Aleksei Navalnyi, Sanna Marin (sd.) ja Mika Niikko (ps.)
Enpä ikinä olisi uskonut monen muun kaltaiseni tavoin, että saisin lainata kannanottoa, jota olen halunnut lainata, mutta jota kannanottona en koskaan uskonut lausutuksi ääneen siitä suusta, mistä se nyt on lausuttu.
Tässä tuo lainaus nyt on:
“Russian opposition politician @Navalny must be released without delay. Also others arrested at his arrival should be freed. Russia should investigate Navalny’s poisoning, protect rights of opposition which belongs to any democracy.”
Jo lehdistössä suomennettuna (esim. IS 18.1.2021):
”Oppositiopoliitikko Navalnyi on vapautettava viivytyksittä. Myös muut hänen saapumisensa yhteydessä pidätetyt olisi päästettävä vapaaksi. Venäjän pitäisi tutkia Navalnyin myrkytys sekä suojella opposition oikeuksia, mikä kuuluu mihin tahansa demokratiaan.”
Kyse on pääministeri Sanna Marinin (sd.) Twitter-viestistä (Twitter, Sanna Marin 18.1.2021).
Vastaavaa en minä eikä kukaan muukaan ole kuullut koskaan demarileiristä, kun kyse on Venäjästä. Eikä vastaavaa ole kuultu koskaan ennen myöskään Suomen pääministerin suusta, kun sanojen kohde on Venäjä tai entinen Neuvostoliitto itärajamme takana. Moista ei ole kuultu edes Nato-jäsenyysmyönteisten kokoomuslaispääministerien suusta.
Onko kello viimein kääntynyt myös Suomen demareissa kylmän sodan ajoista nykyaikaan? Onko Kekkosen ajan vanhentunut ulkopolitiikka viimein uskallettu heittää homehtuneena kierrätykseen? Onko SDP:n puheenjohtaja uskaltanut ottaa ohjat myös ulkopolitiikassa yli puolueen Venäjä-mielisen tuomiojaleirin?
Onko vasemmistodemarina tunnettu Marin pohjimmiltaan myös Suomen Nato-jäsenyyden kannattaja eikä vasemmistolaisuus olisi enää Suomessakaan sidottu Nato-jäsenyyden vastustamiseen kuten ei myöskään esimerkiksi Norjassa, Tanskassa tai Islannissa ole koskaan ollut?
Vasemmistolaisuus olisi Suomessakin vasemmistolaisuutta ja turvallisuuspolitiikka turvallisuuspolitiikkaa ilman ideologista painolastia.
****
Sanna Marin on syntynyt 16. marraskuuta 1985. Neuvostoliitto hajosi lopullisesti päivämäärällä 25. joulukuuta 1991. Marin oli 6-vuotias Neuvostoliiton hajotessa. Hyvä, ettei hän ole elänyt kylmän sodan aikoja. Olisimmeko nyt viimein irtautumassa kylmän sodan ajan raskaasta perinnöstä uusien nuorien pääministerien myötä?
Mieli tekisi melkein halata pääministeriämme tuon kannanoton jälkeen! Niin hyvä kannanotto se oli ilman perinteistä suomalaispoliitikkojen sairaalloista kammoa Venäjän reagoinnista.
Ja eihän se Venäjä reagoinut.
Alkaisiko Suomi nuorten poliitikkopiirien kautta näkeä viimein Venäjää oikein ja uskaltaisimme ottaa kantaa Venäjää koskeviin asioihin suoraan. Olisimme kuin Venäjän toinen naapurimaa Norja: asialliset suhteet Venäjään ilman turhaa nöyristelyä ja pokkurointia.
Hyvä myös, että Marin oli presidentti Sauli Niinistöä terävämmin edellä. 72-vuotias kylmän sodan ajan kasvatti Niinistö ei olisi moista uskaltanut sanoa, mitä Marin uskalsi sanoa.
Marin teki paljon edukseen varsinkin minun silmissäni, jos asialliset ja etujemme mukaiset suhteet Venäjään on se, mistä lähdemme. Mutta emme kuitenkaan enää yritä toimia kylmän sodan ajan tapaan jättämällä tekemättä mielipiteemme suhteessa itänaapurimme tekemisiin epäselväksi.
Hyvä, että olemme uusien sukupolvien myötä pääsemässä eroon vanhoista näkemyksistä ja olemme viimein ehkä siirtymässä nykyaikaan myös ulkopolitiikassa ja idänsuhteissa.
Nähtäväksi kuitenkin vielä jää, oliko tuo yksittäinen kannanotto vai linjamuutos.
Hyvä kuitenkin, että pääministeri ottaa tilaa ulkopolitikassa, koska pääministeri vastaa EU:n ulkopolitiikan päätöksenteosta Suomen osalta. EU-ulkopolittikasta ei vastaa Suomen osalta Suomen presidentti. EU:n ulkopolitiikka on eri asia kuin Suomen ulkopolitiikka ja niillä on eri päättäjät Suomen osalta.
Painopiste ulkopolitiikassa tulee siirtymään yksittäisiltä jäsenmailta EU-tasolle ja pääministerin painoarvo ulkopoliittisena päättäjänä kasvaa jo tämän vuoksi.
****
Katsoin maanantaina Ylen A-studio-lähetystä. Mukana ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps.), europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.) ja Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jussi Lassila (Yle Areena 18.1.2021). Kyseiset haastateltavat olivat vieraina Navalnyi-aiheesta nauhan kohdassa 01:10-23:16.
Artikkelikuva on kuvakaappaus tuosta maanantaisesta lähetyksestä.
”No, sinänsä ehkä poikkeuksellista, koska toisaalta olisi odottanut presidentti Niinistöä ensimmäisenä, joka johtaa ulkopolitiikkaa tietysti yhdessä valtioneuvoston kanssa, mutta että hän olisi linjannut sen – sanon painokkaasti – tai, kuten hän linjasikin aika hyvin jälkeen päin, mutta...”(nauhan kohta 03:24-03:43).
Noin Niikko vastasi, kun toimittaja Petri Raivio kysyi Niikolta Marinin lausunnon poikkeuksellisuutta. 54-vuotias kylmän sodan ajan kasvatti Niikko piti siis Marinin lausuntoa poikkeuksellisena.
Jäi vaikutelma, ettei Niikko ollut mielissään Marinin Navalnyi-lausunnosta.
Toimittaja Raivio kysyi Niikolta, menikö marssijärjestys oikein pääministerin ottaessa kantaa ennen presidenttiä. Niikko olisi siis odottanut toista marssijärjestystä. Niikon mukaan pääministeri Marinin ei olisi pitänyt lausua moista, vaan hänen oli pitänyt odottaa presidentti Niinistön kannanottoa ensin. Niikkoa kismitti, kun pääministeri linjasi Twitterissä ennen presidenttiä.
Niikko myös totesi vastauksessaan (4:32-4:33), että Marinin kannanotto oli oikein pääpiirteittäin, muttei ei siis täysin, vaan vain pääpiirteittäin oikein.
Mitä Niikko olisi vaatinut, että Marinin Navalnyi-lausunto oli ollut täysin oikein eikä vain pääpiirteittäin? Senkö, että Marinin suu olisi ollut supussa ennen presidentti Niinistöä ja Niinistö ei sitten olisi ottanut yhtä tiukkaa kantaa Navalnyin puolesta kuin mitä Marin otti.
Niikolta kysynkin, mitä pääministeri Marin lausui väärin, mitä sinä et allekirjoita?
****
Perussuomalaisten ulkopolitiikan ykkösmies Mika Niikko jatkoi Venäjä-linjallaan:
”No, siis parhaalla tavalla länsimaat pystyvät sitä [Venäjän] kehitystä tukemaan demokraattiseen suuntaan pitämällä hyvät diplomaattiset suhteet Venäjälle, ja Suomi on siinä osoittanut osaamistaan jo vuosikausia, ja mehän toimitaan niin kuin ulkoasiavaliokunnan osalta myös siten että me tavataan vuosittain [Venäjän] vastinvaliokuntaa, käydään tällaista vuoropuhelua ja luodaan suhteita, ja pyritään tuomaan sellaista positiivista näkökulmaa siihen demokratiakehitykseen, ja tällaista kehitystä ja diplomatiaa tarvitaan toki enemmän koko Euroopan tasolta. Sellainen sormella heristely, en tiedä kuinka pitkälle se johtaa, koska Putin on aika itsepäinen tässä asiassa.” (16.28-17:06).
”Suomi on siinä osoittanut osaamistaan jo vuosikausia.” Niikko siis linjasi. Niikko, missä tuon Suomen harjoittaman politiikan tulokset nyt Venäjällä oikein ovat? Tulokset esiin, Niikko!
Niikko ei hyväksy kuin toimimisen Putinin hallinnon kautta, kun puhutaan Venäjän demokratiasta. Tuloksista viis, kunhan huseerataan olevinaan jotain.
Kyllä olivat europarlamentaarikko Heidi Hautalan ja Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jussi Lassilan naamat aika vaivautuneita, kun joutuvat kuulemaan tuon Venäjä-vuodatuksen 1970-luvun tyyliin. Siinä jo kylmän sodan ajan suomalaiskommunistitkin saisivat laittaa parastaan, että pysyisivät Niikon tahdissa Putin-myönteisyydessään.
1970-luvun lisäksi Perussuomalaiset Mika Niikon johdolla elävät vielä ja 2000-lukua, jolloin EU:ssa etenkin Suomessa presidentti Tarja Halosen johdolla uskottiin vahvasti, että demokratia olisi vietävissä lännestä Venäjälle esimerkin voimin ja että muutos onnistuisi diplomaattisella yhteistyöllä Putinin kanssa.
Eipä Perussuomalaiset loista ainakaan Venäjä-tietämyksellään.
Nuo 2000-luvun ajatukset on jo yleisesti haudattu vuoden 2014 jälkeen, mutta Perussuomalaiset ne vaan elävät vielä mennessä maailmassa ja menneen maailman Venäjä-utopioissa.
Niikon mukaan Suomen ei ole hyvä tehdä – ei siis ilmeisesti oikein sanoakaan – mitään Venäjästä eikä Venäjää vastaan, koska Suomi on niin riippuvainen Venäjästä sekä Venäjä energiasta ja koska myös EU on (nauha 20:31-21:27).
Heidi Hautala kysyikin aiheellisesti Niikolta, että pitäisikö olla vielä enemmän riippuvainen Venäjän energiasta kuin mitä olemme rakentamalla esimerkiksi Nord Stream 2 -kaasuputken.
****
Jessus sentään, millaiset kylmän sodan aikaiset tuulet Suomen Venäjä-alamaisuudesta puhalsivat perussuomalaisen Mika Niikon suusta maanantaina. Aivan käsittämättömiä sanoja 2020-luvun Suomesta. 1970-luvulla tällaiselle poliitikolle olisi ollut suurtakin kysyntää.
Tuulahdus kylmän sodan ajan kauhuvuosista Suomeen kylmäsi maanantaina ainakin minut perusteellisesti.
Niikko on vielä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja ja siis Suomen korkea ulkopoliittinen päättäjä. Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja on muuten Erkki Tuomioja (sd.), niin siinäpä varsinainen Suomen korkean tason päättäjäparivaljakko Venäjän kannalta. Kuinka tuollaista on pääsytkään tapahtumaan, kun henkilöitä ulkoasiainvaliokuntaan on valittu.
Ovatko Niikon ulkopoliittiset ajatukset myös Perussuomalaisten ulkopoliittisia ajatuksia? Onko Mika Niikko Perussuomalaisten ulkopolitiikan airut, jonka mukaan Perussuomalaiset hoitaa ulkopolitiikkaa, jos hallitusvaltaan puolue sattuisi pääsemään?
Perussuomalaiset ovat nyt mielipidekyselyjen kärjessä yhdessä SDP:n kanssa. Marin vastaan Halla-aho.
Jos tilanne jatkuu tällaisena kevään 2023 eduskuntavaaleihin päivämäärällä 2.4.2023 ja jos Perussuomalaiset voittaisivat vaalit ja kykenisivät muodostamaan hallituksen, paras olisi muuttaa Norjaan, koska Suomi varmasti liitettäisiin tuolla hallituskaudella Venäjään.
Noin siis, jos Mika Niikko, Tom Packalén ja muut vastaavat Venäjä-virtuoosit johtaisivat Perussuomalaisten ulkopolitiikkaa.
Timo Soinia ulkopolitiikan osaajana tulee ikävä.
Niikon henkilökohtaisen elämän valinnat kyseenalaistavat raskaasti hänen harkintakykynsä. En nyt tällä kertaa tarkemmin mainitse – edellisellä kerralla Niikko alkoi netin kautta häiriköimään.
PS:llä ei vain ole kyvykkäitä edustajia valtakunnan vaativampiin tehtäviin.
Ilmoita asiaton viesti
Holodnaja Pravda
”Eipä Perussuomalaiset loista ainakaan Venäjä-tietämyksellään” Täyttä asiaa Blogisti Ari Pesoselta
Maskiróvka (маскиро́вка) on venäläinen termi joka kuvaa hybridivaikuttamista. Peiteltyä sodankäyntiä jossa mielipidevaikuttamisella, ”vaihtoehtoisella totuudella”, esimerkiksi sosiaalisessa mediassa pyritään hyödyllisiä hölmöjä hyväksi käyttämällä varmistamaan hyökkääjän edut. Varsinaista konventionaalista sotaa ei välttämättä tarvita, jos tai kun saadaan vaikutuksen kohteena oleva alue sisäisesti repaleiseksi, riitelemään keskenään ja kykenemättömäksi tekemään järkeviä päätöksiä.
Lauantaina 28.11.2020 alle 200 fixit-hörhöä kerääntyi eduskunnan ulkopuolelle huutelemaan mitä sylki suuhun tuo. Mukana myös ”Laura-täti” Brysselistä, teemalla ”Eduskunnassa kokoomuksesta alkaen kaikki on kommunisteja.”
Ehkä paikalla olisi pitänyt olla kaalisoppatykki ja tietysti ilmaisia ämpäreitä niin olisi voinut ylittyä jopa 300 hölmöläisen raja.
Tiistaina 02.12.2020 tuli esiin toisenlainen noin 200 ”Sadankomitelaisen” ryhmä, tosin omilla nimillään vastustamaan HX-hanketta
Mikä näitä kahta ”Hyväuskoisten hölmöjen rykmenttiä” yhdistää?
Suomessa on sananvapaus ja mielipiteen oikeus jopa ”Hyväuskoisten hölmöjen rykmenteilläkin”.
Ensimmäisen kerran 2000-luvulla Suomen puolustusmäärärahat ylittävät 2 % rajan BKT’stä, eli Naton suosituksen. Puolustusmäärärahat kasvavat 54 % vuoteen 2020 verrattuna. Natoa ajatellen kaikki kuten kalusto, organisaatiot, taktiikka, strategia ja operatiivinen kyky on jo valmiina.
Hx-hankkeesta, tulevasta uudesta ilma- ja ohjustorjuntajärjestelmästä ja mahdollisesta Naton jäsenyyshakemuksen jättämisestä päätetään Suomen eduskunnassa Helsingissä.
Ei Pentagonissa, Washingtonissa tai Naton Brysselin pääkonttorissa, Moskovan Kremlistä puhumattakaan.
Otšen horošo, pozhalujsta Tovarištš
Liitteet.
Mika Niikko ja kiinalainen tiedustelu-upseeri, Kyber-sodan asiantuntija kenraali Li Deyin. https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/politiikka/kansanedustajat-mika-niikko-ja-ville-vahamaki-toivat-kiinalaiskenraalin-eduskuntaan/
Jani ”Stasi-lista” Mäkelä. https://pbs.twimg.com/media/Erm4tQuW4AAXybU?format=jpg&name=900×900
”Ei Trump kuulu perussuomalaisiin, eikä tässä ole kyse persuista, vaan siitä että ainoa vapaa suurvalta on nyt kommunistien hallussa ja se tulee vaikuttamaan koko maailmaan.” Laura-tädin logiikkaa, kreationisti joka osaa käyttää kopiokonettakin. https://www.verkkouutiset.fi/usa-kommunistien-hallussa-juhana-vartiainen-ps-ei-lakkaa-hammastyttamasta/#98c63d85
GRU, Putinin orkesteri. https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/7bfddde7-c5cd-4046-ae8b-a397690621de
Ilmoita asiaton viesti
Nyt jotkut tekevät numeroa siitä, että pääministeri julkisti kantansa ennen presidenttiä. Sitä puntaroi myö presidentti Niinistö tämän illan (21.1.) haastattelussa. Hän katsoi myös asiakseen muistuttaa, että Suomen ulkopolitiikkaa johtaa perustuslain mukaan tasavallan presidentti. Niin johtaa ja hyvä niin.
Navalnyin tapauksessa ei kuitenkaan ollut kysymys ulkopolitiikan johtamisesta, vaan lausunnosta. Presidentin kannanotto tuli kyllä pääministerin kannan julkistamisen jälkeen. Kovin samansuuntaisia nuo olivat, joten kysymys ei ollut eri näkemyksestä, vaan ulostulon marssijärjestyksestä.
Sanna Marinin mukaan asiassa oltiin yhteydessä Presidentin kansliaan ja hänellä oli käsitys, että kannanoton voi julkistaa. Kannanottojen esille tulon järjestyksellä on hyvin vähän yhteyttä siihen, kuka ulkopolitiikkaa johtaa, Vaikka joidenkin, kuten Ilkka Kanervan mielestä, se on ihan keskeinen kysymys.
Ari Pesonen on tiivistänyt nykytilanteen blogissaan todella osuvasti: ”.. pääministeri vastaa EU:n ulkopolitiikan päätöksenteosta Suomen osalta. EU-ulkopolittikasta ei vastaa Suomen osalta Suomen presidentti. EU:n ulkopolitiikka on eri asia kuin Suomen ulkopolitiikka ja niillä on eri päättäjät Suomen osalta.”
EU:ssa harkitaan parhaillaan, mihin toimiin Venäjää vastaan Navalnyin tapauksen vuoksi ryhdytään. Marinin lausunto on linjassa niin EU:n näkemyksen kuin Niinistön kannanoton kanssa. Julkistamisen järjestys tässä on sivuseikka.
Ilmoita asiaton viesti
USA:ssa jo kokeiltiin tuollaista Twitter-johtamista yhden kauden ajan. Sekavaa oli meno siellä, ja sekava näyttää olevan vaikutus Suomessakin. Twitter-efekti, ei tiedä onko tosissaan vai läpällä kirjoitettu hetken mielijohteesta.
Ilmoita asiaton viesti
Hienoa lukea Puheenvuorosta Ari Pesosen fiksu kirjoitus, kun kommentoinnit eri blogeihin täällä ovat täyttyneet suomettumisajan huru-ukkojen jutuista. ” Idänsuhteet … reaalipolitiikka … ” My ass! 😈
Arvostukseni Sanna Marinia kohtaa on noussut koko ajan. Hän ei ole antanut periksi niille seireenilauluille, jotka vaativat hävittäjähankintojen siirtämistä, on lähtenyt purkamaan kallista eläkeputkijärjestelmää ja on luopunut hyssyttelystä itänaapurin diktatuuria kohtaan. Ei siis mikään perinteinen demari!
Ilmoita asiaton viesti
Jos olisi ilkeä niin voisi ajatella, että Niinistön lausunto viivästyi siksi, että hänen oli siihen saatava ensin Putinin hyväksyntä, näinhän tehtiin kylmän sodan aikana, ulkopoliittisille kannanotoille haettiin ennen julkaisua hyväksyntä Kremlistä. Meillä Suomessa on astumassa poliittiseen johtoon uusi sukupolvi, ei yksin Sdp:a vaan myös Kokoomuksessa ja toivottavasti myös Keskustassa jolta puuttuu ajattelu, joka kylmänsodan aikana edellisen sukupolven päähän iskostettiin, että kaikissa ulkopoliittisissa kannanotoissa on ajettava Venäjän eikä Suomen asiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Pesonen: Luin tarkkaan kohdat, jossa sivuat päätöksenteon marssijärjestystä. Täytyy sanoa, että olen yllättynyt tunneperäisestä reaktiostasi. Marinin kannan sisällöstä olen samaa mieltä mutta en ns marssijärjestyksestä. Välttelet muotoiluillasi ottamasta siihen aivan selvää kantaa, siksi:
– onko nyt Venäjää koskeva päätöksenteko enemmän EU-politiikkaa vai muuta ulkopolitiikkaa!
-jos haluat muutosta marssijärjestykseen, onko mielestäsi oikein tehdä se rikkomalla perustuslakia kuten ehkä Venäjällä tehtäisiin? Vai tulisiko säädökset muuttaa parlamentaarisesti?
-paraneeko Suomen turvallisuus sillä, että presidentti ja pääministeri kumpikin erikseen twiittailevat koordinoimatta?
Ilmoita asiaton viesti
Olipa erinomainen kirjoitus! Se on kyllä Niinistön puolustukseksi sanottava, että sitten kun hän asiasta jotain ennätti lausumaan, niin oikein lausui: ”On todettava, ettei ole mitään laillista aihetta pitää häntä edes kiinni otettuna”, Niinistö sanoi Helsingin Sanomissa 18.1.
Itse asiassa Niinistö ja Haavisto ovat Nato-myönteisiä, mutta eivät tuo sitä kovin voimakkaasti esiin, koska Nato menee monilla niin tunteisiin. Vieläkin, vaikka Venäjä kampanjoi voimakkaasti Natoon liittymisen puolesta Georgiassa ja Ukrainassa. Krimin valtaus oli minullekin viimeinen tikki. Venäläinen runoilija ja filologi Olga Sedakova sanoo kirjassaan Veštšestvo tšelovetšnosti (Ihmisyyden aine, 2019), että Krimin kaappaaminen vei häneltä viimeisetkin illuusiot. Vielä viime vuosikymmenellä saattoi ajatella, että Venäjän kansa ja valta ovat vastakkaisia. Nyt vallitsee täysi pimeys: on paljastunut, että valta ja kansa ovat militaristisessa hysteriassa yhtä. Stalinia ihailee 80 prosenttia venäläisistä. Miettikääpä miltä kuulostaisi jos 80 % saksalaisista olisi sitä mieltä että pohjimmiltaan Hitler oli hyvä jätkä.
Saksassa ulospääsyä natsismin shokista etsittiin oman syyllisyyden tunteesta. Venäjällä taas ei ole syntynyt oman syyllisyyden teemaa lähimenneisyyden käsittelyssä. Neuvostoliiton romahduksen syitä ei koskaan kerrottu kansalle, mikä jätti tilaa tulehtuneelle populismille. Jos aikoinaan olisi hyväksytty valtiollinen päätös ja arvio maan menneisyydestä, kollektiivinen tajunta olisi ehkä kirkastunut.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mikalamminp/illuusioiden-loppu/
Ilmoita asiaton viesti
Minä en ole hetkeäkään epäillyt etteikö demarileiristä voisi kuulua topakka kannanotto Navalnyin nitistämisyrityksistä.
Minä olen taas jo kylmän sodan aikana oppinut epäilemään kokoomuksen suoraselkäisyyttä. Ja jos niihin aikoihin palataan niin kovasti tuntuu demarivihaajilta unohtuvan Honkaliitto.
Ilmoita asiaton viesti
Oletko sinä Ari Pesonen jotenkin luottanut persuihin Venäjäasiassa?
Ilmoita asiaton viesti
Facebookissa on ryhmä joka väittää olevansa suomettumista vastaan mutta joka tosiasiassa on suomettumisen jatkumisen puolesta ja jonka teema on pelkkää kusetusta. Se ryhmä on persujen tyypillistä hämäystä. Ryhmän ainoa tarkoitus on lietsoa vihaa demareita kohtaan.
Ilmoita asiaton viesti
Seurasin Suomenuutisten uutisointia tästä Navalnyin tapauksesta ja tuloksena syvä hiljaisuus. Vain tämä Niikon ulostulo oli uutisoitu ja diplomatia-osio otsikossa. Perussuomalaiset ovat olleet jo kauan Putinin taskussa ja he ovat todellakin se käsikassara, millä Suomea ja EU:ta hajotetaan Venäjän toimesta, kuten ovat muutkin ääriryhmät Euroopassa ja maailmalla.
Ilmoita asiaton viesti
Ilta-Sanomien pääkirjoitus on kuin parodia itsestään:
”Presidentti Niinistö vahtii Suomen herkkää geopoliittista asemaa idän ja lännen välillä. Siihen ei kuulu se, että virallisia ulkopoliittisia kantoja heitellään Venäjästä summamutikassa – ei ainakaan presidentin tietämättä.”
https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000007755069.html
Ilmoita asiaton viesti
Oheinen otsikko on Ilta-Sanomista:
”Ilkka Kanerva Niinistön ja Marinin viestintäkatkoksesta: ’Näin ei saa tapahtua toistamiseen’” (https://www.is.fi/politiikka/art-2000007754617.html).
Kokoomuslaiset ottivat pulttia, kun Marin kerkesi ottamaan Navalnyi-asiaan kantaa ennen Kokoomusta ja kokoomuslaisia.
Kokoomuksessa kaikki ulkopoliittiset ”asiantuntijat” Kanervasta Niinistöön Elina Lepomäkeä lukuun ottamatta ovat kylmän sodan ajan kasvatteja ja jo 60-70-vuotiaita (Kanervakin jo 72-vuotias kuten Niinistökin). Etenkin Kanerva oli 1970-luvulla varsinainen Neuvostoliitto-mielistelijä, että siinä kommunisteillakin on työ pysyä Kanervan perässä.
Oheinen otsikko on Ilta-Sanomista:
”Ben Zyskowicz luettelee kokoomuksen rähmällään olleet suomettajat – ei säästele Ilkka Kanervaa” (https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006399737.html).
Kanerva kuuluin Kokoomuksen ns. ”punakoneeseen”.
Tuossakin Navalnyi-asiassa Niinistön jalan alla oleva Petteri Orpo – pian siis Kokoomuksen entinen puheenjohtaja – on ollut täysin hiljaa, vaikka hänellä oppositiopoliitikkona olisi ollut täysi vapaus sanoa mitä ja milloin vain Navalnyistä ja Venäjästä ollen ensimmäinen kommentoija.
Kokoomuksen Nato-jäsenyyden ajamisasiassa ei ole mitään pohjaa. Olevinaan kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä saadakseen vain Nato-jäsenyyttä kannattavien ääniä. Feikki mikä feikki.
Ilmoita asiaton viesti
Eliiltissä piilevä suomettuneisuus on aina luonteeltaan korruptoitunutta. Oikeisto on tällä hetkellä monella tapaa tuuliajolla. Suomeen voisi mahtua RKPn rinnalle uusi porvarillinen puolue joka osaisi pysyä erossa Venäjän nykyhallinnon kaiken saastuttavasta otteesta ja arvokonservatiivien rumasta töhnästä.
Ilmoita asiaton viesti
Tämän päivän iltasanomissa Marin jo tunnustaa erehdyksensä ja myöntää marssijärjestyksen perustuslain mukaan olevan: presidentti johtaa yhteistyössä valtioneuvoston kanssa. Pääministeri ei voi sooloilla.
Ilmoita asiaton viesti
Mietin, oliko Marinin kommentti sellainen, että tuo perustuslain kohta koskisi sitä. Kaikkihan ovat todenneet, että Marinin kommentti oli Suomen ulkopoliittisen linjan mukainen eikä mitään uudelleenmäärityksiä ole siinä tehty. Ei kai perustuslain kohta tarkoita, että pääministeri ei voisi twiittailla tuon laatuisia asioita ennen presidenttiä?
Ilmoita asiaton viesti
Oli toki linjan mukainen, onneksi. Kuitenkin se menetelmä, jolla Suomen kanta muodostetaan on syytä olla kristallin kirkas. Tähän on pyritty juuri kirjaamalla asia perustuslakiin. Ellei näin olisi, voisi vihollinen aloittaa provosoimalla valtiojohdolta erilaisia kannanottoja, jolloin aikaansaatu erimielisyys ainakin hidastaisi ja haittaisi Suomen toimia. Erilaiset kannanotot kriisitilanteessa lisäksi hämmentäisivät ja jakaisivat kansaa kuten vihollinen toivookin. Suomen asema heikkenisi.
Eli nämä kannat muodostetaan perustuslain mukaan presidentin johdolla yhteistyössä valtioneuvoston kanssa, nykyisin kai ns utvassa.
Pääministeri ei saa esittää ukaaseja ulkovalloille ilman utva keskustelua kuten Sanna nyt teki. Jos tätä halutaan muuttaa niin voihan aina muuttaa perustuslakia mutta itse en pidä sitä järkevänä em syistä.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä maassa on pääministerillä oikeus esittää mielipiteensä mistä asiasta tahansa. Nyt oli kyse Marinin erinomaisesta avauksesta, mutta oli hyvä, että ikätoverini Niinistö ehti junaan mukaan. Ei meidän lainsäädäntömme kiellä pääministerin lausunto-oikeutta. Mikä meteli olisi noussut siitä, että Marin olisi ollut yhtä hiljaa kuin persut ko. vangitsemista.
Pitää vielä täsmentää. Persujen lehden nettisivuilla on noussut hirveä meteli kun trumpetisti ei onnistunut väärentämään USA:n vaalien lopputulosta. Olen hyvilläni, että tuo vaalitulos ottaa persujen hermoon.
Ilmoita asiaton viesti
Niinistöhän perjantaina lopulta kertoi, että presidentinkanslia on osallistunut Suomen yhteisen kannan luomiseen normaalisti. Marin oli perustanut lausuntonsa tämän keskustelun jälkeen.
Kun presidentille selvisi, että kanslia oli toiminut asiassa, hän halusikin jo vaientaa vesilasiin puhjenneen myrskyn. Marinin twiitti oli asiallinen ja hyvä. Presidentin oma ulostulo oli varovaisempi ja hänen piti vielä omaa kantaansa pehmentää kaveripuhelulla Putinille.
Onneksi Niinistö ei yksin Suomen linjasta päätä. Niinistö edustaa uussuomettumista, jollaista emme kyllä enää ulkosuhteisiimme halua.
Ilmoita asiaton viesti
Tällaista kommenttia lukiessa jään vain miettimään etkö ollenkaan lukenut selitystäni miksi ihannoimasi käytäntö on vaarallinen. Ymmärtämisongelmasta tuo ei voi olla kiinni, koska lapsikin tuon ymmärtää.
Ilmoita asiaton viesti
Todella hyvä jos suomettumisen jälkilaineet tasoittuvat.
Joillakin henkilöillä ja puolueilla ne näyttävät lyövän vielä liian korkeina.
Ilmoita asiaton viesti
Pappoja pelottaa että nuoremmat poliitikot ymmärtävät vihdoin että:
1. Venäjä ei ole hyvä, vilpitön ja reilu naapuri.
2. Suomi ei pärjää, pahimman toteutuessa, yksin.
3. Suomi tarvitsee vahvempiaan liittolaiseksi. Eli NATO-jäsenyyttä.
Yksinkertaista ja siksi niin pelottavaa, papoille.
Ilmoita asiaton viesti