EU-pakotteet vuotavat pahoin Venäjän johtaman Euraasian talousliiton kautta ja Venäjä kiittää

Venäläisen Ural-moottoripyörätehtaan kokoonpanotuotantoa Kazakstanissa. Ural alkoi valmistaa moottoripyöriä Kazakstanissa, jotta se voisi viedä pyöriä edelleen länsimaihin ja saada vastaavasti länsimaisia komponentteja tuotantoonsa. Kuvassa Uralin sivuvaunullinen Gear Up 2023 -malli. Kuva: vapaa lähde (Ural Moto, http://www.ural.com/).

В Казахстане стартовало производство мотоциклов российской марки «Урал». Выпуск наладили на заводе в городе Петропавловск: первыми собранными мотоциклами стали трехколесные GearUp с коляской в красном цвете кузова. Осваивать новые сборочные мощности пришлось из-за сложившейся геополитической обстановки, которая мешает экспорту мотоциклов из российского Ирбита за рубеж. При этом на ирбитском заводе уточняли, что производство в России остановлено не будет.” (motor 2.8.2022).

Vapaasti suomennettuna tuon venäläisen motor-autolehden (kotisivut) kolme virkettä:

Venäläisen Ural-merkkisten moottoripyörien tuotanto on alkanut Kazakstanissa. Tuotanto käynnistettiin Petropavlovskin kaupungin tehtaalla: ensimmäiset kootut moottoripyörät olivat punavärisiä sivuvaunullisia kolmipyöräisiä Gear Up -malleja. Uusia kokoonpanotiloja oli tarpeen kehittää vallitsevan geopoliittisen tilanteen vuoksi, mikä estää moottoripyörien viennin venäläisestä Irbitistä ulkomaille. Samalla Irbitin tehdas tarkensi, ettei tuotantoa Venäjällä lopeteta.

Virallisesti em. Ural tunnetaan vanhastaan nimellä IMZ-Ural tai vain IMZ (Ирбитский мотоциклетный завод, ИМЗ). Kazakstanin kokoonpanotehtaan lähes koko moottoripyörätuotanto toimitetaan Yhdysvaltoihin, Kanadaan, Eurooppaan, Australiaan ja Japaniin. Lisäksi jutussa todetaan, että nykyinen pakotetilanne vaikeuttaa komponenttien ostamista Ural-moottoripyörävalmistajan kokoonpanotuotantoon Venäjällä.

Lehtijuttu toteaa suoraan, että moottoripyöriä valmistavalle Uralille («Урал» Мото, Ural Moto) uuden tehtaan osto Kazakstanista oli välttämätöntä, jotta venäläisten moottoripyörien myyntiä voitiin jatkaa ulkomaille pakotteista huolimatta.

95 prosenttia Uralin moottoripyöristä on viety ulkomaille kaikenlaisiin ”vääriin” maihin, 75-80 prosenttia komponenteista tuodaan ulkomailta kaikenlaisista ”vääristä” maista. ”Väärillä” mailla tarkoitan maita, jotka noudattavat länsimaiden asettamia pakotteita.

Tuotanto Petropavlovskin tehtaalla Kazakstanissa («IMZ-Казахстан – Урал») alkoi elokuussa 2022. Elokuussa tehdas arvioi vuoden 2022 tuotannoksi 900-1 000 moottoripyörää.

Irbitin moottoripyörätehtaan tuotanto Venäjällä loppui helmikuussa 2023. Tehtaalla ei ollut enää tuotantomahdollisuuksia pakotteiden vuoksi (Forbes 23.2.2023).

Ural-nimi tunnetaan myös kuorma-autojen valmistajana. Kuorma-autoja valmistavalla Uralilla on myös Ural-kuorma-autojen (Автозавод «УРАЛ») kokoonpanotehdas Kazakstanissa. On tosin ollut jo vuodesta 2013, mutta nyt myös kuorma-autotuotantoa on siirretty Venäjältä Kazakstaniin, jotta tarpeellisten länsimaisten osien saanti olisi turvattu. Koottuja autoja viedään takaisin Venäjälle.

25. helmikuuta 2023 EU-maat asettivat 10. pakotepaketissa Ural-autotehtaalle pakotteita emoyhtiön kautta. Tuo emoyhtiö on englanninkieliseltä nimeltään United Machine Building Group (Объединённая машиностроительная группа, ОМГ, ИНН 7722469161). Yhtiölle asetettiin pakotteet, koska se ”toimittaa Venäjän asevoimille valmistamiaan kuorma-autoja ja muita ajoneuvoja, joita käytetään hyökkäyssodassa Ukrainaa vastaan” (pakotelistan yhteisö nro 191, Neuvoston täytäntöönpanoasetus (EU) 2023/429 25.2.2023).

Pakotteiden myötä yhtiö aikoo siirtää kuorma-autojen kokoonpanoa edelleen Venäjältä Kazakstaniin.

Venäläiset Ural-yritykset ovat vain yksi esimerkki, miten venäläinen läntistä ulkomaankauppaa harjoittava teollisuustuotanto on keksinyt kiertää länsimaista pakotepolitiikkaa.

****

Euraasian talousliittoon (Евразийский экономический союз, ЕАЭС) kuuluvat Venäjä, Kazakstan, Valko-Venäjä, Kirgisia ja Armenia. Talousliittoa kutsutaan myös Euraasian talousunioniksi. Lyhenne latinalasin kirjaimin EAES, joissakin suomalaislähteissä on käytetty myös itse keksittyä JeAES-lyhennettä. Uzbekistan on liiton tarkkailijajäsen kuten myös Moldova ja Kuuba.

Euraasian talousliitto on Euroopan unionin venäläinen vastine.

Kysymys nyt kuuluu, kun EU on asettanut Venäjälle ja myös Valko-Venäjälle talouspakotteita, kuinka nuo kaksi maata ovat kyenneet kiertämään asetettuja pakotteita käyttämällä hyödyksi Euraasian talousliittoon kuuluvia Kazakstania, Kirgisiaa ja Armeniaa sekä tarkkailijajäsen Uzbekistania.

Kyse on Venäjän ja Valko-Venäjän pyrkimyksistä käyttää noita neljää valtiota ns. kolmansina valtioina, joiden kautta Venäjä ja Valko-Venäjä tuovat maahan lännestä pakotteiden alaisia tuotteita ja vievät maasta länteen pakotteiden alaisia tuotteita.

Etenkin Venäjällä on ollut halukkuutta siirtää noihin Euraasian talousliittoon kuuluviin maihin ja etenkin Kazakstaniin sellaista tuotantoa, joihin tarvitaan länsimaisia pakotteiden alaisia komponentteja. Esimerkkinä edellä mainittu Ural-moottoripyörävalmistaja.

Hyöty valuu pakotteista huolimatta Venäjälle.

Vastaavaa kuin Venäjä, harrastaa myös pakotteiden kourissa oleva Iran. Iran on perustanut Shahed-drooneja valmistavan tehtaan keskiaasialaiseen Tadžikistaniin. Tadžikistanin tehtaalla Iran valmistaa Ababil-2-drooneja (Ababil-2) sekä ilmeisemmin myös droonimoottoreita (US-blogi 12.11.2022).

****

Yhdistyneiden kansakuntien UN Comtrade Database -sivusto on erinomainen tilastosivusto, jos on tarvetta tarkastella yksityiskohtaisesti maailmanlaajuista valtioiden välistä kauppaa. Kyse on Comtrade-tietokannasta, joka on maailman kattavin globaalin kaupan tietoalusta.

Kuinka EU:n vienti on kehittynyt viime vuonna Venäjälle, Valko-Venäjälle, Kazakstaniin, Kirgisiaan ja Armeniaan sekä myös Uzbekistaniin alkaen viime helmikuusta, jolloin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja jolloin nykyiseen sodankäyntiin liittyviä talouspakotteita aloitettiin säätää?

Politiikan toimivuus näkyy aina tilastoista. Jos haluat selvittää jonkin poliittisen päätöksen vaikutuksia, tarkastele aina aluksi tilastoja. Jos talouteen liittyvä poliittinen päätös ei näy tilastoissa, päätös on ollut merkityksetön. Jokaisella taloudellisella päätöksellä on oltava aina vaikutusta tilastoihin. Tilastot ratkaisevat ja kertovat totuuden taloudellisten päätösten onnistumisesta.

Heille, joilla ei riitä pitkäjänniteisyyttä tai muuta kiinnostusta lukea tätä kirjoitusta loppuun, kirjaan tähän oleellisimmat Comtrade-tietokannasta ongitut ja seuraavissa luvuissa esitetyt huomiot:

  • EU:n Venäjälle ja Valko-Venäjälle asettamat pakotteet eivät ole enää vähentäneet vientiä noihin maihin kesäkuun 2022 jälkeen. Useilla pakotekierroksilla asetetuilla pakotteilla ei ollut enää erityistä vaikutusta viennin määrään viime vuoden jälkipuoliskolla.
  • Venäjän hyökättyä Ukrainaan on EU:n kuukausittainen vienti Valko-Venäjälle kasvanut kesäkuusta 2022 joulukuuhun 2022 kaksinkertaiseksi. Valko-Venäjän osalta EU:n asettamat pakotteet vuotavat pahoin. Pakotteet vuotavat Valko-Venäjän kautta Venäjälle.
  • Pakotteet vuotavat pahoin myös Keski-Aasian neljän valtion (Kazakstan, Kirgisia, Armenia sekä Uzbekistan) kautta Venäjälle. Kuukausikohtainen vienti EU:sta noihin valtioihin kasvoi helmikuusta 2022 joulukuuhun 1,5 miljardia dollaria, mikä tarkoittaisi vuosikohtaisesti peräti 18 miljardin dollarin vientilisäystä. Vauhti on lisäksi kiihtyvä. Pakotteet vuotavat noiden neljän valtion kautta Venäjälle.

EU:ssa ja EU:n jäsenmaissa on syytä miettiä noilta osin pakotteiden toimivuutta ja ryhtyä korjaaviin toimenpiteisiin.

****

Tarkastellaan aluksi Comtrade-tietokannan tilastotiedoista luotujen Excelin viivakaavioiden avulla EU:n kauppaa Venäjän, Valko-Venäjän, Kazakstanin, Kirgisian, Armenian sekä Uzbekistanin kanssa vuosina 2011-2022. Viivakaavioista näemme, miten EU:n vuonna 2014 alkanut pakotepolitiikka ja pakotepäätökset ovat vaikuttaneet tavarakaupan vuositason volyymeihin. Kuinka EU:n asettamat pakotteet näkyvät kauppatilastoissa ja mitä johtopäätöksiä pakotteiden toimivuudesta voidaan vetää. Viivakaaviot ovat hyvin paljastavia ja osoittavat tilastoista tosiaankin pakotteiden vaikutuksia.

Viralliset tilastot eivät siis valehtele.

Comtrade-tietokannasta ei sen sijaan löydy tilastotietoja viennin kehityksestä Venäjältä, Valko-Venäjältä, Kazakstanista, Kirgisiasta, Armeniasta sekä Uzbekistanista EU:hun. Kyse lienee siitä, että nuo kuusi valtiota ovat nihkeitä ja/tai haluttomia toimittamaan noita kauppatilastotietoja tai sitten kauppatilastojen laadinta ja tietopalvelu ovat muutoin puutteellista tai hidasta. Noita tilastotietoja tuoreina ei oikein löydy edes noiden maiden valtiollisten tilastolaitosten sivuilta.

Olisi erityisen tärkeää analysoida myös sitä, miten noiden kuuden maan vienti EU:hun on kehittynyt vuosina 2011-2022 ja erityisesti helmikuusta 2022 eteenpäin.

Tavaravienti EU-alueelta Venäjälle vuosina 2011-2022. Kun vuonna 2014 viennin arvo oli vielä 136,2 miljardia dollaria, vuonna 2015 Venäjän hyökättyä Ukrainaan se oli pudonnut 81,3 miljardiin dollariin. Vastaavasti vuonna 2021 vienti oli 104,5 miljardia dollaria romahtaen vuonna 2022 Venäjän toistamiseen hyökättyä Ukrainaan 57,7 miljardiin dollariin. Tarkastelujaksolla viennin huippu vuonna 2012 oli 157,8 miljardia dollaria, josta viennin arvo on nyt vuoteen 2022 mennessä pudonnut lähes kolmannekseen. Pakotteilla on ollut suurta vaikutusta suoraan tavaravientiin Venäjälle. Lähde: oma tuotos Comtrade-tietokanta-aineistosta (Excel-taulukko).
Tavaravienti EU-alueelta Valko-Venäjälle vuosina 2011-2022. Kun vuonna 2013 viennin arvo oli 11,4 miljardia dollaria, vuonna 2014 Venäjän hyökättyä Ukrainaan se oli pudonnut 9,8 miljardiin dollariin ja seuraavana vuonna jo 6,3 miljardiin dollariin. Vastaavasti vuonna 2021 vienti oli 8,2 miljardia dollaria ja vuonna 2022 Venäjän toistamiseen hyökättyä Ukrainaan 6,9 miljardia dollaria. EU:n vienti Valko-Venäjälle putosi Venäjän hyökättyä Ukrainaan vuonna 2014 noin 10 miljardin dollarin tasosta noin 6-8 miljardin dollarin tasolle, mutta vuoden 2022 hyökkäyksen jälkeen Venäjän tapaista selkeää pudotusta ei ole havaittavissa vuosiluvuissa. Lähde: oma tuotos Comtrade-tietokanta-aineistosta (Excel-taulukko).
Tavaravienti EU-alueelta Kazakstaniin vuosina 2011-2022. Vuonna 2022 EU:n vienti Kazakstaniin kasvoi Venäjän hyökättyä Ukrainaan 6,4 miljardista dollarista peräti 10,8 miljardiin dollariin. Kasvu on huikea 4,4 miljardia dollaria. Venäjän hyökkäys Ukrainaan vuonna 2014 supisti EU:n vientiä myös Kazakstaniin ollen melko tasaista vuosina 2015-2021 (5,5-7,0 miljardia dollaria). Lähde: oma tuotos Comtrade-tietokanta-aineistosta (Excel-taulukko).
Tavaravienti EU-alueelta Kirgisiaan vuosina 2011-2022. Vuonna 2022 EU:n vienti Kirgisiaan kasvoi Venäjän hyökättyä Ukrainaan 310 miljoonasta dollarista peräti 1,23 miljardiin dollariin. Nousu on huikea nelinkertaistuen. Venäjän hyökkäys Ukrainaan vuonna 2014 supisti EU:n vientiä myös Kirgisiaan ollen melko tasaista vuosina 2015-2021 (260-370 miljoonaa dollaria). Lähde: oma tuotos Comtrade-tietokanta-aineistosta (Excel-taulukko).
Tavaravienti EU-alueelta Armeniaan vuosina 2011-2022. Vuonna 2022 EU:n vienti Armeniaan kasvoi Venäjän hyökättyä Ukrainaan 0,9 miljardista dollarista peräti 2,0 miljardiin dollariin. Venäjän hyökkäys Ukrainaan vuonna 2014 supisti EU:n vientiä hieman myös Armeniaan ollen kuitenkin melko tasaista vuosina 2015-2021 (690-1 000 miljoonaa dollaria). Lähde: oma tuotos Comtrade-tietokanta-aineistosta (Excel-taulukko).
Tavaravienti EU-alueelta Uzbekistaniin vuosina 2011-2022. Toisin kuin Kazakstanin, Kirgisian ja Armenian kohdalla Euraasian talousliittoon kuulumattoman Uzbekistanin kohdalla Venäjän vuoden 2014 hyökkäys Ukrainaan ei pienentänyt EU:n vientiä. Vuonna 2022 EU:n vienti Uzbekistaniin kasvoi Venäjän hyökättyä Ukrainaan 2,7 miljardista dollarista peräti 4,0 miljardiin dollariin. Lähde: oma tuotos Comtrade-tietokanta-aineistosta (Excel-taulukko).
Tavaravienti EU-alueelta Euraasian talousliiton viiteen maahan Venäjälle, Valko-Venäjälle, Kazakstaniin Kirgisiaan, Armeniaan sekä tarkkailijajäsen Uzbekistaniin vuosina 2011-2022. Viivakaavio kertoo, missä määrin Venäjään ja Valko-Venäjään kohdistettuja pakotteita on kyetty kompensoimaan Keski-Aasian valtioiden kautta. Vientivolyymit Venäjälle kompensoimaan maakaasun ja öljyn tuontia ovat olleet niin suuria, ettei kolmansien maiden kautta voida volyymilaskua täysin kompensoida – ja hyvä niin. Lähde: oma tuotos Comtrade-tietokanta-aineistosta (Excel-taulukko).
Tavaravienti EU-alueelta Keski-Aasian Kazakstaniin, Kirgisiaan, Armeniaan ja Uzbekistaniin vuosina 2011-2022. Vuonna 2022 EU:n vienti noihin neljään Keski-Aasian valtioon kasvoi Venäjän hyökättyä Ukrainaan 9,4 miljardista dollarista peräti 15,9 miljardiin dollariin eli peräti 6,5 miljardia dollaria. Kasvu oli huikeaa yhdessä vuodessa. Kuinka paljon tuosta suorastaan räjähdysmäisestä viennin kasvusta päätyikään lopulta Venäjälle? Lähde: oma tuotos Comtrade-tietokanta-aineistosta (Excel-taulukko).
Tavaravienti EU-alueelta pakotteiden kohteina oleviin Venäjälle ja Valko-Venäjälle vuosina 2011-2022. Vienti EU:sta noihin kahteen pakotekohdevaltioon oli huipussaan vuonna 2013 arvoltaan 169,1 miljardia dollaria. Vuonan 2015 vienti oli romahtanut 87,5 miljardiin dollariin eli lähes puolittunut. Vastaavasti vuonna 2021 vienti oli 112,6 miljardia dollaria ja vuonna 2022 Venäjän hyökättyä toistamiseen Ukrainaan 64,6 miljardia dollaria. Vienti oli jälleen lähes puolittunut. Vuodesta 2013 vienti on pudonnut 169,1 miljardista dollarista 64,6 miljardiin dollariin vuonna 2022, eli peräti 104,5 miljardia dollaria. Pakotteilla on ollut suurta vaikutusta suoraan tavaravientiin juuri Venäjälle. Lähde: oma tuotos Comtrade-tietokanta-aineistosta (Excel-taulukko).

Jos noista edellä olevista viivakaavioista tehdään yksi johtopäätös vuoden 2022 osalta, niin EU:n vienti Venäjälle ja Valko-Venäjälle supistui yhteensä 48,0 miljardia dollaria, niin samanaikaisesti neljän Keski-Aasian valtion tuonti EU:sta kasvoi yhteensä 6,5 miljardia dollaria. Tuo 6,5 miljardia on lukuna merkittävä ja on 13,5 prosenttia luvusta 48,0 miljardia.

On selvää ja on syytä tehdä johtopäätökset jo tässä vaiheessa, että etenkin Venäjä tulee kiertämään EU:n, Yhdysvaltojen, Iso-Britannian sekä muiden länsimaiden asettamia pakotteita Euraasian unionin ja muiden Keski-Aasian valtioiden kautta. Venäjän vetämä prosessi on vasta alussa ja ensimmäiset kuukasikohtaiset vientiluvut EU:sta noihin Keski-Aasian valtoihin olivat suuria vasta viime vuoden lopulla. Tuosta enemmän seuraavassa luvussa.

Vuodessa Venäjä on saanut jo paljon aikaan. Venäjän ja Keski-Aasian valtioiden päämäärät näyttävät olevan yhtenäiset ja yhteiset, koska kyseessä on hyvästä bisneksestä kaikille osapuolille. Kuinka käy, mikäli sota jatkuu pitkään ja sama kehitys jatkuu. Sitä olisi syytä alkaa EU:ssa miettiä kiireenvilkkaan. Kyse on pakotteiden kiertämisetä kolmansien maiden kautta, mitä ongelmaa ei etenkään EU:ssa ole yritetty ratkaista.

Yllä olevien viivakaavioiden tietokanta löytyy seuraavasti:

****

Tarkastellaan Comtrade-tietokannan tilastotiedoista luotujen Excelin viivakaavioiden avulla EU:n kauppaa Venäjän, Valko-Venäjän, Kazakstanin, Kirgisian, Armenian sekä Uzbekistanin kanssa viime vuodelta osalta viime helmikuusta alkaen. Venäjä siis hyökkäsi Ukrainaan 24.2.2022. Kuinka EU:n asettamat pakotteet näkyvät kuukausitason kauppatilastoissa ja mitä johtopäätöksiä pakotteiden toimivuudesta voidaan vetää vuoden 2022 osalta.

Tavaravienti EU-alueelta pakotteiden kohteina olevalle Venäjälle ajanjaksolla 2/2022-12/2022. Helmikuusta 2022 joulukuuhun 2022 EU:n kuukausikohtainen vienti Venäjälle tippui 8,3 miljardista dollarista peräti 4,2 miljardiin dollariin eli puolittui. Venäjän hyökättyä Ukrainaan viennin kuukausikohtainen arvo on ollut 4-5 miljardia dollaria. Lähde: oma tuotos Comtrade-tietokanta-aineistosta (Excel-taulukko).
Tavaravienti EU-alueelta pakotteiden kohteina olevalle Valko-Venäjälle ajanjaksolla 2/2022-12/2022. Helmikuusta 2022 joulukuuhun 2022 EU:n kuukausikohtainen vienti Valko-Venäjälle kasvoi 580 miljoonasta dollarista 870 miljoonaan dollariin. Poikkeuksellista on, että pakotteista huolimatta kesäkuusta lähtien vienti on kasvanut yhtäjaksoisesti ja yli kaksinkertaistunut 410 miljoonasta dollarista 870 miljoonaan dollariin. Mikä selittää viennin vahvan kehityksen Valko-Venäjälle? Siis maahan, joka käy Venäjän rinnalla sotaa Ukrainaa vastaan ja jolla pitäisi olla kovat pakotteet niskassa? Lähde: oma tuotos Comtrade-tietokanta-aineistosta (Excel-taulukko).
Tavaravienti EU-alueelta Euraasian talousliittoon kuuluvaan Kazakstaniin ajanjaksolla 2/2022-12/2022. Helmikuusta 2022 joulukuuhun 2022 EU:n kuukausikohtainen vienti Kazakstaniin kasvoi 620 miljoonasta dollarista 1 450 miljoonaan dollariin eli yli kaksinkertaistui. Lähde: oma tuotos Comtrade-tietokanta-aineistosta (Excel-taulukko).
Tavaravienti EU-alueelta Euraasian talousliittoon kuuluvaan Kirgisiaan ajanjaksolla 2/2022-12/2022. Helmikuusta 2022 joulukuuhun 2022 EU:n kuukausikohtainen vienti Kirgisiaan kasvoi 30 miljoonasta dollarista 240 miljoonaan dollariin eli kahdeksankertaistui. Lähde: oma tuotos Comtrade-tietokanta-aineistosta (Excel-taulukko).
Tavaravienti EU-alueelta Euraasian talousliittoon kuuluvaan Armeniaan ajanjaksolla 2/2022-12/2022. Helmikuusta 2022 joulukuuhun 2022 EU:n kuukausikohtainen vienti Armeniaan kasvoi 70 miljoonasta dollarista 250 miljoonaan dollariin eli yli kolminkertaistui. Lähde: oma tuotos Comtrade-tietokanta-aineistosta (Excel-taulukko).
Tavaravienti EU-alueelta Euraasian talousliiton tarkkailijajäsenenä olevaan Uzbekistaniin ajanjaksolla 2/2022-12/2022. Helmikuusta 2022 joulukuuhun 2022 EU:n kuukausikohtainen vienti Uzbekistaniin kasvoi 350 miljoonasta dollarista 640 miljoonaan dollariin. Marraskuusta joulukuuhun kasvu oli poikkeuksellisen voimakasta 370 miljoonasta dollarista 640 miljoonaan dollariin. Lähde: oma tuotos Comtrade-tietokanta-aineistosta (Excel-taulukko).
Tavaravienti EU-alueelta pakotteiden kohteina oleville Venäjälle ja Valko-Venäjälle ajanjaksolla 2/2022-12/2022. Helmikuusta 2022 joulukuuhun 2022 kuukausikohtainen vienti EU:sta noihin kahteen pakotekohdevaltioon tippui 8,9 miljardista dollarista peräti 5,0 miljardiin dollariin. Huolestuttavaa on, että helmikuun 2022 jälkeen asetut uudet pakotteet eri pakotekierroksilla eivät näy tilastoissa vientimäärien laskuna. Vienti on ollut melko vakiota kesäkuusta joulukuuhun 2022 tasolla 5,0-5,2 miljardia dollaria. Viennin kasvu Valko-Venäjälle vaimensi Venäjän viennin puolittumista. Lähde: oma tuotos Comtrade-tietokanta-aineistosta (Excel-taulukko).
Tavaravienti EU-alueelta Euraasian talousliittoon kuuluviin Kazakstaniin, Kirgisiaan ja Armeniaan sekä liiton tarkkailijajäsen Uzbekistaniin ajanjaksolla 2/2022-12/2022. Helmikuusta 2022 joulukuuhun 2022 EU:n kuukausikohtainen vienti noihin neljään valtioon kasvoi 1,1 miljardista dollarista 2,6 miljardiin dollariin eli kasvua peräti 1,5 miljardia dollaria. Kasvu kiihtyi joulukuussa. Lähde: oma tuotos Comtrade-tietokanta-aineistosta (Excel-taulukko).
Tavaravienti EU-alueelta Euraasian talousliittoon kuuluville Venäjälle, Valko-Venäjälle, Kazakstaniin, Kirgisiaan ja Armeniaan sekä liiton tarkkailijajäsen Uzbekistaniin ajanjaksolla 2/2022-12/2022. Viivakaavio kertoo, missä määrin Venäjään ja Valko-Venäjään kohdistettuja pakotteita on kyetty kompensoimaan Keski-Aasian valtioiden kautta. Kun helmikuussa 2022 vienti oli 9,9 miljardia dollaria, joulukuussa 2022 vienti oli 7,4 miljardia dollaria. Vastaavasti Venäjälle ja Valko-Venäjälle helmikuussa 2022 vienti oli 8,8 miljardia dollaria, joulukuussa 2022 vienti oli 5,0 miljardia dollaria. Nuo neljä lukua kertovat, että Venäjään ja Valko-Venäjään kohdistettuja pakotteita on kyetty kompensoimaan Keski-Aasian valtioiden kautta merkittävästi, mutta täyskompensaatiosta ei kuitenkaan ole kysymys vielä toistaiseksi. Kahden valtion (Venäjä ja Valko-Venäjä) osalta 3,8 miljardin dollarin menetystä on kyetty kompensoimaan neljällä valtiolla (Kazakstan, Kirgisia ja Armenia ja Uzbekistan) 2,5 miljardia dollaria eli 65 prosenttisesti. Lähde: oma tuotos Comtrade-tietokanta-aineistosta (Excel-taulukko).

Yllä olevissa viivakaavioissa esitetty tietokanta ajanjaksolla 2/2022-12/2022 löytyy seuraavasti:

Jos verrataan tammikuun ja helmikuun vientilukuja ja siis ajankohtaa ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, kaikkiin noihin valtioihin EU:n vienti oli hyvässä kasvussa kuten myös Venäjälle ja Valko-Venäjälle. Venäjälle 8,0 miljardista dollarista 8,3 miljardiin dollariin ja Valko-Venäjälle 490 miljoonasta dollarista 580 miljoonaan dollariin.

****

Venäjän hyökättyä Ukrainaan länsimailla on ollut vaikeuksia määrittää suhteitaan niihin vanhoihin neuvostotasavaltoihin, joilla on vahvat suhteet Venäjään, mutta joihin myös Yhdysvallat ja EU on halunnut pitää suhteita. On pyritty menemään eteenpäin jonkinmoista keskitietä ottamatta tarkempaa kantaa näiden maiden osalta asioihin, joihin on ehdottomasti syytä ottaa kantaa. Tarkoitan noilla asioilla pakotteiden toimivuuteen vaikuttavia asioita kolmansien maiden kautta.

Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, tässä kirjoituksessa mainituissa Keski-Aasian valtioissa lappasi urakalla läntistä virkamieskuntaa, joka kertoi, kuinka tuhoisaa näille maille olisi kiertää pakotteita Venäjän eduksi.

Tuo länsimaiden diplomaattinen toiminta – jos toimintaa tuolla määritteellä voidaan kutsua – tuotti tulosta, mikä on nähtävissä myös tämän kirjoituksen viivakaavioissa.

Keski-Aasian tasavallat huomasivat kuitenkin melko pian, etteivät länsimaat olleet ajatelleet sanktioita heidän varallensa, mikäli suhteet Venäjään pidetään entisellään tai mikäli pakotteita ei otettasi erikseen huomioon.

Pian kauppatavaravirrat alkoivat toimia niin, ettei länsimaiden pakotteista kolmansille osapuolille ollut pelkoa. Tuo kehitys on havaittavissa myös tämän kirjoituksen viivakaavioissa. EU:n vienti Keski-Aasian valtoihin on kasvanut jopa räjähdysmäisesti viime vuoden lopulta alkaen.

Länsimaat eivät siis kyenneet pitämään yllä uhkaa kolmansiin valtioihin kohdistettavilla pakotteilla. Venäjälle ja Valko-Venäjälle asetetut pakotteet alkoivat pian vuotaa pahoin.

Prosessien luomien vaatii totta kai aikansa, kun puhutaan valtioiden välisestä kaupasta tai tuotannon siirtämisestä toisiin valtioihin. Esimerkkinä kirjoituksen alussa mainittu Ural-moottoripyörien tuotannon aloittaminen Kazakstanissa ja tuotannon lakkauttaminen Venäjällä. Aikaa tuotannon ja kaupan siirtoihin on kuitenkin tarvittu vain kuukausia, ei vuosia.

Venäjä yrittää nyt kovasti sopeuttaa talouttaan vallitseviin olosuhteisiin. Kyse on vaimennuksesta pakotteiden asettamiin haasteisiin.

****

Vaikka Yhdysvallat ja EU eivät vielä ole kovasti painostaneet Keski-Aasian valtioita noudattamaan asettuja pakotteita, niin toissijaisten sanktioiden uhka ei ole vielä täysin poistunut.

Toissijaiset pakotteet, joilla tarkoitan kolmansiin osapuoliin mahdollisesti kohdistettavia pakotteita, on se tapa, jolla länsivallat voivat vaikuttaa Venäjään ja Valko-Venäjään kohdistettujen pakotteiden tehokkuuteen. Jo riittävä uhka voi olla tehokasta.

Edellä esitetystä johtopäätöksinä on syytä kuitenkin todeta, että EU:n vienti Euraasian talousliiton jäsenmaihin ja Uzbekistaniin on kehittynyt kiihtyvästi kohti vuoden 2022 loppua niin, että EU:n syytä kiinnittää kehitykseen erityistä huomiota. Kyse on pakotteiden kiertämisestä, joka on saanut vauhtia viime vuoden lopulla. On syytä odottaa, että sama trendi jatkuu ja vahvistuu tänä vuonna.

Venäjän pakotteet tulevat vuotamaan jatkossa yhä pahemmin Keski-Aasian valtioiden kautta, koska kiertojärjestelmä on osoittanut jo kykynsä ja voimansa. Yritykset oppivat nopeasti toimimaan uusissa olosuhteissa.

Euraasian talousliiton keskiaasialaiset jäsenmaat ovat hyötyneet talouspakotteista ja Venäjän toimista kiertää pakotteita. Tuosta seuraa myös se, että kyseiset maat tulevat integroitumaan tiukemmin Venäjään, etenkin jos Venäjä alkaa siirtää teollisuuttaan yhä suuremmassa mittakaavassa Keski-Aasian vanhoihin neuvostotasavaltoihin kiertääkseen pakotteita. Tuo tarkoittasi EU:n aseman heikkenemistä, vaikka EU onkin pyrkinyt pitämään hyviä suhteita noihin valtioihin ja olla esittämättä aggressiivisia näkemyksiä pakotteiden kiertoon kolmansien valtioiden kautta.

Erityisiä kysymyksiä asettaa Valko-Venäjä. EU on asettanut nimellisesti kovia pakotteita myös Valko-Venäjälle. Vaikka Valko-Venäjän on Venäjän lähin liittolainen myös sotilaallisesti ja itse asiassa Ukrainassa käytävän sodan osapuoli, on EU kasvattanut vientiään Valko-Venäjälle Venäjän hyökättyä Ukrainaan 24.2.2022.

Kun kuukausikohtainen vienti kesäkuussa 2022 Valko-Venäjälle oli tarkasti 407 miljoonaa dollaria, joulukuussa 2022 se oli jo 872 miljoonaa dollaria. Kuukasikohtainen kasvu siis peräti 465 miljoonaa dollaria. Kuukausikohtaisen viennin arvo on siis tuplaantunut.

Presidentti Aleksandr Lukašenka kiittää EU:ta.

Toinen tilastojen kertoma huolestuttava piirre on, että vaikka EU on asettanut viime vuoden aikana Venäjälle ja Valko-Venäjälle useita pakotepaketteja ja nyt viimeisin helmikuussa 2023 laadittu paketti on jo 10. pakotepaketti, ei kuukausikohtainen vienti EU:sta Venäjälle ja Venäjälle ole enää pudonnut noin 5 miljardin dollarin tasolta (6/2022: 5,198 miljardia dollaria ja 12/2022: 5,032 miljardia dollaria).

Presidentti Vladimir Putin ja presidentti Aleksandr Lukašenka kiittävät EU:ta.

Kuinka kummassa tuo on mahdollista? Eivätkö pakotteet toimi? Kiertääkö EU-maiden yritykset pakotteita ja erityisesti itävaltalaiset yritykset (US-blogi 4.3.2023)?

Kazakstan, Uzbekistan, Kirgisia. Keski-Aasia siis. Perusongelma on nyt se, että sekä Venäjä että Valko-Venäjä kykenevät tehokkaasti kiertämään EU-pakotteita noiden kolmen Keski-Aasian valtion kautta niin, että myös nuo kolme valtiota hyötyvät. Tuo porsaanreikä on saatava tukittua. Kuva: kuvakaappaus Ylen jutusta otsikolla Pakotteiden piirissä olevat tuotteet ovat voineet mennä rajan yli suoraan Venäjälle – epäilyttävä kasvu vientiluvuissa paljastaa ongelman 3.3.2023.

Yllä oleva kuva on Ylen julkaisemasta lehtikirjoituksesta otsikolla Pakotteiden piirissä olevat tuotteet ovat voineet mennä rajan yli suoraan Venäjälle – epäilyttävä kasvu vientiluvuissa paljastaa ongelman (Yle 3.3.2023).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu