noin 100 miljardia dollaria.
Belt and Road tai One Belt One Road (BRI), joka on siis myös edellä mainitun rahaston virallinen nimi, on Kiinan kansantasavallan puheenjohtaja Xi Jinpingin aloite, jonka hän julkaisi ensi kerran vierailullaan Indonesiassa ja Kazakstanissa vuonna 2013. Aloite on kiinan kielen merkeillä 一带一路. Suomeksi ehkä Yhden vyöhykkeen ja yhden tien -aloite.
Aloitteessa on kyse sekä merenkulun että rautateiden silkkitiestä, jonka Kiina kuvasi alun perin Kiinan, Aasian ja Afrikan kehitysstrategiaksi. Vasta myöhemmin aloitteeseen on tullut voimallisemmin Eurooppa ja myös kulkuyhteys Koillisväylän kautta. Raadollisesti sanottuna kyse on Euraasian ja Afrikan yhtenäistämisestä Kiinan tarpeisiin.
Aloitteesta on myös käytetty englanninkielistä Silk Road Economic Belt and the 21st-century Maritime Silk Road -määritettä (kiinan kielen merkeillä 丝绸之路经济带和21世纪海上丝绸之路), suomenenttuna Silkkitien taloudellinen vyöhyke ja 21. vuosisadan merenkulun silkkitie.
Esimerkkinä Helsinki Times -julkaisun juttu vuodelta 2017 otsikolla ”Modern Silk Road in the making” kertoo hyvin, mistä on kysymys (Helsinki Times 9.10.2017).
****
Kiinan investoinnit BRI:ssä ovat olleet valtavia. Silkkitietä rahoittavilla kiinalaisrahastoilla on kokoa. Vuoden 2014 jälkeen Kiina on investoinut silkkitiehensä 13 miljardia dollaria joka vuosi.
”Greece officially joins the BRI” oli uutisotsikko OBOReurope-sivustolla viime syksynä (OBOReurope 4.9.2018). Kreikka siis liittyi valtiona Kiinan silkkitiehankkeeseen viime syksynä. Kreikka ei paljon kysellyt silkkitieasiaa EU:lta, mikä on Euroopan yhtenäisyyden kannalta vahinko. Sen jälkeen, kun kiinalainen Cosco oli ostanut enemmistön Pireuksen satamasta elokuussa 2016 (Reuters 10.8.2016), Kreikasta on tullut merkittävä uusi pysähdyspaikka Kiinan silkkitien varrella. Pireuksen satamasta silkkitie jatkuu rautatieyhteytenä aina Budapestiin saakka.
On huomattava, että Kiinalle ei riitä, että sen olisi ollut mahdollista käyttää Pireuksen satamaa, vaan Kiinan pitää hallita satamaa 51 prosentin enemmistöomistuksella. Tämä on huolestuttavaa eikä missään nimessä hyväksyttävää Kiinan käyttäytymisessä. Kiina siis halua muiden valtioiden infraa täydelliseen hallintaansa, pelkkä käyttömahdollisuus ei riitä. Sataman oston jälkeen Kiina on hivuttamassa Kreikkaa pikkuhiljaa askel askeleelta hallintaansa.
Touchstone Capital Partners -sijoitusyhtiön One Belt One Road -rahasto on siis kommunistisen Kiinan työkalu One Belt One Road -aloitteen toteuttamiseksi. Kiinalainen Touchstone Capital Partners -sijoitusyhtiö on tosiasiallisesti kommunistisen Kiinan valtiollinen työkalu.
Suomessa tulisi ymmärtää kiinalaisten yritysten ja kommunistisen valtion kohtalon yhteys. Suomessa tulee ymmärtää Huawein ja kommunistisen Kiinan hallituksen yhteys ja Suomessa tulee ymmärtää Touchstone Capital Partners -sijoitusyhtiön ja kommunistisen Kiinan yhteys.
****
Torstaina 7.3.2019 Finest Bay Area Development -hankeyhtiön ja kiinalaisen Touchstone Capital Partners -sijoitusyhtiön välisessä sopimuksessa kyse on esisopimuksesta, jonka ehtoja eivät Finest Bay Area Development Oy ja Touchstone Capital Partners ole julkistaneet. Esirahoituksen saannille on esisopimuksessa yleensä kirjattu ehtoja, joita kumpikaan yhtiö ei nyt ole saattanut julkisuuteen.
Nuo esisopimuksen ehdot tulisi Finest Bay Area Development Oy:n ehdottomasti kertoa jullisuuteen.
Yritystietojen mukaan maa- ja vesirakentamisen toimialalla toimiva Finest Bay Area Development Oy:n hallituksen puheenjohtaja on Peter Vesterbacka, joka on myös koko yksityisen tunnelihankkeen alullepanija. Vesterbacka oli peliyhtiö Rovio Entertainment Oy:n liiketoiminnan kehittäjä ja hän oli aikanaan tekemässä myös suosiossa ollutta Angry Birds -mobiilipeliä.
Finest Bay Area Development Oy:n hallituksessa istuvat myös Timo Teimonen ja Kustaa Valtonen. Teimonen on pienen Aqsens Health Oy:n ja pienen Pcbdroid Oy:n toimitusjohtaja. Mikko Valtonen on pienen Caloom Oy:n toimitusjohtaja. Caloom Oy:n hallituksen varajäsen on – yllätys, yllätys – Peter Vesterbacka.
Vesterbacka on opiskellut kiinan kieltä ja hän on edistänyt Kiinan jääkiekkoilun kehittämistä.
****
Finest Bay Area Development -yhtiön hallituksen jäsenenä ja prokuristina Kustaa Valtonen kertoi Talouselämän artikkelissa, että tunnelihankkeen esisopimuksen mukaisesta 15 miljardin euron rahoituksesta 30 prosenttia muodostuisi pääomasijoituksesta (noin 4,5 miljardia euroa) ja 70 prosenttia muodostuisi lainasta (noin 10,5 miljardia euroa). Valtosen mukaan korkeintaan puolet tunnelihankkeen rahoituksesta tulisi Kiinasta. Loppurahoitus tulisi muun muassa eurooppalaisilta eläkevakuutus- ja infrastruktuurisijoittajilta.
Tunnelin hinnaksi on arvioitu 16 miljardia euroa 13,8-20 miljardin euron hintahaarukassa (Yle 7.2.2018). Jos 15 miljardin rahoituksesta on kiinalaisten kanssa esisopimus, sillä pitäisi rakentaa koko tunneli. Koko hankkeen rahoitus olisi siis varmistettu tuolla kiinalaisten kanssa tehdyllä esisopimuksella.
On huomioitava, että vaikka lainaraha tulisi Kiina ulkopuolelta, mutta jos kiinalaiset olisivat käytännössä lainan ja maksukyvyn takaajia, kiinalaiset hallitsisivat myös tuota velkarahaosuutta tunneliyhtiössä. 10,5 miljardin euron tosiasiallinen lainan takaaja olisi Touchstone Capital Partners -sijoitusyhtiö ja käytännössä siis Kiina.
Lainansaanti ei varmaankaan olisi ongelma velallisen takaajan puolesta, koska takaaja on käytännössä viimekädessä maksukykyinen Kiina. Epäilen kuitenkin, että Vesterbacka ei kykene saamaan hankkeelleen yhtään eurooppalaista rahoittajaa huomioiden Kiinan nykyinen tilanne Yhdysvaltojen muodostamassa Kiina-paineessa.
Tunneliyhtiö ei ole kertonut, mitä eurooppalaisilta eläkevakuutus- ja infrastruktuurisijoittajia hankkeessa tulisi olemaan. Toistaiseksi tässä eurooppalaisessa hankkeessa ei ole yhtään eurooppalaista sijoittajaa. Julkisesti hankkeessa rahoittajina on nimetty vain kiinalainen Touchstone Capital Partners sekä dubailainen infrahankkeisiin erikoistunut perheyhtiö ARJ Holding LCC (ARJ).
Tunnelia olisivat siis rahoittamassa ”hyvämaiset” Yhdistyneet arabiemiirikunnat ja Kiina. Kuten Kiinan, myös Yhdistyneiden arabiemiirikuntien ihmisoikeustilanteesta löytyy netistä kirjoituksia pilvin pimein, jos vaikkapa Amnesty Internationalin raporttia kymmenen vuoden takaa lukee (Amnesty International, The State of the World’s Human Rights 2009).
Vielä helmikuussa Vesterbacka ilmoitti, että hankkeen jatkorahoitusta ja rakentamisesta neuvotteluja on käyty muun muassa kiinalaisen rautatiejätin kanssa (Demokraatti 14.2.2019). Lopullinen neuvotteluyhteys ja samalla myös koko kiinalaiskuvio aukeni, kun Kiinan rautatieakatemian varajohtaja ja kansainvälisen tunneliyhdistyksen ITA:n puheenjohtaja Jinxiu Yan vieraili viime syksynä Suomessa.
Kiina siellä, Kiina täällä, joka puolella Kiina!
****
Valtosen ilmoitus kiinalaisomistuksesta tarkoittaa käytännössä sitä, että kiinalaiset hallitsisivat suurimpana omistajana Tallinna-tunnelia. Kiinalaisten ulkopuolella muu omistus olisi niin hajaantunut, ettei se voisi muodostaa vastavoimaa kiinalaiselle omistusosuudelle, vaikka kiinalaisten suora omistus olisikin vain noin kolmanneksen luokkaa.
Kun Kiina on hankkinut silkkitieinfran ja muiden hintavien kiinteistöjen omistuksia Itä-Euroopassa ja Afrikassa, se ei ole pyrkinyt enemmistöomistukseen vaan sellaisin omistuksiin ja sellaiseksi velkojaksi tai paremminkin velkojen takaajaksi, että se kykenee hallitsemaan tähtäimessään olevaa infraa.
Hyvä suomalainen esimerkki hallitsemisesta ilman enemmistöomistusta on öljynjalostusta harjoittava Neste Oyj, jossa Suomen valtio käytännössä hallitsee yritystä 44,7 prosentin osakepääomaomistusosuudella suurimpana yksittäisenä osakkeenomistajana. Toinen vastaava esimerkki alkoholijuomien tuotantoa ja tukkumyyntiä harjoittava Altia Oyj, jossa Suomen valtiolla ei ole enemmistöomistusta, mutta hallitsee yritystä 36,2 prosentin osakepääomaomistusosuudella suurimpana yksittäisenä osakkeenomistajana.
Kiinalaiset siis varmistavat hallinnan omistusosuudella ja hankkeen rahoittamisella sopivasta lähteestä peräsin olevalla velkarahalla. Niin kauan kuin yhtiö on velkarahansa varassa, niin kauan se on velkojiensa ja takaajiensa hallinnassa.
Jos Tallinna-tunnelin rakentaminen tehdään 70 prosenttisesti velkarahalla ja velan suuruus on toistakymmentä miljardia euroa, on maksukyvyn takaajilla ratkaiseva merkitys, että velkaraha maksetaan takaisin.
Kustaa Valtonen mainitsi torstaina, että Finest Bay Area Development -yhtiön enemmistöomistus pysyisi Suomessa. Tuolla ei ole siis edellä mainitun perusteella mitään tosiasiallista merkitystä.
Tätä samaa kuviota kuin Tallinna-tunnelihankkeessa Kiina on harjoittanut myös muissa silkkitien suurinvestoinneissa.
****
Oheiset lehtiotsikot ja otsikkojen takana olevat jutut kertovat Kiinan halusta kasvattaa vaikutusvaltaa sijoituksilla ja ennen kaikkea kiinteistö- ja infrasijoituksilla Euroopassa.
”Kiina hamuaa lisää jalansijaa arktisella alueella – Kiinan ja Suomen yhteistyöhön liittyy kuitenkin kolme isoa ongelma-aluetta” (Talouselämä 14.2.2019).
”Kiina hiipii tunturiin” (HS 18.12.2018).
”Daimler, Pirelli, Syngenta, lentokenttiä, satamia, jalkapallojoukkueita – Kiina ostaa tietään Eurooppaan miljardeilla euroilla” (Talouselämä 23.4.2018).
”Suomi otollisessa paikassa jos Uusi silkkitie toteutuu” (Verkkouutiset 20.2.2018).
”Kiinteistökaupoissa ylittyi huima rajapyykki vuonna 2017 – kiinalaiset mukana suurkaupassa” (Rakennuslehti 16.1.2018).
”Kiina avaisi pohjoiseen uuden Silkkitien” (Arctic Finland 3-2017).
”Silkkitien päässä” (Ulkopolitiikka 13.9.2017).
”Kiinan uusi silkkitie ja tuleva maailmanjärjestys” (Yle 20.3.2017).
”Kiinalaiset ostavat, myykää!” (Arvopaperi 16.3.2016).
”Kiina ostaa itselleen tilaa Itä-Euroopassa” (HS 3.12.2017). Kyseisessä Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa on kerrottu hyvin, missä mennään:
”Kiina saa mahdollisuuksia vaikuttaa EU:n päätöksentekoon, kun se tekee suhteellisen pieniä sijoituksia Keski- ja Itä-Eurooppaan.
Laajemmin Kiinan panostus Keski- ja Itä-Eurooppaan nähdään EU:ssa keinona vaikuttaa EU:n yhteiseen Kiina-politiikkaan. Mukaan mahtuvat EU:n kannanotot sellaisiin kysymyksiin kuin Etelä-Kiinan meren aluekiistat, Taiwanin asema tai Dalai-laman vierailut EU-maissa. Kiina on hankkimassa lisää vaikutusvaltaa melko pienellä sijoituksella, joka on osa hyvin laajaa vaikuttamisen verkostoa.”
Voiko asian nyt selkeämmin todeta kuin mitä Helsingin Sanomat asian totesi pääkirjoituksessaan jo lähes puolitoista vuotta sitten.
****
Kiinan ajatuksia Jäämeren silkkitiestä Kiinasta Koillisväylää ja Tallinna-tunnelia pitkin kohti Keski-Eurooppaa uutisoitiin laajasti vuosi sitten, kun viestintä- ja liikenneministeri Anne Berner julkaisi 9.3.2018 selvityksen Jäämeren radan eri linjauksista (LVM, Tiedote 9.3.2018).
Myös kiinalaislehdet ovat nimenneet Suomen Arctic Silk Road -keskukseksi, siis Arktisen silkkitien keskukseksi.
芬兰北极丝路 -kiinalaismerkit löytyvät monesta kiinalaisesta lehdestä ja jutusta. Nuo merkit tarkoittavat Englannin kielellä Finnish Arctic Silk Road ja suomennettuna Suomen Arktinen silkkitie.
Vielä vuosi sitten kiinalaisraha oli Suomeen tervetullutta uuden liikenneyhteyden rakentamiseksi Jäämereltä Suomenlahden ali Keski-Eurooppaan. Vuosi on kuitenkin muuttanut ajatukset toiseen suuntaan, josta kiitos kiinalaiselle Huaweille ja Yhdysvaltojen reagointi Huawein muodostamaan turvallisuusuhkaan.
“Finland plans Arctic Corridor linking China to Europe” oli reilu vuosi sitten juttuotsikko Euobserver-sivustolla (Euobserver 28.2.2018). Vapaasti suomennettuna ”Suomi suunnittelee arktista kulkukäytävää, joka yhdistää Kiinan Eurooppaan”. Jutun sisältö ja johtopäätökset olivat suuresti Kiinalle mieleen.
"When we think of the new corridors to China, we are in the middle between Europa and Asia. Finland is not an island anymore. We look at our geopolitical position in a whole new way." lausui Liikenne- ja viestintäministeriön liikenneneuvos Risto Murto jutussa.
Vapaasti suomennettuna:
“Kun ajattelemme uusia kulkukäytäviä Kiinaan, me olemme [= Suomi] keskellä Euroopan ja Aasian välillä. Emme ole saari enää. Katsomme geopoliittista asemaamme täysin uudesta näkökulmasta.”
”Katsomme geopoliittista asemaamme täysin uudesta näkökulmasta.” Voiko joku suomalaisvirkamies typerämmin lausua kuin liikenneneuvos Risto Murto vuosi sitten. Nuo olivat todelliset pohjat Anne Bernerin johtamassa ministeriössä. Noita pohjia ei ole kolkutellut kukaan muu kuin ministeri itse.
Otsikko on kuin Kiinan One Belt and One Road -aloitteen (BRI) tai Kiinan ulkopoliittisen strategian peruskirjasta. Tuosta syystä Euobserver-sivuston juttua lainattiin kiinalaisissa tiedotusvälineissä laajasti (esim. Guancha 12.3.2018 ja Sina 13.3.2018). Noista kiinankielisistä lehtijutuista saa hyvän käsityksen Google Translator -palvelulla.
Kysymys Tallinna-tunnelihankkeessa on siis myös Kiinan havittelemasta Koillisväylästä yhtenä Arktisena silkkitienä, vaikka Suomi ja Norja ovatkin nyt todenneet Jäämeren radan taloudellisesti kannattamattomaksi (HS 12.2.2019). Ei tarvitse kuin jokin uusi jonkin sortin turvallisuuspolitiikkaa taitamaton vesterbacka ja kiinalaiset, niin Jäämeren rata on jälleen tapetilla ajamassa Kiinan Arktista silkkitietä.
On varauduttava mahdollisuuteen, mikäli Tallinna-tunneli rakennettaisiin kiinalaiskomennuksessa, että Kiina alkaa rahoittaa Jäämeren rataa riippumatta sen alkuvaiheen kannattavuudesta. Asialla alkaisi olla siten jo koko EU:n turvallisuuteen vaikuttava asia Koillisväylän silkkitienä läpi Kiinan riittävässä vaikutusvallassa olevien pienten Itä-Euroopan EU-maiden kohti Euroopan sydänmaita. Itä-Europan maat Suomesta Kreikkaan tuntuvat olevan kovastikin hullaantuneita kommunistisen Kiinan rahoista.
Jäämeren radassa kyse olisi myös Suomen puolustusturvallisuudesta Venäjän suhteen.
****
Onko Tallinna-tunnelin ajateltu kiinalaisomistus riski kansalliselle turvallisuudellemme ja pitäisikö Suomen valtion miettiä asiaa turvallisuuspoliittisesta näkökulmasta?
Vastaus on yksiselitteisen selvä.
Kiinalaisomistus on riski kansalliselle turvallisuudellemme Tallinna-tunnelihankkeessa. Asiasta ei ole kahta sanaa. Tunneli tai Jäämeren rata ovat keskeisiä Suomen turvallisuuteen ja poliittiseen itsemääräämiseen vaikuttavia hankkeita.
Suomen pitää ehdottomasti miettiä Tallinna-tunnelihanketta turvallisuuspoliittisesta näkökulmasta. Kiinalaiset eivät saa rahoittaa suomalaista infraa miljardeilla euroilla ilman valtioneuvoston lupaa. On selvä, että Suomen valtion on arvioitava Tallinna-tunnelin rahoitusta ja omistajuutta turvallisuuspoliittisena kysymyksenä ja kansallisen turvallisuuden kysymyksenä. Sama arviointi olisi pitänyt tehdä aikanaan kunnolla Nord Stream -kaasuputkihankkeille.
Maan hallituksen – viimeistään siis tulevan poliittisen hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunnan – on käsiteltävä hyvin yksityiskohtaisesti kiinalaisomistuksia Suomessa ja omistusten turvallisuuspoliittisia vaikutuksia.
Tallinna-tunnelin rakennushankkeen kiinalaisomistusta on siis käsiteltävä pikaisesti ja on otettava kantaa, onko kiinalaisrahoitus ja kiinalaisomistus esitetyssä laajuudessa Suomen kannalta hyväksyttävää ja mahdollista. Tuo arviointi on tehtävä riippumatta siitä, onko tunnelihanke yksityinen vai julkinen hanke.
Voiko esimerkiksi keskeisiä kulkuyhteydet – nyt siis Tallinna-tunneli – olla sen laajuisessa kiinalaisomistuksessa, että Kiinalla olisi päätösvaltaa ja sitä kautta vaikutusvaltaa Suomen ja koko Euroopan keskeisiin asioihin? Kreikan toiminta on hyvä esimerkki Suomelle.
Arvioinnilla on kiire, etteivät kiinalaiset kerkeä edelle.
Valtio perusti vastikään uuden yhtiön edistämään suomalaisen rataverkon kehittämistä (Yle 1.2.2019). Valtio toivoo yhtiöön mukaan rahoittajiksi myös suurimpia kaupunkeja sekä eläkeyhtiöitä. Valtio olisi yhtiöissä aluksi enemmistöomistaja, mutta myöhemmin omistuspohjaa olisi tarkoitus laajentaa.
Valtion on pidettävä visusti huolta, etteivät kiinalaiset pääse mukaan yhtiön rahoittajiksi. Koska kutakin ratahanketta edistämään perustettaisiin oma yhtiönsä, pian meillä olisi kiinalaisomisteinen Jäämeren rata Oy.
****
Oma näkemykseni on, että kiinalaiset eivät saa rahoittaa etenkään sellaista suomalaista infraa, jolla ulko- ja turvallisuuspoliittista tai peräti puolustuksellista merkitystä.
On selvä, että kiinalaisomistus ja sitä kautta kommunistiselle Kiinalle tuleva hallinta lisää Kiinan vaikutusvaltaa ei vain itse tunnelissa vaan Suomen poliittisessa käyttäytymisessä. Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat.
Kiinan varalta ei Suomessa ole vielä herätty vastaavasti kuin Venäjän varalta, mutta Venäjänkään varalta emme ole vielä heränneet riittävästi. Esimerkkinä Hanhikiven ydinvoimala, jonka toimittaja on venäläinen Rosatom.
Suomalaisviranomaisten nyt tässä vaiheessa on oltava jämeriä, koska jos kiinalaisen tunnelihankkeen valmistelu vielä etenee, sen pysäyttäminen vaikeutuu.
Laivareitti Etelä-Kiinan meren kautta on jo osoittanut, että Kiina on valmis ottamaan yhteen jopa Yhdysvaltojen kanssa hallitakseen silkkiteitään. Kiinalle ei siis riitä, että sille suotaisiin mahdollisuus käyttää satamia, siltoja ja tunneleita, vaan Kiinalla pitää olla omistukseen ja rahoitukseen perustuva vaikutus- ja päätäntävalta vieraalla maaperällä olevaan infraan.
Suomessa on hieman sitä vikaa, että ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa taitamattomat virkamiehet valmistelevat asioita, joilla on keskeisiä ulko- ja turvallisuuspoliittista vaikutuksia, eikä Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen johto reagoi valmisteluihin eikä virkamiesten valmisteluja tarkastella ulko- ja turvallisuuspoliittisesti. Liikenneministeriön Jäämeren rata -hanke on hyvä esimerkki.
Kuva 1 on edellä mainitun Euobserver-sivustolla ja sitä on käytetty myös kiinalaislehdissä (esim. Guancha 12.3.2018). Kuvassa on esitetty Koillisväylää pitkin kulkeva Arktinen silkkitie Suomen kautta Eurooppaan. Kuvassa 2 on esittely toinen silkkitie, joka on alkuperäisen One Belt and One Road -aloitteen (BRI) mukainen ja johon kuuluu sekä laivayhteys että rautatieyhteys Eurooppaan.
Ei kommunistiselta Kiinalta eikä autoritaariselta Venäjältä.
Omasta leiristä siis. Lännestä ei kuitenkaan raha lopu.
Rahalla olisi myös oikea hinta ilman että pitäisi osoittaa poliittista nöyryyttä myös sellaisissa asioissa, joita emme allekirjoita.
Ilmoita asiaton viesti
(tai muuten ”pyssyt paukkuu ja neutronit soi”).
Kovin on synkkä maailmankuvasi ”lännestä”.
Ilmoita asiaton viesti
Onko sinulla historia jäänyt tutustumatta?
Ilmoita asiaton viesti
EU on istunut tutti suussa Kreikan tapauksessa. Itseasiassa se on toiminut ohjurina ceisissä edellyttämällä tyhmää ja valtiorakenteen kannalta tuhoisaa, massiivista yksityistämisohjelmaa.
Talsinki-tunnelin suhteen EU on linjansa piirtänyt. Omilla periaatteillaan se on rajaamassa liikenne-infrarahoituksen totaalisesti ulos hankkeesta, ja ohjaa potentiaalisen eurooppalaisen rahoituksen tekemään samoin.
Siinä missä Suomen valtio antaa lintumiehen taklata valtiollisen toimijan, EU suorastaan hopelautasella ohjaa jättimäisen strategisen hankkeen yksipuoluejärjestelmän hallintaan, tai ainakin edistää sen suuntaista tulevaisuudenmuotoutumista.
Ilmoita asiaton viesti
En olisi tässä näin vainoharhainen. Kiinalla on paljon pääomaa investointeihin ja se on vasta kymmenisen vuotta sitten varsinaisesti avautunut katsomaan maailmalle, kun investointikohteita etsitään. Lisäksi Kiina on fokusoitunut infrastruktuuripuolelle, jolla alueella sillä on kotimaassaan kosolti kokemusta.
Kiina siellä Kiina täällä, joka puolella Kiina .. niin, tietysti. Jos maailmassa olisi viisi USA:ta, niin kaitpa niidenkin rahoihin törmäisi siellä sun täällä.
Irvailit jokin aika sitten suomalaisten vainoharhaisuudelle koskien venäläisten kiinteistöomistuksia Ahvenanmaalla. Tämä on nyt vähän sama asia.
Ilmoita asiaton viesti
Jos Kiinan tilalla olisi Venäjä, olisitko sitten vainoharhainen? Tarkoitan siis, jos Venäjä olisi rahoittamassa Tallinna-tunnelia.
Mietipäs kertaalleen vielä syntyjä syviä järjellä.
Ilmoita asiaton viesti
Kiina voi toimia kumppaninsa Venäjän bulvaanina tässä hankkeessa.
Tarkoitan, että kiinalaisen rahoittajayrityksen laina ja osuus tunnelista voi siirtyä jollekin venäläiselle yritykselle sen jälkeen, kun tunneli on otettu käyttöön. Tämä olisi tavallaan normaalia liiketoimintaa…
Maailma ja geopolitiikka eivät ole muuttuneet miksikään viimeisen 100 vuoden aikana.
Ilmoita asiaton viesti
Eivät Kiina ja Venäjä ole ”kumppaneita”, vaan kilpailijoita. Köyhä Venäjä pelkää Kiinan vaikutusvallan kasvua.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin vielä nämä ovat muodollisesti kumppaneita. Venäjästäkin voi tulla hyvin nopeasti vain eräs Kiinan pelinappuloista. Kiina tulee kehittämään seuraavien vuosien aikana ydinaseensa Venäjän tasolle.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä on täysin altavastaajana tuossa suhteessa. Kiinalaisilla ei ole muutenkaan erityisen hyvää käsitystä venäläisten kyvystä hoitaa ylipäätään mitään. Neuvostoliiton hajoaminen on tuoreessa muistissa, ja varsinkin sen jälkiselvittely.
Ilmoita asiaton viesti
En myöskään osaa nähdä mahdollisessa tunnelissa tai sen rahoituksessa isompaa riskiä Suomen kannalta. En kyllä oikein usko siihenkään, että tämä hanke koskaan tulee toteutumaan. Tunnelin tarpeellisuus on aika kyseenalainen odotettavissa olevilla volyymeilla.
Ilmoita asiaton viesti
Muuttuisiko tilanne, jos rahoittaja olisikin Venäjä eikä Kiina? Jos mielipiteesi on, että muuttuisi, niin millä perusteella? Siksikö, kun Neuvostoliittto hyökkäsi Suomeen vuonna 1939?
Järki ja tunteet…
Ilmoita asiaton viesti
Ei se mielestäni juurikaan muuttuisi, vaikken mielelläni näkisikään Venäjää mukana hankkeessa. Sekin on mielestäni vähän ikävä juttu, että Pasilan Hartwall areena on venäläisessä omistuksessa. Periaatteellisella tasolla olen sitä mieltä, että mitä vähemmän Venäjä operoi Suomessa, niin sen parempi.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä minä tässä näen ja esitin kirjoituksessakin, niin tämänlaatuisia isoja infrahankkeita (tunneleita, satamia, junaratoja, moottoriteitä) eivät ulkomaiset toimijat saisi rakentaa, rahoittaa eikä valmistella ilman valtioneuvoston hyväksyntää.
Valtioneuvosto sitten arvioisi hankkeen vaikutukset vaikkapa kansalliselle turvallisuudelle ja asettaisi hankkeelle mahdollisia ehtoja.
Sama harkinta ja lupamenettely kuin ydinvoimaloille siis.
Tuo koskisi nyt myös Tallinna-tunnelia, jos toteutus tapahtuisi yksityisenä hankkeena.
Ilmoita asiaton viesti
Esimerkit maailmalta vihjaavat siihen suuntaan, että vainoharhaisuuteen löytyy ihan tarpeeksi syitä.
Esim. Ecuadorissa Kiina rahoitti ja rakensi padon, jota ei ehkä koskaan voida kunnolla käyttää. Tästä huolimatta Ecuadorin öljystä 80% menee kiinalaisille velan hoitoon eikä maa ehkä ikinä selviä veloitaan:
https://www.nytimes.com/2018/12/24/world/americas/…
Sri Lankan satamahankkeessa kävi vähän köpelösti srilankalaisten kannalta:
https://qz.com/1317234/chinas-debt-trap-in-sri-lan…
Kehittyvien maiden kohdalla kuvio näyttää aika selvältä: Kiina lainaa rahaa avokätisesti infrastruktuurihankkeisiin (jotka toteutetaan kiinalaisten johdolla ja työvoimalla) ja kun lainojen lyhentämisen aika tulee eikä kohdemaa selviä veloistaan, niin vastineeksi otetaan kohdemaan luonnonvarat ja/tai strategiset kohteet kuten satamat.
Yksikään kehittynyt maa ei ilmeisesti vielä ole joutunut anelemaan Kiinalta muutoksia maksuohjelmaan. Emme siis tiedä, olisivatko ehdot pehmeämmät kuin köyhemmille maille, mutta tuntuisi aika naivilta olla ottamatta ikävintä vaihtoehtoa huomioon.
Ilmoita asiaton viesti
Ei Kiinasta (tai kenestäkään muustakaan) tämän projektin myötä tulisi Suomen velkojaa. Tämähän on tarkoitus toteuttaa yksityisrahoitteisena hankkeena, jonka rahoituksessa valtiolla ei ole juuri mitään osuutta.
Se täytyy sanoa, että ansaintalogiikkaa en tässä hankkeessa kyllä oikein ymmärrä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kai Kiinan ulkomaisten infrastruktuuri-investointien logiikkaa kukaan oikein ymmärrä – taloudellisesti suurin osa niistä näyttää varsinaisilta fiaskoilta.
https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2018-11…
Ehkä uskottavin selitys on siinä, että kun Kiinan talous on pyörinyt vuosikaudet massiivisten investointien voimalla ja kun kotimaa alkaa olemaana riittävän täynnä tarpeettomia teitä ja tyhjiä kaupunkeja, niin pidetään pyörät pyörimmässä investoimalla ulkomaille. Vaihtoehdot tälle olisivat kommunistipuolueelle epämieluisia – joko taantuma ja mahdollinen rahoitusmarkkinoiden kuplien puhkeaminen tai sitten talouden vapauttaminen ja siirtyminen enemmän kulutusyhteiskuntaan.
Jotkut veikkailevat jo, että holtittomat ja tuottamattomat investoinnit tulevat vielä kaatamaan Kiinan – mutta se jää nähtäväksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Ei Kiinasta (tai kenestäkään muustakaan) tämän projektin myötä tulisi Suomen velkojaa.”
Kysymys on kuka takaa lainat joita on kaksi kolmasosaa kiinalaisesta rahoituksesta? Mistä löytyy takuita yli 10 miljardin vastuille?
Ilmoita asiaton viesti
Se on rakentajien murhe, ei meidän.
Ilmoita asiaton viesti
Veronmaksajana kannattaa olla huolissaan mihin poliitikot meidät sitouttavat. Millä muulla taholla on resursseja antaa takuut 10 miljarfin lainalle?
Ilmoita asiaton viesti
Tähän täytyy kertoa tositarina vuosituhannen alkupäiviltä.
Olin palaverissa Helsingissä, paikalle saapui lievästi myöhässä Kari Laitinen. Hän kertoi tulevansa kiinalaisen delegaation tapaamisesta, olivat pyörittäneet kiinalaisia demareita (!) lukuisissa kohteissa, ja loppuyhteenvedon hetkellä delegaation johtaja oli tarttunut häntä kädestä ja todennut:
”Kari, kuule. Nyt kun olen nähnyt Suomen yhteiskunnan ja sen poliittisen järjestelmän, päädyn tekemään johtopäätöksen: Sosialismi on toteutunut jo. Se on toteutunut Suomessa ja Ruotsissa!”
(Delegaatio tuli Suomeen Ruotsin kautta).
Mahtaako Xi tietää tätä?
Benchmarkkauksen paikka…
Ilmoita asiaton viesti
Touchstonen partnereina ovat Deutsche Bank ja Commerzbank. Enemmän minä näistä saksalaisista olen huolissani. Ei siitä ole kuin 74 vuotta kun niitä piti viimeksi kunnolla kurittaa, eikä sitä porukkaa saa päästää koskaan niskan päälle.
’The Hun is always either at your throat or at your feet’
-Winston Churchill
Ilmoita asiaton viesti
Saksankielisellä alueella on aikoinaan ollut suuri merkitys Suomen kehitykselle. Enpä väheksyisi enkä ”hunnittelisi”.
Ilmoita asiaton viesti
Tulevaisuus tosiaan on riski Suomelle. Tämä on monen turvallisuusalan ihmisen uran kantava teema. Elämme maailmassa, joka muuttuu. Yhtäältä on mahdottomuuksia, jotka eivät enää kauaa jatku, toisaalta on uhkia, jotka eivät kauaa enää pysy poissa.
Kyse ei yleensä ole armeijoista, aseista tai sodista, enemmänkin yhteiskunnallisesta ja ideologisesta poreilusta ja muutoksesta. Toisaalta, nuoriso on jonkinlaisessa Nintendo ja kännyjurrissa, joten muutosmahdollisuus ei rakennu sanallistetuiksi ismeiksi. Ilmeisesti muutokset vain tulevat ja tapahtuvat, vähä-äänisesti mutta vääjäämättä, huolimatta turvautumisesta kaikkeen turvaa tuottavaan…
Ilmoita asiaton viesti
En ole kuljetusalan ihminen, mutta jotenkin tuntuisi turhalta (ainkin Kiinalle) järjestää mitään arktisen alueen satamaa Suomen käyttöön, ellei siitä sitten olisi rautatieyhteyttä isommille markkinoille. Lastaaminen on jonkinlainen kustannuserä. Rautatiessä Pohjois-Norjasta Keski-Eurooppaan olisi nopeudessa pientä etua verrattuna siihen, että rahtialukset purjehtisivat vaikkapa Hollantiin. Tällä hetkellä kiskot vievät vain Varsovaan, koska raideleveys vaihtuu.
Tuo rautatiekuvio myös vihjaa siihen suuntaan, ettei Venäjää lasketa. Olisihan siellä satamia rautatien päässä Murmanskissa ja Arkangelissa.
Mitä Kiinan hallinta Tallinnatunnelissa haittaisi? He voisivat korotella käyttömaksuja, mutta kilpailevat liikennemuodot olisivat silti olemassa. Muutoinkin se käyttömaksu asettunee markkinoiden määräämälle tasolle?
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa ollaan auttamattoman sinisilmäisiä.
Ilmoita asiaton viesti
Esimerkiksi Venäjälläkin?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä varmaankin voidaan yleisellä tasolla ja perustuen kansainväliseen näyttöön ja käyttöön kiinalaisista infra investoinneista sano siitä tulevan jonkin tason turvallisuusriskin. Ei kuitenkaan kummempaa kuin jos Venäjä sen rahoittaisi ja rakentaisi.
Sensijaan olisi täällä kotimaassa hyvin tarkkaan oltava jalat maassa ja ymmärrettävä että pelkällä rautatietunnelilla ei meidän edes seuraavien vuosikymmenien aikan kasvavalla liikenteellä ole mitään mahdollisuutta kannattavuuteen
Jos rail Baltica joskus eurooppalaisena kiskoleveytenä Eestistä Puolaan valmistuu niin silloin on ratkaisut tehtävä edes varmuudella kannattavalla pohgjalla eli rakentaa uudet junalauttaterminaali eurooppalaisella kiskoleveydellä molemmin puolin Suomenlahtea ja hankkia esimerkiksi neljä nopeaa junalauttaa kulkemaan Porkkalasta tai Inkoosta Eesti ja Tallinnan länsipuolelle
Samalla pitää rakentaa Suomen puolelle riittävät pätkät eurooppalaisen leveyden kiskoa jotta päästään tavaraterminaaleista siirtämään lastit olemassaolevalle suomalaiselle kiskokalustolle konttikraanalla tai ajamalla ilman telien vaihtoa
Tietysti matkustajaliikenne asema sille yhteydelle sopivaan paikkaan, vaikkapa nimellä Helsinki West
Ilmoita asiaton viesti
Tähän samaan asiaan kiinnitin huomiota.
Toivotaan että virkamiehet ovat hereillä.
https://www.facebook.com/reijo.paunonen.7/posts/10…
Ilmoita asiaton viesti
Jotkut viisaat ovat sanoneet, että kohta Kiina määrittelee EU:n politiikan.
Osaan jo mielikuvissani lukea tulevaisuuden median otsioita: Kiina on suuri mahdollisuus.
Ilmoita asiaton viesti
Paljon mieluummin Kiina kuin nykyiset vasemmistofeministit.
Ilmoita asiaton viesti
Eli uiguurien kansanmurhaa suorittava totalitaristinen Kiina on parempi kuin suomalaiset, demokraattisten pelisääntöjen mukaan toimivat vasemmistolaiset ja femnistit?
Melkoinen mielipide! Varsinkin kun en ymmärrä miten tässä tunnelikysymyksessä nuo kaksi tahoa edes olisivat vastakkain.
Ilmoita asiaton viesti
Asiallinen kirjoitus kun lukee miten Kiina sijoittamalla valtaa Afrikkaa.
Köyhä Venäjä ja USA pyssyineen eivät pysty valtaamaan mitään.
Juuri nyt tuli SVT1 uutiset missä kerrottiin Kiinan sijoituksista Panamaan ja samalla näytettiin innostunut panamalainen koululuokka joka opiskeli kiinaa päästäkseen lukuvuodeksi Kiinan, näin se alkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Suomella on kaksi vaihtoehtoa:
1) näivettyä köyhäksi ja merkityksettömäksi
2) kehittyä eteenpäin
Tallinnan tunnelin merkitys Suomen kansantaloudelle ja geopoliittiselle tulevaisuudelle on ratkaiseva.
Vaihtoehtoisia rahoittajia Tallinnan tunneliin on:
1) Kiina
2) Ei kukaan.
Pesosen tarjoama ratkaisu on 1) ensimmäiseen ja 2) toiseen kysymykseen.
Hänellä on sama näkemys Venäjän suhteen. Suomen vahingoksi ja inspiraationsa lähteensä USA:n tiedustelupalvelun eduksi.
Tilannetta voi verrata Suomeen vuonna 1939. Vaihtoehtoina oli sota kommunistista Neuvostoliittoa vastaan Saksan tuella tai ilman tukea lainkaan.
Uskomattoman hienoa että valitsimme 1930-luvulla oikein eli Saksan tuen. Ja taistelimme vapauden.
Ja lopuksi on myös syytä katsoa ”läntistä arvoyhteisöämme”. Tukeeko EU tunnelimme rakentamista? Montako Sisilian siltaa, tuotantolaitosta (Airbus etc), virastoa, maataloustukimiljardia olemme oikeasti saaneet EU:sta 20:n jäsenyysvuoden aikana?! Niin, emme juuri mitään.
Siksi mieluummin Kiina kuin ei kukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Olen samaa mieltä Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren (kok.) kanssa.
Tunneli toteutetaan julkisena hankkeena, rahoitus Euroopasta (mm. Euroopan investointipankki ja EU) ja se lähtee Helsingistä eikä Espoosta, kuten mm. Ely ja Uudenmaan liitto on edellyttänyt.
Kommunistiselle kiinalaisrahalle haistatetaan siis paskat.
Maanataina saadaan viranomaispäätös, pitääkö tunnelin lähteä Helsingistä vai voiko se lähteä myös Espoosta.
Ilmoita asiaton viesti
Itse olisin Espoon kannalla, olisi kulkuyhteydet vielä kunnossa pitkälle tulevaisuuteen, sen sjiaan Helsinkiin pitää kohta maksaa pääsy maksu ja liikenneyhteydet heikkenee vallitsevan politiikan takia.
Ilmoita asiaton viesti
Näillä ehdoilla palataan asiaan vuonna 2100.
Ilmoita asiaton viesti
#30 – Olisi minullekin EU-rahoitus ja EU:n strateginen tuki ensimmäinen vaihtoehto.
Valitettavasti se on vain kaukainen toiveuni. Totaalinen illuusio. Se tarkoittaa tyhjää puhetta, tyhjiä lupauksia 20 vuotta.
Ja hankkeen hylkäämistä juhlamenoin 20 vuoden viranomaisvalmistelun jälkeen.
Hieman perspektiiviä oheisesta linkistä minkä koko luokan kiinalaisista resursseista ollaan (jo maanantaina) Ryysyrannassa ilmaiseksi luopumassa.
Jos olisimme pelimiehiä, hyväksyisimme kiinalaisen rahoituksen saman tien ja käyttäisisimme sitten tätä EU-rahoituksen kiristämisen välineenä Brysselissä.
Mutta joo, eihän meistä mallipojista ja ”Sunny Car Center” -tason Spedeistä siihen ole.
http://fortune.com/china-belt-road-investment/
Ilmoita asiaton viesti
EU on kertaalleen sanonut jo ei tunnelin rahoittamiseen, mutta pyytäjät ei ole Suomessa ja Virossa vielä lannistuneet.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä niin!
Ilmoita asiaton viesti
Blogisti :
” On varauduttava mahdollisuuteen, mikäli Tallinna-tunneli rakennettaisiin kiinalaiskomennuksessa,” tai oman kommenttinsa no 30 mukaan ”julkisena projektina..”
Kommentti no 28 :
”Tallinnan tunnelin merkitys Suomen kansantaloudelle ja geopoliittiselle tulevaisuudelle on ratkaiseva.”
Blogistille sanoisin, että todellakin ollaan kaikilla näillä kirjoituksilla jo täysin jälkijunassa.
Ei vähiten siksi, että valtio on jo aloittanut oman osuutensa , eli Tallina Helsinki tunnelin edellyttämän modiernien nopeiden syöttöraidelinjojen rakentamis projektien rahoittamisen yhteensä 10 miljardia euroa (kahden / viidestä) helmikuun lopussa tehtyjen hankeyhtiöiden rahoittamispäätösten mukaan.
Nämä päätökset tehtiin pikaisilla aikatauluilla sen jälkeen, kun valtio ja Vesterbacka lopettivat kinaamisensa kahdesta eri projektista ja totesivat että on vain yksi Tallina Helsinki projekti.
+++++
Ja kommentoijalle sanoisin sen, että kokonais hankkeella on yksi aluepoliittinen merkitys = 200 000 hengen uudet saaret Suomenlahdelle-( jonka edellytys on raide liikenne tunneli ) ja sille aiottu business verohelpotuksineen.
Lisäksi edellämainittu synnyttää ja ylläpitää kaksi liikennepoliittista kansantaloudelle merkittävää jopa ratkaisevaa merkitystä ja valitettavasti ne molemmat ovat hyvin negatiivisia Suomen kehittämisen kannalta.
1) Valtio jatkaa edelleen ns Suomi on Saari liikennejäjestelmän ja sille rakennettavan infran vahvistamista. Vaihtoehtoisen -tutkimatta jätetyn vaihtoehdon mukaan valtion pitäisi liikennejärjestelmää, erityisesti tavaraliikenteen osalta hajottaa niin kestävän kehityksen kuin EU liikennestrategian mukaisesti niin, että kykenisimme maantieliikenne volyymien (jopa 1/3 viennistä ja tuonnista) siirtoon suoraan vesiliikenteeseen Järvi Suomen ja euroopan välille niin että Suomen rannikkosatamien käsittelemät tavaravolyymeistä noin 30% voidaan siirtää tavaroiden tuottajaa ja loppukäyttäjää lähinnä sijaitsevaan laituriin sisävesialueella .
Tarkoittaa erityisesti Helsingin kautta kulkevaa tavaraliikennettä, jota yritetään edelleen kasvattaa tällä epätaloudellisella TAllina Helsinki raideliikenne kuljetusvaihtoehdolla,ja vaihtoehdot ovat jätetyt tutkmatta. .
2) Em johdosta valtio tulee jatkamaan yksinomaan raide ja maantieliikenne infran yltiöpäistä kehittämistä ,vastoin kaikkea liikenteen energian ja päästöjen pienentämismahdollisuuksia.
Koska kaikki valtion tutkimustoimet em vesiliikenne vaihtoehdon kehittämiseksi ovat tekemättä ja rahanpuutteen ja erityisesti poliittisen tahtotilan takia jäävät edelleen tekemättä.
Kaikki raideliikenne investointi päätökset ovat tehdyt ilman ennakko arvioita vesiliikenteen mahdollisuudesta korvata näitä jätti investointeja . Tavaraliikenne näkökulmasta erityisesti huomioimatta on EU liikennestrategian tavaraliikenne esittämä toiminta tavoite maantieliikenne volyymien siirroista vesiliikenteeseen ja siitä miten se vaikuttaisi jos EU liikennestrategiaa alettaisiin myös Suomessa vesiliikenteen osalta tutkimaan ja toteuttamaan .
Tämä on tutkimattomuus jatkunut jo vuodesta 2011. vaikka Suomessa on 9500 km sisävesiä lähes käyttämättä tavara ja rahtiliikenteeseen koska meiltä puuttuu väyliä yhdistävä liikenne verkko(vrt raideliikenne verkko n oin 6000km) nyt vasta venäläisten ”vaatimuksesta” ensimmäinen tutkimus aloitettiin 1.11.2018 Kotkassa ja se valmistuu EU liikennestrategian 10 vuotisvuonna.
https://www.merikotka.fi/projects/infuture-future-…
Ilmoita asiaton viesti
Mä en nyt jostain syystä saa oikein kiinni konkreettisista uhkakuvista lukuunottamatta jonkinlaista vaikutusvallan lisääntymistä. Mitä niitä on?
Kun verrataan Venäjään, niin kyllä se yhteinen raja, historia sekä vaikkapa Ukrainan tapahtumat tuovat jonkinasteisen eron kauempana meistä olevaan Kiinaan.
Rautatieyhteyden tahi tunnelin merkitys sotatilanteessa on nykymaailmassa pienentynyt melko lailla. Yhteyden tuhoaminen on nykyaikaisilla keinoilla varsin helppoa.
Suurten hankkeiden raha tuntuu väistämättä tulevan ulkomailta. Onko sitten joku australialainen pääomasijoitusyhtiö, kuten muistaakseni Carunan tapauksessa on, jotenkin lempeämpi hakiessaan tuottoa ja korottaessaan hintoja luonnollisessa monopolissa – ei oikein siltäkään vaikuta. Poliittisesti toki en usko sen tavoittelevan erityistä vaikutusvaltaa.
Kaasuputki on ehkö siksi hankala, että sen alkupään ollessa Venäjällä voidaan se laittaa kiinni siellä. Kun sen kaasuun luotetaan, niin on vaikea korvata sitä nopeasti.
Kun on kyse satamasta tai tunnelista täällä, on erilaisia vaihtoehtoisia reittejä edelleen jäljellä.
Sinällään en itse pidä kiinalaisomistuksen määrän valtavasta lisääntymisestä. Vaikkapa Valmet Automotivesta on merkittävä siivu heillä ja useaan biotaloushankkeeseenkin rahat tulevat sieltä. Käytännössä myös voitot palaavat sinne. Lisäksi valtio sekä myös EU tukevat näitä suorilla tuilla eikä osaomistuksilla.
Ilmoita asiaton viesti
Hanke on Venäjän intressien vastainen, kun asiaa ajattelee rationaalisesti. Tunneli lähentää Suomea ja Natoon kuuluvaa Baltiaa.
Voi olla, että jopa tällainenkin näkemys on huomioitu Kiinan valtiojohdossa, mikä on ollut omiaan vankentamaan sen tukea hankkeelle.
Kiinan ja Venäjän pitkän tähtäimen geopoliittiset intressit ovat vastakkaiset, vaikka tässä vaiheessa jossain määrin taktiikka usein menee strategian ohi.
Ilmoita asiaton viesti
#33 – juuri siksi Pesosen kanta ihmetyttää.
Tunnelin geopoliittinen merkitys on erittäin merkittävä ja Venäjälle hyvin epäsuotuisa. Sekä Tallinna-Helsinki -akselin vahvistajana että koko Berliini-Varsova-Baltia-Suomi -linjan kehityksen ajurina.
Ilmoita asiaton viesti
Jotenkin saa tuosta kommentista käsityksen, että vastustaisin tunnelia. Mistä helvetistä tuollainen käsitys on syntynyt? Sen sijaan vastustan, että Kiina rahottaisi ja rakentaisi tunnelin.
Nuo kaksi eri asiaa eikä niitä pidä sekottaa. Välillä näissä kommenteissa on käsittämätöntä sekoilua.
Ilmoita asiaton viesti
Samoin selvyyden vuoksi : En vastusta Tallinna Helsinki tunnelia ja tunnelin avulla tehtävää kahta uutta saarikokonaisuutta 200 000 ihmisen työpaikoiksi
Vastustan Suomen valtion raideliikenteen yksityistämistä ja yksityistämisen kautta laitettuja valtion varoja ja 10 miljardin euron panostusta Helsinki Tallina syöttöliikenteeseen. Koska liikennettä ei saada kannattavaksi ja liikennekustannukset erityisesti nyt rakennettavan infran osalta , jäävät veronmaksajien kompensoitavaksi.
Lisäksi vastustan em lieveilmiönä ja pohja syynä olevaa yksipuolista liikenteen neljälle liikennemoodille tehtyä liikenneinfra tutkimusta, mikä on jatkunut valtion suojeluksessa vuodesta 2007 , jossa on jätetty EU:ssa Liikenteen kehittämisen ja infra hankkeiden perustana olevasta viiden fyysisen liikennemuodon liikennejärjestelmästä sisävesiliikenne pois valtion liikenne tutkimuksista raporteista ja analyyseistä. Ne ovat nyt vuosikymmenen aikana johtaneet koko valtakunnan liikenneinfran ja liikenneinfra panostusten todelliseen vääristymään. Jonka tuloksena kaikki poliittiset puolueet ovat omaksuneet saman puutteellisen kestävän kehityksen ja EU liikennestrategian vastaisen liikenneinfra näkemyksen. jonka johdosta maassa on mahdollista aluepoliittisesti viedä tämän kokoluokan projekteja eteenpäin, vaikka maassa on eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan 100 uutta mahdollisuutta – raportin vuodelta 2013 sivun 19 mukaan kaksinkertaiset logistiset kustannukset, joita tämä käsiteltävä hanke ei tule multimiljardi projektina pienentämään vaan kustannukset edelleen nousevat.
Ilmoita asiaton viesti
Sattuipa juuri tulemaan sähköpostiin Quilletten tuorein sisällysluettelo, joka sisälsi linkin aiheeseen sopivasti liittyvään kirjoitukseen:
https://quillette.com/2019/03/04/china-is-gearing-…
Uusi-Seelanti vaikuttaa olevan hyvä esimerkki siitä mihin Kiinan vaikutusvalta voi johtaa (ainakin pienissä) länsimaissa (jutussa viitattii mm. Kanadan tiedustelupalvelun julkaisemaan raporttiin https://www.canada.ca/content/dam/csis-scrs/docume… )
Ilmeisesti sananvapaus Uudessa-Seelannissa ei enää pidä sisällään Kiinan arvostelua:
”Dr. Ann-Marie Brady, a political scientist at the University of Canterbury in New Zealand, said she was the victim of a year-long intimidation campaign within New Zealand after publishing her research outlining the Chinese Communist Party’s strategy of interference in Western democracies. Brady believes the intimidation campaign was directed by the Chinese government and says that her home was raided, her car sabotaged, and her office broken into.”
Ilmoita asiaton viesti
Wikipedia näyttäisi vahvistavan pääosin nuo uutiset:
https://en.wikipedia.org/wiki/Anne-Marie_Brady
Koska syyllistä/syyllisiä ei ole saatu kiinni, asia on jotenkin epäselvä edelleen.
Ilmoita asiaton viesti
Olisipa hauska nähdä laskelmat, joilla tunneli saadaan kannattavaksi. Koko Baltian ratahankekin on ollut vaikeuksissa, koska siihen on ollut vaikea saada rahoittajia. Perusongelma on, että kannattavuus riippuu oleellisesti siitä, saadaanko Venäjä mukaan käyttäjäksi. Pelkkä matkustajaliikenne ei mitenkään riitä ja on vaikea nähdä, mitä tavaraa Suomesta tai Suomeen liikkuisi tätä reittiä pitkin.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole vaikea nähdä. Nytkin on ollut lakon uhka jäänmurtajilla ja muutoinkin AKT on ollut uhkana Suomen viennin pysäyttämiseksi kautta aikojen. Kaikki tämäkin loppuu tuon tunnelin myötä. Suomi on saari, mutta tunneli tekee Suomesta osan mannermaata.
Ilmoita asiaton viesti
TAvaraliikenteen osalta raideliikenne vaihtoehdot ovat laivat Eurooppaan suuntautuvassa liikenteessä. Taloudellisuus on ykkösasia ja toinen on päästöt tonnkm kohden…. . Suomesta konttiliikenne on syöttö ja jakelu liikennettä valtamerilaivojen satamien ja Suomen välillä.
Jolloin raide liikenne joutuu kilpailemaan seuraavasti:
1) Itämeri luokan konttilaiva = 1000 TEUta = 1000kpl 6metrin kontteja tai 500kpl 12 metrin kontteja.
Ja toisekseen liikennettä euroopan sydänmaille raide ja vesiliikenne verkoilla maantieliikennettä vähentämään jolloin laivavaihtoehto on
2) Sisävesi/itämeri laiva jolloin konttimäärä on 200 TEUta , ja modernille sisävesialuksille ei tarvita sisävesisatamien kalliita nostureita jne infraa koska laivassa itsella on tarvittavat lastaus ja purkauslaitteensa mukanaan.,
http://www.sisavesi.fi/wp-content/uploads/2018/04/…
Kun em vertaa kilometrin mittaiseen junaan niin junaan mahtuu noin 160 TEUta eli vähemmän mitä sisävesilaivaan ja itämeri luokan laivaan menee yli 6 junallista kontteja. Tässä perustiedot miksi junaa ei esimerkiksi käytetä edes Etelä Korean rahdeissa Kazakhstaniin vaan lastit tulevat Suomeen meritse jossa ne laitetaan sisävesilaivoihin….. https://kymensanomat.fi/uutiset/lahella/ae256dc5-2…
Ilmoita asiaton viesti
Kiinan silkkitiellä junalla tavara liikkuu jopa kolmanneksen nopeammin kuin nykyisin laivoilla. Sula Koillisväylä nopettaisi laivaliikennettä nykyisestä.
Kiina panostaa nopeuteen, Eurooppaan tilatut paketit pitäisi saada nopeammin kuluttajalle.
Kun paketti tulee junalla kahdessa viikossa, laivalla menee kolme viikkoa.
Aika on siis myös rahaa.
Arvioisin, että kiinalaisia kiinnostaa Kollisväylä, koska se hieman nopeampi sulassaan kuin eteläinen reitti.
Halpuus ei aina ole ratkaiseva tekijä.
https://arviem.com/new-silk-road-shippers-goods-ex…
Ilmoita asiaton viesti
Suomi eikä Tallinna Helsinki tunneli ole ajatellulla Silkkitiellä.
Koillisväylä nopeuttaa laivaliikennettä Eurooppaan. Ei välipysähdyksiä kuolan niemimaalla.
Lento ja raideliikenne rahdit pienimuotoisia prosentteja kaikesta merirahdeista maailmassa ,tarpeellinen lisä rahtikuljetuksissa.
Koillisväylä kiinnostaa kaikkia. https://yle.fi/uutiset/3-9489953 tavaramääristä päätelleen -pari laivalastillista – Ilmeisestikään – Ei ajankohtainen lähivuosikymmeninä.
Ilmoita asiaton viesti
Tuosta tunnelista ei tule koskaan kannattavaa, eikä tuota pysty kukaan järjellä perustelemaan.
Ilmoita asiaton viesti
Yksityinen investoija päätää asiasta itse. Voi olla, että olet oikeassa tai sitten et, mutta mitä se sinulle kuuluu?
Ilmoita asiaton viesti
Kysymys on mikä taho takaa 10 miljardin lainat vai Suomen valtio?
Ilmoita asiaton viesti
Mienkähän tämä Tallinna – Helsinki tunnelirata tukee Suomen liikennestrategian kokonaisuutta, vai onko se siitä täysin erillinen omA hankkeensa ?
Suomessa on vielä monen miljardin edestä investoitavaa ratavarkostoon niin, että saamme junakuljetuksista ( matkustaja- ja rahtikuljetukset ) toimivan vaihtoehdon. Kun niitä päästöjäkin pitäisi vähentää ja junat ne kulkevat pääsääntöisesti sähköllä ja kun Suomessa 80 % sähköstä tuotetaan hiilidioksidineutraalisti ( Energiateollisuus ry ).
Raideleveys tullee olemaan yksi haaste. Suomessa kun raideleveys on autonomian ajan peruja 1524 mm ja Viron, Latvian sekä Liettuan kautta suunnitellun RailBaltican ratalevyeys on suunniteltu Keski-Euroopan raidenleveysteen, 1435 mm . Muutenhan näissä Baltian maissa on neuvostoperuja 1 520 mm raideleveys, johon leveyteen sikäläiset vaunut sopisivat Suomessa.
http://www.railbaltica.org/about-rail-baltica/tehn…
https://fi.wikipedia.org/wiki/Raideleveys
https://fi.wikipedia.org/wiki/Raideleveys#/media/F…
Telinvaihto ei taida olla kannattava ratkaisu tähän ongelmaan, sillä se ei oikein kannattanut RailShip-konseptissa.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Junalautta
Junien siirtokuormaus kahden eri raideleveyden kohtaamispisteessäkään ei kuulosta kovinkaa kannattavalta ratkaisulta.
Ja vielähän tuo Tal – Hel -tunnelin liikenne pitäisi saada kilpailukykyiseksi nykyiseen lautta liikenteeseen verrattuna. Jouhevasti näyttää lauttojen lastaaminen ja purkaminen sekä matkustajien laivaan nousu ja maihin meno taphtuvan ½ tunnissa. Tokihan matka-aika on se kaksi tuntia.
Itse kyllä henkilökohtaisesti mieluummin istun syömässä laivan ravintolassa päivällistä tai aamupalaa merimaisemia katsellen, kuin istuisin tunnelijunassa.
Ilmoita asiaton viesti
Voihan sitä tietysti matkustaa laivalla vaikka Kuopiosta Savonlinnaan järvimaisemaa ihaillen ja muikkuja syöden, mutta eiköhän moinen Itä-Suomen myyntimiehelle ole hiukan turhan verkkainen tapa hoitaa asiakaskäyntejä.
Ilmoita asiaton viesti
Joo kyllähän Itä-Suomen liikemies nopeammnkin pääsee lentämällä , esim. Hki -Tal, ma 11.3. klo 11.55 – 12.25 = 30 min, 323 €.
Lähde: eräs matkanvälittäjä netissä.
Eräs matkustajalauttavarustamo tarjoaa netissä: Lähtö Hki ma 07:30, tulo Tal 09:30. 22 €. Mitenkähän liikemiehen firmassa, jossa eletään KiKy:n aikakautta, perusteltaisiin tuota lentovaihtoehtoa ? Saa siinä katetta syntyä bisnesreissulle.
Tosin siihen lentomatkaan kannattaa lisätä noin 1,5 tuntia aikaa lähtökentälle ja tulokentältä pois turvatarkastuksineen. Miten lienee sitten tuo tunnelijunan lähtöselvitykset ja tuloselvitykset suhteessa siihen että lähdetään Hesan länsisatamasta ja tullaan Tallinnan keskustaan ?
Ja veikkaan, että tuo 15 miljardin budjetti ei pysy raameissaan, jos puolet lyhemmän Kanaalin tunnelin ( 50 km ) hinta pehmeään hiekkakiveen porattuna oli vuoden 2015 hintatasossa 13 £ miljardia eli noin 15 miljardia euroa. Hel – Tal 100 km tunnelihan joudutaan ainakin osaksi ilmeisemmin räjäyttämällä louhimaan kovaan graniittiin ( sanoi Pöyry ).
No rakentakoon siitä vaan, mutta älkööt siihen pantako julkista rahaa, eikä suomalaisia veronmaksajia takuumiehiksi ( vientitakuu ). Me tarvitsemme ne julkisen sektorin miljardit oman sisäisen rataverkon kuntoon saattamiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa panostetaan liikenneinfraan budjeteissa vuosittain 0,9-1,5miljardia.
Josta maantie liikenne vie keskimäärin noin 45% ( noin 70 000 km ) raideliikenne 53%( 6000km ) ja loput lento ja meriliikenteille (vesiväyliä yhteensä noin 16000 km joista sisävesiväyliä 9500 km joille ei ole tehty korjausvelka arvioita- . http://kanaler.arnholm.nu/suomi/suomi.html
Sisävesiliikennettä ei ole erotettu omaksi liikennemuodokseen EU liikennestrategiasta EU : ssa sovitusta raportoinnista ja liikennemoodijaosta huolimatta.
https://ec.europa.eu/transport/themes/strategies/2…
https://ec.europa.eu/transport/modes_en
Eli siksi, että budjettirahat eivät riitä, valtioneuvosto teki 10 miljardin erillispäätöksen ja viisi yhtiötä tälle aluehankkeena käynnistetylle ja edelleen suunnitellulle Helsinki Tallinna projektille.
Ilmoita asiaton viesti
Ari Pesonen.
Mene käyskentelemään joku päivä Helsingin Kulosaareen ja katsemaan, miten kiinalaisten omistukset saarella kasvavat. Kiinalaiset tuntuvat ostavan saarelta lähetystönsä tarpeisiin asuntoja yhtenään. Eivät tosin miljoonalukaaleja, mutta pienemmät myyntiin tulevat omakoti- tai rivitalot tuntuvat kiinalaisille kelpaavan.
Omistajanvaihdoksen havaitsee parhaiten, kun tontille rakennetaan parempi aita ja pihaa ilmestyy valvomaan valvontakamerat. Asia varmistuu, kun bongaa uusien asukkaiden ajoneuvot, jotka usein liikkuvat CD-kilvissä.
Mihin Kiina tarvitsee niin valtavasti tilaa, koska Kiinan suurlähetystö lienee kooltaan suurin Suomessa jo entuudestaan?
Ilmoita asiaton viesti
Helsingin Sanomien tämänaamuiseen pääkirjoitukseen otsikolla ”Kiina-keskustelun laineet saapuivat Suomenlahdelle” on minun helppo yhtyä.
https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-200000603010…
Helsingin Sanomat kiinnitti huomiota aivan samoihin asioihin kuin minä tässä blogikirjoituksessa tai vastaavasti kuin The Economist -lehti viime heinäkuussa:
”The Economist -lehti kuvasi viime heinäkuussa kansijutussaan aihetta piirroksella, jossa BRI-logolla varustettu valtatie kiertää maapalloa kuin renkaat Saturnusta. Se luo mielikuvan kunnianhimosta, jolla Kiina pyrkii vahvistamaan suurvalta-asemaansa kasvattamalla asemaansa maailmanlaajuisessa logistiikassa.”
https://www.google.com/amp/s/amp.economist.com/lea…
ja myös:
https://www.google.com/amp/s/amp.economist.com/bri…
ja jutun pdf-tuloste:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&u…
Toivoisin, että Tallinna-tunnelista tulisi totta mahdollisimman pian. Jos rakentamisen ainoa vaihtoehto on kommunistisen Kiinan raha, silloin tunnelia ei pidä rakentaa.
Keskustelu Kiinasta on syytä käydä myös suomalaipoliitikkojen viimeistään nyt, ettei tule yllätyksiä kuten Venäjän kohdalla tuli.
Poliitikot ovat olleet täysin hiljaa Kiinasta.
Ilmoita asiaton viesti
Yhdyn melkein täysin Pesosen mietteisiin .
Vain yksi kohta jonka tahtoisin muuttaa , se kuuluu näin .
”Jos rakentamisen ainoat vaihtoehdot ovat Suomen valtion ja/tai kommunistisen Kiinan rahat ,silloin tunnelia ei pidä rakentaa.”
ja nyt on mitä ilmeisintä että Suomen valtio on jo alkanut ensimmäiset panostuksensa , 10 miljardia tähän hankkeeseen.
Ilmoita asiaton viesti
Tuntuu, että sinulla on hiukan vääränlainen kuva Kiinasta ja sen päämääristä. Kiinalla ei ole minkäänlaista agendaa levittää omaa poliittista yhteiskuntamalliaan minnekään muualle. Neuvostoliiton kohdalla näin ei ollut asian laita. Toki Kiinakin on omaa malliaan suositellut mm. Pohjois-Korealle, mutta aivan ”bona fide”. Suomelle ei Kiina ole minkäänlainen uhka, vaan pikemminkin potentiaalinen turvallisuustae.
Ilmoita asiaton viesti
Vielä tuosta median käyttäytymisestä asian tiimoilta, miksi valtio on nyt yhtäkkiä jätetty pois hankkeen edistäjien listoilta :
Blogisti aloittaa bloginsa viitaten median artikkeleihin tilanteen kehittymisestä.
”Peter Vesterbackan Tallinna-tunnelille 15 miljardin rahoitus – Takana kiinalainen sijoitusyhtiö” on eilinen otsikko Talouselämän verkkosivuilla (Talouselämä 8.3.2019). Asian uutisoivat myös monet muut tiedotusvälineet (Yle 8.3.2019, IL 8.3.2019, HS 8.3.2019 jne.).
Mielestäni oikeampi uutisointi olisi ollut :
” Valtion ja Peter Vesterbackan yhteisesti ajamalle Helsinki tunnelille 15 miljardin rahoitus takana kiinalainen sijoitusyhtiö.”
viitteet: https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005917076….
https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/726162-p…
Ilmoita asiaton viesti
Kiinalaiset ovat tunnetusti hyviä liikemiehiä siinä mielessä etteivät sijoita vähemmistöosakkuuksiin. Varsinkaan näin merkittäviä summia.
Turvallisuuspoliittisesta näkökulmasta katsottuna en oikein ymmärrä mitä uhkia Kiinan sijoitus toisi tullessaan. Sotilaallisiako – käyttäisivätkö Kiinalaiset maailmaavalloittavat joukot joskus hamassa tulevaisuudessa tuota tunnelia matkallaan pohjoisesta etelään? Vai päinvastaiseen suuntaan, etelästä pohjoiseen marssiessan? Vai rahdattaisiko tunnelia pitkin joskus Kiinalaisia ydinaseita Eurooppaan? Jos näin kävisi olisi kaiketi melko helppoa tehdä koko tunneli käyttökelvottomaksi määräämättömäksi ajaksi, eihän siihen tarvittaisi kuin pieni reikä tunnelin katossa ja Suomenlahti olisi hetkessä läsnä.
Spekulaatio siitä että lainan maksukyvyttömyyden myötä tunnelin 100 % omistus lipeäisi Kiinalle saattaisi ollakin todennäköistä. Jos tuo 100 % omistus koetaan valtiovaltamme taholta epämieluisaksi niin tokihan Suomella varaa on lunastaa puuttuva osuus – Kreikan takuutukset, Talvivaaraan upotetut rahat, Soneran menetetyt miljardit, tuulivoima- ym. yritystuet, kankkulan kaivoon menevä kehitysapu, soteen hukatut rahat ym ym. Jos kerran näihin on varaa niin kai tuommoinen pikkusumma kuin 10 miljardia jostakin löytyy.
Tosin tässä visiossa on se teoreettinen mahdollisuus että Suomen sisäinen turvallisuus järkkyy – jos valtion väliintulo totutun kaavan mukaan tarkoittaisi taas koko roskan kaatamista veronmaksajien niskaan niin pahimmassa tapauksessa kansa voisi vaikka hermostua ja mennä kaduille riehumaan.
Realistisesti ajatellen Kiinalla ei ole mitään mahdollisuuksia kiristää Suomea 10 miljardin avulla.
Myöskin realistisesti ajatellen täytyy ihmetellä tuon tunnelihankkeen taloudellista kannattavuutta ja Kiinalaisosapuolten laskelmia aiheesta. Viron matkailu on perustunut alun kulttuuri-innostuksen jälkeen lähes yksinomaan ”virkistys- ja rentoutumismatkailuun” sekä edullisiin tuliaisiin. Ostoskoreissa oli vielä joku vuosi sitten elintarvikkeita, voita, leipää ja juustoa sekä vaatteita mutta hintaero on kuroutunut olemattomiin. Alkoholi- ja tupakkatuotteet edustivat leijonanosaa kaikesta matkustajatuonnista.
Viron päätös nostaa alkoholiveroa on ohjannut hintatietoiset alkoholituotteiden ostajat Latviaan ja Viro on jäänyt läpikulkumaaksi. Kannattaisiko tuo tunneli kaivaa samantien Riikaan jos tavoitellaan samoja matkustajamääriä kuin parhaina Viron vuosina?
Toinen asia, matka Tallinnaan on ollut virkistystä ja rentoutumista parhaaseen Ruotsinlaiva-tyyliin. Päivä laivalla, yö Tallinnassa ja seuraavana päivänä laivarentoutumisen jälkeen kotiin, mahdollisesti taksilla. Eli määränpää ei ole ollutkaan tavoite vaan itse matka ja matkan aikana koetut elämykset. Juna ja tunneli ei tarjoa mitään vastaavaa.
Rahtia on turha sekoittaa tähän asiaan – rahti hakee aina tarkoitukseen sopivimmat ja edullisimmat kuljetusmuodot. Lentorahtia käytetään kiireellisissä tapauksissa ja autolautat kuljettavat täydessä lastissa olevat rekkaperävaunut Tallinnaan ja takaisin lyömättömän edullisesti. Muutaman tunnin ajansäästö ei merkitse rekkarahdille mitään. Varustamot eivät taatusti anna helposti periksi vaan aloittavat varmasti rajun hintakilpailun sekä rahti- että matkustajakuljetuksissa.
Mikäli tunneli kuitenkin tulisi ja matkustaminen/rahdinkuljetus olisi niin edullista että varustamot lopettaisivat liikennöinnin ja Kiinalaiset nostaisivat rautatierahtien tai matkustajatariffien hintoja monopoliasemansa turvin tuo monopoliasema romahtaisi äkkiä: varustamot palaisivat kannattavalle reitille hetkessä. Meidän täytyy vain pitää huolta siitä etteivät Satu Hassin tyyliset vihreät fanaatikot pääse kieltämään koko Itämeren laivaliikennettä. Siinä on todellinen turvallisuuspoliittinen ongelma Suomelle.
Tuo tekosaari/saaret Suomenlahdelle jopa 200.000:lle ihmiselle ovat täyttä huuhaata. Kuinka moni on viettänyt aikaa Suomenlahden ulkosaarilla talvella? Minäpä olen joskus kauan sitten ja voin vain ihmetellä ketkä muut siellä haluaisivat vapaaehtoisesti asua kuin ammattikalastajat.
Herra Vesterbacka on mitä mainioin myyntimies. Hänenkaltaisiaan Suomi tarvitsee lisää. Hänellä kun on tuo mobiilitausta niin voisimmekohan pyytää häntä jälleenmyymään tuon Herra Relanderin/Sonera ostaman Saksan umts-toimiluvan edelleen Kiinalaisille? Maksettiinhan siitä sentään 4,3 miljardia euroa. Jos vaikka puoleen hintaan, ”special price only for you?”
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoinen blogikirjoitus Pesoselta.
Itse melkein lähtisin siitä että vaarantamatta läntistä yhteistyötä, Suomen kannattaa tehdä Kiinan kanssa yhteistyötä mahdollisimman paljon. En itse sulkisi pois edes puolustusalaa. Tästä saisi melko mahtavan kirjoituksen kun miettisi yhteistyötä laajasti. Valitettavasti itselläni ei ole aikaa paneutua asiaan juuri nyt.
Venäjä tulee joka tapauksessa pitämään tunnelihanketta itselleen haitallisena. Pelkästään Helsingin ja Tallinnan edustalle suunnitellut tekosaaret tulevat olemaan puolustuksellisesti paha pala niellä Venäjälle, varsinkin jos ne toteutuvat isoina. Suomi ja Nato pääsisivät hyötymään saarista koska ne eivät lähtökohtaisesti tule olemaan demilitarisoituja kuten Ahvenanmaa.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä eroa on kommunistisella Kiinalla ja autoritaarisella Venäjällä?
Vainko se, että Kiinalla ja Suomella ei ole yhteistä rajaa?
Muistatteko 1970-luvulta ne punaiset vuorineuvokset, jotka kävivät kauppaa Kekkosen johdolla Neuvostoliiton kanssa ja samalla varmistivat, että Suomi varmasti pysyy syntyneiden taloussidosten vuoksi kommunistisen Neuvostoliiton vaikutusvallassa.
Samasta on kysymys nyt, mutta suomalaisten rahan kiilto silmissä sitä ei haluta nähdä suhteessa Kiinaan.
Tämäkin asia nähdään vasta vuosikymmenten päästä. Kiinan panda-diplomatia toimii siis nyt varsin hyvin, kun Majurinkin kommenttia lukee.
Ilmoita asiaton viesti
Itse lähden siitä että Suomen kannattaa panostaa yhteistyöhön niiden maiden kanssa jotka eivät pysty uhkaamaan Suomea sotilaallisesti. Enkä puhu nyt ydinaseista koska Kiina tuskin lähtee ydinpommittamaan Suomea. Vasta sitten kun Kiina on hoitanut Venäjän tuosta välistä ja meillä on Kiina rajanaapurina, voin muuttaa mielipidettäni.
En ole itse puhunut kommunistisesta Kiinasta enää pitkiin aikoihin koska Kiina on pitkälti markkinatalous ja tulee nousemaan markkinataloutena jopa jenkkien ohi.
Suomi voisi rohkeammin lähteä Kiinan kanssa vaikka asekaupoille ja tsekkaamaan Kiinan tarjontaa. Jotkut asiantuntijat pystynevät jo nyt sanomaan, mitä Kiinasta löytyy sellaista, mikä taas on Venäjälle täyttä myrkkyä. Kiinan raha kelpaa itselleni, ruplat toistaiseksi eivät. Olen siis pragmaattinen.
Ilmoita asiaton viesti
Toivottavasti tunneli saadaan aikaan, muttei kiinalaisella rahalla.
Minulle Suomen itsenäisyyttä on se, että voimme vapaasti päättää asioistamme eikä meille synny sellaisten kanssa riippuvuussuhteita, jotka eivät ole samassa leirissä kanssamme ideologisesti ja jotka saattavat toimia meitä vastaan myös uhkaavasti tai painostaen. En tarkoita sotilaallista painostusta vaan poliittista ja taloudellista.
Hyvä esimerkki haitallisista riippuvuussuhteista on EU:n riippuvuussuhde Venäjän hiilivetyenergiasta tai Fortumin riippuvuussuhde Venäjään sen Venäjä-sijoitusten vuoksi. En tarkoita täydellistä riippuvuussuhdetta vaan sitä, että päätöksiin voidaan vaikuttaa riittävästi.
Hyvä esimerkki viimeisestä on, kuinka Venäjä sai Fortumin mukaan Hanhikiven ydinvoimalahankkeeseen.
Ilmoita asiaton viesti
Rahoitetaan tunneli itse, tai osittain kiinalla, kuitenkin niin että määräys säilyy itsellämme. Jos kohta ollaan valmiita laittamaan hävittäjiin täysin absurdeja rahasummia, niin siinäpä on kyllä olemassa tunnelin mentävä säästön paikka.
Hankitaan varsin päteviä Gripeneitä 50kpl. ja parikymmentä hornettia jatkoajalle= ISO SÄÄSTÖ + tunneli. Jos sitä rahaa löytyy millä mällätä, niin miksei käyttää sitä maksimihyödyllä!
”Kahden Super-Hornetin hinnalla Suomi pystyisi hankkimaan korkeakantamaiset ilmatorjuntaohjukset koko maan puolustamiseksi. Yhden hävittäjän hinnalla varustettaisiin kokonainen jääkäriprikaati.” Lähde > https://urly.fi/1aNt
Meni ohi, miksi jäämeren ratahanke olisi turvallisuusuhka mitä venäjään tulee?
Ilmoita asiaton viesti
Koko kommenttisi sisältö on uhka Suomen turvallisuudelle.
Tunnelihanketta ei pidä kytkeä hävittäjähankintoihin eikä varsinkaan lähteä säästämään ulkoturvallisuudesta.
Jäämeren rata joka kulkee Venäjälle tai sen rajaa nuollen, on se turvallisuusuhka. Kenen luulet kriisitilanteessa hyödyntävän rataa jonka jotkut hölmöt vetäisivät jopa suoraan Muurmanskiin?
Ilmoita asiaton viesti
Höpö höpö. Pohdin vain mikä olisi järkevää, kun sitä rahaa ei ole ikinä liikaa, ainakaan tuhlattavaksi. Turvallisuusuhka sekin on, jos tehdään ihan liian kalliita hankintoja lainarahalla, esim. hävittäjäasiassa. Maa köyhtyy ja turvallisuus on taas sitä kautta uhattuna.
Hävittäjillä ei ole missään voitettu mitään sotia, ja oikeastiko kuvittelet että joku hyökkäisi toiseen maahan toisen maan junarataa pitkin, heh heh, saattaisi kyllä se matka katketa varsin lyhyeen.
Tunneli ja rata toisivat maahamme kaivattua taloudellista toimeliaisuutta. Ja kun venäjä maana joskus vuonna papu viellä tuosta järkiintyy, aukeaa sieltä valtava talouden potentiaali. Ja silloin on kuljetusreittien syytä olla iskukunnossa.
Tietenkin jos majuri näkee asioissa lähinnä vain uhkia, eikä potentiaalia, niin tätä keskustelua on turha jatkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Voit kysellä asiantuntijoilta miksi Suomi ei vedä suoria ratayhteyksiä Venäjän varuskunnista Suomeen länsirannikolle. Joku muukin kuin minä näen siinä uhkia.
Tiedätkö muuten miksi Venäjän armeijalla on rautatiejoukot?
Ilmoita asiaton viesti
Arktinen rata lähtisi siis varuskunnasta? Taidat puhua jostain toisesta projektista? Venäjän armeijalla voi ja saa toki olla rautatiejoukot, mutta miten ihmeessä ne liittyvät Suomen rataverkostoon?
Ilmoita asiaton viesti
Unohda koko juttu. Et vain tajua.
Ilmoita asiaton viesti
No en tajua noilla tiedoilla, mutta hyvää illan jatkoa kuitenkin.
Ilmoita asiaton viesti