Euroopan maakaasuvarastot ovat ennätystyhjät – Kuuluuko tämäkin Putinin suunnitelmaan kaiken muun ohella?

Ranskan pääministeri François Fillon, Saksan liittokansleri Angela Merkel, Alankomaiden pääministeri Mark Rutte, Venäjän presidentti Dmitri Medvedev, EU:n energiakomissaari Günther Oettinger ja Mecklenburg-Vorpommernin pääministeri Erwin Sellering avaamassa Nord Streamin ensimmäisen putkilinjan symbolista kaasuhanaa Itämeren rannikolla Saksan Lubminissa 8. marraskuuta 2011. Tuon tapahtuman satoa niitämme nyt karvaasti 10 vuotta myöhemmin.

В 2021 году мы добыли 514,8 млрд кубм газа. Это лучший результат за последние 13 лет. И это плюс 62,2 млрд куб. м к показателю 2020 года.” (Газпром 2.1.2022)

Vapaasti suomennettuna:

Vuonna 2021 tuotimme 514,8 miljardia kuutiometriä maakaasua. Se on paras tulos 13 vuoteen. Se on 62,2 miljardia kuutiometriä enemmän kuin vuonna 2021.

Noin uutisoi Gazprom kaasuntoimitustensa ennätysvuotta 2021. Samassa jutussa Gazpromin varatoimitusjohtaja Aleksei Miller (Алексей Миллер, биография) kertoi, että Nord Stream 2 -kaasuputki («Северный поток –2») on täysin käyttövalmis päivämäärällä 29.12.2021. Venäjän puolesta kaasu voisi siis virrata tuota putkea pitkin Venäjältä Saksaan, jos Saksa ja saksalaisviranomaiset vain antaisivat putkelle käyttöönottoluvat.

****

Sen sijaan seuraavaa uutista ei löydy Gazpromin sivuilta, mutta tuon tuoreen uutisen lähde on kuitenkin Gazprom (Telegram, Газпром 12.1.2022).

’Газпром’ сообщил об исторически низких запасах газа в ПХГ Европы” (Тасс 12.1.2022).

Vapaasti suomennettuna:

Gazprom ilmoitti historiallisen alhaisista kaasuvarannoista UGS-laitoksissa Euroopassa”.

UGS (underground gas storage) tarkoittaa maanalaista kaasuvarastoa (подземное хранение газа, ПХГ).

Tassin jutun mukaan maanalaisten varastojen kaasuvarat Euroopassa ovat nyt alimmillaan pitkän havaintohistorian aikana. Euroopalla tarkoitetaan tuossa läntistä Eurooppaa, jota edustaa pääosin EU. Varastoista on käytetty jo puolet viime vuonna varastoihin pumpatusta maakaasumäärästä, vaikka talvi on vasta aluillaan.

Lukuina tuo kaasuvarastojen käyttö tarkoittaa tarkasti Gazprom-lähteiden mukaan, että tammikuun 10. päivänä varastoista olisi käytetty 55,6 prosenttia viime vuoden täytöistä, mikä tarkoittaisi kaasumääränä 26,6 miljardia kuutiometriä.

Gas Infrastructure Europe (GIE) puolestaan on uutisoinut, että Euroopan maanalaisten varastojen kokonaistäyttöaste laski tammikuun 10. päivänä 50,88 prosenttiin ollen enää 54,93 miljardia kuutiometriä.

GIE on eurooppalaisten kaasuinfrastruktuuria (esim. siirto-, varastointi- ja terminaali-infrastruktuuria) rakentavia, ylläpitäviä ja omistajia edustava yhdistys.

Vastaavaan aikaan viime vuonna varastoissa oli lähes 18 miljardia kuutiometriä enemmän maakaasua, mikä tarkoittaa täyttöasteena 65,19 prosenttia. Kaasuvarastot ovat 27 prosenttia – siis lähes kolmanneksen –pienemmät kuin viime vuonna.

Esimerkiksi vuonna 2020 Saksan maakaasukulutus 86,5 miljardia kuutiometriä, mikä antaa suuruusluokkakäsitystä varastojen suhteesta kulutukseen yhden maa osalta.

Jouluaattoa 24.12.2021 vuonna 2021 pumpatusta kaasusta 43,1 prosenttia oli käytetty ja varastojen keskimääräinen täyttöaste oli enää 56,70 prosenttia. Eurooppa tyhjensi siis varastojaan 24.12.2021-10.1.2022 välisenä aikana 5,82 prosenttiyksikköä varastokapasiteetistaan, josta kuitenkin puolet kumisi tyhjänä. Tuo tarkoittaa sitä, että 17 päivän aikana joulusta lähtien varastoista käytettiin kymmenesosa.

Läntinen Eurooppa purkaa nyt siis kaasuvarastojaan vauhdilla eikä ole varauduttu siihen, mistä niitä täytetään. Yhdysvallat on jo tullut LNG-toimituksillaan apuun, mutta suuret volyymimuutokset tarvitsevat aikaa. Samaan aikaa EU sulkee vielä itsetuhoisesti ydinvoimaloitaan ja kivihiilivoimaloitaan.

EU-alueella olevien kaasuvarojen täyttöaste oli havaintohistorian kaikkein alimmalla tasolla heinäkuussa 2021 (48,76 prosenttia Gas Infrastructure Europen mukaan).

Gazprom aloitti siis jo viime kesänä rajoittaa kaasutoimituksia, kun varastot olivat tyhjiä edellisen kylmän talven jäljiltä ja kun varastojen täytön aika olisi ollut. Venäjä aloitti tuon EU:ta kurittavan politiikkansa samaa aikaan kuin alkoi myös pakolaisvyöry Valko-Venäjän kautta.

****

Jos Venäjä ei lisää kaasutoimituksia, varastot Euroopassa putoavat 15 prosenttiin maaliskuun loppuun mennessä (Bloomberg 4.1.2022). Asia riippuu luonnollisesti meneillään olevan talven sääoloista ja kylmyydestä. 15 prosenttia tarkoittaa varastojen olemista käytännössä lähes tyhjiä, kuten me autoilijat tiedämme keltaisen varoitusvalon jo palaessa, kun bensaa 60 litran tankissa on alle 10 litraa jäljellä.

Nyt samaan aikaan Ukrainan kaasunsiirtoverkko-operaattori (Оператор ГТС України, ОГТСУ) on ilmoittanut, että venäläisen maakaasun päivittäinen kauttakulku Ukrainan läpi on nyt yli puolittunut vuoden 2021 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna, 124 miljoonasta kuutiometristä 53 miljoonaan kuutiometriin päivässä (Telegram, Оператор ГТС України 12.1.2022).

Tammikuun alussa tänä vuonna Gazprom sulki Ukrainan kautta Slovakiaan kulkevan kaasuvirran vuotuiseen minimiin.

Joulukuun 21. päivänä Venäjä sulki Jamal-Eurooppa-kaasuputken («Ямал – Европа») niin, että kaasu Puolaan kulki Saksasta eikä Venäjältä niin kuin normaalisti pitäisi. Tuon Venäjän toimen seurauksena kaasun hinta Euroopassa nousi ensin 1 800 dollariin tuhannelta kuutiometriltä ja saavutti myös historiallisen korkeimman hinnan – yli 2 000 dollaria tuhannelta kuutiometriltä.

Venäjä kurittaa energialla nyt ankarasti erityisesti Ukrainaa. Lähes kaksi ja puoli kuukautta ennen tämän talven lämmityskauden päättymistä Ukrainalla on varastoissa itselle käytettäväksi enää 6,1 miljardia kuutiometriä kaasua, kun samaan aikaan viime vuonna varastoissa oli 8 miljardia kuutiometriä. Lisätarve maksaisi maalle nykyisillä kaasuhinnoilla yli 1,5 miljardia dollaria, jota Ukrainalle ei ole saatavilla.

Samanaikaisesti Ukrainan olisi täytettävä tämän talven lämmityskauden jälkeen kaasuvarastoja jopa 10 miljardilla kuutiolla, mistä syntyisi nykyhinnoilla yli 7,5 miljardia dollarin lasku, jos hinta yli 750 dollaria per 1 000 kuutiota. Sama varastojen täyttö on edessä myös koko muulla läntisellä Euroopalla.

Venäjä ei kurita Ukrainaa vain sotavoimakeskityksillä vaan lisäksi myös energialla.

Harmia Ukrainalle myös on, että EU-Euroopan kaasuvarastot ovat myös tyhjinä, jolloin antamistaan lupauksista poiketen EU:kaan ei voisi auttaa Ukrainaa kaasutoimituksilla maan energian loppuessa.

Sota Ukrainassa tietäisi todella pahaa ja eikä olisi sattumaa, että mahdollinen sota olisi ajankohtana, jolloin energian tarve Euroopassa on suurinta ja varastot pienimmillään ilman tietoa, mistä lisäkaasua oikein saataisiin.

****

Aika viheliäiseen tilanteeseen on EU-Eurooppa itsensä saattanut ja siinä samassa myös Ukrainan virheellisellä Venäjä- ja energiapolitiikallaan.

Ilman lisäkaasutoimituksia Venäjältä läntisen Euroopan kaasuvarastoja ei saada täytettyä. Venäjä on tiennyt tämän ja toiminut sen mukaan saattaen Euroopan lähes täydelliseen energiariippuvuuteen Venäjästä. Eurooppa on nyt omilla toimillaan täysin Venäjän armoilla.

Tästä on kyllä tuhottoman monta kertaa varoitettu jo monen ja monen vuoden ajan, mutta kuuroille korville. Jos tämä on EU:n Venäjä-politiikan tulos, parempi on, että ainakin Euroopan turvallisuuspolitiikan hoitaa Euroopalle Yhdysvallat, kuten on tällä viikolla hyvin hoitanutkin.

Venäjän toimet Valko-Venäjän rajalla pakolaiskriisin synnyttäjänä, Ukrainan rajalla hyökkäysuhkan synnyttäjänä ja EU-Euroopassa energiakriisin synnyttäjänä ovat paloja, joista syntyvä palapeli kyllä kaikille vielä selviää tämän vuoden kuluessa.

EU-ressukka on täysin Putinin ja sään armoilla.

Gazpromille vuosi 2021 oli siis ennätysvuosi kaasun toimituksessa ja myös kaasun hinnassa. EU-alueelle nuo ennätystoimitukset eivät suuntautuneet.

Maakaasun tukkuhinnat nousivat viime vuonna lähes 300 prosenttia. Venäjä lapioi nyt EU-Euroopasta Venäjän oligarkeille varallisuutta oikein urakalla niillä korkeilla kaasunhinnoilla, jotka se on itse tietoisesti luonut muiden maksettavaksi.

Myös me suomalaiset olemme tuon Venäjän harkitun luomuksen maksumiehiä.

Vieläköhän Suomessa on yhtään poliitikkoa, joka pitää Tarja Halosen Venäjä-politiikkaa hyvänä? Tuolle samalle virheelliselle on myös EU:n Venäjä-politiikka perustunut.

+10

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu