Itä-Suomen ahdingon ratkaisu on pienydinvoima, tuulivoima olkoon Länsi-Suomen oma juttu
Sain kimmokkeen kirjoittaa tämän blogikirjoituksen luettuani Helsingin Sanomien sunnuntaisen pääkirjoituksen otsikolla Itä-Suomi putoaa lännen vauhdista (HS 27.8.2023).
Olen kotoisin Itä-Suomesta ja aivan Venäjän rajan pinnasta, idempää kuin Pietari. Elämä noilla seuduilla oli aineellisesti köyhää, mutta muutoin rikasta. Ilo elää Ilomantsissa löytyy lauseena vieläkin Ilomantsin kunnan sivuilta (Ilomantsin kunta). Olen asunut Helsingissä jo kauan opiskelusta valmistumisen myötä.
Menneinä historian vuosina ne olivat Viipuri ja Pietari, jotka heijastivat hyvinvointia itäiseen Suomeen. Viipurin me menetimme Moskovan välirauhassa 19. syyskuuta 1944. Pietari ei säteile hyvinvointia enää yhtään 24.2.2022 jälkeen.
Me itäsuomalaiset olemme tunteneet niin Venäjän kuin myös Neuvostoliiton maailman tapista asti. Niin hyvässä kuin pahassa. Jos idästä tuulee riittävällä puhurilla, kyllä me rajan pinnassa asuneet ja asuvat olemme olleet ensimmäisenä torrakot kädessä puolustamaan omia synnyinmaitamme. Ei vain talvisodassa vaan jo kauan aikaemmin, kun Suomi itsenäistyi.
Etulinjassa siis.
Nyt sitten Itä-Suomea kuritetaan siitä, että olemme tuon etulinjan ensimmäisiä vartioita. Ironista, että se on Puolustusvoimat, joka määrittelee nyt Itä-Suomen kohtaloa, kun jaamme uutta hyvinvointia hiilipäästöttömän ja uusiutuvan energian tuotannolla, jota valtiovalta on vero- ja velkarahalla ahkerasti tukenut.
****
Työ- ja elinkeinoministeriö, puolustusministeriö ja ympäristöministeriö asettivat syyskuun 16. päivänä 2022 selvitysmiehen tutkimaan itäisen Suomen tuulivoimarakentamisen edistämistä. Selvitysmiehen tuli tarkastella keinoja rakentamista rajoittavien esteiden, ja erityisesti maanpuolustuksen tarpeista johtuvien rajoitteiden vähentämiseksi.
Selvitysmies oli Arto Räty, puolustusministeriön entinen kansliapäällikkö vuosina 2011-2015, sotilasarvoltaan kenraaliluutnantti evp. Räty on lähtöjään Parikkalasta ja on siis Itä-Suomen miehiä minun laillani.
Se, että selvitysmies asetettiin läheltä puolustushallintoa, kertoi jo ennalta paljon sen ongelman laadusta, joka hänellä oli selvitettävänään.
34-sivuinen selvitys valmistui maaliskuun 14. päivänä 2023 ja se löytyy verkosta (Itäisen Suomen tuulivoimarakentamisen tehostaminen, Arto Räty 14.3.2023).
Selvityksen yhteenveto kirjaa:
”Tehtävänä oli tarkastella itäisen Suomen tuulivoimarakentamista rajoittavien esteiden vähentämistä kohdistaen erityishuomio maanpuolustuksen tarpeiden aiheuttamiin esteisiin. Raportti keskittyykin sotilaallisen maanpuolustuksen aiheuttamien tuulivoiman rakentamista rajoittaviin tekijöihin ja mahdollisiin keinoihin niiden vähentämiseksi.”
Jos tuulivoiman rakentamiselle Itä-Suomeen syntyiskin mahdollisuuksia vaarantamatta ilmatilan tutkavalvontaa ja siten Suomen puolustuskykyä, rakentamismahdollisuudet konkretisoituisivat todellisuuteen vasta vuosikymmenten kuluttua. Nopeassakin tapauksessa puhuttaisiin 10-20 vuoden haarukasta, kun tuulivoimalat tuottaisivat sähköä suuressa mittakaavassa Itä-Suomessa.
Itä-Suomen ongelmaa on jostakin kumman syystä alettu ratkaista hieman omintakeisesti hyvin kapeasta näkökulmasta niin, että se on nimenomaan tuulivoima, joka olisi Itä-Suomen pelastus.
Onko Suomessa tuulivoimasokeutta? Onko nyt tuota tuulivoimaa pakko ängetä joka paikaan hinnalla millä hyvänsä?
Entä sitten pienydinvoimalat ja aurinkovoima?
Välillä toivoisi, että Suomessakin ongelmien ratkaisuja osattaisiin katsoa hieman laaja-alaisemmin ikään kuin oman hiekkalaatikon ulkopuolelta. Nyt taas kerran vängätään yhtä ainoaa ratkaisua eikä ongelmia kyetä ratkomaan laaja-alaisemmin laveammalla perspektiivillä.

****
Kesäkuussa 2023 Suomen tuulivoimakapasiteetti oli 6 166 megawattia.
Kaikki tuulivoimalat tehoineen löytyvät Tuulivoimayhdistyksen (kotisivut) sivuilta löytyvästä Excel-taulukosta (Luettelo rakennetuista tuulipuistoista 1999-6/2023).
6 166 megawattia vastaa lähes nelinkertaisesti Teollisuuden Voima Oyj:n Olkiluodon uuden kolmannen ydinvoimareaktorin noin 1 600 megawatin tuotantokapasiteettia tai noin kuusinkertaisesti Fortum Oyj:n Loviisan kahden reaktorin noin 1 000 megawatin tuotantokapasiteettia.
Vastaavasti vesivoimatuotannon kapasiteetti 250 vesivoimalaitoksella on Suomessa noin 3 190 megawattia. Tuulivoiman tuotantokapasiteetti on siis lähes kaksinkertainen verrattuna Suomen vesivoiman tuotantokapasiteettiin.
Tuulivoimaa alkaa Suomessa olla ehkäpä jo ongelmaksi asti, kun se ei enää muiden sähkötuotantotapojen kanssa muodosta tasapainoista palettia.
Vaikka Suomessa on hirvittävä määrä tuulivoimakapasiteettia, Suomi on edelleen kärsinyt aika ajoin energiapulasta, joka on nostanut sähköenergian hinnan hetkellisesti pilviin. Tuosta tasapainoisen paletin puutteessa on juuri kysymys.
Elokuun lopulla sähkön hinnassa tapahtui taas kerran dramaattinen käänne. Sähkön spot-hintoja voi seurata vaikkapa sahko.tk-sivustolta. Maanantaina 21. elokuuta kello 8:00-15:59 hinta oli ennätyslukemissa keskimäärin 41,89 snt/kWh. Tuulivoimasta ei ollut hellittämään sähköpulaa.
Sähkön kulutusta ja tuotantoa voi seurata vaikkapa Finngridin (kotisivut) sivuilta (Fingrid, Sähkön tuotanto ja kulutus). Tuolloin 21. elokuuta puolen päivän aikoihin sähkön kulutus oli 8 192 MWh/h ja tuotanto 7 201 MWh/h. Kulutimme 991 MWh/h enemmän sähköä tuotimme eikä tuulisähkön 6 166 megawatin huikeasta tuotantokapasiteetista ollut paljon apua.
Eipä tuulivoimaloiden 6 166 megawatin tuotantokapasiteetista ollut paljon hyötyä, kun ei ollut tuulta. Myös tuulivoiman tuotantoa voi tarkastella Fingridin sivuilta (Fingrid, Tuulivoiman tuotanto). Tuolloin 21. elokuuta puolen päivän aikoihin tuulivoiman tuotanto oli vaivaiset 160 MWh/h. Tuulivoiman tuotantokapasiteettiin nähden oli vain 2,6 prosentin tuotanto.

Kun ei tuule ja kun tuulee, tuulivoiman sähköntuotanto voi heilahtaa teholtaan tätä nykyä jopa 3 000-4 000 megawattia. Tuo on havaittavissa tuolta Fingridin tuulituotantosivujen kuvaajista. Noin suurta tuotantovaihtelua on vaikea hallita. Tasapainoinen tuotantopaletti ei ole koossa.
Esimerkiksi vuonna 2019 Suomen tuulivoimaloiden keskimääräinen kapasiteettikerroin oli kolmannes (33 %). Tuulivoimaloiden kapasiteettikerroin ilmaisee, kuinka paljon voimalaitos tuottaa vuositasolla sähköä suhteessa teoreettiseen enimmäismäärään.
Tuulivoima on kaikkea muuta kuin vakaa energian tuotantomuoto. Niin pitkään kuin tuulivoimaa ei voida varastoida järkevästi ja kustannustehokkaasti, meillä on syytä rakentaa välillä vähän muutakin ja vakaampaa energiatuotantoa. Tuotantoa, joka vastaa kulutusta. Niin kuin kaikessa muussakin taloustoiminnassa, tuotannon olisi kohdattava kulutus myös sähköntuotannossa.
****
Itä-Suomessa Lappeenrannan yliopistolla (LUT, kotisivut) on vahva – Suomen vahvin – ydinvoimaosaaminen. LUT-yliopistolla on eritysesti maan paras pienydinvoimalaosaaminen. Ydinvoimatekniikan professori Juhani Hyvärinen on meille kaikki tuttu ydinvoimaan liittyvien kysymysten vastaaja television ajankohtaisohjelmissa.
Lappeenrantaan suunnitellaan pienydinvoimalaa (LUT 15.12.2022).
Tuon uutisotsikon mukaisesti LUT-yliopisto ja yhdysvaltalaisyritys Ultra Safe Nuclear Corporation (USNC, kotisivut) allekirjoittivat joulukuussa 2022 yhteisymmärryspöytäkirjan (memorandum of understanding, MoU), jonka tavoitteena on rakentaa Lappeenrantaan MMR-tutkimus- ja -testireaktori, joka olisi siis Suomen ensimmäinen pienydinvoimala. MMR on yhtä kuin pienmodulaarinen reaktori eli moduuleista koostuva reaktori, jonka USNC on kehittänyt (Micro Modular Reactor).
Itä-Suomen ja Lappeenrannan yliopiston on yhteisesti pidettävä huolta, että se juuri Lappeenrannan yliopisto, jossa on Suomen paras ja laaja-alaisin tietämys ydinvoimasta ja muusta sellaisesta hiilivapaasta energiasta, jonka tuotanto, varastointi ja käyttö myös energiateollisuuden ulkopuolisen teollisuuden tuotantoprosesseissa on kannattavasti mahdollista Suomessa ja etenkin Itä-Suomessa.
Itä-Suomessa ydinenergia, aurinkoenergia sekä myös bioenergia jossakin määrin. Ei tuulivoima. Pitäköön Länsi-Suomi tuulivoimansa.
****
Energian hinta ratkaisee, mitkä energian tuotantomuodot tulevat pärjäämään. Tuuli- ja aurinkoenergian tuotanto on käytännössä ilmaista, kun infrastruktuuri on rakennettu. Ongelma vain on, että energiaa ei synny yhtään joulea eikä yhtään kilowattiatuntia, jos ei tuule ja jos aurinko ei paista pilviverhon tai maapallon takaa. Tuollaisiin energiamuotoihin emme voi täysin perustaa energiahuoltoamme, vaan tarvitsemme myös jotain vakaampaa ja ennustettavampaa energiaa.
Olkoon Itä-Suomessa aurinkovoima Länsi-Suomen tuulivoiman peilikuva niissä energian tuotantomuodoissa, joissa tuotanto saattaa heilahtaa muutamassa tunnissa jopa 3 000-4 000 megawattia.
Suomessa on 9,08 miljoonaa hehtaaria turvemaata eli noin kolmannes Suomen maapinta-alasta. Vuoden 2017 tilastojen mukaan turvetuotannon tarpeisiin turvesuomaita oli otettu 0,8 prosenttia eli noin 70 000 hehtaaria.
Kun turve on energialähteenä väistyvä ja on jo paljon väistynyt, nuo turvetuotantosuot on syytä valjastaa aurinkovoiman tuotantoalueiksi, mikäli se on vain teknisesti mahdollista ja järkevää.
On Itä-Suomessakin turvetuotantosoita ja vanhoja käytöstä poistettuja turvetuotantosoita, jotka olisivat mitä erinomaisempia joutomaita aurinkopaneelille.
Turvesuon geotekninen kantokyky on heikko, mutta kyllä se aina kantaa aurinkopaneelijärjestelmät ns. kelluvina perustettuina, jolloin järjestelmät liikkuvat suon mukana.
Suuri aurinkosähköpuisto voisi käynnistyä Lappeenrannassa vuonna 2026 – sen tuottama sähkö riittäisi 150 000 kerrostalokaksiolle (Yle 22.9.2022).
Tuo Ylen viime syyskuussa uutisoiman Lappeenrannan Konnunsuolle (61°02’24.1″N 28°27’52.9″E) rakennettavan aurinkosähköpuiston vuotuinen tuotanto olisi noin 300 gigawattituntia (300 000 MWh). Puistoon kuuluisi myös vanha käytöstä jo poistettu turvetuotantoalue.
Lappeenrantaan on suunnitteilla myös jo toinen aurinkosähköpuisto, joka tulisi Hurtanmaalle (61°00’23.4″N 27°55’57.8″E). Puisto olisi laajuudeltaan peräti 900 hehtaaria, enimmäisteho olisi noin 600 MWp, joka vastaisi noin 708 gigawattitunnin (708 000 MWh) vuotuista tuotantoa vastaten 0,8 prosenttia Suomen sähköenergian kulutuksesta (3Flash Finland Oy, Aurinkopuisto Huuhansuo/Suurisuo). MWp tarkoittaa huippuarvoa megawatteina (p= peak eli huippuarvo). Puiston yhden hehtaarin vuosituotanto olisi laskennallisesti siis noin 786 megawattituntia (786 000 kWh) huippuarvona.
On kuitenkin muistettava, että puisto tuottaa vain sen, mitä aurinko paistaa. Huippuarvo on vain huippuarvo.
Jos verrataan yhden tuulivoimalan vuosituotantoa, niin se on noin 3,4 megawattia per voimala, jos lasketaan vaikkapa vuoden 2021 tilanteen mukaan. Vuoden 2021 lopussa Suomessa oli 962 tuulivoimalaa, joiden kokonaiskapasiteetti oli 3 257 megawattia. Laskennallisesti tarvitaan siis noin viisi hehtaaria aurinkopuistoa vastaamaan yhden tuulivoimalan sähkötuotantoa. Yhden tuulivoimalan rakentamisen vaatima pinta-ala on noin 1,5 hehtaaria voimalaa kohden.
****
Suomeen vyöryy historiallinen investointiaalto – katso kartat eniten hyötyvistä alueista (HS 29.8.2023).
Tuon Helsingin Sanomien jutun karttaa katsottaessa Suomeen suunnitteilla olevat 140 miljardin euron vihreän siirtymän investoinnit kiertävät visusti Itä-Suomen.

Pohjois-Karjalassa Liperin kunnanhallitus päätti käynnistää tuulivoimahankkeen kaavoituksen kokouksessaan 14.6.2021. Liperin Korpivaaran tuulivoimapuiston osayleiskaavan kaavaselostuksen (Osayleiskaavan kaavaselostus 28.2.2023) ja osallistumis- ja arviointisuunnitelman (Osayleiskaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelma 24.2.2023) laati Ramboll. On Itä-Suomessa tulossa siis hieman vielä tuulivoimaa myös Pohjois-Karjalaan, mikäli vain suunniteltu hanke toteutuu.
On kaksi perusasiaa, jotka nyt vaikuttavat ratkaisevan, minne investoinnit suuntautuvat: uusiutuvan ja hiilivapaan energian tuotantomahdollisuudet ja meriliikenteen kulkuyhteydet.
Itä-Suomen uusiutuvan ja hiilivapaan energian tuotantomahdollisuudet älkööt perustuko tuulivoimaan.
Itä-Suomen energiatuotanto perustukoon pienydinvoimaloihin ja pienydinvoimaloiden sähkötuotantoon, jos tuotannon kannattavuus on vain kaupallisesti riittävää. Kyse ei luonnollisesti voi olla vain hiilenpolttoon perustuvan vanhan energiatuotannon korvaamisesta, vaan uuden halpaan ja ennustettavaan energiatuotantoon perustuvan teollisuuden haalimisesta yrityksille, joissa energia on oleellinen osa yrityksen tuotantoa ja liikevaihtoa.
Ydinvoimalla tuotettava energia on määriteltävä vastaavaksi kuin vihreä energia. Kyse on siitä, että energia tuotetaan ilman hiiltä. Ydinvoimalla tuotettava energia on kestävää energiaa. Ranska on tehnyt hyvää työtä EU:ssa saadakseen ydinvoimalle sille kuuluvaa arvoa ja luonnetta, mutta vielä on paljon tehtävää. Ranska taisteli kovasti saadakseen ydinsähköllä valmistettavan vedyn vihreän lainsäädännön piiriin, kun EU:ssa sorvattiin ja sorvataan uusiutuvan energian direktiiviä (RED III, 10794/23 19.6.2023). Asia ei ole vielä EU-tasolla valmis, ja Suomen on asiassa syytä vielä erikseen tormistautua yhteistyössä Ranskan ja muiden ydinvoimamyönteisten valtioiden kanssa.
Pienydinvoimaloita kyllä tulee ympäri Suomea, mutta lähtökohta muualla kuin Itä-Suomessa saisi olla korvaamaan hiilipohjaista energiatuotantoa ensisijaisesti lämmön tuotannossa.
En tiedä tuon taivaallista vedyn tuotannosta vedestä sähköllä, mutta onnistuuko se tuulivoimalla vaivattomasti ilman sähköenergian varastointia, kun ja jos tuulivoiman sähkötuotanto saattaa olla yhtenä hetkenä 3-4 GWh/h ja hetken päästä täysi nolla? Olisiko ydinvoima vakaampi energia tuottaa vetyä ilman energian varastointitarvetta? Vetyä tuottavat laitoksethan voisivat rakentaa pienydinvoimalan juuri vain omiin tarkoituksiin tuottamaan vetyä, jos vain olisi ylipäätään taloudellisesti kannattavaa tuottaa yhtä energiaa toisella energialla.
Perusinsinöörin järjellä on jotenkin vaikea ymmärtää, että on järkeä tuottaa yhtä energiaa toisella energialla.
Itä-Suomen olisi pidettävä myös huolta, että sillä olisi ensimmäisenä sertifioidut yritykset ja koulutetut työntekijät, jotka kykenevät rakentamaan ja ylläpitämään pienydinvoimaloita. Olla siis pienydinvoiman edelläkävijä pohjana Lappeenrannan yliopiston tekninen tietämys.
Pitäisi pitää huolta, ettei Länsi-Suomi ja Pohjanmaa omisi tätäkin.
Valtiovalta Suomessa on jo nyt myöhässä pienydinvoimaloilla tuotettavan sähköenergian suhteen. Edes lainsäädäntö ei ole vielä kunnossa. Suomi ei ole ainakaan toistaiseksi eturintamassa, muualla ollaan jo pidemmällä.
****
Mitä sitten valtiovallan pitäisi tehdä pelastaakseen Itä-Suomen?
Energiaratkaisujen osalta on syytä unohtaa tuulivoimalat Itä-Suomen osalta ja keskittää Itä-Suomeen kohdistettavat voimavarat ydin- ja aurinkovoimaan.
Ilman valtiovallan tukea investoinnit eivät toteudu. Tuki olisi kuitenkin valtiollekin halvempaa kuin ratkoa Puolustusvoimien tutkaongelmaa eriskummallisilla ja teennäisillä ratkaisuilla.
Pitäisi kiirehtiä pienydinvoimaloilla tuotetun energian käyttöönottoa laitamalla lainsäädäntö, luvitukset ja viranomaiskäytänteet kiireen vilkkaan kuntoon niin, että ensimmäiset täysin kaupalliset pienydinvoimalat tuottaisivat Itä-Suomessa sähköä vielä tällä vuosikymmenellä. Suomen on oltava Ranskan ja muiden ydinvoimaan positiivisesti suhtautvien valtioiden kanssa aktiivisempi EU:ssa.
Tuulivoimatuotantoa on tuettu Suomessa teknologian kehittyessä eri tukimekanismeilla. Vuoden 2008 loppuun saakka valtiovalta myönsi tuulivoimahankkeille investointitukea. Tukea annettiin 24-40 prosentin haarukassa hankkeen investointikustannuksista ja kaikki tuo tuki meni Länsi-Suomeen.
Investointituen jälkeen valtiovalta otti käyttöön vuonna 2011 syöttötariffijärjestelmän eli takuuhintajärjestelmän (Motiva, Syöttötariffi eli takuuhintajärjestelmä), jota seurasi nimellisesti teknologianeutraali tuotantotuen kilpailutus. Järjestelmä oli vain nimellisesti teknologianeutraali, koska se ei koskenut esimerkiksi vesivoimaa. Vasta vuodesta 2019 tuulivoimaa on rakennettu Suomessa pääasiassa markkinaehtoisesti ilman valtion taloudellista tukea.
Vuonna 2011 käyttöön otettu syöttötariffijärjestelmä sulkeutui tuulivoiman osalta 1.11.2017, mutta tuulivoiman syöttötariffijärjestelmän kokonaiskapasiteetiksi ehti muodostua 2 347 megavolttiampeeria näennäistehon yksikkönä (siis tutummin 2 347 megawattia) ja kaikki tuo kapasiteetti rakennettiin jonnekin muualle kuin Itä-Suomeen. Valtiovalta tuki siis syöttötariffijärjestelmällä tuulivoimaloiden rakentamista puolentoista Olkiluoto 3:n kapasiteetin verran.
Kun Itä-Suomi on muutekin köyhää aluetta ilman suurempia valtiovallan erityisiä investointitukia, niin tuokin sitten vielä valtiovalta järjesteli päälle kasvattamaan eroa muuhun Suomeen.
Syöttötariffijärjestelmässä tuulivoimalan ja myös biokaasulaitoksen takuuhinta on 83,50 euroa tuotettua megawattituntia kohden (83,50 €/MWh eli 8,35 snt/kWh). Takuuhinta tarkoittaa, että tuottaja saa myymästään sähköstä markkinahinnan päälle tuen, joka on markkinahinnan ja takuuhinnan erotus. Sähkön hinnan ollessa esimerkiksi 4,0 snt/kWh tuulisähkön tuottaja saisi markkinahinnan päälle valtiolta tukea 43,50 euroa megawattitunnilta. Tukitaso oli laskettu niin, että se kattaa noin 40 prosenttia maalle rakennettavien turbiinien investointikustannuksista.
Syöttötariffijärjestelmään mukaan päässeet hankkeet saavat tukea peräti 12 vuoden ajan siitä lähtien kun ne pääsivät mukaan järjestelmään. Viimeisten järjestelmän piiriin hyväksyttyjen tuulivoimalaitosten tuki päättyy 2030. Tuo tuki on mielestäni melko järjetön, kun tuulivoimalan sähkötuotanto on käytännössä ilmaista, kun investoinnit on tehty ja jos vain tuulee.
Paradoksaalista, että tuulivoima saa sitä suuremmat tuet, mitä enemmän tuulee ja mitä enemmän sähköä tuulesta syntyy, jolloin sähkön hinta voi olla jopa negatiivinen juuri tuulivoimatuotannon vuoksi. Sama kuin vaikkapa autonvalmistaja saisi sitä enemmän tukea, mitä enemmän se kykenee autoja valmistamaan ja mitä halvemmalla. Toisin sanoen mitä tehokkaampaa autotuotanto olisi, sitä enemmän tukea.
Yksi ongelma on tuo pitkä 12 vuoden tukiaika, jona aikana tuulivoiman tuotantokapasiteetti on kasvanut niin suureksi, että kovan tuulen aikana hinta tippuu tasolle, jolloin valtio joutuu maksumieheksi. Tuota ei varmaan ole ymmärretty kehityskulkuna silloin, kun järjestelmää luotiin. Ajoittainen negatiivinen energiahinta osoittaa sinänsä, että energian tuotantopaletti ei ole kunnossa. Sama ongelma koskee tuotantotukijärjestelmää, josta enemmän seuraavassa luvussa ja jonka tukiaika on myös 12 vuotta.
Syöttötariffijärjestelmästä tuli valtiolle törkykallis. Halpa ilmainen raha kelpasi tuulivoimarakentajille. On arvioitu, että kustannukset nousevat valtiolle yli kolmeen miljardiin euroon vuoteen 2030 saakka (Yle 22.9.2017). Tuo hirvittävä summa on mennyt siis Länsi-Suomen investointeihin valtion maksamana.
Mitä sitten sai tavallinen sähkönkuluttaja? Ajoittain sikakalliita hintoja, kuten viime talvena. Eipä ollut paljon kuluttajalle hyötyä, että hän tulee maksamaan veronmaksajana syöttötariffijärjestelmän kautta tulivoimaloiden omistajille vuoteen 2030 mennessä kolme miljardia euroa.
Kaikesta edellä lausutusta huolimatta pienydinvoimalaitoksille olisi myös otettava käyttöön jonkinlainen syöttötariffijärjestelmä vastaavasti, millä valtiovalta varsin avokätisesti rakensi tuulivoimalajärjestelmän palvelemaan muuta Suomea kuin Itä-Suomea. Ihan yhtä anteliaan järjestelmän ei kuitenkaan ole syytä olla.
Se, miten pienydinvoimat ja ennen kaikkea pienydinvoimaloiden energiaa käyttävä teollisuus saataisiin asettumaan Itä-Suomeen, ei vaadi paljon aivojumppaa huomioiden kuitenkin, etteivät tuet saa vääristää kilpailua ja eriarvoistaa kilpailijoita sen enempää kuin mitä ne ovat tähänkin saakka vääristäneet tuulivoiman eduksi.
Jos tuulivoimalle valtiovalta on maksanut noin 40 prosenttia investointikustannuksista, sama määrä olisi oikein myös pienydinvoimalatuotannolle, kun rakentaminen alkaa.
****
Tuotantotukijärjestelmä ei todennäköisesti olisi hyvä edistämään pienydinvoimalatuotantoa. Näennäisesti teknologianeutraali kilpailutus tuotantotukijärjestelmänä otettiin käyttöön vuonna 2018. Kilpailutukseen saivat osallistua tuuli-, aurinko- ja aaltovoiman sekä bioenergian ja biokaasun tuottajat hankkeilla (Tuulivoimayhdistys, Tuotantotuen kilpailutus pähkinänkuoressa 30.8.2018). Kilpailutus käsitti sähkötuotantoa 1,36 TWh.
Teknologianeutraalisuus tarkoittaa, että kaikki energian tuotantotavat olisivat samalla viivalla, olipa kyseessä hiilivapaana ja uusituvana energiana tuuli-, aurinko- ja aaltovoimasta tai bioenergialla ja biokaasulla tuotetusta sähköstä. Vesivoima äärivihreänä energiatuotantojärjestelmänä ei ollut mukana myöskään tuotantotukijärjestelmässä.
Kilpailutuksessa kukin tarjoaja ilmoitti kuinka paljon vuodessa tuottaisi sähköä ja paljonko tarvitsisi tukea silloin, kun sähkön markkinahinta on 30 euroa megawattitunnilta (3,0 snt/kWh). Kilpailutuksessa tarjoukset asetettiin järjestykseen halvimmasta kalleimpaan. Järjestelmän piiriin hyväksyttiin tuotantolaitoksia halvimmasta lähtien siihen asti, kunnes tarjouskilpailussa määritetty maksimituotanto saavutetaan. Suomen kilpailutuksessa vuonna 2018 järjestelmä oli ns. pay-as-bid, eli kukin kilpailutuksessa menestynyt tarjoaja sai tarjoamansa tukitason.
Hyväksyttyjen tarjousten keskihinta oli 2,52 €/MWh (0,252 snt/kWh) halvimman tarjouksen ollessa 1,27 €/MWh (0,127 snt/kWh) ja kalleimman 3,97 €/MWh (0,397 snt/kWh). Toisin sanoen kalleinkaan järjestelmään hyväksytty hanke ei saa tukea, jos sähkön hinta on yli 33,97 euroa megawattitunnilta (3,397 snt/kWh = 3,000 + 0,397 snt/kWh).
Käytännössä tuotantotuen kilpailutus tarkoittaa, että tukitaso määräytyy energiatuotantohankkeen kustannustason mukaan ja ainoastaan tuotantokustannuksiltaan edullisimmat hankkeet rakennetaan tukihyödynnettynä.
Tuossa vuoden 2018 tuotantotuen kilpailutuksessa ongelmaksi muodostui mielestäni se, että kaikki osallistuneet 26 tarjousta koskivat tuulivoiman tuotantoa. Energiavirasto kilpailutuksen järjestäjänä antoi myönteisen päätöksen seitsemälle ja kielteisen 19 hankkeelle. Hyväksyttyjen hankkeiden vuosituotanto on yhteensä 1,36 TWh (Energiavirasto 27.3.2019). Tuo vastaisi noin 155 MW:n myllyä.
Kysyä sopii, onko ylipäätään syytä tukea sellaista energian tuotantomuotoa, jonka tuotanto investointeineen on muutenkin halpaa? Energiamarkkinat vääristyvät. Paletti ei ole kunnossa eivätkä energiahinta ja tuotanto vakaata. Nyt säätöä alhaisen hinnan olosuhteissa on jouduttu tekemään myös Olkiluoto 3:n tuottamalla ydinvoimalla.
Ongelma on, että tuosta tuotantotukijärjestelmästä on muodostunut liian tuulivoimamyönteinen ja se yksipuolistaa Suomen energiatuotantoa, mistä puolestaan seuraa ongelmia, mikäli Suomessa ei tuule. Tuulivoima on etulyöntiasemassa, kun se kykeni hiomaan rakentamisprosessit valtiovallan avustuksella investointituki- ja syöttötariffijärjestelmävaiheessa.
Mikäli pienydinvoimaloilla tuotettua energiaa ja myös Itä-Suomen asemaa pienydinvoimalalla tuotetun energian tuottajana halutaan edistää, on valtiovallan energiatuotannon tukijärjestelmiä uudistettava pienydinvoimaloilla tapahtuvalle energiatuotannolle sopivaksi, muuten Suomessa ei pian rakenneta muuta kuin tuulivoimaa.
”En tiedä tuon taivaallista vedyn tuotannosta vedestä sähköllä, mutta onnistuuko se tuulivoimalla vaivattomasti ilman sähköenergian varastointia”
Juurikin toisin päin. Vihreässä/puhtaassa siirtymässä kysymys ei ole pelkästään sähkön tuotannosta vaan siitä, että korvaamme fossiiliset kaikissa yhteiskunnan toiminnoissa, sähkön lisäksi liikenne, teollisuus, rakentaminen, ruoantuotanto, lämmitys jne. Tuulivoiman tuotanto vaihtelee mutta lopputuotetta voidaan varastoida. P2G2P:llä voidaan myös toteuttaa sähkön varastointi.
Tuulivoiman tuotanto Suomessa olisi tasaisempaa jos niitä voimaloita saataisiin pystytettyä myös Itä-Suomeen. Toki vaihtelu ei poistu kokonaan, mutta vaihtelu ja varastointi saavat aivan ylikorostuneen roolin keskustelussa. Kun suunnitellaan teollisia investointeja jotka perustuvat uusiutuvaan sähköön, on kulutusjousto jo lähtökohtaisesti keskeinen suunnittelukriteeri.
Jos pienydinvoima olisi taloudellisesti kannattavampi vaihtoehto Itä-Suomessa, olisi se sitä muuallakin. Pienydinvoima on kuitenkin enemmänkin ratkaisu ydinvoiman hitaaseen ja epävarmaan rakentamiseen kun sähkön hintaan. Halpaa pienydinvoimalla tuotettu sähkö ei näillä näkymin ole, eikä niitä voimaloitakaan saa vielä mistään ostaa.
Ilmoita asiaton viesti
”…eikä niitä voimaloitakaan saa vielä mistään ostaa.”
Päinvastoin kuin vedyn tuottaminen tuulivoimalla, jota tapahtuu teollisissa määrin kaikkialla Suomessa ja halpaakin se on. Vaimitensenytmeni?
Ilmoita asiaton viesti
Elektrolyysereitä on mahdollista ostaa, pienydinvoimaloita ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
Varmasti energiantuotanto tulee mullistumaan lähivuosina ja samalla myös pomppiva energian hinta tasapainottuu. SMR voimalat paikallisesti saattavat hyvinkin olla huomenna toimiva vaihtoehto. Pienen kokonsa ja paremman turvallisuutensa johdosta SMR voimaloita suunnitellaan myös jopa kaupunkialueille. Näin myös siirtoverkon kuorma ja tarve vähenevät.
Energian tarve tulee lähivuosina kasvamaan merkittävästi. Nykyinen ( osin alasajettu ) vakaa ja toimiva tuotanto kun ei kasvavaa energiankulutusta tule kattamaan. Siitä pitää mm ssa raskas teollisuus huolen, kun ns vihreää terästä valmistetaan.
Tuskin kukaan uskoo esim Wittusenin mahdollsen Inkoon terästehtaan tuotannon pyörivän pääosin satojen tuulivoimaloiden varassa. Toisaalta, Wittuseinilta puuttuu edelleen hankkeen n 4 mrd rahoituksesta lähes 4 mrd. En pidätä Inkoolle tulevien verotuottojen puolesta hengitystä.
IAEA n Rafael Grossin mukaan n viiden vuoden kuluttua SMR voimalat ovat markkinoilla. Prototyyppejä on jo maailmalla. Ruotsin Vattenfallin mukaan ensimmäinen voimala voi olla Ruotsissa pystyssä jo 2030 luvulla. Ruotsissa voimalan rakentamisen byrokratia on luvittamisen osalta periaatteessa nopea. Vanhan ja toimivan reaktorin rinnalle voidaan rakentaa uusi, samoilla luvilla.
SMR voimaloiden tulevaisuudesta tänään SVT :
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/iaea-chefen-rafael-grossi-sverige-kan-ha-ny-karnkraft-om-fem-ar
Ilmoita asiaton viesti
Itsellä mökki Enon ja Uimaharjun välissä, kaunista seutua kyllä. Pystyykö kiihtyvällä tahdilla köyhtyvä Itä-Suomi odottamaan kymmenen vuotta pienydinvoimaloiden tuloa vai pitäisikö keksiä jotain muutakin missä alueen puhdasta luontoa pystyisi käyttämään hyväksi.
Ilmoita asiaton viesti
Olen melkein samaa mieltä Pesosen kanssa tästä : ” On kaksi perusasiaa, jotka nyt vaikuttavat ratkaisevan, minne investoinnit suuntautuvat: uusiutuvan ja hiilivapaan energian tuotantomahdollisuudet ja meriliikenteen kulkuyhteydet.”
Tuossa faktassa on vaan senverran ongelmaa, että kun tuota meriliikenteen kulkuyhteyttä pidetään annettuna tietona -ja faktana- niin sen ”faktan takana” on poliittinen tarveharkinta -ei tieteellinen tutkimus.
1) yli kolmekymmentä vuotta tehtyä Suomi on Saari valtion poliittiseen päättäjiin kuuluvien tuottamaa poliittista liikenneinfra tavoitetta, mikä eroaa maamme liikennemaantieteellisestä faktasta .
2) Mutta ongelma on siinä, että tätä toista vaihtoehtoa ei ole tutkittu lainkaan koko 2000 luvulla vaan Turun yliopistossa vuonna 2014 aloitetut merenkulun tutkimukset perustuivat vuonna 2010 valtion toimesta tehtyyn liikennerevoluutioon- jossa tunnustettiin ainoastaan meriliikenne ,ei lähimerenkulkua eikä siihen oleellisesti liittyvää sisävesiliikenne osaa omana liikennemuotonaan, vaan molemmat tutkimuslinjat poistettiin akateemisen tutkimisen ja EU tukimenettelyillä haettavien tutkimusten listoilta.
3) Valtiovalta tämänkin hallituksen ensimmäisenä merenkulun suurena toimena tehnyt jo esityksen, että tätä tapulikaupunki mallin- meriliikenteeseen (ei lähimeri ja sisävesiliikenteen yhteismalliin ) perustuvaa toimintaa jatketaan ja ehdottaa ensi vuoden budjettiin 50 miljoonan euron tukea, meriliikenteen väylämaksujen puolittamismuodossa.
4) Tarkoittaa edelleen sitä, että sisäsuomesta tehtävien laivausten kustannusten alentaminen suoralaivauksilla / tarkoittaa sisävesiltä suoraan itämeren kautta keski eurooppaan, ilman poikkeamista rannikkosatamiin, edelleen jätetään tutkimatta. Käytännössä se tarkoittaa, että kaikki em tutkiminen EU tukimenettelyiden ja maantieliikennesiirtotavoittein vesille jätetään tiedollisesti kaikkien vaikutusarvioiden ulkopuolelle. kuten myös Pesonen teki omassa esityksessään
Vaikka tiedetään että viennin ja tuonnin kustannukset voivat noussa Järvi Suomessa jopa viisinkertaisiksi halvimpaan mahdolliseen liikenne tapaan nähden. https://navigatormagazine.fi/uutiset/meriliikenne-ja-varustamot/vesitiet-jopa-viisi-kertaa-edullisempi/ Ja tämä koskee koko Järvi Suomea , noin 8000 km väyliä ja noin 1/3 suomen viennistä ja tuonnista jätetään sisävesi /lähimeriliikenne tutkimusten , EU liikennestrategia tavoitteiden (maanteitten raskaan liikenteen siirrot vesiliikenteeseen) ,sisävesiliikenteen Eu ssa sovitun TEN_T alueellisen saavutettavuuden ulkopuolelle; ja lisäksi on jätetty kaikki EU tukihakemukset sisävesien kehittämisistä tekemättä sitten vuoden 2011.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/bionavigaattori/meriliikenteen-vaylamaksu-alennus-merenkulkupoliittinen-vakauttamistoimi-vai-este-sisamaan-logistiikka-kustannusten-halpuuttamiselle/
Eli on hyvin nähtävissä että vuonna 1990 Susi Pulliainen oli oikeassa kun hän ehdotti että pitäisi sisävesien öljykuljetusten kiellon sijaan kehittää laivoja ja infraa https://www.bing.com/search?q=susi+pulliainen%2C+raade+%2Csaimaa+ja+bionavigaattori&form=ANNTH1&refig=f63808b5efaa4a4bb85ee82bac90fda6
Tämä Susi Pulliaisen vihreistä vihrein malli -jossa taloudelliset tietoon perustuvat faktat ovat määräävässä asemassa, vaan ei sopinut Aho Lipposen liikenne ja aluepoliittiseen toimintamalliin,jossa Aho etsi kasvukeskuksia ja Lipponen uudenmaan äänestäjiä . joilla mentiin yhteistylssä konsultoiden LVM:mää -tieteen sijaan koko 2010 luku ja he olivat siten aluepolitiikan ylimmän orkesterin johtajana kolmisenkymmentä vuotta https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005581104.html ja mikäli korjausta ei tehdä heidän vaikutuksestaan Järvi Suomi pysyy taantuvana ainakin vuoteen 2050 saakka jonne liikennestrategia tavoitteet EU ssa ovat asetetut. Vaikka faktat kertovat toisenlaisen mahdollisuuden ja tarpeen olevan tarjolla EU ssa. https://www.bing.com/search?q=lipponesen+ahon+linja+bionavigaattori&form=ANNTH1&refig=4031da79d34c4eda91f56080808d1a61
Ilmoita asiaton viesti
Ratkaisu on oikea ydinvoimala vaikka Liperiin ja NATOn isompi tukikohta Joensuuhun. Infra kehittyy aina kehityksen ympärille ILMAISEKSI.
Ilmoita asiaton viesti
Marko oletko ihan oikeasti tuota mieltä, että infran kehittämisellä ei ole mitään vaikutusta yleiseen teollisuuden ja alueiden eri arvostamiseen. Ihan vaan pikku huomautus. Meillä on Suomessa 30 vuotta tehty pelkkiä maantie-, raide ja merisatama infra investointeja. samaan aikaan on lopetettu valtion toimesta Suomi on Saari liikennemallin vaihtoehtojen tutkiminen EU ssa sovittujen raskaan maantieliikenne volyymien siirroista vesille.
-Tuloksena noin 100 miljardiin saakka yltävät Suomi on Saari liikennemallia kehittävät investoinnit, joista lähimerenkulun ja sisävesiliikenteen yhteisvaikutteiset infra ratkaisu arviot ja rakentamiset puuttuvat.
Hallituksen säästötoimet vaikuttavat niin että ministeriön noin 2000 hengen virasto pöydillä (+ Ely/ maakunta hallintojen ) edelleen tutkitaan vaihtoehtoja miten hankkeet viedään loppuun. Virastojen toimenkuvista puuttuu rakenteellisena valintana -eduskunnan hyväksymänä – sisävesien mukaan otto -Saimaan aluetta lukuunottamatta. VALITETTAVASTI
Ilmoita asiaton viesti
Arin pitkässä artikkelissa on paljon asiaa, mutta huomautan:
– tuulivoima on haitallista sattumavoimaa (kuten Arinkin kirjoitus osoittaa), mutta tärkeintä on, että juuri silloin kun Suomessa kulutetaan sähköä eniten, kovilla talvipakkasilla niin tuulivoima ei Suomessa tuota sähköä ainakaan mainita saakka;
– myöskään aurinkovoima ei tuota silloin sähköä (tammikuussa kello 6);
– myöskään pelkästään lämpöä tuottavat pienydinvoimalat eivät tuota silloin sähköä;
– jos ”vihreän siirtymän” haihattelijat saavat tahtonsa lävite, niin myöskään käukolämpövoimalat eivät enää tuottaisi sähköä (kivihiili, öljy, turve, jne.);
– vesivoima olisi hyvää, mutta sitäkään ei saa rakentaa lisää (käytännössä maksimiteho on noin 2300 MW, Vuotos ja Kollaja toisi hieman lisää);
– maakaasun huoltovarmuus on sota-aikana pyöreä nolla.
Niinpä Suomeen pitää nopeasti rakentaa perinteistä ydinvoimaa lisää: Loviisa 3, Olkiluoto 4 ja Vaasa1. Kaikkiin kolmeen 1340 MW ydinvoimala APR1400 Etelä-Koreasta:
https://jput.fi/Ydinvoima_Etela_Korea.htm
Tuulivoiman oikea kapasiteetti näkyy täältä, ei mistään tuulivoimayhdistyksen dokuista:
https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinainformaatio/tuulivoiman-tuotanto/
Ilmoita asiaton viesti
Siihen on syynsä miksi ydinvoimalat ovat suuria. Jokainen prosessitekniikan suunnittelun alkeet osaava, tietää, että laitoskoon kasvaessa tuotteen valmistuksen yksikkökustannus pienenee. Pienvoimalat tekevät kallista sähköä ja lämpöä. Nämä eivät käy kaupaksi.
Kustannuksia nostaa erityisesti turvallisuuden takaaminen. Plutoniumin varastointi ja kuljettaminen monien pienten kylien raiteilla on oiva terrorikohde maassa jo oleville Putinin pojille ja muille tuholaisille.
Blogistin ajatus on kuolleena syntynyt.
Ilmoita asiaton viesti
Nykyisiä y-laitoksia ei oikein voi vertailla SMR konseptiin moneltakaan osin. Edes prosessitekniikan osalta.
Kumpi on edullisempaa lopultakin, tehdä putkisto, joka kestää +200bar paineen ja kykenee kuljettamaan vettä 30 000 m^3/h vai saman paineen kestävä putkisto, joka kierrättää vettä 1/10 osan siitä?
Plutoniumia ei ydinreaktoreissa ole, jollei polttoaine ole MOX-kamaa. Käytetyssä polttoaineessa on hitunen plutoniumia, jota ei sieltä kovin helposti pois kaiveta.
Käyttämätön polttoaine on tavaraa, joka on kasa metallia. Käytetty polttoaine on radioaktiivista mutta sen käyttäminen terroritekoon on hyvin vaikeata ydinfyysikoita ja jalostuslaitosta omistamattomalle taholle. Toki moinen terrori on mahdollista valtiotasoiselle toimijalle.
Ydinasepelon jäljiltä on pirusti asenteita ja lainsäädäntöä tekemässä asiasta vaikeaa. Toisaalta pohjoiskorea todisti sen, että banaani-valtiokin (ilman banaaneja) pystyy nykyisin ydinlatauksen kehittämiseen, koska tieto on jokaisen saatavilla mutta materiaali ei ihan jokaisen.
Ilmoita asiaton viesti
Sen käytetyn radioaktiivisen polttoaineen kanssahan koko maailma on hakenut ratkaisua. Mihin nämä narikat tämän jätteen sijoittaisivat? Fennovoimakin rukoili Fortumia ottamaan luolastoonsa. Hinta olisi ollut kova.
Kannattaa rakentaa paineenkestävä putkisto kun saadaan n 100 kertaa enemmän sähköä.
Ilmoita asiaton viesti
Ratkaisu loppusijoitukseen on keksitty ja sitä on alettu apinoimaan siellä missä se on geologisesti mahdollista.
SMR reaktoreiden käytetty polttoaine vie hämmentävän pienen tilan mutta sekin ongelma on mahdollista kiertää MOX-polttoaineilla ja niiden kierrolla, jolloin loppusijoitettavan tavaran määrä pienenee entisestään.
Fennovoima saattoi kuvitella, että se pääsisi onkaloon siivellä, mutta TVO/Fortum=posiva eivät sitä laskisi sijoittamaan, ellei se maksaisi käypäistä hintaa loppusijoituksestaan. TVO/Fortum ovat keränneet rahat vuosikymmenten saatossa ja siksi onkalo on niin pitkällä, kuin se nyt on.
Noita SMR-reaktoreita on ollut 70-vuotta sotilaspuolella ja reaktorikäyttövuosia on jenkeilläkin yli 5000 reaktorivuotta, joten tekniikka on tunnettua mutta IAEA säännöt rajoittavat, kuten sekin, ettei suomesta saa vielä käytettyä polttoainetta pois (tuhlausta).
Ihan aina ei kannata skaalata kaikkea mahdollisimman suureksi, koska jos jätelämpöä aiottaisiin hyödyntää kaukolämmössä, niin putkistot olisivat tolkuttoman pituisia.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten sinunkin tekstistäsi huomas nämä mainostetut pienydinvoimalat eivät olekaan aivan niin auvoisia kuin poliitikoille uskotaan. Kaupannpäälle vielä mox-polttioaineen kierrätys joka niemen notkelmaan. Eiköhän tämä riitä.,
Ilmoita asiaton viesti
SMR on käyttökelpoinen ratkaisu meille energian tuotantoon (sähkö/lämpö). OL3:sta olisi hitusen vaikea mahduttaa hanasaaren voimalan tilalle samalla tontilla. Mutta SMR mahtuisi tai sen voi kaivaa sen tontin allekkin, ilman mielettömiä kustannuksia kokonsa vuoksi.
Käytetty ydinpolttoaine on vähän kuin hehkuvat hiilet klapien palamisen jälkeen, se pysyy kuumana tulien sammumisen jälkeenkin jonkin aikaa.
Ydinlaitokset ovat kuitenkin lopulta veden keittämistä tekeviä koneita, eikä turbiini tiedä, kehittikö höyryn fissio, palava kivi vai kotimainen tukki.
Vai meinaatko, että MOX-polttoaine on jotenkin erityisen vaarallista tms.
Y-laitoksilla on omat (huomattavan) tiukat turvallisuusvaatimukset ja siksi niitä onnettomuuksia sattuu hyvin harvoin.
Turvallisuusvaatimukset on myös kemian teollisuudella ja oikeastaan kaikilla aloilla tänä päivänä suomessa.
Jos rakennusteollisuudessa noudatettaisiin yhtä kireitä sääntöjä kuin y-teollisuudessa, olisi onnettomuuksia alalla puhtaasti 0 kappaletta vuosittain.
Ja mitä käytettyyn polttoaineeseen tulee, niin millaistakohan terroristia pelkäät, joka hyödyntäisi sitä käytettyä polttoainetta ja pöllisi sen kuljetuksen aikana?
Toisaalta, käytettyä polttoainetta voisi hyödyntää kaukolämmön tuottamiseen jälkijäähdytysjakson aikana.
Ilmoita asiaton viesti
”Kesäkuussa 2023 Suomen tuulivoimakapasiteetti oli 6 166 megawattia.
Kaikki tuulivoimalat tehoineen löytyvät Tuulivoimayhdistyksen (kotisivut) sivuilta löytyvästä Excel-taulukosta (Luettelo rakennetuista tuulipuistoista 1999-6/2023).”
Hieman epäolennainen asia mutta tullut muutaman kerran toisaallakin esille .
Fingrid:in mukaan tuulivoimatehoa oli verkkoon kytkettynä kesäkuussa 5772MW.
Juuri nyt 5865MW.
Ero kesäkuun tilastoinnissa 394MW ??
Seisooko noin sata myllyä raatona tuuliyhdistyksen tilastoissa vai mistä lienee kysymys ?
https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinainformaatio/tuulivoiman-tuotanto/
Ilmoita asiaton viesti
Soitin Fingrid:iin :
Tuulivoimayhdistys lisää kapasiteettilaskelmiinsa koko ”tuulipuiston” tehon heti kun ensimmäinen ”puiston” mylly kytketään verkkoon.
Fingrid:in tilastoissa vain verkkoon kytketyt vispilät.
Ilmoita asiaton viesti
Olisi kyllä hyvä, jos asennettu teho jäisi tähän nykyiseen, eikä esim. 100 000 MW:n jota on kaavailtu vetytalouden ja e-polttoaineiden myötä. Lupaavalta näyttää tuuliteollisuuden vaikeuksien tähden, joita valtioiden ei tule rahoittaa. Sentään Venäjältä virtaa edelleen maakaasua (LNG), fosfaatteja,.. Suomeenkin.
https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/tuulivoima-yllattavassa-vastatuulessa-miten-kay-suomen-suurimman-tuulipuiston-lestijarvella/?shared%3D2034769-0a896f37-1=&shared=2034769-0a896f37-1
Ilmoita asiaton viesti
Blogisti toteaa osuvasti: ”Välillä toivoisi, että Suomessakin ongelmien ratkaisuja osattaisiin katsoa hieman laaja-alaisemmin ikään kuin oman hiekkalaatikon ulkopuolelta.”
Tähän kenties tarjoutuisi oiva tilaisuus meneillään olevien DCA-neuvottelujen yhteydessä, jos Yhdysvallat kokisi hyödylliseksi lisätä läsnäoloaan Itä-Suomessa esimerkiksi tukikohdalla, jossa se voisi oma-aloitteisesti harjoitella Suomen olosuhteissa sekä varastoida ennakkoon riittävästi sotamateriaalia pahan päivän varalle, jos joskus artikla 5:n käyttöönotto kävisi välttämättömäksi ja suurempi Suomea puolustavien joukkojen vahvistus nähtäisiin tarpeelliseksi.
Win-Win -ratkaisussa paranisi Suomen turvallisuus ja USA:n asevoimien osaaminen, tarpeellinen rakennustoiminta ja logistiikka työllistäisivät Itä-Suomessa, ja Setä Samulin dollareilla syntyisi ympäristöään vaurastuttava kassavirta, joka on ollut hyvin haluttua kaikkien Keski-Euroopassa olevien ja olleiden tukikohtien alueille, joista mm. Saksa ei millään haluaisi luopua.
Perinteisesti, omat varuskunnathan ovat olleet Suomessa samasta siltarumpupoliittisesta syystä aina haluttuja kunnanisille, mutta nyt kaivattuja tuloja ei revittäiskään suomalaisten, vaan amerikkalaisten veronmaksajien selkänahoista, joita on sentään noin kuusikymmenkertaisesti, BKT:n ollessa 107 -kertainen.
Olisiko Kajaani vai kenties Joensuu sopivaa seutua ottamaan vastaan kassavirtaa uudesta lähteestä?
Ilmoita asiaton viesti
”Olisiko Kajaani vai kenties Joensuu sopivaa seutua ottamaan vastaan kassavirtaa uudesta lähteestä?”
Vankalla Stetson-Harrison -menetelmällä epäilisin varastoalueiksi sopiviksi seuduiksi
a) Kemi-Tornio -aluetta
b) Poria
itärajan sijaan. Kombinaatiossa on syväväylät, lentokenttä ja etäisyyttä itärajaan. Mutta kattos ny.
Varastoalue itsessään tuskin tuottaisi juuri henkilötuloja kun työllisyysvaikutus tuskin olisi suuri. Ei toki juuri mitään häiritsisikään.
Pysyviin tukikohtiin en usko, maksimissaan joitain ansalankajoukkoja Baltian maiden tapaan tai jotain tukiyksikköjä.
Ilmoita asiaton viesti
Länsi-Suomessa ei pysty harjoittelemaan itäisen Suomen puolustusta, jos kerran ideana on puolustaa koko maata.
Kyseessähän olisi enemmän kuin varastoalue, jos puhutaan tukikohdasta harjoitusmaastoineen. Rakennusvaihe olisi työllistämisen huippua, mutta kalustoa ei auta pitää staattisesti paikoilleen ruostumassa vaan sitä on huollettava, vähintään koekäytettävä mutta jos paikalla kerran on joukkojakin edes ajoittain, mieluiten kaikkea kalustoa on kierrätettävä maastossa, kenties pystyttävä korjaamaankin jollakin tasolla. Ansalankajoukkoja ei voi pitää valmiudessa ilman, että ne harjoittelevat siellä missä niiden on tarkoitus olla ansana.
Ketäpä se Kajaanin tai Joensuun seudulla häiritsisi? Pahiten tietysti Kremliä ja sen kotoisia tukijoita.
Ilmoita asiaton viesti