Hävityn sodan loppuratkaisu – Venäjälle sen valloittamat alueet, vastineeksi tynkä-Ukraina EU:hun ja Natoon
Russia gaining upper hand in Ukraine war – Norway intel (RTÉ 12.2.2024).
Vapaasti suomennettuna tuo Irlannin yleisradioyhtiö RTÉ:n (kotisivut) tuore uutisotsikko:
Norjan tiedustelu: Venäjä saamassa yliotteen Ukrainan sodassa.
Norjan tiedustelupalvelun (Etterretningstjenesten, kotisivut) tuoreen maanantaina 12.2.2024 julkistetun tiedusteluraportin (Fokus 2024) esittelytilaisuudessa Norjan turvallisuuspalvelun sotilastiedusteluyksikön johtaja Nils Andreas Stensönes totesi Venäjän olevan tällä hetkellä Ukrainassa vahvemmassa asemassa kuin vuosi sitten ja saamassa yhä enemmän etumatkaa. Asia uutisoitiin laajasti maailmalla (esim. BulgarianMilitary.com 12.2.2024, Newsweek 12.2.2024, Espreso 12.2.2024 jne.).
Tuo kaikki on ollut meille kaikille jo pidemmän aikaa tiedossa.
Lännen Venäjää vastaan käymä sota Ukrainassa on päättymässä katastrofiin. Venäjä on voittamassa sodan. Länsi ei kyennyt saavuttamaan niitä tavoitteita, joita se Venäjän ja Ukrainan suhteen asetti vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä. Ukrainan vastahyökkäyksen epäonnistumisen jälkeen saavutukset kahden sotavuoden aikajanalla ovat menneet lännessä pitkälti selittelyksi. Häämöttämässä oleva häviö on pyritty kääntämään voitoksi selittävillä puheilla.
Sodan häviäjä tiedetään yleensä hyvissä ajoin ennen sodan loppua. Niin natsi-Saksankin häviö tiedettiin. Teheranin konferenssissa 28.11.1943-1.12.1943 Josif Stalin, Franklin Roosevelt ja Winston Churchill kävivät jo keskusteluja Saksan häviön jälkeisistä rajalinjauksista Euroopassa, vaikka sota Euroopassa loppui vasta puolitoista vuotta myöhemmin.
Länsi ja Ukraina eivät kyenneet valloittamaan Ukrainan Venäjälle menettämiä alueita siinä vaiheessa, kun valloitus oli vielä ylipäätään mahdollista. Ei niin Krimin niemimaata kuin ei myöskään niitä Venäjän helmikuun 2022 jälkeen valloittamia alueita, joita Venäjä on nyt hallinnut pysyvillä rintamalinjoilla pian jo puolentoista vuoden ajan.
Enää noita alueita ei ole mahdollista valloittaa pelkästään vain sillä aseavustamiseen perustuvalla agendalla, jota länsi on harjoittanut sodan alusta alkaen kykenemättä muutamaan strategiaa sodankäynnin muuttuessa Venäjän eduksi.
Lännen asetuki Ukrainalle on pikku hiljaa hiipunut. Yhdysvaltojen puolustusministeriö julkisti edellisen avustuspaketin Ukrainalle joulukuun 27. päivänä 2023 (Department of Defense 27.12.2023). Lännen suurin into kesti vastahyökkäyksen ja sen valmistelun ajan, ei vuottakaan. Noin pitkäaikaiseen sodankäyntiin länsi tällä hetkellä kykenee.
Strategiamuutos uusine päämäärineen olisi pitänyt asettaa jo kesällä 2022, kuten tuolloin kirjoitin (US-blogi 24.7.2022).
En siis harrasta blogikirjoittamisessani missään nimessä jälkiviisautta. Tapani on sanoa ennalta, mitä pitäisi tehdä asioiden ratkaisemiseksi. Muistutan sitten jälkikäteen, mitä ei tehty ja miksi hommat menivät pieleen.
****
Venäjä tyytyy sodan lopputulokseksi sen tällä hetkellä valloittamien alueiden liittämisen Venäjään. Venäjällä on enää oikaistava rintamalinja Avdiivkan kohdalla, jotta Donetskin kaupunki ei olisi kiinni rajassa (US-blogi 23.10.2023). Venäjä on nyt saamassa tuonkin asian päätökseen pian puolen vuoden raskaiden taistelujen ja raskaiden menetysten jälkeen, tosin lopputulosta ei vielä ole kirkossa kuulutettu.
Mitä meidän pitäisi vielä tehdä tai mitä voimme ylipäätään enää tehdä Ukrainan hyväksi, kun emme ole valmiit tekemään strategiamuutosta uusine päämääräasetteluineen?
Jos haluttaisiin lännen ja Ukrainan saavan siedettävän lopputuloksen, lännen tulisi asettua sotilaallisesti Venäjää vastaan ja olla tarvittaessa valmis käymään jopa sotaa Venäjää vastaan, mikäli Venäjä ei lopulta perääntyisi Ukrainassa. Pitäisi kyetä luomaan todellista merkittävää uhkaa Venäjälle. Tuohon me emme ole valmiita, vaan mieluummin häviämme sodan.
Sotiminen Venäjää vastaan saattaisi paljastaa lännen sotilaallisen heikkouden kyvykkyydessä ottaa haltuun menetettyjä alueita sellaisessa perinteisessä sodankäynnissä, joka vaatii etenkin suuria miehistömääriä ja jossa Venäjällä on riittävämmin resursseja.
On muistettava, että johtavat länsimaat Yhdysvaltojen johdolla eivät ole käyneet sotaa tai tehneet hyökkäysiskuja vertaisiaan vastaan, vaan vain ennalta heikoksi tiedettyjä armeijoita vastaan: Irak, Afganistan, Libya ja Serbia esimerkkeinä. Niin, eivätkä nuo sotatoimet aina ole olleet menetystarinoita. Afganistanissa sota hävittiin ja poistuimme Kabulin lentokentältä korvat luimussa.
Me siis pidämme armeijoitamme huippuarmeijoina, mutta näytöt sodankäyntimme tuloksista eivät ole yhtä mairittelevia. Saamme kiittää luojaa, että pelote on pitänyt eikä kukaan vertaisemme ole meitä haastanut.
****
Me emme kykene enää pelkällä aseavullamme uhkaamaan Venäjää Ukrainassa niin, että Ukraina kykenisi valloittamaan menettämänsä alueet takaisin. Meistä ei ole sotilaallisesti uhkaamaan Venäjää niin, että Venäjä vetäytyisi. Hävitty mikä hävitty. Ilman strategiamuutosta sotaa pitkittämällä pahennamme vain ukrainalaisten tilannetta.
Ukraina on maksanut vuodesta 2014 alkaen hirvittävän hinnan pyrkimyksestä läntiseen vapauteen, jota länsi ei ole toimillaan kymmenen vuoden aikana kertaakaan Ukrainalle suonut. Sodan kymmenvuotispäiviä pidämme 27.2.2024, jolloin tulee kuluneeksi tasan kymmenen vuotta siitä, kun venäläiset miehittivät Sevastopolin lentokentän avoimilla sotilaallisilla toimilla. Sodan toisen vaiheen kaksivuotispäivää vietämme kolmea päivää aikaisemmin 24.2.2024.
Kymmen vuotta käydä sotaa nyky-Euroopassa on poikkeuksellinen suoritus, jonka länsi on toimettomuudellaan sallinut. Eurooppaa ei missään nimessä voi kutsua ainakaan rauhan maanosaksi. Eurooppa taitaa olla pahimmista pahin.
Ukraina on myös tuorein askel Yhdysvaltojen suurvalta-aseman menetysprosessissa. Tuo suurvalta-aseman menetysprosessi on toki ollut hitaasti etenevä Kiinan vahvistuessa, mutta Ukrainassa se on konkretisoitunut. Se, ettei Yhdysvallat kykene enää tekemään päätöstä edes 60 miljardin dollarin avustuspaketista, on vain yksi osoitus suurvalta-aseman menetyksestä, jonka annetaan heijastuvan Yhdysvaltojen sisäpolitiikasta ulkopolitiikkaan. Jos Yhdysvaltojen suurvalta-asema olisi kunnossa, tuollaista ei tapahtuisi.
Yhdysvaltojen kyvykkyyttä arvioitaessa meidän on kyettävä näkemään yksittäiset puut metsässä. Tarkoitan puilla niitä yksittäisiä tapahtumia Pohjois-Korean ydinasehankinnasta sodan häviöön Ukrainassa ja Gazan sodan syttymiseen, joita Yhdysvallat ei enää kykene maailmanpolitiikassaan ratkaisemaan onnistuneeseen lopputulokseen.
Yhdysvallat ei enää ole entisenlainen suuruus. Historian kirjoihin Ukraina tulee jäämään vain yhtenä esimerkkinä aikajatkumossa.
Venäjän iskemä tikari lännen omahyväisyyteen, ylimielisyyteen ja ylivertaisuuteen tulee vaivaamaan länttä vuosikymmeniä. Venäjä osasi iskeä lännen heikoimpaan kohtaan: vähäisiin perinteisten konventionaalisten aseiden varastoihin ja noiden aseiden tuotantokykyyn.
Häviöstä – pienestäkin sellaisesta – seuraa alistuminen. Nöyryytys lännelle on samaa luokkaa kuin Yhdysvalloille Vietnamin sodan häviäminen. Tuota läpikotaista nöyryytystä etenkin Kiina tulee armotta hyödyntämään. Venäjän jälkeen joudumme odottamaan seuraavaa nöyryyttäjäämme, ja se on Kiina.
****
Kommentti: Tucker Carlsonin Putin-haastattelu on esimerkki hyödyllisen hölmön liian suurista luuloista (IL 9.2.2024).
Iltalehden erikoistoimittaja Emil Kastehelmi on monessa Venäjään liittyvässä asiassa oikeassa ja hänen ajatuksiinsa on helppo yhtyä, mutta ei tuossa edellä mainitussa jutussa.
Oli hyvä, että tuo Putin-haastattelu tehtiin. Kaksi tuntia, seisemän minuuttia ja kahdeksantoista sekuntia kestävä haastattelunauha löytyy The Vladimir Putin Interview 6.2.2024/8.2.2024 -osoitteesta Tucker Carlson Networkin sivuilta (kotisivut). Pitkä parituntinen haastattelu on jaettu osiin, mikä helpottaa tärkeiden asioiden poimimista.
Haastattelu venäjänkieliseen tekstimuotoon purettuna löytyy myös Kremlin virallisilta sivuilta (Президент России, Интервью Такеру Карлсону 9.2.2024).
Haastattelu löytyy tekstimuotoisena myös englannin kielellä (esim. Mirage News 10.2.2024). Haastattelu on noin 24 A4-sivua ja yli 80 000 merkkiä.
Venäläisten huippupoliitikkojen ja etenkin presidentin haastattelut tehdään vakiintuneen kaavan mukaan tiukoilla ehdoilla – etenkin Kremlin tiukoilla ehdoilla. Ulos ei päästetä mitään sellaista, mitä ulos ei haluta ulos päästää.
Kaikesta tuosta huolimatta on hyvä, että noita haastatteluja tehdään. Oli hyvä, että tehtiin Neuvostoliitonkin aikaan. On hyvä, että tehdään nyt vastaavasti myös Venäjän aikaan.
Otan yhden historiaesimerkin, nimittäin kolmella eri vuosikymmenellä Neuvostoliiton korkeampana päättäjänä toimineen Leonid Brežnevin haastattelu Time-lehdessä tammikuussa 1979 (Time 22.1.1979). En nyt kuitenkaan referoi tuota haastattelussa tässä yhteydessä tiedon lähteenä Neuvostoliiton tuolloisista näkemyksistä. Noista haastatteluista irtosi paljon Neuvostoliiton kantoja ja irtoaa nyt paljon Venäjän kantoja. Haastatteluja annetaan Kremlistä läntiselle medialle, kun jotain uutta sanottavaa on lännelle mietittäväksi poliittisiin prosesseihin.
Haasteluun liittyvästä propagandasta on kyettävä erottamaan ne viestit, joita Venäjä ja Kreml haluavat välittää länteen ja läntisille johtajille.
Kaikki Venäjää vähänkin tuntevat osaavat kyllä poimia propagandasta ne kannanotot, joihin on syytä kiinnittää huomioita. Ei pidä keskittyä propagandaan, vaan pitää osata seuloa poliittisesti merkitykselliset kannanotot. Propaganda ei saa sumentaa ajattelua.
Venäjällä ei ole enää julkisia viestintäväyliä länteen. Tilanne on kutakuinkin sama kuin Neuvostoliiton aikaan erotuksella, että meillä ei ole enää edes vanhaa Neuvostoliiton kommunistisen puolueen keskuskomitean äänenkannattajaa vuoteen 1991 saakka eli Pravdaa (nykyisin Правда.ру-verkkolehti), josta voitiin lukea Neuvostoliiton poliittisia linjauksia. Myös diplomaattiset viestintäväylät ovat tätä nykyä vähissä.
On siis hyvä, että edes Tuckerin kautta saimme tietoa Kremlin aivoituksista – ja vielä julkisesti niin, että me kaikki voimme arvioida niitä täysin samoista lähtökohdista kuin kaikki lännen ulko- ja turvallisuuspoliittisia päätöksiä tekevät poliittiset johtajat.
****
Miksi Putin antoi haastattelun juuri nyt tänä ajankohtana? Miksi Kreml suostui haastatteluun juuri nyt?
Kaikki pohjautuu siihen, että Venäjä on voittamassa sodan ja kykenee säilyttämään valtaamansa alueet.
Yksi syy lienee Venäjän presidentinvaalit. Osaltaan Putin ilmeisesti haluaisi nähdä joitain ratkaisun merkkejä Ukrainan tilanteessa ennen presidentinvaaleja niin, että hän voisi osoittaa kansalleen edistymistä Ukrainan tilanteen suhteen, kun kansassa on nähtävissä alkavia väsymyksen merkkejä sotimiseen ja miehistötappioihin.
Toisaalta Avdiivkan kohdalla olevan rintamalinjan pullistuman eliminoinnin jälkeen Venäjä olisi ilmeisen valmis hyväksymään nykyiset rintamalinjat Venäjän ja Ukrainan väliseksi valtiorajaksi. Tuo tarkoittaisi Kremlin näkemänä mm. Donetskin, Luhanskin, Mariupolin ja Melitolin palaamista venäläisiksi kaupungeiksi Krimin niemimaan ohella Ukrainan ja lännen hyväksynnällä. Kreml kykenisi osoittamaan Ukrainalle ja lännelle oikeutuksen vaatimuksilleen, koska Ukraina ja länsi olisivat näin sovitussa rauhassa hyväksyneet.
Venäjä on siis nykyisillä rintamalinjoilla saavuttanut sen, mitä se katsoo kohtuudella olevan mahdollista enää saavuttaa.
Venäjä ei kyennyt sotatoimissaan saavuttamaan hallintaansa neljää Hersonin, Zaporižžjan, Luhanskin ja Donetskin olbastia, jotka se liitti itseensä syksyllä 2022. Venäjä tulisi määrittelemään noiden alueiden rajat niin, että Venäjän hallussa uudet oblastirajat olisivat valtakunnan rajat Ukrainaan. Näin Kreml kykenisi myös tuolta osin osoittamaan kansalle tavoitteet saavutetuksi.
Toisaalta Venäjä myös seuraa tilannetta tarkasti. Mikäli Ukraina on sotilaallisesti romahtamassa sotavoiman tyrehtymisen vuoksi lännen aseavun ja Ukrainan miehistön loppuessa rintamalinjoilla, Venäjä ottaa sen, mitä sille länsi ja Ukraina tyrkyttävät kultaisella lautasella.
****
Käydään pari kohtaa läpi Tucker Carlsonin Putin-haastattelusta. Kohdat, joista voidaan ehkä avata Putinin aivoituksia Ukrainassa käytävästä sodasta ja sen lopettamisesta Venäjän näkemänä.
Tavoistani poiketen kirjaan tässä vain tekstisuomennokset englannin kielestä, en englanninkielistä tekstiä, joka on siis luettavissa The Vladimir Putin Interview 6.2.2024/8.2.2024 -osoitteesta. Venäjänkieliset tekstit ovat puolestaan luettavissa Президент России, Интервью Такеру Карлсону 9.2.2024 -osoitteesta.
Tucker Carlson: Luuletteko, että olette lopettaneet sodan nyt? Tarkoitan, oletteko saavuttaneet tavoitteenne.
Vladimir Putin: Ei, emme ole vielä saavuttaneet tavoitteitamme, koska yksi niistä on denatsifikaatio. Tämä tarkoittaa kaikenlaisten uusnatsiliikkeiden kieltämistä. Tämä on yksi niistä ongelmista, joista keskustelimme Istanbulissa viime vuoden alussa päättyneessä neuvotteluprosessissa, eikä se ollut meidän aloitteemme, koska erityisesti eurooppalaiset kertoivat meille, että ”täytyi luoda [riittävät] olosuhteet asiakirjojen lopulliselle allekirjoitukselle”. Kollegani Ranskassa ja Saksassa totesivat: ”Kuinka voitte kuvitella heidän allekirjoittavan sopimuksen kun tähtäätte aseella päähän? Joukot pitäisi vetää takaisin Kiovasta”. Sanoin: ”Hyvä on.” Vedimme joukkomme Kiovasta.
Heti kun vedimme joukkomme takaisin Kiovasta, ukrainalaiset neuvottelijamme heittivät välittömästi roskikseen kaikki Istanbulissa saavutetut sopimuskirjaukset ja valmistautuivat pitkään jatkuneeseen aseelliseen yhteenottoon Yhdysvaltojen ja Yhdysvaltojen eurooppalaisten satelliittien avulla. Näin tilanne on kehittynyt ja tältä se näyttää nyt.
Johtopäätös: Putin mainitsee tuossa haastattelussa esille nostamansa denatsifikaation (denazification, денацификация) yhteensä viisi kertaa ja Carlson kerran. Denatsifikaatio on ilmeisen tärkeä Venäjälle. Ei sinänsä strategisesti, mutta ilmeisemmin sen takia, että Venäjä perusteli kansalleen hyökkäystä Ukrainaan Ukrainan natsismilla. Venäjän on kyettävä osoittamaan kansalleen sodan lopettamisen ratkaisussa, ettei Ukraina ole enää natsismia kannattava maa Venäjän näkemänä.
Koska denatsifikaation vaatimuksesta Venäjän on ilmeisen helppo luopua, denatsifikaatio on Venäjälle helppo tapa ilmoittaa, ettei sodan tavoitteita ole vielä saavutettu. Sodan lopettaminen ei jää kiinni tavoitteiden saavuttamattomuudesta.
Lännelle denatsifikaation lopettaminen olisi sangen helppo asia varmistaa. Ukrainan liittyminen EU:hun ja Natoon varmistaa, ettei maassa ole politiikkaa, joka hyväksyisi Hitlerin ajatukset ja natsismin. Tuo ratkaisumalli tuskin kuitenkaan tyydyttäisi Venäjää. Siis, että Ukrainan denatsifikaatio varmistettaisiin Ukrainan EU- ja Nato-jäsennyksillä.
Istanbulin neuvottelut olivat mielenkiintoinen kannanotto Putinilta. Palaan Istanbulin neuvotteluihin kirjoituksen lopussa omana lukunaan. Yksi kysymys on, lopettiko Ukraina neuvottelut Istanbulissa uskoen lännen tuella tehtävän vastahyökkäyksen onnistumiseen liian luottavaisesti. Putin kirjaa, että neuvotellut olisivat loppuneet vasta viime vuoden alussa, mutta julkisten lähteiden perusteella ne päättyivät jo paljon aiemmin, jos neuvottelua ei ole käyty sittemmin julkisuudelta piilossa.
Putin kirjaa tuossa em. lainauksessa myös, että Venäjä vetäytyi Kiovasta oma-aloitteisesti. Tuo ei ihan ole se totuus, jonka me tiedämme, mutta ei Putin täysin valehtelutkaan.
Istanbulissa 29.3.2022 käytyjen rauhanneuvottelujen etenemisen varmistamiseksi neuvotteluissa Ukraina ja Venäjä sopivat, että Venäjä vähentää sotilaallista toimintaa Kiovan (50°27’00.0″N 30°31’24.0″E) ja Tšernihivin (51°29’25.4″N 31°17’45.6″E) alueilla, mitä se tekikin ainakin osittain myös pakon sanelemana. Sotilaallisen toiminnan vähentämien ei kuitenkaan tarkoittanut tulitaukoa eikä joukkojen vetäytymistä.
Diplomatiassa ei kuitenkaan tällaisiin propagandistisiin heittoihin välttämättä reagoida. Diplomaattisissa neuvotteluissa keskitytään päämäärin pääsemiseen eikä kiistämällä typeryyksistä, ellei sitten tarkoitus ole neuvotteluprosessien pitkittäminen päämääränä saada itselle mieluisampi lopputulos asioilla, joita edistetään muualla kuin neuvottelupöydässä. Kyse tällöin olisi vain ajan ostamisesta.
****
Oheinen Putinin toteaminen haastattelussa on mielenkiitoinen, kun muistamme Putinin aikaisemmat lausumat Ukrainasta ja ukrainalaisista:
Vladimir Putin: Sanon, että ukrainalaiset ovat osa yhtä Venäjän kansaa. He sanovat: ”Ei, olemme erillinen kansa.” Okei, hyvä. Jos he pitävät itseään erillisenä kansana, heillä on siihen oikeus, mutta ei natsismin, natsi-ideologian perusteella.
Johtopäätös: Tuo tarkoittaa, että kun Venäjä ei kyennyt valloittamaan koko Ukrainaa, Venäjän on hyväksyttävä ukrainalaiset omana kansana ja ilmeisemmin ainakin Putin on jo tuon hyväksynyt.
****
Tucker Carlson: Olisitteko tyytyväinen alueeseen, joka teillä nyt on [hallussanne Ukrainassa]?
Vladimir Putin: Vastaan kysymyksen loppuosaan. Esitit aluksi kysymyksen uusnatsismista ja denatsifioinnista.
Tucker Carlson: Aivan [Putin oli selittänyt edellisessä vastauksessa edelleen Ukrainan natsismia]. Kysymykseni on melko täsmällinen, en tietenkään puolustanut natsismia. Kysymys oli käytännön kysymys. Te ette hallitse koko maata, ettekä näytä haluavankaan. Joten, kuinka voitte eliminoida tuon [natsismin] kulttuurin tai ideologian? Tunteet tai historianäkemyksen maassa, jota ette hallitse? Mitä aiotte tehdä tuolle asialle?
Vladimir Putin: Kuten tiedät, niin oudolta kuin se sinusta tuntuukin, mutta sovimme Istanbulin neuvottelujen aikana, että – meillä on kaikki dokumentoituna – uusnatsismia ei viljeltäisi Ukrainassa mukaan lukien se, että se kiellettäisiin lainsäädännössä.
Herra Carlson, me sovimme siitä [ukrainalaisten kanssa]. Tuo osoitti mahdolliseksi sopia neuvotteluprosessin aikana [venäjäksi: Это, оказывается, можно сделать в ходе переговорного процесса]. Eikä siinä ole Ukrainalle mitään nöyryyttävää nykyaikaisena sivilisaationa. Saako mikään valtio edistää natsismia? Ei saa, eikö vain? Se on siinä.
Johtopäätös: Putin ei suoranaisesti vastannut Carlsonin kysymykseen, onko Venäjälle riittävää saada nykyisin sen hallinnassa olevat alueet pysyvästi liitettyä Venäjään, vaan tahkosi edelleen Ukrainan denatsifikaatiota.
On ymmärrettävää, ettei Venäjä vielä tässä vaiheessa paljasta, minkä laajuisiin alueisiin se olisi valmis Ukrainassa tyytymään. Joka tapauksessa Venäjä ei tule vetäytymään valtaamiltaan alueilta eikä länsi ja Ukraina kykene noita alueita valtaamaan takaisin. Yleiskuva haastattelussa muutoinkin Venäjän viimeaikaisessa viestinnässä ja käyttäytymisässä on se, että nykyisin hallussa olevat alueet riittävät, kun ja jos Venäjä ei kykene myöskään lisää valtaamaan.
****
Tuon edelliseen lukuun kirjatun vastauksen jälkeiset Putinin kannanotot haastattelun lopussa kertovat, että Venäjä olisi valmis käymään rauhanneuvotteluja. Siis tekstiosuus lopussa, joka alkaa seuraavasta kysymyksestä:
Tucker Carlson: Haluan varmistaa, että ymmärrän teitä oikein. Eli haluatte saavuttaa neuvotteluratkaisun siihen, mitä Ukrainassa nyt tapahtuu, eikö niin?
Vladimir Putin: Aivan. Mutta saavutimme [jo] tämän: valmistelimme Istanbulissa laajan asiakirjan, jonka Ukrainan valtuuskunnan johtaja parafoi. Hän allekirjoitti joitakin otteita, muttei kaikkia. Hän allekirjoitti ja totesi sen jälkeen: ”Olimme valmiita allekirjoittamaan ja sota olisi päättynyt aikoja sitten, puolitoista vuotta sitten. Mutta herra [Boris] Johnson tuli ja puhui meidät ympäri, ja menetimme tämän tilaisuuden.” No, he [= ukrainalaiset] missasivat sen, tekivät virheen, annetaan heidän palata asiaan, siinä kaikki. Miksi meidän täytyisi vaivata itseämme ja korjata jonkun toisen virheet?
Tiedän, että voidaan sanoa, että se on meidän virheemme, että tehostimme toimintaamme ja päätimme aseiden avulla lopettaa tämän sodan, kuten sanoin, kuten olen jo todennut, joka alkoi vuonna 2014 Donbassissa. Palaan vielä pidemmälle historiaan, kerroin tämän jo sinulle, keskustelimme jo siitä. Palataanpa vuoteen 1991, jolloin meille luvattiin, että Natoa ei laajenneta, palataan vuoteen 2008, jolloin Naton ovet avautuivat [Ukrainalle], palataan Ukrainan valtion suvereniteettijulistukseen, jossa Ukraina julisti itsensä puolueettomaksi valtioksi. Palataanpa siihen tosiasiaan, että Ukrainan alueelle alkoi ilmestyä Naton ja Yhdysvaltojen sotilastukikohtia, jotka loivat meille uhkia. Palataanpa siihen tosiasiaan, että Ukrainassa tehtiin vallankaappaus vuonna 2014. Turhaa, eikö? Näitä asioita voidaan pyörittää edestakaisin loputtomasti. Mutta he myös lopettivat neuvottelut. Virhe? Kyllä oli. Korjatkaa se, me olemme valmiina. Mitä muuta?
Tucker Carlson: Eikö olisi liian nöyryyttävää, että Nato tunnustaisi nyt Ukrainan alueella Venäjän kahden vuoden aikana hankitun vallan?
Vladimir Putin: Sanoin, että annetaan heidän [lännen] ajatella, miten se tehdään arvokkaasti. Vaihtoehtoja löytyy, jos on halua.
Tähän asti on ollut meteliä ja huutoa Venäjälle strategisen tappion aiheuttamisesta taistelukentällä. Nyt he ilmeisesti alkavat ymmärtää, että se on vaikea saavuttaa, jos edes mahdollista. Mielestäni se on mahdotonta, sitä ei koskaan tule tapahtumaan. Minusta näyttää siltä, että nyt he, jotka ovat lännessä vallassa, ovat myös ymmärtäneet tämän. Jos näin on ja jos on oivallettu, heidän on mietittävä, mitä tehdä seuraavaksi. Olemme valmiita tähän vuoropuheluun.
Tucker Carlson: Olisitteko valmis sanomaan: ”Onnittelut Nato, te voititte?” ja vain pitäisitte tilanteen siinä, missä se on nyt?
Vladimir Putin: Tiedätkö, se on neuvottelujen aihe, jota kukaan ei ole halukas käymään. Tarkemmin sanottuna he ovat halukkaita, mutta eivät tiedä, miten se tehdään. Tiedän, että he haluavat. En vain näe sitä, vaan tiedän, että he haluavat sitä, mutta he kamppailevat ymmärtääkseen, kuinka se tehdään. He ovat ajaneet tilanteen siihen pisteeseen, jossa olemme. Me emme ole tehneet sitä, vaan [läntiset] kumppanimme, vastustajamme ovat tehneet niin. No, annetaan heidän nyt miettiä, kuinka tilanne muutettaisiin. Emme ole sitä vastaan.
Se olisi hauskaa, jos se ei olisi niin surullista. Tämä loputon mobilisaatio Ukrainassa, hysteria, sisäiset ongelmat – ennemmin tai myöhemmin kaikki johtaa sopimukseen. Tiedäthän, tämä kuulostaa luultavasti oudolta nykyisessä tilanteessa, mutta näiden kahden kansan väliset suhteet rakennetaan joka tapauksessa uudelleen. Se vie paljon aikaa, mutta ne paranevat.
Johtopäätös: Venäjä on varma voitostaan. Putinin hehkutuksesta voi vetää johtopäätöksen, että Venäjä olisi tyytymässä niihin alueiden saamiseen, jotka sillä ovat tällä hetkellä hallussa. Venäjä on valmis neuvotteluihin ja Putinin mukaan lännellä olisi halukkuutta neuvotteluihin, mutta länsi ei tiedä, miten asiaa prosessoitaisiin, kun Ukraina ei hyväksy osaltaan ainakaan vielä häviötään.
Yllättävää on, että Putin tunnustaa virheeksi, kun Venäjän yritti aseiden avulla 24.2.2022 alkaen lopettaa jo vuonna 2014 alkaneen sodan (”Понимаю, можно сказать, что наша ошибка, что мы нтенсифицировали действия и с помощью оружия решили прекратить эту войну, как я сказал, начатую в 2014 году на Донбассе.”).
Yhdysvallat on läntisten mediatietojen mukaan viestittänyt Venäjälle mahdollisuudesta ryhtyä neuvotteluihin sodan lopettamiseksi. Joka tapauksessa kuten tämän kirjoituksen seuraavassa luvussa todetaan, lännen sisällä rauhanneuvotteluista on keskusteltu jo viime marraskuussa. Nuo keskustelut ovat Venäjän tiedossa ja osoittavat sinänsä Venäjän olevan nyt sodassa niskan päällä.
Yhdysvallat on siis ilmeisen valmis rauhaneuvotteluihin varsin huonosta tilanteesta sen sijaan, että se olisi valmis sellaiseen strategiamuutokseen, jonka lopputuloksena Ukraina saisi menettämänsä alueet takaisin. Tuo osaltaan kuvastaa Yhdysvaltojen heikentynyttä suurvalta-asemaa. Yhdysvallat läksi innokkaasti avustamaan Ukrainaa sotatoimissa, mutta ei kykene viemään prosessia maaliin kunniakkaasti.
****
Venäjä on oikeassa siinä, että lännessä on paljon Yhdysvaltojen ja Saksan johdolla tahoja, jotka halaisivat siirtyä jo rauhaan ja myöntää Venäjän saavutukset aluevalloituksineen. Länsi ei kuitenkaan eikä etenkään Ukraina tohdi aloittaa neuvotteluja, jotka merkitsisivät tappion tunnustamista. Yhdysvalloissa olisi edullisempaa myöntää tappio nyt kuin myöhemmin Ukrainan mahdollisesti kohdattua pahempia menetyksiä lännen aseavun puutteessa.
Erityisen vaikeaa tappion myöntäminen on luonnollisesti Ukrainalle. Me suomalaiset tiedämme omalta kohdaltamme karvaasti häämöttävän tappion myöntämisen vaikeuden jatkosodassa, kun Yhdysvallat ja Iso-Britannia halusivat Suomen irti sodasta ja pois Saksan rinnalta. Emme mekään olleet valmiita irtautumaan sodasta ennen kuin ei ollut enää muuta mahdollisuutta.
Toivotaan, ettei Ukrainalle kuitenkaan kävisi huonosti. Siis, että rintamalinja romahtaisi ammusten, sotakaluston ja sotilaiden puutteeseen ja mahdollistaisi Venäjän nopean etenemisen. Toisin kuin Suomen kohdalla, Venäjä etenisi niin pitkälle kuin pääsisi, ellei sitten Putinin Venäjä kuuntelisi Yhdysvaltoja Ukrainan kohdalla niin kuin Stalin kuunteli Yhdysvaltoja ja Iso-Britanniaa Suomen kohdalla.
Suomi menetti alueita Neuvostoliitolle, joista Neuvostoliitto oli saanut Yhdysvalloilta ja Iso-Britannialta eräänlaisen hyväksynnän. Suomen viemistä kansandemokratiaksi Yhdysvallat ja Iso-Britannia eivät sallineet Stalinille. Toisaalta Stalin ei halunnut uppiniskaisesta Suomesta jatkuvasti märkivää haavaa kansandemokratioittensa joukkoon. Yhdysvallat ja Iso-Britannia tiesivät jo hyvissä ajoin toisen maailmansodan kuluessa Skandinavian niemimaan tulevan geopoliittisen merkityksen Pohjois-Atlantin turvallisuudelle. Norja-Ruotsi-Suomi- kuviota oli mietitty jo sodan aikaan.
Ukraina on menettämässä noin viidesosan maa-alastaan Venäjälle. Suomi menetti noin kahdeksasosan maa-alastaan Neuvostoliitolle jatkosodan päätteeksi.
Kun verrataan Suomen ja Ukrainan aluemenetyksiä Neuvostoliitolle ja Venäjälle, periaatteellinen ero on Ukrainan hyväksi. Ukraina ei hyökännyt Venäjälle. Ukraina ei liittoutunut sellaisen tahon kanssa, jolla olisi ollut valmis hyökkäyssuunnittelema hyökkäykseen Venäjälle, ja olisi liittynyt tuon hyökkäyssuunnitelman täytäntöönpanoon.
****
U.S., European officials broach topic of peace negotiations with Ukraine, sources say (NBC News 4.11.2023).
Vapaasti suomennettuna tuo NBC-uutiskanavan (kotisivut) marraskuisen jutun otsikko:
Lähteiden mukaan Yhdysvaltojen ja Euroopan viranomaiset pohtivat rauhanneuvotteluja Ukrainan kanssa.
U.S., EU Reported To Have Discussed With Ukraine Possible Peace Talks With Russia (RFERL 4.11.2023).
Vapaasti suomennettuna tuo RadioFreeEuropen/RadioLibertyn (kotisivut) marraskuisen jutun otsikko:
Yhdysvallat ja EU ovat keskustelleet Ukrainan kanssa mahdollisista rauhanneuvotteluista Venäjän kanssa.
NBC Newsin mukaan keskusteluissa on käsitelty hyvin laajasti siitä, mistä Ukrainan on ehkä luovuttava päästäkseen sopimukseen Venäjän kanssa. Osa neuvotteluista, joita yhdysvaltalaisviranomaiset pitivät arkaluontoisina, oli käyty lokakuussa yli 50 Ukrainaa tukevan maan edustajien kokouksessa. Tuo Ukrainaa tukevien maiden ryhmä tunnetaan nimellä Defense Contact Group ja siihen kuuluvat kaikki Nato-maat.
Suomikin on tietoinen noista neuvotteluista ja niiden sisällöstä, kun se oli mukana Defense Contact Groupin jäsenenä. Suomen tietoisuus Ukrainan ja lännen häviöstä tuki esille mm. presidenttiehdokas Alexander Stubbin kannanotoista vaalitaistelun aikana: Stubb ei nähnyt rauhan ehtona, että Ukraina saisi menettämänsä alueet takaisin.
U.S. Rejects Putin’s Latest Call for Ukraine Negotiations (The New York Times 9.2.2024).
Vapaasti suomennettuna tuo The New York Timesin (kotisivut) jutun otsikko:
Yhdysvallat hylkäsi Putinin uusimman kutsun Ukrainan neuvotteluihin.
Bidenin hallinto kiisti perjantaina 9.2.2024 Venäjän presidentti Putinin vaatimuksen neuvotteluista Ukrainan sodan lopettamiseksi. Joka tapauksessa kontakteja ja prosessointia rauhanneuvotteluista on ollut jo viime syksystä alkaen, kun vastahyökkäyksen epäonnistuminen varmistui ja kun länsi ei kykene uudistamaan strategiaansa uusine päämääräasetteluineen.
****
On selvää, että lännessä rauhanneuvotteluja prosessoidaan edelleen tasolla tai toisella, tavalla tai toisella.
On selvää, ettei Venäjä julkisesti ilmoita, onko se tyytyväinen nykyisin hallinnassa olevien alueiden hallintaan. Se selviäsi vasta neuvotteluissa.
Joka tapauksessa Venäjä on nyt vahvasti niskan päällä ja länsi on kuristusotteessa. Länsi on kuristusotteessa ja saattanut itsensä kuristusotteeseen omaa typeryyttään.
Länsi saa nyt roppakaupalla sitä, mitä se on tilannut. Jos huonosti käy, rintamalinjat Ukrainassa romahtavat ja Venäjä etenee vauhdilla vastaavasti kuin Ukrainan eteläosissa maaliskuussa 2022. No, lännellä olisi kyllä silloin selkeä syy, mistä kaikki johtuu. Siitä, että Ukraina vaihtoi puolustusvoimien komentajan eikä suorittanut liikekannellepanoa ajallaan. Länsi osaisi kyllä löytää syyn jostakin muualta kuin siitä, mitä näkee katsoessaan peiliin.
Lännen ei tarvitsisi Ukrainan romahtaessa tunnustaa, että vain Ukrainan sotilaallinen avustaminen avustuspaketeilla oli jo lähtökohtaisesti väärä strategia, jonka Venäjä kykenee ennemmin tai myöhemmin eliminoimaan omalla länttä suuremmalla sotavoimatuotannolla niin ammuksissa, sotakalustossa kuin myös sotaväessä. Ei tarvitse myötää, että oikea aika alueiden takaisinvalloituksille olisi ollut vuoden 2022 jälkipuoli, jolloin Venäjän miehittämät alueet olisivat olleet vielä vallattavissa riittävän massiivisella ja laadukkaalla aseavulla. Laadukkaalla aseavulla tarkoitan kauaskantoisia täsmäaseita.
Me joudumme nyt kuittaamaan Krimin niemimaan menetyksen lisäksi myös helmikuun 2022 jälkeen Venäjän valloittamat alueet menetetyiksi.
Ukraina on karmivin tappio lännelle sitten toisen maailmansodan.
Lännen kannalta olisi viimeinen katastrofi, jos vastineeksi ei saada tynkä-Ukrainaa edes EU:n ja Naton jäsenmaaksi. Eikä tynkä-Ukrainan asemaa olisi edelläänkään rankoista aluemenetyksistä huolimatta turvattu.
Seurauksena olisi vielä kolmas sotavaihe, jonka jälkeen ei olisi enää edes tynkä-Ukrainaa.
****
Käsitelen vielä erikseen luvatusti niitä rauhanneuvotteluja, joita käytiin Venäjän ja Ukrainan välillä Istanbulissa ja joihin Putin monta kertaa vetosi haastattelussaan. Nuo neuvottelut ovat meiltä sodan melskeessä unohtuneet, mutteivat näköjään Venäjällä ja Kremlissä. Putinin mainitsi Istanbulin haastattelussaan viisi kertaa.
Tuota Istanbulin neuvottelukierrosta välitti Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan. Kyse oli neljännestä ja viidennestä neuvottelukierroksesta. Venäjän ja Ukrainan ulkoministerit tapasivat 10.3.2022 Turkin Antalyassa kasvokkain. Neuvotteluja jatkettiin Antalyassa seuraavan viikon maanantaina ja tiistaina. Putinin mainitsemat Istanbulin neuvottelut alkoivat neuvottelukuntien tapaamisella 29.3.2022. Ensimmäisen kerran Venäjän ja Ukrainan neuvotteluosapuolet tapasivat jo 28. helmikuuta Valko-Venäjällä, kun sota oli alkanut neljä päivää aikaisemmin.
Venäjän neuvotteluvaltuuskuntaa Istanbulissa johti Venäjän entinen kulttuuriministeri presidentti Putinin avustajana (помощник Президента) Vladimir Medinski (Владимир Ростиславович Мединский, биография). Ukrainan neuvotteluvaltuuskuntaa johti Oleksandr Tšalij (Олександр Олександрович Чалий, біографія), jota Ukrainassa pidetiin Venäjä-mielisenä ajaessaan mm. Venäjän ja Unkarin esille nostamia historian, kansallisen muistin, kielen, identiteetin ja vähemmistöjen kokemuksen teemoja (теми історії, національної пам’яті, мови, ідентичності і досвід меншин) venäläisestä ja unkarilaisesta näkökulmasta.
Neuvottelujen tarkoituksena oli lopettaa Venäjän 24.2.2022 alkanut täysimittainen hyökkäys. Venäjä oli valmis pian sodan alkamisen jälkeen myönnytyksiin, kun sen kuukauden kestänyt maahyökkäys oli suurelta osin pysähtynyt Ukrainan odotettua kovemman vastuksen ja Venäjän operatiivisten puutteiden seurauksena.
Niin Ukraina kuin myös sen läntiset tukijat olivat sangen skeptisinä Venäjän aikeita kohtaan ja pelkäsivät, että Venäjän käyttäisi rauhanneuvotteluja vain savuverhona täydentääkseen sotavoimiaan ja suunnitellakseen uutta hyökkäystä.
Neuvottelutuloksessa Ukraina oli valmis suostumaan liittoutumattomuuteen ja olemaan ydinaseeton valtio, mikäli riittävältä määrältä kolmansia mailta olisi saatavissa turvatakuut. Ukraina sitoutui olemaan solmimatta sotilaallisia sopimuksia sotilasliittoutumien kanssa. Ukrainassa ei saisi olla ulkomaisia sotilastukikohtia ja joukko-osastoja.
Kansainvälisiä sotaharjoituksia Ukrainan alueella olisi mahdollista pitää vain turvatakuita antaneiden maiden suostumuksella.
Neuvottelut Krimin ja Sevastopolin asemasta jatkuisivat Venäjän kanssa 15 vuotta ja osapuolet kieltäytyisivät tuon kysymyksen ratkaisemisesta aseellisesti.
Ukraina nimesi turvatakuiden mahdollisiksi antajiksi Iso-Britannian, Kiinan, Yhdysvaltojen, Turkin, Ranskan, Kanadan, Italian, Puolan ja Israelin. Ukrainan mukaan jotkut noista maista antoivat alustavan suostumuksen jo tuolloin neuvottelujen yhteydessä, mutta maiden nimiä ei ole saatettu julkisuuteen.
Financial Timesin mukaan Moskova olisi luopunut vaatimuksista Ukrainan denatsifioimiseksi eikä Venäjä vastustaisi enää Ukrainan liittymistä Euroopan unioniin, mikäli unionin kautta ei harjoiteta sotilaallista yhteistyötä (Financial Times 28.3.2022).
Neuvottelut Istanbulissa kariutuivat pitkälti jo maaliskuussa 2022. Turkki on tarjoutunut viimeksi neuvottelemaan sovintoratkaisusta sotaan marraskuussa 2023. Siis samana ajankohtana, kun länsi pähkäili tykönään edellisessä luvussa mainitusti rauhanneuvotteluja. On todennäköistä, mikäli joskus rauhanneuvottelut todenteolla alkavat, ne käydään Turkissa, johon sekä Venäjällä että Ukrainalla on hyvät välit.
Nato-maat olivat erimielisiä neuvottelujen tarpeesta Vladimir Putinin kanssa.
Nato-maista Ranska ja Saksa näkivät, että tulitauko ja venäläisten joukkojen vetäytyminen Ukrainasta olisi saavutettavissa mahdollisimman pian. Ranska ja Saksa kannattavat myös vuoropuhelua Venäjän kanssa.
Muiden Naton jäsenmaiden ja ennen kaikkea Britannian ja Puolan mukaan lähestymistapa neuvotteluin olisi haitallista ja pelaisi vain Putinin pussiin.
Yhdysvallat oli skeptinen Istanbulin neuvottelujen tuloksiin, Iso-Britannia pääministeri Boris Johnsonin johdolla vastusti neuvottelutulosta.
Mielenkiintoista nyt on, missä määrin lännestä tulleiden viestien perusteella Ukraina ei ollut valmis rauhanneuvottelujen Istanbulin kierroksen tuloksiin eikä allekirjoittanut neuvottelutulosta kokonaisuudessaan.
Luotettiinko Ukrainassa liikaa lännen tukeen ja siihen, että Ukraina kykenisi vapauttamaan kaikki Venäjän valtaamat alueet sotimalla lännen aseistuksen voimin, kun sotaonni keväällä 2022 oli vielä hyvällä mallilla. Luottiko Ukraina liikaa lännen aseapuun, joka nyt on tyrehtymässä eikä vastaa sotatilanteen vaatimuksia.
Mikä on lännen vastuu Ukrainalle epäonnistuneessa sodassa ja Ukrainan silmittömistä inhimillisitä kärsimyksistä? Onko vastuu se, että länsi takaa Ukrainan saavan menettämänsä alueet takaisin?
Summa summarum:
Jos Venäjän halutaan ulos miehittämiltään alueilta Ukrainassa, on lännen muutettava strategiaansa eikä uusi strategia voi perustua vanhaan aseapustrategiaan, vaan Venäjä olisi haastettava sotilaallisesti. Olisi kyettävä luomaan riittävä uhka Venäjälle. Strategian päämääräksi olisi asetettava Ukrainan vapauttaminen miehityksestä.
Aseapustrategian loru on käyty loppuun jo kauan sitten. Jos uutta toimivaa strategiaa ei kyetä luomaan, on rauhanneuvottelut aloitettava Venäjän kanssa, tunnustettava tappio ja aluemenetykset. Muu ratkaisu olisi vain Ukrainan kansan saattamista murhatuksi edelleen, mistä suuri vastuu on lännellä.
Tervetuloa kerhoon, että alunperinkin ennustin Ukrainan häviävän sodan. Niin minäkin.
Tällä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että fanittaisin Venäjää tai Putinia. Tämän hetken Venäjää hallitaan mafian keinoin. Siihen liittyy mm. se, että mafian johtajan takana olevan kakkoskerroksen miesten (=oligarkkien) pitää tukea ylintä johtajaansa. Jos he katsovat, että ylin pomo ei aja riittäväsi heidän etuaan, niin ylin johtaja vaihtuu. Se on todennäköisin mekanismi Putinin tulevaisuudelle, ja Putin tietää sen.
Arvelen, että jossain käydään rauhan tunnusteluja Ukrainan pään yli, koska sodan rahoittajat päättävät, miten se lopetetaan. Putinille riittää tässä tilanteessa saavutettujen maa-alueiden hallinta.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän hyökkäyksen torjuminen ei ole ollut arpapeliä vaan se menee sen mukaan, mitä molempien osapuolien päättäjät ovat tehneet ja tekevät.
Alkuasetelmassa länsi oli voittamassa: Ukraina osoitti mahtavaa puolustushalua ja Venäjän tuotantokyky, joka on vain luokkaa kymmenes osa Naton voimasta, piti olla helposti ylitettävissä.
Mutta Nato-maiden poliitikot eivät ole halunneet ottaa askeltakaan sotatalouden suuntaan. Neroudessaan päättivät selvitä kippaamalla Ukrainaan vanhat kirjanpitoarvoltaan nolla varastonsa ja asian päätettiin olevan sillä hyvä. Poliitikot ohittivat sen tosiasian, että sota kuluttaa sekä materiaalia että elävää voimaa. Materiaali on loppu, eikä korvaavaa sotatarviketuotantoa aloitettu. Vähien tykkien putket ovat kylminä.
Ukrainankin johto on luistanut. Alkuinnostus on hiipumassa ja sotilaat loppumassa, asevelvollisten liikekannallepanosta puuttuu edelleenkin päätöksiä. Sen sijaan Venäjä marssittaa koko ajan lisää joukkoja etulinjaan. Ukrainan oma merkittävä teollisuus ei sekään ole täysin organisoitu sodan kannalle.
Voi olla, että Antero osasi arvioida oikein lännen poliitikkojen pelon äänien menettämisestä, jos Ukrainan avustaminen alkaisi tuntua ihmisten arjessa. Voi olla, että Arto oli riittävän epäileväinen Ukrainan sotakannalle siirtymisen tehokkuudesta. Voi olla, että Arto arvioi oikein Venäjän kyvyt ja päättäväisyyden.
Jos Venäjän onnistuu Ukrainassa, niin sillä on resepti muidenkin kohteiden hoitamiseen. Siinä sitten kärvistellään, mutta heikommista lähtökohdista.
Ilmoita asiaton viesti
Ukrainalle käy ryssien kanssa aivan kuten Suomelle 1944. Ei kai tuossa ole mitään epäselvää tai saivarreltavaa. Kummankaan avuksi ei tullut lännen joukkoja ja siksi muuta ratkaisua ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
Periaatteessa näin, mutta kummallekaan ei joukot olleet välitön tarve, vaan sotamateriaali; ammukset, aseet ynnä korkeampi teknologia.
Ukrainan lähes 40 miljoonaisesta väestöstä pystyttäisiin mobilisoimaan ainakin miljoonan miehen armeija, jos sen poliitikot niin päättäisivät. Natolla ei ole tällaista voimaa. Ukrainassa ei Naton joukoilla olisi tällä hetkellä muutenkaan mitään virkaa, sillä Nato-maat ilmoittavat, että ammukset on loppu. Karmeata.
Ukrainassa käydään lisäksi kilpajuoksua elektronisessa sodankäynnissä, ohjuksissa ja drooneissa. Näissä Ukrainalla on ollut menestystä, mutta nyt ainakin ilmatorjuntaohjukset ovat loppumassa.
Suomen armeija oli vahvimmillaan kesän 1944 lopulla. Mutta olimme täysin riippuvaisia Saksan materiaaliavusta ja se oli loppumaisillaan, koska Saksa oli häviämässä. Ukrainaan saataisiin materiaaliapua vieläkin, jos poliitikot tekisivät siihen tarvittavat päätökset, mutta tuotantokyvyn rakentaminen ottaa aikaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Ukrainan lähes 40 miljoonaisesta väestöstä pystyttäisiin mobilisoimaan ainakin miljoonan miehen armeija, jos sen poliitikot niin päättäisivät.”
Ei pystyttäisi. Siellä jouduttaisiin pakko-ottoihin nuorison paetessa rajojen yli kykyjensä mukaan. Hyökkäyksiin nämä joukot saataisiin ”Stalingrad-myytin mukaisesti vain konekivääreillä pakottamalla.”
Se miljoonamobilisointi olisi pitänyt tehdä heti. Nyt edes sotahulluimmat eivät halua vapaaehtoisesti lihamyllyyn.
Ilmoita asiaton viesti
Olisi pitänyt tehdä heti, olen samaa mieltä. Laiminlyöntiä ei saa takaisin, nuorison sotilaiksi kouluttaminen ja palvelukseen ottaminen on nyt työläämpää ja vaatii kovempia lakeja ja otteita. Ukrainan on joka tapauksessa yritettävä tai sitten myönnettävä tappio.
En ole oikein selvillä Ukrainan reserveistä ja henkilöstön mobilisoinnista. Meillähän kaikki siihen kykenevät suorittavat varusmiespalveluksen ja ovat sen jälkeen reservissä, josta heidät liikekannallepanossa sijoitetaan ennalta määrättyihin tehtäviin.
Tiedän, että Ukrainassa on jonkinlainen asevelvollisuus, mutta en sen enempää. Systeemi ei kuitenkaan näyttäisi olevan kovinkaan toimiva, koska sotilaita ei ole tarpeeksi ja parlamentti parhaillaan kiistelee tarvittavasta lainsäädännöstä.
Ilmoita asiaton viesti
Tähänastisiin odotuksiin verrattuna inhorealistinen analyysi lännen kyvyttömyydestä ja Venäjän laskelmien onnistumisesta.
Tilanne on kuin Suomen talvisodassa maaliskuussa 1940. Raatteen tien voitot olivat komeita, mutta vain naarmu vihollisen nahkaan. Sota ratkaisevilla rintamilla on veitsen terällä; on utuisia lupauksia länneltä avusta, mutta veri on vuotamassa kuiviin.
Ilmoita asiaton viesti
Talvisotaan verrattuna kuitenkin se ero, että Venäjä ei sodassa pystynyt valtaamaan juuri mitään Suomen alueesta. Vain sen verran Laatokan pohjoispuolelta, että äitini perhe joutui vankileirille yhdessa parin tuhannen muun Suojärven siviilin kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Hetkinen – Kannas?
Ilmoita asiaton viesti
Ei Kannakselta Neuvostoliitto pystynyt juuri mitään valtaamaan. Summassa tapahtui loppuvaiheessa läpimurto, mutta alueluovutukset sovittiin ”neuvottelupöydässä”.
Ilmoita asiaton viesti
Suojärven siviilien kohtalo oli kyllä karmaiseva. Aira Samulin osaltaan piti sitä ihmisten mielissä.
Valtauksista kuitenkin: Venäjän (silloinen Neuvostoliitto) puna-armeija otti kyllä Karjalan Kannaksen Viipurin edustaa ja Vuoksea myöten, pureutui Viipurin lahden länsirannallekin. Petsamon valtasivat ja puolet Sallaa mainitsemasi Laatokan pohjoispuolen alueen lisäksi. Suomenlahden saaret meni ja muutama Suomenlahden rannikkosaari. Eiköhän suhteessa lähentele Venäjän Ukrainasta tällä hetkellä hallussaan pitämiä.
Venäjää työnnettiin toisaalta takaisin Suomussalmelta ja vähän matkaa Kuhmosta ja Kemijärvi-Salla väliltä. Laatokan pohjoispuolella myös. Mutta voimat loppuivat. Tässäkin saman suuntaista Ukrainaan.
Ilmoita asiaton viesti
Allekirjoitan. Olen pitänyt itsekin hyvin tärkeänä saada tietää mitä suurvaltojen johtajat ja poliittiset päättäjät sanovat ilman välikäsien tulkintoja tilanteesta. Carlsonin haastattelukin on materiaalia parhaasta päästä analyysien tekoon. Niin Trumpin kuin Putinin aivoituksista, sillä se on sitä koordinaatiota.
Niissä viesteissä aina piilee isojen kuvioiden kaava jo ennalta ja painopisteiden tulevat muutokset. Ja kuten Pesonen kirjoittaa, ei pidä sotkeentua siihen että se on propagandaa. Se on samaan aikaan toteutuvaa todellisuutta.
Kun 2008 katselin länsimaisen koheesion perustuksia ja näkymiä horisontissa, tein kaksi arviota. Tulee syttymään sota Kiina ja Venäjä vastaan Eurooppa ja Yhdysvallat. Toiseksi lännen taistelutahto tulee romahtamaan Venäjän uhan alla. Isot perääntyvät ja jättävät rajamaat Venäjän armoille.
Se kaikki on käymässä toteen silmiemme edessä, mutta sitä ei vielä pystytä tunnustamaan. Nyt etsitään syytä Ukrainasta. ”Jos Ukraina olisi tehnyt näin ja jos nyt tekisi noin…” Vaikka Ukraina taistelisi ja menestyisi miten loistavasti, sitä varmemmin länsi pienentäisi panostaan ettei joutuisi vahingossakaan syylliseksi Ukrainan voittoon.
Ilmoita asiaton viesti
Pienen toivon kipinän rakennan Arin lausumaan: ”Jos uutta toimivaa strategiaa ei kyetä luomaan..”
Toimiva strategia olisi poliitikkojen päätös Nato-maissa lisätä sotamateriaaliteollisuuden kapasiteettia ja mitoittaa tämä sellaiseksi, että Venäjän vastaava ohitetaan.
Aikataulutus sovitettaisiin yhteen Ukrainan puolustuksen ja toimitusten asteittaisen kasvamisen kanssa.
Ukraina puolestaan suorittaisi teollisuuden ja henkilöstön mobilisaation loppuun.
Ukrainan talous turvattaisiin taloudellisella apupaketilla.
Venäjän pakotteiden porsaanreiät tukittaisiin pitävästi.
En kuitenkaan elättele mitään suurempia toiveita, että länsi kykenisi näin ryhdistäytymään. Yleensä se on paremminkin rasvannut köyttä, jolla se hirtetään.
Ilmoita asiaton viesti
Edelleenkin epäilen, että länsi ei halua Venäjän häviävän. Kyllähän Venäjä olisi sodassa voitettavissa ilmavoimilla ja risteilyohjuksilla; jos tykistö ja huolto pommitetaan, ei miesvoimallakaan tee mitään. Näin ei ole tehty sen vuoksi, että länsivallat pelkäävät vallankumousta, kaaosta ja sisällissotaa Venäjällä. Kiina ottaisi haltuunsa heti Venäjän kauko-idän, jopa koko Siperian. Siitä tulisi pelottavan vahva. Sisällissotaa Venäjällä voitaisiin käydä vuosia, jopa ydinasein. Mitä heikompi Venäjä, sen riippuvaisempi se on Kiinasta. Varmaankin kulissien takana kaavaillaan jotain blogistin kuvailemaa ratkaisua, eikä ukrainalaisilta kysytä mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Jotenkin en usko, että länsi ensisijaisesti pelkää kaaosta Venäjän sisällä. Tällä hetkellä se vaikuttaisi hyvinkin tervetulleelta tilanteelta.
Mutta länsi pelkää, että joutuu itse pitempikestoiseen sotaan ydinasevaltiota vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Länsi pelkää. Mutta kerran oli Kuuban kriisi. Yhdysvaltojen presidentti Kennedy kertoi Neuvostoliitolle upottavansa Kuubaan mannertenvälisiä ohjuksia tuomassa olleet Neuvostoliiton laivat. Suuri uhoaja Hruštšov ei aloittanutkaan ydinsotaa, vaan kutsui laivat takaisin. Ydinsodassa olisi hyökkääjä Neuvostoliitto itsekin tuhoutunut.
Miksi Venäjä tuhoaisi itsensä yhden Ukrainan takia?
Ilmoita asiaton viesti
Pekka kirjoittaa asiaa, mutta oikaisisin hieman: Ilmavoimilla ja risteilyohjuksilla on ollut Ukrainassa vaikeuksia toimia kehittyneen ilmatorjunnan takia. Tykistö on osoittautunut korvaamattomaksi.
Nopein kehitys on ollut ja odotetaan jatkuvan ohjuksissa, drooneissa ja elektronisessa sodankäynnissä.
Kaikkien aselajien yhteistoiminnan hallitsemisen olisi edelleenkin avain, mutta se ei vielä ole parasta mahdollista, ei Ukrainan eikä Venäjän joukoilla.
Toiseksi, liikkuvaa tykistöä ja hyvin hajautettua huoltoa ei käytännössä pysty pommittamaan toimintakyvyttömäksi. Tappioita saadaan aikaan ja häiriöitä, mutta ei niin paljon, että ne lamauttavat taistelutoiminnan tai että niitä ei kyettäisi korvaamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tervetuloa reaalipolitiikan maailmaan. Itse sanoin jo sodan ensimmäisistä päivistä että Venäjä tulee väistämättä voittamaan. Siitä sai täällä niskaansa jonkinlaisen putinistin viitan ja nyt voin viimein paljastaa mihin tämä putinismini perustuu:
Siitä että isompi joukko voittaa aina pienemmän. Sen opimme jo mukuloina kun lähdetään tappeleen kahdeksan pojan kanssa tehtaan taakse koulun jälkeen. Jossa meitä odottaa nelikymmenpäinen poikajoukko ja sen myötä selkäsauna on varma.
Se on oikeastaan enemmän kuin luonnonlaki; se on tähtiinkirjoitettu totuus. Että isompi kansa voittaa aina pienemmän ja isompi armeija pienemmän.
Tässä on toki matkan varrella höpisty milloin himarseista ja milloin leopardeista mutta järkevästi ottaen ne ovat vain tappiota hidastavia elementtejä. Näin yksinkertaista oli ja on ennustaa sodan voittaja jo ensipäivästä alkaen.
Sitä en tiedä mikä on Kremlin aluevaateet mutta hämmästyisin ellei Harkova kuulu siihen – joko valtaamalla tai neuvottelupöydässä.
Ilmoita asiaton viesti
Totta turiset. Spartalaisetkin hävisivät sodan Persialle, vaikka voittivat jokusen taistelun.
Talvisodasta Suomi selvisi vain ja ainoastaan syistä, jotka ovat vielä salaisia. Kuten Kuikka jo totesi, rintama murtui, mutta sota loppui hetikohta sen jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän Sparta ja Ateena yhdessä voittivat persialaissodat. Salamin meritaistelu ja Plataian maataistelu. Thermopylain solan sulkeneet spartalaiset Kserkses alkuvaiheessa tosin tuhosi, mutta se oli hänelle lopun alkua.
Ilmoita asiaton viesti
Ongelmana on, että läntisillä demokratioilla ei ole missään vaiheessa ollut selvää tavoitetta, mihin pyrkiä Ukrainan sodassa.
Kun ei ole tavoitetta, niin ei voi olla myöskään tavoitteeseen johtavaa starategiaa. Kun ei ole strategiaa, niin ei ole mahdollista suunnitella menestyksellisiä operaatioita.
On vain tappelunnujakkaa siellä sun täällä.
Ilmoita asiaton viesti
Länsi ei ole ollut virallisesti osapuolena Ukrainan sodassa, joten miksi olisi joku tavoite?
Ilmoita asiaton viesti
Läntisten valtioiden presidentit, pääministerit ovat julkisesti luvanneet auttaa Ukrainaa niin kauan kuin on tarpeen. On annettu materiaalia vähän ja hitaasti. On annettu sotilaskoulutusta – ilmeisen riittämättömästi.
Jos kerran lupaa auttaa, niin päämääränä täytyy olla, että puolustussotaa käyvä Ukraina voittaa sodan ja saa Venäjän miehittämänä olevat alueensa takaisin.
Sitten on pistettävä esimerkiksi ammustuotantoon vauhtia ja annettava Ukrainalle ”tarpeeksi” ammuksia ja muuta materiaalista apua.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo ”virallinen” onkin se pensas, jossa EU:n valtiot pitävät päitään. Todellisuus on, että Ukrainan kohtaloa joudumme jakamaan, puhuivat poliitikot mitä tahansa.
Ilmoita asiaton viesti
Vaihtoehtomedia taisi kertoa jo yli vuosi sitten asioita Ukrainan sodasta joita nyt vähitellen alkaa valtamediakin kertomaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin Saksassa ollaan tyytyväisiä Venäjän tulevaan voittoon ja hekumoidaan vanhaan paluusta halvoin venäläisin viherystävällisin päästöttömin fossiilisin energioin, kuten monissa muissakin EU- maissa.
Onnittelut EU: n useimmille johtovaltioille Ukrainan tukemisen unohtamisesta ja Putinin marionetteinä olemisesta.
Suurin Euroopan klovni asiassa oli Saksan SDP ja sen nykyjohtaja Scholtz Ranskan Macronin ollen tiukasti tämän perstuntumassa. Ukraina menettää nähtävästi koko Euroopan parhaimmat mustan mullan maanviljelysalueensa Putinille tässä sopupelissä, eivätkä nämä enää uhkaa EU:n outoa maatalousperhettä lainkaan halvemmin ruuan hinnoin.
Venäjän otettua hieman happea Ukrainan jälkeen, kohteina ovatkin sitten seiraavaksi Itämeren Suomi ja Balttian maat vanhoina osina todistettua ikuista Äiti-Venäjää.
Kreml on kuin vanha kissa – aikaa on, eikä mitään kiireittä seuraavalle siirrolle. Edes polkupyörää eivät osaa tehdä, mutta muita maita ja kansallisuuksia osaavat kylläkin kiusata ja tuhota aluevaatimuksin länsikulttuurin katsellen aina sivusta ja jopa tukien nyt Putinia.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä pointti Laurilta tuo Ukrainan maanviljelys. Siitä voi tosiaan johtua monta asiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt kävi taas niin, että en parhaalla tahdollanikaan ymmärtänyt, mistä ”lännen Venäjää vastaan käymästä (ja nyt jo katastrofaalisesti hävitystäkin) sodasta” tässä (taas) puhuttiin. Itse en ole tällaisesta koskaan kuullutkaan.
Hiukan on annettu Ukrainalle rahaa, aseita ja ammuksia, mutta aina olen ollut ymmärtävinäni, että sodankäynti on jotakin aivan muuta.
No, täällähän olikin nyt taas menossa kauhusta kankeiden toivottomien kokoontumisajot, joten eipä taida maksaa vaivaa puhua mitään positiivisia tänne väliin.
Vähän surulliseksi taas veti, mutta mitäpä me näistä. Jatkan sitten itsekseni Venäjän lähestyvän tappion odottelua.
Ilmoita asiaton viesti
Pesonen on ylipitkissä kirjoituksissaan tuonut usein esiin hyviä pointteja ja näkökulmia, mutta välillä hän tuntuu ajautuvan aika outoihin johtopäätöksiin. Niin tässäkin. Ei Venäjä ole vielä maakäytävää Krimille lukuunottamatta juuri mitään voittanut 24.2. 2022 jälkeen. Isossa kuvassa sen tappiot niin maan sisäisesti kuin kansainvälisestikin ovat valtavat. Siitä on tullut hylkiövaltio, jota sen ainoat ”ystävätkin” voivat käyttää nyt häikäilemättä hyväkseen. Ja mitä se on saanut vastapainoksi: muutaman kymmenen tuhatta neliökilometriä täysin tuhottua maa-aluetta. Kun ei sitä tuossa Venäjäksi kutsutussa perslävessä ole ennestään tarpeeksi ollut.
Ilmoita asiaton viesti