Avoin kysymys Suomen puolustushallinnolle: Miksi Suomi ei harjoittele yhdysvaltalaisten B-1-pommittajien kanssa Ruotsin tapaan?

”The historic landing in the High North on Monday came during a busy day of flying in Norway and Sweden. The bomber flew with an escort of four Swedish JAS-39 Gripen fighter aircraft. It also trained, alongside U.S. special operations forces [SOV], with Norwegian and Swedish joint terminal attack controllers [JTAC].” (Stars and Stripes 9.3.2021).
Vapaasti suomennettuna:
“Historiallinen laskeutuminen kaukana Pohjolassa tapahtui maanantaina kiireisenä lentopäivänä Norjassa ja Ruotsissa. [B-1-]pommittaja lensi saattueessa yhdessä neljän ruotsalaisen JAS-39 Gripen -hävittäjän kanssa. Pommittaja harjoitteli rinnallaan Yhdysvaltojen erityisoperaatiojoukkojen [SOV] lisäksi myös norjalainen ja ruotsalainen lähi-ilmatuen tulenjohto [JTAC].”
Stars and Stripes (kotisivut) on Yhdysvaltojen hallituksen tukema asevoimien julkaisu.
Jutun otsikko oli ”Air Force B-1 bomber makes historic Arctic Circle landing”. Suomeksi “Ilmavoimien B-1-pommittaja tekee historiallisen laskeutumisen Napapiirille”.
Yhdysvaltojen ilmavoimien B-pommittaja laskeutui maanantaina 8.3.2021 ensi kerran arktiselle alueelle Euroopassa, jos arktisen alueen rajan pidetään Napapiiriä. Laskeutumispaikka oli Norjan Bodøn lentokenttä (Google-map-01, 67°16’09.0″N 14°21’55.0″E). Bodø on Naton pohjoisin operatiivinen lentotukikohta Euroopassa (Nato 2018).
“It’s not every day that our bomber has the chance to play such a prominent role in training ally and partner JTACS. Such opportunities in forward locations makes us the rapid, resilient and ready force we need to be.”
Vapaasti suomennettuna:
”Pommittajallamme ei ole päivittäin mahdollisuutta olla näin merkittävässä roolissa liittolaisten ja kumppanien JTAC-kouluttamisessa. Tällaiset mahdollisuudet etulinjassa tekevät meistä nopean, kestävän ja valmiin voiman, jollainen meidän on oltava.”
Noin lausui kenraali Jeff Harrigian, joka on Yhdysvaltojen Euroopan ja Afrikan ilmavoimien (USAFE-AFAFRICA) komentaja.
Norja on Yhdysvaltojen liittolainen, Ruotsi on kumppani.
Yhdysvaltojen Euroopan ja Afrikan ilmavoimien sivusto kuvaa ruotsalaisten osallistumista seuraavasti (Release Number 010321, 9.3.2021):
”The B-1 also integrated with four Swedish JAS-39 Gripen fighter aircraft.”
Vapaasti suomennettuna.
”B-1-pommittajan matkassa oli mukana myös neljä ruotsalaista JAS-39 Gripen -hävittäjää.”
Muutamaa päivää aikaisemmin tapahtunut:
”B-1s to integrate with NATO allies in Baltic region” (Release Number: 020321, 3.3.2021).
Vapaasti suomennettuna:
”B-1-pommittajat liittyivät Nato-liittolaisten kanssa Baltian alueella”.
Tuo Yhdysvaltojen Euroopan ja Afrikan ilmavoimien sivustolla oleva juttu kertoo Norjan Ørlandin ilmatukikohdasta (Google-map-02, 63°41’56.1″N 9°36’14.4″E) 3.3.2021 lähteneistä B-1-pommittajista osallistuen Bone Saw -lentosotaharjoitukseen (Dyess Air Force Base 5.3.2021).
Bone Saw -harjoitus toteutettiin Pohjanmeren ja Itämeren päällä sekä myös Ruotsin ilmatilan yli on lennetty samoin kuin Itämeren Nato-maiden. Mukana oli mm. tanskalaisia, puolalaisia, italialaisia ja saksalaisia hävittäjiä. Baltian maissa on tällä hetkellä päivystämissä saksalais- ja italiaishävittäjiä Viron Ämarissa (Google-map-03, 59°15’44.0″N 24°13’07.0″E) ja Liettuan Šiauliaissa (Google-map-04, 55°53’38.0″N 23°23’41.0″E).
“Training with NATO allies is valuable and demonstrates that U.S. support to the Baltic nations is steadfast.” totesi Bone Saw -harjoituksen johtaja (DVIDS 5.3.2021).
Vapaasti suomennettuna:
“Harjoitus Nato-liittolaisten kanssa on arvokasta ja osoittaa, että Yhdysvaltojen tuki Baltian maille on järkkymätöntä.”
****
”Amerikanska bombflygplan övar i Sverige” (Försvarsmakten 20.5.2020).
Vapaasti suomennettuna:
”Yhdysvaltojen [B-1-]pommittajat harjoittelevat Ruotsissa.”
Ruotsin puolustusvoimien sivusto jatkaa:
”I dag genomförde flygvapnet en samövning med delar ur det amerikanska flygvapnet. En övning som planerats sedan länge där samtliga flygvapenförband med stridsflyg samt Luftstridsskolan deltog.”
Vapaasti suomennettuna:
”Tänään [Ruotsin] ilmavoimilla oli yhteisharjoitus Yhdysvaltojen ilmavoimien kanssa. Jo pitkään suunniteltu harjoitus, johon osallistuivat kaikki ilmavoimien yksiköt hävittäjien kanssa ja myös Ilmasotakoulu.
Toukokuun lopulla 2020 pidettyyn harjoitukseen kuului myös tankkaus yhdysvaltalaisesta Boeing KC-135- ilmatankkauslentokoneesta.
Harjoitus oli hyvin perusteellinen ja todellakin pitkään ja huolellisesti suunniteltu.
Käsittelin jo lähes vuosi sitten hyvin tarkasti tuota B-1-pomittajien vierailua Pohjolassa ja Ruotsissa heti tuon lentoharjoituksen jälkeen. Kirjoitus on otsikolla ”Yhdysvaltojen B-1B-pommittajat – Suomen kieltäytyminen ja Suomen Venäjä-pelko” (US-blogi 25.5.2020).
Myös Suomelle tarjottiin osallistumista harjoitteluun B-1-pomittajien kanssa. Ruotsi on siis harjoitellut B-1-pommittajien kanssa jo kahdesti vuoden sisään. B-1-pomittajat nyt ainakin jonkin aikaa oleellinen osa Pohjolan sotilaallista kyvykkyyttä, josta Suomi ainoana länsimaana on irtautunut.
Suomi on irtautunut myös Ruotsista.
Oleellista olisi Suomellekin JTAC-harjoitustoiminta pommittajien kanssa niin, että jos sotilaallista apua joskus tarvittaisiin, onnistuisivat pommitukset vihollista vastaan myös Suomen alueella, jos vihollinen – siis Venäjä – on tunkeutunut alueellemme ja tehokkaita pommitustoimia tarvittaisiin.
Norja on määrittänyt itäisen pituuspiirin (25. itäinen pituuspiiri, 24. meridiaani itään Barentsinmerellä), jonka itäpuolelle ei mentäisi Venäjää turhaan ärsyttääkseen. Tuo sama pituuspiiri olisi ihan käypä Suomellekin eikä harjoitella tarvitsisi siis aivan Pohjois-Karjalan itäkolkassa. Baltian maissa ei ole asetettu vastaavia harjoitusrajauksia.
Miksi Suomi kulkee eri tietä kuin kaikki muut Euroopan maat mukaan lukien myös Ukraina (The Drive 29.5.2021)?


****
Yhdysvaltalaiset B-1- ja B-52-pommittajat ovat nyt kiertäneet ympäri Eurooppaa pitäen huolta Euroopan turvallisuudesta Venäjän kiihtyvää aggressiivista käyttäytymistä vastaan, johon kuuluu myös Venäjän kasvanut ydinaseuhka.
Kyse ei ole vain Nato-maista, vaan myös Ruotsista ja Ukrainasta. Vain Suomi ei ole muun Euroopan mukana huolehtimassa tällä tavoin yhdysvaltalaispommittajien kanssa puolustuksestaan.
Avoin kysymys Puolustusvoimille ja puolustusministeriölle:
Miksi Suomi ei harjoittele yhdysvaltalaisten B-1-pommittajien kanssa Ruotsin tapaan?
Tuota samaa kysyin jo lähes vuosi sitten blogikirjoituksessani 25.5.2021.
Olisi jo aika saada vastaus.
Hyvä kysymys, mutta se pitäisi varmaan esittää suoraan pääministeri Sanna Marinille ja presidentti Sauli Niinistölle. Saksalaisetkin aloittivat tykkivenediplomatian lähettämällä fregattinsa kohti Taiwania.
Ilmoita asiaton viesti
Ari Pesonen: ”Avoin kysymys Puolustusvoimille ja puolustusministeriölle: Miksi Suomi ei harjoittele yhdysvaltalaisten B-1-pommittajien kanssa Ruotsin tapaan?”
Hyvä ja aiheellinen kysymys, mutta suoraa ja rehellistä vastausta siihen tuskin saadaan ainakaan niiltä tahoilta, joilta blogisti sitä kysyy. Sellaisestahan pahoittaisi mielensä se sama pääkonttori joka määräsi pienen läntisen rajanaapurinsa ulko- ja turvallisuuspolitiikan suunnan jo Kekkosen aikana ja näyttää määräävän vielä tänäkin päivänä, vaikka kohde itse ei sitä huomaakaan. Jatkakaamme siis luottamuksen leikkimistä nykyisen Puolustusvoimien ylipäällikön johdolla.
Ilmoita asiaton viesti
Kysymys Ari Pesoselle.
Miksi Suomen ja Venäjän tulehtuneita välejä pitäisi edelleen pahentaa tuomalla B-1 pommittajat lentelemään lähestulkoon Pietarin ilmatilaan?
Tähän asti Yhdysvallat ovat harjoitelleet defensiivistä sodankäyntiä Suomessa yhdessä Suomen puolustusvoimien kanssa, mutta B-1 ydinpommittajat olisivat jo askel kohti offensiivista sodankäyntiä. Sellainen ei parantaisi maiden välisiä suhteita millään tavalla.
Kansainvälisessä ilmatilassa Venäjän valvomaa aluetta on käynyt koputtelemassa kone jos toinenkin, mutta antaa niiden pysyä sielä kansainvälisessä ilmatilassa.
Itse en haluaisi nähdä sen enempää B-1 kuin B-52 pommittajia Suomen ilmatilassa muutoin kuin korkeintaan jonkin ilmailunäytöksen yhteydessä.
Silloinkin katselen mieluummin mäntämoottorien, kuin suihkuturbiinien jylinää.
Venäläiset eivät ole hyökänneet Suomea vastaan lähes kahdeksaankymmeneen vuoteen, eikä sellaista välitöntä uhkaa ole edes näköpiirissä. Toki tahallaan provosoimalla saadaan syntymään vaikka millainen kriisi.
Ilmoita asiaton viesti
Tulehtuneet välit Suomen ja Venäjän välillä? Eikö kyse ole tulehtuneista väleistä EU: ja Venäjän välillä ja Suomi kuuluu EU:hun?
Verrataan Suomea Norjaan. Norja kuuluu Natoon, muttei EU:hun. Mielestäni Norjan välit Venäjään ovat hyvät ja ne tuli ilmi myös mm. itärajan pakolaiskriisissä vuodenvaihteessa 2015-16. Suomi sai osansa offensiivista, Norja ei saanut.
Onko siis Nato parempi kuin EU? Suomi haki sotilaallista turvaa EU:sta ja sekoitti asiansa. Sotilaallinen turva oli pitänyt hakea Natosta, ei EU:sta.
Toki olen Suomen EU-jäsenyyden kannalla.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa ottaa kartta käteen ja ajatella. Suomen strateginen sijainti on meidän suomalaisten kannalta perin huono ja varsinkin, kun Ruotsi liittyy ilman Suomea Natoon.
Suomen olisi tullut liittyä Natoon viimeistään yhdessä Balttianmaiden kanssa, mutta näin ei tehty suomettuneen poliittisen johdon takia. Nyt Naton ovi on ilmeisesti pysyvästi Suomelta lukossa ja ilmeisesti Ruotsille auki.
Jotkut puhuvat lämpimiä EU: n yhteisestä puolustuksesta. Pelkkää utopiaa, sillä Euroopan puolustus on uskottava vain ja ainoastaan USA:n ja Britannian taatessa sitä ulkopuolelta.
Ilmoita asiaton viesti
Kosonen: ”Miksi Suomen ja Venäjän tulehtuneita välejä pitäisi edelleen pahentaa tuomalla B-1 pommittajat lentelemään lähestulkoon Pietarin ilmatilaan?”
Mitä ihmeen tulehtuneita välejä? Luottamustahan on leikitty Kekkosen ajasta asti ja leikitään edelleen. Venäjä on vakuuttelevinaan ja Suomi on uskovinaan. Venäjä on myös enemmän kuin riemuissaan siitä, että Suomi roikkumalla järjenvastaisesti Naton ulkokopuolella auttaa Venäjää pitämään yllä sotilaallista uhkaa ja jännitteitä koko Itämeren alueella. Tuolla seuraleikillä on hauska nimikin: ”aktiivinen vakauspolitiikka”. Koominen nimi on toki hyvin linjassa koomisen turvallisuuspolitiikan kanssa.
Se on toki hienoa, että Kosonen jaksaa kantaa huolta Pietarin turvallisuudesta, kun tuo Venäjä-reppana ei sitä yksin pysty hoitamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kai nyt aivan sentään Pietarin ilmatilaan? Rajanylityksiä ja provokaatioita pitää tietenkin varoa.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän se ole tehty selväksi ison naapurin taholta päättäjille ei uskalleta kun pelätään mitä tapahtuisi tämä on sitä suomettumisen jatkumista eli se siitä omasta päätäntävallasta ainakin toistaiseksi niin kauan kuin täällä on vanhan vallan päättäjiä
Ilmoita asiaton viesti
Vastaus blogin otsikon kysymykseen on päivän selvä: suomalaiset pelkäävät Venäjää.
Yli puolet suomalaisista vastustaa Suomen liittymistä puolustusliiton jäseneksi. Säälittää enemmistön tyhmyys, vaikka ei se mikään yllätys ole, totesihan sen jo presidentti Paasikivikin aikoinaan.
Perusteet vastustaa Suomen liittymistä puolustusliitoon ovat mm. että se ei ole Venäjän edun mukaista ja että siihen ei ole tarvetta juuri nyt. ”Optio” hyväksytään kuitenkin siltä varalta, että joskus tulee tarve.
Suomalainen enemmistö ei käsitä, että Venäjä tarvitsee Nato-nimistä vihollista sisäpoliittisista syistä.
Kysymys on Venäjän propagandasta. Vihollinen on mörkö nimeltä Nato (ja nyt myös EU).
Jos Venäjä nimeäisi vihollisiksi yksittäiset Naton jäsenmaat eli kerrottaisiin, että hyökkäysaikeissa olevia vihollisia ovat Saksa, Ranska, Britania, Italia, Kreikka, Turkki, Espanja jne väitteelle nauraisivat ”naurismaan aidatkin”. Mutta väite em. maiden yhdessä muodostaman Nato-mörkön hyökkäysaikeista menee venäläisille ja suomalasten enimmistölle täydestä kuin häkä.
Hirvittävää ja säälittävää typeryyttä. Venäjä vie siis suomalaisia kuin sitä kuuluisaa ”litran mittaa”.
Ilmoita asiaton viesti
”Yli puolet suomalaisista vastustaa Suomen liittymistä puolustusliiton jäseneksi. Säälittää enemmistön tyhmyys, vaikka ei se mikään yllätys ole, totesihan sen jo presidentti Paasikivikin aikoinaan.”
Tottahan tuo on, vaikka sen ääneen sanominen onkin joidenkin mielestä majesteettirikos. Tuolla viittauksella Paasikiveen tarkoittanet sitä, kun Paasikivi joskus turhauteneena totesi, että ’suomalaiset ovat ulkopoliittisesti lahjatonta kansaa’. Oikeassa oli Juho Kusti.
Ilmoita asiaton viesti
Ei suomalaiset tyhmiä ole, jos peilaa esim. maailmansodan (1. ja 2. osio) perimmäisten syiden ja tulosten kautta.
Hieman häiritsee tuo jenkkien maailman hallinta ja sanelu boikotein, pikku sodin, vallankeikauksin, ym.. Mitään perustetta kuin vahvimman oikeus ei tuohon ole.
Pesosen mainitsemat USAirforcet Euroopassa ja sen valmiudet Afrikassa.
https://www.usafe.af.mil/About-Us/Mission-and-Organization/
Ei NATOon, vaikka Ruotsi liittyisikin.
Ilmoita asiaton viesti