EU:n elvytyspaketin hyväksyminen on Suomelle valittu turvallisuusratkaisu eikä vaihtoehtoa ole edes esitetty

”Turvallisuuspoliittiset syyt olivat mielestäni se näkökohta, joka kaikkein voimakkaimmin puhui siihen suuntaan, että meidän piti EY:öön liittyä. Taloudelliset syyt olivat kuitenkin toisen luokan kysymyksiä.”
Noin kirjoitti presidentti Mauno Koivisto muistelmissaan syistä, miksi Suomi liittyi aikanaan Euroopan yhteisöön, nykyiseen Euroopan unioniin (Mauno Koivisto, Historian tekijät, Kaksi kautta II, Kirjayhtymä Oy, 1995, sivu 554).
Poikkeuksena yhdestäkään muusta Euroopan maasta Suomelle jäsenyys Euroopan yhteisössä oli Neuvostoliiton hajottua turvallisuusratkaisu. Muut itäisen Euroopan maat sen sijaan jakoivat EU-jäsenyyspäämäärät ja Nato-jäsenyyspäämäärät erilleen.
Suomi oli olevinaan tuolloin fiksu ja parempaa porukkaa kuin muut.
EU-jäsenyys oli noille muille myöhemmin unioniin liittyville maille talousratkaisu ja Nato-jäsenyys turvallisuusratkaisu. Yli tuon talous- ja turvallisuusrajan ei Suomen tapaan lähdetty sohlaamaan ja sekoittamaan. Ymmärrettiin, että EU-jäsenyydellä oli omat tehtävänsä ja Nato-jäsenyydellä omat.
****
”Petteri Orpo: EU on Suomelle turvallisuuden tae” (Kokoomus 6.9.2017).
Noin lausui Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo jo vuonna 2017 sitoen Suomen turvallisuuden EU:hun. Puhe pidettiin Paasikivi-seurassa keskiviikkona 6.9.2017.
”Keskustelussa [EU:n] elvytyspaketista pitää pitää mielessä iso kuva. EU:n jäsenyys oli ja on Suomelle turvallisuusratkaisu. EU:n yhtenäisyys on meille etu ja suorastaan välttämättömyys.” (Kokoomus 26.8.2020).
Noin lausui Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo jo viime syksynä EU:n 750 miljardin euron elvytyspaketin kohtalonyhteyttä Suomen turvallisuuteen. Puhe pidettiin eduskuntaryhmän kesäkokouksessa 26.8.2020.
”[Valtiovarain]valiokunta kiinnittää huomiota lisäksi siihen, että EU ei ole vain maksu-unioni, vaan myös poliittinen yhteisö, jossa solidaarisuus vaikuttaa EU:n luotettavuuteen muun maailman ja rahoitusmarkkinoiden silmissä. Elpymisrahaston puutteista ja ongelmista huolimatta Suomella on edellä kuvatun mukaisesti myös taloudellinen intressi olla mukana ehdotetun kaltaisessa järjestelyssä, sillä Suomi on avoin, vientivetoinen, pieni talous, jolla on tiivis taloudellinen kohtalonyhteys muun Euroopan kanssa.
Erityiskohtelun vaatiminen heikentäisi myös Suomen mahdollisuuksia saada tukea tilanteessa, jossa se itse kohtaa isoja taloudellisia tai muita sokkeja.” (Valiokunnan mietintö VaVM 4/2021 vp 6.5.2021).
Valtiovarainvaliokunnan mietinnössä muu sokki on yhtä kuin Venäjän hyökkäys Suomeen.
****
EU on ollut Suomelle omintakeinen turvallisuusratkaisu, kun Suomella ei ole ollut uskallusta liittyä Natoon. Taas kerran tuo omintakeisuus tulee esille käsiteltäessä EU:n elvytyspakettia.
Kokoomukselle EU:n elvytyspaketin hyväksyntä on siis turvallisuusratkaisu. Nyt tulee hyvin esille taas kertaalleen ne ongelmat, kun Suomi on sekoittanut talous- ja turvallisuuspoliittiset ratkaisut keskenään onnettomaan sekasotkuiseen vyyhtiin, josta ei oikein kukaan ota selvää.
Kalliiksi tulee Suomelle tämäkin yritys turvallisuuden varmistamiseksi EU:n kautta. Miljardi menee poikineen eteläiseen Eurooppaan. Nato-jäsenyys olisi varmuudella halvempi ja uskottavampi ratkaisu.
Tuolla politiikallaan Suomi on asettanut itsensä myös helposti painostettavaksi EU-asioiden prosessoinnissa: ”Jos ette hyväksy tätä, turha on teidän ainakaan Ranskalta pyytää apua, jos Venäjä Suomeen hyökkää”.
Suomi liikkuu nyt EU-turvallisuusratkaisuissaan tosi harmailla vesillä. Todella harmailla vesillä. Suomen sinisilmäiseen ajatusmaailmaan perustuva EU-turvallisuusratkaisu on perustettu hyllyvälle suolle, kun EU:sta ei ole sotilaalliseksi auttajaksi eikä sotilaallisen hyökkäyskynnyksen nostajaksi.

Se on Nato, joka on Euroopan turvallisuusratkaisu ja johon Suomenkin pitäisi perustaa turvallisuutensa 28 muun eurooppalaisen maan tapan.
Perussuomalaisille on syytä esittää kysymys: jos EU:sta irtaudutaan, pitäisikö Suomen liittyä Natoon, kun pienillä puolustusvoimillamme emme Venäjälle pärjää.
Vai onko perussuomalainen turvallisuusratkaisu kaikkein huonoin mahdollinen: Suomen ei tule kuulua EU:hun eikä myöskään Natoon.
****
Artikkelikuva on yhdestä ulkoministeriön salaisesta asiakirjasta vuodelta 1996, joka tuli julkisesti 25 salassapitovuoden jälkeen 1.1.2021.
Kyse on alivaltiosihteeri Jaakko Blombergin keskusteluista Euroopan asioita hoitavan Yhdysvaltojen ulkoministeriön apulaisulkoministeri (Assistant Secretary of State) John Kornblomin (Wikipedia, John C. Kornblum) kanssa päivämäärällä 24.6.1996. Teksti on luettavissa artikkelikuvasta.
”Kornblum teki kuitenkin täysin selväksi, että NATO on tärkein (ainoa) euroatlanttinen ja eurooppalainen turvarakenne (NATO is THE Euro-Atlantic and European security structure).” alivaltiosihteeri Jaakko Blomberg kirjaa ulkoasianministeriön salaisessa asiakirjassa päivämäärällä 24.6.1996.
Kornblom asetti Euroopan sotilaallisen kyvyn kyseenalaiseksi ja kyseli, onko Euroopassa halukkuutta asettaa käytettäväksi puolustukselle riittävät voimavarat.
Fakta, joka on edelleen voimassa 25 vuoden jälkeen: Euroopan puolustus on Yhdysvaltojen ja Naton varassa, ei EU:n varassa.
Sama kysymys olisi esitettävä edelleen 25 vuoden jälkeen niille suomalaispoliitikoille ja etenkin kokoomuslaisille, jotka haikailevat edelleen EU:ta Suomen turvallisuusratkaisuksi.
****

Talbot teki Lipposen vierailulla Suomelle selväksi Yhdysvaltojen punaiset rajat (”red lines) ja Venäjän pinkit rajat (”pink lines”), kun kyse on Naton laajentumisesta.
”4. Yhdysvaltain puolelta on keskusteluille asetettu seuraavat rajat (”red lines”):
– Venäjällä ei ole veto-oikeutta [Naton laajentumiseen];
– NATOa ei voida asettaa muiden organisaatioiden (ETYJ?) alaisuuteen;
– NATOn päätöksentekomekanismia ei voida vesittää;
– NATOn laajennuksesta ei sinänsä voida neuvotella, vain keskustella.”
5. Venäjän puolelta on asetettu seuraavat rajoitteet (”pink lines”):
– Naton sotilaallista infrastruktuuria ei siirretä lähemmäksi Venäjän rajaa kuin nykyinen sijoittelu;
– Baltiaa ja Ukrainaa [siis entisiä neuvostotasavaltoja] ei oteta missään tapauksessa NATOn jäseniksi.”
Samat periaatteet ovat Yhdysvalloilla ja Natolla edelleen voimassa. Se nähdään nyt mm. nyt Ukrainassa, josta kyllä tulee aikanaan Naton jäsenmaa.
Putin on viime aikoina puhunut punaista rajoista koskien Ukrainan ja myös Suomen mahdollista Nato-jäsenyyttä Venäjän rajanaapureina. Venäjä on vaihtanut pinkin punaiseksi.
Toivottavasti Suomessa ollaan pian valmiita näkemään Euroopan turvallisuusarkkitehtuuri sellaisena kuin se on. Tällä hetkellä Suomi ei kykene näkemään.
”Perussuomalaisille on syytä esittää kysymys: jos EU:sta irtaudutaan, pitäisikö Suomen liittyä Natoon, kun pienillä puolustusvoimillamme emme Venäjälle pärjää.”
Elvytyspaketin hyväksymättä jättäminen ei nähdäkseni tarkoita eroilmoituksen jättämistä EU:sta eikä liioin ole yhteisöstä erottamisen peruste.
X
Ilmoita asiaton viesti
Persumeppi Laura Huhtasaari vaati viikolla laajalevikkisessä brittilehdessä Suomen eroa EU: sta. Pj Halla-aho sanoi jo ennen eduskuntavaaleja italialaiselle La Repubblica- lehdelle, että persujen tavoitteena on euron ” hajottaminen.” Tämän Halla-aho toisti Venäjä-mielisen europarlamenttiryhmänsä perustamiskokouksessa kesällä 2019.
Persuille voi hyvin esittää tuon kysymyksen, vaikka näillä puheilla heitä ei EU- maan hallitukseen päästetä koskaan. Euro on Euroopan talouden perusta, eikä se hajoa ilman sotaa tai vastaavaa mullistusta.
Edit: Riikka Purra sanoi tänään Ykkösaamussa, että eurosta on mahdollista ” luopua.” Nämä ovat täysin hassahtaneita visioita, mutta niissä on se vakavakin puoli. Persut ovat Suomelle kasvava turvallisuusriski.
Ilmoita asiaton viesti
”Persuille voi hyvin esittää tuon kysymyksen, vaikka näillä puheilla heitä ei EU- maan hallitukseen päästetä koskaan. Euro on Euroopan talouden perusta, eikä se hajoa ilman sotaa tai vastaavaa mullistusta.”
Jos johtopäätöksesi pitää paikkansa, kysymys persuille todellakin on turhanpäiväinen.
X
Ilmoita asiaton viesti
Kuinkahan utopistinen on turvallisuusaspektilla ratsastelu, kun brexitistä ei ehtinyt kulua kuin kuukausia, kun Britit ja Fransmannit olivat tukkanuottasilla Yerseyn edustalla. Epäilen EU n seuraavan katseella, poispäin, jos pohjolassa pamahtaisi.
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa Nato juna puuskuttaa liian kaukana jotta siihen ehtii ennenkuin idästä alkavat myrskypilvet levitä Suomeen. Mahdollinen Biden&Putin tapaaminen tuskin tuo mitään liennytystä USAn(/länsi) ja Venäjän välille. Huomasin myös mielenkiintoisen nimityksen. Victoria Nuland nimitettiin korkeimmaksi virkamieheksi USAn ulkoministeriöön. Hän, joka oli junailemassa Ukrainan vallanvaihtoa:
https://www.zerohedge.com/political/victoria-fck-eu-nuland-now-highest-ranking-member-us-foreign-service . EUsta ei ole kuin selkään taputtajaksi malliin koittakaa pärjätä.
Ilmoita asiaton viesti
Venäläisiä sapettaa, kun ” Toria” Nuland oli taas männäviikolla Ukrainassa ulkoministeri Antony Blinkenin kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Olen blogistin kanssa samaa mieltä, että EU ei ole meille mikään turvallisuusratkaisu. Jos joutuisimme Venäjän hyökkäyksen kohteeksi, kukaan ei tulisi apuun, Ruotsi ehkä vähän, mutta muut eivät. Miksi tulisivat, mitä ne siitä saisivat, pelkkää risukkoa vain. Onhan tuota aikanaan kokeiltu.
Mutta miksi Venäjä tänne hyökkäisi, jos olemme puolueeton maa ja haluamme turvata alueemme koskemattomuuden joka suuntaan. Eikö se ole heillekin toivottava ratkaisu. Neuvostoliitto oli vähän eri asia kuin nykyinen Venäjä.
Me kuulumme todennäköisesti Venäjän punaisen viivan sisäpuolelle eli Natolla ei ole heidän mielestään tänne asiaa. Pyrkimys liittyä Natoon saattaisi synnyttää Ukrainan kaltaisen tilanteen. Kannattaako sitä riskiä ottaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tokkopa Venäjä tänne hyökkäilee, mielummin pitää tälläisen puskurin tässä välissä. Varsinkin kun tietää, että täällä on perin vittumainen kansa maananastajia kohtaan.. Koskee muuten eu:ta kanssa…
Ilmoita asiaton viesti
Niin. Näinhän tämä on, että Suomesta löytyy yhä kunnioitettava määrä wanhoja YYA -ajan jääriä, jotka uskovat vakaasti, että Venäjä se voi tuosta vain vedellä ihan ikiomia ”punaisia viivojaan” vaikka EU -maiden väliin, jos se katsoo, että sen on oman ”vaarantuvan turvallisuutensa” varjelemiseksi aivan pakko niin tehdä.
Ja ”puolueettoman” Suomen ei missään tapauksessa pidä muuta kuin tutista ja vapista, jottei vain ihanainen ”puolueettomuutemme”, ellei koko vastainen olemassaolomme, vaarantuisi.
Tämä ajattelumalli on onneksi kuitenkin ajan myötä katoava luonnonvara.
Ilmoita asiaton viesti
Jos poliitikot uskovat ja perustelevat Nato-vastaisuuttaan Ruotsi-Suomi -yhteistyöllä, mikään yllätys ei ole usko EU:sta turvallisuuden takaajana. Pandemia osoitti kuinka yhteistyö toimii EU-jäsenmaiden välillä. Jokainen ajattelee ensin itseään, kaupallisia suhteita, ym. pienempiä asioita.
Ilmoita asiaton viesti
Saksa Ranska ja Hollanti esti rättien tänne tulon, mutta onhan eu ihanan tasa-arvoinen. Voi vi…u mitä paskaa, niin turvallisuudet kuin taloudetkin.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki muut maat Saksaa lukuun ottamatta kannattavat coronarokotepatenttien vapauttamista yleishyödyllisesti koko maailman tarpeisiin myös köyhimpien maiden saataviksi.
Mikä on tässä asiassa EU: yhteinen päätös ? Saksan tahdon mukainen vai, eikö EU edes halua ottaa kantaa ko. asiaan ?
EU:ssa päätöksenteko on mitä on. Riippuu aivan siitä, miten Saksan ja Ranskan edut huomioidaan ennen muiden maiden käsityksiä edes inhimillisyydestä tai vastuusta sinänsä kansakuntana muihin nähden.
Tästä Saksalla on pitkät perinteet herrakansa käsitteieneen jo 1930- luvulta lähtien.
Ilmoita asiaton viesti
Nämähän ovat kehitystyön ja alkupään patentteja ja vasta niiden toimivuuden / toimimattomuuden jälkeen, noin 5 v, siirrytään varsinaiseen kaupalliseen patentointiin, eikä mitään vanhaa vapauteta, ennenkuin etuoikeudet ovat vanhentuneet. Puhun 50 v patentointikokemuksella, saa lisätä tietoisuutta vapaasti !
Ilmoita asiaton viesti
Tässä rokoteasiassa on käytetty poikkeuksellista menettelyä ja patenttisanaa tarkoittaen tässä esim. Phizer BioNTechin rokotteen valmistamista muissa maissa riippumatta Pfizerin omista taloudellisista intresseistä. Pfizer on jo netonnut rokotteellaan kymmeniä miljardeja euroja.
Mm. USA on myöntynyt yhdysvaltalaisten yritysten kehitetittämien corona rokoteiden kansainvälisen valmistamisen vapauttamisen, Saksa on tässä tiettävästi nyt ainoana vastustamassa asiaa rahanansainta mielessään vastuusta kehitysmaissa puhumattakaan.
Kysyinkin tässä vai, että EU: n virallinen kanta ko. asiassa Saksan kanta, vai onko muilla mailla eses sanan sijaa asiaan EU: n tasolla ?
Aina voit toki saivarrella, tarkoituksella väärinymmärtää ja hässiä pilkkua – jopa 50 vuoden kokemuksin.
Ilmoita asiaton viesti
Kadehtiminen on suomalaisuuden suurin helmasynti, korostan välttämätöntä tosiasiaa, ensin täytyy keksiä ja tämän suhdeluku on noin 1 : 100000, taloudellisesti merkittävät keksinnöt ja vasta mahdollistaa patentoinnin, jolloin on välttämätön tosiasia, että keksinnön kohde on uusi ja jne….Jos kiinnostaa, etsi FB / Tuubi, LOFS ( Lubrirication Oil Factory Ship ), on minun hengentuotteeni ja pitää sisällään useita patentteja, penginnejä ja paljon julkaisemattomia keksintöjä. Perussellaisen myyntihinta on 250 M €, jos pilkkuja haluat löytää 🥳
Ilmoita asiaton viesti
Miksihän Saksa vastustaa covid-patentin vapauttamista. Itse arvelen Saksan pitävän EU:ssa vankasti omia puoliaan kaikessa. Myös elvytyspaketin hyväksymisessä Saksa voittaa, niin viennissä kuin pankkimaailman suhteen. Kaiken lisänä tuo mainittu lääkeyhtiö Pfizer toimii Saksassa covid-rokotteen kehittäjänä. Sen nettisivulla tuo todetaan ””Tiede voittaa” – tiede pysäyttää SARS-CoV-2-viruksen leviämisen – olemme siitä vakuuttuneita. Siksi olemme työskennelleet BioNTechin kanssa mRNA-rokotteen kehittämisessä maaliskuusta 2020 lähtien. Tämä on ehdollisesti hyväksytty EU: ssa 21. joulukuuta 2020 lähtien.” https://www.pfizer.de/covid-19-spezial
Mitenkähän mahtanee käydä Suomen ”sivukonttorin” toiminnan, kun hallitus Marin tavoin olisi vapauttamassa patentin. Noin ainakin on uutisoitu. Lähteekö Pfizer Suomesta, jos se ei voi enää toimia omien intressiensä mukaisesti, patentti mukaanluettuna.
https://www.pfizer.fi/
Ilmoita asiaton viesti
Presidentti Koivisto ei ollut talouden eikä turvallisuuden asiantuntija. Molemmista on selkeä näyttö.
EU on yhteismarkkina, johon kuuluimme jo ennen EUta. EU ei ole millään muotoa puolustusliitto. Se voisi olla sellainen, jos se toimii ilman ulkovallan ohjausta ja komentoa.
Ilmoita asiaton viesti
”EU on yhteismarkkina, johon kuuluimme jo ennen EUta. EU ei ole millään muotoa puolustusliitto”
Voi pyhä yksinkertaisuus. Nato on raudanluja puolustasliitto. Suomen pitäisi kuulua Natoon.
Olet epäillyt USA:n roolia Euroopan puolustamiseksi, Olet väärässä.
https://www.verkkouutiset.fi/lahes-tuhat-usan-laskuvarjosotilasta-hyppaa-viroon/#92f9a382
Eli jos kuuluisimme Natoon apu olisi tuntien päässä.
Ilmoita asiaton viesti
Voiko Hämäläisen kommentissa esittämän mielipiteen todella käsittää noin erilailla kuin tuossa kommentissasi Orava esität? Ei Hämäläinen puhunut sanaakaan edes Naton puolustusliitosta vaan totesi, ettei EU ole puolustusliitto jota se ei tosiaan ole vaan monet jäsenmaat kuuluvat Natoon. Miksi ihmeessä Nato-maat, kuten Saksa ja Ranska, etupäässä haluaisivat edes muodostaa rinnalle uuden puolustusliiton? Siihen, miksi Suomi ei kuulu Natoon, ei Hämäläinen ottanut kantaa.
EU todellakin on suuressa määrin kauppaliitto ETA.
Ilmoita asiaton viesti
No, olemme keskustelleet Hämäläisen kanssa aiheesta useampaan kertaan täällä. Olisi pitänyt viitata aikaisempiin asiaan liittyviin keskusteluihin. Sori.
Olisi loogista jos elvytyspaketin vastustajat sekä kannattajat yksinkertaistaisivat asioita ja kertoisivat että Suomen turvallisuus hoidetaan Nato-jäsenyydellä, niinkuin asia pitäisi hoitaa.
Jos taas vastustaa Suomen EU- sekä Natojäsenyyttä ……. Hohhoijaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ns. Elvytyspaketti ei ole turvallisuusratkaisu vaikka tällaista kansalle nyt esitetään kun muuta ei keksitä. Nato on. EU on paperitiikeri.
Itse en kannata Natoon liittymistä nyt mutta, jos turvallisuutta lisää tarvitsisin ja pitäisi valita Naton ja naurettavan elvytyspaketin välillä niin valitsisin Naton.
Ilmoita asiaton viesti
Todellisuuden havaitsemiskyky on tosiaan pienelle maalle tärkeä taito. Sen kanssa ei pitäisi mennä leikkimään. Kännissä lentäminen on liian vaikeaa.
Ilmoita asiaton viesti