Fortumin piti myydä oma ja Uniperin Venäjä-omistus heinäkuun alkuun mennessä – Miksi myyntiä ei tapahtunutkaan?

Presidentit Vladimir Putin ja Sauli Niinistö vihkivät yhdessä käyttöön Venäjällä Fortumin uuden Njaganin lauhdevoimalaitoksen (Няганская ГРЭС) 24. päivänä syyskuuta 2013. Taustalla Fortumin Russia-segmentin johtaja Aleksandr Tšuvajev. Kuva: vapaa lähde (US-blogi 10.2.2020, kremlin.ru-sivusto).

Venäjälle tuli vuonna 2008 kolme länsimaista energiayhtiötä, kun Venäjä aloitti ns. sähkötuotantouudistuksen (реформа электроэнергетики в России) ja sen yhteydessä koko Venäjän kattanut energiantuotanto- ja energiasiirtojärjestelmä pilkottiin (Российское акционерное общество Единая энергетическая система России, РАО «ЕЭС России»). EES Rossijin (ЕЭС России) hallinnassa oli yhteensä 14 alueellista energiatuotantoyhtiötä (Территориальная генерирующая компания, ТГК), TGK-1…TGK-14 (ТГК-1…ТГК-14).

Nuo kolme länsimaista energiayhtiötä olivat tuolloin nykyään tunnettuina suomalaistaustaiset Fortum Oyj (kotisivut) ja Uniper SE (kotisivut) sekä italialaistaustainen Enel S.p.A (kotisivut).

Käsittelin hieman Fortumin etabloitumista Venäjälle vuosituhannen ensimmäisen vuosikymmenen jälkipuolelta alkaen kirjoituksessa otsikolla Fortum ja Uniper – Fortumin Venäjä-vaikeudet ja turvallisuuspolitiikka (US-blogi 10.2.2020).

Tämän vuoden kesäkuun puolivälissä italialainen Enel allekirjoitti sopimukset PJSC Enel Russian (ПАО «Энел Россия») koko omistamansa 56,43 prosentin osuuden myynnistä venäläisille noin 137 miljoonalla eurolla. Konserni tiedotti asiasta tiedotteessaan (Enel 16.6.2022), jonka mukaan kaupalla ”on positiivinen vaikutus Enel-konsernin nettorahoitusvelkaan noin 550 miljoonalla eurolla ja negatiivinen vaikutus konsernin raportoituun nettotulokseen noin 1,3 miljardilla eurolla”, mikäli nyt tuon englanninkielisen tiedotteen lähellekään osasin oikein kääntää.

Irtautuminen Venäjältä ei ole siis halpaa lystiä, jos katsoo sen vaikutuksia Enelin nettotulokseen.

Enel oli tehnyt päätöksen irtautumisestaan Venäjästä jo aiemmin. Yhtiö toteutti suunnitelman määrätietoisesti ja nopeasti.

Ostajia olivat venäläinen Lukoil (ПАО «Лукойл») ja Gazprombank-Frezia-sijoitusrahasto (ПИФ Газпромбанк-Фрезия, rekisterinumero/номер регистрации 4650-СД). Tuota sijoitusrahastoa hallinnoi jo vuonna 2009 perustettu AAA Wealth Management JSC (ААА Управление Капиталом АО), jonka tietoja voi käydä kurkkaamassa esimerkiksi täältä. Tuo rahasto on oikeastaan Gazprom-konsernia.

Enel Russian omistaa Venäjällä Konakovon lauhdevoimalan (Конаковской ГРЭС), Nevinnomysskin lauhdevoimalan (Невинномысской ГРЭС) ja Sredneuralskin lauhdevoimalan (Среднеуральской ГРЭС), joiden tuotantokapasiteetti on yhteensä 5 650 megawattia. Yhtiö rakensi myös tuulipuistoja Murmanskin ja Rostovin alueille, jotka myös olivat sisällä yhtiön osakekannan myynnissä.

****

Italialaiset ovat pyrkineet luopumaan vuonna 2008 tapahtumista alkunsa saaneista Venäjä-omistuksistaan, mutta suomalaiset eivät niinkään.

Fortum ilmoitti jo 12. toukokuuta pörssitiedotteella tehneensä päätöksen myydä venäläiset yrityksensä ja kieltää tuotemerkkinsä käytön Venäjällä (Fortum 12.5.2022).

Tiedote kirjaa:

Nyt valmistaudumme vetäytymään hallitusti Venäjältä ja ensisijainen vaihtoehtomme on Fortumin Venäjän toimintojen mahdollinen myynti. Uniperin venäläisen tytäryhtiön Unipron myyntiprosessin odotetaan myös jatkuvan mahdollisimman pian. Nämä prosessit saattavat kestää jonkin aikaa ja edellyttävät viranomaisten hyväksyntää. Olemme myös päättäneet lopettaa Fortum-brändin käytön Venäjällä.

Uniper omistaa 83,73 prosentin osuuden Venäjälle rekisteröidystä ja Moskova pörssissä noteeratusta Uniprosta (ПАО «Юнипро»). Fortum puolestaan omistaa 73,4 prosentti Uniperistä. Fortum ja Unipro omistavat Venäjällä yhdessä 12 hiili- ja kaasulämpövoimalaitosta, joiden kapasiteetti on yhteensä noin huikea 16 000 megawatitta eli 16 gigavattia. Fortum omistaa myös 29,45 prosentin osuuden energiayhtiö TGC-1:stä (ТГК-1). TGC-1 omistaa lämpövoimaloita ja vesivoimalaitoksia Venäjän luoteisosassa Suomen rajaa vasten. Määräysvaltaa TGC-1:ssä pitää Gazprom Energoholding (ООО «Газпром энергохолдинг»). Fortumilla on Venäjällä myös tuuli- ja aurinkoenergiatuotantoa.

TGC-1 oli tapetilla, kun Fortumin osallistumista Fennovoiman Hanhikiven ydinvoimalaan ratkottiin. Fortumin tavoite oli saada vahvempi omistus – jopa kokonaan – TGC-1:stä.

Tuo homma meni Fortumilta ihan plörinäksi.

****

Fortum alkoi kerätä (собирать) kesäkuussa sitovia (обязывающий) tarjouksia venäläisten omaisuuseriensä – siis  Fortumin ja Unipron energiatuotantoyhtiöiden – myymisestä kesäkuun 21. päivään saakka niin, kauppa olisi tehtävissä ennen kesäkuun loppua heinäkuun 1. päivänä.

Miten tarjousten kerääminen (venäjänkielinen verbi siis собирать) on käytännössä tapahtunut, siitä ei Venäjällä niin median kuin prosessia mukana olleiden yritysten tietoon saattamana ole tarkempaa julkista tietoa. Fortum oli kuitenkin kirjannut, että kesäkuun 21. päivään mennessä annettujen tarjousten oli siis kuitenkin oltava sitovia.

Tuo tieto Fortumin halukkuudesta myydä omat ja Uniperin Venäjä-toiminnot tarjouksenantoprosessilla on niiltä yrityksiltä, joille oli saatettu tietoon tavalla tai toisella Fortumin myyntihalukkuus ja sitovien tarjousten kerääminen. Fortum itse ei ole myyntiprosessia julkisuudessa myöntänyt, vaan on luokitellut julkisuudessa olleet tiedot markkinahuhuiksi, joita ei kommentoida.

Ketkä sitten olisivat Venäjällä valmiit ostamaan Fortumin ja Uniperin Venäjä-omistukset, jotka ovat valtavat ja kertaluokkaa suuremmat kuin italialaisen Enelin? Kun Enelin voimalaitosteho oli noin 5,5 gigawattia, on Fortumin ja Uniperin voimalaitosteho karkeasti noin kolminkertainen, noin 16 gigawattia.

****

Venäläismedia on kirjannut neljä venäläisyhtiötä, jotka ovat olleet kiinnostuneita ostamaan Fortumin ja Uniperin Venäjä-toiminnot tai osan niistä. Fortum oli siis myymässä myös Uniperin Venäjän toiminnot. Yhtiöt ovat vahvistaneet Fortumin aikeet venäläismedialle ja esittäneet ostamishalukkuuksia myös muutoin julkisuudessa.

Yrityksiä on ainakin neljä, ja ne ovat:

  • Gazprombank (АО «Газпромбанк»), joka kuuluu Gazprom-konserniin ja siten on tiukassa Kremlin valvonnassa. Gazprombank on yksi Venäjän suurimmista pankeista.
  • Inter RAO (ПАО «Интер РАО») on energiayhtiö, jonka toimintaa ja voimalaitoksia on Venäjän lisäksi IVY-maissa sekä hieman myös Euroopassa, kuten Liettuassa. Yrityksen energiantuotantokapasiteetti on noin 32,9 gigawattia, mikä on noin kaksinkertainen verrattuna Fortumin ja Uniperin tuotantokapasiteettiin Venäjällä.
  • SUEK (АО «Сибирская угольная энергетическая компания», АО «СУЭК») on Venäjän suurin kivihiiliyhtiö ja on myös yksi viidestä suurimmasta kivihiilen toimittajasta maailman kivihiilimarkkinoilla. SUEK-nimi tarkoittaa suomennettuna Siperian hiilienergiayhtiö. Yli 90 prosenttia yhtiöstä omisti virallisesti liikemies Andrei Melnitšenko (Андрей Игоревич Мельниченко, биография). Yrityksen aivan tuore toimitusjohtaja tältä vuodelta on Maksim Basov (Максим Дмитриевич Басов, биография, Коммерсантъ 11.4.2022). Tänä vuonna Melnitšenko on kirjattu sekä EU:n että Yhdysvaltojen henkilökohtaisten pakotteiden listalle.
  • Novatek (ПАО «Новатэк») on Venäjän toiseksi suurin maakaasun tuotantoyhtiö Gazpromin jälkeen. Yhtiön perustaja, hallituksen puheenjohtaja ja suurin osakkeenomistaja on Leonid Mikhelson (Леонид Викторович Михельсон, биография). Mikhelson on edelleenkin Venäjän toiseksi rikkain henkilö heti Putinin jälkeen. Jostakin syystä Mikhelsonia ei ole asetettu EU:n pakotelistoille.

Venäläislähteiden mukaan Gazprombank oli erittäin kiinnostunut ostamaan koko Fortumin omaisuuden mukaan lukien osuuden TGK-1:stä sekä Unipron. Rahoitus Gazprom Energoholdingin kautta, ja tuo yritys hoitaa myös Gazpromin energiaomaisuutta. Venäläismedian mukaan Gazprombank oli ollut valmis maksamaan kustakin paketista noin 1,5-2 miljardia dollaria, mikä tarkoittaa Unipron osalta 1,5-2 ruplaa osakkeelta tai 20-60 prosentin preemiota markkinahinnasta. Unipron markkina-arvoa mitataan siis Moskovan pörssissä ja sen osakenoteerausta voi käydä tarkastelemassa esimerkiksi täällä.

Eilen illalla Unipron osakenoteeraus (Акции Юнипро, UPRO) oli pörssissä 1,369 ruplaa. Osakkeiden kokonaismäärä on 63 048 706 145 kappaletta, joten tuota kautta laskettuna yhtiön rupla-arvoksi tulisi noin 86,3 miljardia ruplaa (1,44 miljardia euroa eilisen virallisella korkealla yhden euron 60,05-ruplakurssilla).

Uniperin enemmistöomistaman Unipron pörssikurssit kolmen vuoden ajalta Moskovan pörssissä. Tasomuutos hinnan romahduksena tapahtui Venäjän hyökätessä Ukrainaan. Kuva: vapaa lähde (kuvakaappaus investfunds.ru-sivustolta).

Kommersantin haastatteleman lähteen mukaan Inter RAO olisi tullut tekemään erilliset tarjoukset Unipron ja Fortumin Venäjä-toiminnoista (Коммерсантъ 14.6.2022).

SUEK, jonka entinen omistaja on Andrei Melnitšenko ja jonka uusia nimellisiä omistajia ei ole julkistettu, ilmoitti myös olevansa valmis tekemään tarjouksen, mutta yritys oli kiinnostunut vain Uniprosta, ei itse Fortumin omistuksista. Melnitšenko on luopunut nimellisesti omistuksestaan ja SUEK:n hallituspaikasta jouduttuaan EU:n pakotelistoille, mutta on edelleen SUEK:n todellinen omistaja ja vaikuttaja.

SUEK:n Berezovskin hiilikaivos (ЗАО «Разрез «Березовский-1», 55°40’31.4″N 89°11’23.9″E) sijaitsee Unipron omistama Berezovskin lauhdevoimalan (Берёзовская ГРЭС, 55°34’44.7″N 89°04’12.1″E) lähellä reilun kymmenen kilometrin päässä. Berezovskin hiilikaivos on SUEK:n tuloksen ja tuotannon keskeistä ydintä.

Myös Novatek on osoittanut suurta kiinnostusta Fortumin omaisuutta kohtaan ja se on myös uutisoitu venäläismediassa (Интерфакс 17.6.2022). Novatek on ollut Unipron ja Fortumin lämpövoimalaitosten suurin kaasuntoimittaja jo pitkään. Myös Fortumin sivuilta löytyy juttuja Novatekin kanssa tehtävästä yhteistyöstä (Фортум, Fortum и «НОВАТЭК» договорились о сотрудничестве в сфере декарбонизации).

Novatek solmi melko tarkkaan tasan kymmenen vuotta sitten vuonna 2012 Fortumin ja E.ON.n kanssa 15-vuotisen kaasuntoimitussopimuksen, sopimuskauden aloitus oli 1.1.2013 (Новатэк 28.8.2022). Novatek arvioi kaasuntoimitusmääräksi yhteensä 180 miljardia kuutiometriä.

Fortumin ja Uniperin voimalaitokset Venäjällä kuluttavat maakaasua yhteensä 15-17 miljardia kuutiometriä vuodessa. Määrä on todella suuri. Tuo kaasu toimitetaan pitkäaikaisilla kaasuntoimitussopimuksilla, joten niin Fortumin kuin Uniperin Venäjä-omistusten myyntiprosessissa voi olla katkolla myös nuo kaasuntoimitussopimukset omistajien mahdollisesti vaihtuessa. Lännessä kilpailulainsäädäntö tuskin mahdollistaisi, että kaasuntoimittaja ja laitoksen omistaja olisivat sama taho.

****

Italialainen energiayhtiö Enel tiedotti siis Venäjä-toimintojensa myynnistä 16.6.2022. Kommersant uutisoi 14.6.2022 Fortumin itsensä ja Uniperin Venäjä-toimintojen myyntiprosessista, jossa tarjoukset piti saada sisään 21.6.2022 mennessä ja kauppa valmiiksi 1.7.2022.

On selvä, että Enel ja Fortum ovat tienneet toistensa aikeista ja ehkäpä jopa neuvotelleet keskenään, mutta mikä on ratkaissut kesän aikataulutuksen?

Venäjän hallitus hyväksyi jo maaliskuun alussa säännöt liiketoimille epäystävällisistä maista tulevien ulkomaisten yritysten kanssa (Правительство России официальный,Постановление № 295, 6.3.2022). Suomi ja Italia kuuluvat EU:n jäsenmaina noihin epäystävällisiin maihin (Правительство России официальный,Постановление № 430-р, 5.3.2022).

О мерах по реализации Указа Президента Российской Федерации от 30 июня 2022 г. № 416.

Vapaasti suomennettuna:

Toimenpiteistä Venäjän federaation presidentin asetuksen täytäntöönpanemiseksi 30. kesäkuuta 2022 nro 416 (Указ Президента Российской Федерации № 416, 30.6.2022).

Kyse 30.6.2022 annetussa ukaasissa nro 416 oli Taloudellisten erityistoimenpiteiden soveltamisesta polttoaine- ja energia-alalla joidenkin ulkomaiden ja kansainvälisten järjestöjen epäystävällisten toimien yhteydessä, venäjän kielellä О применении специальных экономических мер в топливно-энергетической сфере B связи с недружественными действиями некоторых иностранных государств и международных организаций.

Tuon asetuksen eli venäläisittäin ukaasin valmistetusta oli hyvä julkinen tieto kesäkuussa, mutta ukaasin tarkasta sisällöstä ei luonnollisestikaan. Oliko tulevassa oleva ukaasi sinänsä peruste Fortumin ja Enelin kesäkuisille toimille?

Elokuun alussa Kremlistä annettiin uusia asiaa koskeva ukaasi samalla otsikolla numerolla 520 ja tuo on oleellinen (Указ Президента Российской Федерации № 520, 5.8.2022). Ukaasi on voimassa tämän vuoden loppuun.

Mielenkiintoista on, että näissä ukaaseissa maita käsitellään Yhdysvaltojen liittolaisina tekstimerkinnällä Yhdysvaltojen ja Yhdysvaltoihin liittoutuneiden ulkovaltojen…, venäjän kielellä Соединенных Штатов Америки и примкнувших к ним иностранных государств

Tuon 30.6.2022 päivätyn ukaasin nro 416 tekstiä en pidä erityisenä, mutta 5.8.2022 päivätyn ukaasin nro 520 tekstiä enemmänkin. Se on itse asiassa varsin raskauttava.

****

Venäjän Federaation presidentin antaman ukaasin (asetuksen) nro 520 etusivun yläosa päivämäärällä 5.8.2022. Kuva: vapaa lähde (kuvakaappaus asetusasiakirjasta).

Kyse ukaasissa nro 520 on Venäjän ja Putinin päätöksestä rajoittaa epäystävällisten yritysten ja osakkeenomistajien toimintaa Venäjällä. Ukaasilla Venäjä pyrkii suojelemaan Venäjällä olevaa omaisuutta, vaikka omistaja olisi ulkomainen ja nyt epäystävälliseksi maaksi säädöksillä todetusta. Venäjä on katsonut tuon ukaasin myös ennaltaehkäiseväksi toimenpiteeksi estää venäläisen omaisuuden takavarikointia tai saattamista hyödyttömäksi ulkomailla tai ulkomailta käsin.

Ukaasin nro 520 kohtaan 1 on kirjattu rajauksia ja kohtaan 2 d (2 г) on kirjattu yhtiöiden määrityksiä, joita rajaukset koskevat. Näitä yhtiöitä ovat lämmöntuottajat ja -toimittajat, sähköenergian, öljyn, raakaöljyn jalostusta ja niiden jalostustuotteiden tuotantoa harjoittavat yritykset sekä laitteita polttoaine- ja energiatuotannon piiriin kuuluville organisaatioille valmistavat yritykset.

Ukaasi asettaa erityisrajoituksia epäystävällisten maiden yritysten ja osakkeenomistajien toiminnalle vuoden 2022 loppuun asti. 31. joulukuuta asti Venäjän strategisten yritysten osakkeenomistajien osakkeiden siirtäminen on kielletty ilman presidentin erillistä lupaa.

Ukaasin nro 520  kohtaan 7 a (7 а) on puolestaan kirjattu:

7. Правительству Российской Федерации в 10-дневный срок представить на утверждение Президента Российской Федерации:

 а) перечень хозяйственных обществ в соответствии с подпунктом «г» пункта 2 настоящего Указа;

Vapaasti suomennettuna:

7.  Venäjän federaation hallitus toimittaa 10 päivän kuluessa Venäjän federaation presidentin hyväksyttäväksi:

 a) luettelon tämän asetuksen 2 momentin d-alakohdan mukaisesti toimivista toimijoista;

Tuo presidentti Putinille siis viimeistään 15.8.2022 toimitettavaksi määrätty hallituksen laatima lista yrityksistä, joita 5.8.2022 annettu ukaasi koskee, olisi mielenkiintoinen nähdä. Olisiko listalla myös esimerkiksi Fortum ja Uniper tai paremminkin Uniperin Venäjällä toimiva Unipro.

Tuota ukaasiin kirjattua luetteloa ei löydy ainakaan netistä, joten lienee vielä laatimatta. Kysyin asiaa myös monelta Venäjän asioita hyvin tuntevalta, mutta ei heilläkään ole tietoa tuollaisesta toimijaluettelosta. Toki ukaasi on pätevä ilman tuon listankin laadintaa.

****

Miksi Fortum ei saanut kesällä myytyä Venäjä-toimintojaan ja myös Uniperin Venäjä-toimintoja italialaisen Enelin tapaan? Oliko Fortum vain hieman hitaampi?

Nyt tosiasiallisesti on käynyt Kommersantin tietojen mukaan, että Venäjä on jäädyttänyt myös Enelin valmiin kaupan (Коммерсантъ 9.8.2022). Lehden mukaan myös Fortumin irtautumistoimet on jäädetty.

Tuossa Kommersantin elokuisessa jutussa ostajakandidaateiksi on kirjattu Gazprombankin lisäksi vielä uusina ostajaehdokkaina venäläinen monialayritys AFK Sistema (АФК «Система») ja venäläinen Sveitsiin rekisteröity sijoitus- ja konsulttiyhtiö Invest AG, jonka taustalla ovat liikemiehet Aleksandr Abramov (Александр Григорьевич Абрамов, биография) ja Aleksandr Frolov (Александр Владимирович Фролов, биография).

Tuo Kommersantin elokuinen juttu kirjaa myös:

Также оказалась заморожена сделка по продаже российских активов финской Fortum — генкомпании «Фортум» (98,25 %). По словам собеседников “Ъ”, такое решение было принято властями РФ еще в июле.

Vapaasti suomennettuna:

Myös kauppa Venäjän omaisuudensa myynnistä suomalaiselle Fortumille, joka omistaa Venäjän tytäryhtiöstään  98,25 prosenttia, jäädytettiin. Kommersantin keskustelukumppanien mukaan Venäjän viranomaiset tekivät tällaisen päätöksen jo heinäkuussa.”

Fortum Venäjä-segmentti (Russia-segmentti) on erillisen tytäryhtiön alla (ПАО «Фортум», ИНН 7203162698), josta Fortum omistaa 98,25 prosenttia.

Tuo jäädytys olisi hyvä varmistaa Fortumilta. On selvää, että mitä pidemmälle myyntiprosessi siirtyy, sitä vähemmän kauppa Fortumille kannattaa. Fortumin ja Uniperin megaongelmat ja akuutti rahan tarve ovat hyvin tiedossa myös Venäjällä. Venäjä kiristää, josta länsimaiset energiayhtiöt saavat nyt osansa.

Miksi Venäjä on järjestänyt nyt sitten asiat niin, että länsimaiset energiayhtiöt eivät voi myydä omistuksiaan edes venäläisille energiayhtiöille tai sijoittajille, minkä Enelin tapaus tällä hetkellä osoittaa? Myyntiä ei nyt voi tehdä edes oikein puoli-ilmaisesti tai peräti lahjoittamalla omistuksensa Venäjällä.

Kyse on länsimaisilla komponenteilla uudistettujen voimalaitosten toiminnasta. Kyse on siitä, että Venäjä arvioi, että kun omistaja on länsimainen, se saa Venäjälle tarvittavat varaosat lännestä pakotteista huolimatta ja laitokset toimivat Venäjällä pitkään. Venäjä näkee, ettei voimalaitoksia voi pitää pitkään toiminnassa ilman länsimaisia varaosia.

Epäilen tuota Venäjän ajatuslogiikkaa. Fortumille ja Uniperille ei tule sallia länsiteknologian vientiä Venäjälle pitääkseen laitoksensa toiminnassa ja saadakseen tuulivoimalat pyörimään. Venäjä-pakotteissa ei voi olla tuonlaatuista pakoreittiä.

Jotenkin kuitenkin tulee olo, ettei Fortumilla olisikaan halukkuutta toukokuun 12. päivänä julkistetun päätöksen mukaisesti irtautua Venäjästä. Tämän tunne nousee, kun seuraa vaikkapa Fortumin ООО «Одиннадцатый Ветропарки ФРВ» -tuulipuistohankkeiden (esimerkiksi ООО «Одиннадцатый Ветропарк ФРВ», ИНН 7703476830) ja tanskalaisen Vestasin (kotisivut) keskinäisiä riitoja, joita on käsitelty myös oikeudessa (Интерфакс 13.7.2022).

Vestasilla on mm. tuuliturbiinien komposiittisiipien tuotantoa Venäjällä. Tuo tuuliturbiineja valmistava tanskalaisyritys teki keväällä päätöksen poistumisestaan Venäjältä. Vestas on ollut Fortumin tuulipuistorakentamisen teknologiakumppani Venäjällä.

Fortum julkaisee puolivuotiskatsauksen huomenna torstaina 25.8.2022 klo 9:00 (Fortum 2022 Puolivuosikatsaus 25.8.).

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu