Halla-aho veikkasi väärää hevosta ja hävisi

Se yllättää minua itse asiassa jonkin verran, että suomalainen puolue näyttää liittoutuvan italialaisten ja ranskalaisten Venäjän-ystävien kanssa. Sitä on vaikea ymmärtää. Olen pettynyt.” (HS 9.5.2019).

Noin lausui Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkerson Helsingin Sanomien haastattelussa. Hän oli sangen pettynyt Perussuomalaisten toimintaan eurovaalien alla. Todella pettynyt.

Ruotsidemokraatit ja Perussuomalaiset kuuluvat vielä tällä vaalikaudella EU-parlamentissa samaan ECR-ryhmään. Alkavan kauden ratkaisut ovat vielä auki.

Perussuomalaiset liittoutui italialaisen oikeistopopulistisen Lega-puolueen kanssa, jota johtaa Italian sisäministeri Matteo Salvini. Salvini on populistien populisti. Oikea emäpopulisti. Perussuomalaisten sanomisten perusteella liittoutuminen on oikea termi. Viittaan Huhtasaaren sanomisiin, joista jäljempänä enemmän tässä kirjoituksessa.

Salvinin johtaman liittouman tarkoitus on koota ja luoda EU-parlamenttiin uusi oikeistopopulistinen ryhmä italialaisten johdolla. Mukana on myös Ranskan kansallinen liittouma Marine Le Penin johdolla.

Pidän yllättävänä, että  Ranskassa ei taideta tietää italialaismeiningin pohjimmaista ideaa. Suomen tavoin Ranskassakaan ei taideta tunnistaa, mikä ketunhäntä Salvinilla on kainalossa. Sama ketunhäntä oli aikanaan kainalossa myös kreikkalaisella pääministerinäkin istuneella Aléxis Tsíprasilla, joka liehitteli myös Salvinin tapaan venäläisiä ja suhmuroi kaikella muulla epämääräisellä saadakseen EU:sta vain lisää vastikkeetonta rahaa Kreikan velkakriisissä.

Suomalaisäänestäjille syntyi sekä Halla-ahon että Huhtasaaren puheista selkeä käsitys, että Perusuomalaiset ovat hyvin sitoutuneita italialaiseen Matteo Salviniin ja hänen kaavailemaan oikeistopopulistiseen liittoumaan. Käsitystä vahvistivat vielä eurovaaliehdokas Olli Kotron Venäjä-myönteiset kannanotot.

                                                                                 ****

Salvinin hengenheimolaiset ja liittolaiskandidaatit saapuivat Milanoon 17. ja 18.5.2019.

Me aiomme koota kansallismielisen ryhmän, joka keskittyy kristillisten arvojen palauttamiseen, kansallisvaltioiden itsemääräämisoikeuden palauttamiseen ja haitallisen maahanmuuton torjumiseen”, Huhtasaari totesi Milanon kokouksesta etukäteen (HS 9.5.2019).

Ryhmän koonti on liittoutumista. EU-parlamentissa yhteinen ryhmä on liittoutumista.

Pohjoismaista Milanoon matkasivat Perussuomalaisten edustaja Suomesta, Tanskan kansanpuolueen edustaja Tanskasta ja lisäksi Ekren edustaja Virosta. Ruotsidemokraattien edustaja ei osallistunut Milanoon kokoukseen. Ruotsidemokraatit ovat toistaiseksi sanoneet tiukasti ei italialaisjohtoiselle ryhmittymälle.

Ruotsidemokraatteja on ärsyttänyt italialaisten ja ranskalaisten oikeistopopulistien Venäjä-myönteisyys, joka ei ruotsalaisille käy päinsä. Perussuomalaiset arvostelivat kovinkin sanoin Ruotsidemokraatteja puolueen ratkaisusta.

Se yllättää minua itse asiassa jonkin verran, että suomalainen puolue näyttää liittoutuvan italialaisten ja ranskalaisten Venäjän-ystävien kanssa. Sitä on vaikea ymmärtää.”, Ruotsidemokraattien johtaja Jimmie Åkesson totesi siis Helsingin Sanomille (HS 9.5.2019 ja HS 18.5.2019).

Ruotsidemokraatit tekee sisäpolitiikkaa ja tuntuu, että kun mitään muuta ole keksitty, on otettu tällainen lyömäase kuin Venäjä. Toivon, että he tulevat järkiinsä ja haluavat puolustaa kansallista ja itsenäistä Eurooppaa.”, Huhtasaari vastasi (HS 18.5.2019).

                                                                                 ****

Nyt on tulosten laskun aika. Oliko Perussuomalaiset vai Ruotsidemokraatit oikeassa?

Vetosiko europarlamenttivaaleissa äänestäjiin pohjoismainen Venäjä-kriittinen ja tiukan talouspidon linja, jota Ruotsidemokraatit kannattavat vai italialainen Venäjä-myönteinen löperön talouspolitiikan linja, johon Perussuomalaiset ovat kovalla otteella liittoutumassa.

Pohjolan kansat antoivat selkeän viestin. Pohjoismaisessa oikeistopopulismissa pidetään enemmän Ruotsidemokraattien linjasta kuin Perussuomalaisten linjasta. Ruotsidemokraatit päihitti yksinään kannatuskehityksessään niin Perussuomalaiset, Tanskan kansanpuolueen kuin Viron Ekren. Näyttö on selvä.

Perussuomalaisten ääniosuus oli vuoden 2014 EU-vaaleissa oli 12,9 prosenttia (222 457 ääntä) nyt vuoden 2019 vaaleissa 13,8 prosenttia (252 990 ääntä). Perussuomalaiset eivät kyenneet lähelläkään eduskuntavaalien kannatukseen. Paikkaluku säilyi kahdessa eikä puolue kyennyt saamaan toivomiansa lisäpaikkoja eikä toivomaansa lisäkannatusta. Jytkyt ja tsunamit jäivät haaveeksi.

Tanskassa Tanskan kansanpuolue romahti täysin. Tanskan kansanpuolueen ääniosuus oli vuoden 2014 EU-vaaleissa oli 26,6 prosenttia ja puolue oli Tanskan suurin EU-parlamenttipuolue. Vuoden 2019 vaaleissa Tanskan kansanpuolue sai enää 10,7 prosenttia äänistä. Puolueen paikkamäärä putosi neljästä yhteen.

Perussuomalaisten Salviniin liittoutumassa oleva Tanskan veljespuolue romahti siis täysin menettäen 15,9 prosenttiyksikköä ja 60 prosenttia äänistään ja peräti kolme paikkaa.

Virossa Salvinin liittolaisen Ekren ääniosuus oli vuoden 2014 EU-vaaleissa oli 4,0 prosenttia eikä puolue saanut yhtään edustajaa EU-parlamenttiin. Vuoden 2019 vaaleissa Ekre sai 12,7 prosenttia äänistä ja puolue lähes kolminkertaisti ääniosuutensa. Puolue sai tuolla äänipotilla yhden edustajan EU-parlamenttiin ja paikkamäärä kasvoi siis yhdellä edustajalla.

Ruotsissa omillaan ilman minkään sortin salvineja vaalit käynyt Ruotsidemokraatit puolitoistakertaisti kannatuksensa edellisistä vaaleista. Ruotsidemokraattien ääniosuus oli vuoden 2014 EU-vaaleissa oli 9,7 prosenttia ollen vasta Ruotsin viidenneksi suurin EU-parlamenttipuolue. Vuoden 2019 vaaleissa Ruotsidemokraatit sai 15,4 prosenttia äänistä ja kasvatti äänipottiaan yli puolella. Puolueen paikkamäärä kasvoi kahdesta kolmeen.

                                                                                 ****

Salvinin saldo Suomen Perussuomalaisissa, Tanskassa Tanskan kansanpuolueessa ja Virossa Ekressä oli miinus kaksi parlamenttipaikkaa. Salviinin liittolaiset menettivät siis yhteensä kaksi paikkaa Suomessa, Tanskassa ja Virossa. Salvinin pohjoismaiset liittolaiset kokivat vaalitappion.

Ruotsissa Ruotsidemokraatit kasvattivat vastaavasti edustajamääräänsä yksinään yhdellä.

Ruotsidemokraatit tekivät oikean ratkaisun, kun olivat lähtemättä mukaan italialaisten huteraan kelkkaan. Täällä Pohjolassa kuin nyt vain äänestäjät oikein luota italialaiseen taloudenpitoon eikä Venäjä-mielisyyteen.

Nähtäväksi kuitenkin jää, miten tässä kirjoituksessa mainitut puolueet lopulta oikein ryhmittyvät EU-parlamentissa.

Perussuomalaisilta vaati suurta typeryyttä lähteä niin näyttävästi italialaisten kelkkaan Olli Kotron vauhdittaessa vaaliteemana italialaisten lanseeraamaa Venäjä-mielisyyttä. Halla-aho teki strategisen virheen ja hyvä kun teki, kun olen Nato- ja EU-mielinen ja näen Venäjän realistisesti oman turvallisuutemme vuoksi.

Jos joku pitää Halla-ahoa fiksuna ja vielä enemmän jonkin sortin strategikkona, niin minä en ainakaan pidä. EU-vaaleissa Perussuomalaisilla ei ollut strategian häivääkään. Jytkyn ja tsunamin haalivat kokoon näissä vaaleissa Vihreät, joka tulee kaksinkertaistamaan paikkamääränsä, kun Iso-Britannia eroaa EU:sta.

Taas kerran nähtiin kuinka isänmaallisia ja kansallismielisiä Perussuomalaiset muka ovat Venäjä-mielisinä ja liittoutumalla italialaisten spagetinpurijoiden ja pitsanvääntäjien kanssa. Hyvä, kun suomalaiset äänestäjät näkivät, etteivät he ole isänmaallisia eivätkä kansallismielisiä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu