Erkki Tuomioja ja Suomen integraatio EEC:hen, EU:hun ja Natoon – Aina sama mölinä ja loppujen lopulta kuitenkin hyväksyntä

Ainoa henkilö, joka on nimennyt minut henkilökohtaisesti Nato-haukaksi täällä Uuden Suomen Puheenvuoro-palstalla, on Erkki Tuomioja. Entinen ulkoministeri, nykyinen kansanedustaja, ulko-asianvaliokunnan varapuheenjohtaja ja puolustusvaliokunnan jäsen Erkki Tuomioja.
Ei kukaan muu kuin Tuomioja.
Tuo Tuomiojan antama nimitys on minulle kunnia-asia ja tunnen siitä edelleen hyvää oloa. Tunnen tuosta nimityksestä hyvää oloa etenkin nyt, kun Suomi liittyy sataprosenttisella varmuudella Natoon. Yksi tehtävä kahdeksan vuotta kestäneille blogikirjoituksille on saatu päätökseen.
Kun Sipilän hallituksen aikaan SDP:n ollessa oppositiossa kirjoitin tällä palstalle Natosta ja Suomen Nato-jäsenyydestä, moni demaritaustainen kommentoi kirjoituksiani Nato-haukka-termillä, mutta ei koskaan minua henkilökohtaisesti tarkoittaen. Kun vuoden 2019 eduskuntavaalit oli pidetty ja Rinteen hallitus astui remmiin, SDP-agitaattorien Nato-haukka-termin käyttö loppui kuin seinään. Itseasiassa suurin osa noista agitaattoreista taisi poistua myös rivistä täällä Puheenvuoro-palstalla.
Oliko kaikki puolueesta käsin masinoitua?
****
Suomi neuvotteli 1970-luvun alussa vapaakauppasopimuksesta EEC:n kanssa. Tuo kauppasopimus oli Suomelle ja Suomen vientiteollisuudelle hyvin tärkeä. Elintärkeä. Kyse oli Suomen länsi-integraatiosta Neuvostoliitto-ikeen lähtökohdista. Kyse oli suomalaisten taloudellisesta hyvinvoinnista länsimaisista lähtökohdista.
Silti noin 500 kulttuurin ja politiikan vaikuttajaa vetosi Helsingin Sanomien koko sivun ilmoituksessa 19.9.1973 presidenttiin, hallitukseen ja eduskuntaan, jottei kauppasopimusta solmittaisi. Nuo vaikuttajat olivat kaikki vasemmistotaustaisia.
Artikkelikuva ja alla oleva kuva on tuosta Helsingin Sanomien maksetusta ilmoituksesta sivulla 20 (HS Aikakone 19.9.1973).
Monella ilmoituksen allekirjoittajalla olivat tiiviit suhteet Neuvostoliittoon.
Ilmoitukseen on mm. kirjattu:
EEC:n muodossa tapahtuva Länsi-Euroopan yhdentyminen ei ole Suomen eikä yleensä puolueettomien maiden etujen mukainen. Poliittisille päämäärille rakentuva suljettu talousliitto aiheuttaa uutta syrjintää. Se kuuluu kylmän sodan aatemaailmaan. Vapaakauppasopimuksen hyväksyminen on ristiriidassa jännityksen lieventymiseen johtavan kehityksen kanssa, jota kuvastaa muun muassa Suomen aloitteen mukainen Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokous [Etyk].
Mielestämme vain EEC-sopimuksen hylkääminen on varmuudella yhdenmukainen turvallisuuspoliittisten tavoitteittemme, Suomen ja Neuvostoliiton välisen YYA-sopimuksen ja muiden kansainvälisten velvoitteittemme kanssa.
Allekirjoittajat asettivat omaan ylhäiseen arvoonsa suhteessa EEC:hen Neuvostoliiton johtaman SEV:n:
Näköpiirissä ei ole toimenpiteitä, jotka ratkaisevalla tavalla parantaisivat idänkaupan kehittämisedellytyksiä. Tervehdimme tyydytyksellä Suomen sopimusta yhteistyöstä SEV-järjestön kanssa. SEV-sopimusta ei kuitenkaan voi poliittisesti eikä kaupallisesti rinnastaa EEC-sopimukseen. SEV ei ole jäsenmaittensa poliittisen päätöksenteon rajoittamiseen pyrkivä eikä ulkopuolisia maita vastaan tähdätty ylikansallinen laitos.
Onkin aihetta korostaa, että SEV-sopimuksen ohella on kahdenkeskistä yhteistyötä sosialististen maiden kanssa lisättävä, pyrittävä poistamaan Suomen ja muiden SEV-maiden kuin Neuvostoliiton välillä vielä vallitseva tullisyrjintä sekä sisäisin toimenpitein parannettava idän kaupan edellytyksiä.
On aika karmaisevaa tekstiä tuo edellä kirjattu, kun tiedämme, mitä nyt kuuluu EEC:lle ja mitä nyt kuuluu SEV:lle. Niin, ja Ety-kokous pidettiin Helsingissä vuonna 1975, vaikka Suomi solmi vapaakauppasopimuksen EEC:n kanssa.

Mikä ihmeen SEV? SEV oli Neuvostoliiton johtama Keskinäisen taloudellisen avun neuvosto, johon kuuluivat itäblokin maat. SEV hajosi Neuvostoliiton hajottua vuonna 1991.
Helsingin Sanomissa julkaistun vetoomuksen allekirjoittivat mm. vasemman laidan kansanedustajat Erkki Tuomioja (sd.) ja Erkki Liikanen (sd.) sekä vielä tuolloin SAK:n lakimiehenä työskennellyt Tarja Halonen (sd.).
****
Erkki Tuomiojalle tuon ilmoituksen allekirjoittaminen ei riittänyt. Hän jatkoi toimia estääkseen EEC-vapaakauppasopimuksen syntymisen.
Urho Kekkonen ja Leonid Brežnev keskustelivat Moskovasta koilliseen sijaitsevassa Zavidovossa vuoden 1972 elokuun lopulla mm. Suomen tavoittelemasta vapaakauppasopimuksesta EEC:n kanssa. Helsingin Sanomien maksettu EEC-vapaakauppasopimusvastainen ilmoitus julkaistiin siis vajaan kuukauden kuluttua Zavidovo-neuvottelujen jälkeen.
Neuvostoliitto suhtautui Suomen EEC-sopimushankkeeseen varauksellisesti, koska se epäili sopimuksen vaarantavan Suomen puolueettomuuden ja neuvostomyönteisyyden. Kekkonen pyrki hälventämään neuvostojohdon epäilykset ja lupasi henkilökohtaisesti taata maiden välisten suhteiden säilymisen muuttumattomina sopimuksesta huolimatta.
Ruotsissa Dagens Nyheter julkaisi lokakuussa 1972 laajan artikkelin Zavidovon keskusteluista. Suomessa tutkittiin kiivaasti, miten Zavidovo-muistio oli vuotanut julkisuuteen. Vasta vuonna 1993 ilmestyneessä kirjassaan Kukkaisvallasta Kekkosvaltaan Erkki Tuomioja tunnusti vuotaneensa tiedot. Hänen tavoitteensa oli estää Suomen EEC-vapaakauppasopimus.
Nuo Tuomiojan toimet olivat arveluttavia ja mielestäni lainvastaisia. Kyse oli varsin poikkeuksellisista toimintatavoista. Tuo toimintatapa osoitti, ettei Tuomiojalle mikään ole pyhää – ei edes Suomen lainsäädäntö.
Tuomioja ei onnistunut. Suomen EEC-vapaakauppasopimus astui voimaan 1.1.1974. Suomen EEC-vapaakauppasopimus tasapainotettiin ulkopoliittisesti Kevsos-sopimuksilla, joita Suomi solmi SEV:n jäsenmaiden kanssa.
Käsittelin tuota Zavidovo-vuotoa tarkemmin melkein päivälleen seitsemän vuotta sitten kirjoituksessa otsikolla Erkki Tuomiojan käyttäytyminen ei ole Suomen läntisten etujen mukaista (US-blogi 15.4.2015).
****
Kun Suomi oli 1990-luvun alkupuolella liittymässä EU:hun, Erkki Tuomioja oli Paavo Väyrysen ohella kansanäänestysvaalitaiston aikana vuonna 1994 aktiivisimpia EU-jäsenyyden vastustajia. Väyrynen on luonnehtinut Tuomiojan tuolloista EU-jäsenyysvastustuskampanjaa kriittisvarovaiseksi (Kolmas elämä, Paavo Väyrynen). Minä muistan nuo ajat, eikä Tuomiojan toiminta EU-asiassa ollut pelkästään kriittisvarovaista.
Tuomiojalla oli siis hänen itsensä masinoima EU-jäsenyysvastainen kampanja.
Tuomiojan EU-jäsenyyden vastainen kampanja rintanappeineen oli näyttävä mutta tulokseton. Suomi liittyi EU:hun 1.1.1995.
Tämä oli jo toinen Tuomiojan epäonnistuminen estää Suomen liikkuminen kohti länttä. Myöhemmin Tuomioja on muuttunut EU-jäsenyyden kannattajaksi, mutta tuo on puhdasta omien etujen ajamista tosiasioiden edessä.
Tuomiojasta tullee myös Suomen Nato-jäsenyydenkin kannattaja, kun huomaa jääneensä häviölle ja kun Suomi on Naton jäsen.

****
Kun nyt Suomi on taas kerran liittymässä läntiseen yhteisöön – kolmannen kerran ja tällä kertaa Natoon, on Tuomioja taas vauhdissa.
Kuten EEC-vapaakauppasopimusprosessin aikoihin, niin myös nyt on syytä kysyä, meneekö Tuomiojalla kaikki lain ja hyvän diplomaattisen toimintatavan mukaan. Miksi Suomen poliittinen järjestelmä antaa Erkki Tuomiojalle toiminnassaan erivapauksia, joita kenellekään muulle ei anneta?
Nyt Tuomioja on ottanut pelikassarakseen Ruotsin sosiaalidemokraattisen työväenpuolueen ja Ruotsin demarien Nato-jäsenyyskriittisen kannan. Pelikassaroinnilla Tuomioja pyrkii pitämään Ruotsin avulla Suomen Nato-jäsenyyden ulkopuolella.
”Det tredje alternativet är att fördjupa samarbetet med Sverige och bilda en försvarsallians mellan våra två stater, ett fördrag. Finland har tidigare inte uteslutit det här, men idén har tidigare saknat stöd i Sverige, både bland dem som stödjer ett svenskt Natomedlemskap och bland Natomotståndarna, av motsatta skäl. Jag har haft åtskilliga samtal med svenska socialdemokrater och jag vet att de tar det här alternativet på allvar. Men jag fruktar att vi här i Finland inte tar det tillräckligt på allvar.” (Hufvudstadsbladet 9.4.2022).
Vapaasti suomennettuna:
”Kolmas vaihtoehto on syventää yhteistyötä Ruotsin kanssa ja muodostaa puolustusliitto valtioidemme välille, sopimus. Suomi ei ole aiemmin sulkenut tätä pois, mutta ajatus on aiemmin puuttunut Ruotsista kannatusta niin Ruotsin Nato-jäsenyyttä kannattavien kuin Naton vastustajien keskuudessa, päinvastaisista syistä. Olen käynyt useita keskusteluja Ruotsin sosiaalidemokraattien kanssa ja tiedän, että he ottavat tämän vaihtoehdon vakavasti. Mutta pelkään, että me täällä Suomessa emme ota sitä tarpeeksi vakavasti.”
Noilla sanoilla Tuomioja otti Ruotsin pelikassarakseen Suomen Nato-jäsenyysasiassa. 1970-luvun alun SEV ja Neuvostoliito ovat nyt vaihtuneet Ruotsiin.
Tuomiojan kaksi muuta vaihtoehtoa ovat Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys yhdessä tai että molemmat pysyvät Naton ulkopuolella niin kuin Euroopan turvallisuuspolitiikassa ei olisikaan tapahtunut mitään Venäjän hyökättyä Ukrainaan.
Tuomioja sai ulostulollaan Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvistin vaivautuneeseen asemaan, kun Tuomioja kertoi Peter Hultqvistin ja Antti Kaikkosen käyneen asiasta keskustelua Hultqvistin esille tuomana.
Tuomioja teki nyt vuonna 2022 Hultqvistille saman kuin Kekkoselle vuonna 1973. Tuomiojan toimintatavoissa ei ole ollut näissä kahdessa tapauksessa mitään rajaa. Hänen on aina vaan luonteensa vanki, mutta vähiten häveliäintä tässä on se, että tuollaiselle miehelle ja tuolla tavoin käyttäytyvälle miehelle annetaan suomalaisessa poliittisessa järjestelmässä niin suurta poliittista valtaa.
****
Vuoden 2015 eduskuntavaali pidettiin 19.4.2015 ja Juha Sipilän hallitus aloitti toimensa 29.5.2015. Kirjoitin 15.4.2015 julkaistuun Erkki Tuomiojaa käsittelevään blogiin seuraavasti:
”Luojan kiitos, että Erkki Tuomiojan ministerikausi loppuu muutaman viikon päästä lopullisesti. On syytä pitää huolta, ettei Tuomioja pysty enää sotkemaan Suomen Nato-suhteita ja mahdollista jäsenyyttä.” (US-blogi 15.4.2015).
Olinko seitsemän vuotta sitten liian optimistinen? Onko Tuomioja taas kerran sotkemassa Suomen elintärkeitä suhteita länteen ja tällä kertaa Suomen Nato-jäsenyyttä?
Erkillä ja Paavolla yritys on kova, mutta eivät pysty torppaamaan jäsenyyttämme Natossa.
Ilmoita asiaton viesti
Putinin kanssa parhaat ”natottajat”. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Ville Ranta hiukan sivaltaa Eki-setää:
https://www.iltalehti.fi/villeranta/a/c1946cc0-a63e-4416-ab48-384214ff5a8e
Ilmoita asiaton viesti
Mainioita piirroksia nämä Ville Rannan!
Ilmoita asiaton viesti
Mitäköhän Erik Punainen vielä keksiikään, kun tällä valehtelulla ei hänen tavoitteensa näytä toteutuvan?
Ilmoita asiaton viesti
Eihän Erkki ole punainen! Isoäiti Hellallakin oli punaista vain häivähdys. No, onhan toki pojasta voinut polvi punertua 🙂
***
On muuten kumma, että näitä Pesosen varsin mainioita blogeja ei nosteta karuselliin!?
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsin diskuteeraus Natosta on sen luonteista että kohta pidettävien vaalien jälkeen todetaan että riittää kun SUOMI on Natossa.
Ilmoita asiaton viesti
Niin se meille riittääkin.
Ilmoita asiaton viesti
Kreml-mielisillä on kumma tapa puhua : ” Nato-haukoista” ja ” Nato-kiimasta ”.
Se erottaa heidät juuri muista…🤔
Ilmoita asiaton viesti
Ovatkin Nato-impotentteja!
Ilmoita asiaton viesti
Nykyään on muodikasta kutsua Naton kannattajia Nato-hysteerikoiksi, joiden tunnetasapaino on järkkynyt.
Ilmoita asiaton viesti
Olin lukiolainen tuon EEC-vapaakauppasopimuskiistan aikoihin. Taistolaisten hallussa ollut Teinilehti julkaisi silloin etusivullaan kuvan kolmivaiheisesta ”Suomi-raketista”, jossa ensimmäisessä hiukan jo irrallaan olleessa vaiheessa luki ”EEC VAPAAKAUPPASOPIMUS”. Toisessa vaiheessa luki ”EEC TÄYSJÄSENYYS” ja kolmannessa vaiheessa luki ”NATO”.
Tuo oli tarkoitettu pelotteluksi. Jälkeenpäin voi kuitenkin todeta, että taistolaiset olivat tällä kertaa onneksi oikeassa, vaikka kehityskulkuun on mennyt puoli vuosisataa eikä silloin kukaan voinut moista vakavasti ajatella.
Ilmoita asiaton viesti
Terävä ja analyyttinen kirjoitus jälleen Pesoselta. Pitääpä mainita, että itsekin olen saanut pyyhkeitä Tuomiojalta – minkä toki voi ottaa kohteliaisuutena: pitkäaikainen ministeri ja yksi maan ykkösvaikuttajista vaivautuu ärhentelemään lukion maikalle.
Olin kirjoittanut Kanava-lehteen (8/2009) pitkähkön jutun, jossa muun muassa kritisoin puolustusmäärärahoihin tehtyjä leikkauksia ja päätöstä luopua jalkaväkimiinoista, koska maailmanpolitiikassa voi tapahtua arvaamattomia käänteitä.
Kannatin myös sotilaallista liittoutumista (Nato) ja arvostelin lyhyesti Tuomiojaa: ”Nato ei ole ainoa mörkö: myös EU:n turvatakuulauseketta haluttiin ulkoministeri Erkki Tuomiojan johdolla vesittää.”
Tämä sai Tuomiojan kirjoittamaan kitkerän vastineen seuraavaan lehteen otsikolla ”Vesityshöpötyksen voisi jo lopettaa.”
Ilmoita asiaton viesti
Arvailuja riittää siitä, mitä Putler tekee, jos Suomi liittyy NATO:on. Entä jos Suomi liittyy, mutta Ruotsi ei? Kumpaan maahan Putler silloin hyökkää, vai hyökkääkö kumpaankaan, kun Ruotsilla pitäisi olla jo pitkään ollut turvatakuut jenkeiltä?
Siinä olisikin Erik Punaisella vääntelehtimistä, jos Putler hyökkäisi Gotlantiin.
Ilmoita asiaton viesti
Jos hallitukselle esittäisi kirjoituksesi, niin päätöstä liittymisestä ei tehtäisi koskaan.
Hallitus ja eduskunta touhuaa seuraavalla tasolla:
Parasta on, että eduskunta ja hallitus nyt miettivät oman maan turvallisuutta, puolustusta ja Naton artiklaa 5. Ei muuta.
Sekaannuksen välttämiseksi, ministeri Jari Leppä: Oma maa on Suomi, ei kansanedustan omistama maatila, peltotilkku tai metsäpalsta.
Suomen ja oman maan edut menevät niin helposti näillä sekaisin. Yleensä (98%) hyötyjä on ”oma maa”.
Tytti Tuppuraisen (sd) menestyksen ja politiikan kulmakivi ”EU ensin, sitten Suomi” on toistaiseksi jätettävä nyt taka-alalle.
Ilmoita asiaton viesti
Tuomiojan touhustaminen toimii Ruotsin poliittisessa kentässä hyvänä katalyyttinä Natoon liittymisen puolesta. Ruotsalaiset haluavat NATO on, etenkin, kun Suomikin sinne menee. Anderssonin ( S ) on pakko kovalla kiireellä kesään mennessä saada enemmistö NATO ruotuun , koska muut valtapuolueet ( ml SD ) käytännössä jo siellä ovat.
Vaalit tulossa ja demarien kannatus on hyvin katoavaista.
Ilmoita asiaton viesti
Tokko Tuomiojan ansioilla pääsi Tiitisen listalle. PunaErkki varmaankin voittaisi vetonsa.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos blogistille Tuomiojan toimintaa valaisevasta kirjoituksesta. Ihmettelin, miksi MTV:n tämän aamun ohjelmassa Tuomiojalle annettiin tilaisuus selitellä puheitaan. Mielestäni Tuomiojan olisi siirryttävä ”harmaiden herrojen” kabinettiin, missä saisi aatetoveriensa kanssa muistella vanhoja ”hyviä” aikoja ja jättää muistelut maamme Natoon liittymisen jälkeen julkaistavaan kirjaan, jonka itse kirjoittaa.
Eilinen Iltalehti paljasti Tuomiojan saaneen peräti 15 000 euron edestä Finnairin lentopisteitä vuosina 2018-2020. Lukuisista pyynnöistä huolimatta hän ei ole suostunut luovuttamaan tietoja pisteiden käytöstä. Usean pyynnön jälkeen Tuomioja oli kertonut lehden toimittajalle, että oli kadottanut tilin salasanan, mikä oli estänyt tilin tietojen luovutuksen. Kuka selityksen uskoo jääköön itse kunkin harkintaan. Minä en usko.
Ilmoita asiaton viesti
Viimeisen gallupin mukaan 94 % suomalaisista pitää venäläisiä sotilaallisena uhkana Suomelle. Ei ole näin ollen ihme, että Naton kannatus on noussut voimakkaasti viime aikoina. Venäläisten suorittamat julmuudet siviiliväestöä kohtaan Ukrainassa tulevat varmasti entisestään kasvattamaan Naton kannatusta. Siitä ei ole epäilystäkään.
Tuomioja ei tunnu kuuluvan tähän ryhmään. Sen hän on toimillaan osoittanut. Ihmettelen hänen ajatuksenjuoksuaan.
Ilmeisesti isoäiti Hella Wuolijoella on ollut vaikutusta Tuomiojan ajatteluun aina lapsesta lähtien. Vanha kansanviisaus sanoo ”Ei omena kauas puusta putoa.” Wuolijoki tuomittiin sota-aikana maanpetoksesta elinkaudeksi kuritushuoneeseen (Hella Wuolijoki – Wikipedia).
Sama kansanviisaus ”Ei omena kauas puusta putoa” sopii myös Putiniin, jonka isoisä Spiridon Putin oli ollut ensin Leninin ja tämän kuoleman jälkeen Stalinin henkilökohtainen kokki (Vladimir Putin – Wikipedia). Stalinismi on pongahtanut kuin korkki pintaan itänaapurissa. Nyt sitä voisi kutsua putinismiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Tuomiojaa ei oikein pysty niputtamaan mihinkään olemassa olevaan ”mappiin”. Todennäköisesti hän itse ymmärtää itseään, mutta ulkopuolisten on vaikea ymmärtää hänen logiikkaansa.
Kuten tässäkin blogissa on todettu hänellä on aina ollut tapana vasemmistolle tyypillisesti vastustaa kaikkea, mikä vasemmistolle perinteisesti on ollut vastenmielistä koskien Suomen ulkopolitiikkaa ja geopoliittista asemaa. Mutta sen jälkeen hän on tuon kaiken hyväksynyt. Esimerkiksi tällä hetkellä hän on hyvin EU-myönteinen ja pitää sitä olennaisen tärkeänä viitekehyksenä Suomelle.
Krimin miehityksen jälkeen Tuomioja tuomitsi hyvinkin selvästi Venäjän aggression ja korosti pitkään, ettei tämä saa jäädä jäädytetyksi konfliktiksi. Johtopäätökset vuosien jälkeen ovat kuitenkin jollain tavoin muuttuneet hänen kohdallaan.
Perimässään hänellä todellakin on arvostus niin isoäitiään kuin varmaan isäänsäkin kohtaan, joista ensiksi mainittu oli maanpetturuustuomion saanut kommunisti ja viimeksi mainittu kokoomuksen nimittämä presidenttikandidaatti. Tässä yhteydessä on kuitenkin muistettava, että Hella Wuolijoen erityissuhdetta Neuvostoliiton Tukholman suurlähettilään Alexandra Kollontain kanssa hyödynnettiin Suomen hallituksen taholta talvisodan loppuvaiheilla aikaansaamaan neuvottelukosketus rauhan solmimiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Erkin arvostuksesta isänsä suuntaan on vaikea löytää todisteita.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten on jo todettu, Tuomioja kannattaa jälkikäteen kaikkea, mitä on etukäteen vastustanut.
Hän ei myöskään ole koskaan tuominnut tai arvostellut NL/Venäjän toimintaa etukäteen, vaan puolustellut ja myötäillyt sen intressejä. Kun roistovaltio on konnuutensa jo toteuttanut, Tuomioja ilmoittaa tuomitsevansa tapahtuneen.
Ilmoita asiaton viesti
Jos joku haluaa tietää mitä on äärimmäinen Venäjän mielistely, niin Erkki Tuomioja (sd) on siitä muistutus parhaasta päästä. Häntä pidetään meillä joissakin piireissä lähes poliittisena nerona.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Paavo Väyrynen Tuomiojan tuossa suhteessa voittaa. Tuomioja on pikemminkin epäjohdonmukainen viestinnässään.
Ilmoita asiaton viesti