Hävitty sota

Tämä on jatkokirjoitus tai paremminkin toisintokirjoitus sodan alkuvaiheessa jo kesällä 2022 julkaistuun kirjoitukseen otsikolla Sodan suurkuva – Onko länsi sen häviämässä, vaikka Ukraina nyt menestyykin sotakentällä? (US-blogi 24.7.2022).
Tuohon kirjoitukseen liitin mm. oheiset lauseet, kun sotaa oli käyty viisi kuukautta:
”Uusi tavoite olisi asetettava viimeistään nyt ennen alkavaa talvea. Ukrainan vapauttaminen Venäjän miehityksestä ja Venäjän sotavoiman työntäminen pois Ukrainan alueelta.
Ukrainan täydellinen vapauttaminen siitä Venäjän vaikutusvallasta, joka tällä hetkellä perustuu maan eteläosan miehitykseen – ei siis maan itäosan miehitykseen.”
Sodan alkuvaiheessa lännessä oli asetettu tavoitteeksi vain Venäjän sotilaallinen heikentäminen, ei Venäjän karkottaminen Ukrainan alueelta. Näkemykseni oli jo tuolloin kesällä 2022, että mikäli julkistetuksi tavoitteeksi ei aseteta Ukrainan vapauttamista Venäjän miehityksestä, Venäjä kykenee toimillaan säilyttämään etenkin Ukrainan eteläosien miehityksen.
Uutta tavoitetta ja sen vaatimia voimavaroja ei länsimaissa asetettu kesällä 2022. Strategia ja sen mukaiset toimet olivat länsimaissa enemmän kuin hiukan hukassa. Venäjä alkoi rakentaa pian syksyä kohti raskaista puolustuslinjoja, joiden läpäisy ei enää näytä onnistuvan. Miehistöpulaansa Venäjä suoritti syksyllä myös liikekannallepanon.
”Läntisessä katsannossa Ukraina näyttäisi epäonnistuneelta läpimurrossa, koska parin kuukauden aikana sellaista ei ole nähty ja koska alkuvaiheen vastustuksen voittamista ei ole tapahtunut. Kun nyt kuitenkin kyse on kulutussodankäynnistä, on syytä odottaa kolmesta neljään kuukautta vastahyökkäystoimien aloitusajankohdasta. Asiaa on syytä tarkastella viimeistään lokakuun alkupuolella ennen syksyn rospuuttokelejä.” (US-blogi 1.8.2023).
Nyt on tuon tarkastelun aika, kun lokakuu on vaihtumassa pian marraskuuksi.
”Me emme voi sallia Venäjän sotavoittoa Ukrainassa” -sanomisille ei taida olla enää pohjaa lännessä kirjoitin perään elokuussa (US-blogi 12.8.2023).
Tilanne näyttää nyt huonolta. Siitä emme pääse yli emmekä ympäri. Sodankäyntipolitiikkaa on viimeistään nyt muutettava.
****
Jos tavoite asetetaan, myös resurssit ja toimenpiteet pitää mitoittaa tavoitteeseen pääsemiseksi. Kyse Ukrainassa olisi edelleen pitkälti sotilaallisista tavoitteesta.
Presidentti Barack Obama oli pasifisti. Obama suhtautui ydinaseisiin kielteisesti. Obaman tavoite oli ydinaseeton maailma. Voisiko maailma olla ydinaseeton presidentti Obaman toiveiden mukaisesti? oli yhden blogini otsikko toukokuussa 2016 (US-blogi 30.5.2016).
Luojan kiitos, että ydinaseet ovat edelleen turvanamme.
Obaman yksi pahimmista ulkopoliittisista virheistä oli, ettei hän rankaissut Syyriaa kemiallisten aseiden käytöstä, vaan hyväksyi Venäjän ehdotuksen, jonka mukaan Syyrian kemialliset aseet otettaisiin kansainväliseen valvontaan. Obama totesi 20. elokuuta 2012, että Syyrian kemiallisten aseiden käyttö ylittäisi punaisen rajalinjan. Presidentti Bašar al-Assadin joukot tekivät kuitenkin punaisen linjan asettelusta huolimatta sariinimyrkkykaasuiskun Ghoutan kaupunkiin lähellä Damaskosta elokuun 21. päivänä 2013.
Tuon punaisen rajalinjan ylittäminen ilman tosiasiallisia seuraamuksia oli osoitus Obaman hallinnon epäröinnistä ja samalla heikkoudesta. Assad teki toistuvan myrkkykaasuiskun Idlibiin 4.4.2017 tappaen ainakin 72 ihmistä. Presidentti Donald Trump päätti ohjusiskun suorittamisesta, joka toteutettiin yli 50 Tomahawk-risteilyohjuksen voimalla Shayratin lentotukikohtaan 7.4.2017. Trump arvosteli oikeutetusti Obamaa vääristä ulkopoliittisista päätöksistä.
Syyrian tapausten pohjalta Venäjä teki oikean johtopäätöksen vuonna 2013, että Obama on uskaltamaton ulkopoliittinen johtaja ja ettei hän kykene käyttämään sotilaallista voimaa.
Kysymys on viimeistään nyt pian kymmenen sotavuoden jälkeen asetettava, olisiko Venäjä uskaltanut hyökätä Ukrainaan helmikuun lopulla 2014, mikäli Obaman Yhdysvallat olisi ollut valmiimpi käyttämään tarvittaessa sotilaallista voimaa edes uhkana poliittisten päämäärien tukemiseksi.
On myös muistettava, että Obama oli vetänyt yhdysvaltalaissotilaat pois Irakista eikä suostunut lähettämään uusia maajoukkoja Isisin vallatessa maata. Tuokin oli noteerattu Venäjällä Obaman luonteenpiirteeksi olla käyttämättä sotilaallista voimaa.
Jos Yhdysvaltojen johdossa olisi ollut Obaman sijaan kovemman linjan presidentti vaikkapa Ronald Reaganin tapaan, olisiko Venäjä ylipäätään uskaltanut hyökätä Ukrainaan.
Obaman heikkous tuli esille myös siitä, miten länsi reagoi Venäjän hyökkäykseen ja Krimin valtaukseen vuonna 2014. Yhdysvallat on se taho, joka määrittelee läntistä linjaa reagoinnissa maailman tapahtumiin. Länsi kykeni asettamaan vain vähäisiä ja melko nimellisiä pakotteita painopisteenä henkilöpakotteet, joille Venäjällä lähinnä naurettiin.
Osaltaan länsimaiden vähäinen reagointi Venäjän vuoden 2014 Ukraina-hyökkäykseen edesauttoi presidentti Putinia tekemään päätöksen hyökätä uudelleen vuonna 2022. Tuskinpa länsi nytkään laittaisi tikkuakaan ristiin Ukrainan puolesta kun ei laittanut kerran vuonna 2014, lienee ollut Putinin ajatus.
Varapresidentti Joe Biden oli valmis tiukempaan linjaan jo vuonna 2014. Presidentti Barack Obama ei ollut valmis.
****
Kyse Venäjän Ukrainassa käymässä sodassa on tosiasiallisesti länsimaiden ja Venäjän välisestä sodasta, jota käydään Ukrainan puolelta länsiasein, mutta ukrainalaisella miehistöllä. Länsimailla tarkoitan tässä tapauksessa Ukrainassa sotatoimiin osallistuvia maita, jotka toimittavat vaikkapa aseita ja tiedustelutietoa tai kouluttavat sotilaita. Tarkoitan ennen kaikkea Euroopan ja Pohjois-Amerikan Nato-maita ja Euroopan EU-maita. Edellä määritellyt länsimaat rahoittavat nyt Ukrainan olemassaoloa ja sotimista täysin. Kyse on kolminumeroisesta luvusta miljardeja euroja tai dollareita.
Alkujaan Venäjä on sitonut sotansa estämään Naton laajentumista kohti itää vaikutuspiiriinsä ja ennen kaikkea vanhoihin neuvostotasavaltoihin. Venäjä esitteli joulukuun puolivälin tienoilla 2021 sopimusehdotuksen, jossa se sopisi Yhdysvaltojen kanssa monista turvallisuusasioista kuten mm. Naton laajentumisesta, vaikka Venäjän sopimusteksti ei Nato-sanaa sinällään mainitsekaan (Министерство иностранных дел Российской Федерации 17.12.2021). Venäjä ja Yhdysvallat kävivät asiasta kahden tapaamisen neuvottelut Genevessä 10. ja 11.1.2022.
****
Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on nyt asemasotavaiheessa. Rintamalinjat eivät ole muuttuneet sitten syyskuun 2022, jolloin Ukraina onnistui valtaamaan alueita Hersonin ja Harkovan oblasteista Venäjältä loppuessa sotilaat. Tuon jälkeen rintamalinjat ovat olleet raskaasta sodankäynnistä huolimatta hyvin vakaita vain pienillä muutoksilla. Raskaiden sotatoimien mukaista asemasotaa on käyty nyt reilun vuoden päivät. Kesäkuussa alkaneessa vastahyökkäyksessään Ukraina ei ole kyennyt valtaaman takaisin edes prosenttia menettämistään alueista.
Suomikin tietää ja tuntee asemasodan, kun se on käynyt asemasotaa Saksan rinnalla Neuvostoliittoa vastaan. Kaksi ja puoli vuotta vuodesta 1942 vuoteen 1944. Asemasotavaiheen aloituspäivämääräksi on kirjattu 9. joulukuuta 1941. Tuo vaihe päättyi 9. kesäkuuta 1944 Neuvostoliiton aloittamaan suurhyökkäykseen.
Asemasotavaihetta ei aloittanut Suomen pelko Iso-Britannian ja Yhdysvaltojen julistamisesta sotaa Suomea vastaan. Raskaat sotatoimet olivat syöneet Saksan voimia jo vuonna 1942. Neuvostoliitto alkoi kyetä vastaamaan kaikilla sen rintamilla, myös Suomen suunnalla. Kyse siis oli sodankäynnin resursseista ja potentiaalista. Suomen puhumasta kesäsodasta tuli jatkosota, jossa asemasotavaihe kesti 913 päivää koko jatkosodan 1182 päivän ajasta. Yli kolme neljäsosaa sota-ajasta oli asemasotaa. Hieman vajaa 40 kuukautta kestäneestä jatkosodasta aktiivista sotimista oli vain 269 päivää eli yhdeksisen kuukautta.
Tosiasia oli, että Suomi osoittautui olevan täysin riippuvainen Saksan Wehrmachtin toimista itärintamalla. Vastaavasti niin kuin nyt Ukraina on täysin riippuvainen läntisestä aseavusta ja avusta ylipäätään. Hieman häijysti ja hieman oikoen voisi todeta, että jatkosota oli itse asiassa asemasota, jonka määritteli natsi-Saksan sodankäyntiresurssit.
Länsimaiden aseistamalla Ukrainalla ei nyt ole riittävää kyvykkyyttä tehdä läpimurtoja Venäjän vahvoihin puolustuslinjoihin ottaen huomioon nykyinen vallitseva sotilaallinen voimatasapaino sekä käytössä olevien aseiden ja sotilasvarusteiden kehitystaso. Ukraina ei kykene kehittämään oikein edes taktisia läpimurtoja puhumattakaan, että taktiset läpimurrot muuttuisivat operatiivisiksi. Operatiivisista läpimurroista on vielä pitkä matka sodan loppumiseen.
Tuosta kaikesta emme voi missään nimessä syyttää Ukrainaa, vaan meidän on täällä länsimaissa katsottava peiliin. Venäjä on maailman toiseksi suurin sotilasmahti Yhdysvaltojen jälkeen ja Ukraina tulee kaukaa perässä sijalla 15. Voittaakseen Venäjän Ukraina tarvitsee kertaluokkaa enemmän länsimaiden sotilaallista tukea ja ennen kaikkea rohkeampaa Venäjän uhkaamista.
Jatkosodan asemasotavaihetta ja Venäjän Ukrainassa käymän sodan tämänhetkistä vaihetta ei kuitenkaan voi perusteiltaan verrata toisiinsa. Ukrainassa käydään erittäin intensiivistä sotaa, mutta rintamalinjat pitävät. Jatkosodan asemasotavaiheessa kyse oli puolestaan tulevan odottelusta, kun natsi-Saksan voitto alkoi näyttää yhä epätodennäköisemmältä.
****
”Der Krieg ist eine bloße Fortsetzung der Politik mit anderen Mitteln. Krieg ist niemals Selbstzweck, sondern Mittel zur Erreichung eines politischen Ziels.
Vapaasti suomennettuna:
”Sota on politiikan jatkamista muilla keinoin. Sota ei ole koskaan päämäärä sinänsä, vaan pikemminkin keino saavuttaa poliittinen päämäärä.”
Muut politiikan jatkamisen keinot ovat väkivallan keinoja. Sota on väkivallan keino.
Noiden ajatusten kirjoittaja vuonna 1832 oli preussilainen kenraali ja sotateoreetikko Carl von Clausewitz. Teos Vom Kriege (esim. Adlibris, ISBN 9783843015189), suom. Sodankäynnistä (esim. Adlibris, ISBN 9789518844597).

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassakin on politiikan jatkamista väkivallan keinoin. Clausewitzin sodankäynnin perusohjeet ovat edelleen voimassa. Sodassa on tärkeää voiman keskittäminen ja painopisteen luominen. Clausewitzin näkemys sodankäynnissä on hyökkäyksessä ja puolustuskin on vain valmistautumista hyökkäykseen. Jokainen sota on erilainen eikä sota eikä sota ole teoretisoitavissa. Kun taktiikka on oppi sotavoimien käytöstä taistelussa, niin strategia on oppi taistelujen käyttämisestä sodan päämäärän saavuttamiseksi.
Mikä länsimaiden strategia Venäjän Ukrainassa käymässä sodassa? Mitkä ovat länsimaiden asettamat päämäärät Venäjän Ukrainassa käymässä sodassa? Onko sodankäynnin resurssit mitoitettu oikein päämääriin pääsemiseksi?
Nuo ovat tärkeimpiä kysymyksiä. Onko resurssit mitoitettu oikein päämääriin pääsemiseksi.
Onko päämääräksi ja siis strategiaksi länsimaissa asetettu, että Ukraina kykenee valtaamat kaikki Venäjälle menetetyt alueet vai onko päämäärä edelleen sodan alkuvaiheen tapaan vain kuluttaa Venäjän sodankäyntipotentiaalia, jolloin uhka myös Nato-maita kohtaan pienenee.
Sodan vaatimien resurssien mitoitus sodan voittamiselle on kohtuullisen helppoa. Pitkälti matemaattista laskentaa vihollisen olemassa olevien ja tulevien resurssien pohjalta. Carl von Clausewitz kertoi jo 1800-luvun alkupuolella, että hyökkääjä tarvitsee kaksikertaiset sotavoimat puolustajaan nähden. Nyttemmin puhutaan jopa kolminkertaisista voimavaroista.
Kun Venäjä aloitti hyökkäyssotatoimet helmikuussa 2022, sillä ei ollut edes kaksinkertaisia sotavoimia Ukrainaan nähden. Hyökkäys asetettuihin tavoitteisiin nähden epäonnistui pitkälti riittämättömiin voimavaroihin. Venäjä läksi soitellen sotaan luottaen Ukrainan sotilaalliseen heikkouteen ja ukrainalaisten Venäjä-mielisyyteen.
Päämääränä koko Ukrainan saamisesta Venäjän vaikutuspiiriin Venäjä luopui pian hyökkäyksen alettua, kun siihen Venäjällä ei ollut sodankäynnillä mahdollisuuksia. Tuo päämäärän Venäjä hylkäsi samalla, kun se veti joukkonsa Kiovan pohjoispuolelta. Venäjä ei kyennyt valtaamaan Kiovaa.
Nyt vastaavasti länsimaat eivät ole laskeneet niitä voimavaroja eivätkä toimittaneet niitä voimavaroja, mitä Ukraina tarvitsisi vallatakseen menettämänsä alueet takaisin. Ukrainalla ei ole tällä hetkellä käytössään kaksin- tai kolminkertaisia voimavaroja Venäjään nähden. Länsimailla ei vain riitä konventionaaliset aseet eikä asetuotantoa ole kyetty vauhdittamaan tarvittavassa aikataulussa. Lisäksi poliittisia päätöksiä riittävän asekaluston toimittamisesta oikea-aikaisesti ei ole kyetty tekemään.
Näyttää myös siltä, että länsimaat eivät ole mitoittaneet niitä resursseja oikein, mitä esimerkiksi Venäjän valtaamien alueiden takaisinvaltaus edellyttäisi. Kukaan ei ole tainnut laskea, miten paljon kalustoa ja minkälaista kalustoa Ukrainalle tulisi toimittaa, jotta takaisinvaltaus onnistuisi. Sodan kestämisen myötä Ukraina ei kykene toimittamaan Venäjää asukasmäärältään pienempänä valtiona sitä sotaväkeä, mitä todennäköisesti tarvitaan suuren alueen ottamisessa hallintaan.
Venäjä tietää nyt melko tarkasti puolentoista vuoden kokemuksen perusteella, mihin länsimaat ovat kykeneviä ja mitä se Venäjältä edellyttää, jotta se voi päästä asettamiinsa päämääriin. Aika tekee ilmaista työtä Venäjän hyväksi.
****
Kun koko Ukrainan ottaminen hallintaan ei onnistunut, Venäjä otti päämääräkseen nykyisten alueiden pitämisen itsellään, toisin sanoen mantereen puoleisen maayhteyden säilyttäminen Krimin niemimaalle. Venäjä on saanut riittävästi Novorossijaansa (Новороссия) ilman Odessan ja Mykolajivin oblasteja, josta Venäjä on puhunut presidentti Putinin suulla Krimin niemimaan valtauksesta alkaen:
”Вопрос ведь даже не в этом – вопрос в том, чтобы обеспечить законные права и интересы русских и русскоязычных граждан юго-востока Украины – напомню, пользуясь терминологией ещё царских времён, это Новороссия: Харьков, Луганск, Донецк, Херсон, Николаев, Одесса не входили в состав Украины в царские времена, это всё территории, которые были переданы в Украину в 20-е годы советским правительством. Зачем они это сделали, бог их знает. Это всё происходило после соответствующих побед Потёмкина и Екатерины II в известных войнах с центром в Новороссийске. Отсюда и Новороссия. Потом по разным причинам эти территории ушли, а народ‑то там остался.” (Президент России 17.4.2014).
Vapaasti suomennettuna:
”Kysymys ei ole edes tästä [kansanäänestyksestä ja vaaleista]. Kysymys on Kaakkois-Ukrainan venäläisten ja venäjänkielisten kansalaisten laillisten oikeuksien ja etujen turvaamisesta. Muistutan teitä tsaarinajan terminologiaa käyttäen, tämä on Novorossija: Harkova, Luhansk, Donetsk, Herson, Mykolajiv ja Odessa eivät kuuluneet Ukrainaan tsaarin aikana, nämä ovat kaikki alueita, jotka Neuvostoliitto siirsi Ukrainalle 1920-luvulla. Miksi he tekivät sen, Jumala tietää. Tämä kaikki tapahtui Potjomkinin ja Katariina II:n voittojen jälkeen kuuluisissa Novorossijaan keskittyneissä sodissa. Siitä lähtien Novorossija. Sitten eri syitä, miksi nämä alueet menetettiin, mutta ihmiset jäivät sinne.”
Venäjän asevoimien suuret ja jatkuvat aluevoitot Etelä-Ukrainassa sodan alkuvaiheessa keväällä 2022 johtuivat lähinnä siitä, että Ukrainalla oli hyvin vähän puolustuksessa olevia joukkoja Etelä-Ukrainassa. Eteneminen pysähtyi, kun Ukraina sai reservinsä kokoon ja ne saapuivat Etelä-Ukrainaan. Venäläiset joutuivat vetäytymään Hersonin sillanpäähän kuukausiksi, kunnes heidän oli luovuttava siitäkin sotaväen puutteessa.
Oli vahinko, ettei Ukraina ottanut varottelua sodan syttymisestä riittävän ajoissa tosissaan. Muutan päivän ja viikon myöhästymisestä maksetaan nyt kovaa hintaa eteläisessä Ukrainassa.
****
Lännessä on puhuttu, että sodasta tulee pitkä. Tuo osoittaa sinänsä, ettei ole oikein ajatusta eikä strategiaa, miten sota saataisiin loppumaan. Ei ole mietitty mitään tiekarttaa sodan loppumiseen ja rauhaan. Kun puhutaan pitkästä sodasta, puhutaan neuvottomuudesta ja odotetaan, että jokin selittämätön ihme ehkä ratkaisisi sodan.
On puhuttu myös jäätyneestä konfliktista. Jäätynyt konflikti olisi länsimaiden ja Ukrainan häviö, koska silloin Venäjä hallitsisi valloittamiaan alueita. Aika pelaisi vain Venäjän hyödyksi. Puhuminen jäätyneestä konfliktista olisikin länsimaille vain tapa selittää epäonnistumistaan.
Venäjän kyvykkyyttä käydä perinteistä sotaa ei pidä aliarvioida. Venäjän kyvykkyyttä hankkia ja valmistaa tarvitsemansa määrän sotalustoa ja kutsua sotaväkeä sotimaan ei pidä aliarvioida. Venäjä on ollut perinteisesti maailman toiseksi suurin sotilasmahti Yhdysvaltojen jälkeen ennen Kiinaa. Venäjä on edelleen säilyttänyt asemansa (Global Firepower ranking, 2023 Military Strength Ranking). Venäjä on saanut pikkuhiljaa sotateollisuutensa toimimaan, mistä meille tulee tulevina vuosina yhä enemmän ongelmaa.
On selvä, ettei Ukraina kykene voittamaan sotaa ilman länsimaiden tämänhetkistä paljon laajempaa panostusta. Kyse on yksinkertaisesti resursseista. Kyse on myös siitä, että länsimaat eivät kykene nykyisellä politiikallaan muodostamaan Venäjälle sellaista uhkaa, jonka Venäjä joutuisi ottamaan huomioon sotatoimissaan.
Venäjällä ollaan tällä hetkellä varsin rauhallisia Ukrainassa käytävän sodan suhteen. Rauhallisuus tuli esille myös Putinin Kiinan vierailulla. Kaikki menee tällä hetkellä Venäjän näkemänä Venäjän kannalta suunnitellusti.
Nykyisellä politikallaan länsimaat eivät voita Venäjää vastaan käytävää sotaa. Panostukset eivät ole riittäviä. Mikäli länsimaat toimittavat sotakalustoa niin kuin ovat tähän saakka toimittaneet, se ei muuta nykyistä tilannetta mihinkään. Atacms-ohjukset ja muutaman helikopterin tuhoaminen eivät muuta sodan kokonaiskuvaa. Jos lännen tukema Ukraina ei kykene valtaamaan menettämiään alueita takaisin, niin maailmalla se on nimenomaan länsi, joka on sodan hävinnyt. Länsi kun on jo kaulaansa myöten mukana tuossa sodassa.
Jos länsimaat ovat asettaneet päämäräkseen ajaa Venäjän pois Ukrainasta valloittamiltaan alueilta, nykyisillä panostuksilla ja politiikalla se ei onnistu. Ihmettä ei kannata odottaa. Olisi keksittävä jotain uutta. Venäjää länsimaat eivät joko kykene tai eivät uskalla haastaa. Liikekannallepanon ja puolustuslinjojen rakentamisen jälkeen Venäjän ei ole tarvinnut kantaa huolta aluemenetyksistään Ukrainassa.
Sotilasstrategisesti oli suuri virhe antaa Venäjän rakentaa kiinteät puolustuslinjat viime syksynä.
Jään mielenkiinnolla odottamaan Suutarin ja Juha-Pekka Kososen asiantuntevia kommentteja.
Ilmoita asiaton viesti
Luin syyslomani aikana muutamia valikoituja teoksia kohtuullisen kokoisesta sotahistoriaa käsittelevästä kirjastostani. Voisin todeta, että jokaisessa opuksessa tarina alkaa siitä, että venäläiset (Neuvostoliitto) ottavat aluksi melkoisen reilusti turpaansa, mutta sodan pitkittyessä he mukautuvat ja oppivat, jolloin tilanne tasoittuu ja kääntyy lopuksi venäläisten eduksi, kun he ryhtyvät käyttämään aseitaan ja joukkojaan oikein ja järkevästi. Näin kävi sekä talvi-, että jatkosodassa.
Tämä on varteenotettava skenaario myös Ukrainassa. Venäjän armeija oppii jatkuvasti uutta länsimaisista aseista ja taktiikoista, jolloin yhä uusien aseiden syöttäminen Ukrainan armeijalle on lähinnä sotaa jatkavaa tekohengitystä. Länsitankeista ei ollutkaan läpimurtajiksi. Pidemmälle kantavat länsiohjukset pakottavat hajauttamaan takalinjojen joukkoja enemmän, mutta eihän se vaikuta kokonaisuuteen millään tavalla, jos hävittäjä joutuu lentämään minuutin pidemmän matkan, tai ilmatorjuntaa hajautetaan. S-400 ja S-500 ohjusten vaikutusalue on satoja kilometrejä, joten järjestelmien muutaman kymmenen kilometrin siirto ei vaakakupissa paljoa paina. Uusia tankkeja toimitetaan taistelualueille junilla ja ne hajautetaan varikkojen sijasta maastoon. Droneja vastaan kyetään jo toimimaan suhteellisen tehokkaasti.
Ukraina on suurissa ongelmissa siinä vaiheessa, kun Venäjä ryhtyy tuhoamaan suurissa määrin Ukrainassa sijaitsevia rautatiesiltoja, jotka on jätetty jostain kumman syystä tuhoamatta ja F-16:n tarvitsemia lentokenttiä. Sillat tuhoamalla pakotetaan Ukrainan armeija järjestämään huoltonsa ja erityisesti ammusten kuljetus jollain muulla, huomattavasti hitaammalla tavalla.
F-16 ei suositella käyttävän erämaakenttiä, koska sen moottorilla on taipumus imaista kaikki roskat rungon alaosassa olevan ilmanoton kautta sisuksiinsa ja sellainen ei tietenkään ole toiminnan kannalta hyvästä. Käytännön syistä F-16 joutuu operoimaan suhteellisen kaukaa etulinjoilta, jolloin niiden operatiivinen toiminta-aika lyhenee. Muutoinkin johtuen ilmatorjunnasta ja hävittäjävaarasta, niillä ei ole asiaa muutamaa kymmentä kilometriä lähemmäs etulinjaa, kuten ei venäläisilläkään hävittäjillä tällä haavaa ole. Ohjuksiahan tai liitopommeja voi laukaista etäämmältäkin.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos tästä. Nyt puuttuu vielä toisen asiantuntijan eli Suutarin kommentti tähän Pesosen pitkään kirjoitukseen.
Ilmoita asiaton viesti
Pragmaattisesti ajatellen mitään kertaluokan lisäystä Ukrainan aseapuun ei ole tulossa. Hamasin hyökkäyksen jälkeen Biden esitti kogressille apupakettia jossa osa kuluu aiempaan tapaan Ukrainalle mutta lähes sama summa Israeliin. Eikä tämäkään paketti ole selvä jenkkien hallinnon ollessa heikko puhemiehen puuttuessa ja vaalien lähestyessä. Kun Euroopassakin aletaan kyllästyä sotaan niin jäätynyt konflikti heiveröisellä aselevolla näyttää realistiselta.
Odoteltaessa Putinin ja ehkä hänen seuraajansa poistumista näyttämöltä voitaisiin mielestäni osa resursseista keskittää Ukrainan jälleenrakentamiseen, sen hallinnon kehittämiseen ja korruption kitkemiseen. Tämän rahoittamiseen ehkä voisi käyttää Venäjältä takavarikoituja varoja.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän Bidenin hallinnossa ajatella edelleen että ilmastonmuutos on suurin uhka.
Ilmoita asiaton viesti
Amiraali John Kirby tiedotti (lähes välittömästi Hamasin iskun jälkeen) että Penagonin näkee edelleen selvänä ensimmäisenä uhkana ilmastonmuutoksen. Biden itse ja hallinon korkearvoiset tahot pitävät ”Lähi-idän tilannetta vakaanpana kuin koskaan aikaisemmin” – Ja media myötäilee USAn (vakauttavaa) politiikkaa…
Ilmoita asiaton viesti
EU on kieltosääntelyn suurvalta. Siksi pohditaan, onko varojen takavarikointi laillista, saako sotaa käyvään maahan viedä aseita ja onko puolustautuminen sotarikos.
Ilmoita asiaton viesti
”…Siksi pohditaan, onko varojen takavarikointi laillista, saako sotaa käyvään maahan viedä aseita ja onko puolustautuminen sotarikos.”
Juuri noin.
Tuossahan tulit luetelleeksi kiteytettynä monien läntisten valtiojohtajien harrastaman scholzittelun ydinkohdat, jotka ovat viivästyttäneet pahasti Ukrainalle äärimmäisen tärkeää läntistä aseapua. Länsijohtajien on lopultakin tehtävä päätös siitä kumpi seuraavista kahdesta vaihtoehdosta valitaan:
1) Annetaan nyt heti kaikki Ukrainan tarvitsema uusinta teknologiaa edustava läntinen aseapu, jolla autetaan Ukrainaa vapauttamaan kaikki russakkalan miehittämät alueet mahdollisimman nopeasti ja vähin tappioin. Avainalue on Krim. Siitä riippuu koko sodan ratkaisu.
2) Itketään ja annetaan sama apu kuin edellisessä kohdassa, mutta tipoittain ja myöhässä, jolloin sota vain pitkittyy ja Ukrainan tuhot ja kärsimykset pahenevat.
Kolmatta vaihtoehtoa ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
Näkemissäni lähteissä oli kyllä Israelin osuus vain 14 %:n luokkaa ja Ukrainan 61,4 miljardia.
Ilmoita asiaton viesti
”Avainalue on Krim. Siitä riippuu koko sodan ratkaisu.”
Täsmälleen näin. Kun huoltoyhteydet katkaistaan paraneet alueen takaisin valtaaminen oleellisesti. Voidaan vaan kuvitella miten Putin selittäisi vertäytymisen Krimiltä. Tuskin selitykset enää menisi läpi.
Ilmoita asiaton viesti
Aina kun länsi ilmoittaa uudesta pakotepaketista, Putin meinaa tukehtua nauruun. Timantteja ei voi käyttää luoteina, joten ei vaikutusta sotimiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Niinhän isäpappani oli sitä mieltä, että ei se jatkosota mikään sota ollutkaan. Näin siitä huolimatta, että hän oli naapurin suurhyökkäyksen kohteena Summassa niin talvisodassa kuin jatkosodassakin.
Ilmoita asiaton viesti
Vanhin velipoika kerkesi myös sotimaan, mutta kun meillä on 21 vuoden ikäero niin enpä juurikaan muista mitä kertoi. Sirpaleen pääkoppaansa kyllä ehti saamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tainnut sentään talvisotaan ehtiä?
Ilmoita asiaton viesti
Ei ehtinyt talvisotaan, eli pappasi mukaan ei ole sitten sodassa ollutkaan.
Omalta kohdaltani tein kyllä kaikkeni, että en myöhästy kahinoista ja menin armeijaan heti 17 vuotta täytettyäni ja tulin sieltä kuulemma nuorimpana res.vänrikkinä takaisin ihan kansakoulupohjalta.
Ilmoita asiaton viesti
Varovainen vastaus on, emme tiedä. Oma punnittu arvioni on että Ukraina on voiton puolella. Jos otamme vertailukohdaksi maailmansodat Venäjän tilannetta voisi verrata vaikkapa Saksan asemaan alkuvuodesta 1918, ehkä jopa kesällä 1918. Joukot ovat vastustajan maaperällä, Pariisi tykinkantaman päässä. Kuitenkin tilanne on toivoton liittoutuneiden tuotannon ollessa ylivertainen.
Toinen maailmansotavertaus voisi olla taistelu Atlantista. Siinä ei nähty oikeastaan yhtään dramaattista suurta taistelua vaan verisiä yhteenottoja sukellusveneiden ja saattoalusten välillä. Selkeässä kulminaatiopisteessä keväällä 1943 pelkkiä tappiotilastoja tarkastellessa olisi voinut luulla liittoutuneiden ollen huonolla tolalla. Tosiasiassa liittoutuneiden materiaalinen ja teknologinen ylivoima alkoi juuri puremaan.
Entäpä Ukraina? Lännen sotatarviketuotanto on määrällisesti ja laadullisesti ylivertaista Venäjään nähden. Yksin Ranska tuottaa enemmän uutta kenttätykistöä, hävittäjäkoneita ja sota-aluksia kuin Venäjä. Kaiken lisäksi nämä ovat laadullisesti merkittävästi parempia kuin Venäjän tuotokset puhumattakaan 1960-1970 -luvun varastojen aarteista.
Vastustajan yliarviointi on nyt pahin virhe. Ukrainalla on pitkällä tähtäimellä paremmat menestyksen eväät kuin Venäjällä kiitos laajempien resurssien. Jos minulta kysyy aseapu olisi kannattanut antaa vuonna 2014 tai jopa sitä ennen, mutta minulta ei kysytä.
Venäjän sotilasmenot vuodelle 2024 on noin 107 mrd euroa, lännen sotilasapu Ukrainalle tullee suuremmaksi. Lännen euron ostovoima on myös suurempi ja iso osa Venäjän sotilasmenoista menee välittömän sodankäynnin kannalta merkityksettömiin menoihin.
Ilmoita asiaton viesti
Lännen ammustuotanto on liian pientä Venäjän voittamiseksi – ainakin yli seuraavan 12kk. Taloudellisia resursseja mitatessa täytyy pitää mielessä, että Länsi ei ole halukas kovin suuriin satsauksiin, mutta Venäjä on. Lännelle riittää nykytilanteen vakiintuminen, luulen?
Kyllä tämä minusta näyttää siltä, että kummallakaan osapuolella ei löydy riittävää voimaa läpimurtoon. Ukrainakin yritti sitä yli 4kk ajan, eikä päässyt puusta pitkään. Sama koskee Venäjää, joka haaskaa voimiaan turhissa operaatioissa saavuttamatta oikeastaan mitään.
Mutta paljon pitää vielä tapahtua ennen kuin kumpikaan valtio on valmis neuvottelemaan edes tulitauosta.
Ilmoita asiaton viesti
”Ukraina on voiton puolella”. Mielenkiintoinen näkemys verrattuna yllä olevan blogin analyysiin.
USA:n sodan tavoite näyttää olleen heikentää Venäjää tällä sodalla. Pökköä on lyöty pesään pitäen liekkiä kuumalla.
Venäjän heikentäminen merkitsisi USA:n kannalta hyötyjä ensi sijassa muualla kuin Ukrainassa. Syyria ym. EU maat NATOn kautta hankkimaan aseita USA:lta jne
USA halusi näyttää, että Venäjän aseet ovat huonoja eikä se pysty tuottamaan niitä tarpeeksi.
Ohjuksia piti olla tuhannen verran. Nyt Venäjä on käyttänyt tuhansia ohjuksia.
Ukrainan voiton ja alueidensa takaisinvaltaamisen piti olla jonkinlainen oheisosuma.
Venäjän talouden piti romahtaa pakotteiden takia. Kun maa ajautuisi kaaokseen, venäläiset lopettaisivat sotimisen. Pakkorauhassa Venäjä luopuisi Krimistä (ja Putinista).
Realistinen arvio on, ettei se ei ole kaava, jolla Ukraina voi tämän sodan voittaa. Näyttää blogin kirjoittajan arvion perusteella siltä, ettei Ukraina voi hyökkäyksellä saada alueitaan takaisin, koska Venäjä on rakentanut puolustuslinjat sellaiseen malliin.
Miten ensi vuoden hyökkäys olisi sen menestyksekkäämpi? Ja uskooko tavallinen riviukrainalainen maansa mahdollisuuksiin?
Tilanne lässähtää siihen, kuten Afganistanissa. Talebaanit julistivat joka keväiset hyökkäyksensä. Jenkit kulutettiin maasta pois 20 vuodessa. Tosin Venäjän kupeessa olevat venäläistyy mitä kauemmin ne pysyvät Venäjän hallussa. Venäjältä muuttaa väestöä vallatuilke alueille ja sikäläistä väestöä on siirretty muihin osiin Venäjää. Amerikasta viedyt vaikutteet haihtuivat pois Afganista hetkessä.
Ensi kesänä saa Ukraina taas julistaa läpimurtoon johtavia ideoitaan. Tänä kesänä oli vielä toiveita edetä, kuten 2022 loppukesästä. Ensi kesänä pitäisi lähteä toistamaan kesän 2023 tappiota.
Pitäisi olla jotain ihmeasetta tai massiivista tuen lisäystä näköpiirissä, jos sota halutaan saada Ukrainalle voitokkaaksi.
Venäjän luhistamisen kautta saatava voitto ei häämötä lähitulevaisuudessa tällä hetkellä.
Ilmoita asiaton viesti
Länsi käy proksi-sotaa, jossa näyttää tulleen monella maalla seinä vastaan, eli niillä ei ole enää motivaatiota laittaa rahaa sotaan, jota ne ei tunne omakseen. Kun asiat on näin, niin siitä muodostuu jäätynyt konflikti.
P.S. 60-luvulla RUK:ssa opetettiin, että strategia on suunnitelma, miten sota voitetaan. Taktiikka laaditaan taistelua varten. Operointi on päivittäistä toimintaa erikoisesti taistelukentällä.
Ilmoita asiaton viesti
Kun nyt lukee niistä sadoista miljoonista ja kymmenistä miljardeista, joita Länsi on edelleen panostamassa Ukrainan asearsenaalin täydentämiseen, niin ei vielä ainakaan tunnu siltä, että Ukrainan tukemisessa olisi tullut seinä vastaan. Juurihan von der Leyen ja Michel kävivät Bidenin kanssa neuvottelemassa mm. siitä, miten Ukrainan tukemisessa jatketaan.
Loogisesti ajatellen Lännen intressissä on siirtää ja työntää Venäjä sivuraiteille, eli omien rajojensa sisäpuolelle, kun vastassa Lännellä on vähitellen Kiina. Kiinalle Lännen on hyvä näyttää, että tarvittaessa Lännestä löytyy tarvittaessa vakavasti otettava vastapeluri. Sitten Kiina voikin keskittyä tutkiskelemaan Siperian alueita. Siellä sitä riittää tutkittavaa.
Ilmoita asiaton viesti
Joo. Itsekin sain nuo opit kurssilla 116 vuonna 64.
Ilmoita asiaton viesti
Demokraattiset länsimaat olivat yksinkertaisesti typeriä ajaessaan puolustuskykynsä alas neukkulan kemahdettua. Samalla käytännössä lopetettiin puolustusmateriaalin tilaukset, joten tuotanto ajettiin alas.
Nyt sitten kun yllätys, yllätys tarvitaan materiaalia, niin varastot alkavat tyhjentyä – eikä silti tehdä teollisuudelle suuria pitkäaikaisia tilauksia, joten teollisuudella ei ole kykyä valmistaa suuria määriä nopeasti.
Pitkällä tähtäimellä loputuloksen ratkaisee jälleen USAn ylivoimainen talous ja teollisuus.
Sota kestää valitettavasti pitkään, mutta minun käsittääkseni Venäjä tulee sen lopulta häviämään.
Ilmoita asiaton viesti
Puhut neukkulan kemahduksesta. Minulla ei ole vähäisintäkään ymmärrystä,mitä tuolla tarkoitat?
Olet kuin nykynuori,joka puhuu niinkuttamalla tulevaisuudestaan…..
Ilmoita asiaton viesti
Toivotaan parasta…
Ilmoita asiaton viesti
Mitä se kemahdus on? Ihan sen takia,että ymmärtäisin mistä on kyse? Kerro se minulle Nita.
Ilmoita asiaton viesti
Joillekin tuo sana aukeaa asiayhteydestä. Oletko koskaan kuullut miten Neuvostoliitolle kävi?
Ilmoita asiaton viesti
Valitettavasti sodan (voitolliseen) päätökseen saattamiseksi länsimailla ei tällä hetkellä ole selkeän stategian omaavaa vahvaa johtajaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän Biden on ottanut melkoisen johtavan roolin Lännen yhtenäisyyden kokoamisessa. Enemmän minä olisin huolissani johtajuuden puuttumisesta EU:ssa. Persoonana Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Gharles Michel ei todellakaan edusta määrätietoista ja jämäkkää johtajaa. Enemmän jopa komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on johtajatyyppi kuin Michel.
Muuten, ensi vuonnahan valitaan Eurooppa-neuvostolle uusi puheenjohtaja. Ja ensivuoden keväällähän meiltä vapautuu yksi jämäkkä ja kokenut johtaja edellisestä tehtävästään. Hänellä on myös monesta näyttöä. Siinä olisi Eurooppa-neuvostolle johtaja. Nyt vaan pitää laittaa pyörät pyörimään riittävän ajoissa. Tokihan tämä edellyttää, että asianomainen on itse halukas tehtävään.
Ilmoita asiaton viesti
Aina alkavat hälytyskellot soida, kun tärkeimmäksi ongelmaksi koetaan ”vahvan johtajan” puute. Bidenin johtajuudessa ei ole vikaa, mutta ei hänkään voi kongressin enemmistöksi muuttua.
Ilmoita asiaton viesti
Bidenilla, joka kyllä ihanalla tavalla on käärinyt ystävänsä halaukseensa literally, and figuratively, wrapped Netanyahu in a warm embrace since the Oct. 7 attacks.
– on nyt Israelinkin suhteen monta aitiota tiiraamassa monokkelillaan ja tivaamassa oman mielisiä kannanottoja.
Biden tasapainottelee Netanjahu-veljeyden ja arabimaiden johtajien kanssa, jotka ovat nähneet suurien protestien puhkeavan pääkaupungeissaan: Egypti, Irak, Jordania.
Sitä tulee myös Euroopalta humanitäärisen – ja kansainvälisen lain noudattamisen paineesta Gazassa. (Mm. tuttu voimankäytön suhteellisuus, johon Israelilla on kuitenkin näitä säädöksiä tehokkaampia keinoja.) – Tätähän ei voi silti tuosta kauheasta jäljestä voi lukea.
Biden kohtaa paineita myös oman dem.puolueensa liberaalista siivestä, josta lähti kaksikin kirjelmää hänelle ja Blinkenille lokakuun alussa. Lisäksi 500 -600 Amerikan kansalaista Gazassa, (Rashida Tlaibin kirjelmä). Ehkä muslimeja? Heidän lisäkseen 36 kansainvälistä panttivankia pitää häntä kovan paineen alaisena.
Ilmoita asiaton viesti
Myös demokraattisessa ja vallan kolmijakoa tunnustavassa yhteisössä tulee olla vahva johtaja. Vahvan johtajan on luotsattava yhteiskuntaa siihen suuntaan, johon kansa haluaa sen kulkevan ja tarvittaessa johtaa em. vallan jakamisen periaatteiden puolustamista.
Tokihan tämä tietenkin edellyttää sitä, että kansa pääsee yhteisymmärrykseen siitä, mihin suuntaan halutaan kulkea. Hyvä esimerkki oli tästä Nato-jäsenyys. Kymmeniä vuosia Suomessa kansa ei oikein tiennyt mihin suuntaa turvallisuus- ja puolustuspoliittisessa linjassa kuljettaisiin. Oli pohjoismaista puolustusyhteistyötä, oli Suomen ja Ruotsin välistä aina vain syvenevää puolustusyhteistyötä ja sitten tietenkin se ”Nato-optio”. Eikä nykyinen TP lähtenyt kansaa pakottamaan mihinkään vaihtoehtoon. TP on koko kansan presidentti.
Vasta Ukrainan sota ja Venäjän puuttuminen ( loukkaus ) siihen, mikä on Suomen vapaus valita omat turvallisuus- ja puolustuspoliittiset linjaukset, saivat nykyisen vahvan johtajamme ottamaan aloitteen käsiinsä. Ja hyvä niin. TP kertoi kaikkien puolueiden johtajille, mistä on kysymys. Sen jälkeen asiat lähtivät etenemään. Taitavasti TP osasi myös varmistaa ( USA:lta , UK:lta ?) sen harmaan ajan, jolloin meillä oli hakemus sisällä, mutta emme olleet vielä Naton jäseniä.
Ei tarvitse aina pelätä sitä, että vahva johtaja olisi joku totalitäärinen johtaja. Vahva ei tarkoita diktaattoria. Meillä on itsenäisyytemme alusta lähtien toimittu perustuslaillisuuden pohjalta ja toimitaan edelleen. Ei meidän perustuslaissa kielletä sitä, että meillä olisi vahva johtaja tai sanoisinko nykyjään kaksi vahvaa johtajaa: tasavallan presidentti ja pääministeri. Kumpiakin tarvitaan, kuten on viime vuosinakin nähty.
ks. Suomen perustuslaki
https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_perustuslaki
Tuo suomalaisen perustuslain ja sen pohjalta presidentin, hallituksen ja eduskunnan vankka rooli tuli esiin mm. silloin kun Paasikivi kävi neuvotteluita Stalinin ja Molotovin kanssa syksyllä 1939. Se oli selkeä selustatuki Paasikivelle. Paasikivi ei voinut henkilönä luvata Neuvostoliiton johtajille mitään ohitse Suomen presidentin, hallituksen ja eduskunnan. Ja sen taisivat Neuvostoliiton johtajakin ymmärtää, ainakin viimeistään Talvisodan jälkeen ja vielä myöskin Jatkosodan jälkeen.
Jatkosodassakin meillä oli kaksi vahvaa johtajaa, presidentti Ryti ja ylipäällikkö Mannerheim. Ja silti meillä oli demokraattinen ja vallan kolmijakoon perustuva hallinto. Tokihan keväällä 1941 presidentti ja muutamat sisäpiirin ministerit antoivat sotilaille aika lailla ”siimaa” sotatoimien valmistelemiseen yhteistyössä Hitlerin Saksan kanssa. Miksi näin ? Se selviää Paaisiven kirjoittamista muistioista ”Toimintani Moskovassa ja Suomessa1939 -41”. Välirauhan aikaisten neuvotteluiden aikana Paasikivelle alkoi valjeta se, mitä oli Stalinin lopullinen tavoite Suomen suhteen.
Mutta se oli tilanne, jossa piti valita paholaisen ja perkeleen välillä. Lännestä ei meille ollut enää mitään tukea luvassa, ei Saksan kanssa sodassa olevalta Iso-Britannialta, joka kärsi Euroopassa mittavia tappioita.
Ja jälkikäteen voinee sanoa, verrattuna esim. Baltian maihin, että Ryti onnistui. Suomi säilyi ihmeen kaupalla, 450 00 sotilaan taistelun ( sekä myös Saksalta saadun avun ) sekä kotirintaman avulla ja mm. presidentti Rytin pelisilmän avulla itsenäisenä. Vahvalla johtajalla tulee olla myös pelisilmää. Se takasi Suomelle YYA-aikakaudellakin jonkinlaisen demokratian – ehkä ei ihan puhtaimmillaan, mutta kuitenkin. Siitä sitten viimein ponnistimme lopullisesti Länteen.
Ilmoita asiaton viesti
En ole kommenttisi filosofiasta ollenkaan eri mieltä. Tosin:
Vilpitön mielipiteeni on, että Ryti oli Hitleriä ihaileva todellisuudentajuton pelle. Onneksi Mannerheim oli vahva realisti, joka saneli hänelle merkittävän kirjeen allekirjoitettavaksi.
Vanhoista sodista en nyt rupea väittelemään. Toivottavasti kukaan ei käsitä näitä vertauksia niin, että Ukraina olisi nyt jotenkin samassa tilanteessa kuin Suomi kesällä ’44.
Ilmoita asiaton viesti
Kun leimaat Rytin , jolla oli vahvat suhteet USA:han, Hitleriä ihailevaksi pelleksi, niin toivon että sinulla on siitä näyttöä.
Ilmoita asiaton viesti
Menee jo komedian puolelle. Suomen ja Yhdysvaltain diplomaattisuhteet ovat 104 vuoden kuluessa katkenneet vain kerran muutamaksi kuukaudeksi. Syynä oli Rytin kirje.
Suomen joutuessa jatkosotaan Ryti sanoi täsmälleen: ”Suur-Saksan valtakunnan sotavoimat nerokkaan johtajansa, valtakunnankansleri Hitlerin komennossa, käyvät rinnallamme menestyksellistä taistelua meille tuttuja Neuvostoliiton sotavoimia vastaan.”
Yleisesti olen samaa mieltä Paasikiven, Fagerholmin ja Kekkosen kanssa siitä, että rauhaan olisi pitänyt suostua huhtikuussa 1944.
Ymmärrän sen ongelman, jonka Pohjois-Suomi saksalaisena maakuntana aiheutti. Välien katkaisemisesta jo huhtikuussa olisi voinut seurata vaikka Lapin polttaminen…
Ilmoita asiaton viesti
Palataksemme aiheeseen: en suostu näkemään Suomen 80 vuoden takaisessa tilanteessa yhteyttä Ukrainan nykyhetkeen.
Ilmoita asiaton viesti
RR:stä vielä sen verran, etten epäile hänen patrioottisia motiivejaan ollenkaan. Puhe oli vain siitä, oliko kyseessä vahva johtaja vai todellisuudentajuton heittopussi.
Ilmoita asiaton viesti
”Syynä oli Rytin kirje.”
Yhdysvallat oli keskeinen ja vahvin Liittoutuneiden suurvalta, joka tietenkin tuki Neuvostoliiton sotaponnisteluja Saksaa vastaan, jopa ratkaisevasti Lend Lease -materiaalillaan.
Suomi oli historiansa tukalimmassa tilanteessa NL:n aloitettua suurhyökkäyksensä Kannaksella kesäkuussa 1944, ja ainoa tuki sen torjuntaan siinä tilanteessa oli saatavissa vain Saksasta, mikäli Suomelle haluttiin tulevaisuus itsenäisenä valtiona. Suomi käytti sen tilaisuutensa, tukeutui Saksaan, ja pelasti sillä itsenäisyytensä.
Yhdysvallat katkaisi siksi diplomaattisuhteet, mutta ei Rytin henkilöön liittyneistä syistä, vaan solidaarisuudesta Stalinin NL:lle. Suhteiden tilapäisen katkon merkitys oli Suomelle mitätön verrattuna siihen riskiin, ettei suurhyökkäystä olisikaan saatu torjutuksi ja maahan olisi tullut neuvostomiehitys kaikkine katastrofaalisine seurausvaikutuksineen.
”Rauhaan olisi pitänyt suostua huhtikuussa 1944”, kun Stalin vielä tuolloin hyväksyi rauhan ainoastaan Suomen antautuessa ehdoitta, on mielipuolinen ajatus.
Ilmoita asiaton viesti
Ehdoton antautuminen oli neuvottelujen avaustarjous sekä huhtikuussa että kesäkuussa. Kyllä Yhdysvallat olisi saanut Stalinin siitä luopumaan.
Yhdysvaltain diplomaattisuhteiden katkaisu ei tietenkään liittynyt Rytin henkilöön. Juuri mikään maailmassa ei oikeastaan liittynyt Rytin mitättömään henkilöön. Ryti oli tahdoton fatalisti, joka sopi aina kaikkien uhriksi, Mannerheimin uhriksi moneen kertaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Ehdoton antautuminen oli neuvottelujen avaustarjous sekä huhtikuussa että kesäkuussa” – ja täsmälleen mikä antaa aiheen uskoa, että tarjousta olisi Suomelle siitä parannettu?
”Kyllä Yhdysvallat olisi saanut Stalinin siitä luopumaan.” – Niinkö? No miksi ihmeessä Suomelle ei sitten sellaista tarjousta annettu ennen elokuuta?
Ryti pelasti toiminnallaan Suomen itsenäisyyden, ja joutui siitä vihollisen vaatimuksesta aikanaan rangaistuksi – en ymmärrä syytä moukkamaiselle henkilöön käyvälle halventamiselle.
Ilmoita asiaton viesti
No, ehkä jotkut nauttivat kun pääsevät vähän provosoimaan ja ravistelemaan instituutioita ja historian kirjotusta. Niinhän se edellinen pääministerimmekin halusi ravistella instituutioita.
Mutta eiköhän presidentti Risto Rytin kiistämättömät ja taitavat peliliikkeet moiset instituutioiden ravistelut kestä. Ryti kun onnistui pelaamaan Suomelle kesällä 1944 kirjeellään Hitlerille Saksalta merkittävän materiaalisen ja joukkojen sotilaallisen tuen siinä vaiheessa, kun Saksalla olisi ollut niille muutakin käyttöä.
Se että meille tuli Saksasta mittavasti materiaalia, ei varmaankaan jäänyt Stalinilta huomaamatta. Suomi oli Jatkosodan lopussa vahvimmillaan koko sen sodan ajalla. 450 000 miestä aseissa ja materiaalia oli niin paljon, että sitä riitti vielä 1980 -luvulla harjoitusammunnoissa käytettäväksi. Eiköhän tuo rauhoittanut Staliniakin, kun Kannaksen suurhyökkäyksen venäläiset divisioonat oli kulutettu loppuun. Ja kun alkoi olla kiire Berliinin suuntaan. Siinä välissä neuvostojoukot juuttuivat vielä Tali-Ihantalan ja Vuosalmen suunnan hyökkäysten torjunnan jälkeen myös Viron puolella Sinimäkeen heinä – elokuussa1944. Siellä saksalaisten rinnalla taisteli virolaisia jotka vastasivat 1/3 Sinimäen puolustuksen joukkojen vahvuudesta.
Ilmoita asiaton viesti
No, eihän se ole ensimmäinen kerta, kun Lännessä on puolustuksen ja puolustusvälineteollisuuden annettu notkahtaa. Sitten kuitenkin yllättävän nopeasti, kun päätökset on saatu aikaan, on tuotantoluvut niin joukkojen kuin materiaalinkin tuottamisessa lähteneet jyrkästi nousuun. Lännessä kun firmat ovat heti innolla mukana, kun vaan rahoitus on olemassa ja riittävän pitkäaikaisissa sopimuksissa on nimet papereissa. Sehän myös on omiaan boostaamaan talouselämää. Tokihan siinä ehkä inflaatioprosentitkin nousevat.
Ilmoita asiaton viesti
”Nyt sitten kun yllätys, yllätys tarvitaan materiaalia, niin varastot alkavat tyhjentyä – eikä silti tehdä teollisuudelle suuria pitkäaikaisia tilauksia, joten teollisuudella ei ole kykyä valmistaa suuria määriä nopeasti.”
Kyllähän noita tilauksiakin on. Lisäksi totuushan on, että heikosti koulutettujen ukrainalaisten käyttäjien toimesta on länsimaiden arsenaalien murto-osalla niistetty Venäjältä senkat. Eivätkä länsimaiden meri- ja ilmavoimat ole edes olleet mukana. Varustusta on sinänsä riittämiin, sitä ei vain haluta antaa jolloin vaikkapa tykistökranaattien ja ilmatorjuntaohjusten kulutus nousee suuremmaksi. Jos hävittäjiä olisi annettu ajoissa, olisi ilmatorjunnan kulutus pienempi.
Toisin sanoen, vaikka länsimailla olisi kolminkertainen määrä panssarivaunuja, kenttätykistöä, tykistöohjuksia, hävittäjiä ym. ei se ratkaisisi Ukrainan sotaa. Aseet harjoituskentillä eivät ole tuhoamassa Venäjän armeijaa.
Ydinongelma ei ole tilauksien määrä vaan se, että valmistautumista teollisuuden ylösajoon ei ole tehty kunnolla. Ensimmäisessä maailmansodassa, silloin yli sata vuotta sitten, Iso-Britannia tuotti rauhan vuonna 1914 0,5 miljoonaa kenttätykistön ammusta. Vuonna 1915 tuotanto oli 7,4 miljoonaa eli viisitoistakertainen. Vuonna 1916 tuotanto oli 51,6 miljoonaa ammusta eli yli satakertainen.
Ironista on, että kenttätykistön ampumatarvikkeet ovat pitkäkestoista varastointia kestävää bulkkitavaraa jossa on toisaalta päivitysmahdollisuuksia älysytyttimien avulla, kuin lentopommeissa ikään.
Ilmoita asiaton viesti
Nykyisin yritykset eivät halua varastoida käytännössä yhtään mitään. Pitää olla tilauksia, jonka jälkeen yritykset tekevät omille alihankkijoilleen tilauksia ja nämä puolestaan tilaavat raaka-aineita ja komponentteja, joita niitäkään ei ole varastoissa ennen kuin tilataan.
Ennenvanhaan kaikkialla oli varastoja, joten vaikkapa loppukokoonpano ei ottanut paljon aikaa.
Nyt varastojen kiertonopeuksien halutaan olevan suuria, eikä varastoihin saa sitoutua rahaa.
Tuotantolinjojen koneisiin ja henkilökuntaankaan ei haluta sitoa rahaa ilman, että on tilauksia.
Ilmoita asiaton viesti
”Tuotantolinjojen koneisiin ja henkilökuntaankaan ei haluta sitoa rahaa ilman, että on tilauksia.”
Niinpä tuo pitäisi tehdä sopimusperustaisesti korvauksella, hämmentävää on ollut nähdä ettei näin ole selkeästi tehty.
Ilmoita asiaton viesti
”Niinpä tuo pitäisi tehdä sopimusperustaisesti korvauksella, hämmentävää on ollut nähdä ettei näin ole selkeästi tehty.”
Suomen Huoltovarmuuskeskus on tehnyt joistakin asioista sopimuksia joidenkin yritysten kanssa. Yleensä sitä ei ole pidetty tarpeellisena – sehän maksaa rahaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kun muistelee 1990 -luvun ilmapiiriä, niin silloin ei ollut kovinkaan kannatettavaa puhua materiaalisesta valmistautumisesta. Uhkakuvat olivat hyvinkin erilaisia.
Silloinhan kovasti puhuttiin tähtien sodasta, joka oli pienten valtioiden ulottumattomissa. Tuo tähtien sotahan taisi olla alun perin Ronald Reganin hallinnon keksimä feikki. Sodankäyntiin perehtyneet tiedemiehet ympäri maailmaa tämän kuulemma tiesivät ( näin eräs heistä minulle aikoinaan kertoi ), mutta poliittisiin päätöksentekijöihin se feikki näytti uponneen.
Muistan itse olleeni kuuntelemassa 1980 -luvun loppupuolella amerikkalaisten ”asiantuntijoiden!” esitystä Tähtien sodasta. Esitys oli sisällöltään hyvinkin yksinkertaistettu, joka asetti esittäjien käsityksen silloisen sotakoulunopiskelijoiden käsityskyvystä kyseenalaiseen valoon. No, ehkä niistä ajoista käsityskyky suomalaisten sotilaiden tietämyksestä ja se tasosta, on hieman muuttunut.
Ilmoita asiaton viesti
”Nyt varastojen kiertonopeuksien halutaan olevan suuria, eikä varastoihin saa sitoutua rahaa.”
Joo, liekkö tuon ajattelumallin takia niin, että sotilaat eivät ole kovin hyviä bisneksen pyörittäjiä. Tavaraa halutaan mahdollisimman paljon varastoon sitomaan pääomia… kulunutta kalustoa pidetään toimintakuntoisena 30 – 50 vuotta, josta viimeiset kymmenen vuotta on enemmän tai vähemmän tekohengittämistä.
Toki täytyy sanoa asiaa muutama kymmenen vuotta lähinnä käyttäjän näkökulmasta seuranneena, että ainakin suomalaiset kaluston kunnossapitäjät ja siitä vastanneet ovat olleet taitavia ja kekseliäitä kaluston ja kulutusmateriaalin toimintakuntoisuuden ylläpitämisessä.
Usein on myös niin, että juuri kaluston kunnossapidosta vastaavat ovat heitä, jotka herättelevät operatiivisia sotilaita siihen, että ”Josko nyt olisi, sinänsä vielä jotenkin toimivasta, kalustosta luovuttava, koska kunnossapidon varat ja henkilöstöresurssit eivät kaikkeen riitä. ”. Usein julkisuudessa ihmetellään ja voimakkaastikin kritisoidaan sitä, että miksi toimivasta kalustosta luovutaan Tokihan on paljon sellaista peruskalustoa, jota ikä ei kovin nopeasti pilaa. Esimerkiksi hyvin varastoitu tykin putki ei sadassakaan vuodessa kovinkaan ”happane” ja sama koskee esimerkiksi rynnäkkökivääriä.
Ampumatarvikkeissahan tuo elinikä ruutipanosten osalta on n. 20 – 25 vuotta. Ruuti kun on sellaista kemikaalia, että se muuttuu ajan mittaan vaaralliseksi ja siksi sen tilaa pitää säännöllisesti seurata ( analysoida ) ja kun se tulee elinikänsä päähän, niin se on joko ammuttava pois ( esimerkiksi Ukrainan sodassa ) tai massaräjäyttämällä hävitettävä ( meillä Lapin Pokassa ).
Ohjusten osalta taitaa olla niin, että niiden elektroniset komponentit ruutimoottorin ohella asettavat eliniälle omat rajoitteensa. Elinikään vaikuttaa merkittävästi myös varastointiolosuhteet ja säilytyspakkausten ominaisuudet.
Ilmoita asiaton viesti
Sotilailla ja yrityksillä on tai ainakin pitäisi olla ihan erilaiset tavoitteet:
Sotilaiden ja armeijan pitäisi huolehtia siitä, että valtio säilyy itsenäisenä – siksi varastoissa pitäisi olla pahan päivän varalle riittävästi materiaalia. Vanhoina hyvinä aikoina sitä tosiaan varastoitiin suuria sodanajan joukkoja ja suurta kulutusta varten.
Kun vaikkapa rynkyn patit varastoidaan hermeettisesti suljettuihin ”suuriin säilykepurkkeihin”, niin eivät ne vanhene puolessa vuosisadassakaan. Tykkiruuti on asia ihan erikseen, mutta se on halpaa tavaraa.
Yrityksen on sen sijaan tarkoitus tuottaa voittoa omistajilleen – sijoitukselle hyvä tuotto.
Ilmoita asiaton viesti
Heti ”operaation” alussa heräsi tietysti kysymys, onko koko paraatimarssi kohti Kiovaa pelkkä harhautus ja ainoa varsinainen tavoite sittenkin yhtenäisen Novorossijan pitäminen Venäjän hallinnassa.
Tiedotusminiminä tulisi pitää, ettei Putinin nyt annettaisi kutsua tätä voitoksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Atacms-ohjukset ja muutaman helikopterin tuhoaminen eivät muuta sodan kokonaiskuvaa.”
Eivätkös ATACMS’it tulleet Ukrainan käyttöön vasta aivan äskettäin? Niiden käyttö muuttaa Venäjän ryhmitystä ja taistelutapaa, ellei sen huoltoa ja johtamista haluta altistaa asevaikutuksille.
Vuoden 2024 puolella on odotettavissa myös F-16 -monitoimihävittäjien liittyminen Ukrainan arsenaaliin. Riippuen mitä asejärjestelmiä niiden käyttöön saadaan, Ukraina voi alkaa hallita ilmatilaa enemmän ja sen ilmasta maahan -suorituskyky on uusi tekijä.
Ilmoita asiaton viesti
Noiden taisteluhelikoptereiden rooli on nostettu julkisuudessa melkoiseksi. Kuitenkin, kun on katsellut näiden ohjaamoista otettuja videoklippejä heko:jen rynnäköidessä raketeilla, niin kovin vakuuttavalta toiminnalta tuo rynnäköinti ei näytä.
Sen sijaan, että rynnäköivä heko tekisi lähestymislennon yläviistosta kohteeseen loivalla alaspäin suuntautuvalla tähtäyslennolla, jolloin siis lentäjällä ja aseoperaattorilla on suora visuaalinen kontakti kohteeseen, niin raketit ammutaankin nykyjään summittaisesti kohteeseen 10 ast – 20 ast yläkulmilla ilman, että lentäjällä tai aseoperaattorilla on optista kontaktia kohteeseen. Tämän jälkeen heko tekee jyrkän väistöliikkeen ja painuu pintoihin puiden latvojen tasalle. Minneköhän ne raketit menivät ? Sitten palataan tukikohtaan ja ilmoitetaan, että ”Tehtävä suoritettu”.
Ukrainan sodan alussa venäläiset heko:t kyllä rynnäköivät perinteiseen tapaan raketeilla ja konetykin tulella. Mutta ilmeisesti hekoille aiheutetut tappiot ( alas ampumiset ) pakottivat heko:jen käytössä siirtymään tähän turvallisempaan heko:jen epäsuoraan rakettitulen käyttöön.
ks.
https://www.youtube.com/watch?v=oLa3fZD1vXs .
Tässä vielä tehdään rynnäköinti perinteisellä tavalla, mutta sitten tehtävän loppu ei mennytkään enää niin kuin piti.
https://www.youtube.com/watch?v=yWtqwvfcPto .
Tässä toimitaan sitten ”turvallisesti” ampumalla raketit etäältä 10 – 20 asteen yläkulmilla ja väistetään välittömästi pintoihin.
Toki venäläisissä Ka-52 ja Mi-8 hekoi:ssa on käytössä 15 kilometrin etäisyydelle kantavia LMUR ( Izdeliye 305 ) -ilmasta-maahan ohjuksia. Jos, näihin ohjuksiin on käytössä ( ? ) panssarintorjuntaan tarkoitettu taistelukärki, niin LMUR -ohjusten käyttö edellyttää sitä, että kohteena oleva panssarivaunu on havaittu 15 km etäisyydeltä ja ohjuksen hakupää saadaan lukittua ja se pysyy lukittuna kohteena olevassa panssarivaunussa. Vaihtoehtoisesti ohjusta voidaan ohjata helikopterista ohjuksen lennon ajan. Tämä edellyttää datalinkki-yhteyttä helikopterin ja ohjuksen välillä. Ohjuksen lentoaika 15 km etäisyydelle on arviolta n. 1 – 1,5 minuuttia. Tarkemmin tästä venäläisestä heko-ohjuksesta voi lukea oheisen linkin kautta:
https://en.wikipedia.org/wiki/LMUR , sivusto on päivitetty viimeksi 21.10.2023
Ilmoita asiaton viesti
”Noiden taisteluhelikoptereiden rooli on nostettu julkisuudessa melkoiseksi. Kuitenkin, kun on katsellut näiden ohjaamoista otettuja videoklippejä heko:jen rynnäköidessä raketeilla, niin kovin vakuuttavalta toiminnalta tuo rynnäköinti ei näytä.”
LMUR:n tapaisten ohjusten käyttö yhdistettynä droonien antamaan maalinosoitukseen tehostanee helikopterien käyttöä. Länsimaissa Tigeriin on tulossa Espanjassa Spike ER samoilla paperisuoritusarvoilla (jotka lienevät lähempänä todellisuutta…), Ranskassa Akeron LP. Yhdysvalloissa Spike NLOS n. 30km kantamalla ollaan integroimassa AH-64 Apacheen.
Se, mikä julkisuudessa ei näy on hekojen mahdollinen käyttö droonien torjuntaan. Helikopterien suoritusarvot riittävät mainiosti Shahed-136:n kiinni saamiseen ja alas ampumisen voinee suorittaa jopa oviampujan toimesta.
Ilmoita asiaton viesti
Erinomainen tilannekatsaus – kiitos. Olisi todella hienoa, jos saisimme nuorempaa polvea enemmän mukaan tähän keskusteluun. He ovat kuitenkin vastuussa tämän ja Lähi-Idässä meneillään olevien sotien hallinnasta ja seurauksista tulevien vuosien ja vuosikymmenien näkymällä.
Ilmoita asiaton viesti