Google tarkensi karttojaan Ukrainan sodan seurauksena – Venäjän suurilla panssarivaunujen varastokentillä vaunut kasvat koivua

Sotilasyksikkö 54630 (в/ч 54630) nimeltään 2544. reservipanssarivaunujen keskusvarasto (ЦБРТ 2544) ja sen T-64-panssarivaunuja. ЦБРТ (центральная база резерва танков) tarkoittaa reservipanssarivaunujen keskusvarastoa. Reservi tarkoittaa tässä yhteydessä pitkäaikaisvarastossa olevia panssarivaunuja. Noiden tukikohtien järjestysnumeron esittämisessä on Venäjällä monta erilaista tapaa (2544-й ЦБРТ, ЦБРТ 2544 ja 2544 ЦБРТ esimerkkeinä). Kyseinen keskusvarasto sijaitsee Uralin takana Krasnojarskin piirikunnassa (Красноярский край) Kozulkassa (Козулька). Käsittelen tässä kirjoituksessa melko laajasti Venäjän heikkoa panssarivaunusodankäyntikyvykkyyttä ja sitä, mistä se johtuu. Kuva: vapaa lähde (Wikimapia).

Aluksi varoituksena: tämä kirjoitus on erittäin pitkä ja melko perusteellinen. Lukemien vaatii keskittymiskykyä. Kirjoitus on tarkoitettu Venäjän asevoimista kiinnostuneille. Heille, joita Venäjän panssarivaunut ja Venäjän Ukrainassa käymä sota eivät kiinnosta, viimeisen loppupäätelmäluvun lukemiseen menee muutama kymmenen sekuntia.

Monissa blogikirjoituksissani on ollut vuosien varrella lukuisia karttakuvakaappauksia Google Maps -palvelusta. Olen noita karttoja tarkastellessani ja karttakopiota kirjoituksiin liittäessäni aina toivonut tarkempaa resoluutiota niin, että Venäjän sotilaallisiin yksityiskohtiin pääsisi tarkasti kiinni.

Nyt Google Maps -palvelussa kaikki Venäjän sotilaalliset ja strategiset kohteet ovat tulleet saataville maksimiresoluutiolla. Vanhoja Venäjän karttakuvissa näkyviä sotilasasioita on nyt julkaistu paremmalla resoluutiolla.

Esimerkiksi ​​mannertenväliset ballististen ohjusten laukaisulaitteet, sotilaalliset komentopisteet, salaisia ​​varastoalueita ja paljon muuta voidaan nähdä resoluutiolla noin 0,5 metriä pikseliä kohden (resolution of 0,5 m per pixel). Aikaisemmin tarkkuus ei ollut tuota luokkaa.

Pienet muutokset Google Mapsin laadussa ovat synnyttäneet uusia mahdollisuuksia tarkastella Venäjän sotakalustoa ja sotilaallista infrastruktuuria.

Noilla meille maallikoille tarkoitetuilla uusilla tarkemmilla karttakuvilla ei tietenkään ole erityistä sotilaallista arvoa, koska sotilassatelliiteilla on paljon korkeampi resoluutio, mutta julkisten satelliiteista kuvattujen karttojen tarkkuuden parantaminen luo nyt uusia tarkastelu- ja tulkintamahdollisuuksia.

****

Yhdysvallat rajoittaa sotilaallisissa asioissa kaupallisten toimijoiden julkaisemien satelliittikarttojen tarkkuutta ja ylipäänsä julkaisua. Vastaavaan pyrkii myös Venäjä lännessä julkaistun aineiston suhteen.

Ukrainan sodan myötä Maxar Technologies julkaisi aluksi satelliittikuvia Venäjän sotavoimakeskityksistä Ukraina rajoilla, sittemmin mm. Venäjä suorittamien siviilien teloituksiin liittyvistä joukkohaudoista Kiovan luoteispuolella Butšassa (Буча) ja Mariupolin (Маріуполь) länsipuolella Mangušissa (Мангуш) sekä itäpuolella Vinogradnessa (Виноградне).

Yhdysvalloilta oli uusi linjaus ottaa yksityistä satelliittikuvausta suorittavia yrityksiä mukaan sotilasasioiden tiedottamiseen. Maxar Technologies julkaisi satelliittikuvia Venäjän sotavoimien keskittämisestä Ukrainan rajojen tuntumaan. Kun Yhdysvallat havaitsi omassa satelliittitiedustelussa ja myös muussa tiedustelussa jotain sellaista, mitä halutaan julkisuuteen, otettiin prosessiin mukaan yksityisiä satelliittikuvausta suorittavia yrityksiä.

Omia tiedustelusatelliittien kuvia Yhdysvallat ei voi lähtökohtaisesti julkistaa. Se paljastaisi liikaa sotilaallisesta kyvykkyydestä. Muutamia poikkeuksia toki on, mutta kuvatarkkuutta säädeltynä.

Googlen tiedottaja Genevieve Park on nyt kuitenkin kertonut julkisuudessa, ettei Venäjän sotilaskohteita käsitteleviin satelliittikuviin olisi tehty muutoksia Venäjän Ukrainassa käymän sodan myötä ja että karttakuvat olisivat olleet saatavilla Google Mapsissa nykyisillä tarkkuuksilla kauan ennen Ukrainan konfliktia (The Verge 18.4.2022).

Pitkäaikaisena Googlen karttojen käyttäjänä kirjoituksissani minun havainto kyllä on, että tarkkuus on nyt parantunut Venäjän sotilaskohteissa. Kun vertaan muutama vuosi sitten ottamiani Google Maps -kuvakaappauksia saman kohdan nykyisiin kuvakaappauksiin, ero tarkkuudessa on selkeä ja huomattava. Panssarivaunutkin alkavat olla tunnistettavia.

Ehkäpä Googlen parempaan resoluutioon syypää on Maxar Technologiesin tulo satelliittikuvamarkkinoille Yhdysvaltojen hallinnon avittamana?

Kun kirjoitan kuvakaappauksista, kyse ei suinkaan ole näyttöruudulla näkyvän kuvakaappauksesta vaan kartan tulostamisesta joko suoraan kuvamuotoon (esim. jpg) tai pdf-muotoon, ja pdf-ohjelmassa konvertoinnissa kuvamuotoon. Tilannekuva-työkalua ei ole syytä käyttää. Tulosteen muodostaminen on syytä muistaa Google Mapsia käytettäessä (YouTube 15.11.2020).

Niin, itse asiassa en käytä karttakuvaotoksissa aina Google Mapsia vaan Google Earth Prota (Google Earth), jossa zoomaus ei ole niin rajoitettu, mutta toki liian tarkka zoomaus liian lähelle tuo epätarkkuutta.

****

Niin Neuvostoliitto kuin myöhemmin Venäjä tekivät vuosikymmeniä kovasti työtä luodakseen myyttiä tuhansista panssarivaunuista ”Uralin takana”. Myytti suuresta passarivaunuarmadasta, joka odotti vain käskyä ja ajankohtaa marssia läntiseen Eurooppaan.

Nyt tarkemmat satelliittikuvat ovat murtaneet Kremlin vaaliman myytin jopa kymmenistä tuhansista panssarivaunusta Uralilla. Nyt myös Venäjän panssarivaunupula Ukrainassa ja vanhojen jo käytöstä poistettujen T-62-sarjan panssarivaunujen (Т-62) ottaminen takaisin käyttöön ovat murtaneet Kremlin vaaliman myytin rajattomasta panssarivaunuarmadasta Uralin takana.

Venäjän heikon panssarivaunusodankäyntikyvykkyyden lisäksi aiheeni tässä kirjoituksessa ovat Venäjän vanhat T-62-sarjan panssarivaunut. Myös nuo vanhimmista vanhimmat vaunut Venäjä on nyt ottanut käyttöönsä Ukrainassa.

Kirjoitan hieman aluksi myös siitä, kuinka Venäjä on varautumassa Ukrainan lännestä saatavaan kaukovaikutteiseen aseistukseen aina 80 kilometrin kantamalla. Kyse on mm. M777 Howitzer -haupitseista, M142 HIMARS -monitoimiraketinheitinjärjestelmistä tai M270 MLRS -raketinheitinjärjestelmistä.

Yhdysvallat on nyt tehnyt aluksi päätöksen neljän M142 HIMARS -monitoimiraketinheitinjärjestelmäyksikön toimittamisesta Ukrainaan. Päätös saanee pian seuraajia muista maista. Yhdysvallat tulee myös laajentamaan päätöstään, mikäli kokemukset ensitoimituksesta ovat myönteisiä. Asiassa ollaan kuitenkin jo melko pahasti jälkijunassa.

Esimerkiksi Suomella on M270 MLRS -raketinheitinjärjestelmiä yhtensä 22 yksikköä, ei kuitenkaan mahdollista 24 yksikköä, mille määrälle Yhdysvallat antoi aikanaan ostovaltuutuksen (DSCA, Transmittal No. 10-59 30.9.2010).

****

Huomioiden Ukrainaan tulevat pitemmän kantaman asejärjestelmät Venäjä siirtää jo sotilasyksikköjensä komentokeskuksia ja -paikkoja (командный пункт) pois Ukrainan uusien pitkän kantaman tykkien kantama-alueilta.

Venäjän läntisen sotilaspiirin 1. kaartin panssariarmeijan (1-я гвардейская танковая армия, 1-я Гв. ТА, в/ч 73621) 27. erillisen moottoroidun jalkaväkiprikaatin (27-я отдельная гвардейская мотострелковая бригада, 27-ая ОМСБр, в/ч 61899) johto päätti siirtää komentopaikkansa pois Ukrainan asevoimien tykistöalueelta.

Mielenkiintoista olisi tietää, tekikö päätöksen prikaati itse vai tuliko käsky korkeammalta taholta.

Tähän saakka 27. jalkaväkiprikaati on pitänyt komentopaikkaansa kolmen kilometrin päässä Ukrainan rajalta Belgorodin alueella (Белгородская область) Ustinkassa (Устинка). Nyt prikaatin komentopaikka on siirretty 22 kilometrin päähän Ukrainan rajalta Belgorodin alueella Šagarovkaan (Шагаровка). Siis pois etulinjasta.

Kirjoitin jokin aika sitten blogikirjoituksessa otsikolla Ukraina on osoittanut, että ilman laajaa drooniverkostoa sodankäynnistä ei tule yhtään mitään (US-blogi 22.5.2022) Ukrainan ns. syväiskustrategiasta (Ukrainian deep strike strategy), jolla pyritään sitomaan Venäjän sotavoimaa syvälle eturintamasta. Ilman pitkän kantaman asejärjestelmiä ja ensiluokkaista maalinosoitusta tuo strategia ei onnistu eikä tuota tulosta.

Venäjän valloittamien alueiden syvyys on keskimäärin noin sata kilometriä. Ukrainalla tulee olla aseistus iskeä koko tuolle alueelle, olipa sitten kysymys myös kohdepaikannuksesta iskuja varten. Rintamalinja on pitkä, joten Ukraina tarvitsee kalustoa todella paljon.

Lännen on enemmän kiinnitettävä huomiota Ukrainalle toimittavan aseistuksen lajiin, määrään ja ennen kaikkea toimitusten oikea-aikaisuuteen. Nyt kaikki ei ole mennyt parhaalla mahdollisella tavalla. Länsi kykeni oikea-aikaisesti toimittamaan panssarintorjunta-aseistusta jo ennen sodan alkua, mutta uudentyyppisen sotakaluston toimitus on ollut pahasti pielessä ajoituksen suhteen. Nyt Venäjä niittää tykistöllään vältettävissä ollutta turhaa ukrainalaissotilaiden kuolemaa etulinjassa.

****

Yhdysvaltain asevoimien tiedusteluviraston (Defense Intelligence Agency, DIA) edustajat ovat todenneet, ettei koskaan ole ollut parempaa tarkkojen, oikea-aikaisten ja käyttökelpoisten tiedustelutietojen jakamista kuin mitä nyt on tapahtunut Yhdysvalojen ja Ukrainan välillä (USNI News 18.3.2022). Tuo tiedustelutieto on ollut täysin oleellista Ukrainan sotamenestykselle.

Kun tiedustelu on kunnossa, nyt oikealaatuisen sotakaluston toimittaminen Ukrainaan oikea-aikaisesti pitää myös saada kuntoon.

Ainakin Saksa on ollut asetoimitusten aikatauluasiassa totaalifiasko. Täydellinen totaalifiasko.

Aseavun suunnitellussa pitäisi aina olla vähintään 1-2 kuukautta etumatkalla tämän ajankohdan sotatapahtumista. Nyt pitäisi toimittaa jo sodan seuraavan vaiheen aseistusta.

Venäjä tulee todennäköisesti lopettamaan rajut hyökkäystoimet, kun Donetskin, Luhanskin ja Hersonin alueet – siis oblastit – ovat hallinnassa. Venäjä alkaa rakentaa pysyvää puolustusta noille alueille ja alueiden liittämistä Venäjään Krimin tapaan.

Tuohon vaiheeseen Ukraina tarvitsee massiivisesti kehittynyttä aseapua, jolla se kykenee tuhoamaan 24/7-aikaperiaatteella Venäjän sotilasinfraa koko valloitusalueen syvyydeltä ja pituudelta.

Mikäli Venäjä kykenee saamaan nyt valtaamansa alueet täyteen hallintaansa, on vain ajan kysymys muutaman vuoden perspektiivissä, milloin Venäjä ottaa hallintaansa koko Mustanmeren rannikon ja Moldovan Transnistrian. Eli milloin Venäjä hyökkää Odessan alueelle (Одесская область) ja Mykolajivin alueelle (Миколаївська область) hetken hieman hengähdettyään.

****

Venäjä on alkanut käyttää aktiivisesti rautatieinfrastruktuuria Venäjältä miehittämilleen alueille toimittaakseen sotaresursseja joukoilleen Luhanskin ja Donetskin alueille – siis itärintamalle.

Jo nyt tiedetään, että venäläiset käyttävät logistiikkaansa seuraavia neljää rautatiereittiä:

  • Valuiki (Валуйки) Venäjällä – Kupjansk (Куп’янськ) Ukrainassa – Svatove (Сватове) Ukrainassa
  • Patronovka (Патроновка) Venäjällä – Luhansk (Луганськ) Ukrainassa – Zymohirija (Зимогір’я) Ukrainassa
  • Gukovo (Гуково) Venäjällä – H’rustalnyi, entinen Krasni Lutš (Хрустальний, Красний Луч) Ukrainassa – Debaltseve (Дебальцеве) Ukrainassa
  • Matvejev Kurgan (Матвеев Курган) – Ilovaisk (Іловайськ) Ukrainassa – Makijivka (Макіївка) Ukrainassa.

Noiden reittien molempiin päihin Venäjä on perustanut melko suuria logistiikkakeskuksia polttoaineen, ammusten, sotatarvikkeiden ja muiden sodassa tarvittavien resurssien varastointiin. Sotavoimatäydennykset tapahtuvat siis junilla.

Venäjän Valuiki-Kupjansk-Svatove-junaratahuoltoreitti on esitetty keltaisella värillä, ympyrät ovat reitin nimettyjä kaupunkeja. Patronovka-Luhansk-Zymohirija-reitti on esitetty punaisella. Gukovo-H’rustalnyi-Debaltseve-reitti on esitetty sinisellä. Matvejev Kurgan-Ilovaisk-Makijivka-reitti on esitetty vihreällä. Kartan pohjavärit ja etenkin ruskeat ja vaaleanpunaiset alueet eivät kuvaa Venäjän hallussa olevia alueita. Nuo em. junaratayhteydet menevät hyvin lähelle eturintamaa. Venäjä työntää tällä hetkellä aseistusta eturintamalle punaisella, sinisellä ja vihreällä reitillä, jotka Ukrainan pitäisi kyetä tuhoamaan pitkäkantoisella aseistuksella. Kuva: oma tuotos yleiselle junaratakarttapohjalle.

Venäjän huolto perustuu siis rautateihin. Tuossa ei ole mitään uutta. On aina perustunut. Ukrainan osalta niin on perustunut jo vuodesta 2014.

Venäjällä on ollut vaikeuksia ylläpitää logistiikkaa jo vain noin sadan kilometrin syvyisillä valloitusalueillaan, koska se pitää autokalustostaan yli puolta reservissä vakituisilla paikoillaan joko jo tapahtuneiden suurten kalustomenetysten vuoksi ja/tai suuren kalustomenetysuhkan vuoksi. Venäjä ei kyennyt ainakaan sodan alkuvaiheessa suojaamaan huollon autokalustoa ukrainalaisiskuilta.

Rautatiet eivät kuitenkaan ulotu joka paikkaan pitkällä rintamalla. Tuo on Ukrainan huomioitava jo nyt sodan tässä vaiheessa, vaikka Venäjän valtaamien alueiden takaisinvaltaus ei vielä ole ajankohtaista.

Ukraina on siis iskettävä pitkän kantaman aseistuksella tuohon rautatieverkkoon ja sen solmukohtiin sekä logistiikan pääteasemavarastoihin.

****

1295-я Центральная база хранения бронетанковой техники.

Suomeksi:

1295. panssaroitujen ajoneuvojen keskusvarasto.

Kyse on Venäjän Arsenevin kaupungissa (Арсеньев) Primorskyn piirikunnassa (Приморский край) Uralin takana olevasta panssaroitujen ajoneuvojen varastointikeskuksesta. Siis yhdestä keskuksesta, joka liittyy em. kymmenien tuhansien panssarivaunujen legendaan Uralin takana. Tuon keskusvaraston koordinaatit ovat 44°07’37.3″N 133°16’52.3″E.

Kun puhuin aikaisemmin Google Mapsin paremmasta resoluutiosta, nyt tuosta 1295. panssaroitujen ajoneuvojen varastointikeskuksesta saa parempia kuvia em. 44°07’37.3″N 133°16’52.3″E -karttapisteestä

1295. panssaroitujen ajoneuvojen varastointikeskus ja sen panssarivaunuja. Varastointikeskus on valtava. Kuvan oikeassa alareunassa olevat tankit ovat täyttä romua. Määrän voi lukea satelliittikuvasta. Kuva: Google Maps/Google Earth.
Uutta ja vanhaa panssarikalustoa sekaisin 1295. panssaroitujen ajoneuvojen keskusvarastossa. Panssarivaunuja ja panssaroituja kuljetusajoneuvoja. Keskuksessa on monia satoja runkoja, mutta vain noin sata toimivaa panssarivaunua kuvien perusteella. Lopuissa ei ole esimerkiksi tornia tai ovat muutoin rikkoutuneita. Kuva: Google Maps/Google Earth.

Tuon Arsenevissa sijaitsevan keskuksen muodostumisen juuret juontavat toisen maailmansodan jälkeiseen aikaan 1940-luvulle, jolloin Neuvostoliitolla oli sodan jäljiltä tuhoton määrä panssarivaunuja jonnekin varastoitavaksi. Neuvostoliiton puolustusministeriön päätöksellä 12.4.1946 panssarivaunureservien 1295. keskusvarasto muodostettiin 3. panssariprikaatin kokoonpanosta Sormovoon (Сормово) Nižni Novgorodin alueella (Нижегородская область). Nykyiselle paikalleen Kiinan rajan tuntumaan varastointikeskus siirtyi jo vuonna 1949.

1295. panssaroitujen ajoneuvojen keskusvaraston panssarivaunuista pidetään huolta niissä kuvissa, joita päästetään julkisuuteen. Satelliittikuvat kertovat muuta. Ilman asianmukaista suojausta vaunut ovat nopeasti käyttökelvottomia sotatoimiin. Kuva: 1295. panssaroitujen ajoneuvojen varastointikeskuksen VK-sivusto.

Yllä oleva kuva ja muut vastaavat 1295. panssaroitujen ajoneuvojen keskusvarastoa esittelevät kuvat löytyvät täältä.

Vastaava toistuu esimerkiksi Ulan-Udessa (Улан-Удэ) Burjatian tasavallassa (Республика Бурятия) niin ikään lähellä Kiinan rajaa. Tuon varastointikeskuksen koordinaatit ovat 51°53’19.8″N 107°31’23.6″E. Kyse on 227. tukikohdasta sotatarvikkeiden varastointia ja korjausta varten (227-я база хранения и ремонта военной техники).

Satelliittikuva 227. tukikohdasta sotatarvikkeiden varastointia ja korjausta varten. Panssarivaunuja varastokentällä riittää, mutta niiden kunnon perusteella tukikohta on pikemminkin metalliromuvarasto kuin asevarasto. Kuva: Google Maps/Google Earth.
Venäjäismediassa 227. tukikohta sotatarvikkeiden varastointia ja korjausta varten kuvataan siistinä tukikohtana, jossa panssarivaunuista pidetään huolta. Satelliittikuvat kertovat muuta. Kuva: vapaa lähde (Burjatian tasavallan virallinen portaali, Официальном портале Республики Бурятия).

Suunnilleen samaa löytyy myös Atšinskista (Ачинськ) Krasnojarskin piirikunnassa (Красноярский край). Koordinaatit ovat 56°13’32.0″N 90°31’01.0″E.

Panssarikalustoa Atšinskista, josta osa käyttökelvotonta. Kasvillisuus on vallannut osan vaunuja. Kuva: Google Maps/Google Earth.

Ja esimerkiksi Kamrašagasta (Камарчага). Koordinaatit ovat 55°49’38.0″N 93°41’28.0″E (7 филиал 3803 КБМТО, в/ч 96137-7). КБМТО (комплексная база материально-технического обеспечения) on kattava logistiikkatukikohta (KBMTO).

Noita Venäjällä riittää. Ohessa oli vain muutama esimerkki. Siis panssarivaunujen säilytyspaikkoja, joissa suurikin osa kalustosta näyttäisi olevan epäkuranttia. Reservipanssarivaunujen keskusvarastot (Центральная база резерва танков, ЦБРТ) ovat niitä, joista vastaavia kuvia löytyy eniten. Venäjällä annetaan mieluummin raudan ruostua luontoon kuin että se otettaisiin uusiokäyttöön.

Luetteloa Venäjän panssarivaunuihin liittyen kirjoituksen lopussa erillisenä tieto-osiona.

****

Сухопутные войска Российской Федерации –  1100 Т-72Б и Т-72БА, 800 Т-72Б3, и 7000 Т-72, Т-72А и Т-72Б на хранении, по состоянию на 2017 год.

Vapaasti suomennettuna:

Venäjän federaation maajoukot – vuonna 2017 varastossa 1 100 [kpl] T-72B- ja T-72BA-panssarivaunua, 800 [kpl] T-72B3-panssarivaunua ja 7 000 [kpl] T-72, T-72A- ja T-72B-panssarivaunua.

Oheiset lukumäärät toistuvat venäläisessä mediassa, sosiaalisessa mediassa ja kaikessa sotilasviranomaistekstejä lukuun ottamatta. Esimerkiksi T-72-tyypin panssarivaunuja (Т-72 «УРАЛ» (объект 172М)) Venäjällä muka olisi noin 7 000 kappaletta. Venäjän maavoimilla olisi muka 7 000 vaunua varastossa.

Venäjän laivaston rannikkojoukoilla (Береговые войска ВМФ, БВ ВМФ) olisi muka lisäksi 50 kappaletta T-72B-panssarivaunuja ja 200 kappaletta T-72B3-panssarivaunuja.

Sotakaluston määrän suhteen Venäjällä eletään paljon vuosikymmeniä vanhoissa uskomuksissa. Sotilasviranomaisteksteissä olevat luvut eivät kuitenkaan pidä noita määräuskomuksia yllä, mutta kukapa niitä kovinkaan tarkasti lukee. Venäjän todelliset panssarivaunumäärät eivät vastaa oletuksia niin Venäjällä kuin ei myöskään lännessä. Määrä on paljon luultua pienempi.

Venäläisessä sotilasviranomaistoiminnassa toki yksi huomioon otettava asia on korruptio. Mitä enemmän panssarivaunuja on kirjoissa ja kansissa, sitä enemmän se tuonee rahaa ainakin varastoinnista vastaaville sotilasyksiköille.

T-72 on vanha Neuvostoliiton aikainen panssarivaunu 1970-luvulta. Tuttu vaunu Suomellekin, mutta meillä kaikki on jo vanhentuneena romutettu ajat sitten 2000-luvun loppupuolella. Muistaakseni Suomella oli 70 vaunua.

T-72 on vanhin T-62- ja T64-panssarivaunujen jälkeen. Neuvostoliiton ja Venäjän panssarivaununimeämisessä T tarkoittaa tankkia (танк) ja ensimmäinen numeerinen luku pääsääntöisesti sitä vuosikymmentä, milloin tankki on suunniteltu ja otettu käyttöön. T-80-sarjan tankit otettiin käyttöön jo 1970-luvun puolella.

Myös T-72-perheen tankit ovat nyt toivottoman vanhentuneita. Vanhentuneita pitkälti myös modernisointiversioiden osalta.

****

Neuvostoliitossa T-72 luotiin yksinkertaisemmaksi ja halvemmaksi korvaamaan kallis ja monimutkainen T-64-panssarivaunu (Т-64 «Объект 432»).

Venäläisillä oli vielä 1970-luvun alkupuolella 30 vuotta Toisen maailmansodan jälkeen mielissä vahvana muistot, kuinka sodassa massiiviset, yksinkertaiset ja vaatimattomat T-34-panssarivaunut (Т-34) voittivat Hitlerin kalliit ja monimutkaiset Panther- (Panzerkampfwagen V Panther) ja Tiger-panssarivaunut (Panzerkampfwagen VI Tiger).

Määrä korvasi laadun hyvin laajoilla taistelukentillä. Ei auta, vaikka olisi kuinka hyvä panssarivaunu, jos niitä ei riitä joka paikkaan tuhottoman laajalla sotarintamalla. Tuossa venäläiset olivat oikeassa.

T-72-panssarivaunussa on merkittävä puute, joka on saanut alkunsa jo suunnitteluinsinöörien piirustuspöydillä. Tuo puute näkyy Ukrainassa räjähtelevinä ja ilmassa lentävinä torneina. T-72:ssa ammukset ovat miehistön alla eikä tornin takaosassa kuten länsimaisissa panssareissa yleensä. Lännessä lentävät tornit huomattiin jo Irakin sodan aikaan vuonna 1991, kun Saddam Husseinin T-72-panssarivaunujen tornit lentelivät vastaavasti.

Venäläisissä panssarivaunuissa käytetään paljon miehistön alla rungon ja tornin välissä olevaa ammusten automaattilataajaa (autoloader, автомат заряжания). Ammusten räjähdys antaa tornille kyytiä ja tappaa vaunun miehistön varmuudella. Tässä tapauksessa tankin sisäisessä räjähdyspaineessa tornin liitos runkoon on se heikoin kohta.

Ongelma ei ole vain ammuksen tai taistelukärjen räjähdyspanoksesta, vaan Venäjän käyttämästä ammuksen ponneaineesta. Materiaali syttyy ennenaikaisesti aiheuttaen rajua energian vapautumista, joka tunnetaan englanninkielisenä terminä cook-off. Suomeksi ehkä keittämisenä. Vaikka tämä muutaman sekunnin kestävä eräänlainen räjähdys (deflagration), joka ei ole oikeastaan räjähdys (detonation) vaan aineen kuumentamisesta ja palamisesta nopeasti (synnyttäen painekaasuja), tuottaa riittävän voimakkaan ylipaineineen tornin irrottamiseksi saaden tornin katapulttimaiseen lentoon.

Korkea lämpötila siinä osassa vaunua, jossa ammuksia säilytetään, voi olla T-72-panssarivaunussa erittäin tuhoisa. Lämpötilan nousu kriittiseksi voi johtua jo tulipalosta vaunun ulkopuolella. Itse automaattilataajaa ei ole sinänsä ongelma, vaan sen sijainti.

T-80 on toinen venäläinen panssarivaunu, jota Venäjä on nyt käyttänyt Ukrainassa ja joka on varustettu samankaltaisella ammusten latausjärjestelmällä. T-80 peri T-64:n automaattilataajan, mutta T-72 ei perinyt. Kun T-72-panssarivaunun runko on hieman kapeampi, T-64-pansarivaunun parempi automaattilataaja ei mahtunut T-72-panssarivaunuun, joten T-72:n suunniteltiin uusi automaattilataaja. Tuossa työssä venäläisinsinöörit epäonnistuivat. T-80 onkin pärjännyt paremmin Ukrainassa kuin T-72.

T-72-panssarivaunujen seuraaja on T-90-sarja, joka otetiin käyttöön vuonna 1992. Vaikka ammusten latausjärjestelmä on T-90-sarjan panssarivaunuissa samanlainen kuin T-72:ssa, panssarivaunu päivitettiin huomioiden T-72:n ongelmat ja se on turvallisempi. Myös uusimmat ammukset ovat kehittyneempiä estämään katastrofaalisia räjähdyksiä.

Ammuksia ei pitäisi koskaan varastoida panssarivaunussa samaan tilaan, jossa miehistö sijaitsee. Länsitankeissa ammukset ovat yleensä tornin takaosassa erillään.

T-72-panssarivaunun miehistö käytännössä istuu automaattilataajaan ammuksien päällä. Kuva: vapaa lähde (kuvakaappaukset vanhasta neuvostoliittoaikaisen panssarivaunukirjallisuuden kuvituksesta).
T-72-panssarivaunun sisäisen räjähdyksen voimasta lentänyt torni Ukrainan taistelukentillä. Kuva: vapaa lähde (Ukrainan asevoimien pääesikunta, Генеральний штаб ЗСУ).

****

Mikä on Venäjän panssarivaunujen todellinen lukumäärä? Siis käyttökuntoisten ja operatiiviseen toimintaan kykenevien vaunujen lukumäärä?

Määrä ei ole erityisen korkea. Meidän lännessä kuvittelemat kymmenien tuhansien vaunujen venäläisistä panssariarmeijoista ovat utopiaa. Venäjän reagointi Ukrainaa vastana käymässään sodassa kertoo osaltaan vähäisestä panssarivaunukalustosta.

Venäjä ilmoitti jo vuonna 2009, että panssarivaunujen lukumäärää Venäjällä vähennetään 2 000 yksikköön.

Venäjän todellisesti toimivien panssarivaunujen määräksi arvioitiin vuosikymmenen vaihteessa pari vuotta sitten 2 685 panssarivaunua. Uusia ja/tai modernisoituja panssarivaunuja on yhteensä noin 1 200 kappaletta, mikä vastaisi siis noin 45 prosenttia kokonaismäärästä. Uusiksi ja modernisoiduiksi panssarivaunuiksi katsotaan vuoden 2000 jälkeen rakennetut tai modernisoidut panssarivaunut. Lisää asiasta tämän blogikirjoituksen lopun tieto-osiossa.

Venäjä tarkastelee ja suunnittelee panssarivaunukalustoaan kymmenvuotisjaksoissa.

Viime vuosikymmenen aikana Venäjä on perustanut 39 uutta panssaripataljoonaa, joista 32 on sijoitettu länteen ja etelään. Nuo pataljoonat on kirjattu kirjoituksen lopussa erilliseen tieto-osioon. Panssarivaunujen kokonaismäärä on lähes kaksinkertaistettu, mutta toimivien vaunujen määrä on kaukana Neuvostoliiton ajoista ja Naton käytössä olevien panssarivaunujen lukumääristä. Uusimmat vaunut sijoitetaan aina Läntiseen sotilaspiiriin.

Johtopäätös: Venäjä ei ole mitoittanut panssariarmeijaansa Naton varalta vaan pelkästään siihen, mitä se tarvitsee Natoon kuulumattomien naapurimaittensa varalta.

Nyt mitataan, onko Venäjän panssarivaunukalusto riittävä edes Ukrainan tapauksessa.

Viitteet ovat vahvat, ettei ole.

Kylmä tosiasia venäläisille nyt on, että Venäjän on käyttänyt pääosan T-64-, T-72-, T-80- ja T-90-sarjojen panssarivaunujen olemassa olevista reserveistä, mitä se suurvaltana ylipäätään voi käyttää Ukrainassa. Reservejä ei voida käyttää sillä tahdilla loppuun, millä Ukraina on kyennyt tankkeja tuhoamaan ennen Venäjän siirtymistä tykistösodankäyntivaiheeseen.

****

Kaikki varteenotettavat julkaisut niin Venäjällä kuin myös Venäjän ulkopuolella arvioivat Venäjän todelliseksi panssarivaunumääräksi noin 3 000 vaunua ±500 vaunua.

Ukrainalainen Defense Express -sotilasjulkaisu on arvioinut Venäjän panssarivaunulukumääräksi 3 300 vaunua. 2 420 kappaletta T-72-panssarivaunuja, 550 kappaletta T-80-panssarivaunuja sekä 360 kappaletta T-90-panssarivaunuja (Defense Express 1.6.2022).

Venäjällä on siis runsaammin vanhempaa kalustoa Neuvostoliiton ajoilta, jolloin Neuvostoliitolla olikin erittäin suuri panssariarmeija. Venäjän panssarivaunukyvykkyys perustuu edelleen aika pitkälti tuohon kylmän sodan aikaiseen vanhentuneeseen vaunukantaan.

Yhdysvaltalaisen Rand Corporationin ja IISS:n mukaan sodan alussa Venäjällä oli yhteensä noin 2 700 panssarivaunua (Assessing the Conventional Force Imbalance in Europe, Rand Corporation). Randin lukumäärät perustuvat IISS-aineistoon (International Institute for Strategic Studies, IISS).

IISS:n Military Balance -julkaisu puolestaan arvioi vuosikirjassaan sivuilla 194 ja 198 vuonna 2018 (The Military Balance 2018), että Venäjän asevoimien rannikko- ja maajoukot oli aseistettu 3 030 panssarivaunulla, ja varastoissa olisi 10 200 panssarivaunua.

Mitä nuo varastot ovat ja missä kunnossa panssarivaunut varastoissa nyt ovat, siitä liitin merkintöjä jo aikaisemmin tässä kirjotuksessa ja lisää jäljempänä. Näkemykseni on, että toimivaa 10 200 panssarivaunun lisävarastoa Venäjältä ei löydy.

Aikaisemmin tässä kirjotuksessa esitetyn aineiston perusteella varastoidut panssarivaunut eivät ole mitenkään hyvässä kunnossa eivätkä sodan käyttöön otettavassa kuonossa. Panssarivaunu ei säily pitkään taistelukuntoisena sään armoilla pelkän taivaan alla. Huputus on vähintä, mitä vaunuilla tulee olla. Vaunut ovat tuhoutuneet Venäjällä väärässä säilytyksessä.

****

Ukraina kertoo reaaliaikaisesti päivittyvillä sivuillaan (Урядовий портал), että ajankohtana 4.6.2022 se on tuhonnut 1376 venäläistä panssarivaunua.

Tuhottujen panssarivaunujen lukumäärää seuraa myös mm. Oryx-sivusto. Kyseiselle sivustolle oli 5.6.2022 kirjattu 761 panssarivaunun hävitys.

Eri varteenotettavissa tahoissa arviot vaihtelevat, mutta tuhottujen panssarivaunujen määrä on joka tapauksessa jo toisella tuhannella. Ukraina on siis tuhonnut jo vähintään kolmanneksen tai ehkäpä peräti lähes puolet Venäjän käyttökuntoisesta panssarivaunukalustosta, jonka voidaan arvioida olleen 2 700-3 300 vaunun haarukassa sodan alkaessa.

Venäjä on valmistanut viime vuosina noin 250 panssarivaunua vuodessa. Ukraina on tuhonnut muutamassa kuukaudessa siis vähintään yli neljän vuoden tuotannon.

Venäjä on nyt vaihtanut sotataktiikkaansa Itä-Ukrainassa panssarivaunuista tykistöön. Onko taktiikkamuutokseen osaltaan vaikuttanut panssarivaunukaluston hupeneminen vai se, että on huomattu panssarivaunujen käyttö sodan alkuvaiheen tapaan tehottomaksi? Kumpi on ollut Venäjälle määräävä lähtökohta?

Myös muissa aselajeissa ja -järjestelmissä Venäjä tukeutuu vanhaan Neuvostoliiton aikaiseen kalustoon. Esimerkiksi BM-21 Grad -raketinheitinjärjestelmä (БМ -21, РСЗО 9К51 «Град»).

****

Puolustusministeri Anatoli Serdjukov (Анатолий Эдуардович Сердюков) allekirjoitti vuonna 2011 ukaasin vanhentuneiden T-62-panssarivaunujen poistamisesta. Käytetty venäläistermi oli непрофильных образцов военной техники, suomeksi ehkä ei tärkeä sotakalusto, jolle ei enää ollut virkaa ja joka oli syytä poistaa. Jäljelle jäisivät T-72/90- ja T-80-panssarivaunut, jotka myös puolustusministeriö aikoo päivittää T-90-muunnospanssarivaunuiksi.

T-62-panssarivanujen panssarivaunukanuuna (У-5ТС «Молот», 2А20) on 115 mm:n kaliiberilla, kun muissa Venäjän passarivaunuissa kaliiberi on 125 mm. T-62-panssarivanuilla olisi pitänyt siis olla erilaiset ammukset.

T-62-panssarivanujen 2A20-kanuunat alkoivat vanhentua jo 1990-luvun puolivälissä. Tuoreimmat oli valmistettu jo 1980-luvulla ja nyt lähes kaikki niistä oli jo 2010-luvulla hävitetty ja uusien tuotanto on lopetettu.

On todennäköistä, kuten jo vuonna 2013 venäläiset sotilasvirkamiehet viestittivät, että myös 115 mm:n kaliiberin ammukset ovat vähissä. 115 mm:n kaliiberin ammusten nykytuotannosta ei ole julkista tilastoa.

Vuodesta 2013 Venäjän tarkoitus oli hävittää T-62-panssarit ja kaluston vielä 900 jäljellä olevaa kappaletta (Изестия 2.1.2013). Varastoja oli tarkoitus vapauttaa uusille panssarivaunuille. Spetsremont (ОАО «Спецремонт») sai tehtäväkseen vaunujen ”hoitamisen” (venäläinen termi разделка), mutta tehtävää ei suoritettukaan ainakaan täydessä laajuudessa todennäköisemmin vuoden 2014 tapahtumien vuoksi.

Luokittelen Spetsremontin epämääräiseksi yritykseksi ja koko hävitysoperaatio vaikutti mielestäni korruptoituneelta rahat pois -projektilta. Hävitys olisi ollut vain paperilla tapahtuva? Spetsremont taitaa olla jo entinen yritys.

****

Tässä kirjoituksessa oli aikaisemmin kirjaus tukikohdasta sotatarvikkeiden varastointia ja korjausta varten, joka sijaitsee Ulan-Udessa Burjatian tasavallassa. Mm. tuossa tukikohdassa Venäjä säilyttää T-62-panssarivaunuja. Tukikohta on siis 227. tukikohta sotatarvikkeiden varastointia ja korjausta varten.

Kreml testasi T-62M-panssarivaunujen mobilisaatiota vuonna 2018 logistiikkayksiköiden erikoisharjoituksissa. Kyse oli Vostok-2018-sotajarjoituksen (Восток-2018) varjossa tapahtuneesta valmistelusta heinä-elokuussa 2018, jolloin Venäjä järjesti yhteensä 16 erikoisharjoitusta tuleviin Vostok-2018-harjoituksiin liittyen.

Venäjä nosti mobilisaatioharjoitukseen kuitenkin vain muutaman tusinan vanhentuneita panssarivaunuja, jotka sitten lopuksi heitettiin Venäjää tukeville militanteille joko Donbassissa tai Syyriassa. Tuolla mobilisaatioharjoitusoperaatiolla ei ollut oikein mitään järkevää sotilaallista mittakaavaa.

Vostok-harjoitusten aktiivinen vaihe järjestettiin 11.-17. syyskuuta 2018.

Burjatian panssarivaunut siirrettiin lähelle Ukrainan rajoja 37 vuoden jälkeen vuodelta 1981 Vostok-2018-sotaharjoituksien varjossa. Panssarivaunut otettiin esille siis 37 varastointivuoden jälkeen. T-62M-panssarivaunujen suhteen Venäjä oli suunnitellut kaiken ennalta jokaista yksityiskohtaa myöten Burjatiasta lähtien.

Epäilin aikanaan jo vuonna 2018 noiden joukkokeskitysten vuoksi, että Venäjän aloittaa laajamittaisen sodan Ukrainaa vastaan syksyllä. Vastaava epäilin vuonna 2021, mutta Yhdysvaltojen toiminnan vuoksi Venäjä siirsi sodan alkua. Olen kirjoittanut noista aikaisemmissa blogeissa. Vuonna 2022 oli Kiinan talviolympialaiset 4.-20. helmikuuta, vuonna 2018 jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut Venäjällä 14.6.-15.7.

Venäjän laaja sota Ukrainaa vastaan on ollut vahva pelko monelle jo vuosien ajan. Minulle vuodesta 2018.

Hieman kummastelen Venäjän T-62-pannasarivaunuihin liittyvää politiikkaa myös muutoin. Vanhentuneisuudestaan ​​huolimatta T-62-vaunuja käytettiin suuressa määrin jo Venäjän hyökkäyksessä Tšetšeniaan ja Georgiaan sekä sotatoimissa Syyriassa. Uudistamattomina jo tuolloin ne olivat vanhentuneita, mutta vielä varmaankin vastustajan sotilaskyvykkyyteen nähden sopivia.

Mikä kumma Venäjällä on niiden perään? Ei taida olla resursseja ja jostain pitäisi löytää panssarivaunuja vaikkapa sitten laatikkojen pohjia pyyhkimällä.

****

Ukrainaan nähden vielä vuonna 2018 Krimin varastotukikohdan panssarivaunut osallistuivat Venäjän säännöllisiin harjoituksiin. Krimillä kyse on ja oli 943. mobilisoinnin käyttöönoton tukikeskuksesta (943-й центр обеспечения мобилизационного развертывания), jonne Venäjä suhmuroi vanhaa panssarivaunukalustoaan, joka nyt on pitkälti Ukrainan puolella Hersonin alueella (Херсонська область).

Tuosta olen vetänyt edellisessä luvussa kerrotun johtopäätöksen, että Ukrainan hyökkäystä valmisteltiin useita vuosia ja vanhoja sotavehkeitä siirrettiin Krimille varastointipaikkojen luomiseksi tulevaa sodankäymistä varten. Venäjä ajatteli, että Ukraina olisi vallattavissa kakkosluokan kalustolla. Näkemykseni siis on, että Venäjä teki sotapäätöksen jo vuonna 2018.

Syyskuun alussa 2018 pitkäaikaisvarastoista poistettuja panssarivaunuja havaittiin lähellä Ukrainan Donetskin ja Luhanskin rajaa Venäjän puolella. Hetkeä aikaisemmin T-62-panssarivaunuja sisältäviä junia kuvattiin Tšitassa (Чита). 10 päivää aiemmin venäläiset lastasivat tällaisia ​​panssarivaunuja junaan Burjatiassa.

Venäjältä menee siis noin puolitoista viikkoa siirtää panssarikalustoaan Uralin takaa Eurooppaan. Ural on ollut tavallaan yksi ratkaiseva raja, koska sen länsipuolella on Pariisissa 19. marraskuuta 1990 allekirjoitettu TAE-sopimus eli sopimus tavanomaisista asevoimista Euroopassa (Treaty on Conventional Armed Forces in Europe CFE), johon liittyivät myös panssarivaunumäärät.

T-62-panssarivaunuilla varustettuja junia nähtiin ensin Volgogradin alueella (Волгоградская область) Venäjällä lähellä Rostovin alueen (Ростовская область) rajaa ja sitten Rostovin alueella lähellä Ukrainaan kuuluvien Donetskin ja Luhanskin alueiden rajaa. Panssareilla lastattuja junia nähtiin myös Kamensk-Šahtinskissa (Каменск-Шахтинский) syyskuun ensimmäisenä päivänä.

Video T-62-panssarivaunuilla lastatusta junasta Kamensk-Šahtinskissa kohti Ukrainaa: YouTube 1.9.2018.

Jo heinä-elokuussa 2018 ilmestyi sosiaaliseen mediaan tietoa, että ainakin yksi Venäjän asevoimien sotatarvikkeiden varastointitukikohdista Venäjän itäosassa Uralin takana alkoi avata T-62M-panssarivaunujen varastoja. Vielä tuolloin ei ollut tiedossa, että vaunut olisivat em. Burjatiasta.

****

Presidentti Putin ilmoitti 14. heinäkuuta 2007 päätöksestään keskeyttää Venäjän osallistuminen TAE-sopimukseen. Sitoutumis- ja ratifiointiprosessit TAE:ssa ovat olleet heiveröisiä koko ajan, eikä sopimuksella ole enää tulevaisuutta, vaikka sopimuksen pohjalta aseita onkin runsaasti tuhottu ja Venäjä on myös siirtänyt aseistusta sopimuksen pohjalta Uralin taakse.

Tuo TAE-sopimus on monimutkainen asiakirja sisältäen monia erilaisia ​​oikeudellisia sitoumuksia. Jos TAE-kiinnostaa enemmän, esim. CFE: Will It Remain a Cornerstone of European Security? 9/2007 -kirjoitus antaa hyvää peruspohjaa.

TAE-sopimuksen vyöhykkeiden järjestelmä (treaty flank regions). Sopimuksen itäinen raja on Ural-vuoristo Kaspianmereltä pohjoiseen. Sopimuksen kuuluu viisi asejärjestelmäkokonaisuutta (TLE, treaty-limited equipment), joista yksi on panssarivaunut. Aikanaan TAE-sopimukseen liittyvät ongelmat vyöhykkeissä kuvastavat osaltaan Venäjän tämän päivän toimia Ukrainassa. Suurimmat rajoitukset punaisella  alueella, violetilla ei rajoituksia. Kuva: vapaa lähde.
Ohessa on esitetty TAE-sopimuksen vuoden 1999 mukautuksella (Adapted Treaty) sivustavyöhykkeet (flank zones) ja alueet, jotka on siirretty sivustavyöhykkeeltä (area removed from flanks). Katsokaapa vyöhykkeitä ja niiden muutoksia Ukrainassa sekä Ukrainan ympäristössä ja verratkaa tämän päivän sotakarttoihin, siis mitä Venäjä hallitsee Ukrainassa Mustanmeren rannalla ja mitä ei hallitse. Kuva: vapaa lähde (Iso-Britannian parlamentti, UK Parliament).

Yllä oleva kuva löytyy Joint Memorandum submitted by the Ministry of Defence and the Foreign and Commonwealth Office (UK Parliament) -osoitteesta. Jos tuon asiakirjan jaksaa lukea ajatuksella vaikkupa avainsanoilla Venäjä (Russia), Georgia (Georgia), Moldova (Moldova) ja Transnistria (Transdniestr), saa ehkä tietotaustaa tämänkin päivän tilanteenanalysointiin. Monilla asioilla on pitkät taustat. Kyse Ukrainassakin on mielestäni aika pitkälti sotavoimista, vaikka Venäjä yrittää verhoilla asian muuksi.

****

Käyttökuntoisten T-62-panssarivaunujen reservi Venäjällä on siis korkeintaan 900 vaunua, mutta todellisuudessa tällä hetkellä paljon pienempi. Vaunuja on jo luovuttu Bašar al-Assadin joukoille Syyriaan Khalifa Haftarin joukoille Libyaan. Tosiasia kuitenkin on, että monia tuhansista venäläisistä varastoista ei ole löytynyt eikä löydy enää hyvin säilyneitä yksilöitä, joita olisi voitu modernisoida järkevästi todellisia tuloksia tai sotilaallisia päämääriä tuoden.

T-62-panssarivaunuja on uudistanut yritys nimeltä Uralvagonzavod, lyhenteenä UVZ (УралВагонЗавод, УВЗ). Uralvagonzavod-konserni on yksi suurimmista Venäjän aseteollisuuden konserneista.

Uralvagonzavod Venäjän sotilasteollisena kompleksina ei pysty kuitenkaan kompensoimaan Venäjän panssarivaunupulaa lyhyellä eikä edes keskipitkällä aikavälillä. Menneiden vuosien 250 vaunun vuosituotanto tulee olemaan jatkossa täyttä utopiaa.

Venäjällä on ollut, on tällä hetkellä ja tulee olemaan pahenevasti jatkuvia ongelmia panssarivaunutuotannon kanssa niin laadullisesti kuin määrällisesti. Tuon vuoksi Venäjä joutuu turvautumaan vanhaan Neuvostoliiton aikaiseen vaunukalustoon säilyttääkseen edes jonkin volyymin.

Uusin yritys T-14-panssarivaunu (Т-14 «Армата») on ollut Venäjälle yksi murheenkryyni. Koomisesti Yhdysvalloissa arvioitiin vain muutama päivä ennen sodan alkua, että Venäjä saisi ensimmäiset T14-panssarivaunut todelliseen sotimiskuntoon vuonna 2023 (19FortyFive 21.2.2022, Лента 22.2.2022).

Venäjä-pakotteet ja -boikotti ovat jo vaikuttaneet Venäjän ainoan panssarivaunuvalmistajan Uralvagonzavodin työhön ratkaisevasti. Siis todellakin sen ainoan venäläisen panssarivaunuvalmistajan.

Jo maaliskuussa Venäjän Uralvagonzavod ilmoitti irtisanovansa työntekijöitään. Työntekijöiden ammattiyhdistysedustaja totesi jo tuolloin suoraan, että Yhdysvaltojen ja Euroopan pakotteiden kohteena oleva yritys kamppailee komponenttipuutteessa, joista yksi oli patruunalaakerit. Patruunalaakereita on toimittanut Venäjälle etenkin Ruotsi – ruotsalainen SKF.

Перечень приоритетных и критических видов продукции, услуг и программного обеспечения с точки зрения импортозамещения и национальной безопасности”.

Vapaasti suomennettuna:

Luettelo tärkeimmistä ja kriittisistä tuotteista, palveluista ja ohjelmistoista tuonnin korvaamisen ja kansallisen turvallisuuden kannalta”.

Верное Решение -linkissä olevaan Excel-tiedostoon Venäjän on koonnut länsimaisia yrityksiä, joista Venäjällä on eriasteisia riippuvuuksia ja joista se pyrkii eroon. Venäjä on nyt pakotettu pyrkimään eroon pakotteiden vuoksi. Kyse tuontikorvaussuunnitelmista.

Tuossa Excel-tiedostossa on yhteensä 722 riviä länsimaisia yrityksiä. Ruotsista mm. SKF on tällainen yritys kahdella merkinnällä. Laakerit ovat tärkeitä myös sodankäynnissä, kuten SKF:n laakerit olivat tärkeitä myös Hitlerille. Tuo em. asiakirja on hyvä edelleen pakotteita suunnitteleville.

****

Modernisoitavissa parhaiten olevista T-62M-panssarivaunuista vaunut on modernisoitu Uralvagonzavodin 103. panssarikorjaustehtaassa (103 Бронетанковый ремонтный завод, АО «103 БТРЗ»), joka sijaitsee Atamanovkassa (Атамановка) Taka-Baikalian piirikunnassa (Забайкальский край).

Modernisointiprosessi kesti venäläiselläkin mittakaavalla melko pitkään (ВПК 2.9.2021). Mitään T-62-panssarivaunun perusongelmaa Venäjä ei ole kyennyt peruskorjauksella poistamaan. Vaunut ovat edelleen ilman tornin ja rungon lisäpanssarisuojaa. 115 mm:n kanuuna ei ole enää kovinkaan tehokas nykyaikaisempia tankkeja vastaan. T-62 on helposti tuhottava kohde Ukrainan käytössä oleville panssarintorjuntaohjusjärjestelmille.

Muistutettakoon, että se oli ukrainalainen Harkovan A.A. Morozovin mukaan nimetty konetekniikan suunnittelutoimisto KMDB (Харьковское конструкторское бюро по машиностроению имени А.А. Морозова, ХКБМ), joka suunnitteli Afganistanin sodan aikaan T-62-panssarivaunun modernisoinnin T-62M-panssarivaunuksi (Модернизация танков Т-62). Em. sivuosoitteet ovat oikein, mutta pääsy on ollut ajoittain vaikeaa (sivustoa ei löydy).

Kaikesta uudistuksista huolimatta venäläiset kutsuvat T-62-sarjan vaunuja itsemurhapommittajaksi (смертники). Venäläiset tietävät itsekin, mihin modernisoitu vaunu on kykenevä ja mihin ei ole.

****

Venäjällä ei siis ole enää liialti panssarivaunukalustoa tuhlattavaksi Ukrainassa.

Toki on vielä paljonkin, muttei siihen nähden, miten Venäjä on sodan mitoittanut paikallisena konfliktina. Voiko suurvaltana itseään pitävä menettää vaikkapa puolet panssarikalustustaan paikallisena konfliktina pitämässään sodassa?

Tappioiden seurauksena Venäjä on nyt pakotettu vetämään jäljellä olevista varastoista T-62-panssarivaunuja. Lisäksi korjaus- ja saneerauslaitoksilla vaurioitunutta ja kunnostettua kalustoa käytetään täydentämään sotilaskaluston hävikkiä. Venäjä värvää tällä hetkellä reservistä pataljoonan taktisia ryhmiä, jotka olisi varustettu T-62-panssarivaunuilla. Tuo ei ole hyvä yhdistelmä. Siis taktisten ryhmien värväys verryttelemättömästä reservistä varustettuna T-62-panssarivaunulla.

Video, jossa Venäjä siirtää vanhoja T-62M ja T-62MV-panssarivaunuja Ukrainaan miehittämilleen alueille: YouTube 26.5.2022.

Sama video T-62-panssareiden matkasta junavaunuissa Ukrainaan löytyy myös Telegram-viestintäsovellutuksesta: Telegram 25.5.2022.

T-62M- ja T-62MV-panssarivaunuja sisältävä kuljetusjuna Rostovin alueella (Ростовская область) kohti Ukrainaa toukokuussa 2022. Lähde: kuvakaappaus YouTube-videolta.

Myös muuta panssarivaunukalustoa siirretään, kuten T-72-panssarivaunuja.

Panssarivaunuja kuljettava juna, jossa näyttäisi olevan ainakin T-72-tyypin panssarivaunu kuvan etuosassa. Kuva on Ukrainassa Zaporižžjan alueella (Запорізька область) sijaitsevasta Melitopolista (Мелітополь) päivämäärällä 30.5.2022. Venäjä pyrkii vakauttamaan sotakalustosiirroilla valtaamiaan alueita ja Ukrainalle olisi tärkeää pystyä eliminoimaan nuo rautatiereitit. Valkea rakennus kuvassa oikealla on Melitopolin rautatieasema. Lähde: kuvakaappaus YouTube-videolta.

****

Venäjällä ensisijainen pyrkimys näyttäsi olevan täydentää 8. kaartin armeijan (8-я гвардейская общевойсковая армия, 8 гв. ОА, в/ч 61877) 150. moottoroituun kivääridivisioonaan perustuva panssarirykmentti (150-я мотострелковая дивизия, в/ч 22179) näillä T-62-tankeilla. Panssarirykmentti toimii Venäjällä Rostovin alueella, mutta on käsitykseni mukaan nyt eteläisessä Ukrainassa Krimiin liittyen.

Venäjä antoi merkkejä käytössään olevien panssarivaunureservien käyttöönotosta jo sodan alkuvaiheessa maaliskuun lopulla. Jos silloin Venäjällä oli tiedossa sen panssarivaunuongelma – siis panssarivaunujen riittävyys huomioiden Ukrainan kyvykkyys panssarivaunutorjunnassa.

Tuon sotavaiheen länsi aseisti hyvin panssaritorjuntaohjuksilla, mutta vastaavasti nyt lännen apu on pahasti tökkinyt pitkän kantaman aseistuksen suhteen eikä Ukrainan asetarpeita ole kyetty täyttämään.

Kyse Venäjälle on nyt siis taistelukyvyn palauttamisesta. Kyse pitkään käyttämättömien varastojen avaamisesta on Venäjän taistelukyvyn palauttamisesta, mutta hieman epäilen sen kaikkivoipaisuutta.

Venäjä tietää T-62-pannsarivaunujensa nykyisen kyvykkyyden. T-62 ei ole kyvykäs eturintamaan eikä nykyisille panssarintorjuntaohjuksille. Venäjän ajatus ei olekaan käyttää ko. panssarivaunuja aktiivisina panssaroituina toimijina eturintamalla, vaan pysyvinä ampumapaikkoina alueella, jossa on jo kaivettu vaunuille kaponieereja. Kaponieereissa kyse on siis eräänlaisesta panssarivaunun vallihaudasta suojaamaan vaunua. Otetaan siis maaperä avuksi suojauksessa.

Azerbaidžanin ja Armenian välisessä sodassa nuo kaponieerit eivät kuitenkaan olleet minkälaisessa arvossa silloin, kun ilmapuolustus ei kyennyt suojaamaan Armeniaa Azerbaidžanin turkkilaisdrooneilta: YouTube Azerbaijan Bayraktar TB2 Drone Attack in Garabagh 22.9.2020.

Azerbaidžanin käytössä oleva turkkilainen Bayraktar TB2 -drooni tuhoamassa Azerbaidžanin ja Armenian välisessä sodassa armenialaista panssarivaunua, joka on sijoitettu kaponieeriin. Luku 23 on droonin etäisyys kohteesta metreissä. Lähde: kuvakaappaus YouTube-videolta.

Venäjä valmistelee nyt Ukrainaltaan valtaamilla alueilla syvällistä puolustusta. Paikallaan maakuopissa istuvat T-62:t kaukanakin rintamalinjasta ovat kuitenkin Ukrainan tuhottavissa helposti läntisen maailman pitemmän kantaman aseellisella tuella, johon liittyy myös tuhottavan kohteen paikannus. Tai sitten tuhoaminen tapahtuu taisteludrooneilla, mikäli Venäjän ilmatorjunta kyetään ohittamaan.

Panssarivaunut eivät siis kuitenkaan enää ratkaise tätä sotaa.

****

Loppupäätelmä:

Venäjän panssarivaunuarmeija perustuu kalustoon kylmänsodan aikaisesta Neuvostoliitosta, jota se ei ole modernisoinneilla kyennyt saamaan vastaamaan tämän päivän vaatimuksia. Venäjä panssarivaunuarmeija on perustunut Neuvostoliiton valtavaan panssarivaunumassaan jo 30 vuoden ajan. Tuo massa on vähitellen huvennut, kun aika tekee tehtäväänsä eli kuluttaa. Luojan kiitos, että TAE-sopimuksella saatiin myös tuota massaa eliminoitua.

Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen Venäjä ei ole onnistunut uusien panssarivaunumallien kehittelyssä ja tuotannossa niin, että sodankäyntikyvykkyys olisi täysin uudella kalustolla parantunut. Venäjän kyvykkyys rakentaa uusia panssarivainuja on hyvin rajoitettu. Kalusto perustuu todella vanhojen versioiden modernisointeihin, mutta noilla modernisoinneilla ei ole voitu poistaa vaunujen perusongelmia.

Venäjä ei toimittanut uusia panssarivaunuja joukoilleen vuosina 2011-2019. Vasta vuonna 2020 valmistettiin erä uusia T-90M-panssareita.

Venäjän panssarivoimien sotakyvykkäiden panssarivaunujen määrä on tällä hetkellä vähäinen ja määrää on edelleen pienentänyt valtavat menetykset Ukrainassa. Venäjällä ei ole tällä hetkellä kyvykkyyttä muodostaa panssarivaunuarmeijallaan todellista uhkaa Nato-maille eikä rajoitetusti edes niihin naapurimaihin, jotka eivät kuulu Natoon.

Tieto-osio, Venäjän panssarivaunujoukkojen sotilasyksiköt

Venäjän panssarivaunujoukkojen päärakenneyksikkö on panssarivaunupataljoona (танковый батальон). Pataljoona koostuu kolmesta panssarivaunukomppaniasta (танковая рота). Jokainen komppania koostuu kolmesta joukkueesta (взвод) ja jokaisessa joukkueessa on kolme panssarivaunua. Näin ollen komppanialla on kymmenen panssarivaunua (mukaan lukien komppanian komentajan panssarivaunu) ja pataljoonalla 31 panssarivaunua (mukaan lukien pataljoonan komentajan panssarivaunu). Pataljoonan päällä voi olla vielä panssarivaunurykmentti (танковый полк), jossa on yleensä Venäjällä vähintään kolme panssarivaunupataljoonaa.

Vuonna 2021 Venäjä on nostanut joidenkin pataljoonien vaunulukumäärää neljään panssarivaunuun, jolloin komppanialla on 13 panssarivaunua ja pataljoonalla 40 panssarivaunua komentajienien panssarivaunut huomioiden. Mielenkiintoista on, liittyykö tuo vaunumääräkasvatus Venäjän sotatoimiin Ukrainassa, mutta siitä minulla ei ole tietoa.

2010-luvulla Venäjä on muodostanut 39 uutta panssarivaunupataljoonaa, joista 32 on sijoitettu länteen ja etelään – siis Läntiseen ja Eteläiseen sotilaspiiriin. Panssarivaunujen kokonaismäärä on lähes kaksinkertaistettu. Uusien yksiköiden varustaminen panssarivaunuteollisuuden toimitusten ja tavanomaisten sotilaspiirien välisten panssarivaunusiirtojen lisäksi Venäjällä oli tarvetta siirtää uutta kalustoa Keskisen ja Itäisen sotilaspiiriin sotilasyksiköistä. Siirtoja tapahtui Ukrainan ympäristöön. Tämä selittää myös tilastot ensiksi T-80BV-panssarivaunujen suurista poistoista ja poistoja seuranneella palautuksella takaisin varastoihin muutamassa vuodessa. Tuo voi näkyä jäljempänä olevissa tilastoissa myös ikään kuin sotilasyksikön palaamisena vanhempaan vaunukantaan.

Venäjän panssarivaunuteollisuus – siis käytännössä Uralvagonzavod, lyhenteenä UVZ (УралВагонЗавод, УВЗ) – on kiihdyttänyt vanhojen panssarivaunujen modernisointia. Kun vuosina 1998-2010 noin 150 kappaletta T-72B- ja T-80U-panssarivaunuja päivitettiin T-72BA- ja T-80UE-1-vaunuiksi, vuosina 2011-2020 vaunutoimitukset panssarivaunujoukoille olivat yli 600 kappaletta T-72B-panssarivaunuja, yli 300 kappaletta T-72B3M-panssarivaunuja ja yli 60 kappaletta T-80BVM-panssarivaunuja. Tämän vuosikymmenen alussa sama modernisointitahti jatkui aina siihen saakka, kun Venäjä aloitti sodan Ukrainassa. Nyt Venäjän panssarivaunuteollisuus ovat ongelmissa, eikä pakotteiden vuoksi parempaa aikaa myöskään ole näköpiirissä.

Vuosikymmenen vaihteessa vuonna 2020 Venäjän todellisesti toimivien panssarivaunujen määräksi arvioitiin 2 685 panssarivaunua. Vuotta myöhemmin 2021 määräksi arvioitiin 2609 panssarivaunua. Uusia ja/tai modernisoituja panssarivaunuja oli vuonna 2020 yhteensä noin 1 200 kappaletta, mikä vastaisi siis noin 45 prosenttia kokonaismäärästä. Uusiksi ja modernisoiduiksi panssarivaunuiksi katsotaan vuoden 2000 jälkeen rakennetut tai modernisoidut panssarivaunut. Toki Uralin takana on jonkin verran käyttökelpoista vanhaa vaunukalustoa, jotka ainakin saadaan käyntiin, mutta sodankäyntikyvykkyydestä en mene takuuseen.

Vuonna 2021 Venäjän suunnitelma oli muodostaa vielä kaksitoista uutta panssarivaunupataljoonaa. Uusien ja modernisoitujen panssarivaunujen kokonaismäärä olisi 1340 vaunua eli noin 51 prosenttia kokonaismäärästä, kun vuotta aikaisemmin prosenttiluku oli 45.

Nyt Venäjän Ukrainassa käymä sota on tehnyt Venäjästä pitkälti panssarivaunupuutteisen valtion. Venäjä on menettänyt jopa lähes puolet todellisesta sotakelpoisesta vaunukalustostaan, mikäli Ukraina on kyennyt tuhomaan yli 1300 vaunua.

Lukumäärältään suurin Venäjän armeijassa T-72B-panssarivaunu.

Vuosina 1985-1996 T-72B-panssarivaunua valmistettiin kolmea eri versiota (T-72B, T-72B1 ja T-72B). T-72B-panssarivaunun yhdestä keskeisistä perusongelmista on kerrottu edellä varsinaisessa blogikirjoituksessa. Vuosina 1998-2005 modernisoinnin jälkeen T-72B-panssarivaunut saivat T-72BA-tunnuksen. Vuosina 2011-2015 päivitetyt vaunut saivat T-72B3-tunnuksen. Vuodesta 2016 tähän päivään päivitetyt panssarivaunut, vaikka ne edelleen kantavat T-72B3-tunnusta, eroavat suuresti edellisen modernisoinnin vaunusta. Epävirallisesti panssarivaunuissa on vuoden 2016 mallin tunnukset T-72B3 tai T-72B3M.

T-80-sarjan panssarivaunuja edustavat T-80BV:n ja T-80U:n perusversiot ja näitä on rakennettu vuosina 1983-1998. Vuodesta 2005 lähtien päivitetyt panssarivaunut ovat saaneet T-80BVM- ja T-80UE-1-tunnukset.

T-90A-panssarivaunut vuosilta 2004-2010 ja vuodesta 2019 tuotettu T-90M-malli ovat melko pieni ryhmä ja Venäjän panssarivaunukalusto perustuu tosiaankin pitkälti Neuvostoliitona aikaan rakennettuihin panssarivaunuihin.

On syytä huomata, ettei Venäjä ole toimittanut uusia panssarivaunuja joukoilleen vuosina 2011-2019. Vasta vuonna 2020 valmistettiin erä uusia T-90M-panssareita. Venäjän panssarivaunukalusto todellakin perustuu pitkälti Neuvostoliitona aikaan rakennettuihin panssarivaunuihin.

Alla on luettelo sotilaspiireittäin Venäjän panssarivaunujoukkojen sotilasyksiköistä ja niiden hallussa olevan panssarivaunukaluston tyypeistä. Määrien suhteen pätee edellä kirjattu komppanioiden ja pataljoonien suhteen. Prikaatin alla pataljoonatason sotilasyksikkötunnuksia en viitsinyt kirjata, koska se enää ole niin oleellista.

Venäläisen sotilasyksikön tärkein tunniste on siis sotilasyksikkötunnus (воинская часть, в/ч tai в.ч). Воинская часть on suomennettuna sotilasyksikkö. Tuo tunnus on kuin henkilötunnus tai Y-tunnus Suomessa. Tietoa sotilasyksiköistä löytyy Venäjältä todella paljon tuon tunnuksen pohjalta.

Yksi sivusto, josta voi yksikkötunnuksia tarkastella, löytyy Войсковые части Российской Федерации -osoitteessa, mutta se ei ole lähellekään täydellinen.

Alla olevassa luettelossa monet sotilasyksikköjen nimet ovat lyhennettyjä virallisista nimistä, koska viralliset nimet ovat tuhottoman pitkiä. Virallisissa nimissä toistuu etenkin отдельный- ja  гвардейский-adjektiivit kuvamaan sotilasyksikköä. Отдельный on suomeksi erillinen ja гвардейский on suomeksi kaartin. Myös nuo olen karsinut nimistä.

Esimerkiksi 200. moottoroidun kivääriprikaatin (200-я отдельная мотострелковая бригада) virallinen nimi suurin piirtein on 200. moottoroitu Petsamon punalipun kivääriprikaati Kutuzovin kunniaksi (200-я отдельная мотострелковая Печенгская Краснознамённая, ордена Кутузова бригада).

Mihail Kutuzov (Михаил Илларионович Кутузов) oli venäläinen ruhtinas ja sotamarsalkka 1700-luvulla.

Venäjä tarkastelee panssarivaunujoukkojaan ja -kalustojaan kymmenvuotisjaksoissa. Alla olevassa luettelossa toistuu vuosi 2011, joka on edellisen kymmenvuotisjakson eräänlainen aloitusvuosi, jolloin tilastotietoja oli olemassa olevasta saatavissa. Jos vuonna 2011 sotilasyksikön panssarivaunukalusto on ollut tietty eikä perään ole kirjattu sen muuttumista tarkastelujaksolla, on se edelleen sama. Tuolloin kirjoitustyyli on pelkästään Vuonna 2011 pataljoonan aseistus on ollut…, mikä tarkoittaa kaluston olevan edelleen saman vuonna 2020. Sen sijaan, mikäli sotilasyksikkö on saanut vuonna 2011 uutta panssarivaunukalustoa, se on kirjattu erikseen ja eri tavalla niin, ettei asiasta jää epäselvyyttä.

Pohjoinen laivasto (Северный флот)

200. moottoroidun kivääriprikaatin erillinen panssarivaunupataljoona (Отдельный танковый батальон 200-й мотострелковой бригады). 200. moottoroidun kivääriprikaatin sotilasyksikkötunnus on 08275 (в/ч 08275). Vuonna 2011 pataljoonan aseistus oli T-72B-panssarivaunuja (Т-72Б), vuosina 2012-2013 varusteltu uudelleen T-72B3-panssarivaunuilla (Т-72Б3) ja vuosina 2018-2019 jälleen varustettu uudelleen T-80BVM-panssarivaunuilla (Т-80БВМ).

Läntinen sotilaspiiri (Западный военный округ)

138. moottoroidun kivääriprikaatin erillinen panssarivaunupataljoona (Отдельный танковый батальон 138-й мотострелковой бригады). 138. moottoroidun kivääriprikaatin sotilasyksikkötunnus on 02511 (в/ч 02511). Vuonna 2011 pataljoonan aseistus oli T-72B-panssarivaunuja (Т-72Б), vuosina 2012-2013 varusteltu uudelleen T-72B3-panssarivaunuilla (Т-72Б3).

25. moottoroidun kivääriprikaatin erillinen panssarivaunupataljoona (Отдельный танковый батальон 25-й мотострелковой бригады). 25. moottoroidun kivääriprikaatin sotilasyksikkötunnus on 29760 (в/ч 29760). Vuonna 2011 pataljoonan aseistus oli T-80BV-panssarivaunuja (Т-80БВ), vuonna 2012 varusteltu T-72B3-panssarivaunuilla (Т-72Б3).

76. ilmahyökkäysdivisioonan erillinen panssarivaunupataljoona (Отдельный танковый батальон 76-й десантно-штурмовой дивизии). 76. ilmahyökkäysdivisioonan sotilasyksikkötunnus on 07264 (в/ч 07264). Pataljoona on muodostettu vuonna 2019 T-72B3-panssarivaunuilla (Т-72Б3).

79. moottoroidun kivääriprikaatin erillinen panssarivaunupataljoona (Отдельный танковый батальон 79-й мотострелковой бригады). 79. moottoroidun kivääriprikaatin sotilasyksikkötunnus on 90151 (в/ч 90151). Vuonna 2011 pataljoonan aseistus oli T-80B-panssarivaunuja (Т-80Б), vuonna 2020 varusteltu T-72B3M-panssarivaunuilla (Т-72Б3М).

11. armeijajoukon 11. erillinen panssarivaunurykmentti (11-й отдельный танковый полк 11-го армейского корпуса). Rykmentti on muodostettu vuonna 2019 sisältäen kolme panssarivaunupataljoonaa. Yksi pataljoona on aseistettu T-72B3-panssarivaunuilla (Т-72Б3). Kaksi muuta pataljoonaa eivät ole vielä saaneet kokoonpanoaan valmiiksi, mutta aseistus on luultavasti T-72B-panssarivaunuja (Т-72Б). Rykmentin muodostamishanke Kaliningradissa on ollut melko salainen (esim. Деловой Петербург 26.1.2019). 11. armeijajoukosta minulla on tiedossa virallisesti vain vanha Neuvostoliiton aikainen sotilasyksikkötunnus 15215 (в/ч 15215), mutta tuo tunnus näyttäisi olevan edelleen voimissaan rekisteröintipäivällä 21.12.2018 (В/Ч 15215 ОМС КЭО).

2. moottoroidun kivääridivisioonan 1. panssarivaunurykmentti (1-й танковый полк 2-й мотострелковой дивизии). 2. moottoroidun kivääridivisioonan sotilasyksikkötunnus on 23626 (в/ч 23626). Rykmentti on muodostettu vuonna 2016 sisältäen kolme kolme panssarivaunupataljoonaa. Kaikki pataljoonat on aseistettu T-72B3M-panssarivaunuilla (Т-72Б3М).

2. moottoroidun kivääridivisioonan 1. moottoroidun kiväärirykmentin panssarivaunupataljoona (Танковый батальон 1-го мотострелкового полка 2-й мотострелковой дивизии). Vuoteen 2012 saakka sotilasyksikkö oli 5. moottoroidun kivääriprikaatin erillinen panssarivaunupataljoona (отдельный танковый батальон 5-й мотострелковой бригады).2. moottoroidun kivääridivisioonan sotilasyksikkötunnus on 23626 (в/ч 23626). 1. moottoroidun kiväärirykmentin sotilasyksikkötunnus on 31135 (в/ч 31135). Vuonna 2011 pataljoonan aseistus oli T-90A-panssarivaunuja (Т-90А) ja vuonna 2020 on aloitettu uudelleenvarustelu T-90M-panssarivaunuilla (Т-90М).

2. moottoroidun kivääridivisioonan 15. moottoroidun kiväärirykmentin panssarivaunupataljoona (Танковый батальон 15-го мотострелкового полка 2-й мотострелковой дивизии). 2. moottoroidun kivääridivisioonan sotilasyksikkötunnus on 23626 (в/ч 23626). 15. moottoroidun kiväärirykmentin sotilasyksikkötunnus on 31134 (в/ч 31134). Pataljoona on perustettu vuonna 2012 ja sen käytössä ovat T-72B3-panssarivaunut (Т-72Б3).

27. moottoroidun kivääriprikaatin erillinen panssarivaunupataljoona (Отдельный танковый батальон 27-й мотострелковой бригады).  27. moottoroidun kivääriprikaatin sotilasyksikkötunnus on 61899 (в/ч 61899). Vuodesta 2011 oli käytössä T-90A-panssarivaunut (Т-90А).

4. panssarivaunudivisioonan 12. panssarivaunurykmentti (12-й танковый полк 4-й танковой дивизии). Vuoteen 2012 saakka sotilasyksikkö oli 4. panssarivaunuprikaati (4-я танковая бригада).  4. panssarivaunudivisioonan sotilasyksikkötunnus on 19612 (в/ч 19612). Rykmentillä on kolme panssarivaunupataljoonaa ja kaikki pataljoonat on aseistettu T-80U-panssarivaunuilla (Т-80У), joista useat vaunut ovat tyyppiä T-80UE-1 (Т-80УЕ-1).

4. panssarivaunudivisioonan 13. panssarivaunurykmentti (13-й танковый полк 4-й танковой дивизии). 4. panssarivaunudivisioonan sotilasyksikkötunnus on 19612 (в/ч 19612). Rykmentti on perustettu vuonna 2012. Rykmentillä on kolme panssarivaunupataljoonaa ja kaikki pataljoonat on aseistettu T-80U-panssarivaunuilla (Т-80У), joista useat vaunut ovat tyyppiä T-80UE-1 (Т-80УЕ-1).

4. panssarivaunudivisioonan 423. moottoroidun kiväärirykmentin panssarivaunupataljoona (Танковый батальон 423-го мотострелкового полка 4-й танковой дивизии). 4. panssarivaunudivisioonan sotilasyksikkötunnus on 19612 (в/ч 19612). 423. moottoroidun kiväärirykmentin sotilasyksikkötunnus on 91701 (в/ч 91701). Pataljoona on perustettu vuonna 2016 ja se on aseistettu T-80BV-panssarivaunuilla (Т-80БВ), vuonna 2020 aloitettu uudelleenvarustelu T-80BVM-panssarivaunuilla (Т-80БВМ).

6. panssarivaunuprikaati (6-я танковая бригада). Prikaatilla on kolme panssarivaunupataljoonaa. 6. panssarivaunuprikaatin sotilasyksikkötunnus on 54096 (в/ч 54096). Vuonna 2011 pataljoonan aseistus oli T-80BV-panssarivaunut (Т-80БВ). Vuosina 2012-2013 pataljoona varustettiin uudelleen T-72B3-panssarivaunuilla (Т-72Б3). Vuosina 2018-2019 pataljoona varustettiin jälleen uudelleen T-72B3M-panssarivaunuilla (Т-72Б3М).

144. moottoroidun kivääridivisioonan 59. panssarivaunurykmentti (59-й танковый полк 144-й мотострелковой дивизии). 144. moottoroidun kivääridivisioonan sotilasyksikkötunnus on 23060 (в/ч 23060). Rykmentti on muodostettu vuonna 2019. Rykmentillä on kolme panssarivaunupataljoonaa ja kaikki pataljoonat on aseistettu T-72B-panssarivaunuilla (Т-72Б).

144. moottoroidun kivääridivisioonan 488. moottoroidun kiväärirykmentin panssarivaunupataljoona (Танковый батальон 488-го мотострелкового полка 144-й мотострелковой дивизии). Vuoteen 2016 saakka 28. moottoroidun kivääriprikaatin erillinen panssarivaunupataljoona (Отдельный танковый батальон 28-й мотострелковой бригады). 144. moottoroidun kivääridivisioonan sotilasyksikkötunnus on 23060 (в/ч 23060). 488. moottoroidun kiväärirykmentin sotilasyksikkötunnus on 12721 (в/ч 12721). Vuonna 2011 pataljoona aseistettiin T-72BA-panssarivaunuilla (Т-72БА), vuonna 2013 pataljoona varustettiin osittain uudelleen T-72B3-panssarivaunuilla (Т-72Б3).

144. moottoroidun kivääridivisioonan 254. moottoroidun kiväärirykmentin panssarivaunupataljoona (Танковый батальон 254-го мотострелкового полка 144-й мотострелковой дивизии). 144. moottoroidun kivääridivisioonan sotilasyksikkötunnus on 23060 (в/ч 23060). 254. moottoroidun kiväärirykmentin sotilasyksikkötunnus on 91704 (в/ч 91704) Pataljoona on muodostettu vuonna 2019, mutta pataljoona ei ole saanut vielä kokoonpanoa valmiiksi. Saa todennäköisesti T-72B-panssarivaunuja (Т-72Б).

3. moottoroidun kivääridivisioonan 237. panssarivaunurykmentti (237-й танковый полк 3-й мотострелковой дивизии). 3. moottoroidun kivääridivisioonan sotilasyksikkötunnus on 54046 (в/ч 54046). Rykmentti on perustettu vuonna 2017. Rykmentillä on kolme panssarivaunupataljoonaa ja kaikki pataljoonat on aseistettu T-72B-panssarivaunuilla (Т-72Б).

3. moottoroidun kivääridivisioonan 252. moottoroidun kiväärirykmentin panssarivaunupataljoona (Танковый батальон 252-го мотострелкового полка 3-й мотострелковой дивизии). Vuoteen 2016 saakka 9. moottoroidun kivääriprikaatin erillinen panssarivaunupataljoona (Отдельный танковый батальон 9-й мотострелковой бригады). 3. moottoroidun kivääridivisioonan sotilasyksikkötunnus on 54046 (в/ч 54046). 252. moottoroidun kiväärirykmentin sotilasyksikkötunnus on 91711 (в/ч 91711). Vuonna 2011 pataljoonan aseistus oli T-80BV-panssarivaunuja (Т-80БВ), vuonna 2013 varustettu uudelleen T-72B3-panssarivaunuilla (Т-72Б3).

3. moottoroidun kivääridivisioonan 752. moottoroidun kiväärirykmentin panssarivaunupataljoona (Танковый батальон 752-го мотострелкового полка 3-й мотострелковой дивизии). Vuoteen 2016 saakka 23. moottoroidun kivääriprikaatin erillinen panssarivaunupataljoona (Отдельный танковый батальон 23-й мотострелковой бригады). 3. moottoroidun kivääridivisioonan sotilasyksikkötunnus on 54046 (в/ч 54046). 752. moottoroidun kiväärirykmentin sotilasyksikkötunnus on 66909 (в/ч 66909). Vuonna 2011 pataljoonan aseistus oli T-72B-panssarivaunuja (Т-72Б) ja sitä ennen oli T-72BA-panssarivaunuja (Т-72БА), mutta nykyisestä panssarivaunuvarustuksesta ei ole täyttä varmuutta.

Eteläinen sotilaspiiri (Южный военный округ)

150. moottoroidun kivääridivisioonan 68. panssarivaunurykmentti (68-й танковый полк 150-й мотострелковой дивизии). 150. moottoroidun kivääridivisioonan sotilasyksikkötunnus on 22179 (в/ч 22179). Rykmentti on perustettu vuonna 2016. Rykmentillä on kolme panssarivaunupataljoonaa ja kaikki pataljoonat on aseistettu T-72B3M-panssarivaunuilla (Т-72Б3М).

150. moottoroidun kivääridivisioonan 163. panssarivaunurykmentti (163-й танковый полк 150-й мотострелковой дивизии). 150. moottoroidun kivääridivisioonan sotilasyksikkötunnus on 22179 (в/ч 22179). Rykmentti on perustettu vuonna 2018. Rykmentillä on kolme panssarivaunupataljoonaa ja kaikki pataljoonat on aseistettu T-72B-panssarivaunuilla (Т-72Б).

150. moottoroidun kivääridivisioonan 102. moottoroidun kiväärirykmentin panssarivaunupataljoona (Танковый батальон 102-го мотострелкового полка 150-й мотострелковой дивизии). 150. moottoroidun kivääridivisioonan sotilasyksikkötunnus on 22179 (в/ч 22179). 102. moottoroidun kiväärirykmentin sotilasyksikkötunnus on 91706 (в/ч 91706). Pataljoona on perustettu vuonna 2016 ja aseistuksena T-72B-panssarivaunut (Т-72Б).

150. moottoroidun kivääridivisioonan 103. moottoroidun kiväärirykmentin panssarivaunupataljoona (Танковый батальон 103-го мотострелкового полка 150-й мотострелковой дивизии). 150. moottoroidun kivääridivisioonan sotilasyksikkötunnus on 22179 (в/ч 22179). 103. moottoroidun kiväärirykmentin sotilasyksikkötunnus on 91708 (в/ч 91708). Pataljoona on vasta muodostumisprosessissa ja saa todennäköisesti T-72B-panssarivaunuja (Т-72Б).

20. moottoroidun kivääriprikaatin erillinen panssarivaunupataljoona (Отдельный танковый батальон 20-й мотострелковой бригады). 20. moottoroidun kivääriprikaatin sotilasyksikkötunnus on 22220 (в/ч 22220) Pataljoonalla oli jo vuonna 2011 käytössä T-90A-panssarivaunut (Т-90А).

136. moottoroidun kivääriprikaatin erillinen panssarivaunupataljoona (Отдельный танковый батальон 136-й мотострелковой бригады). 136. moottoroidun kivääriprikaatin sotilasyksikkötunnus on 63354 (в/ч 63354). Pataljoonalla oli jo vuonna 2011 käytössä T-90A-panssarivaunut (Т-90А).

42. moottoroidun kivääridivisioonan 70. moottoroidun kiväärirykmentin panssarivaunupataljoona (Танковый батальон 70-го мотострелкового полка 42-й мотострелковой дивизии). Vuoteen 2017 saakka 17. moottoroidun kivääriprikaatin erillinen panssarivaunupataljoona (Отдельный танковый батальон 17-й мотострелковой бригады). 42. moottoroidun kivääridivisioonan sotilasyksikkötunnus on 27777 (в/ч 27777). 70. moottoroidun kiväärirykmentin sotilasyksikkötunnus on 71718 (в/ч 71718). Pataljoonalla oli vuonna 2011 käytössä T-72B3-panssarivaunut (Т-72Б3).

42. moottoroidun kivääridivisioonan 71. moottoroidun kiväärirykmentin panssarivaunupataljoona (Танковый батальон 71-го мотострелкового полка 42-й мотострелковой дивизии). Vuoteen 2017 saakka 18. moottoroidun kivääriprikaatin erillinen panssarivaunupataljoona (Отдельный танковый батальон 18-й мотострелковой бригады). 42. moottoroidun kivääridivisioonan sotilasyksikkötunnus on 27777 (в/ч 27777). 71. moottoroidun kiväärirykmentin sotilasyksikkötunnus on 16544 (в/ч 16544). Pataljoonalla oli vuonna 2011 käytössä T-72B-panssarivaunut (Т-72Б), vuonna 2013 varustettu uudelleen T-72B3-panssarivaunuilla (Т-72Б3).

42. moottoroidun kivääridivisioonan erillinen panssarivaunupataljoona (Отдельный танковый батальон 42-й мотострелковой дивизии). 42. moottoroidun kivääridivisioonan sotilasyksikkötunnus on 27777 (в/ч 27777). Pataljoona on perustettu vuonna 2017 ja aseistuksena T-72B3-panssarivaunut (Т-72Б3).

19. moottoroidun kivääriprikaatin erillinen panssarivaunupataljoona (Отдельный танковый батальон 19-й мотострелковой бригады). 19. moottoroidun kivääriprikaatin sotilasyksikkötunnus on 20634 (в/ч 20634). Pataljoona on perustettu vuonna 2011 ja aseistuksena T-90A-panssarivaunut (Т-90А).

205. moottoroidun kivääriprikaatin erillinen panssarivaunupataljoona (Отдельный танковый батальон 205-й мотострелковой бригады). 205. moottoroidun kivääriprikaatin sotilasyksikkötunnus on 74814 (в/ч 74814). Pataljoonalla oli vuonna 2011 käytössä T-72B-panssarivaunut (Т-72Б). Vuosina 2012-2013 pataljoona varustettiin uudelleen T-72B3-panssarivaunuilla (Т-72Б3).

4. sotilastukikohdan erillinen panssarivaunupataljoona (Отдельный танковый батальон 4-й военной базы). 4. sotilastukikohdan sotilasyksikkötunnus on 66431 (в/ч 66431). Pataljoonalla oli vuonna 2011 käytössä T-72B-panssarivaunut (Т-72Б).

102. sotilastukikohdan erillinen panssarivaunupataljoona (Отдельный танковый батальон 102-й военной базы). 102. sotilastukikohdan sotilasyksikkötunnus on 04436 (в/ч 04436). Pataljoonalla oli vuonna 2011 käytössä T-72B-panssarivaunut (Т-72Б).

7. ilmahyökkäysdivisioonan erillinen panssarivaunupataljoona (Отдельный танковый батальон 7-й десантно-штурмовой дивизии). 7. ilmahyökkäysdivisioonan sotilasyksikkötunnus on 61756 (в/ч 61756). Pataljoona on perustettu vuonna 2019 ja aseistuksena T-72B3-panssarivaunut (Т-72Б3).

56. ilmahyökkäysdivisioonan erillinen panssarivaunupataljoona (Отдельный танковый батальон 56-й десантно-штурмовой бригады). 56. ilmahyökkäysdivisioonan sotilasyksikkötunnus on 74507 (в\ч 74507). Pataljoona on perustettu vuonna 2019 ja aseistuksena T-72B3-panssarivaunut (Т-72Б3).

126. rannikkopuolustusprikaatin erillinen panssarivaunupataljoona (Отдельный танковый батальон 126-й бригады береговой обороны).  126. rannikkopuolustusprikaatin sotilasyksikkötunnus on 12676 (в/ч 12676). Pataljoona on perustettu vuonna 2014 ja aseistuksena T-72B3-panssarivaunut (Т-72Б3).

7. sotilastukikohdan erillinen panssarivaunupataljoona (Отдельный танковый батальон 7-й военной базы). 7. sotilastukikohdan sotilasyksikkötunnus on 09332 (в/ч 09332). Pataljoona on perustettu vuonna 2011 ja aseistuksena T-90A-panssarivaunut (Т-90А), vuonna 2016 varustettu uudelleen T-72B3-panssarivaunuilla (Т-72Б3).

555. ilmaryhmän erillinen panssarivaunupataljoona Syyrian arabitasavallassa (Отдельный танковый батальон 555-й авиагруппы в Сирийской Арабской Республике). Sotilasyksikkötunnus ei ole tiedossa (todennäköisesti ei ole). Pataljoona on perustettu vuonna 2015, jolloin se sai 7. sotilastukikohdan (батальона 7-й военной базы, 7-я российская военная база) pataljoonan materiaalit. Pataljoona on aseistettu T-90A-panssarivaunuilla (Т-90А).

Keskinen sotilaspiiri (Центральный военный округ)

21. moottoroidun kivääriprikaatin kaksi erillistä panssarivaunupataljoonaa (Два отдельных танковых батальона 21-й мотострелковой бригады). 21. moottoroidun kivääriprikaatin sotilasyksikkötunnus on 12128 (в/ч 12128). Pataljoonalla oli vuonna 2011 käytössä T-72BA-panssarivaunut (Т-72БА), vuosina 2013-2014 molemmat pataljoonat varustettiin osittain uudelleen T-72B3-panssarivaunuilla (Т-72Б3).

35. moottoroidun kivääriprikaatin erillinen panssarivaunupataljoona (Отдельный танковый батальон 35-й мотострелковой бригады). 35. moottoroidun kivääriprikaatin sotilasyksikkötunnus on 41659 (в/ч 41659). Pataljoonalla oli vuonna 2011 käytössä T-72B-panssarivaunut (Т-72Б).

74. moottoroidun kivääriprikaatin erillinen panssarivaunupataljoona (Отдельный танковый батальон 74-й мотострелковой бригады). 74. moottoroidun kivääriprikaatinsotilasyksikkötunnus on 21005 (в/ч 21005). Pataljoonalla oli vuonna 2011 käytössä T-72B-panssarivaunut (Т-72Б), vuosina 2014-2015 varustettu uudelleen T-72B3-panssarivaunuilla (Т-72Б3).

90. panssarivaunudivisioonan 228. moottoroidun kiväärirykmentin panssarivaunupataljoona (Танковый батальон 228-го мотострелкового полка 90-й танковой дивизии). Vuoteen 2017 saakka 32. moottoroidun kivääriprikaatin erillinen panssarivaunupataljoona (Отдельный танковый батальон 32-й мотострелковой бригады). 90. panssarivaunudivisioonan sotilasyksikkötunnus on 86274 (в/ч 86274). 228. moottoroidun kiväärirykmentin sotilasyksikkötunnus on 22316 (в/ч 22316). Pataljoonalla oli vuonna 2011 käytössä T-72BA-panssarivaunut (Т-72БА), vuonna 2020 pataljoonassa aloitettiin uudelleen varustus T-72B3M-panssarivaunuilla (Т-72Б3М).

90. panssarivaunudivisioonan 239. panssarivaunurykmentti (239-й танковый полк 90-й танковой дивизии). Vuoteen 2017 saakka 7. panssarivaunuprikaati (7-я танковая бригада). 90. panssarivaunudivisioonan sotilasyksikkötunnus on 86274 (в/ч 86274). 239. panssarivaunurykmentin sotilasyksikkötunnus on 89547 (в/ч 89547). Rykmentissä on kolme panssarivaunupataljoonaa. Vuonna 2011 kaikki pataljoonat oli aseistettu T-72B-panssarivaunuilla (Т-72Б).

90. panssarivaunudivisioonan 6. panssarivaunurykmentti (6-й танковый полк 90-й танковой дивизии). 90. panssarivaunudivisioonan sotilasyksikkötunnus on 86274 (в/ч 86274). 6. panssarivaunurykmentin sotilasyksikkötunnus on 93992 (в/ч 93992). Rykmentti on perustettu 2017 ja käsittää kolme panssarivaunupataljoonaa. Kaikki pataljoonat on aseistettu T-72B-panssarivaunuilla (Т-72Б).

90. panssarivaunudivisioonan 80. panssarivaunurykmentti (80-й танковый полк 90-й танковой дивизии). 90. panssarivaunudivisioonan sotilasyksikkötunnus on 86274 (в/ч 86274). 80. panssarivaunurykmentin sotilasyksikkötunnus on 87441 (в/ч 87441). Rykmentti on perustettu 2017 ja käsittää kolme panssarivaunupataljoonaa. Kaikki pataljoonat on aseistettu T-72B-panssarivaunuilla (Т-72Б).

201. sotilastukikohdan erillinen panssarivaunupataljoona (Отдельный танковый батальон 201-й военной базы). 201. sotilastukikohdan sotilasyksikkötunnus on 01162 (в/ч 01162 tai в/ч пп 01162, пп – полевая почта – tarkoittaa kenttäpostiasemaa). Pataljoona on muodostettu vuonna 2016 yhdistämällä kolme erillistä tukikohdan panssarivaunukomppaniaa. Pataljoonalla oli vuonna 2011 käytössä T-72AV-panssarivaunuja (Т-72АВ), vuosina 2014-2015 varustettu uudelleen T-72B-panssarivaunuilla (Т-72Б).

Lisäksi on mahdollista, että Keskisessä sotilaspiirissä on erillinen panssarivaunukomppania 31. ilmahyökkäysprikaatissa (танковая рота 31-й десантно-штурмовой бригады), mutta tuosta ei ole täyttä varmuutta. 31. ilmahyökkäysprikaatin sotilasyksikkötunnus on 73612 (в/ч 73612)

Itäinen sotilaspiiri (Восточный военный округ)

5. panssarivaunuprikaati (5-я танковая бригада). Prikaatissa on kolme panssarivaunupataljoonaa. 5. panssarivaunuprikaatin sotilasyksikkötunnus on 46108 (в/ч 46108). Vuonna 2011 kaikissa pataljoonissa oli käytössä T-72B-panssarivaunut (Т-72Б).

36. moottoroidun kivääriprikaatin erillinen panssarivaunupataljoona (Отдельный танковый батальон 36-й мотострелковой бригады). 36. moottoroidun kivääriprikaatin sotilasyksikkötunnus on 06705 (в/ч 06705). Pataljoonalla oli vuonna 2011 käytössä T-72B-panssarivaunuja (Т-72Б), vuosina 2014-2015 varustettu uudelleen T-72B3-panssarivaunuilla (Т-72Б3).

37. moottoroidun kivääriprikaatin erillinen panssarivaunupataljoona (Отдельный танковый батальон 37-й мотострелковой бригады). 36. moottoroidun kivääriprikaatin sotilasyksikkötunnus on 69647 (в/ч 69647). Pataljoonalla oli vuonna 2011 käytössä T-72B-panssarivaunuja (Т-72Б), vuosina 2013-2014 varustettu uudelleen T-72B3-panssarivaunuilla (Т-72Б3).

38. moottoroidun kivääriprikaatin erillinen panssarivaunupataljoona (Отдельный танковый батальон 38-й мотострелковой бригады). 38. moottoroidun kivääriprikaatin sotilasyksikkötunnus on 21720 (в/ч 21720). Pataljoonalla oli vuonna 2011 käytössä T-80BV-panssarivaunuja (Т-80БВ), vuosina 2013-2014 varustettu uudelleen T-72B3-panssarivaunuilla (Т-72Б3). Vuonna 2019 pataljoona varustettiin jälleen uudelleen T-80BV-pnssarivaunuilla (Т-80БВ).

64. moottoroidun kivääriprikaatin erillinen panssarivaunupataljoona (Отдельный танковый батальон 64-й мотострелковой бригады). 64. moottoroidun kivääriprikaatin sotilasyksikkötunnus on 51460 (в/ч 51460). Pataljoonalla oli vuonna 2011 käytössä T-80BV-panssarivaunuja (Т-80БВ), vuosina 2013-2014 varustettu uudelleen T-72B3-panssarivaunuilla (Т-72Б3). Vuonna 2019 pataljoona varustettiin jälleen uudelleen T-80BV-pnssarivaunuilla (Т-80БВ).

69. suojaprikaatin erillinen panssarivaunupataljoona (Отдельный танковый батальон 69-й бригады прикрытия). 69. suojaprikaatin sotilasyksikkötunnus on 61424 (в/ч 61424). Pataljoonalla oli vuonna 2011 käytössä T-80BV-panssarivaunuja (Т-80БВ), vuosina 2013-2014 varustettu uudelleen T-72B3-panssarivaunuilla (Т-72Б3). Vuonna 2019 pataljoona varustettiin jälleen uudelleen T-80BV-pnssarivaunuilla (Т-80БВ).

39. moottoroidun kivääriprikaatin erillinen panssarivaunupataljoona (Отдельный танковый батальон 39-й мотострелковой бригады). 39. moottoroidun kivääriprikaatin sotilasyksikkötunnus on 35390 (в/ч 35390). Pataljoonalla oli vuonna 2011 käytössä T-80BV-panssarivaunuja (Т-80БВ), vuosina 2013-2014 varustettu uudelleen T-72B3-panssarivaunuilla (Т-72Б3). Vuonna 2019 pataljoona varustettiin jälleen uudelleen T-80BV-pnssarivaunuilla (Т-80БВ).

57. moottoroidun kivääriprikaatin erillinen panssarivaunupataljoona (Отдельный танковый батальон 57-й мотострелковой бригады). 57. moottoroidun kivääriprikaatin sotilasyksikkötunnus on 46102 (в/ч 46102). Pataljoonalla oli vuonna 2011 käytössä T-80BV-panssarivaunuja (Т-80БВ).

60. moottoroidun kivääriprikaatin erillinen panssarivaunupataljoona (Отдельный танковый батальон 60-й мотострелковой бригады). 60. moottoroidun kivääriprikaatin sotilasyksikkötunnus on 16871 (в/ч 16871). Pataljoonalla oli vuonna 2011 käytössä T-80BV-panssarivaunuja (Т-80БВ), vuosina 2013-2014 varustettu uudelleen T-72B-panssarivaunuilla (Т-72Б).

127. moottoroidun kivääridivisioonan 114. moottoroidun kiväärirykmentin panssarivaunupataljoona (Танковый батальон 114-го мотострелкового полка 127-й мотострелковой дивизии). Vuoteen 2019 saakka 70. moottoroidun kivääriprikaatin erillinen panssarivaunupataljoona (Отдельный танковый батальон 70-й мотострелковой бригады). 127. moottoroidun kivääridivisioonan sotilasyksikkötunnus on 44980 (в/ч 44980). Pataljoonalla oli vuonna 2011 käytössä T-80BV-panssarivaunut (Т-80БВ), vuonna 2015 varustettu uudelleen T-72B-panssarivaunuilla (Т-72Б).

127. moottoroidun kivääridivisioonan 394. moottoroidun kiväärirykmentin panssarivaunupataljoona (Танковый батальон 394-го мотострелкового полка 127-й мотострелковой дивизии). Vuoteen 2019 saakka 59. moottoroidun kivääriprikaatin erillinen panssarivaunupataljoona (Отдельный танковый батальон 59-й мотострелковой бригады). 127. moottoroidun kivääridivisioonan sotilasyksikkötunnus on 44980 (в/ч 44980). 394. moottoroidun kiväärirykmentin sotilasyksikkötunnus on 25573 (в/ч 25573). Pataljoonalla oli vuonna 2011 käytössä T-80BV-panssarivaunut (Т-80БВ), vuonna 2varustettu uudelleen T-72B-panssarivaunuilla (Т-72Б).

127. moottoroidun kivääridivisioonan 84. erillinen panssarivaunupataljoona (84-й отдельный танковый батальон 127-й мотострелковой дивизии). 127. moottoroidun kivääridivisioonan sotilasyksikkötunnus on 44980 (в/ч 44980). Pataljoona on perustettu vuonna 2017 ja se on aseistettu T-72B-panssarivaunuilla (Т-72Б).

18. konekivääri- ja tykistödivisioonan 46. konekivääri- ja tykistörykmentin erillinen panssarivaunukomppania (Отдельная танковая рота 46-го пулеметно-артиллерийского полка 18-й пулеметно-артиллерийской дивизии). 18. konekivääri- ja tykistödivisioonan sotilasyksikkötunnus on 05812 (в/ч 05812). 46. konekivääri- ja tykistörykmentin sotilasyksikkötunnus on 71435 (в/ч 71435). Vuonna 2011 komppanian aseistus oli T-80BV-panssarivaunuja (Т-80БВ), vuonna 2014 varustettu uudelleen T-72B-panssarivaunuilla (Т-72Б).

18. konekivääri- ja tykistödivisioonan 49. konekivääri- ja tykistörykmentin erillinen panssarivaunukomppania (Отдельная танковая рота 49-го пулеметно-артиллерийского полка 18-й пулеметно-артиллерийской дивизии). 18. konekivääri- ja tykistödivisioonan sotilasyksikkötunnus on 05812 (в/ч 05812). 49. konekivääri- ja tykistörykmentin sotilasyksikkötunnus on 71436 (в/ч 71436). Vuonna 2011 komppanian aseistus oli T-80BV-panssarivaunuja (Т-80БВ), vuonna 2014 varustettu uudelleen T-72B-panssarivaunuilla (Т-72Б).

83. ilmahyökkäysprikaatin erillinen panssarivaunukomppania (Отдельная танковая рота 83-й десантно-штурмовой бригады). 83. ilmahyökkäysprikaatin sotilasyksikkötunnus on 71289 (в/ч 71289). Komppania on perustettu vuonna 2017 ja se on aseistettu T-72B3-panssarivaunuilla (Т-72Б3).

40. merijalkaväen prikaatin erillinen panssarivaunukomppania (Отдельная танковая рота 40-й бригады морской пехоты). 40. merijalkaväen prikaatin sotilasyksikkötunnus on 10103 (в/ч 10103). Komppania on perustettu vuonna 2018 ja se on aseistettu T-80BV-panssarivaunuilla (Т-80БВ).

155. merijalkaväen prikaatin erillinen panssarivaunukomppania (Отдельная танковая рота 155-й бригады морской пехоты). 155. merijalkaväen prikaatin sotilasyksikkötunnus on 30926 (в/ч 30926). Komppania on perustettu vuonna 2019 ja se on aseistettu T-80BV-panssarivaunuilla (Т-80БВ).

Lisäksi 11. ilmahyökkäysprikaatilla voi olla erillinen panssarivaunukomppania (Отдельная танковая рота 11-й десантно-штурмовой бригады), mutta tuosta ei ole täyttä varmuutta. 11. ilmahyökkäysprikaatin sotilasyksikkötunnus on 32364 (в/ч 32364). Komppanialla on siis yleensä kymmenen panssarivaunua, joten tuon komppanian olemassa ololla ei ole suurta merkitystä panssarivaunujen kokonaismäärään.

Joukkojen koulutusyksiköt (Учебные части)

Panssarijoukkojen upseerien koulutusta suoritetaan Kazanin panssarivaunukoulussa (Казанское высшее танковое командное Краснознаменное училище), Omskin panssaritekniikan instituutissa (Омский Автобронетанковый Инженерный Институт), Moskovan ja Kaukoidän yhdistelmäasekouluissa (Московское высшее военное командное училище ja Дальневосточное высшее общевойсковое командное училище). Nuorempien asiantuntijoiden koulutusta toteuttavat Siperian sotilaspiirin panssarijoukkojen 212. piirin koulutuskeskus (212-й окружной учебный центр танковых войск Сибирского военного округа) sekä 56., 467., 473. ja 386. moottoroitujen kiväärijoukkojen koulutuskeskukset (56-й , 467-й , 473-й и 392-й окружной учебный центр подготовки младших специалистов танковых войск). 386. moottoroidun kiväärijoukon järjestysnumero on siis eri kuin sen koulutuskeskuksen. Sotilasyksikkötunnukset ovat vastaavassa järjestyksessä 71717 (в/ч 71717), 30616 (в/ч   30616), 31612 (в/ч 31612) ja 30632-А (в/ч 30632-А). Harjoitteluvälineiden kokonaismäärä on vähintään 400 panssarivaunua kaikista malleista poikkeuksena uusi T-90M.

 

 

 

+9

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu