Erkki Tuomioja – Tuo toinen tarzamme

Эркки Туомиоя, Легкий розовый оттенок (Издательство «Весь Мир», ISBN: 978-5-7777-0586-0).

Erkki Tuomioja, Häivähdys punaista – Hella Wuolijoki ja hänen sisarensa Salme Pekkala vallankumouksen palveluksessa (Tammi, ISBN: 9789513154790).

Kyseessä on Erkki Tuomiojan Tieto-Finlandialla palkittu kaksoiselämäkerta Hella Wuolijoesta, joka julkaistiin vuonna 2006. Erkki Tuomioja on Hella Wuolijoen tyttärenpoika.

Mikä tuo yllä oleva artikkelikuva on?  Mitä se esittää?

Artikkelikuvassa on Tuomiojan Häivähdys punaista -kirjan (Легкий розовый оттенок) vuonna 2014 ilmestyneen venäjänkielisen painoksen kakkossivu.

Miksi tuo artikkelikuva on otettu tähän kirjoitukseen?

Kyse on tekstistä ”Перевод с финского В. С. Мареев при участии Ю.С. Дерябина, joka on artikkelikuvassa rajattu punaisella viivalla.

Suomennettuna:

Kääntänyt suomen kielestä V. S. Marejev, käännökseen osallistunut myös J. S. Derjabin”.

J. S. Derjabin on Juri Stepanovitš Derjabin (Юрий Степанович Дерябин). Derjabin toimi suurlähettiläänä Helsingissä vuosina 1992–1996. Derjabin ja hänen tapansa toimia Venäjän hyväksi Suomen-suurlähettiläänä tiedämme hyvin – siihen ei ole syytä tässä yhteydessä palata.

Juri Derjabin kuoli 1.8.2013.

Tuomiojan kirja julkaistiin Moskovassa lokakuun alussa 2014 (Издательство «Весь Мир» 7.10.2014). Mukana julkaisutilaisuudessa oli myös Erkki Tuomioja itse.

Vaikka Derjabin kuoli jo elokuun alussa 2013, silti hän oli mukana lokakuussa 2014 julkaistun Tuomiojan kirjan kääntämistyössä venäjäksi. Kääntämishanke on kestänyt siis pidemmän aikaa ennen julkaisua.

Tuomioja toimi syksyllä 2014 ulkoministerinä Stubbin hallituksessa. Hän ei siis ollut mikä tahansa ”kirjailija”. Samalla kirjanjulkistamisreissulla Tuomioja tapasi myös Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin 6.10.2014 (Yle 6.10.2014).

Mutta kuka on V. S. Marejev? Valeri Sergejevitš Marejev (Валерий Сергеевич Мареев)?

****

Valeri Sergejevitš Marejev oli Helsingissä kylmän sodan aikaan KGB:n poliittisen linjan edustajana. Aluksi uutistoimiston APN:n varajohtajan peitteellä, myöhemmin Venäjän Suomen-suurlähetystössä.

Vuosina 1961–1990 toiminut uutistoimiston APN (Novosti Press Agency, Агентство печати «Новости») oli KGB:n ohjailema Neuvostoliiton uutistoimisto. Nykyisin APN on eri vaiheiden jälkeen osa RIA Novostia (РИА Новости).

KGB-Marejevin toimista Suomessa on kirjoittanut mm. Jukka Seppinen vuonna 2006 (Neuvostotiedustelu Suomessa 1917–1991) ja Kimmo Rentola vuonna 2009 (Suojelupoliisi kylmässä sodassa 1949–1991, Ratakatu 12 – Suojelupoliisi 1949–2009). Noissa kirjoissa on varsin mielenkiintoisia kirjauksia hänestä.

En käy noiden kirjojen sisältöä Marajevin osalta läpi, mutta sen sijaan otan tähän yksittäiseksi esimerkiksi, mitä löytyy presidentti Mauno Koiviston arkistosta. Nimittäin Matti Ahteen muistio otsikolla Neuvottelut kesärannassa illalla 24.5.1983.

Tuon Matti Ahteen laatiman muistion mukaan hän, Valentin Kossov (Валентин Коссов) ja Valeri Marejev keskustelivat toukokuussa 1983 Kesärannassa Sorsan neljännen hallituksen hallitusohjelmasta. Mukana oli vain SDP:n ylintä johtoa ja Neuvostoliiton KGB:n edustajia. Sorsa ja Ahde valmistelivat siis Sorsan neljättä hallitusta kgbläisten kanssa.

Sorsan IV hallitus istui 6.5.1983–30.4.1987. Mukana hallituksessa SDP:n lisäksi olivat Keskusta, RKP ja SMP.

Valentin Kossovin lisäksi Sorsan kontakteja oli myös Felix Karasev (Феликс Карасев). Venäläiset ovat kirjanneet Karasevin KGB:n Helsingin asemapaikan päälliköksi (глава резидентуры КГБ в Хельсинки Феликс Карасев). Karasev oli siis Helsingin korkein nimetty virallinen KGB-edustaja. Ei kuitenkaan todellisuudessa yli Vladimirovin.

Käsittelin Viktor Vladimirovin (Виктор Владимиров) näyttävää KGB-upseeriuraa kirjoituksessa otsikolla KGB:n vakoojakoulutuksen oppikirjat – Luettelo kirjoista, joiden mukaan Venäjä toimii Suomessakin edelleen (US-blogi 17.1.2021). Vladimirov kehitteli mm. KGB:n sabotaasitoimia ennen Suomen vuosiaan.

Paavo Väyrynen on vahvistanut, ettei Keskustalla ollut mitään tietoa Kesärannan toukokuun keskusteluista kgbäisten kanssa päivämäärällä 24.5.1983. On varsin nöyryyttävää Suomelle, että maan hallitusta oltiin kokoamassa neuvostoliittolaisten kanssa ja kokoaja oli Ahteen ja Sorsan komennossa SDP.

Valentin Kossov oli tiukka NKP:n KGB-taustainen edustaja Helsingissä. Eräässä puoluekokouspuheessaan Koivisto oli lausunut Pohjola-sanan ennen sanaa Neuvostoliitto-sanaa, josta Kossov antoi Koivistolle nuhteita. Seuraavassa puheessaan Koivisto oli muuttanut sanajärjestystä kuuliaisesti.

Marajevin ja Kossovin agenda oli tuolloin 1980-luvulla varmistaa Suomen linja Viktor Vladimirovin alaisuudessa. Presidentin valinta ja Sorsan neljäs hallitus olivat agendan välineet. Viktor Vladimirov kotiutettiin vuoden 1984 lopulla, kun Suomen presidentinvaihdos oli varmuudella tapahtunut Neuvostoliiton edut huomioiden.

Kokoomuksen vuonna 2017 julkaistussa historiikissa kerrotaan (Korpivaellukselta vallan kahvaan – Kansallisen kokoomuspuolueen historia 1966–1987):

”Ilkka Suominen muistelee kotonaan talvella 1982 käytyä keskustelua presidentinvaaleista. Läsnä olivat hän, [Harri] Holkeri ja neuvostoliittolaisista Viktor Vladimirov ja Valentin Kossov. Viimeksi mainitut sanoivat vaaleista, että oli samantekevää, tulisiko valituksi Koivisto vai Holkeri, mutta Virolaisesta heillä oli se käsitys, ettei voinut koskaan tietää, mitä tämä oikein tekisi. Erikseen he mainitsivat, etteivät inhoaisi kokoomuslaista presidenttiä, vaikka he näennäisesti yrittivätkin tukea Karjalaista. Suomisen arvion mukaan neuvostoliittolaiset pitivät kuitenkin selvänä, että Koivisto tulisi valituksi.”

****

Palataan 1980-luvun alkupuolelta vuosikymmen eteenpäin 1990-luvun alkuun ja taas sellaisiin presidentinvaaleihin, joissa presidentti oli vaihtumassa.

Oleg Gordievskyn ja Inna Rogatchin kirja Sokea peili vuodelta 1997 (Sokea peili: Ihmisiä vallan ja vakoilun puristuksessa) kertoo, että ulkomaantiedustelupalvelu SVR:n (Служба внешней разведки, СВР) päällikkö Helsingissä vuosina 1994–1997 oli em. Vaneri Marejev. SVR on yksi KGB:n jälkeläisistä Neuvostoliiton hajottua.

Marejevista oli tullut vastaava kuin mitä Vladimirov oli Suomessa kylmän sodan aikaan. Marejev myös pyrki noina Helsingin vuosinaan 1994–1997 käyttäytymään kuin Vladimirov.

Erkki Tuomioja on päiväkirjoissaan (Siinä syntyy vielä rumihia) kertonut yhteydenpidostaan ”ystävänsä” Valeri Marejevin kanssa. Merkintä päivämäärällä 21.9.1993:

Tungos ja tunnelma ovat kuin muinoin Tehtaankadulla. – Tänään saan myös konkreettisemman Tehtaankatu-muiston: ent. kotiryssäni Valeri Marejev soittaa, kertoo olevansa nyt takaisin Venäjän suurlähetystössä ja ehdottaa tapaamista.

Ote Erkki Tuomiojan Siinä syntyy vielä rumihia -päiväkirjasta päivämäärällä 21.9.1993.

Valeri Marejev on ollut siis yhteydessä Tuomiojaan aikaisemminkin. Siis silloin, kun oli ollut Helsingissä edellisen jakson.

Kyse oli taas presidentinvaaleista, kun Koiviston kausi oli päättymässä ja Suomen ulkopoliittinen johto vaihtumassa. Presidentinvaalit olivat käsillä tammikuussa 1994.

Juri Derjabin oli saapunut Suomeen 10. helmikuuta 1992 Venäjän federaation suurlähettilääksi, Marejev saapui hieman myöhemmin. Marejv edusti SVR:ää, siis vanhaa KGB:tä.

Derjabinin palaaminen Suomeen vuonna 1992 ei liittynyt Neuvostoliiton hajoamiseen. Boris Aristov oli ollut Suomen suurlähettiläs jo 17.6.1988 alkaen ja jäi Suomesta normaalisti eläkkeelle 67-vuotiaana vuonna 1992.

Tuomioja tapasi vanhan kotiryssänsä lokakuussa 1993. Presidentinvaaleihin oli aikaa enää muutama kuukausi. Marejev haki Tuomiojalta tietoja vaaleista ja presidenttiehdokas Ahtisaaresta. Sitä Tuomioja ei ole kertonut, mitä hän on Marejeville kertonut presidentinvaaleista ja Ahtisaaresta.

Tuomioja johti tuolloin presidenttiehdokas Ahtisaaren kampanjaorganisaatiota. Tuomioja oli Presidentti 94 -yhdistyksen puheenjohtaja. Marejevilla on ollut samat pohjimmaiset ajatukset kuin vuosikymmen aikaisemmin Koiviston astuessa Suomen ulkopoliittiseen johtoon Kekkosen jälkeen. Pysyykö Suomi Venäjän etujen mukaisella linjalla Suomen uuden ulkopoliittisen hallinnon astuessa remmiin?

Valeri Marejevin tapaamiset Suomen poliittisissa piireissä ovat varmasti olleet laajoja valmistauduttaessa vuoden 1994 presidentinvaaleihin.

Marejev joutui poistumaan Suomesta vuonna 1997. Hän poistui niin sanotusti julkisuudelta piilossa. Mikä oli ”karkottamisen” syy, ei ole tiedossa julkisuudessa. Huhujen mukaan hän olisi sekaantunut johonkin, johon hänen ei olisi pitänyt sekaantua.

Tuomioja yritti suulähettilääksi vuonna 1997. Päiväkirjamerkintään torstailta 20. marraskuulta 1997 on merkitty Oslo. Olisi ehkä ollut Suomen etujen mukaista, että tuo yritys olisi onnistunut.

****

Kerran KGB-tiedustelija, aina KGB-tiedustelija. Elämän loppuun saakka.

Kun Tuomioja oli taas yhteydessä Marejeviin ja Derjabiniin kirjasuomennoksensa aikaansaamiseksi, hän oli Suomen ulkoministeri. Derjabin on suomentanut paljon suomalaista kirjallisuutta, Marejev KGB-taustaisena on eri tapaus.

Onko soveliasta, että Suomen ulkoministeri edes henkilökohtaisissa asioissa – tai nimenomaan niissä – on yhteydessä henkilöön, joka on harjoittanut aktiivista ja arveluttavaa tiedustelutoimintaa Suomessa?

Derjabin käänsi presidentti Mauno Koiviston Venäjän idea -kirjan («Русская идея») venäjäksi, mutta Koivisto oli tuolloin vuonna 2002 jo eläkkeellä ja presidentin virka oli kaukaista historiaa. Tuomioja ei ollut sivussa poliittisesta virasta kirjaansa venäjän kielellä julkaistessaan.

Все резиденты Первого главного управления КГБ были вхожи к президенту Урхо Кекконену. Некоторые современные финские исследователи даже утверждают, будто Кекконен был завербован советской разведкой и получил псевдоним Тимо. Я лично не верю в это – документальных подтверждений на сей счет нет. Однако допускаю, что в КГБ могли считать его своим агентом влияния, как и ряд других финских политических деятелей, например, Ахти Карьялайнена и Калеви Сорсу, занимавших в свое время соответственно посты премьер-министра и министра иностранных дел. А разве нельзя считать американскими агентами влияния в России того же Егора Гайдара или Андрея Козырева? Но в отличие от них Кекконен использовал неофициальные контакты с Москвой прежде всего в интересах своей страны.

 Практика прямого выхода нашей разведки на главу Финляндской Республики была прекращена президентом Мауно Койвисто в 1991 году, когда распался Советский Союз. Койвисто заявил тогдашнему резиденту КГБ, что будет иметь прямые контакты только с послом России (я был назначен на эту должность в феврале 1992 года). Одновременно было сокращено на одну треть количество сотрудников разведки, работавших в нашем посольстве.” (Независимая газета 30.9.2009).

Vapaasti suomennettuna:

Kaikilla KGB:n ensimmäisen pääosaston residensseillä oli pääsy presidentti Urho Kekkosen luokse. Jotkut nykyiset suomalaiset tutkijat jopa väittävät, että Neuvostoliitto värväsi Kekkosen ja sai salanimekseen ’Timo’. Henkilökohtaisesti en usko tähän – asiasta ei ole olemassa asiakirjoja. Myönnän kuitenkin, että KGB on voinut pitää häntä vaikuttaja-agenttiedustajana, kuten joukkoa muita suomalaisia ​​poliittisia henkilöitä, kuten esimerkiksi Ahti Karjalaista ja Kalevi Sorsaa, jotka toimivat pääministerin ja ulkoministerin viroissa. Eikö olisi samalla [periaatteella] mahdollista pitää Jegor Gaidaria tai Andrei Kozyrevia amerikkalaisina vaikutusagenttiedustajina Venäjällä? Mutta toisin kuin he, Kekkonen käytti epävirallisia kontakteja Moskovaan ensisijaisesti ajaakseen maansa etuja.

Presidentti Mauno Koivisto lopetti tiedustelupalvelumme suoran yhteyden Suomen tasavallan korkeimmalle johdolle vuonna 1991, kun Neuvostoliitto romahti. Koivisto kertoi silloisille KGB-residensseille, että hänellä tulee olemaan suorat yhteydet vain Venäjän [Suomen-]suurlähettilääseen (minut nimitettiin tuohon tehtävään helmikuussa 1992). Samalla suurlähetystössämme työskentelevien tiedustelupäälliköiden määrää vähennettiin kolmanneksella.

Oheinen on Juri Derjabinin kirjoitus otsikolla ”’Toinen rivi’ Neuvostoliiton suurlähetystössä ” (”’Вторая линия’ в посольстве СССР”). Hän käsittelee tuossa kirjoituksessa Neuvostoliiton Suomen-suurlähetystöä ja sota-ajan joitain henkilöitä alkaen 1930-luvun Boris Jartsevista (Борис Ярцев), jonka oikea nimi olikin Boris Rybkin (Борух Рыбкин). ”Toisella rivillä” hän tarkoittaa Neuvostoliiton tiedustelupalvelua, siis KGB:tä ja sen jälkeläisiä. Konekäännökselläkin saa tuosta Derjabinin tekstistä selvyyttä hieman, jos venäjä ei taivu.

KGB:n ensimmäisen pääosaston tehtävä oli ulkomaiden vakoilu ja siitä tuli Neuvostoliiton hajottua ulkomaantiedustelu SVR. KGB:n ensimmäinen pääosasto on se, mikä tavalliselle kansalle on Suomessa KGB.

Vaikuttaja-agentti-tapauksessa (агент влияния) vieraan vallan tiedustelu luo kohteeseen luottamuksellisen kontaktin niin, että kohde alkaa antaa tietoa ja näkemyksiä ollen kenties ymmärtämättä pienten vähäpätöistenkin asioiden merkitystä tiedustelun päämäärille. Yhtä tärkeää on, kuin mitä sanotaan, kuka sanoo. Tiedustelu hakee kokoa ajan myös tiedustelukohteen uusia rajoja ja pyrkii luomaan psykologisia riippuvuussuhteita. Vaikuttaja-agenteilla pyritään vaikuttamaan kohdemaan politiikkaan tai kansalaismielipiteeseen – maan politiikan suuntaan siis.

Residenssi [резиденция] tarkoittaa tässä tapauksessa tiedustelua suorittavan KGB-tiedustelijan toimipaikkaa.

****

Erkki Tuomioja on Venäjän vaikuttaja-agentti. Erkki Tuomioja on jäsenenä eduskunnan ulkoasianvaliokunnassa ja puolustusvaliokunnassa.

Tarja Halonen oli Venäjän vaikuttaja-agentti.

Kalevi Sorsa oli Neuvostoliiton vaikuttaja-agentti.

Suomen sosialidemokraateissa noita vaikuttaja-agentteja on riittänyt ja riittää edelleen. Riittää vaikka toisille jakaa. Sorsan perintö ei ole hälvennyt. Toivottavasti Suomessa tuon asian suhteen tilanne paranee, kun 1980-luvulla syntyneet ottavat vähitellen vallan. SDP:ssäkin Sanna Marinin myötä.

Onko Sauli Niinistö Venäjän vaikuttaja-agentti? Ainakin Venäjän tiedustelun päämäärä on Niinistön kaudella täytetty: Suomi ei liity Natoon vaan harjoittaa Venäjän haluamaa ulkopolitiikkaa, jota voi luonnehtia omintakeiseksi länsimaisessa katsannossa. Natoon Suomi ei Venäjän etujen mukaisesti kuuna päivänä liity.

Markku Salomaa: Tarza – Pasifistin odysseia voimapolitiikan maailmassa (esim. Storytel):

Ulkoministeri ja tasavallan presidentti Tarja Halosen visiossa ja missiossa sotien aikakausi oli peruuttamattomasti ohi. Hän kävi taisteluun rauhan puolesta ja riisui yli puolet Mauno Koiviston puolustusvoimien vahvuudesta. NATO:sta ei pitänyt edes keskustella, vaikka Martti Ahtisaari avasi keskustelun.

Salomaan mukaan Merkelin halu pitää etäisyyttä Haloseen on ”kaikesta päätellen” johtunut Länsi-Saksan turvallisuuspalvelun BND:n raporteista, joista käy ilmi Halosen amerikkalaisvastaisuus, NATO-vastaisuus, venäläishenkisyys ja hänen myöhempi toimintansa EU-konventin piirissä WEU:n hävittämiseksi.” (IL 17.4.2021).

Käsittelin tuota Halosen toimintaa WEU:n tuhoamiseksi kirjoituksissa otsikoilla Suomi omilla toimillaan on pyrkinyt estämään EU-armeijan muodostamisen (US-blogi 10.3.2015) ja Ahtisaari vaihtui Haloseen, menikö Suomen Nato-jäsenyysmahdollisuus siinä? (US-blogi 23.12.2015):

Suomen ulkoministeri Tarja Halonen (sd.) ja Ruotsin ulkoministeri Lena Hjelm-Wallén (sd.) estivät vuoden 1997 Amsterdamin huippukokouksen päätösprosessissa tosiasiallisesti WEU:n sulautumisen EU:hun, ehdot olivat toteutuskelvottomat mm. päätösten yksimielisyysvaatimusten vuoksi. WEU:n taru unionissa päättyi lopullisesti 2011, ja ’kiitos’ siitä kuuluu Suomelle ja Ruotsille.

Suomi oli siis 1990-luvulla tuhoamassa EU:n yhteisen puolustuksen järjestelmää, jonka perään se on nyt kovasanaisesti halajamassa presidentti Niinistön johdolla.

Tarja Halonen ja Erkki Tuomioja – nuo keskenään seurustelusuhteessakin 1970-luvulla olleet – lienevät varsin helppoja tapauksia Venäjän tiedustelupalvelulle.

Jatkossa Venäjän vaikuttaja-agentteja Suomessa on syytä kutsua tarzoiksi.

Kuinka kummassa on mahdollista, että muut puolueet Suomessa ovat mahdollistaneet tuon tarza-kaksikon hallita Suomen ulkopolitiikkaa presidentin ja ulkoministerin pesteiltä aina 1990-luvun puolivälistä? Kerta kaikkiaan käsittämätöntä, että muut puolueet ovat antaneet tuolle tarza-kaksikolle tuon ulkopoliittisen tilan melkein yksinoikeudella kyseenalaistamatta yhtään. Erityisesti käsittämätöntä on, että Kokoomuskin on antanut.

Palataan vielä lopuksi alkuun. Tuomioja oli ulkoministeri, kun tilasi henkilökohtaisen käännöstyön vanhalta eläkkeellä olevalta venäläiseltä KGB-upseerilta, joka on harjoittanut tiedustelutoimintaa Suomessa.

Kerran KGB-tiedustelija, aina KGB-tiedustelija. Elämän loppuun saakka.

Ainakin minulle on vastenmielistä, että vielä vuonna 2014 Suomen ulkoministeri ostaa palveluja kotiryssältään – siis KGB:n tiedustelu-upseerilta –, jonka kanssa hän on ollut yhteydessä jo 1980-luvulla. Toki nimellinen maksaja välikätenä on ollut kustantaja Ves Mir (Издательство «Весь Мир»).

Ehkä asia on mennyt niin, että työ on tilattu kustantajan esittämänä Juri Derjabinilta, mutta hänen voimiensa ehtyessä työ on siirretty Valeri Marejeville, jonka on mennyt läpi niin ulkoministeriössä kuin Supossa.

Missään muussa todellisessa länsimaassa ei ulkoministerin annettaisi tilata työtehtäviä vanhalta kohdemaassa hyvin aktiivisesti toimineelta KGB-upseerilta ”henkilökohtaisena asiana”.

Itävallassa nousi suuri haloo, kun presidentti Vladimir Putin osallistui ulkoministeri Karin Kneisslin häihin kesällä 2018 ”puhtaasti henkilökohtaisena ystävänä” (esim. IS 18.8.2018).

****

Erkki Tuomiojan on syytä avata epämääräiset Moskovan matkansa (US-blogi 6.11.2017).

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu