Perussuomalaiset – kaappauksien ja ristiriitojen jatkuva puolue

Luovutetun Karjalan Jaakkimasta kotoisin ollut Veikko Vennamo perusti Suomen Maaseudun Puoluetta ja Perussuomalaisia edeltäneen Suomen Pientalonpoikien Puolueen 1950-luvun lopulla.
Perussuomalaiset viettää tänä vuonna oikeastaan siis syntymänsä 60-vuotisjuhlia. Suomen Pientalonpoikien Puolueen perustava kokous pidettiin Pieksämäellä 9.2.1959.
Veikko Vennamon juuret olivat Maalaisliitossa. Kekkosen voitettua vuoden 1956 vaalit Veikko Vennamo alkoi pian riitautua juuripuolueensa kanssa.
Riidoissa kyse oli kaikesta mahdollisesta, mutta ulkopoliittisesti kyse oli Suomen suhteista kommunistiseen itänaapuriimme. Vennamon linja oli eri kuin Kekkosen linja. Vennamon ajatusmaailma oli kommunismin vastainen. Oli ollut kommunismin vastainen jo nuoruusvuosista.
Kekkonen oli luonteeltaan itsepäinen ja periksiantamaton mies. Vennamo oli luonteeltaan itsepäinen ja periksiantamaton mies. Kaksi itsepäistä eivät tule toimeen keskenään. Periksi antaminen piiruakaan ei tule kysymykseen.
Kun keskustalaiset muuttivat vuonna 1965 puolueensa nimen Maalaisliitosta Keskustapuolueeksi, myös Vennamo muutti puolueensa nimen. Suomen Pientalonpoikien Puolueesta tuli Suomen Maaseudun Puolue (SMP).
****
Kylmän sodan aikana etenkin 1960- ja 1970-luvut ovat Suomelle häpeällistä aikaa.
Häpeälliseksi nuo ajat tekevät Suomen epäterveet suhteet Neuvostoliittoon. Neuvostoliitto sai Suomesta suomalaisten suurella myötävaikutuksella poliittisen vaikuttamisen yliotteen. Suomen ulkopoliittisen linjan arvostelulle ei ollut tilaa. Toisinajattelijat tuupattiin marginaaliin.
Kannamme edelleenkin noina kylmän sodan aikoina syntynyttä painolastia idänsuhteissamme. Sen huomaa presidentti Niinistön tavasta toimia ulkopolitiikan ohella myös sisäpolitiikassa.
Suomettuminen on hyvä termi kuvaamaan Suomea monessa. Erittäin hyvä ja kuvaava termi edelleen monessa.
Helsingin Sanomissa oli lauantaina 8.2.1969 sivulla 10 juttu otsikolla ”Pravda arvosteli Sdp:n ja oikeiston edustajia”.
Juttu on luettavissa Helsingin Sanomien Aikakoneesta (HS Aikakone), joka tosin edellyttää digilehtitilausta. Jutusta on kuvakaappaus tämän kirjoituksena kuvana 1. Jos olet kirjautuneena aikakoneeseen, löytyy juttu HS-näköislehti 8.2.1969, s. 10-11 -linkistä. Ilman kirjautumista sivu ei aukene.
Helsingin Sanomien juttu perustuu Neuvostoliiton kommunistisen puolueen keskuskomitean äänenkannattaja Pravdan 7.2.1969 julkaisemaan juttuun, joka on suomennettu 8.2.1969-päivän lehdessä kokonaisisuudessaan.
"Kaiken tämän takana häämöttää tietty poliittinen linja, jonka inspiroijia ovat äärimmäiset oikeistopiirit, jotka ovat tiiviisti yhdessä lännen monopolipääomiin. Nämä piirit poliittisesta realiteetista ja Suomen kansan eduista välittämättä, pyrkivät kaikin tavoin murtamaan ajan koken läpäisseen Suomen nykyisin ulkopoliittisen linjan, joka perustuu ystävyyteen Neuvostoliiton kanssa ja saattamaan Suomen uudestaan länsivaltojen imperialistisen politiikan vanaveteen."
Niinpä huomio kiinnittyy siihen, että sellaiset hillittömät suomalais-neuvostoliittolaisen ystävyyden vastustajat kuten T. Junnila, G. Ehrnrooth ja V. Vennamo, ovat selvästi aktivoineet toimintaansa tähän suuntaan. He esittävät mm. eduskunnassa avoimia kehotuksia tarkistaa Suomen ulkopolitiikkaa, pyrkivät tuottamaan suoranaista vahinkoa neuvostoliittolais-suomalaisille suhteille kaikilla aloilla."
Kokoomuksen Tuure Junnilaa, RKP:n George C. Ehrnroothia ja SMP:n Veikko Vennamoa ei voinut syyttää ainakaan epäterveestä Venäjä-myönteisyydestä tai kommunismimyönteisyydestä.
George C. Ehrnrooth kuului vielä vuonna 1969 RKP:hen, mutta siirtyi myöhemmin 70-luvulla Perustuslailliseen kansanpuolueeseen.
Pravda arvosteli noita kolmea herraa myös monessa muussa kirjoituksessa. Suomessa SKDL ja varsinkin puolueen taistolaissiipi leimasivat Junnilan, Ehrnroothin ja Vennamon heidän Neuvostoliitto-arvostelunsa vuoksi äärioikeistolaiseksi. Samaa leimaa antoivat heille myös muut puolueet.
Nämä kolme herraa tulivat tunnetuksi Urho Kekkosen ulkopoliittisen linjan, kommunismin ja Neuvostoliiton arvostelijoina.
Heidät leimattiin siis Pravdan opastuksella ”äärimmäisten oikeistopiirien” edustajiksi. Nykyisin käytettäisiin äärimmäinen oikeistopiiri -termin tilalla oikeistopopulisti-termiä tai äärioikeisto-termiä.
Kun Suomen kylmänsodan ajan historiaa katsotaan nyt jälkiviisaasti, nuo kolme herraa olivat oikeassa. Noina aikoina ei ollut helppoa olla oikeassa ja eri mieltä. Ei todellakaan. Nostan heille hattua ja kumarran syvään rohkeudesta.
****
Nyt Perussuomalaiset ovat kääntäneet puolueensa vanhaa ulkopolitiikkaa 180 astetta. Puolueelle idästä on tullut länsi ja lännestä itä. Neuvostoliitto-vastaisuudesta on tullut Venäjä-mielisyys. Länsimielisyydestä on tullut EU-vastaisuus. Tuo olisi ollut täysin mahdotonta Vennamon aikana.
Mitenkähän Veikko Vennamo kommentoisi nyt vaikkapa perussuomalaisen eurovaaliehdokas Olli Kotron Venäjä-kannanottoja?
Vennamon aikaan Kotron kannanotoille ei puolueessa olisi ollut minkäänlaista tilaa. Jussi Halla-ahon puolueessa tuollaiselle kannanotoille löytyy paljon ja itse asiassa ihan rajattomasti tilaa. Samoin Laura Huhtasaaren, Tom Packalénin ja Juho Eerolan Venäjä-myönteisille kannanotoille.
Kannanotot ovat kannanottoja, mutta Vennamon johtamassa puolueessa kannanottojen lisäksi itse kyseisille herroille ja leidille ei olisi löytynyt tilaa. Tuskin siis olisivat edes puolueen riveissä. Kotrolla ei olisi ollut pienintäkään mahdollisuutta puolueessa. Jussi Halla-ahon puolueessa tuollaisille herroille ja tuollaiselle leidille on löytynyt hyvin tilaa.
Laura Huhtasaarelle löytyi tilaa jopa ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajaksi asti. Totean Huhtasaaresta ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana: käsittämätöntä, kerrassaan käsittämätöntä. Puolue ei selvästikään ole Jussi Halla-ahon hallinnassa.
****
Perussuomalaiset ja sen edeltäjä SMP ovat olleet hajaannuksen puolue. Puolue on hajotettu jo kahdesti.
Vuoden 1970 eduskuntavaaleissa SMP sai todellisen suurvoiton ja 18 kansanedustajaa. Puolue säilytti edustajamäärän vuoden 1972 hajotusvaaleissa. Puolue kuitenkin hajosi, kun 12 kansanedustajaa erosi ja perustivat uuden puolueen. Suomen kansan yhtenäisyyden puolue (SKYP) merkittiin puoluerekisteriin 29. joulukuuta 1972.
Puolue hajosi hallitsemattomaan kasvuun. Vuoden 1966 vaaleissa Suomen Pientalonpoikien Puolueella oli vain yksi edustaja, Vennamo itse. Neljän vuoden päästä tuli 17 edustajaa lisää.
Toinen puolueen hajoaminen tapahtui vuonna 2017, kun Perussuomalaisten nykyinen puheenjohtaja valittiin tehtäväänsä. Puolueesta lähteneiden kansanedustajien muodostama Sininen tulevaisuus -puolueen tulevaisuus oli vieläkin karumpi kuin SKYP:n. Puolue kuoli käytännössä vuoden 2019 eduskuntavaaleissa.
Ei kahta ilman kolmatta. Perussuomalaiset tulee hajaantumaan vielä. Puolueen ovat hajottaneet kahdesti sellaiset kokemattomat kansanvoimat, joille on tarjottu helppo mahdollisuus liittyä puolueeseen ja joilla on ollut kansaa kosiskeleva yhden asian agenda. Nopean vaalivoiton tuomaa poliittista kokemattomuutta ei ole kyetty puolueessa hallitsemaan. Puolueen puheenjohtaja tai hänen linjansa on avoimesti haastettu ja syrjäytetty. Soini selkeästi ja lopullisesti 2017. Vennamo selkeästi, mutta ei lopullisesti 1972.
Halla-ahon onni on se, ettei Suomessa ratsasteta Venäjä-myönteisyydellä. Venäjä-mielisyys ei räjäytä vaaleissa jytkyjä eikä tsunameja, mutta riittiä kyllä hajottamaan puolueen.
****
Jussi Halla-ahon ura Perussuomalaisissa alkoi 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen jälkipuoliskolla. Vuoden 2007 eduskuntavaaleissa Halla-aho keräsi Helsingin vaalipiirissä Perussuomalaisten sitoutumattomana ehdokkaana 2 215 ääntä. Halla-aho oli suosituin perussuomalainen Helsingissä, mutta puolue jäi ilman kansanedustajapaikkaa.
Vuonna 2009 Halla-aho mieli europarlamenttiin. Soini kuitenkin esti Halla-ahon ehdokkuuden ja varmisti näin omaa asemaansa ehdokkaana. Soini myös pääsi europarlamenttiin. Uskallan väittää, että prosessista jäi paljon Halla-aholle hampaankoloon.
Maahanmuuttovastaiset aktiivit aloittivat Juha Mäki-Ketelän johdolla nimienkeruun Halla-ahon pääsemiseksi eurovaaleihin, mutta Halla-aho kieltäytyi valitsijayhdistyksen tarjoamasta ehdokkuudesta.
Voittaakseen vuoden 2011 eduskuntavaalit Timo Soini havitteli riveihinsä ehdokkaiksi henkilöitä, jotka olivat vaatineet Suomen maahanmuuttopolitiikan tiukentamista. Soini halusi estää potentiaalisen kannatuksen valumista Juha Mäki-Ketelän ja kumppanien perustamaan ja 8.10.2010 puoluerekisteriin merkittyyn Muutos 2011 -puolueeseen. Puolue tunnetaan myös lyhyemmällä nimellä Muutos.
Halla-aho ei ollut vielä vuoden 2011 vaalien lähestyessä Perussuomalaisten jäsen ja harkitsi ehdokkuutta myös Muutos 2011 -puolueessa. Hän oli kuitenkin siis kieltäytynyt eurovaaliehdokkuudesta Juha Mäki-Ketelälle, joka hieman myöhemmin perusti vuonna 2010 tuon Muutos 2011 -puolueen.
”Minulle syntyi mielikuva, että perussuomalaisissa oltiin huolissaan Muutos 2011 -puolueesta ja nähtiin se, että minulla on kannatuspotentiaalia siellä, ja pelättiin sitä, että lähden mukaan hankkeeseen. Perussuomalaisten puolelta tuli aloite, että lähtisin heidän ehdokkaakseen.” on Halla-aho todennut osallistumistaan vuoden 2011 vaaleihin (Perussuomalaisten hajoamisen historia, Into 2017).
Soinin ajatusmaailma oli, että Muutos 2011 -puoleen Perussuomalaisille haitalliseksi muodostuva mahdollinen menestys estettäisiin erityisesti Halla-aholla.
”Siinä oli konkreettinen riski, että Muutos 2011 -hankkeesta tulee jotain ja että ne ihmiset, jotka alustavasti olivat lähteneet perussuomalaisten toimintaan mukaan, olisivat joukolla poistuneet siitä. Sitähän emme saa koskaan tietää, miten perussuomalaisille olisi käynyt, mutta sen vahvan vaikutelman sain, että tästä nimenomaan oltiin puolueessa huolissaan. Timo kyllä ymmärsi sen, että [maahanmuutto] on poliittisesti merkittävä ja perussuomalaisille tärkeä, jos puolue haluaa etsiä suuntia, joissa kannatusta on saatavilla.” on Halla-aho todennut (Perussuomalaisten hajoamisen historia, Into 2017).
Kyse oli siis maahanmuuttovastaisten äänestäjien äänien keräämisestä puolueelle. Samat piirit onnistuivat saamaan puolueen täydelliseen hallintaan kesän 2017 puoluekokouksessa. Vallansiirto tapahtui toki laillisessa järjestyksessä, mutta osoitti, ettei puolue ole aina – jos koskaan – puheenjohtajansa hallinnassa.
****
Me kaikki tiedämme, että Halla-ahon omat Venäjä-näkemykset eivät ole Venäjä-myönteisiä. Hän myös näkee Suomen Nato-jäsenyyden oikein ja kannattaa sinänsä Suomen Nato-jäsenyyttä, mutta ei voi Nato-jäsenyysvastaisen puolueen puheenjohtajana pitää Nato-asiaa esillä. Nato-asia on mennyt Halla-aholla epäuskottavaksi selittelyksi.
SMP:n jälkeisen Perussuomalaiset-puolueen ottivat hallintaan maahanmuuttovastaiset voimat vuonna 2017. Hidas prosessi kesti askel askeleelta koko 2010-luvun alkupuolen. Puoleen puheenjohtaja Timo Soini syrjäytettiin, kun hänen kaavailema uusi puoluejohto ei toteutunut.
Jussi Halla-aho ei ole Soinia kummoisempi, kun puhutaan puoleen hallitsemisesta. Halla-aho on itse asiassa sen luontoinen, ettei hän kykene pitämään koossa mahdollisesti hajoamaan pyrkiviä puoluejoukkoja edes Soinin veroisesti.
Halla-aho ei hallitse nyt puoleen Venäjä-myönteisiä edustajia. Soini ei hallinnut puoleen maahanmuuttovastaisia edustajia. Vennamo ei hallinnut puoleen maaseudun vähäväkisten kansanrivien edustajia.
Halla-aho ei hallitse Venäjä-myönteistä Olli Kotroa. Halla-aho ei hallitse Venäjä-myönteistä Laura Huhtasaarta. Soinin aikana Kotrolla ei olisi ollut mitään mahdollisuutta päästä Perussuomalaisten eurovaaliehdokkaaksi. Vielä vähemmän Vennamon aikaan.
On vain ajan kysymys, kun milloin puolueessa taas valta vaihtuu.
Hyvää tässä on se, että Suomen kansan keskuudessa ei koskaan ole ratsastettu Neuvostoliitto- ja Venäjä-myötäisyydessä lukuun ottamatta lyhyitä pakkoajanjaksoja suomalaisten kommunistien puristuksella heti sotien jälkeen.
Suomalaiset tietävät idästä puhaltavat jäätävät tuulet, eikä niille ja niiden edustajille anneta tilaa.
Hyvä esimerkki Venäjä-myönteisten hylkäämisestä on Perussuomalaisten Tom Packalén. Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa hän sai 5 089 ääntä, vuoden 2019 vaaleissa enää 2 028 ääntä. Ilman Halla-ahoa hänestä ei olisi tullut enää kansanedustajaa.
Tom Packalénin Venäjä-kannanotot olivat ihan mahdottomia edellisellä eduskuntavaalikaudella. Olen käsitellyt niitä aikaisemmin kirjoituksessa otsikolla ”Kansanedustaja Packalén, joko nyt uskot Venäjän syyllisyyteen hermomyrkkyiskussa” (US-blogi 6.9.2018).
Huomenna näemme, miten Venäjä-myönteiset perussuomalaiset eurovaaliehdokkaat pärjäävät vaaleissa.
Eduskuntavaalien kannatusluvut tulevat olemaan puolueelle utopiaa. Se on selvä. Perussuomalaiset veikkasivat Halla-ahon johdolla ja Huhtasaaren, Kotron sekä kumppaneiden avittamana väärää Venäjä-hevosta.
Suomessa ratsastetaan suomalaisella Suomenhevosella eikä kuuna päivänä millään venäläisellä Vladimirintyöhevosella.
Soini tunsi ja tuntee myös venäläiset hevoset, Halla-aho ei.
Soini oli painolasti puolueelle ja hajoamiselle oli ”iso tilaus sisässä”. Kentän laaja kannatus suunnanmuutokselle. Nyt samanlaista painetta kentältä ei ole.
Perussuomalaisten hajoamiselle on tällä hetkellä sekin este ettei ole ketään uskottavaa hahmoa eikä agendaa johtamaan puoluetta hajoamiseen eikä menestyksekkäästi hajoamisen jälkeen. Olli Kotrosta ei ainakaan siihen ole. Äänestäjien massat menetettäisiin välittömästi. Olisi typerää lähteä johonkin tuollaiseen leikkiin.
Suomalaiset kuitenkin ymmärtävät rauhallisen suhtautumisen ja tasapainoisen politiikan tekemisen eniten omakseen ja sitä Halla-aho on tällä hetkellä kykenevin tarjoamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Timo Soini voi olla hyvinkin oikeassa väittäessään Halla-aholla olevan huonohko johtaja. PS:n Italian seikkailu puhuu puolestaan.
Mitä sitten tulee Venäjän myötäilyyn, SMP oli pakotettu luopumaan Vennamon idänpoliittisesta linjasta 1980-luvun alussa päästäkseen hallitukseen.
Ilmoita asiaton viesti
”Halla-aho ei hallitse Venäjä-myönteistä Olli Kotroa. Halla-aho ei hallitse Venäjä-myönteistä Laura Huhtasaarta.”
On tärkeää, että molempien yhteydet Venäjään selvitetään.
Tuskin Venäjä -myönteisyys on kansanedustajille haitaksi.
Ei näyttänyt olevan America First -slougankaan.
Merkittävämpänä pidän nyt, että maamme itsemääräämisoikeus säilyy, EU:sta huolimatta.
Ilmoita asiaton viesti
Halla-aho saattaa pitää Venäjää uhkana, mutta onko ylipäätään mitään asiaa, jota hän pitäisi mahdollisuutena? Hän on venäläisestä kirjallisuudesta tuttu nihilistinen hahmo, kuten Nya Argus kirjoittaa. ”Missä ihminen, siellä ongelma” sopii tunnuslauseeksi ehkä vielä paremmin Halla-ahon kuin Stalinin suuhun.
Halla-ahon mielipiteet taloudesta ovat jokseenkin neuvostoliittolaisia. Hän inhoaa vapaata liikkuvuutta ja haluaa rajoittaa taloudellisia vapauksia. Ympäristöä tuhoavaa suursellutehdasta hän tietysti kannattaa.
Ilmoita asiaton viesti
Jos vertaillaan eduskuntavaalien 2015 ja 2019 jälkeisiä aikoja on todettava, että Perussuomalaiset näyttäisivät nyt panneet venäjämyönteisyyden suhteen ”pellit auki.” Käsitykseni mukaan puolueen johto tietää tasan tarkkaan, mitä on tekemässä. On turha puhua siinä mielessä ”hyödyllisistä idiooteista.” Puolan ja Ruotsin ”sisarpuolueiden” pesäero Italian Matteo Salviniin kertoo sen. Pesäero johtuu nimenomaan Matteo Salvinin suhteesta Putiniin, joka ei tunnu Huhtasaarta ja Kotroa häiritsevän.
Vaalitulos olisi saattanut olla toinen viime eduskuntavaaleissa, jos nämä yhteydenotot Salviniin ym. olisivat tapahtuneet ennen eduskuntavaaleja. Matteo Salvini luokitellaan kuuluvaksi äärioikeistoon ja se tulee esille mm. hänen henkilöhistoriassaan.
“His political views have been described by British websites The Guardian and The Independent as on the far-right.”
https://en.wikipedia.org/wiki/Matteo_Salvini
Ilmoita asiaton viesti
Kotro kävi Salvinin luona jo 8.4. Yritin siitä blogeissani pitää meteliä, mutta suuret mediat kiinnostuivat asiasta vasta eduskuntavaalien jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Salvinille on tullut merkittävä avustaja medianhallinnassa Steve Bannon Trumpin luoja Trisultiin Italiaan.
Dagen Nyheter sunnuntainumerossa 19-05-2019.
Ilmoita asiaton viesti
Halla-aho on selvästi oikea älykkö joka tietää asioista ja osaa perustella kantansa. On suoranainen vahinko että isoon porukkaan mahtuu harvinaisen paljon noita vähemmän älykkäitä älämölisijöitä jotka taas pilaavat asiallisten persujen maineen.
Halla-ahon viaksi voi lukea sen ettei hän porukassaan osaa tai halua selvittää noille vähemmän älykkäille Suomen etua Nato-asiassa. Hän ei myöskään osaa tehdä kauppaa muiden puolueiden kanssa joista Kokoomus voisi olla se hyödyllisin ja lähin kumppani.
Itseäni ei yhtään surettaisi jos persut heittäisivät venäjäjäidiootit ja rasistit hevon kuuseen puolueesta.
Ilmoita asiaton viesti
Halla-ahon ajattelutyyli on looginen ja vastustajien on sitä vaikea haastaa, jos ei tunne käsiteltävää asiaa perinpohjin ja jos päässä ei ole riittävästi toimivia aivosoluja.
Toinen asia Halla-aholla on omien joukkojen hallinta ja johtaminen. Henkilö, joka on fiksu asioissa, ei välttämättä kykene pitämään joukkojaan kasassa ja linjassa. Kyse on henkilöjohtamisesta.
Tuosta jälkimmäisestä Halla-aholla ei ole vielä näyttöä eikä häntä vielä asiassa ole kunnolla haastettu.
Kotron ja kumppanien Venäjä-sekoilu sekä nuorisojärjestön twiittisekoilu osoitti, ettei tilanne ole puolueessa hanskassa.
Halla-aholle vinkki: ei riitä, että jälkikäteen moititaan tai nimetään törkyturviksi, kun vahinko on jo tapahtunut.
Saattaa olla, että Halla-aho tarvitsisi rinnalleen paimenen, joka pitäisi lammaslauman polulla. Laura Huhtasaaresta ei ainakaan tuon joukon paimeneksi ole.
Ilmoita asiaton viesti
Eikä myöskään Putkosesta.
Ilmoita asiaton viesti
Jos nuorisojärjestöltä viedään rasismi pois niin lakastuisiko nuorisojärjestö helposti hallittavaksi?
Ilmoita asiaton viesti
Uusi PJ kesällä Mauri Peltokangas
Ilmoita asiaton viesti
Jälleen kerran mainio blogi Ari Pesonen!
Perussuomalaisilla on näkemyksiltään todella monimielistä (mielipuolista?) jäsenistöä. Jos heissä on läpileikkaus Suomen kansasta, niin voi maamme tulevaisuutta voi! ( Tosin voivotella on syytä myös näkyvissä olevasta hallitusratkaisusta.)
Ja valiokuntien puheenjohtajistossa on onnettomia valintoja. Esiin tuotu Huhtasaari yhtenä käsittämättömimmistä.
Olen samaa mieltä kuin useat muut, että vaikka Halla-aho on muuten fiksu mies, niin johtaja-ainesta ei hänessä oikein ole. Liiaksi tiedemiesmäinen.
Ilmoita asiaton viesti
Pertti Rampanen:
”Olen samaa mieltä kuin useat muut, että vaikka Halla-aho on muuten fiksu mies, niin johtaja-ainesta ei hänessä oikein ole. Liiaksi tiedemiesmäinen.”
Juuri tältä näyttää tilanne olevan. Jäämme odottamaan uutta PS:n hajoamista.
Ilmoita asiaton viesti
Kun Kokoomuksesta ilmaantuu ennen vaaleja maahanmuuttokriittisiä ehdokkaita, ei Kokoomus ole hajoamassa vaan hajauttamassa kannatusta. Kokoomuksen tavaramerkki ovat olleet nämä puolueen linjasta poikkeavat ehdokkaat keräämässä äärilaidoilta ääniä.
Median heijastaessa ”isolle scriinille” näitä perussuomalaisten edesottamuksia, syntyy herkästi väärä kuva mittasuhteista ja dynamiikasta puolueen sisällä, joten en vetäisi yhtäläisyysmerkkejä medianäkyvyydelle ja todelliselle painoarvolle Perussuomalaisissa.
Ilmoita asiaton viesti
Maahanmuuttokriittisyys ja Kotron tapainen Venäjä-myönteisyys on kaksi aivan eri asiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Toki, mutta en vertaakaan niitä keskenään.
Ilmoita asiaton viesti
Ei pidä aliarvioida perussuomalaisten kannattajakunnan tyhmyyttä. Jouni Snellmanin blogissa tämän porukan eräs suuri ajattelija esitti kysymyksenasettelun: ”Putin vai Muhammad”. Suomen uutisten kommentointipalstalla esiintyy henkeä, joka pitää tätä kysymyksen asettelua relevanttina ja toteavat valitsevansa Putinin. Vaikka perussuomalaisilla jäisi Euroopan parlamentin vaaleissa jytky tulematta niin heikko arvostelukyky pysyy tässä porukassa. Venäläismielisyys ei katoa hetkessä.
Ilmoita asiaton viesti
Itseänikin nauratti tuo asettelu Putin – Mohammed. Osoittaa hyvin minkälaisia älyköitä täällä esiintyy. Voi olla isänmaallista mutta ei suomalaista tai Suomea koskevaa. Ymmärtäisin kysymysasettelun jos asuisin Venäjällä Kaukasuksella ja olisin venäläinen.
Ilmoita asiaton viesti
”Putin vai Muhammad” on todellakin puhdasta harhautusta. Kyseiset henkilöt eivät ole vaihtoehtoja, ja vielä vähemmän tyhmimmänkään perussuomalaisen ei pidä tehdä valintaa heidän välillään.
Kysymyksen asettelu on suunnilleen samaa tasoa, kuin kysyisi autottomalta, otatko Michelinin vai Nokian renkaat.
Kuvaa perusuomalaisten tämänhetkistä hätää Venäjä-asioissa.
Lisäksi kaveeraminen Putinin kanssa ei tuo eikö vie islamia yhtään lähemmäksi tai edemmäksi meitä.
Ilmoita asiaton viesti
Pitkässä juoksussa vaihtoehdot saattavat olla: islam tai jotakin muuta. Muslimien määrän lisääntyessä, voimme päätyä esim. Egyptin tapaiseen hallintomalliin seuraavien 100 vuoden kuluessa.
Ilmoita asiaton viesti
Joo
Ilmoita asiaton viesti
Pudotan arvaukseni 50 vuoteen. Islam on Euroopassa. Tämä ongelma tultaneen ratkaisemaan jollakin tavalla.
Meillä Ruotsissa on jo alettu karkoittaa pahimpia islamisteja!
Ilmoita asiaton viesti
Uusi joo
Ilmoita asiaton viesti
On sen verran jo ikää, että 50 vuoden päästä en ole enää katsomassa ilmastonmuutosta enkä islamia. Äänestänkin vähän ajallisesti läheisempien asioiden takia.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmastonmuutoksesta en tiedä, mutta islamin uhka on tätä menoa paljon lähempänä kuin 50 vuoden päässä todellisesta kulminoitumisesta.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän se venäjämyönteisyys korjaannu kun Steve Bannon Trumpin luoja tukee mediavaikuttamista äärioikeistolle Trisultissa Italiassa.
Dagens Nyheterin iso artikkeli 19-05-2019.
Ovat suurvaltojen suosiossa.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta kukaan ei huolissaan Venäjän geopoliittisesta vaikutusvallasta ja miten se hyödyntää ja laajentaa sitä kaasuputkien kanssa. On jo olemassa teesi, ”Venäjä on suomettanut Saksan”.
Ilmoita asiaton viesti
Aika huolissaan ollaan oltu ja aika monta kirjoitusta olen kirjoittanut NS2:sta ja Saksan vahingollisesta Venäjä-suhteesta Euroopalle. Kirjoituksia on varmaan kymmenkunta. Käy lukemassa.
Toivoni on nyt Yhdysvalloissa ja sen asettamissa NS2-pakotteissa.
Ilmoita asiaton viesti
On Saksassakin herätty, ja Suomessa:
Fortumin Uniper mukana Saksan ensimmäisessä LNG-terminaalissa
Fortumin osakkuusyhtiö Uniper lähtee aggressiivisesti mukaan LNG-bisneksiin Saksassa. Uniper perustaa maan ensimmäisen LNG-tuontiterminaalin Wilhelmshaveniin yhdessä Mitsui O.S.K. Linesin kanssa.
https://navigatormagazine.fi/uutiset/satamat-ja-lo…
Germany’s First LNG Terminal Is The Right Move For Europe’s Energy Security
https://www.forbes.com/sites/arielcohen/2018/11/13…
UPDATE 1-Germany set to have at least 2 LNG terminals -minister
https://www.reuters.com/article/germany-lng/update…
Ilmoita asiaton viesti
Aivan! Tämän blogin kirjoittajalta voisi perätä blogia aiheesta. Esimerkiksi hän olisi voinut todeta asiasta:
”Nykyisen pääministeri Juha Sipilän puheet siitä, että kaasuputket ovat Suomelle vain ympäristökysymys tai taloudellinen kysymys ilman muuta politiikkaa, on osoitus joko pääministerin tietämättömyydestä tai tarkoituksellisesta harhauttamisesta. Hävettävää puhetta henkilöltä, joka on saanut insinöörin koulutuksen.”
http://aripesonen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/266618…
Lisäksi esimerkiksi Alpo Rusin tapa vaieta asiasta on huomionarvoinen:
”Energiapolitiikasta on tullut osa Venäjän ulkopolitiikkaa. Sen vuoksi Alpo Rusin mielestä Nord Stream 2 kaipaisi uutta harkintaa, Keskisuomalainen kirjoittaa.
”Venäjä on käyttänyt energiapolitiikkaa geopoliittisen vaikutusvallan hyväksi. Sitä ei ole edes peitelty. (…) On ymmärrettävää, miksi Baltian maat ja Puola vastustivat jo aiemmin Nord Stream -kaasuputkea. Nyt on esillä Nord Stream 2 -hanke, jota ei tulisi toteuttaa, mikäli EU ei ole yhtenäinen asiassa, koska EU on toteuttamassa Euroopan energiaunionia.””https://www.talouselama.fi/uutiset/alpo-rusi-ksmlssa-itameri-ei-ole-rauhan-meri-naton-ulkopuolella-suomi-olisi-yksinainen-susi/472535b7-1c63-3b08-bd6c-fb53ee8005d4
Ilmoita asiaton viesti
Puolakin on hakenut ratkaisua:
BALTIC PIPE: GAS PIPELINE, CONNECTING DENMARK AND POLAND WITH NORWAY’S GAS FIELDS
EU has included Baltic Pipe on its list of key infrastructure projects that are of common interest to Europe – also known as “PCI projects”. This is due to the essential role Baltic Pipe could play in contributing to the development of Europe’s internal market for gas, and the fortification of EU’s security of supply.
https://en.energinet.dk/Infrastructure-Projects/Pr…
ja saa nähdä miten tässä käy
Nord Stream 2 törmäsi vaikeuksiin Tanskassa
Tanskan viranomaisten vaatimukset maakaasuputken reitin muuttamisesta saattavat viivästyttää hanketta vuosilla.
https://yle.fi/uutiset/3-10714857
Ilmoita asiaton viesti
Tanska on Yhdysvaltain toiseksi läheisin liittolainen Euroopassa Iso-Britannian jälkeen. Sitten tulee Viro ja Puola.
Tanskalta tuskin tulee mitään lupaa NS2-putkelle ennen kuin Yhdysvallat on tehnyt päätöksensä putkeen liittyen (mahdolliset pakotteet).
Ilmoita asiaton viesti
Risto energia on aseiden lisäksi ainoa tulonlähde köyhälle maalle.
Venäjä tässä rippuvainen on, onhan Saksalla mahdollisuus Trumpin vähän kalliimpaan kaasuun mutta saksalainen on tarkka ei asutuskeskuksissakaan katuvaloa ole kuin risteyksissä.
Ilmoita asiaton viesti
Vennamolta tuskin olisi tullut sellaista maahanmuuttovastaisuutta pakolaisia kohtaan kuin perussuomalaisilta. Hän oli itse ollut vastuussa yli 400.000 Karjalan pakolaisen asuttamisesta ja ymmärsi myös henkilökohtaisten kokemuksiensa kautta tilanteen, jossa joutuu lähtemään evakkoon.
Populistihan hänkin oli, munkkiniemeläinen lakitieteen lisensiaatti, joka valitsi apureikseen pohjoiskarjalaisia talonpoikia, jotka eivät osanneet lausua D-kirjainta, saadakseen MAASEUDUN puolueelle kuuluvat äänet. Mutta aitoa empatiaa pientä ihmistä kohtaan hänellä oli oikeasti, ei vain puheissa niin kuin nykypersuilla.
Ilmoita asiaton viesti
Karjalasta turvaan saatetut ihmiset eivät olleet pakolaisia, vaan he olivat evakkoja. On hyvä ymmärtää ero evakon ja pakolaisen välillä. Evakko juontuu sanasta evakuointi eli ihminen saatetaan turvaan oman maan rajojen sisäpuolella. Pakolainen tulee taas maan rajojen ulkopuolelta. Esimerkiksi isovanhempani eivät olleet pakolaisia, vaan he olivat evakkoja. Isohko maatila jäi itänaapurin ryöstämänä Voipialan kylään Kivennavalle.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Evakuointi
Ilmoita asiaton viesti
”Pakolainen tulee taas maan rajojen ulkopuolelta.”
Siinä tapauksessa ainakin äitini ja hänen lapsuuden perheensä olivat pakolaisia, koska he pääsivät muuttamaan Suomeen maan rajojen ulkopuolelta vasta toukokuun lopulla 1940 jouduttuaan siviilivangeiksi talvisodan puhjettua.
Ilmoita asiaton viesti