Viro lahjoittasi kenttätykkejä Venäjän uhkaamaan Ukrainaan, mutta salliiko Suomi lahjoituksen?

”Totta kai tilanne on hyvin herkkä Ukrainassa, ja meillä [Suomessa] on kait vanhastaan ollut kirjoitettunakin sellainen periaate, että sotaa käyville alueille ei aseita luovuteta.” (Yle 31.12.2021 ja Yle Areena 31.12.2021, nauhan kohta 7:31-9:20/10:19).
Noin lausui uudenvuoden aattona presidentti Sauli Niinistö Ylen Ykkösaamussa kysymykseen, voisiko Suomi sallia Viron lahjoittavan Ukrainalle Suomesta saatuja kenttätykkejä.
Niinistön mukaan Suomesta ei siis luovuteta aseita sotaa käyville alueille.
****
Viron aikeista toimittaa aseita Venäjän uhkaamalle Ukrainalle uutisoi Suomessa Yle (Yle 30.12.2021) lähteenä Viron yleisradioyhtiö ERR:n saman päivän juttu (ERR 30.12.2021).
Viro osti 122 mm:n tykit Suomesta vuonna 2009. Viro maksoi tuolloin 31 miljoonaa Viron kruunua 42 haupitsista ja niiden ammuksista. Kuinka paljon kauppaan kuului ammuksia, ei ole julkisessa tiedossa.
Suomi puolestaan osti neuvostovalmisteiset haupitsit yhdistyneen Saksan itäisen Saksan asevarastoista 1990-luvun alussa, kun Neuvostoliitto oli hajonnut ja noita aseita oli Saksojen yhdistyttyä tarjolla.
ERR:n mukaan Ukrainalla on noita haupitseja entuudestaan 150 kappaletta.
Haupitsit ovat samoja, joita Suomella on ollut useaan otteeseen vuodesta 1963 alkaen Neuvostoliitosta hankittuna. Tyyppi on Suomessa nimettynä 122 H 63 (122-мм гаубица Д-30 (2А18), vuodesta 1978 Д-30А).
Venäjänkielinen гаубица-sana tarkoittaa haupitsia.
Suomi osti Saksasta vuosina 1992 ja 1994 myös 122 PSH 74 -panssarihaupitseja (2С1 «Гвоздика»).
Suomen aseistusta ja myös tykistöaseistusta voi tarkastella Suomen ETYJ:lle tekemistä ilmoituksista. Katsoin tuossa arkistossani olevia ilmoituksia, niin vuonna 2016 Suomella oli kyseisen 122 H 63 -haupitsin eri versioita vielä jäljellä 471 kappaletta, mutta määrä on varmaan jo nykyisin tuota pienempi poistojen vuoksi.
Suomen tykistön asemääristä nousi tosin kohu vuonna 2016, kun paljastui että turvallisuusjärjestö ETYJ:lle oli vuosikausia ilmoitettu yli puolta pienempi asemäärä, kuin se todellisuudessa oli. Tämän mahdollistivat ETYJ:n säännöt.
Suomen armeijan ampuharjoituksia kyseillä haupitsilla voi käydä katsomassa YouTubessa vaikkapa täällä.
En pidä kyseisiä haupitseja enää kovinkaan merkittävinä. Kyse on perinteisistä hinattavista tykeistä, joiden asemanvaihto on hidasta ja jäävät siten helposti vihollistulen kohteeksi. Venäjä kykenee nuo kyllä nopeasti eliminoimaan perinteissä lentoratatutkia hyväksi käyttäen nykyisen lennokkitiedustelun lisäksi, jolla paikannusta tehdään ennen kuin haupitsia on edes yhtään kertaa laukaistu.
Jatkuva liike on siis äärettömän tärkeää.
Toivottavasti Ukrainasta ei tule mikään aseiden kaatopaikka, jonne ei toimiteta sitä samaa uusinta asetekniikkaa, jota Venäjällä alueella jo on.
****
Jotta Suomi voi antaa luvan Virolle viedä aseita Ukrainaan, tarvitaan lupa Saksalta, jolta Suomi on alun perin aseet ostanut.
Kirjoitin muutama päivä sitten blogissani (US-blogi 27.12.2021), kuinka Merkelin johtama Saksa esti alkusyksyllä lennokkien torjutaan käytettävien aseiden ja tarkkuuskiväärien – siis puolustusaseiden – toimittamisen Ukrainalle Naton hankintaohjelman kautta. Saksalaisen iltapäivälehti Bildin mukaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky pyysi elokuussa Merkeliä sallimaan asetoimitukset Naton hankintaohjelman kautta, mutta Merkel ei suostunut (Bild 13.12.2021). Asia uutisoi myös Financial Times (FT 12.12.2021) ja Suomessa verkkouutiset (Verkkouutiset 14.12.2021).
Kysymys kuuluukin, jos Saksa ei sallinut syksyllä lennokkien torjutaan käytettävien aseiden ja tarkkuuskiväärien vientiä Ukrainaan, sallisiko se nyt haupitsien viennin?
Ensimmäinen ongelma Viron aseviennissä Ukrainan voi nyt olla Saksa – ja todennäköisesti onkin. Nyt mitataan Saksan uuden hallituksen Venäjä-kanttia ensi kerran vielä melko helpolla tapauksella. Jos Saksa ei tässä asiassa anna asevientilupaa, meidän on syytä olla todella huolestuneita Saksan uuden hallituksen Venäjä-linjan suhteen. Venäjä varmasti intoutuisi Saksan päätöksen seurauksena vaatimaan vain lisää myönnytyksiä länneltä.
Suomen on joka tapauksessa tehtävä itsenäinen päätös asiassa eikä luikerrella Saksan selän taakse, olipa Saksan päätös myönteinen tai kielteinen. Molempien maiden on tehtävä päätökset itsenäisesti eikä niin Suomi kuin ei myöskään Saksa voi mennä toisen maan taakse päätöksenteossa vedoten toisen maan jo tekemään päätökseen.
Suomen on tehtävä siis päätös ennen Saksaa ja asettava paine Saksalle. Jos Saksalta ei tule asevientilupaa, vastuu ja mainehaitta jää päätöksestä yksin Saksalle.
****
Presidentti Niinistö totesi siis uudenvuoden aattona: sotaa käyville alueille ei aseita luovuteta.
Tuo ei pidä paikkaansa, jos tarkastellaan Suomen valtioneuvoston aseenvientilupia. Suomi vie aseita sotaa käyviin maihin ja valtioneuvosto on antanut aseviennille lupia sotaan käyville maille.
Suomi lakkasi myöntämästä uusia asevientilupia Saudi-Arabiaan ja Arabiemiirikuntiin marraskuussa 2018 Jemenin sodan takia. Mutta ongelma on vanhat luvat. Jos vanhoja lupia ei peruta, kuten Suomi ei ole tehnyt, voi vienti vanhoilla luvilla sotaa käyviin maihin jatkua.
Patria vie 120 mm kranaatinheitinjärjestelmä Nemoa sekä Saudi-Arabiaan että Arabiemiirikuntiin. Uudemmat toimitukset Saudi-Arabiaan alkoivat 2.8.2016. Jos silloin, kun Patria teki kauppoja kyseisten maiden kanssa vuonna 2011, oli vastustus Suomessa ankaraa ja poliitikot vähäsanaisia (Yle 30.11.2011).
Vielä vuonna 2017 puolustusministeri Jussi Niinistö perusteli päätöstä myöntää lupa tiedustelulennokkien laukaisualustojen myyntiin Jemenin sotaan osallistuville Yhdistyneille arabiemiirikunnille ulkoministeriön lausunnon vastaisesti:
”Ei ole mitään perusteita olettaa, että niitä käytettäisiin ihmisoikeuksien loukkaamiseen.” (Puolustusministerin vastaus kansanedustaja Paavo Arhinmäen/vas kirjalliseen kysymykseen KK 311/2017 vp, 31.7.2017).
Onko niin, että Suomi saa aseitaan kaupaksi lähinnä vain sinne, minne kukaan muu ei ole edes halukas aseita viemään?
Suomi on siis löytänyt aina varsin luovat perustelut myydä aseita myös sotaa käyviin maihin.
****
Suomi uudisti lainsäädäntöään vuonna 2017 niin, että kansainvälisen sotilaallisen avun antaminen ja vastaanottaminen on mahdollista (Laki kansainvälisen avun antamista ja pyytämistä koskevasta päätöksenteosta, 28.6.2017/418).
Päätöksen avun antamisesta tai pyytämisestä tekee valtioneuvoston yleisistunto ja EU-valtioiden osalta se perustuu lähinnä Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 222 artiklaan ja 42 artiklan 7 kohtaan. Kyse on avusta, johon sisältyy merkittäviä sotilaallisia voimavaroja ja johon voi sisältyä sotilaallisten voimakeinojen käyttöä.
Ukrainan kohdalla nyt ei ole kyse tuosta laista, koska se on Viro, joka on antamassa sotilaallista apua esim. Yhdistyneiden Kansakuntien peruskirja (SopS 1/1956) huomioiden. Suomen on kuitenkin syytä prosessoida jo nyt myös Ukrainan sotilaallinen avustaminen, jos Venäjä rikkoo Ukrainan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta uudestaan uusilla alueilla vuoden 2014 jälkeen.
28.6.2017/418-laki on tässä yhteydessä kuitenkin tärkeä ottaa esille, jos Suomi tarvitsisi apua kuten Ukraina on tarvitsemassa.
Ukrainan kohdalla nähtäväksi jää, tekeekö Suomi päätöksen olla sallimatta asetoimituksia Ukrainaan. Jos kielteinen päätös tehdään, Suomi tekee sen Venäjän vuoksi. Mikään muu peruste asiassa ei Suomelle voisi olla kuin Venäjä. Suomi saisi kuitenkin itse tuntea samalla sen, jos kukaan ei anna sotilaallista apua sitä pyydettäessä Venäjän takia.
Suomi ei ole kummoisempi kuin Ukraina. Suomella ja Ukrainalla on täysin sama asema suhteessa Venäjään. Joissakin asioissa Ukraina jo jopa enemmän länsimaa kuin Suomi. Viittaan poliittisiin toimiin länsileirissä Venäjä-asioissa.
On myös huomattava, että tuon sotilaallisen avun kysymyksen asettaminen ei edes ole oikein Ukraina kohdalla, joka on Venäjän sotilaallisen painostuksen kohde eikä Itä-Ukrainan tapahtumien johdosta sotaa käyvä maa siinä mielessä kuin me sodan ja sodan käynnin ymmärrämme.
Muu tulkinta avaisi Venäjälle ruhtinaalliset mahdollisuudet toimia sotilaallisesti myös Suomen suhteen. Venäjän pieni pistohyökkäys Alakurtin kohdalta rajan yli Kainuuseen ja Suomi olisi sama tien sotaa käyvä maa, jolle ei muiden maiden tulisi antaa sotilaallista apua.
Tuo on Suomessa hyvä muistaa, kun nyt tekee päätöksen sallia Viron viedä haupitseja Ukrainaan.
Olisi varsin erikoista Suomelta, että se sallii asevientiä sotaan käyviin Lähi-idän arabimaihin, muttei antaisi edes sekundääristä lupaa Virolle viedä aseita Ukrainaan. Ukrainaan, joka on länsimainen demokratia eikä ole hyökännyt mihinkään naapurimaahan.
Virolta rankka toimi toimittaa tykkejä Ukrainaan ja se osoittaa että Virossa ei Putinin kiljuntaa pelätä.
Itse veikkaan että Suomesta ollaan oltu yhteydessä Saksaan ja jos Saksa antaa luvan, Suomikin antaa. Se olisi signaali Venäjälle että jos se kusee Ukrainan päälle, se ei kuse Suomen päälle.
DDR:n kasvattimummo on onneksi häipynyt päättämästä joten Saksalta voi löytyä potkua.
Ilmoita asiaton viesti
Ei pahasti pieleen mene, jos olettaa Suomen menevän Saksan selän taakse. Suvereniteetin puolustamisen signalointi ei tietenkään tule kysymykseen.
TP soitti Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyille joulukuun alkupuolella. Tiedotteessa kerrottiin Suomen antavan kaiken tukensa Ukrainan alueelliselle koskemattomuudelle ja suvereniteetille.
Päätin jouluaattona kysyä twitterissä PM:ltä ja vaikuttaja-Niinistöltä, että onko lahjapaketti, kova, pehmeä vai tyhjä. Ei kuulunut vastausta.
Twiittiin vihjeeksi laitoin linkin
https://www.youtube.com/watch?v=RMqpx7n7q60&t=44s
Ilmoita asiaton viesti
Hehheh, tuo joululahjajuttu oli hyvä.
Ilmoita asiaton viesti
122 H63 on vanha mutta käyttökelpoinen tykki, epäilettä ukrainalaisille tuttuakin tutumpi jo neuvostoajoilta. Nykytekniikalla paikannettavissa viimeistään tulenavauksen jälkeen, mutta niin ovat yhtä lailla kaikki vedettävät uudemmatkin tykit. Pääosa Suomenkin tykkikalustosta on vedettäviä tykkejä.
122 H63 lienee siis yhä kovaa valuuttaa senkaltaisessa sodassa, jota Ukrainassa on käyty. Jos Venäjä sitten laittaa peliin lisää panoksia, niin tilanne on käyttökelpoisuuden suhteen vähän heikompi.
Ja sitten toinen asia. Meidän asemamme ei mielestäni ole sama kuin Ukrainan suhteessa Venäjään. Meillä ei ole venäläisperäistä tai venäläisiksi itseään mieltävää väestöä, joka haikailisi vaikkapa lisäoikeuksia tai autonomiaa emmekö ole entinen neuvostotasavalta. Suhteemme ovat sinänsä kunnossa, toki tulevaa ei tiedä ja Venäjältä voi odottaa mitä tahansa, myös Suomessa asuvien venäläisten käyttämistä poliittisina pelinappuloina.
Mutta mitään syytä en näe, etteikö lupaa pitäisi Virolle antaa.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa on lähes 100.000 venäjää äidinkielenään puhuvaa ja paljon porukkaa asuu täällä Kymenlaaksossa. Hyvä veikkaus on että Putin kyllä osaa keksiä perusteet joilla hänen on pakko lopettaa venäläisiin kohdistunut sorto ja kansanmurha täällä Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
En epäile yhtään. Tosin on syytä muistaa, että Ukrainassa separatismi on ollut myös kotoperäistä eikä vain Venäjän masinoimaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole koska Putinille on aivan sama mitkä venäläisväestön todelliset olot ovat.
Krimin valtausta hän perusteli Krimin venäläisväestön ennakkoturvaamisella mahdollisilta ukrainalaisnationalistien hyökkäyksiltä.
Nyt hän on alkanut perustella Itä-Ukrainaan menoa samalla tavalla paitsi että hän puhuu venäläisväestön kansanmurhasta.
Kummassakaan, Krimillä tai Itä-Ukrainassa, venäläisväestöön ei ollut kohdistunut tai edelleenkään kohdistu, mitään ongelmia ukrainalaisten taholta.
Ilmoita asiaton viesti
Putin ei välitä Suomessa asuvien venäläisten tunteista ja tuntemuksista pätkääkään. Putinin hallinnossa odotetaan, itse asiassa edellytetään, ulkomailla asuvilta venäläisiltä eina ehdotonta lojaalisuutta Venäjän lainsäädännölle. Asuinpaikalla ei tässä asiassa ole Kremlin hourulan näkökulmasta mitään merkitystä.
Ilmoita asiaton viesti
Helstamo, ei sillä ole Putinille merkitystä kenelle tuo Suomessa asuva venäläinen haluaa olla lojaali. Heidän ”puolustamistaan” voidaan vain käyttää tekosyynä erilaisiin interventioihin. Tämä on se pointti.
Ilmoita asiaton viesti
Venäläisille myönnetyt kaksoiskansalaisuudet pitäisi lopettaa antamalla esim. 1/2 vuoden miettimisaika, jonka loppuun mennessä pitää päättää, kummasta kansalaisuudesta luopuu. Tähän ei luulisi olevan mahdotonta löytää oikeudellisia perusteita niin kauan kuin Venäjä näkee asian niin että kaksoiskansalainen on tosiasiallisesti vain Venäjän kansalainen. Mikään pakkohan kansoiskansalaisuutta ei ole myöntää, esim. Virohan ei sitä venäläisille myönnä.
Ilmoita asiaton viesti
Saksa on pelannut Kremlin pussiin jo liian kauan. Saisi hiljalleen loppua. Ja jos Suomi ei ole valmis myymään ”sotaa käyvään maahan”, niin mitenköhän voimme olettaa, että kriisitilanteessa ja sotaan joutuessamme muut maat myyvät meille mitään aseistusta?? Kannattaisi vähän miettiä ja hyvin tarkkaan ettei tee omaa maalia.
——————–
”Presidentti Niinistö totesi siis uudenvuoden aattona: sotaa käyville alueille ei aseita luovuteta.
Tuo ei pidä paikkaansa, jos tarkastellaan Suomen valtioneuvoston aseenvientilupia. Suomi vie aseita sotaa käyviin maihin ja valtioneuvosto on antanut aseviennille lupia sotaan käyville maille.
”
Tuo on totta.
Nyt vain kun kyse on Venäjästä (tai lähinnä sitä vastaan puolustautumisesta mikäli hyökkäävät) niin asia esitetään erilaiseksi. Etenkin Ukrainan kohdalla tilanne on kriittinen, eikä kukaan täysjärkinen oleta Ukrainaa hyökkääjäksi. Jokaisella maalla pitää olla oikeus puolustautua ja varautua hyökkäykseen. Mm. toisten maiden rajojen siirtely aseellisesti taas ei ole lähtökohtaisesti mitenkään oikeutettua.
Ilmoita asiaton viesti
Kyseessä ei ole pelkästään vanhat 122 mm haupitsit. Viro haluaa lahjoittaa Ukrainalle myös hyvin moderneja panssarintorjuntaohjuksia Javelin.
Javelinien lahjoitukseen Viro tarvitsee luvan USAlta ja haupitsien (ammuksineen) toimittamiseen luvan Suomelta.
Virolla ei ole aseita liikaa itselläkään, mutta Viro katsoo, että vihollisia kannattaa vähentää jo Ukrainan alueella, eikä vasta Viron alueella. Minusta Suomen kannattaisi ajatella samalla tavoin.
Ilmoita asiaton viesti
Joku ihmisoikeusjuttu yhdistettynä kv-kauppaan. Tulee parempi olo poliitikoille.
Ilmoita asiaton viesti
Minäkin haluaisin tietää, että miksi.
Kun Venäjä hyökkäsi Georgiaan vuonna 2008, niin Georgia asetettiin de facto aseidenvientikieltoon. Hyökkäyksen uhrille ei saanut toimittaa aseita, että hyökkäyksen uhri voisi puolustautua.
Käytännössä Ukrainalle kävi samoin vuonna 2014, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Kului vuosia ennen kuin Ukrainalle suostuttiin myymään mitään aseita – ja niiden piti olla tiukasti ”puolustuksellisia”.
Älytöntä.
Ettei vaan Suomelle kävisi samoin. Kun Venäjä taas hyökkää Suomen kimppuun, niin kukaan ei toimita Suomelle aseita (kun Suomi ei ole NATOn jäsenmaa).
Ilmoita asiaton viesti
Oikea sota ratkeaa aika nopeasti, ellemme saa lisää erilaisia ohjuksia, niin monitoimihävittäjiimme, kuin mm. Stingereitä, panssarintorjuntaohjuksia, jne.
Ilmoita asiaton viesti
Ohjukset maksavat maltaita ja niillä ”parasta ennen” päiväys. Jos niitä pidettäisiin Suomessa varastossa koko ajan sodan ajan kulutusta varten, niin siinä heitettäisiin rahaa ”Kankkulan kaivoon” verrattuna siihen, että olisimme NATOn jäseniä ja sitä kautta saisimme täydennystä varastoihimme tarvittaessa.
Ilmoita asiaton viesti
Normaalit laivakuljetukset Itämeren kautta Suomeen voivat jopa katketa kokonaan sodan aikana.
Jos Suomi olisi NATOn jäsenmaa, niin NATO-liittolaiset, kuten USA voisi kuitenkin toimittaa Suomelle lisää ohjuksia lentorahtina.
NATOn ulkopuolisena ei ole odotettavissa mistään mitään konkreettista apua.
Ilmoita asiaton viesti
Kari, ei tule kansanäänestystä. Kyllä se jo päättäjille selvinnyt, että jos ja kun Natoon mennään, niin nopeutetulla menettelyllä turvatakuut etukäteen varmistaen. Vaikka minulla ei aina olekaan suurta uskoa päättäjiemme järkevyyteen, niin aivan niin tyhmiä hekään eivät ole että antaisivat Venäjälle tilaisuuden estää jo neuvoteltu jäsenyys ja liittää meidät takaisin etupiiriinsä. Viime kuukauden tapahtumien jälkeen kansanäänestys Natosta on täysin poissuljettu juttu, vaikka Niinistö lämpimikseen vielä muuta höpäjäisikin.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tietenkään ole varmaa, että sodan aikana saamme lisää ohjuksia lentokuljetuksina, vaikka olisimme NATOn jäseniä.
Se kuitenkin on erittäin todennäköistä, että JOS emme ole NATOn jäseniä, niin sitten ainakaan emme saa lisää ohjuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmakuljetuksin asiaa ei yksin ratkaista. Suomi saisi merikuljetuksiin turvaa niin ilmasta, maalta kuin mereltä käsin. Materiaali- ja energiamäärät mitä Suomi vaatii, ovat valtavia vuositasolla. Suomenhan tulee turvata myös vientinsä. Ei Suomi pyyteetöntä apua saa.
Käytännössä Nato sulkisi Pohjanlahden Turku-Ahvenanmaa-Tukholma -linjalla ja turvaisi massiiviset merikuljetukset Suomen ja Ruotsin välillä. Ruotsin läpi olosi valtava rekkaralli kun Suomeen ja Suomesta pitää saada tavaraa, aseapua jne.
Jokainen voi miettiä miten turvaaminen tapahtuu yksin ollessamme ja kun koneet ja omat sotalaivat ja kauppalaivat tuhottu tai pääsy satamiin ja satamista estetty.
Ilmoita asiaton viesti
Sinulla on Pasi hyvä skenaario.
Siinä on yksi pieni vika – Ruotsi ei taida sallia alueensa käyttämistä kuljetuksiin.
Itämeren kautta kuljetuksista taas ei tule mitään:
– Venäjä miehittää Saksan Königsbergiä ja siellä on kaikenlaista tauhkaa;
– Mitä todennäköisimmin Venäjä seuraavan suursodan alkutahteina miehittää Ruotsin Gotlannin; Suomen Ahvenanmaan ja Viron Saarenmaan.
Ilmoita asiaton viesti