Avoin kysymys Suomen puolustushallinnolle: Miksi Suomi ei harjoittele yhdysvaltalaisten B-1-pommittajien kanssa Ruotsin tapaan?

The historic landing in the High North on Monday came during a busy day of flying in Norway and SwedenThe bomber flew with an escort of four Swedish JAS-39 Gripen fighter aircraft. It also trained, alongside U.S. special operations forces [SOV], with Norwegian and Swedish joint terminal attack controllers [JTAC].” (Stars and Stripes 9.3.2021).

Vapaasti suomennettuna:

Historiallinen laskeutuminen kaukana Pohjolassa tapahtui maanantaina kiireisenä lentopäivänä Norjassa ja Ruotsissa. [B-1-]pommittaja lensi saattueessa yhdessä neljän ruotsalaisen JAS-39 Gripen -hävittäjän kanssa. Pommittaja harjoitteli rinnallaan Yhdysvaltojen erityisoperaatiojoukkojen [SOV] lisäksi myös norjalainen ja ruotsalainen lähi-ilmatuen tulenjohto [JTAC].”

Stars and Stripes (kotisivut) on Yhdysvaltojen hallituksen tukema asevoimien julkaisu.

Jutun otsikko oli ”Air Force B-1 bomber makes historic Arctic Circle landing”. Suomeksi “Ilmavoimien B-1-pommittaja tekee historiallisen laskeutumisen Napapiirille”.

Yhdysvaltojen ilmavoimien B-pommittaja laskeutui maanantaina 8.3.2021 ensi kerran arktiselle alueelle Euroopassa, jos arktisen alueen rajan pidetään Napapiiriä. Laskeutumispaikka oli Norjan Bodøn lentokenttä (Google-map-01, 67°16’09.0″N 14°21’55.0″E). Bodø on Naton pohjoisin operatiivinen lentotukikohta Euroopassa (Nato 2018).

It’s not every day that our bomber has the chance to play such a prominent role in training ally and partner JTACS. Such opportunities in forward locations makes us the rapid, resilient and ready force we need to be.”

Vapaasti suomennettuna:

Pommittajallamme ei ole päivittäin mahdollisuutta olla näin merkittävässä roolissa liittolaisten ja kumppanien JTAC-kouluttamisessa. Tällaiset mahdollisuudet etulinjassa tekevät meistä nopean, kestävän ja valmiin voiman, jollainen meidän on oltava.

Noin lausui kenraali Jeff Harrigian, joka on Yhdysvaltojen Euroopan ja Afrikan ilmavoimien (USAFE-AFAFRICA) komentaja.

Norja on Yhdysvaltojen liittolainen, Ruotsi on kumppani.

Yhdysvaltojen Euroopan ja Afrikan ilmavoimien sivusto kuvaa ruotsalaisten osallistumista seuraavasti (Release Number 010321, 9.3.2021):

The B-1 also integrated with four Swedish JAS-39 Gripen fighter aircraft.

Vapaasti suomennettuna.

B-1-pommittajan matkassa oli mukana myös neljä ruotsalaista JAS-39 Gripen -hävittäjää.

Muutamaa päivää aikaisemmin tapahtunut:

B-1s to integrate with NATO allies in Baltic region” (Release Number: 020321, 3.3.2021).

Vapaasti suomennettuna:

B-1-pommittajat liittyivät Nato-liittolaisten kanssa Baltian alueella”.

Tuo Yhdysvaltojen Euroopan ja Afrikan ilmavoimien sivustolla oleva juttu kertoo Norjan Ørlandin ilmatukikohdasta (Google-map-02, 63°41’56.1″N 9°36’14.4″E) 3.3.2021 lähteneistä B-1-pommittajista osallistuen Bone Saw -lentosotaharjoitukseen (Dyess Air Force Base 5.3.2021).

Bone Saw -harjoitus toteutettiin Pohjanmeren ja Itämeren päällä sekä myös Ruotsin ilmatilan yli on lennetty samoin kuin Itämeren Nato-maiden. Mukana oli mm. tanskalaisia, puolalaisia, italialaisia ​​ja saksalaisia ​​hävittäjiä. Baltian maissa on tällä hetkellä päivystämissä saksalais- ja italiaishävittäjiä Viron Ämarissa (Google-map-03, 59°15’44.0″N 24°13’07.0″E) ja Liettuan Šiauliaissa (Google-map-04, 55°53’38.0″N 23°23’41.0″E).

Training with NATO allies is valuable and demonstrates that U.S. support to the Baltic nations is steadfast.” totesi Bone Saw -harjoituksen johtaja (DVIDS 5.3.2021).

Vapaasti suomennettuna:

Harjoitus Nato-liittolaisten kanssa on arvokasta ja osoittaa, että Yhdysvaltojen tuki Baltian maille on järkkymätöntä.

****

Amerikanska bombflygplan övar i Sverige” (Försvarsmakten 20.5.2020).

Vapaasti suomennettuna:

Yhdysvaltojen [B-1-]pommittajat harjoittelevat Ruotsissa.

Ruotsin puolustusvoimien sivusto jatkaa:

I dag genomförde flygvapnet en samövning med delar ur det amerikanska flygvapnet. En övning som planerats sedan länge där samtliga flygvapenförband med stridsflyg samt Luftstridsskolan deltog.

Vapaasti suomennettuna:

Tänään [Ruotsin] ilmavoimilla oli yhteisharjoitus Yhdysvaltojen ilmavoimien kanssa. Jo pitkään suunniteltu harjoitus, johon osallistuivat kaikki ilmavoimien yksiköt hävittäjien kanssa ja myös Ilmasotakoulu.

Toukokuun lopulla 2020 pidettyyn harjoitukseen kuului myös tankkaus yhdysvaltalaisesta Boeing KC-135- ilmatankkauslentokoneesta.

Harjoitus oli hyvin perusteellinen ja todellakin pitkään ja huolellisesti suunniteltu.

Käsittelin jo lähes vuosi sitten hyvin tarkasti tuota B-1-pomittajien vierailua Pohjolassa ja Ruotsissa heti tuon lentoharjoituksen jälkeen. Kirjoitus on otsikolla ”Yhdysvaltojen B-1B-pommittajat – Suomen kieltäytyminen ja Suomen Venäjä-pelko” (US-blogi 25.5.2020).

Myös Suomelle tarjottiin osallistumista harjoitteluun B-1-pomittajien kanssa. Ruotsi on siis harjoitellut B-1-pommittajien kanssa jo kahdesti vuoden sisään. B-1-pomittajat nyt ainakin jonkin aikaa oleellinen osa Pohjolan sotilaallista kyvykkyyttä, josta Suomi ainoana länsimaana on irtautunut.

Suomi on irtautunut myös Ruotsista.

Oleellista olisi Suomellekin JTAC-harjoitustoiminta pommittajien kanssa niin, että jos sotilaallista apua joskus tarvittaisiin, onnistuisivat pommitukset vihollista vastaan myös Suomen alueella, jos vihollinen – siis Venäjä – on tunkeutunut alueellemme ja tehokkaita pommitustoimia tarvittaisiin.

Norja on määrittänyt itäisen pituuspiirin (25. itäinen pituuspiiri, 24. meridiaani itään Barentsinmerellä), jonka itäpuolelle ei mentäisi Venäjää turhaan ärsyttääkseen. Tuo sama pituuspiiri olisi ihan käypä Suomellekin eikä harjoitella tarvitsisi siis aivan Pohjois-Karjalan itäkolkassa. Baltian maissa ei ole asetettu vastaavia harjoitusrajauksia.

Miksi Suomi kulkee eri tietä kuin kaikki muut Euroopan maat mukaan lukien myös Ukraina (The Drive 29.5.2021)?

Ukrainalainen Su-27-hävittäjä ja MiG-29-hävittäjä B-1B-pommittajan seurassa Ukrainan ilmatilassa 28.5.2020.
B-52-pommittaja lentää rataa Krimin niemimaan edustalla Ukraina ilmatilassa 4.9.2020.

****

Yhdysvaltalaiset B-1- ja B-52-pommittajat ovat nyt kiertäneet ympäri Eurooppaa pitäen huolta Euroopan turvallisuudesta Venäjän kiihtyvää aggressiivista käyttäytymistä vastaan, johon kuuluu myös Venäjän kasvanut ydinaseuhka.

Kyse ei ole vain Nato-maista, vaan myös Ruotsista ja Ukrainasta. Vain Suomi ei ole muun Euroopan mukana huolehtimassa tällä tavoin yhdysvaltalaispommittajien kanssa puolustuksestaan.

Avoin kysymys Puolustusvoimille ja puolustusministeriölle:

Miksi Suomi ei harjoittele yhdysvaltalaisten B-1-pommittajien kanssa Ruotsin tapaan?

Tuota samaa kysyin jo lähes vuosi sitten blogikirjoituksessani 25.5.2021.

Olisi jo aika saada vastaus.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu