Etelä-Korea on ottanut tietotekniikan avuksi sodankäynnissä koronavirusta vastaan – Suomi elää tässäkin vielä keskiaikaa

Yllä oleva artikkelikuva on eteläkorealaisesta drive in -näytteenottopaikasta (drive-thru clinics), jossa koronanäyte annetaan nopeasti autossa istuen.
Jos haluaa katsoa, miten näyte otetaan, esimerkkivideo löytyy vaikkapa The Wall Street Journal -julkaisun sivuilta (WSJ 16.3.2020).
Auto lienee turvallisin tapa antaa näyte. Auton vieri lienee turvallisin tapa ottaa näyte.
Yhdessä näytteenottopaikassa yksi testausryhmä ottaa noin kymmen näytettä tunnissa. Etelä-Koreassa on tällä hetkellä 40 drive in -näytteenottopaikkaa.
Analyysitulos on näytteen antajalla alle vuorokaudessa ja testaus on ilmainen.
Etelä-Korea otti drive in -näytteenottopaikat käyttöönsä 26.2.2020. Nyt ne ovat leviämässä muualle maailmaan. Yhdysvaltoihin, Saksaan ja Espanjaan ainakin.
Nämä näytteenottopaikat ovat yksi osa Etelä-Korean loppuun asti mietityssä joukkotestauspolitiikassa koronaviruksen eliminoimiseksi maasta.
Entäpä Suomessa?
Alla olevan kuvan mukaisesti ihmiset jonottavat telttoihin ja siitä eteenpäin koronaterveysasemalle. Satoi tai paistoi. Kuva on Helsingistä Laakson koronaterveysaseman edestä.
Jos et vielä ole saanut tartuntaa, teltassa varmasti saat. Jonossa seisovalle tunti tai pari on ollut lyhyt aika päästä eteenpäin. Jonotus on ollut kuin päivätyötä kuunaan. No, suomalaisethan ovat tottuneet venäläisten tapaan jonottamaan.
Suomen koronatestikapasiteetti on tällä hetkellä noin 2 300 testiä päivässä ja sitä on onnituttu kasvattamaan koronakriisin alkuvaiheesta. Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on voivotellut, miten hankalaa testimäärän kasvattaminen on eikä mikään tahdo onnistua. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen kertoi A-studiossa viikko sitten (Yle Areena 23.3.2020), että HUS kykenee tekemään 600-700 PCR-testiä päivässä ja tuleva enimmäismäärä voi olla korkeintaan 1 000 testiä.
Etelä-Koreassa yksi drive in -näytteenottopaikka kahdella näytteenottopisteellä kykenee ottamaan 20 näytettä tunnissa ja 160 näytettä kahdeksan tunnin työvuorossa. Vastaukset ovat näytteen antajilla siis alle vuorokaudessaä, itse analyysitulos tulee laboratoriosta ulos kuudessa tunnissa.
40 drive in -näytteenottopaikan kapasiteetti yhdellä näytteenottopisteellä on 3 200 näytettä 8 tunnin aikana. Kahdella näytteenottopisteellä 6 400 näytettä.
Niin. Jotkut osaavat, jotkut taas eivät osaa. Jotkut tuhertavat, jotkut taas eivät tuherra.
****
Sodankäynnistä koronavirusta vastaan Etelä-Korea on tällä hetkellä läntisen maailman eniten mainittu esimerkkimaa. Etelä-Korea on luonut sodankäyntiopin, joka on toiminut tehokkaasti pirullisen vihollisen lyömiseksi.
Etelä-Korean virallinen nimi on Korean tasavalta. Kun sen pohjoinen naapuri on viralliselta nimeltään Korean demokraattinen kansantasavalta, maiden viralliset nimet sekoittuvat helposti. Käytän siis mieluummin maiden niminä Etelä-Koreaa ja Pohjois-Koreaa.
Myös ne maat mukaan lukien Suomi, jotka alun perin valitsivat Aasian maista poikkeavan strategian sodankäynnissä koronavirusta vastaan, joutuvat nyt miettimään strategiaansa uudestaan. Suomenkin alkuperäinen strategia on osoittautumassa toimimattomaksi. Väärän strategian hintana sodan uhrimäärä ja kustannukset ovat nousemassa liian suuriksi. Uhrimäärät ja kustannukset ovat ylittämässä kansankuntien siedon ja voimavarat.
On siis olemassa kaksi sodankäynnin strategiaa.
Tukahduttamisstrategia (suppression) ja jarruttamisstrategia (mitigation). Tukahduttamisstrategiasta käytetään myös patoamisstrategia-nimitystä, mutta patoaminen – siis virustartuntaesteiden luominen – on vain yksi osa tukahduttamista, jos tartuntoja edelleen tapahtuu patoamistoimien jälkeen.
Jarruttamisstrategian harjoittajille on nyt tullut selväksi, ettei strategia ollut oikea valinta ja se on johtamassa katastrofiin. Espanja, Italia ja Iran ovat jo katastrofissa. Ruotsi ja Yhdysvallat ovat matkalla katastrofiin. Hinta jarruttamisstrategiamaiden talouksille on tulossa liian suureksi. Kuolleiden määrä on tulossa liian suureksi.
Jarruttamisstrategian harjoittajille on käynyt selväksi, että pelkkä virustartuntakäyrän madaltaminen ei enää riitä. Tartuntapiikin loiventaminen sosiaalisia kontakteja rajoittamalla käyrää saadaan toki matalammaksi, mutta terveydenhuollon kantokyky ylittyy silti niin helposti. Jarruttamisstrategian harjoittajilla on ollut vaikea mitoittaa toimiaan oikealle tasolle, kun pyritään liian lähelle minimiä.
Kaupankäyntipaikkojen sulkemiseen perustuvat pitkittyvät rajoitustoimet eri maiden sisällä ovat syöksemässä naiden maiden kotimarkkinat katastrofiin.
Enää jarruttamisstrategiasta luopuminen tukahduttamisstrategian hyväksi ei kuitenkaan onnistu niin, että tukahduttamisstrategian kaikki edut saavutettaisiin. Oikea tuloksia tuova ajankohta toimenpiteille on menetetty.
On muistettava, että vihollisemme on luonnonvoima. Vihollinen ei armoa anna, vaikka kuinka anelisit. Jos et ole oikea-aikainen, kärsit uskaltamattomuudestasi johtuvia tappioita.
****
Minun strategiani vihollisen hyökkäyksiä vastaan olisi ollut tukahduttamisstrategia. Vihollinen pitää pysäyttää rajalle. Maan sisälle sitä ei pidä päästää ollenkaan tekemään tuhojaan. Tukahduttaminen olisi pitänyt tehdä täydellisesti ulkorajalla ennen kuin virus olisi päässyt maan sisälle.
Maahantunkeutujalle siis sama kohtelu ulkorajalla, olipa tunkeutuja Venäjä tai korona.
Suomen kohdalta paras viimeinen ajankohta maan rajojen sulkemiselle olisi ollut helmikuun ensimmäinen viikko.
Toimenpiteenä kaikki maahantulijat olisi asetettu kahden viikon tiukasti valvottuun karanteeniin. Matkailua ei olisi rajoitettu, mutta ehdollistettu: kuka maahan tuleekin, on edessä kahden viikon karanteeni sekä testaus sen osoittamiseksi, että maahantulija ei kanna virusta 4-5 päivän kuluttua siitä, kun hänellä ei ole ollut yhtään valvomatonta ihmiskontaktia karanteenissa. Ruotsin ja Norjan rajoillakaan ei olisi ollut erityisoikeuksia.
Suomeen saapuvien Suomen kansalaisten karanteenikustannuksista valtio olisi maksanut puolet, ulkomaalaiset olivat joutuneet maksamaan karanteeninsa kokonaisuudessaan.
Tavaraliikenteessä (esim. ulkomailta tulevat rekat) karanteeni koskisi myös kuljetushenkilökuntaa: joko kahden viikon karanteeni tai kuskin vaihto rajalla.
Maahantulo olisi ollut sallittu vain Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta. Lentoasema olisi ollut myös viranomaisten toimintakeskus maahantulijoiden karanteeniin asettamiselle.
Pääkaupunkiseudulla on noin 14 000 hotellihuonetta, jotka nyt ovat pitkälti tyhjillään. Uskoisin, että moni hotellinomistaja olisi kyllä varmasti mielellään vuokrannut koko hotellin karanteenikäyttöön varsin edullisin ehdoin.
Myös maataloussektori olisi saanut rajan yli nyt keväällä tarvitsemaansa työvoiman: kahden viikko karanteeni, jonka ehkä työnantaja olisi kustantanut ja jonka jälkeen työntekijä olisi ollut työnantajan käytettävissä koko satokauden.
On selvä, että pieniä ”virusvuotoja” olisi tapahtunut yli rajan, mutta ne olisi saatu eliminoitua erityistoimin samalla tavalla kuin miten Etelä-Korea eliminoi.
Kotimarkkinat olisivat toimineet normaalisti ilman mitään rajoituksia. Matkailu- ja majoitusalat sekä lento- ja laivayhtiöt yli rajan olisivat olleet kärsijöitä, eivätpä paljon muut.
Tuo olisi ollut vielä muutama viikko sitten ja etenkin helmikuussa ihmisten mielissä täysin mahdoton vaihtoehto, mutta tuskinpa enää viime viikonlopun jälkeen. Näin arvelen, kun katsotaan vaikkapa Uudenmaan suljettua rajaa tai Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta maanhan saapuvien karanteenia ilman viranomaisvalvontaa.
****
Palataan Etelä-Koreaan, jonka tukahduttamisstrategiaa ollaan ottamassa myös Euroopassa käyttöön, koska jarruttamisstrategian tulokset ovat olleet heikkoja. Italiassa ja Espanjassa kulonuhrien määrät ovat valtavia. Kuolonuhreilla ei ole kyettykään ostamaan kotimarkkinoiden toimintaa.
”Tie takaisin arkeen vielä keskellä pandemiaa? Saksaan esitetään Etelä-Korean mallia: laajaa testausta ja tautitapausten eristämistä” (Yle 27.3.2020).
Saksan strategian muutoksesta Etelä-Korean tukahduttamisstrategian linjalle kertoi mm. Süddeutsche Zeitung (SZ 27.3.2020) ja Der Spiegel (Der Spiegel 27.3.2020).
”Norja vaihtoi epidemian torjunnan strategiaa: Enää virusta ei haluta jarruttaa vaan tukahduttaa” (HS 26.3.2020).
”Strategiasta ei ole mitään epäilystä: se on viruksen tyrmääminen”, Norjan terveysministeri Bent Høie totesi viime tiistaina (NRK 24.3.2020).
”New data, new policy: why UK’s coronavirus strategy changed” (The Guardian 16.3.2020).
Vapaasti suomennettuna:
”Uutta tietoa, uusi politiikka: miksi Ison-Britannian koronavirusstrategia muuttui”.
Euroopassa Saksa, Norja ja Iso-Britannia ovat siis jo muuttamassa strategiaansa. Nekin liian myöhään optimaalisesta, mutta kuitenkin.
Ratkaiseva tekijä Euroopan maiden strategiamuutoksille ovat olleet brittiläisen Imperial College -yliopiston (kotisivut) lääketieteellinen tiedekunnan tutkimustulokset (Impact of non-pharmaceutical interventions (NPIs) to reduce COVID19 mortality and healthcare demand 16.3.2020).
Tuon asiakirjan otsikko vapaasti suomennettuna on kutakuinkin ”Muiden kuin farmaseuttisten toimenpiteiden vaikutus vähentää koronaviruskuolleisuutta ja terveydenhuollon rasitusta”.
Huomioikaa sanat: ”vähentää koronaviruskuolleisuutta”.
Nimeäisinkin tuon runsaasti kuolemaa synnyttäneen jarruttamisstrategian varsinaiseksi mengelestrategiaksi. Rodun jalostusta puhtaimmillaan, koska vähemmänkin kuolemaa synnyttäviä vaihtoehtoja olisi ollut olemassa.
Jarruttamisstrategia on perustunut tartuntakäyrän mataloittamiseen ja pidentämiseen:
Käyrän saaminen niin matalaksi, ettei maan terveydenhuollon kapasiteettiä ylitettäisi, vaatii senlaatuisia toimia, joista maan talous ei tahdo selvitä. Mikään maa ei kestä vaikkapa kuutta kuukautta kotimarkkinoiden ollessa lähes täysin suljettuna. Terveydenhuollon kapasiteetti on jo ylitetty Italiassa sekä Espanjassa ja ollaan pian ylittämässä Ruotsissa.
THL on haistattanut suurelta osin Imperial Collegelle paskat kuten se haistatti kaikilta osin Maailman terveysjärjestö WHO:llekin paskat Mika Salmisen suulla.
Suomikin tulee vielä muutamaan strategiaansa, vaikka onkin jo sitä hieman päivittänyt parempaan. Uudenmaan ulkopuolella tartuntaketjujen selvittäminen ja täydellinen eristäminen oikein suoritettuna olisi vielä kutakuinkin tuloksellista. Nyt Ruotsin raja on alkanut vuotaa Lappiin, kun työmatkaliikenne yli rajan sallittiin.
Olemme kuitenkin Suomessa myöhässä. Nyt tehtävät toimet olisi pitänyt tehdä jo ajat sitten.
Kuinka kauan Marinin hallitus antaa Mika Salmisen olla remmissä ykkösnimenä Suomen koronavirusasiassa?
****
Etelä-Korean päämäärä on ollut maahan jo päässeiden virusten sekä myös maanhan pyrkivien virusten eliminoiminen.
Noilla kahdella rintamalla Etelä-Korea käy jatkuvaa sotaa koronavirusta vastaan.
Etelä-Korea on ottanut tietotekniikan keskeiseksi työkaluksi sotatoimissaan. 52 miljoonaisessa kansassa jokainen viruksen kantaja yksilöidään. Suomen tapaan viruksen kantajat eivät ole Pohjois-Koreassa yhtä suurta erittelemätöntä massaa, josta ei tiedetä riittävästi.
Karanteeni on ollut käytössä heti alusta lähtien. Jo tammikuun 3. päivänä Etelä-Korea asetti tehostetut karanteeni- ja virusseulontatoimenpiteet Wuhanista tuleville kotiin palaajille muille matkailijoille. Kiina oli informoinut ensi kerran koronaviruksesta vain muutamaa päivää aiemmin.
Tuosta tammikuun kolmannesta päivästä lähtien jokainen virustorjuntatoimenpide on tehty tarkan ennakkosuunnitelman mukaisesti. Suunnitelma oli siis valmis hyvissä ajoin.
Etelä-Koreassa ymmärrettiin heti, mistä koronassa oli kyse. Se ei ole mikään Sars eikä Mers.
Sen sijaan Suomessa kaikissa sotatoimissa luotetaan perinteiseen lähes sadan vuoden takaiseen. 1940-luvun tapaan nyt Euroopan suurimalla tykistöllä Venäjää vastaan ja 1910-luvun tapaan espanjantaudin opeilla koronaa vastaan.
Käsittelin Etelä-Korean harjoittamaa tukahduttamisstrategiaa hieman kirjoituksessa otsikolla ”Testimäärät ja koronavirus – Mikä meni THL:ltä ja Marinin hallitukselta pieleen” (US-blogi 27.3.2020). Etelä-Korean strategiassa tärkeintä on aggressiivinen testaus, testaustulosten täydellinen hyödyntäminen, tartuntaketjujen täydellinen selvittäminen sekä tarvittavat eristys- ja rajoitustoimenpiteet karanteeneilla.
****
Etelä-Korea otti käyttöön vasta-ainetestit heti, kun se oli mahdollista. Toisin kuin PCR-testi, vasta-ainetesti tunnistaa ihmiset, jotka ovat käyneet läpi tartunnan ja toipuneet.
Etelä-Korea seuraa tiukasti karanteeniin määrättyjä henkilöitä, kuten myös Singapore ja Taiwan. Kun Etelä-Korea kotiutti tammikuun viimeisenä päivänä 700 maan kansalaista Wuhanista, kaikki asetettiin karanteeniin eristyslaitoksiin. Vaihtoehtona ei ollut omavalvontainen karanteeni.
Etelä-Koreassa on jo 30 000 omakaranteeniin määrättyä.
Maan sisällä eri alueiden sijaan Etelä-Korea pyrkii asettamaan viruksen kantajat karanteeniin. Ilman mittavaa testausta tämä strategia ei onnistuisi. Alueen eristäminen sulkemalla kauppaliikkeet ja kaikki muut kauppapakat olisi karvasta myrkkyä maan taloudelle.
Etelä-Koreassa karanteenia valvovien virkailijoiden työn helpottamiseksi sisä- ja turvallisuusministeriön (Ministry of the Interior and Safety , 행정안전부) alla on kehitetty omakaranteeninen turvallisuussuojaus -applikaation (self-quarantine safety protection), joka antaa karanteenimääräyksen saaneille mahdollisuuden pitää yhteyttä niihin työntekijöihin, jotka asiaa hoitavat valtion viranomaisina.
Omakaranteenia käytetään korealaisiin, joilla on todettu virustartunta. Sovellus on viranomaisten tukipalvelu, mikä helpottaa karanteenivalvontaa.
Tuo em. Etelä-Koreassa käytössä oleva omakaranteeninen turvallisuussuojaussovellus oli aluksi saatavana Android-versiona, iPhone-versio julkaistiin 20. maaliskuuta.
Sovellukseen on asennettu GPS-paikannin, jonka avulla karanteenia valvovat viranomaiset voivat seurata kunkin omakaranteenissa olevan sijaintia varmistaakseen, että hän pysyy sallituissa tiloissa ja jos ei pysy, tapahtuuko se tarkoituksella tai vahingossa.
Tartunnan saaneiden ei ole pakko ladata sovellusta, mutta se on karanteeniin joutuneelle yksinkertaisin ja helpoin vaihtoehto. Muut vaihtoehdot ovat hankalampia.
Toistaiseksi Etelä-Korea on ainoa maa, joka käyttää sovellusta. Muiden maiden kiinnostus on kuitenkin ollut kovaa karanteenivalvonnan työkaluksi. Etelä-Korea onkin ollut aulis jakamaan sen muiden maiden käyttöön.
680 News -sivuston tässä olevasta juttulinkistä voi käydä katsomassa videon, jossa on esitetty tuon sovellutuksen toimintaa.
Suomessa karanteeniasiassa sen sijaan luotetaan liikaa ihmisten hyvyyteen. Ihminen, jolle ei ole syntynyt esimerkiksi ulkomaan matkan perusteella määrätyssä karanteenissa muutamassa päivässä oireita, tulkitsee itsensä terveeksi ja lähtee liikenteeseen. Karanteeniin määrätty voi kuitenkin olla edelleen oireeton tartunnan kantaja ja levittäjä.
****
Etelä-Koreassa on voimassa erityiset maahantulomenettelyt, joita luonnehdin tiukoiksi. Maahantulijan on laadittava mm. karanteeniraportti ja liitettävä mukaan terveystilannetta koskevat asiakirjat. Harjoitettu maahantulomenettely karanteeneineen on sitä luokkaa, että virus ei pääse maahan maahantulijoiden mukana.
Samaan Suomi ei kykene. Vielä muutama päivä sitten Helsinki-Vantaan lentoasema oli myös koronaviruksen jakeluasema, josta viruksella oli hyvät ja rajoittamattomat leviämisväylät kaikkialle Suomeen.
Jokaisen Etelä-Koreaan saapuvan maahantulijan on ladattava puhelimeensa mobiilinen itsediagnoosisovellus (Mobile Self-Diagnosis App., 모바일 자가진단 앱).
Sovellutuksen käyttöönotosta on oma opastus terveys- ja hyvinvointiministeriön (Ministry of Health and Welfare ,보건 복지부) sivuilla eri kielillä (Self Diagnosis Mobile App Instructions, 모바일 자가진단 앱 안내). Ohjelma löytyy mm. Google Playstä (Google play, Self-Diagnosis – Ministry of Health and Welfare, 모바일 자가진단 – 보건복지부). Tuo edellä oleva koreankielinen Google Play-linkki on konekäännössuomennettuna kutakuinkin ”mobiilinen itsediagnoosisovellus – terveys- ja hyvinvointiministeriö”:
Kun applikaatio on asennettu puhelimeen, maahan tulleen on tarkistettava oireensa erillisen ohjeen mukaan kerran päivässä 14 päivän ajan maahan saapumisen seuraavasta päivästä lukien ja kirjoitettava tarkastustiedot sovelluksen kautta. Sovellutuksen kautta viranomainen tietää sijainnin ja sen, noudatetaanko varmasti karanteenimääräyksiä.
Euroopan koronavirustilanteen vuoksi Etelä-Korea soveltaa eurooppalaisiin maahantulijoihin nyt erityismenettelyä. Kaikille eurooppalaisille maahantulijoille tehdään koronatesti riippumatta siitä, onko oireita vai ei.
Euroopasta tulleista maahantulijoista on lisäksi jokaisessa kaupungissa ja maakunnassa luettelo, jonka paikallishallinnot vahvistavat valvontajärjestelmiinsä.
Lähtökohta on, että Etelä-Korean terveysviranomaiset tietävät maahantulijoiden liikkumisen maassa ja heidän mahdolliset kohtaamiset maan sisällä, mikäli kaikesta huolimatta maahantulija olisi virusta kantava karanteenin jälkeenkin.
Maahantulosta on tarkat ohjeet ja niissä on huomioitu varoaika mahdollisesta tartunnasta positiiviseen testitulokseen. Etelä-Korean käyttämä varoaika näyttäisi olevan kolme vuorokautta oiretarkastelun lisäksi. Karanteenijärjestelmän määräykset 25.2.2020 päivitettynä löytyvät terveys- ja hyvinvointiministeriön sivuilta (대한민국 방역체계). Konekäännöksellä tutustuminen onnistuu erittäin hyvin.
Karanteeniehtojen rikkominen tietää 2 500 dollarin sakkoja.
Terveys- ja hyvinvointiministeriön laatimat ja säännöllisesti julkaistut koronamäärätiedotteet ovat informatiivisuudessaan esimerkillisiä (코로나바이러스감염증-19 국내 발생 현황 (정례브리핑)).
Tässäkin asiassa Suomessa ollaan valovuosia Etelä-Koreaa jäljessä. Kun käy noilla sivuilla ja lukee konekäännöksenä lukuja, voiko kukaan sanoa, että niissä olisi jotain sellaisia tietoja, jotka loukkaisivat jonkin yksityisyyttä?
Suomessa asiaa olisi aluksi taivasteltu puoli vuotta ennen kuin perustuslakivaliokunta olisi todennut Martti Koskenniemen vaatimuksesta vastaavien lukujen julkaisun mahdottomaksi.
Myös sisä- ja turvallisuusministeriön koronaa ja koronalevinneisyyttä tartuntamäärineen koskeva tilannetiedotus on myös esimerkillistä (Coronavirus Disease-19, Republic of Korea, 코로나바이러스감염증-19 (COVID-19)).
Vastaavia tietoja Suomen ministeriöiden sivuilta on turha etsiä. Viranomaispäätöksiä kyllä löytyy runsaasti.
****
Sekä Etelä-Korean keskushallinto että paikallishallinnot lähettävät päivittäin reaaliaikaisia hälytyksiä vahvistettujen koronatapausten lukumäärästä ja tartunnan saaneiden matkustushistoriasta. Viestikanavia ovat tekstiviestit, puhelimiin ladatut applikaatiot ja verkkosivustot. Tiedot tartunnan saaneista ovat kuitenkin luonnollisesti anonyymeja eikä kenenkään tartunnan saaneen henkilötietoja paljasteta.
Yllä olevassa 5.3.2020 otetussa valokuvassa näkyy Soulia ympäröivän Gyeonggin (경기도) maakunnan Yonginin (용인시) asukkaille paikallisviranomaisena toimivalta kunnanhallitukselta lähettämiä koronatilannetta koskevia tekstiviestejä. Ensimmäinen tekstiviesti on päivätty 21.2.2020.
Corona Mapin ja Coronaitan kaltaiset sivustot tuottavat reaaliaikaisia päivityksiä koronaviruksen levinneisyydestä aivan korttelitasolle. Sivustojen tiedot perustuvat yksityiskohtaiseen viranomaistietoon. Tiedot tartunnan saaneista ovat kuitenkin luonnollisesti anonyymeja eikä kenenkään tartunnan saaneen henkilötietoja paljasteta.
****
Myös yksityiset sovellustuottajat laativat applikaatioita, jotka esimerkiksi varoittavat reaaliaikaisesti, jos applikaation käyttäjä on alle 100 metrin päässä sellaisesta puhelimen käyttäjästä, jolla on todettu positiivinen virustestitulos. Sovellutus ei kuitenkaan paljasta viruksen kantajan henkilötietoja.
Yksi tällainen on Corona 100m -applikaatio, joka julkaistiin 11. helmikuuta. Etelä-Korean hallituksen korea.net-verkkosivuston mukaan verkkosivustolla oli miljoonaa latausta kymmenen ensimmäisen päivän aikana applikaatiojulkaisun jälkeen.
Tuo applikaatio oli Google Playssä https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tina3d.corona100m&hl=en_US -osoitteessa, mutta enää se ole saatavissa ainakaan tuosta osoitteesta. Sovellutuksessa ei ole mukana Korean valtio, ei terveys- ja hyvinvointiministeriö eikä sisä- ja turvallisuusministeriö.
On syytä olla varautunut, ellei sovellusten ylläpidossa ole mukana valtiovalta ja ellei viruksen leviäminen ja esiintyvyys perustu valtion keräämiin varmennettuihin tietoihin.
Eri maiden viranomaiset ovat nyt Etelä-Korean vanavedessä ottamassa käyttöön älyseurantavälineitä muun muassa selvittääkseen digitaalisesti koronavirustartunnan saaneita. Esimerkiksi, missä tartunnan saaja on liikkunut ennen todettua tartuntaa. Kyse on tartuntaketjun selvittämisestä digitaalisesti.
Toinen keskeinen idea noissa sovelluksissa on, etteivät tartunnan saaneet ja vielä ilman tartuntaa olevat kohtaisi eikä tartunta pääsisi näin leviämään.
Brasiliassa terveysministeriö on käynnistänyt sovelluksen, jonka tarkoituksena on saattaa väestön tietoon koronavirukseen liittyvä tietoa (Google play, Coronavírus – SUS). Jos kansalainen oireilee, hänet mm. opastetaan lähimpään näytteenottopisteeseen antamaan pikaisesti näyte. Tuo on mahdollista vain, mikäli testaus maassa toimii laaja-alaisesti.
Myös Israelissa on yksityisen ohjelmistoyhtiön (panda o.s.) kehittämä ohjelma, jonka tarkoitus on vähentää tartunnan saaneiden kontakteja vielä ilman tartuntaa oleviin (Google play, Track Virus). Sovelluksen toiminta on samantapainen kuin Corona 100m -applikaatiolla ja sovellutuksen ylläpidossa mukana on Israelin valtio. Asiasta uutisoi mm. The Jerusalem Post (The Jerusalem Post 16.3.2020).
“Coronavirus: Singapore develops smartphone app for efficient contact tracing” (The Straits Times 20.3.2020).
Vapaasti suomennettuna:
“Koronavirus: Singapore kehittää älypuhelinsovellusta tehokkaaseen kontaktijäljittämiseen”.
TraceTogether -sovellus (Google play, TraceTogether) pystyy tunnistamaan ihmiset, jotka ovat olleet lähekkäin – vähintään 2 metrin sisällä vähintään 30 minuutin ajan – ja joista toisella on todettu virustartunta. Sovellus perustuu langattomaan Bluetooth-tekniikkaan.
Kun tietotekniikka luo mahdollisuuksia, massarajoituksista sekä paikka- ja aluesulkemisista pyritään siirtymään kohti henkilökohtaisia rajoituksia, jottei koko maata tarvitsisi laittaa kiinni. Maan kiinnilaittamien kun tuhoaa maan talouden.
Suomen valtiovalta on noista vielä täysin pihalla. Jos Suomi pysyy pihalla ja jos koronakriisistä tulee pitkä ja entistäkin vaikeampi, tulee Suomeenkin koronavirussovelluksia ilman viranomaisyhteyttä, mikä ei olisi kuitenkaan suotavaa.
****
Etelä-Korea reagoi heti tammikuun alussa, kun uutta virusta koskeva tieto tuli Kiinasta. Kaikki toiminta sen jälkeen on ollut määrätietoista, oikea-aikaista ja ennalta suunniteltua.
Vielä on ennenaikaista sanoa, onko taktiikka ollut parasta vai onko joku muu keksinyt parempaa. Kuolonlukuja vertailemalla toistaiseksi Etelä-Korea on onnistunut hyvin Singaporen ja Taiwanin kanssa.
Etelä-Korea on suorittanut pakollista ja intensiivistä kontaktien jäljitystä. Etelä-Korea on testannut aggressiivisesti. Etelä-Korea pyrkii eliminoimaan maahan tulevat virukset jo ulkorajalla. Karanteeni on keskeinen osa strategiaa sekä ulkorajalla että maan sisällä.
Noilla toimilla Etelä-Korea on pyrkinyt pitämään maan talouselämän ja kotimarkkinat normaalissa toiminnassa. On pyritty pitämään kuolonuhrien määrä alhaisena. Etelä-Korea on lisännyt terveydenhuollon kapasiteettia. Tavarapulaan ei Etelä-Korean strategia kaadu.
Etelä-Korea toimii niin kuin virus edellyttää maan toimivan, jos maa haluaa viruksesta eroon.
Etelä-Korean hallitus suorittaa myös tunkeilevaa kontaktien jäljittämistä todettujen ja epäiltyjen tartuntatapausten seuraamiseksi ilman yksilön suostumusta.
Tartuntaketjujen jäljittäminen on salapoliisityötä. Aluksi työtä hoitava viranomainen (Korea Centers for Disease Control and Prevention KCDC, 한국 질병 통제 센터) käyttää lähinnä matkapuhelintietueita sekä valvontakamerakuvia määrittääkseen, ketkä ovat olleet yhteydessä tartunnan saaneeseen. Seuraavaksi on vuorossa niiden henkilöiden tunnistaminen, jotka ovat olleet tartunnan saaneesta alle 2 metrin etäisyydellä päivän aikana ennen kuin henkilö alkoi oireilla. Seuraava vaihe riippuu kontaktin laadusta ja kestosta (onko henkilöllä ollut maski, onko henkilö aivastunut jne.). Epäillyt tartuntatapaukset asetetaan sitten omaan karanteeniin 14 päiväksi ja testataan karanteeniin liittyen.
Etelä-Koreassa valtiovallan käytössä olevan tiedon läpinäkyvä ja nopea tarjoaminen on mahdollistanut kehittää mobiilisovelluksia ja verkkosivustoja, jotka helpottavat korealaisten pääsyä reaaliaikaisesti niihin tietoihin, joilla he voivat välttää viruskontakteja.
Näillä toimilla on ollut merkitystä viruksen leviämisen hillitsemiseksi välineinä tartuntaketjujen tarkka identifiointi ja viruksen eliminointi tartuntaketjuissa. Toiminnalla on varmasti ollut myös erityinen vaikutus ihmisten käyttäytymiseen karanteenia kunnioittaen ja ihmiskontakteja välttäen.
Kyse on esimerkiksi siitä, että jos sovelluksia käyttävä tietää mahdollisesta kohtaamisesta tartuntaa kantavan kanssa, niin ohjeistetusti muutaman päivän kotonaolon jälkeen hän menee testiin, josta tuloksen saa alle vuorokaudessa.
****
Jos Etelä-Korean, Singaporen ja Taiwanin toimintatavat kiinnostavat yksityiskohtaisemmin koronaviruksen eliminoimiseksi, ohessa muutama hyvä linkki. Kyse on ranskalaisen Montaigne-instituutin Fighting the Coronavirus Pandemic, East Asian Responses -sarjasta. Institut Montaigne on ajatushautomo, joka tuottaa mielestäni hyvää julkaisuaineistoa.
“Fighting the Coronavirus Pandemic, East Asian Responses. Taiwan: Swift, Meticulous and Digital” (Institut Montaigne 20.3.2020).
”Fighting the Coronavirus Pandemic, East Asian Responses – Singapore: Anticipation, Swab Tests and Intrusive Contact Tracing” (Institut Montaigne 24.3.2020).
“Fighting the Coronavirus Pandemic, East Asian Responses – Republic of Korea: Mass-testing, targeted investigations and the transparency issue” (Institut Montaigne 26.3.2020).
Tulee sellainen vahva tunne, että blogisti tietää koronan ja muiden virusten tukahduttamisstrategiasta ja käytännön toimenpiteistä enemmän kuin THL ja hallitus yhteensä.
THL on nukkunut Ruususen unta ja heidän johtajansa toi sen myös aikaisemmin suoraan esiin, että pandemioita ei voi pysäyttää. Siinä se tuli. Etelä-Korea on osoittanut, että voidaan ja sen hinta ihmishenkinä ja rahana on murto-osa reagointistrategiaan perustuvasta toiminnasta.
Olen aivan varma, että useimmissa länsimaissa asiat otetaan aivan uuteen tarkasteluun, kun tästä revohkasta on joskus selvitty. Mikään maa ei ole niin tyhmä, etteikö siellä osata tehdä vertailulaskelmia omien kokemusten ja Etelä-Korean välillä. Tällä asialla on sellainen historiallinen tausta, että nämä pandemiat ovat alkaneet lähes aina Kauko-Idästä, joten se on ollut siellä konkreettinen uhka jo pitkään.
Ilmoita asiaton viesti
Singapore pysäytti ohjatusti coronan 1 aallon ilman romahdusta taloutta säästellen ja on nyt pysäyttämässä sen toistakin aaltoa. Näin on tehty myös Hong-Kongissa.
Suomessa ei edes uskottu pari kuukautta sitten Hong Kongista tulleita varoituksia, vaan viitattiin kintaalla mokomien tyhjille puheille. Islantikin yritti varoitella perustellen tietonsa Suomen johtoa huonoin tuloksin.
Ilmoita asiaton viesti
Utopistisia ajatuksia, joissa yksi on se olennainen, et voi pakottaa ihmistä olemaan karenssissa, jos hän on oireeton ja sitä paitsi me emme edelleenkään tunneta, että mikä on tämän koronan taudin leviäminen. Siihen ei onnistu kuumemittaus etäältä eikä mikään muu temppu. Viro epäonnistui siinä yrityksessään totaalisesti, sillä yksikään niistä tartunnoista todennetuista ei ole tärpännyt niissä mittauksissa. Siinä sinä loukkaat kaikkia ihmisten oikeuksia.
Muista se, että viruksilla kasvamisaika on arviolta 4-14 vuorokautta, niin millä sinä aiot sen selvittää, että keillä oli tavallinen kuume, flunssa, yms. vaiko se hirvittävän vaarallinen virus covid kysymyksessä?
Näissä testinäytöissä on eroavuuksia. Varmin tapa on veritesti, millä on luotettavasti otettu joitakin tauteja huomioiden, joitakin ei voida. Esimerkiksi pikatesterit ovat useasti osoittaneet vääriä tuloksia ja niiden väärien tuloksien takia on pakko ottaa verikokeet yms.
Myöhemmin tulleet tilastot ovat herättäneet kummastusta, että miksi nyt yllättäen jotkut maat ovat lopettaneet tilastoinnin ikään kuin haluten pyyhkäistä ne ikävät asiat pois.
Unohdat sen, että asiasta on jo varoiteltu tammikuusta lähtien, niinpä viruksien kasvuaika on jo monilla mailla mennyt ohitse ja sitä kautta tartutettu ties kuinka monta maata, ei sitä olisi pystytty ennakkoon estämään.
Etelä-Korea varmaan kärsii hirmuisista tappioista, kun useat rahakkaat messut on peruttu moneen kertaan sen koronan takia ja mitään rahoja ei enää tule.
En jaksa enempää jauhaa, että mitä kaikkea tiedän.
Just just ja sairaanhoitajien, yms. maailmanpankin tilastoissa Eteläkorea ei ole kovin korkealla, kun edellä on Norja, toisena Suomi ja sen mukaan kaikki muut ovat näiden kahden alapuolella, joissa yksi surkein on Yhdysvallat jossain keskitasolla.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen strategia noudattaa WHO:lle toimitettua kansallista riskiarviota, kuten
Helmi Räisäsen pro-gradu tutkielmassa (2018)
” Varautuminen vääjäämättömään
Tulevan influenssapandemian hallinta Suomessa”
sivulla 45 todetaan:
” Suomen kansallisessa riskiarviossa 2015 todetaan, että ”influenssan ja sen leviämisen ehkäisy onnistuu vain hyvin rajoitetusti”, mikä viittaa siihen, että sen hallinnassa painotetaan enemmänkin seurausten lieventämistä kuin koko uhkan ehkäisyä. Kansallisessa varautumissuunnitelmassa tosin kuvaillaan, että …”
No, ensi pandemiassa Suomessa noudatetaan Korean nykyistä esimerkkiä.
Tosin biologiset atomitason ilmiöt tahtovat noudattaa ennemmin tai myöhemmin kaaosteorian mukaisia ennustamattomia polkuja (kuten ilmasto, aivotoiminto, sydän). Italiassa ja Espanjassa virus karkasi kaaoksen polulle, koska ihmiset käyttäytyivät etelämaalaisen elämäniloisesti (kaoottisesti).
Kaaos rauhoittuu kun se aikansa värähtelee ja siltä riistetään maaperä jossa riehua.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo esimerkki edellyttäisi demokraattisen perustuslain rikkomista kaikilla tavoin.
Ilmoita asiaton viesti
Otetaan esimerkki: Rokotteelle tuskin on löydetty, sillä folding@home edelleen jauhaa covid-paketteja.
Se on sitä paitsi myös maailman tehokkainta supertietokonetta nopeampi ylituplasti, lainatuilla koneiden tehoilla. Tai sitten kuuluisien supertietokoneista 7 yhteenlaskettuna.
Suomen tiimi on kärjessä lainatuilla koneilla sijalla 346 / 244 560
Jos rokote olisi oikeasti löydetty, mitään uutta pakettia ei jaettaisi. En usko, että oikeasti jotain pysyvää ratkaisua ole kuin se, että otetaan auktoritaarinen tapa ottaa demokratiasta niskalenkki.
Ilmoita asiaton viesti
Jos haluaa lisää turvallisuutta vapauden kustannuksella, ei ansaitse sen enempää vapautta kuin turvallisuuttakaan.
Ajatelma ei ole minun, mutta sitä kannattaa toitottaa joka kerta, kun viranomaiset kehittelevät uusia kontrollimenetelmiä.
Ilmoita asiaton viesti
Yksi nykyaikainen Rochen testausrobotti voi käsitellä ja tulostaa yli 4.000 näytettä vuorokaudessa. Rochella on tarjolla myös pienempiä n. 2.000 näytettä käsitteleviä malleja.
Suomessa testaus on ilmiselvästi tukossa ja järjestelmä sinänsä ” aatamin aikaista”. HUS: n keuhkoyksikön mukaan, näytteiden tuloksia jouditaan odottamaan päiväkausia, joka hankaloittaa valtavasti diagnosointia ja hoitoon ohjausta käytännön tasolla
Kun otetaan huomioon testauskapasiteetin ja testausten järjestelmän puutteet ja hoitohenkilökunnan, kuin myös kansalaisten suojavarusteiden pula, pandemia yllätti tosiasiassa Suomen vastuuttomat päättäjät housut kintuissa prinsessan unestaan.
Hallitus, THL ja STM tyrivät coronapandemiassa vähättelyin reagoimisaikaa vähintäänkin 2 viikkoa myöhäisemmäksi, jonka hinta voi käydä aivan tavattoman kalliiksi – niin sairastumisien osin, kuin myös taloudellisten seurausten osin.
Kansalainen voi vain kysyä, mistä voisi edes hankkia hengityssuojaimia, joita on käytetty nyt suurella menestyksellä mm. Singaporen, Hong Kongin ja Kiinan miljoonakeskittymissä taudin hallintaan ? Kaikki kaupat myyvät eioota, eikä valtion puoleltakaan näitä ole missään tarjolla.
Nyt on uutisoitu, että Mehiläinen lähettää näytteitä Etelä-Koreaan testattaviksi. Ääneen ei voida sanoa, että Suomen terveydenhuoltojärjestelmä lähettää Mehiläisen kautta näytteitä tutkittaviksi Kaiko-itään.
Pohjoismaisten hyvinvointivaltioiden terveydenhoitojärjestelmiä on pidetty maailman parhaina, nyt kuitenkin v. 2020 Aasian paperitiikerit ovat pelissä pandemian hallinnassa kiistämättä johdossa 5-0. Miten on sitten talousvaurioiden korjaamisen kanssa lähivuosina kisassa EU ja Kauko-Itä ?
Ilmoita asiaton viesti
Käsittääkseni nämä maat ovat tiedostaneet toisen ja kolmannen aallon tulemisen ja tarvittavat toimet siihen saakka, kunnes rokote on valmis. Olisikohan rokote valmis jo ensi vuonna, kuten on paljon kirjoiteltu?
Kun riittävän suuri joukko väestöä on rokotettu ja vastustuskykyinen jotain tautia vastaan, tauti ei pääse leviämään. Silloin myös rokottamattomien riski sairastua pienenee. Tätä kutsutaan laumasuojaksi.
Nyt terveysasiantuntijat kiistelevät, tuottaako koronatartunta laumasuojaa.
Sama ongelma on siis Suomellakin joka tapauksessa näillä rajoitustoimilla. Jokaiseen uuteen aaltoon on varauduttava niin kauan kuin rokotuksen tai koko kansan sairastamisen tuomaa laumasuojaa ei ole. Mitä enemmän suojaat, sitä vähemmän on kuolleita. Mitä enemmän suojaat, sitä vähemmän on laumasuojaa, jos koronaviruksen saanti tuottaa ylipäätään pitempiaikaista laumasuojaa.
Ilmoita asiaton viesti
Mikäli immuniteetin kesto on sukulaisen SARS1: n tapainen, on se vain 2-3 vuoden mittainen. Ilman rokotetta ainoa keino olisi tällöin tukahduttaminen.
Singaporessa on jo meneillään 2. aalto.
Ilmoita asiaton viesti
Ari: ”Kun tietotekniikka luo mahdollisuuksia, massarajoituksista sekä paikka- ja aluesulkemisista pyritään siirtymään kohti henkilökohtaisia rajoituksia, jottei koko maata tarvitsisi laittaa kiinni. Maan kiinnilaittamien kun tuhoaa maan talouden.”
Juuri näin. Paitsi Suomen hallituksen toimesta.
Ilmoita asiaton viesti
Kun Venäjä sulki Kiinan vastaisen rajan 30.1, oli heillä varmaan tiedossa, millainen helvetti siellä on menossa (vakoilua eri muodossaan on varmasti niin paljon, että ”totuus” ei jäänyt heille epäselväksi). Meillä Venäjän päätöstä kuvattiin ”erikoiseksi”, mutta ei siinä mitään erikoista ollut. Erikoista sen sijaan on ollut THL:n rooli. Tulee muuten olemaan yksi historian kalleimmista organisaatioista suomalaisille veronmaksajille.
Ilmoita asiaton viesti