Jussi Halla-aho ja Перша Гільдія -vodka

Kun vaalitulos on selvillä ja pakolliset sanottu, aion vetäytyä johonkin takahuoneeseen, jossa on 10 litran kattila kana-sulatejuusto-herne-maissi-paprika-makaroni-keittoani sekä useampia pulloja Trimbach-valkoviiniä. Aperitiiviksi ja digestiiviksi esim. Persha Hildija -vodkaa. Se on vot.” (Jussi Halla-aho, Facebook 8.4.2019 klo 1.52).

Noin Jussi Halla-aho ilmoitti viettävänsä sunnuntaina vaalitulosten jälkeistä iltaansa ilmeisesti helsinkiläisessä Apollo Live Clubissa tai jossakin muualla. Ei siis jytkyjuhlintaa puheenjohtajan johdolla, vaikka vaalivoitto olisikin tulossa. No, takahuoneessa Halla-aho tuskin on yksistään kymmenlitraisen kanakeittokattilan kanssa.

Mielenkiintoista Halla-ahon Facebook-postauksessa ovat nuo vodka- ja valkoviininimet, minulle erityisesti Persha Hildija -vodka. Mikä on tämä votka, jonka nimi kuulostaa ja näyttää niin venäläiseltä?

Vodka on kuitenkin kaukana venäläisvodkasta.

Kyse on ukrainalaisesta Перша Гільдія -votkasta. Vodkan englanninkielinen nimi on Persha Hildiya ja suomeksi perinteisen kirjainvastaavuuden mukaisesti käännettynä Peršha Gildija.

Usein kyrillisistä aakkosista suomen kieleen käännettäessä käytetään englanninkielistä käännöstä tai suomen- ja englanninkielisiä käännöksiä sekoittaen niin, että lopputuloksena käännössekamelska. En tosin osaa ukrainan kieltä enkä ole varma käännetäänkö ukrainan kielessä venäjän kielen tapaan Г-kirjain suomen kielen G:ksi vai englantilaisittain H:ksi.

Перша Гільдія on suomennettuna ”ensimmäinen kilta” tai ”ensimmäinen ammattikunta”.

Tunnen Ukrainan erittäin hyvin työreissujeni takia kuten myös Venäjän, mutta vodkat kuitenkin heikommin. Olen toki maistanut Peršha Gildija -vodkaa ja kyse on ukrainalaista laatuvodkasta nimensä mukaisesti. Halla-ahoa ei voi tässäkään asiassa syyttää huonosta mausta.

0,7 litran Peršha Gildija -vodkapullo maksaa Ukrainassa noin 140-150 grivnaa, mikä on nykykurssilla noin 5 euroa. Puolen litran pullon saa noin 110 grivnalla eli reilulla kolmella ja puolella eurolla.

Jos Halla-ahosta tulisi pääministeri, vodkat ainakin hänelle jaksettaisiin ostaa. Peršha Gildija -vodkaa ei saa Suomen Alkosta, joten Halla-aho lienee tuonut ensi sunnuntaille varatut vodkat tullissa sallitun litran puitteissa Ukrainan reissultaan. Tai sitten Luukkanen on tuonut matkatuomisia Ukrainasta. Venäläistä vodkaa Alkossa kyllä riittää, muttei ukrainalaista yhtäkään.

On selvää, ettei yökerhon takahuoneeseen saa tuoda omia viinoja, joten takahuone on muualla kuin Apollo-yökerhossa.

Halla-ahoa ei voi huonosta valinnasta syyttää myöskään valkoviinin osalta, etenkin jos pitää kuivista viineistä. Trimbach on tunnettu ranskalainen viinialue ja alueen valkoviinejä saa myös Suomen Alkosta, esimerkkeinä Trimbach Pinot Gris Réserve tai Trimbach Riesling Réserve. Kolmen vartin viinipullo maksaa Alkossa hieman alle 25 euroa.

Ehkäpä myös kanakeittoon ja kanaruokiin muutoinkin Halla-aho on tykästynyt Ukrainassa. Kievin kanahan on meille kaikille tuttua, mutta ukrainalainen kanakeitto vähemmän. Ukrainalainen vihannestäyteläinen kanakeitto on hyvää, mutta siinä ei ole sulatejuustoa yleensä kuten Halla-ahon keitossa. Kuiva ranskalainen valkoviini sopii ihan hyvin kanakeiton kanssa.

                                                                                        ****

Jussi Halla-ahon Ukraina-tietämys ei ole paljonkaan tiedossa kansan ja äänestäjien keskuudessa.

Halla-aho on työskennellyt aikanaan nuoremmalla iällä Ukrainassa Suomen Kiovan-suurlähetystössä ja hän osaa ukrainan kieltä hyvin. Uskaltaisinkohan jopa väittää, että hän osaa ukrainan kieltä Suomessa yhtenä parhaiden joukossa niistä henkilöistä, joiden synnyinäidinkieli on suomi. Jussi halla-aholla oli tarkoitus koota suomi-ukraina-sanakirja ennen kuin siirtyi politiikkaan.

Vuosina 1995-2000 Helsingin yliopistossa Jussi halla-ahon pääaine oli venäjän kieli ja hän opiskeli myös kroatiaa, puolaa ja ukrainaa sekä erinäisiä kuolleita kieliä kuten latinaa, kreikkaa, sanskritia, muinaispersiaa, muinaisiiriä ja muinaisenglantia. Esimerkiksi hänen Helsingin yliopistossa vuonna 2006 kirjoittamaan Muinaiskirkkoslaavin käsikirjaan voi käydä tutustumassa täällä.

Jussi Halla-aho on siis slavisti. Arvosta tuota huomioiden omat suhteeni Ukrainaan ja myös Venäjään. Monien tälläkin sivustolla kommentoivien mielestä olen Suomen Nato-jäsenyyden kannattajana yksi Suomen pahimmista Venäjä-vihaajista.

En todellaan ole. Kaukana siitä. Olen päinvastainen.

Käyn säännöllisesti työreissuilla Ukrainassa sekä myös Venäjällä. Voin todeta, että Ukrainaan on helppo kiintyä. Verrattuna Venäjään Ukraina on suomalaiselle todella halpa paikka. Muutamalla eurolla pärjää hyvin ruokakaupassa, taksijonossa ja yleensäkin elämisessä. Odessa on lempikaupunkini. Arkadian hiekkarannat Mustanmeren rannalla lyö tullen mennen monet läntiset hiekkarannat Välimerellä.

Ymmärrän siis sangen hyvin, miksi Halla-aho haluaa juhlistaa vaali-iltaansa ukrainalaisella vodkalla. Katsotaan nyt, minkä vaalituloksen äänestäjät hänelle antavat pohjalle. Näillä näkymin ilmeisen hyvän.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu