Haittamaahanmuuttoa tämäkin – Valko-Venäjän valtiotoimet turvapaikanhakijoiden saattamiseksi Irakista EU:hun

Сегодня они взвыли. Ах, белорусы их не защищают. В Литву, Латвию и в Польшу ринулись тысячи и тысячи нелегальных мигрантов. Они требуют от нас защитить их от контрабанды, от наркотиков. Аж из-за Атлантики слышен сигнал: помогите, как это было прежде, задержите ядерные материалы, чтобы они не попали в Европу. Так и хочется спросить, вы что там, очумели вообще? Вы против нас развязали гибридную войну и требуете, чтобы мы вас защищали, как и прежде?

Vapaasti suomennettuna:

Nyt ne [länsimaat] ovat huutaneet, ettei Valko-Venäjä suojele heitä. Tuhannet ja tuhannet siirtolaiset rynnistivät laittomasti Liettuaan, Latviaan ja Puolaan. He [länsimaalaiset] vaativat meiltä heidän suojeluansa salakuljetukselta ja huumeilta. Atlantin toiselta puolelta [Yhdysvalloista] kuuluu viestejä: auta kuten ennenkin ja pysäytä ydinasemateriaalien kulku, jotteivat ne päädy Eurooppaan. Haluan vain kysyä, oletteko te siellä [lännessä] täysin hulluja? Käynnistitte hybridisodan meitä vastaan ​​ja vaaditte meidän [kuitenkin] suojelevan teitä kuten ennenkin?

Oheiset sanat lausui Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka 22. kesäkuuta Brestin linnoituksessa suuren isänmaallisen sodan alkamisen 80-vuotispäivän kunniaksi vietetyssä juhlassa (YouTube 22.6.2021).

Lukašenka ei peitellyt puheessaan ajatusta siitä, että turvapaikanhakijat ovat Valko-Venäjän ase vastata länsimaille Valko-Venäjää kohtaan asetetuissa pakotteissa.

Lukašenkalla jatkui sama linja vielä heinäkuisessa kokouksessa, jossa hän tapasi Valko-Venäjän suurlähettiläitä ja jossa Valko-Venäjä linjasi ulkopolitiikan painopisteitä (YouTube 20.7.2021):

Они нас душат, а мы их будем защищать? Слушайте, не наивно ли это? Это не наивно, это уже безумно. Уже обезумели до того, что начинают требовать то, что вообще не надо произносить вслух.”

Vapaasti suomennettuna:

Ne [länsimaat] painostavat meitä, niin aiommeko me suojella heitä? Eikös tuo ole lapsellista? Tuo ei ole vain lapsellista vaan jo täysin hullua. He ovat jo tulleet hulluksi siihen pisteeseen, että he alkavat vaatia sitä, mitä ei tarvitse sanoa ääneen.

Valko-Venäjän toimet kuljettaa turvapaikanhakijoita Lähi-idästä EU-alueelle olivat alkaneet kuitenkin jo keväällä paljon Lukašenkan julkisia puheita aikaisemmin. Prosessi oli jo käynnissä, kun Lukašenka lausui nuo hyökkäävät sanat länttä kohtaan kesällä.

Käsittelen tässä kirjoituksessa sitä toimintaa, jota Valko-Venäjän valtio aktiivisesti harjoittaa päämääränä saattaa turvapaikanhakijoita Irakista Liettuaan ja muihin Valko-Venäjän EU-naapurimaihin sekä ja noista maista edelleen Saksaan. Kuinka Aljaksandr Lukašenka onkaan järjestänyt siirtolaisvirran Irakista Liettuaan. Kuinka Valko-Venäjän viranomaisten luoma järjestelmä oikein toimii.

Myös Suomi on jo saanut pienen esimakuosansa tuosta laittomasta pakolaisvirrasta (Länsiväylä 12.9.2021), vaikka suurin osa laittomista rajanylittäjistä on vielä säilössä Liettuassa.

****

EU on tukenut Aljaksandr Lukašenkan johtamaa Valko-Venäjää avokätisesti vuodesta 1996 alkaen. On ollut kaikenlaista ohjelmaa ja suunnitelmaa, kuten naapuruusvälinettä (European Neighbourhood Instrument, ENI), toimintasuunnitelmaa (Action Plan for Belarus, CoE, Action Plan for Belarus 2019–2021) ja rajat ylittävää kehitysohjelmaa (European Cross-Border cooperation, PBU2014-2020 ja LLB2014-2020). Avun määrä nousee kokonaisuudessaan jo miljardiluokkaan.

Naapuruusvälineen kautta vuosina 2014–2020 EU:n Valko-Venäjälle antama tuki oli 170 miljoonaa euroa.

Vuodesta 2016 lähtien Euroopan investointipankki (European Investment Bank, EIP) on sitoutunut rahoittamaan Valko-Venäjän yksityisen sektorin sekä pienten ja keskisuurten yritysten tukemista sekä edelleen myös keskeisiä infrastruktuuri- ja ilmastotoimia 530 miljoonalla eurolla.

EU on rahoittanut myös Valko-Venäjän rajavalvonnan kehittämistä tosiaan niillä maahanmuutto-, salakuljetus- ja ydinasemateriaaliperusteilla, mitä Lukašenka mainitsi puheessaan 22.6.2021.

EU luovutti 16. syyskuuta Valko-Venäjälle 15 droonia rajavalvontaa varten (euobserver 6.1.0.2021). Nyt sitten epäillään Valko-Venäjän käyttäneen noita drooneja mielenosoittajien valvontaan ja tarkkailuun.

Kysymys kuuluukin, onko EU:n harjoittama politiikka kaikessa hyväntahtoisuudessaan ollut viisasta? Olisiko jollakin muulla politiikalla saavuttu parempi lopputulos Valko-Venäjän suhteen?

Eikö meillä ole toimivampaa ja varmempaa järjestelmää kuin maksaa miljardeja euroja etenkin Turkille mutta pienemmässä mittakaavassa myös Valko-Venäjälle rajaturvallisuudestamme ja laittomien rajanylittäjien padottamisesta, kun kyseiset maat tekevät sitä meille vain rahasta ja mitoittavat toimensa vain etuuksien ja rahansaannin maksimoimiseksi.

****

Vuoden 2020 aikana vain 81 henkilöä yli laittomasti Valko-Venäjän rajan Liettuaan.

Tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä rajanylittäjiä oli jo 90 ja suurin osa heistä – 59 henkilöä – oli Irakin kansalaisia. Kesäkuun loppuun mennessä Liettua oli leirittänyt jo 636 laitonta rajanylittäjää, jotka olivat tulleet Valko-Venäjän kautta.

Vuoden alusta heinäkuun alkuun Valko-Venäjän rajalta pidätettyjen laittomien siirtolaisten määrä oli jo 2 338 henkilöä ja kuukautta myöhemmin 3 284. Tällä hetkellä vuoden alusta luettuna Liettuan ja Valko-Venäjän rajalla on pidätetty yli 4000 laittomasti Liettuaan pyrkivää. Suurin osa tuosta henkilömäärästä on Irakin kansalaisia.

Irakin ja Valko-Venäjän pääkaupungit on yhdistetty vilkkaalla lentoliikenteellä.

Kun turvapaikanhakijatulva Liettuaan käynnistyi, Iraqi Airwaysillä (kotisivut) lensi neljä konetta viikossa Bagdadista Minskiin, kun vielä viime vuonna yhtiöllä oli vain yksi tai kaksi lentoa viikossa vuodenajasta riippuen. Tällä hetkellä Iraqi Airways lentää Minskiin jo viisi kertaa viikossa ja yhtiö avasi myös uusia lentoja Irakin kolmesta eri kaupungista.

Toukokuun 10. päivän jälkeen Bagdadista Minskiin suuntautuvien lentojen määrä on kaksinkertaistunut, kun Fly Bagdad (kotisivut) aloitti lennot maanantaisin ja torstaisin.

Pitäkääpä tuo päivämäärä 10.5.2021 muistissa, koska palaan siihen myöhemmin tässä kirjoituksessa.

Toinen suosittu reitti, jolla Lähi-idästä ja Afrikasta EU-alueelle pyrkivät saapuvat Valko-Venäjälle, on Turkin reitti. Istanbulista Minskiin on yhteensä neljä lentoa päivässä. Belavia (kotisivut) lentää kaksi ja Turkish Airlines (kotisivut) niin ikään kaksi lentoa. Belavia on Valko-Venäjän valtion omistama lentoyhtiö.

Keväällä toukokuusta 2021 lähtien irakilaiset matkatoimistot alkoivat tarjota suuressa määrin lomamatkoja Bagdadista Minskiin. Matkapaketit sisälsivät ja sisältävät edelleen lentoliput, viisumin, vakuutuksen ja hotellimajoituksen sekä myös useita retkiä.

Useimmat irakilaisista matkatoimistoista tarjoavat lentoja keskiviikkona ja perjantaina Iraqi Airwaysin lennoilla, koska ne ovat halvempia kuin Fly Bagdadin lennot. Matkapakettien hinnat vaihtelevat pikakatsannolla 560 dollarista 950 dollariin halvimpien pakettien ollessa vain reilut 400 dollarin luokkaa, kun lentoyhtiöllä pelkät menopaluuliput maksavat noin 750 dollaria. Matkapaketit käyvät siis kaupaksi pelkkien lentojen sijaan.

Jostakin syystä Irakista Valko-Venäjälle suuntautuvien pakettimatkojen hinnat laskivat merkittävästi keväällä toukokuussa ja myös tarjontavolyymi kasvoi. Juuri Irakista lisälentojen järjestäminen Minskiin kävi sutjakkaasti ilman ongelmia lentoreitti- ja lentoasemajärjestelyissä tai luvituksissa.

****

Kun pakettimatkojen hinnat laskivat ja tarjonta lisääntyi, monet irakilaiset alkoivat kiinnostua Valko-Venäjästä. Matkatoimistojen Facebook-sivuilla olevat matkanostajien arabiankieliset kommentit kertovat paljon, jos niitä lukee vaikkapa konekäännöksenä. Valko-Venäjästä muodostui irakilaisten mielissä pian helpoin reitti päästä EU-alueelle.

Näitä matkanjärjestäjä ovat irakilaiset matkatoimistot Al Qima (شركة القمة للسفر والسياحة, Facebook, Al Qima) ja Jood Land (ارض الجود للسفر والسياحة, Facebook, Jood Land) sekä valkovenäläiset matkatoimistot Oscartur (اوسكار تور, ООО «Оскартур», Facebook, Oscatur, УНП 192721937) ja Beregovaja zvezda (ООО «Береговая звезда»). Береговая звезда on suomeksi rannikkotähti, englanniksi coastal star.

Al Qima ja Jood Land ovat rekisteröityjä Irakiin, Oscartur ja Beregovaja zvezda Valko-Venäjälle. Beregovaja zvezdalla ei ole edes Facebook-sivuja, vaikka se on perustettu jo 24.2.2012 nimellä World Travel (ООО «Ворлд Трэвел», УНП 191698306, УНП 191698306). Irakilaisilla pienillä matkatoimistoilla ei ole yleensä omia kotisivuja vaan pelkät Facebook-sivut.

Matkatoimisto Al Qiman mainos ”lomamatkasta” Irakista Valko-Venäjälle. Matkapaketti maksaa vain 550 dollaria. Mielenkiintoista on, että mainoksessa esiintyvällä tytöllä on päällään perinteistä Valko-Venäjän punavalkeaa väriä, mitä Lukašenka ei ole oikein sallinut pidettävän etenkään mielenosoituksissa.

Al Qiman yllä oleva Valko-Venäjän matkapakettimainos löytyy yhtiön Facebook-sivuilta täältä. Esimerkiksi tuolta sivulta voi käydä lukemassa em. matkanostajien arabiankielisiä kommentteja.

Matkatoimisto Oscarturin mainos ”lomamatkoille” Irakista Valko-Venäjälle.

Tärkein tekijä kuitenkin turvapaikanhakijoiden järjestelyprosessissa on Valko-Venäjän valtiollisella matkatoimistolla nimeltään TsentrKurort (ЦентрКурорт, kotisivut).

****

Nyt toistui arabimaailman sosiaalisen median kautta se sama, minkä koimme jo kertaalleen vuonna 2015. Tälläkin kertaa sosiaalinen media levitti tehokkaasti tietoa Lukašenkan sanoista sekä maahanmuuttomahdollisuuksista Valko-Venäjän kautta EU-alueelle.

Sosiaalisen median kautta levisi myös se uskomus, että jos ylittää rajan passi kädessä, rajanylittäjä karkotetaan hyvin nopeasti, mutta jos passia ja muita asiakirjoja ei ole, on parempi mahdollisuus saada pakolaisstatus. On annettu sosiaalisen median kautta ohje, että passit pitää tuhota Minskissä tai Hrodnassa (Grodnossa).

Sosiaalisen median kautta levisi myös tieto, että EU-alueelle pyrkiville matkapaketti Valko-Venäjälle on yksi halvimmista ja turvallisimmista tavoista päästä Eurooppaan.

Lukašenkan sanat olivat yhtä tehokkaista kuin pääministeri Juha Sipilän sanat lauantaina 5.9.2015, jolloin hän Ylen ykkösaamussa lupasi antaa Kempeleen kotinsa turvapaikanhakijoiden asuinpaikaksi (esim. HS 5.9.2015Yle 5.9.2015 jne.).

Irakin ja arabimaailman sosiaalisen mediassa jaettu kahdeksankohtainen ohje, kuinka Irakista pääsee Valko-Venäjän kautta EU-alueelle. Ohjeen laatija ei ole tiennyt, että Liettua on jo EU:n jäsenmaa.

Tämä käännös on konekäännös. 1. Lennä lentokoneella Bagdadista Valko-Venäjälle hintaan 550–700 dollaria. 2. Lepää Minskissä päivä, toisena päivänä lähdet bussilla 20–25 dollarin hintaan lähimpään pisteeseen lähellä Liettuan rajaa – Lida [kaupunki] Liettuan ja Valko-Venäjän rajavyöhykkeellä. 3. Sinulla on oltava mukana toisiaan auttavia ihmisiä rajan ylittämisessä. 4. Kun olet ylittänyt rajan Valko-Venäjän metsien läpi, sinun on maksettava salakuljettajalle 1 000–1 500 dollaria päästäksesi Vilnaan. Olet jo Liettuassa – lepää, mutta kaukana poliisista. 5. Matkusta erityisautossa salakuljettajien kanssa – neuvottelet kustannuksista kuljettajien kanssa ja maksat vasta sen jälkeen, kun olet päässyt Suwałki-nimiseen paikkaan – siellä olet jo saapunut Puolaan eli EU:hun. 6. Valitse missä maassa haluat saada oleskeluluvan – liity arabialaisiin paikallisiin ryhmiin sosiaalisissa verkostoissa – löydä kuorma-auton kuljettajia, jotka vievät sinut haluttuun maahan – maksu polttoaineesta on yleensä vain muutaman sentin. 7. Älä kerro, missä maassa haluat asua äläkä yritä jäädä kiinni poliisille, pukeudu siististi äläkä näyttävästi ja käyttäydy vaatimattomasti. 8. Päästyäsi haluttuun maahan – antaudu viranomaisille pakolaisena, he kirjaavat sinut virallisesti ja valmistelevat tarvittavat asiakirjat, että pystyt olemaan siellä (jokaisessa maassa on erilaiset asiakirjat ja vaatimukset).
Valko-Venäjän käytävästä tuli helppo ja taattu tapa päästä EU-alueelle, koska käytävä on Valko-Venäjän valtion järjestelemä. Kyse ei ole vain halvoista matkoista. Oleellista on, että rajavalvonnassa valkovenäläisten rajavartijoiden tavat EU-alueelle pyrkiviin ovat muuttuneet aikaisemmasta radikaalisti.

Aikaisemman turvapaikanhakijavyöryn aikana vuodesta 2014 alkaen Irakista EU-alueelle pyrkiville Valko-Venäjä oli se viimeinen reitti, jota kautta kannatti yrittää tiukan rajavalvonnan vuoksi. Kyse oli siitä tarkkuudesta, jolla Valko-Venäjä valvoi rajojaan. Kyse oli siitä kovaotteisuudesta, jolla Valko-Venäjä valvoi rajojaan. Valko-Venäjän tiukka maine oli turvapaikanhakijoiden tiedossa sosiaalisen median kautta.

****

Kuinka sitten Valko-Venäjän valtio on tuon kaiken turvapaikanhakijoiden liikenteen organisoinut? Tuo kaiken, josta Liettua on nyt joutunut kärsimään eniten, seuraavaksi Puola.

Lukašenka ja hänen johtaman Valko-Venäjän viranomaiset päättivät jo keväällä vastatoimena EU:n asettamille pakotteille käyttää siirtolaisvirtoja kiristääkseen EU-maita, mutta julkinen ilmoitus asiasta tuli vasta kesäkuun lopulla 22.6.2021 Lukašenkan Brestin puheessa.

Palataan Valko-Venäjän valtiolliseen matkatoimistoon TsentrKurortiin. Tuo yhtiö liittyy Valko-Venäjän presidentin kanslian rakenteeseen ja on Lukašenkan tiukassa käsiotteessa.

TsentrKurort allekirjoitti toukokuun 2021 alussa päivämäärällä 5.5.2021 em. valkovenäläisen matkatoimisto Oskarturin kanssa sopimuksen, jonka venäjänkielinen nimi on: Договор в развитии международного туризма между странами арабского мира и Республикой Беларусь.

Vapaasi suomennettuna tuon sopimuksen nimi on:

Sopimus yhteistyöstä arabimaiden ja Valko-Venäjän tasavallan välisen kansainvälisen matkailun kehittämisessä.

Tuon sopimuksen on julkaissut ajatushautomo Dossier Center (Аналитический центр Досье, kotisivut), jonka on perustanut armoton Vladimir Putinin vastustaja Mihail Hodorkovski (Михаил Борисович Ходорковски, биография). Käsittelin Hodorkovskia viimeksi kirjoituksessa otsikolla KGB – Neljäs kerta toden sanoi vuonna 2000 (US-blogi 15.9.2021).

Tuota sopimusta käsittelevä kirjoitus löytyy täältä ja tämän luvun loppu on referoitu tuota kirjoitusta. Myös Der Spiegel on käsitellyt asiaa yhteistyössä Dossier Centerin kanssa (Der Spiegel 13.8.2021).

Matkatoimistojen Oskarturin ja TsentrKurortin välinen sopimus päivämäärällä 5.5.2021 irakilaisten ”turistien” saattamiseksi Irakista Valko-Venäjälle, josta matkojen on tarkoitus jatkua turvapaikanhakijastatuksella EU-alueelle. Kolmisivuinen sopimus on kuvakaapattu Dossier Centerin sivuilta. Sopimuksen allekirjoittajaksi Oskarturin puolelta on kirjattu Dimitri Korobov (Дмитрий Коробов).

Pian sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen Oskartur alkoi raportoida TsentrKurortille yhteyksistään irakilaiseen Fly Baghdad -lentoyhtiöön. Jo muutamaa päivää myöhemmin sopimuksen allekirjoittamisesta edellä tässä kirjotuksessa mainitusti Fly Baghdad aloitti säännölliset lennot Minskiin 10.5.2021.

Matkatoimisto Oskartur kääntyi matkatoimisto TsentrKurortin puoleen saadakseen myös 51 Irakin kansalaiselle viisumin, vaikka viisumien myöntämisestä vastaa Valko-Venäjällä virallisesti ulkoministeriö, ei presidentin kanslian alla oleva matkatoimisto.

Myös toinen em. valkovenäläinen matkatoimistoyritys Beregovaja zvezda haki TsentrKurortilta viisumia kymmenelle Irakin kansalaiselle. Lähes kaikkien viisumia hakevien – myös lasten – perusteeksi hakea viisumia on kirjattu suorittaa metsästyskierros Valko-Venäjän metsästäjien ja kalastajien yhdistyksen (Белорусское общество охотников и рыболовов, РГОО «БООР») Minskin alueella sijaitsevilla metsästysmailla.

Dossier Centerin em. kirjoituksen mukaan yli 200 Irakin kansalaisten viisumihakemusta on kulkenut Lukašenkan presidentinkanslian hallinnoiman TsentrKurortin kautta.

Viisumi ei ole ollut mikään ongelma Irakista ohjelman mukaan matkustaville, se on tullut automaattisesti. Koronakaranteenia ei irakilaisilta pakettimatkaajilta edellytetty.

TsentrKurort allekirjoitti kuljetuspalvelusopimuksen myös valkovenäläisen StroiTur-yrityksen (ООО «СтройТур», kotisivut, УНП 101014014) kanssa, joka tarjoaa linja-autovuokrausta kuljettajien kanssa. Stroiturin tehtävä oli hoitaa kuljetukset Minskin lentokentältä ja tiettävästi myös kuljetukset Liettuan rajalle.

Liettuan ulkominiseri Gabrielius Landsbergis kertoi Financial Timesille jo kesäkuun puolivälissä TsentrKurortin roolista Liettuan rajalle saatetuista irakilaisista turvapaikanhakijoista (Financial Times 15.6.2021).

****

Общество с ограниченной ответственностью «Оскартур», зарегистрированное на территории Республики Беларусь (свидетельство о государственной регистрации №1927219З7), приглашает:

Vapaasti suomennettuna:

Valko-Venäjän tasavallan alueella rekisteröity osakeyhtiö Oskartur (valtion rekisteröintitodistus nro 1927219З7) kutsuu:”.

Kyse on kutsusta  – käytännössä viisumihakemus – tilapäiseen mahantuloon Valko-Venäjän tasavaltaan liiketoimintatarkoituksessa (Приглашение для временного въезда в Республику Беларусь с деловой целью), jota on hakenut matkatoimisto Oscartur.

Hakemuksissa maahantulon perusteeksi on kirjattu venäjän kielellä muun muassa:

Совместная деятельность по исследованию и анализу рынка Республики Беларусь с целью определения наиболее подходящих сфер и объектов для инвестирования, а также услуги, связанные с исследованием, анализом, планированием и прогнозированием B сфере производства и обращения товаров (работ, услуг), оказываемые в целях принятия мер по созданию необходимых экономических условий для производства и обращения товаров (работ, услуг), включая их характеристику, выработку ценовой стратегии и стратегии рекламы применительно к туристической деятельности в соответствии с Договором №02ТУР от 02.06.2021 года. Подписание соответствующих договоров с контрагентами гостиницами.

Suomeksi tuo tarkoittaa niiden palvelujen järjestämistä, mitä irakilaiset pakettimatkailijat tarvitsevat Valko-Venäjällä. Nuo dokumentit löytyvät Puolan hallituksen (Rada Ministrów) kotisivuilta https://www.gov.pl/-osoitteesta täältä ja täältä, mutta asiayhteys Puolaan Puolan hallituksen internetosoitteista ei selviä. Hakemuksiin on kirjattu niiden irakilaisten henkiköiden nimet ja tiedot, jota hakemukset koskevat.

Oskaturin hakemus irakilaisten pakettimatkajärjestäjien saamiseksi Valko-Venäjälle. Oskatur käyttää venäläistä ru-päätteistä sähköpostitunnusta (oscartur@mail.ru) ilman omia internetsivuja. Oskatur on tiettävästi läheisessä kontaktissa Valko-Venäjän valtionhallintoon TsentrKurortin kautta sekä tiettävästi myös Venäjälle. Oskaturin edustajiksi on kirjattu Dimitri Korobov (Дмитрий Коробов) ja Al-Asadi Mohaiman Salah (Аль-Асади Мохайман Салах).

****

Euroopan komissio on jo myöntänyt Liettualle lähes 37 miljoonaa euroa turvapaikanhakijakriisin ratkaisemiseksi.

On täysin selvää, että nyt EU:n Valko-Venäjän rajaan liittyvien Liettuan ja Puolan laittoman turvapaikanhakijatulvan takana on Valko-Venäjän valtio. Koko turvapaikanhakijaprosessin on organisoinut Valko-Venäjän valtio. Mutta onko taustalla myös Venäjä?

Valko-Venäjällä on naapureinaan kolme EU- ja Nato-maata: Latvia, Liettua ja Puola.

Mielenkiintoinen kysymys on, miksi juuri Liettua on joutunut pahiten Valko-Venäjän hyökkäyskohteeksi. Miksi Valko-Venäjä ei valinnut Latviaa?

Kyse on Liettuan roolista Valko-Venäjän opposition edustajien turvasatamana ja muutoinkin Liettuan roolista Valko-Venäjä vastaisissa toimissa EU-päätöksenteossa. Liettua epäsi jo lokakuussa 2020 EU:ta jakamasta Valko-Venäjälle rajat ylittävän kehitysohjelman (cross-border development programme) maksuja 5,8 miljoonan euron arvosta (Reuters 7.10.2021).

Mitä nyt pitäisi EU:ssa tästä Valko-Venäjän aikaansaamasta EU-maihin kohdistuvasta turvallisuusvajeesta oppia?

EU reagointikyky EU:n jäsenmaihin kohdistettuihin turvapaikanhakijaiskuihin on toki parantanut vuodesta 2015 ja Frontexin asemaakin on parannettu, mutta reagointi on edelleen liian hidasta eikä volyymi heti alussa ole riittävää katkaisemaan iskuyritys kertalaakista.

On selvää, että jos jokin EU-maa joutuu nyt koetun Valko-Venäjän kaltaisen valtion iskun kohteeksi, on raja kyettävä laittamaan täysin kiinni muutamassa päivässä niin, ettei rajaa ylitä edes yksikään atomin puolikas ilman lupaa.

Pakolaisten oikeusasemaa koskeva ja Genevessä 28. päivänä heinäkuuta 1951 allekirjoitettua yleissopimusta (Refugee Convention 28.7.1951 ja Protocol Relating to the Status of Refugees 31.1.1967) ei tuolloin luonnollisesti noudateta häiriön kohteena olevan rajaosuuden osalta.

Kun Liettuan raja alettiin saada kuta kuinkin kiinni, alkoi tapautua. Irak kertoi elokuun ensimmäisellä  viikolla keskeyttävänsä lennot Valko-Venäjälle, koska se haluaa suojella kansalaisiaan, jotka ovat joutuneet salakuljetusverkostojen uhreiksi. Irak kertoi myös kotiuttaneensa noin 370 kansalaistaan, jotka olivat jumissa Valko-Venäjän ja Liettuan rajalla (esim. Etelä-Saimaa 11.8.2021).

Suomi joutui samanlaisen hyökkäyksen kohteeksi vuodenvaihteessa 2015–2016 kuin Liettua nyt. Suomeen hyökkäsi Venäjä, Liettuaan Valko-Venäjä.

On selvä, että jos nyt Suomi olisi joutunut samanlaisen hyökkäyksen kohteeksi Liettua, olisi täällä alkanut taas kerran loputon purnaus turvapaikanhakijoiden laillisesta asemasta kuten purnaus alkoi vuonna 2015.

Niinhän se alkoi myös, kun presidentti Niinistön valtiopäiväpuheita 2.2.2016 tulkittiin Suomen solmimia sopimuksia rikkovana (US-blogi 7.3.2020).

Kaiken maailman koskenniemet olisivat taas olleet ahkerasti liikkeillä palvelemalla samalla Venäjän etua.

Olen kirjoittanut aikaisemmin, että koko pakolaiskriisi, jonka EU-maat kohtasivat vuodesta 2014 alkaen, oli suurelta osin Venäjän poliittisten toimien järjestämää. Myöhemmin myös Turkin järjestämää.

Venäjä pyrki aktiivisesti mm. ohjaamalla Syyrian ja Irakin sosiaalisen median toimintaa luotsaamaan turvapaikanhakijavirtaa EU-alueelle. Otollisimmat kulkureitit tehtiin arabimaailman sosiaalisessa mediassa tiettäväksi.

Tuolloin ei kirjoituksiani arvostettu kuten ei varmaan tätäkään nyt. Asiaa ei taideta haluta ottaa edelleenkään riittävän vakavasti niin, että riittävän nopeat toimet olisivat mahdollista siinä rajansodankäynnissä, jossa aseita meitä vastaan ovat sinänsä syyttömät ihmiset.

+18

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu