Frontex ja Kreikan rajatilanne
“Turkki on ilmoittanut avanneensa rajansa Turkista EU:hun suuntaaville pakolaisille.” (IL 1.3.2020).
”’Tässä varmaan käydään analyysia ja kädenvääntöä siitä, millä tavalla pakolaisongelma politisoidaan ja millä tavalla sitä [pakolaisongelmaa] käytetään poliittisesti tai turvallisuuspoliittisesti hyväksi’, Haavisto sanoo.” (HS 2.3.2020).
”’Kyse ei ole Idlibin pakolaisista, koska meidän tietojemme mukaan Turkin ja Syyrian välinen raja on samaan aikaan kiinni. Sieltä ei juurikaan siviiliväestöä Turkin puolelle tule’, Haavisto sanoo.” (HS 2.3.2020).
”Siirtolaiset ja pakolaiset ovat poliittisessa ansassa. Erdoğan käyttää heitä häikäilemättä hyväkseen.” (HS 2.3.2020).
”Kreikka haluaa EU-mailta täyden tuen Turkista saapuvien pakolaisten ja siirtolaisten vyöryyn, kirjoittaa Ylen Ateenan toimittaja Sara Saure.” (Yle 2.3.2020)
Taas muutaman vuoden tauon jälkeen Turkin tapahtumien vuoksi lehdissä kirjoitetaan taas runsaasti pakolaisista, jotka saapuvat Turkista EU:n alueelle ja EU-maa Kreikkaan.
Tämänkin blogikirjoituksen aluksi on syytä hieman kerrata termistöä. Mikä on pakolainen, turvapaikanhakija ja siirtolainen.
Kaikissa kirjoituksissa termien käytössä on syytä olla tarkka, ettei synnytetä vääriä mielikuvia rajalle saapuvista ihmisistä ja heidän sellaisesta asemastansa, mihin heillä ei välttämättä ole oikeutusta.
Kysymys on siis ihmisistä, jotka saapuva rajalle ja joiden mahdollisuudesta ylittää raja ei ole selvyyttä. Siis siitä, ettei heillä ole mahdollisuutta ylittää rajaa.
Kaikki kotimaastaan paenneet eivät suinkaan ole pakolaisia. Turkista EU:n alueelle pyrkivät Afganistanista, Irakista, Syyriasta tai muualta Lähi-idästä lähtöisin olevat ihmiset eivät ole mitä todennäköisemmin pakolaisia, jos asiaa tarkasti ihmisten aseman perusteella arvioidaan, niin kuin tässäkin tapauksessa on syytä arvioida.
Henkilön pakolaiseksi määrittely edellyttää, että hänelle tulee olla myönnetty myös turvapaikka. Turvapaikka ei kuitenkaan ole yhtä kuin pakolainen. Pakolaisasema on toki mahdollinen myös Yhdistyneiden kansakuntien pakolaisjärjestö UNHCR:n (kotisivut) esityksestä pakolaiskiintiössä.
Turkki ole myöntänyt yhtään turvapaikkaa Afganistanista tai Syyriasta lähtöisin olevalle ja sotaa paenneelle ihmiselle. Ei yhdellekään.
****
Niin Turkissa kuin Suomessakin olisi median ja poliitikkojen syytä välillä kerrata Yhdistyneiden kansakuntien pakolaissopimusta vuosilta 1951 ja 1967 ja sen kirjauksia (Convention Relating to the Status of Refugees).
YK:n määritelmän mukaan esimerkiksi sota ei ole varsinaisesti pakolaiseksi oikeuttava syy, mutta sen sijaan sotaorpous ja huoltajan puuttuminen on.
Myös Kotimaisten kielten keskuksen (kotisivut) Kielitoimiston sanakirja määrittelee pakolainen-sanan niin kuin myös Yhdistyneet kansakunnat:
”Henkilö, joka on paennut kotimaastaan sodan tms. vuoksi, vars. pelätessään joutuvansa vainotuksi syntyperänsä, uskontonsa, mielipiteidensä tms. tähden, maanpakolainen.” (Kielitoimiston sanakirja: ”Pakolainen”).
Sama määritelmä on siis kirjattu pakolaissopimukseen englannin kielellä:
”A refugee, according to the Convention, is someone who is unable or unwilling to return to their country of origin owing to a well-founded fear of being persecuted for reasons of race, religion, nationality, membership of a particular social group, or political opinion.”
Nyt Turkista kohti Kreikkaa suuntautuneet ihmiset eivät ole hakeneet turvapaikkaa Turkista. Tuo sinänsä varmaan kertoo jotain heidän todellisesta turvapaikkatarpeestaan ja miten uhattuja he ovat heidän omasta mielestään.
Turvapaikan hakeminen, turvapaikan saaminen ja pakolaisasema ovat aina eri asioita.
Suomen ulkomaalaislain (30.4.2004/301) mukaan:
”Maassa oleskelevalle ulkomaalaiselle annetaan turvapaikka, jos hän oleskelee kotimaansa tai pysyvän asuinmaansa ulkopuolella sen johdosta, että hänellä on perustellusti aihetta pelätä joutuvansa siellä vainotuksi alkuperän, uskonnon, kansallisuuden, tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään kuulumisen tai poliittisen mielipiteen johdosta, ja jos hän pelkonsa vuoksi on haluton turvautumaan sanotun maan suojeluun.” (6 luku, 87 §).
Turvapaikka-asemalla on siis sama kriteeristö kuin pakolaisasemalla. Turvapaikka perustuu aina YK:n vuoden 1951 pakolaissopimuksen pakolaisen määritelmään, jos kansainvälisesti hyväksyttyjen sopimusten mukaan edetään.
Jokaisella on toki oikeus hakea kansainvälistä suojelua. Nyt ja aina.
Toisin kun turvapaikan hakija, siirtolainen-termiä ei puolestaan Suomen lainsäädäntö tunne ollenkaan. Siirtolaisuus tarkoittaa väestön muuttoa ja siirtymistä vieraaseen maahan vapaaehtoisesti. Laittomassa siirtolaisuudessa kyse taas on tuulemista maahan ilman maahantulon edellyttämiä asiakirjoja.
Nyt on muistettava, että vuosien 2014-15 tapahtumissa ei ollut kyse mistään pakolaiskriisistä, vaikka tuota sanaa on viljelty uutteraan. Kyse oli EU:n rajavalvontakriisistä. Nuo ovat kaksi eri asiaa. Vainotuksi tuleminen syntyperänsä, uskontonsa, mielipiteidensä tms. tähden on eri asia kuin muutoin EU-alueelle pyrkivät. Todellisessa apua tarvitsevassa tilanteessa olevat on osattava erottaa.
Jatkossa sekä media että etenkin poliitikkojen on syytä olla tarkkana, että pakolalainen-sanaa käytetään vain silloin, kun sana täyttää kansainvälisten sopimusten mukaisesti kyseisen sanan määritelmän:
”Ihminen joutuu vainotuksi alkuperänsä, uskontonsa, kansallisuutensa, tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään kuulumisensa tai poliittisen mielipiteensä johdosta.”
Jokaista rajalle pyrkivää ei siis ole syytä nimittää pakolaiseksi. Etenkin ulkoministeri Pekka Haaviston olisi syytä opiskella pakolalainen-sanan käyttö.
****
Mitä nyt EU:n on tehtävä, kun vieras valtio ulkopuolelta koettelee unionia taas kerran ja varsin rankasti?
Tuo vieras valtio on siis Turkki.
Turkin toimet on tulkittava vihamielisiksi ja EU:n vastauksen on oltava sen mukainen. Nyt mitataan, kuinka EU kykenee toimimaan yksimielisesti, kun yksi sen jäsenvaltio on joutunut ulkopuolisen valtion vihamielisten toimien kohteeksi.
Se, mikä nyt koskee Kreikkaa Turkin taholta, voi huomenna koskea Suomea Venäjän taholta.
Tunnetusti Turkin ja Kreikan välit eivät ole koskaan olleet lämpimät vaan suorastaan vihamieleiset. Maiden välillä Kypros ei ole ainoa vihanpidon lähde. Kinaa on ollut saarista ja yhdestä mitäänsanomattomasta kiviluodosta Egeanmerellä nimeltään kreikan kielellä Imia ja turkin kielellä Kardak (esim. Yle 2.2.2017, TRT World 13.4.2018 ja Yle 20.4.2018 jne.).
”On epäilty, että sopivan kokoinen kriisi esimerkiksi Kreikan kanssa voisi sopia Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanille osana presidentinvaalikampanjaa.” on kirjattu tuohon viimeiseen linkkiin (Yle 20.4.2018).
Samasta on jälleen kysymys Recep Tayyip Erdoğanin suhteen, vaikka presidentin vaaleja ei nyt olekaan.
Turkki hakee jatkuvasti konfliktia Kreikan kanssa vastaavasti kuin Venäjällä on ollut taipumus hakea konfliktia sellaisten naapurimaiden kanssa, jotka ovat olleet hieman erimieltä Venäjän valta-asemasta.
Perinteistä menetetyn suurvalta-aseman kaipuuta on siis sekä Turkissa että Venäjällä.
On huomattava, Turkin valtionhallinnon virkamiehet presidentti johdolla ovat käskeneet Turkissa sotaa paossa olevia siirtymään EU:n alueelle Kreikkaan, muttei kuinkaan toiseen rajanaapuriin Bulgariaan.
Turkilla ja Kreikalla on yhteistä maarajaa vain 206 kilometriä. Turkilla ja Bulgarialla on yhteistä maarajaa 240 kilometriä. Kreikka on Schengen-maa, Bulgaria ei. Oheinen kartta kertoo, että olisikohan hakijalle kuitenkin helpompi yrittää ylittää maaraja Bulgariaan kuin Kreikkaan?
Kreikan ongelma on nyt saaret, joille Turkista tulijoita on jo päässyt ilman asianmukaisia matkustusasiakirjoja. Pääsijöiden määräksi on uutisoitu jo tuhansia.
Nyt Turkista Kreikkaan pyrkivät henkilöt, jotka eivät ole Turkin kansalaisia vaan kolmannen maan kansalaisia. Tuosta huolimatta EU:ssa on käsiteltävä kylmästi noita henkilöitä niin kuin mitä tahansa maahan pyrkivää edellyttäen asiamukaisia matkustusasiakirjoja.
EU:n rajavalvontalinjan on oltava Kreikan tapaan tiukka, koska kyseessä on nimenomaan kolmansien maiden kansalaisista, jotka ovat oleskelleet Turkissa jo pitkään. Vastuumaa on Turkki, ei EU eikä yksikään EU-maa.
Kreikka on toiminut kovaotteisesti, mitä muiden EU-maiden on syytä tukea täysin ja yksiselitteisesti. Jos nyt epäonnistutaan vuosien 2014-15 tapaan, tätä samaa tulee jatkumaan aina vain uudestaan. YouTube-video kertoo Kreikan kovaotteisuudesta: Euronews 2.3.2020.
Kansainvälistä suojelua koskeva hakemukselle – turvapaikkahakemukselle siis – ei ole perusteita, jos hakija on saapunut turvallisesta maasta, jossa hän voinut saada turvapaikan tai toissijaista suojelua tai muuten riittävää suojelua ja jonne hänet voidaan palauttaa. Jokaisella on toki oikeus hakea kansainvälistä suojelua oman valtionsa ulkopuolella, mutta kansainvälinen suojelu edellyttää esimerkiksi vainon vaarassa olemista.
EU-maiden allekirjoittamat kansainväliset sopimukset tässä asiassa ovat yksiselitteisiä ilman tarvittavaa tulkintaa.
Turkki turvallinen kolmas maa, jossa mahdolliset turvapaikan hakijat oleskelleet leireillä tai muutoin jo vuosien ajan.
Kreikan toimiessa nyt päättäväisesti kansainvälisten sopimusten mukaisesti rajoillaan, myös EU:n toiminta on syytä olla täysin vastaavaa. Orvot lapset ilman huoltajaa ovat toki erillisiä tapauksia.
Nyt on EU:ssa ymmärrettävä mistä tässä oikein on kysymys ja linjan on oltava siis äärettömän tiukka.
Kyse on Turkin ongelmista, jonka maan presidentti Recep Tayyip Erdoğan itse on kotimaalleen synnyttänyt ja vihanpurkauksen kohde on Kreikka. Kyse ei ole niistä ihmistä, jotka ovat lähteneet sotaa pakoon tai muuta epävakautta Syyriasta, Irakista, Afganistanista tai muualta Lähi-idästä. Kyse on vain Erdoğanin pelinappuloista Kreikkaa vastaan, ei esimerkiksi Bulgariaa vastaan.
****
Tämän kirjoituksen loppuosa koskee Frontexia, Euroopan raja- ja merivartiovirastoa. Jos ei ole kiinnostanut tuosta virastosta Schengen-alueen rajojen turvaajana, voi lopettaa tämän blogikirjoituksen lukemisen tähän.
Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontex perustettiin vuonna 2004. Viraston asema oli jokseenkin merkityksetön aina vuosien 2014-15 Schengen-alueen ulkorajan valvontaongelmiin saakka. Vuonna 2014 Schengen-alueelle pyrki noin 560 000 ja vuonna 2015 noin 1 260 000 turvapaikanhakijaa.
Vuoden 2015 jälkeen on olemassa kaksi erityistä asiakirjaa, jotka määrittävät Frontexin asemaa ja jotka ovat mielestäni hyviä siihen, mihin pitää pyrkiä: EU:n ja Schengen-alueen yhteiseen rajavalvontaan yli kansallisten rajojen.
Nuo kaksi asiakirjaa ovat: Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2016/1624 päivämäärällä 14.9.2016 (2016/1624) ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/1896 päivämäärällä 13.11.2019 (2019/1896).
Asiakirjat ovat mielenkiintoista luettavaa. Niiden perusteella Frontex tulee olemaan todellinen tekijä ulkorajojemme valvonnassa. Nyt testataan käytäntöä ensi kerran Kreikassa.
2016/1624-asetus on jo voimassa. 2019/1896-asetus astuu voimaan 1.1.2021.
Keskityn tässä nyt tuohon voimassa olevaan asetukseen. 2019/1896-asetus ei sisällöllisesti oleellisesti poikkea muutoin kuin Frontexin resurssien suhteen. Kysymys on yhteisen rajavalvonnan vahvistamisesta 10 000 henkilön pysyvillä joukoilla (standing corps) vuoteen 2027 mennessä jäsenmaiden oheisilla rajavartijahenkilöstövelvoitteilla neljässä eri luokassa:
Ensi vuonna pysyvän joukon suuruus on siis jo 6 500 henkilöä yhteensä.
Suomen velvollisuus rajavartiohenkilömäärässä vuosina 2021-2027 on vähäinen saadakseen tarvittaessa jopa 10 000 rajavartijan turvan vuonna 2027. Luokassa 4 nopean toiminnan reservissä, joka käsittää siis 1 500 henkilöä, Suomen osuus on vain 30 henkilöä.
Frontex on jo vuonna 2021 ehdottoman hyvä asia Suomelle ja kaikille EU-maille muutoinkin.
Kreikan ulkorajoilla Frontexin tulee noudattaa tällä hetkellä 2016/1624-asetusta vuodelta 2016. Asetuksen mukaisesti kyse on 1 500 rajavartijahenkilöstä, josta Suomen osuus on vaivaiset 30 henkilöä.
Kreikka onkin pyytänyt 2016/1624-asetuksen oikeuttamana rajavartioita rajoilleen ja Suomikin lähettää nuo asetukseen kirjatut 30 rajavartiohenkilöä. Kalustona Suomi lähettää yhden partioveneen Egeanmerelle. Suomen osuuden on vahvistanut Rajavartiolaitoksen tilanne- ja riskianalyysikeskuksen päällikkö Marko Saareks (HS 2.3.2020).
Kun lukee asetusta, ei jää epäselvyyttä Frontexin ja EU:n jäsenmaiden asemasta ja velvollisuudesta pitää huolta Schengen-alueen rajaturvallisuudesta, mutta toki vain resurssien puitteissa.
Yhtenä esimerkkinä asetuksen sivulla 4 (24)-kohta:
”Tapauksissa, joissa ulkorajoihin kohdistuu erityisiä ja suhteettomia haasteita, viraston olisi jäsenvaltion pyynnöstä tai omasta aloitteestaan järjestettävä ja koordinoitava nopeita rajainterventioita ja lähetettävä niihin sekä Euroopan raja- ja merivartioryhmiä nopean toiminnan reservistä että kalustoa. Nopeilla rajainterventioilla olisi annettava rajoitetuksi ajaksi tukea tilanteissa, jotka edellyttävät välitöntä toimintaa ja joihin tällainen interventio olisi tehokas vastaus. Jotta tällaisen intervention tehokkuus voitaisiin varmistaa, jäsenvaltioiden olisi annettava rajavartijoita ja muuta asiaankuuluvaa henkilöstöä nopean toiminnan reservin käyttöön ja annettava tarvittava kalusto. Viraston ja asianomaisen jäsenvaltion olisi sovittava toimintasuunnitelmasta.”
****
Vuosien 2014-15 rajavalvonnassaan EU epäonnistui. Tuon epäonnistumisen ja EU:n haavoittuvuuden tulkitsivat omalta kannaltaan oikein niin Venäjä kuin Turkki. EU:n heikko lenkki löytyi helposti. EU on maksanut miljardeja Turkille siitä, ettei kyennyt saamaan yhteistä päätöstä rajojensa yhteisestä tehokkaasta valvonnasta. Turkki koettelee nyt uudestaan, toimiiko EU:n rajavalvonta yhtä heikosti niin kuin se vuosina 2014-15 toimi.
Nyt on osattava sanoa Turkille: ei kiitos. EU:n rajavalvonta toimii nyt.
Jos Frontex toimittaa Kreikkaan vuonna 2016 voimaan astuneen 2016/1624-asetuksen kirjatun enimmäismäärän rajavartioita, niin esimerkiksi 204 kilometriä pitkälle maarajalle se tarkoittaisi seitsemää rajavartijaa per kilometri. Se oli jo hyvä apu, mutta todellinen määrä on toki vähempi, kun ihminen ei nyt kykene valvomaan ihan 24 tuntia vuorokaudessa.
Avuntarjonta Kreikalle pitää olla muilta EU-mailta olla tarvittaessa myös enemmän kuin tuo 1 500 rajavartiohenkilöä. Asetus ei saa olla määrärajana. Turkki ottaa mittaa nyt, mitä EU on nyt oikein miehiään, vain onko yhtään mitään. Tuo on syytä muistaa.
****
”EU:n olisi jo aikaa sitten pitänyt perustaa yhteiset ulkorajakeskukset, joissa otettaisiin koordinoidusti vastaan Eurooppaan pyrkiviä pakolaisia ja siirtolaisia, ja selvitettäisiin, kenellä on oikeus turvapaikkaan, sekä hoidettaisiin myös turvapaikka-asioiden käsittely.” (IL 1.3.2020).
”Kokoomuksen Orpo ja Mykkänen: EU:n on perustettava ulkorajakeskuksia Kreikkaan” (Kokoomus 2.3.2020).
Nuo ovat niin typeriä kannanottoja, joita minun ei pitäisi kommentoida ollenkaan hienotunteisuuttani.
Puhuminen ulkorajakeskuksista tämän tapauksen yhteydessä on äärimmäisen suurta typeryyttä, johon puolueista Kokoomus nyt syyllistyy.
Jos joku muu kommentoisi, voisi varmaan sanoa ”voi vittu, miten perinpohjaista asioihin perehtymättömyyttä puhua tässä yhteydessä ulkorajakeskuksista, kun Turkki kokeilee EU:n yhtenäisyyttä ja toimintakykyä muutoin. Asialla ei ole mitään tekemistä pakolaiskysymyksen kanssa. EU:n ei tule sallia Turkin presidentin käyttää ihmisiä valtapelin pelinappuloina.”
Putin,Al-assad ja Erdogan tulisi PAKOTTAA rauhaan syyriassa,mutta eurooppahan on siinä suhteessa täysin aseeton,sananmukaisesti !
-pakolaisista nuo herrat vähät välittää,Lavrovkin käy nyt supattamassa Haavistolle että alahan valmistautua pakolaisten tuloon,,!
Ilmoita asiaton viesti
Miksi Putin ja Assad?
Assad puolustaa Syyrian alillista hallintoa ja on pyytänyt apua Venäjältä.
Suvereeni valtio voi kai näin tehdä?
Erdogan sitävastoin on hyökännyt vieraan valtion alueelle ja on konfliktissa ainoa hyökkääjä. Jos poissuljetaan kapinalliset jotka hyökäävät laillista hallitoa vastaan.
( Kaikille trolleille tiedoksi että tämä ei ole minkäänlainen kannanotto Venäjän puolesta vaan tämä on todellisuutta. )
Ilmoita asiaton viesti
Molempien joukot ovat syyllistyneet mittaviin sotarikoksiin ja toinen käyttää ”pakolaisaallolla uhkailua” Suomen painostamiseen. Eli jos otamme huomioon tuon toisen sotilasdoktriinin ja ajattelemme etuperintakaperin, meille on julistettu sota jo muutama vuosi sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä blogikirjoitus Arilta jälleen – kiitos.
Kokoomuksen osalta olen samaa mieltä Arin kanssa, vaikka olen kokoomuslainen. Tein sen selväksi Verkkouutisten kommentissani asiaan ja sain todella runsaasti tykkäyksiä:
https://www.verkkouutiset.fi/me-suojelemme-euroopan-rajaa/
Frontexin osalta esitän ihmettelyni. Jos vaikkapa Suomen Rajavartioston (Merivartiosto) partiovene poimii merestä laittomia siirtolaisia ja vie ne Kreikkaan, niin siitä toiminnasta ei ole hyötyä, vaan on päinvastoin haittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Peli on Egeianmerellä kovaa ja rajavartijoilla kovat piipussa.
Bulgaria lähettää omalle rajavyöhykkeelleen 3000 sotilasta ja Kreikka aloittaa suursotaharjoitukset oman maarajansa lähistöllä. Näillä näytöillä voisimme uskoa, että maarajat eivät vuoda. Eivätkä vuoda, vaikka ihmisverta vuodatettaisiin.
Pesonen avasikin jo Kreikan saarten tilannetta. Ne ovat suurin ongelma ja samalla Akilleen kantapää rajavalvonnan osalta. Osa Kreikan alueeseen kuuluvista saarista on nimittäin liki uintimatkan päässä Turkin rannikosta.
Haaste ylittää kapeita salmia millä tahansa kellukkeeksi sopivalla ei ole suuri. Komppaan Juhani Putkisen mielipidettä siinä, että suurin virhe operaation osalta tehdään siinä, että pelastetaan yhtäkään merihätään joutunutta EU:n alueelle. Jokainen kelluja on palautettava Turkkiin, keinolla millä hyvänsä. Poliittisen ongelman voi tässäkin muodostaa Turkki, mikäli sen merivoimat estävät Frontexin alusten pääsyn Turkin rannikolle.
Tilanne ei ole miltään osin helppo eikä sitä helpota verbaalinen kikkailu ja valkopesu, jota vasemmistoon kallellaan oleva hallituksemme mielellään harjoittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoituksessa oli YouTube-linkki Euronews-uutiseen, jossa Kreikan rajavartijat kyllä käsittelevät melko kovakouraisesti Kreikkaan pyrkivien (ei siis missään nimessä pakolaisen) venettä ja laukauksiakin ammutaan: https://www.youtube.com/watch?v=8wdHIB5PBH8
Tuota kyllä näytettiin myös mm. Ylen uutisissa.
Pitää vain pitää huolta, ettivät kerkeä hakea turvapaikkaa ja palautus Turkkiin tapahtuu tehokkaasti sen kummemmin juridiikkaa murehtimatta.
Ilmoita asiaton viesti
Virolla on siellä yksi partiovene ja Viro on luvannut lähettää vielä toisen veneen, sekä jatkaa ensimmäisen toiminta-aikaa. Lisäksi Viro on luvannut Kreikalle 20 virkamiestä maarajaa varten.
Viro ei halua EUn alueelle laittomia maahantulijoita.
Ilmoita asiaton viesti
Viron virallinen velvollisuus Frontexin 1 500 rajavartiahenkiön kokoamisessa on 18 henkilöä. Suomen velvollisuus on siis vain 30 henkilöä, mitä pidän vähäisenä, kun Latvialla on sama 30 ja Liettualla peräti 39. Saksalla on suurin määrä: 225 rajavartijahenkilöä.
Kreikka on siis pyytänyt Frontexilta nuo lisärajavartiat, mutta sitä en tarkastanut, oli pyydetty määrä 1 500.
Ilmoita asiaton viesti
Viro on luvannut sekä Frontexille, että suoraan Kreikalle, selvästi enemmän kuin ne 18. Nimittäin kummassakin partioveneessä on tietysti virolainen miehistö niiden maarintamalle luvattujen 20 lisäksi.
Ilmoita asiaton viesti
Sanalla ”pakolainen” on suomen kielessä pitkä perinne ajalta kauan ennen kuin tarvittiin suomennosta ”refugee”lle. Perinteinen käyttö vastaa enemmänkin yleistermiä ”exile”. Käytön tunnetuin esimerkki lienee Johannes Linnankosken vuonna 1909 julkaisema romaani ”Pakolaiset”, joka kertoo Hämeestä Savoon muuttavista (karmea kohtalo sinänsä).
Näiden kielellisten sekaannusten kanssa on vain elettävä. Vähän samanlainen asia kuin puhuminen siitä, että ollaan biologisesti ”samaa sukua” – ei sekään yleensä nimenomaan genukseen viittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kansallisessa Kokoomuksessa on ollut ja on näissä asioissa eritasoista ajattelua ja ilmaisua. Onneksi on olemassa Uuden Suomen blogiarkisto, joka on ikuinen ja häviämätön. 16.9.2015 18:35 tänne on kirjoitettu mm. seuraavaa:
”Olen seurannut huolestuneena nyt syntyvää tilannetta pakolaiskriisin kanssa. On viimeinen hetki ratkaista ongelmia ennen kuin ne ovat ratkaisemattomia. Mielessäni on monia kysymyksiä, tajutaanko nyt, mitä on tapahtumassa. Arvostan ihmisten sydämellisyyttä ottaa vastaan turvapaikanhakijoita, mutta yhtälö on tällä hetkellä pelottava. Tilanne on synnyttänyt vetovoimatekijän, ja ruokkii toivoa väärin perustein.
Tuo ihmisvirta ei lopu ennen olot ovat tasaantuneet niin, että tänne on syntynyt sama tilanne, jota paetaan. Älypuhelinten, parantuneen liikkuvuuden ja sosiaalisen median vuoksi elämme aivan erilaista aikaa kuin ennen. Tilannetta ei voi verrata aiempiin kansainvaelluksiin tai ylipäätään mihinkään. Somessa leviävä tieto ystävällisistä vastaanottajista käynnistää miljoonien ja miljoonien ihmisten muuttoliikkeen paremman sosiaaliturvan ja terveydenhuollon piiriin. Jos siihen sisältyy taustaoletus, että elämisen maksaa joku toinen, kyseessä on kestämätön väärinkäsitys.
Otan hirveän riskin kirjoittaessani tätä. Joku taatusti leimaa minut rasistiksi. Tiedän hyvin, etten ole. Yritän vain perätä hallittuja toimia, jotta ei kävisi niin, että vainoa pakenevat saavat vainoojat kannoilleen. On kysyttävä kysymyksiä, joihin päättäjien on vastattava ennen kuin on liian myöhäistä.
Yksi sellainen kysymys on, miten voimme varmistaa, ettemme ota taka-askeleita ihmisoikeuksissa? Yhteiskuntamme suojelee lasten ja naisten oikeuksia, eikä niistä voi tinkiä. Meillä ei voi muodostaa yhteisöjä, jossa vaikkapa sharia-laki nousee maamme lakia korkeammaksi.”
Eija-Riitta Korhola 16.9.2015 18:35 päivitetty 27.9.2019 12:59,
”Jos edes puhuttaisiin oikeilla sanoilla”, https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/eija-riitta-korhola/202701-jos-edes-puhuttaisiin-oikeilla-sanoilla/
Uudessa kirjassaan Ilkeitä ongelmia – Tarinoita politiikasta (Tammi 2020) Eija-Riitta Korhola kirjoittaa, että ”Toivottavasti nyt ei tarvitse kantaa huolta, että vuoden 2015 tapahtumat sellaisinaan toistuvat. Poliitikot eivät ole enää naiiveja.” (Korhola 2020, 200.)
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin monen ihmisen ja organisaation tavoittena on ollut tahallisesti sotkea näitä käsitteitä.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus näkemyksineen Arilta.
Turkin käyttäytyminen on tarkoituksellista niin nyt, kuten oli v. 2015. Vuonna 2015 käytyä selväksi, ettei EU pysty valvomaan ulkorajojaan Kreikassa lainkaan viesti eteni nopeasti niille tahoille, joista mielittiin muuttaa paremman elintason ja mahdollisuuksien EU maihin.
Monet Suomeenkin v. 2015 tulleet kertoivat, että kun uutinen Kreikan tilanteesta saavutti heidät mm. Afganistanissa, meni parhaillan vain 7 päivää, kun he olivat jo Torniossa lähtöpäätöksen tehtyään. Matkat tehtiin lentäen Afganistanista Turkkiin ja turkkilaisten avustuksin nopeasti Kreikkaan. Kreikasta sitten vain jo köröteltiin junilla EU:n läpi viimein Ruotsiin ja Suomeen.
Turkki ei tehnyt elettäkään läpikulun estämiseksi ja tuskin tekee sitä nytkään. Päinvastoin Turkki on antanut taas nytkin ymmärtää omissa uutisoinneissaan laajasti, että Kreikan rajat ovat taas kerran auki ja kymmenet tuhannet halukkaata ovat ylittäneet sen. Tämä on mikäpä muukaan, kuin kutsuhuuto läpi Lähi-Idän ja aina Afrikkaan köyhiin maihin asti tulla Turkin ja Kreikan vastaisen rajan suuntaan.
Näyttää myös nyt selvästi siltä, että turkkilaisten kuljetusorganisaatio Kreikkaan on taas voimissaan ja voi hyvin v. 2015 kokemuksista oppineena valmiina rahastamaan läpikulkijoita.
Jos tämä ei ole koko EU:a vastaan tehty hybridi-isku Kreikaa hyväksikäyttäen, niin mitä ihmettä se sitten edes olisi ?
Sopivista tulijoista EU:n rajoille ei varmasti ole pulaa, ei nyt eikä jatkossakaan, kunhan vain joku järjestäytynyt organisaatio järjestää tulijat sopivasti EU-rajojen ylityksiin.
Mestarit Erdogan ja Putin tapaavat taas tällä viikolla Moskovassa.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen Rajavartiolaitokselle pitää yksinkertaisesti antaa määräys, että Suomeen saa päästää ulkopuolisia vain omalla oikealla voimassa olevalla passilla ja viisumilla. Ellei näitä ole, niin välitön käännytys takaisin.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan, ja tuon määrayksen anto on Suomen poliittisen johdon tehtävä
Ilmoita asiaton viesti
Minua, lievästi sanottuna, ärsyttää suomalaisten suhtautuminen Rajavartiolaitokseen ja sen kokoajan niukkeneviin resursseihin suhteessa lisääntyviin tehtäviin. Kaksi edellistä vaalikautta Rvl on ollut jatkuvien säästöjen kohteena. Tämä hallitus on toistaiseksi tarjonnut sisäministerinsä johdolla teetä ja sympatiaa.
Rajojen valvonnan ja rajaturvallisuuden lisäksi tehtäviin kuuluu rikostutkinta rajoilla, meripelastus, meriturvallisuus, öljy- ja kemikaalivahingot merellä, terrorismin ja rikollisuuden torjunta merellä ja rajoilla, kadonneiden etsintä maalla ja merellä, poliisitoimet syrjäseuduilla, ensihoito syrjäseuduilla, palonsammutus, vanhusten hoito syrjäseudulla, ym. Ja tärkeimpänä sodanajan joukkojen perustaminen omasta henkilökunnasta ja omista reserveistä.
Vuosien ajan olen lukenut Rvl:n johdon kommentteja kuinka jatkuvat säästöt https://yle.fi/uutiset/3-11233520 rapauttavat sen toiminta kykyä. Annasolla kun Suomeen tupsahtaa yli kolmekymmentätuhatta ”maahantunkeutujaa”. Lähinnä Pohjois-Suomeen. https://ruotuvaki.fi/artikkeli/-/asset_publisher/200-rajavartijaa-ja-vastuulla-puoli-suomea. Jo alkaa huuto miksei Rvl tee mitään, jopa poliitikot yhtyvät tuohon huutoon. Rajamiehet noudattavat lakeja ja kansainvälisiä sopimuksia, ja hyvä niin. Kuin myös Frontex. Jos rajat päätetään sulkea se vaatii poliittisen johdon päätöksen niin meillä kun EU:ssa.
Sori nyt lipsahti heti alkuun aiheen ulkopuolelle. Mistä otetaan väkeä Frontex:lle vaarantamatta omaa rajaturvallisuutta, jos pulaa on henkilöstöstä Suomessa? Vihreä sisäministerihän lähettäisi vaikka koko Rvl:n henkilökunnan Välimerelle pelastustoimiin.
Tuo maahanpyrkijöiden syöttäminen EU:n heikkojen lenkkien kautta on ”halpa” ja hyväksi koettu keino saada eripuraa aikaiseksi ja EU sekaisin. Meidän pitäisi pitää huolta ettemme itse ole tuo heikko lenkki.
Ilmoita asiaton viesti