Kompromissiesitys eduskunnan täysistuntosalin istumajärjestykseen

Eduskunnassa on nyt syntynyt sangen repivä riita siitä, minne RKP ja Perussuomalaiset tulisi oikein istuttaa. RKP haluaa siirtyä täysistuntosalissa oikealta reunalta keskemmälle, mutta Perussuomalaiset ei halua siirtyä RKP:n vanhalle paikalle oikeaan laitaan, jonne muut puolueet ovat päättäneet puolipakolla Perussuomalaiset siirrettävän.

Suomalaiset ovat hanakoita riitelemään. Erityisen hanakoita ovat riitelemään suomalaiset poliitikot. Riidaksi meni eduskunnan täysistuntosalin istumajärjestyskin ennen kuin varsinaista eduskuntatyötä on päästy edes aloittamaan.

Uudessa eduskunnassa on puolueittain kansanedustajapaikkoja seuraavasti ja jokaiselle pitäisi löytää heitä itseään tyydyttävä istumapaikka:

  • Vasemmistoliitto: 16 kansanedustajaa

  • Suomen Sosialidemokraattinen Puolue: 40 kansanedustajaa

  • Vihreä liitto: 20 kansanedustajaa

  • Suomen Keskusta: 31 kansanedustajaa

  • Suomen ruotsalainen kansanpuolue: 10 kansanedustajaa

  • Suomen Kristillisdemokraatit (KD): 5 kansanedustajaa

  • Perussuomalaiset 39 kansanedustajaa

  • Liike Nyt: 1 kansanedustaja

  • Kansallinen Kokoomus: 38 kansanedustajaa

RKP:n kansaedustajamäärään on laskettu myös Ahvenanmaan kansanedustaja. Puhemiehen istumapaikka on selvä, mutta muiden 199 edustajan istumapaikat eivät vielä.

                                                                                                    ****

Esitän kompromissiratkaisua istumajärjestykseen.

Istumapaikat on syytä jakaa nyt ja jatkossa uudella periaatteella, jossa täysistuntosalin eturivin paikat, molempien sivurivien paikat oikealla ja vasemmalla laidalla sekä takarivin paikat salin molemmin puolin on istutettu vähintään kahdella eri puolueella.

Istuntosalia ei enää jaettasi vain segmenteittäin tai sektoreittain, vaan salista muodostettaisiin ikään kuin napakoordinaatisto ja jako siis myös syvyyssuunnassa.

Puolueita siis "levitettäisiin" salin leveyssuunnassa.

Jatkossa sekä salin vasemmistopuolueiden vasemmalla laidalla että porvaripuolueiden oikealla laidalla istuisi vähintään kaksi puoluetta eikä vain yksi puolue kuten tähän saakka lähes poikkeuksetta on aina istunut. Täysistuntosalin napakoordinaatistossa olisi aina siis vähintään kaksi sädettä.

Näiden vähintään kahden puolueen paikat laidoilla valittaisiin niin, että puolueiden kansanedustajien painopiste molemmilla puolueilla olisi kutakuinkin yhtä kaukana reunasta. Kumpikaan ei siis olisi lähempänä reunaa eikä myöskään miellettäisi kansan keskuudessa lähemmäksi reunaa kuin mitä toinen puolue on.

Ohessa kuvassa 1 on esitetty edellisen eduskunnan istumajärjestys, jossa RKP ja Vasemmistoliitto olivat asettuja yksin sivustoille. Vasemmistoliittoa tuo ei ole tosin koskaan häirinnyt, päinvastoin.

Kuvassa 2 on esitetty istumajärjestys, jonka esitän kompromissina ja joka saattaisi olla hyväksyttävissä eri puolueissa. Vasemmalla reunalla ovat Vasemmistoliitto ja SDP samalla tavalla yhtä reunalla. Oikealla reunalla puolestaan ovat Kokoomus ja Perussuomalaiset samalla tavalla yhtä reunalla.

Kumpi on reunojen suurempi puolue, saisi päättää, haluaako istua lähempänä vai kauempana salissa puhemiehestä katsottuna.

Kuvassa 2 on huomattava, että eduskunnan puhemies on tällä hetkellä Antti Rinne ja SDP:llä on salissa siis 39 istumapaikkaa. Puhemiehellä ei ole salissa istumapaikkaa muiden kansanedustajien keskuudessa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu