Jo toinen Tuomiojan arveluttava lausunto parissa kuukaudessa – Onko Erkki Suomessa niin pyhä, ettei hänen asemansa voi kukaan puuttua?

Keskustelu Washingtonissa 1.11.2006.
Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja: Terrorismia vastaan pitää taistella, mutta meidän pitäisi tehdä sitä niin, ettei se synnytä lisää terrorismia tulevaisuudessa.
Yhdysvaltojen ulkoministeri Condoleezza Rice: Yritetään nyt hoitaa tämän päivän terroristit.
Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja: Etkö ymmärrä, tämänhetkiset terroristit ovat myös huomisen terroristeja.
Oheinen on lainaus vuoden 2006 lopulla Ilta-Sanomien jutusta otsikolla Condoleezza Rice suuttui Tuomiojalle (IS 20.12.2006).
Ulkoministeri Erkki Tuomioja vieraili Washingtonissa 31.10.-2.11.2006. Tuomioja tapasi tuolla kolmipäiväisellä vierailulla ulkoministeri Condoleezza Ricen marraskuun ensimmäisenä päivänä.
Tuossa tapaamisessa Rice ja Tuomioja kävivät kiivaan sananvaihdon, kun Tuomioja ryhtyi tivaamaan vastauksia CIA:n vankilentoihin ja terroristien kidutuksiin. Tuossa tapaamisessa Tuomiojan edustama Suomi haastoi Yhdysvallat pahemman kerran yllättäen ilman mitään annettua ennakkovaroitusta.
Tuomiojan tunteiden täyttämä käytös Washingtonissa sinetöi, ettei suunniteltu ja puheena ollut ulkoministeri Condoleezza Ricen Suomen vierailu koskaan toteutunut. Ei myöskään seuraan hallituksen aikana, vaikka ulkoministeri Alexander Stubb hänet erikseen kutsui Etyjiin liittyen. Myöskään presidentti Tarja Halonen ei tuon tapahtuman jälkeen koskaan saanut kutsua Valkoiseen taloon.
Rice ei ollut tyytyväinen Tuomiojan asioiden hoitoon Lähi-idän kysymyksissä jo EU:n Suomen puheenjohtajakaudella 1.7.-31.12.2006.
Noin Suomen ulkopoliittisia asioita hoitivat tuolloin Tuomioja-Halonen-parivaljakko.
****
Tuomiojan Washingtonin vierailun jälkeen Suomessa vaihtui pian hallitus päivämäärällä 19.4.2007. Vanhasen ykköshallituksen tilalle tuli Vanhasen kakkoshallitus. SDP vaihtui Kokoomukseen ja mukaan tuli Vihreät. Ulkoministeri Tuomioja vaihtui Ilkka Kanervaan.
”Ulkoministeri Ilkka Kanerva (kok.) vierailee Washingtonissa ulkoministeri Condoleezza Ricen kutsusta. Rice kutsui Kanervan käymään, kun ministerit tapasivat Oslossa Naton ulkoministerikokouksen yhteydessä.”
Oheinen on lainaus Turun Sanomien jutusta otsikolla Rice kutsui Kanervan Washingtoniin (TS.28.4.2007).
Ministerit Rice ja Kanerva tapasivat ensi kerran ulkoministereinä Oslossa 26.-27. huhtikuuta 2007 pidetyssä Naton ulkoministerikokouksessa. Samassa yhteydessä Rice esitti Kanervalle kutsun Washingtonin vierailusta. Kanerva sai siis kutsun rapakon taakse vain viikko sen jälkeen, kun oli ottanut ulkoministeripestin vastaan Vanhasen kakkoshallituksessa ja kun Suomen ulkoministeri oli vaihtunut Tuomiojasta Kanervaan.
Ulkoministeri Ilkka Kanerva tapasi kaksipäiväisellä Washingtonin vierailulla ulkoministeri Condoleezza Ricen 11. kesäkuuta 2007. Kanervan seuraava vierailu Washingtoniin tapahtui jo 11. helmikuuta 2008. Myös tuolloin hän tapasi ulkoministeri Ricen.

Yllä oleva kuva on Yhdysvaltain ulkoministeriön arkistosta (Remarks Before Her Meeting With Finnish Minister of Foreign Affairs and Nordic Cooperation Ilkka Kanerva 11.2.2008). Tuo arkisto on hyvä sivusto selvitellä vanhoja asioita (U.S. Department of State Archive Websites). Hakusanalla Erkki Tuomioja arkistosta ei löydy yhtä ainoaa merkintää tuolta ulkoministeri Ricen ja presidentti Bushin aikakaudelta. Ensimmäinen merkintä löytyy päivämäärällä 16.2.2012, kun Yhdysvalloissa oli vaihtunut ulkoministeri (Remarks With Finnish Foreign Minister Erkki Tuomioja Before Their Meeting 16.2.2012).
Ilkka Kanerva korjasi nopeasti Tuomiojan Suomelle synnyttämän vahingon, mutta Tuomiojan hengenheimolainen Tarja Halonen oli koko presidenttikautensa ajan pannassa. Vasta presidentin vaihtuminen Niinistöön paransi Suomen suhteita Yhdysvaltoihin myös presidenttitasolla.
Kysymys nyt edelleen vuonna 2022 kuuluu: kuinka Suomen kaltaisessa demokratiassa on ollut mahdollista, että yksi poliitikko tekee tunteen pohjalta toimiessaan noin paljon vahinkoa Suomelle ja saa kuitenkin jatkaa Suomen ulkopolitiikan huipulla yli vuosikymmenen kuin mitään ei olisikaan tapahtunut.
Condoleezza Ricen tapaus on hyvä esimerkki Tuomiojan vannomasta Suomen ulkopolitiikan pragmaattisuudesta, joka ei näytä koskevan ainakaan herraa itseään. Tunteet ja pragmatiikka eivät sovi yhteen, siitä Tuomioja on yhä kävelevä esimerkki.
****
Oligarkkitalous ei suosi eikä tuo demokratiaa, vaan tuottaa sen toimivuudelle suuria ongelmia kuten voidaan nähdä myös Ukrainassa ja vaikkapa Yhdysvalloissa. Oligarkkitalous on monin tavoin symbioottisessa riippuvuussuhteessa poliittisen vallan kanssa. Sen voi ilmaista esimerkiksi näin: Yhdysvalloissa pääsee presidentiksi miljardöörien tuella, Venäjällä miljardööriksi presidentin tuella. (Erkki Tuomioja, Suomi ja Nato, 2022).
Noin kirjoittaa Erkki Tuomioja siitä, että Yhdysvallat on samanlainen oligarkkia kuin Venäjä eikä mikään demokratia. Tuomioja sanoo, että presidentti Trump nousi valtaan miljardöörien tuella. Tuomioja asemoi Venäjän presidentin ja Yhdysvaltojen presidentin samaan oligarkkilokerikkoon.
Eikö Tuomioja pidä Yhdysvaltoja tosiaankaan demokratiana?
Noin kirjoittaa henkilö, joka edustaa edelleen Suomea korkeassa asemassa ulkoasianvaliokunnan varapuheenjohtajana ja puolustusvaliokunnan jäsenenä.
Ensimmäisen kappaleen teksti on reilut pari kuukautta vanhasta blogikirjoituksestani otsikolla Nato-optio – Puolueiden nykyiset Nato-kannat eivät edes mahdollista liittymistämme Natoon ja se on harkittua (US-blogi 13.2.2022). Tuo blogi on ajankohdalta, jolloin Suomi ei vielä ollut menossa Natoon eikä Venäjä ollut vielä hyökännyt Ukrainaan. Nyt puolueiden Nato-kannat ovat onneksi jo muuttuneet mahdollistaen demokraattisesti päätöksiä tekevän valtion liittymisen Natoon normaalissa päiväjärjestyksessä.
Sopii kysyä, miltäpä kuulostaisi meistä suomalaisista, jos Yhdysvaltojen senaatin ulkoasiainvaliokunnan (The United States Senate Committee on Foreign Relations) puheenjohtaja Bob Menendez kirjoittaisi Suomesta ja Suomen presidentistä vastaavasti seuraavaa:
Oligarkkitalous ei suosi eikä tuo demokratiaa, vaan tuottaa sen toimivuudelle suuria ongelmia kuten voidaan nähdä myös Ukrainassa ja vaikkapa Suomessa. Oligarkkitalous on monin tavoin symbioottisessa riippuvuussuhteessa poliittisen vallan kanssa. Sen voi ilmaista esimerkiksi näin: Suomessa pääsee presidentiksi miljardöörien tuella, Venäjällä miljardööriksi presidentin tuella.
Tuo ei ole Suomessa totta sen enempää kuin Yhdysvalloissakaan, mutta kuvastanee Erkki Tuomiojan kirjoittaman loukkaavuutta. Tavallinen kansanedustaja voisi noin kirjoittaa, mutta ei ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja edustaessaan kaikessa sanomisissaan Suomea vastaavasti kuin Bob Menendez Yhdysvaltoja.
****
Demokratian neljäs valtiomahti on vapaa lehdistö ja media ylipäätään. Eduskunnan sivuilta löytyy hyvä asiaa koskeva referaatti otsikolla Media – neljäs valtiomahti (Eduskunta Media – neljäs valtiomahti).
Tuo olisi hyvä muistaa jokaisen kansanedustajan ja erityisesti heidän, jotka edustavat tehtävässään Suomea maamme rajojen ulkopuolella.
“Public opinion plays a big role in this, but there is also this ingrained fear, which is actually fueled also by our media, which is in a state of, I would say, war psychosis in a sense.”
Vapaa suomennos:
”Yleisellä mielipiteellä on tässä suuri rooli, mutta tässä on myös juurtunut pelko, jota itse asiassa ruokkii myös mediamme, joka on tavallaan – sanoisin – sotapsykoosissa.”
Kyse on Suomen Natoon liittymistä, jota Tuomiojan mukaan media ajaa sotapsykoosissa.
Lainaus on National Public Radion (NPR) sivuilta. Kyse on radiojutusta, jossa toimittaja Frank Langfitt haastatteli lyhyen aikaa myös Erkki Tuomiojaa. Frank Langfitt on NPR:n Lontoon kirjeenvaihtaja ja kokenut toimittaja, joka osaa ja tuntee asiansa. NPR on riippumaton ja voittoa tavoittelematon yhdysvaltalainen julkisen palvelun radioverkko, jolla on noin 53 miljoonan viikoittainen yleisö.
Tuo 22.4.2022 julkaistu radio-ohjelma otsikolla The Russia-Ukraine war drives countries to consider NATO membership on kuultavissa netistä MP3-tiedostomuotossa (NPR, MP3 22.4.2022). Tuomiojan haastatteluosuus 6 minuuttia ja 48 sekuntia kestävällä nauhalla on kohdassa 3:23-4:24. Radiolähetys löytyy myös kirjallisessa muodossa (NPR 22.4.2022).
Tuomioja ei enää ole ulkoministeri ja luojalle siitä suuri kiitos. Miltäpä kuulostasi, jos ulkoministeri Pekka Haavisto sanoisi:
”Yleisellä mielipiteellä on tässä suuri rooli, mutta on myös tämä juurtunut pelko, jota itse asiassa ruokkii myös mediamme, joka on tavallaan – sanoisin – sotapsykoosissa.”
Olisiko Haavisto tuon sanomisen jälkeen pitkäänkään Suomen ulkoministeri? Tai olisiko Jussi Halla-aho vastaavan lausunnon jälkeen pitkäänkään ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja? Suomalainen media ja lehdistö olisi älähtänyt aivan varmasti, jos lausuja olisi ollut Tuomiojan sijaan Haavisto tai Halla-aho. Tai ennen vanhaan Mika Niikko.
Auta armias sitä mekkalaa, jos joku perussuomalainen olisi nimittänyt lehdistöä ja mediaa sotapsykoosissa olevaksi.
Tuomioja on kuitenkin edelleen korkeassa asemassa oleva Suomen ulko- ja puolustuspolitiikan päättäjänä eduskunnan ulkoasianvaliokunnan varapuheenjohtajana ja puolustusvaliokunnan jäsenenä. Voiko tuossa asemassa oleva sanoa neljättä valtiovaltaa olemisesta psykoosissa?
Ei voi.
Miksi kummassa Tuomiojalle sallitaan edelleenkin demokraattisesti toimivassa Suomessa erivapauksia, joita ei sallita kenellekään muulle?
****
Erkki Tuomioja lyö kantansa pöytään Mika Niikon tapauksessa: ”Suuri epävarmuus koskee nyt [Mika Niikon] jatkoa” (Demokraatti 9.2.2022).
”Mika Niikko teki onnettoman twiittinsä jälkeen itse ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana oikean johtopäätöksen mahdollisuudestaan jatkaa tehtävässä. Jos hän ei olisi sitä tehnyt olisivat muut tehneet sen hänen puolestaan.” (Twitter, Erkki Tuomioja 8.2.2022).
Tuomioja päätti, ettei Mika Niikko voi jatkaa eduskunnan ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajana. Tuon twiitin perusteella Tuomioja oli ilmeisesti jo ennalta järjestelemässä kulisseissa Niikon erottamista.
Perkele, paraskin puhuja joka paikassa tuo Tuomioja, kun katsoo noita hänen itsensä tekeleitä ulkoministerinä ja muissa toimissa vastoin Suomen etuja.
Mikä on sitten Tuomiojan ja Niikon ero, kun on tehty virhe? Kun Niikko teki tuon kohtalokkaan virheen, hän tunnusti virheensä heti ja korjasi lausumaansa. Tuomioja ei ole tehnyt tuota koskaan eikä missään asiassa, vaikka on tehdyt Suomen kannalta paljon pahempiakin virheitä, joista esimerkkinä tuo Condoleezza Ricen tapaus.
Mika Niikko oli ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja 8.2.2020 saakka. Muistutuksena, että alla oleva twiitti oli se, miksi hänestä tuli aivan oikein entinen ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja. Nyt voimme todeta jälkikäteen, että Venäjä olisi hyökännyt joka tapauksessa Ukrainaan, oli Ukraina sanonut mitä tahansa maan Nato-jäsenyydestä.


Kun muistelen Erkki Tuomiojan Condoleezza Rice -tapausta, yksi onni ei ole kaikkien onni. Harvassa maassa tosiaankin ulkoministeri saisi olla ulkoministeri sen jälkeen, miten on käyttäytynyt maansa edustajana toisen maan ulkoministeriä kohtaan. Tässä tapauksessa vieläpä Yhdysvaltoja kohtaan.
Tuomiojan luonteella pragmaattinen ulkopolitiikan hoito ei onnistu. Kerta kaikkiaan käsittämätöntä, että tuollaisen toverin on annettu istua Suomen eduskunnan hyväksynnällä Suomen ulkoministerinä 4052 vuorokautta. Yli 11 vuotta siis.
Joko viimein padot alkavat murtua myös Tuomiojan kohdalla vastaavasti kuin mitä ovat juuri Suomen Nato-jäsenyyden kohdalla ovat murtuneet? Joko ulkoasiainvaliokunta uskaltaa hänet erottaa varapuheenjohtajan pestiltä vai vieläkö sama suomettumisen oloinen käytäntö jatkuu.
Ulkoasiainvaliokunnassa etenkin niiden on syytä tormistautua, jotka katsovat, että samat pelisäännöt koskevat kaikkia Suomen ulkopolitiikan toimijoita samoin perustein. Koskee myös kaiken maailman rääväsuita.
Juuri näin!
Ilmoita asiaton viesti
Ei voida jatkuvasti uskoa että Erkki vain ”vahingossa möläyttelee”, koska vain Erkki voi. Ilman seuraamuksia…
Eikös tämä henkilö ole oikeustoimikelpoinen kuten kaikki muutkin…🤔
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaisena hävettää vieläkin lukea näitä Tuomiojan ulostulija.
Ilmoita asiaton viesti
Sosiaalidemokraattinen puolue on Sosialistisen internationaalin jäsen.
Sosialistinen internationaali, SI on ymmärtääkseni aina tukenut Naton toimintaa ja NATO n pääsihteeri on hänkin sosiaalidemokraatti.
Onko Erkki ehkä väärässä puolueessa ?
Ilmoita asiaton viesti
Tuomiojan kaltaisia saatettaisiin tarvita, myös Kiinan suunnalla.
Ilmoita asiaton viesti
Edesmenneellä isälläni oli sanonta: ”Mihin suuntaan pallo alkaa pyöriä, siihen suuntaan se pyörii loppuun saakka.” Näin se on Tuomiojankin ”pallon” suhteen.
SDP:n kannattaisi nyt ihan oikeasti ottaa kantaa näihin Tuomiojan esiintuloihin puolueen sisällä. Natoon liittymisen vastustajana hän ilmiselvästi pyrkii laittamaan hienovaraisesti ”kapulaa rattaaseen” näillä esiintuloillaan.
Terveellä ihmisellä on itsesuojeluvaistoa ja terveellä kansalla on itsenäisyydensuojeluvaistoa. Terveellä puolueella on myös itsesuojeluvaistoa.
Ilmoita asiaton viesti
Yksi kommentti tuosta Niikon tviitistä, joka on annettu ennen Venäjän hyökkäystä. Jo muutama viikko sitten Ukraina on ilmoittanut rauhan tunnusteluissa, että se on valmis luopumaan Nato-jäsenyyden hakemisesta eli poistamaan sen perustuslaistaan, jos rauha saadaan aikaan.
Ihan aiheellinen spekulointi on, että mitä olisi tapahtunut, jos Ukraina olisi ilmoittanut tämän seikan ennen Venäjän hyökkäystä? Mitä Ukraina olisi menettänyt tässä asiassa?
Jostain syystä en odota yhtään asiallista kommenttia.
Ilmoita asiaton viesti
Erikoista Niikon tapauksessa on se, että hän vaati Macronia tai jotakuta muuta sanomaan ettei Ukraina voi liittyä Natoon. Alunperin Ranska ja Saksa oli torpannut Ukrainan pääsyn Natoon.
Ilmoita asiaton viesti
Aukeelle. Niiko käytti isi-muotoa, että pitäisi sanoa, että Ukraina ei liittyisi Natoon. Kuten totesit, niin Ranska ja Saksa olivat jo aikaisemmin – ei pelkästään sanoneet – vaan suoraan estäneet Ukrainan liittymisen Natoon. Tässä valossa Niikon sanominen tästä asiasta ja siitä noussut kohu on suhteeton.
Onhan ihan ymmärrettävää, että Niiko halusi jonkun kokeneemman valtiomiehen hieman neuvovan ei-niin kokenutta presidenttiä. Tätä asiaa on turha lähteä kommentoimaan sillä, että kukin maa saa tehdä juuri niin kuin lystää oman turvallisuutensa kanssa. Niin saakin ja sitten vastaa seurauksista kuten näemme Ukrainassa.
Ilmoita asiaton viesti
Lissu Rice ei nyt ole ollut mikään kumarreltava toteemi kuin lökäpöksyille. Hän oli Bushin hallituksen prostituoitu, jolla ei ollut omaa mielipidettä mistään. Totuus on, että myös USAn edustajille on kyettävä sanoa päin näköä, kun siihen tarve on.
Tarve kysyä ja arvostella USAn vankilentoja ja vankien kidutuksia oli ja on edelleen perusteltu. Kyse on toiminnasta, jota ei tule hyväksyä missään olosuhteissa ja vaieta siitä.
USA ei ole demokratiaa nähnytkään. Jos blogisti niin väittää niin hän ei tunne koko USAn kaksipuoluejärjestelmää ja vaalirahoitusta. Ilman rikkaan pienen joukon tukea ei ole mitään asiaa poliittiseen johtoon. Poliittinen järjestelmä on USAssa läpikotaisin korruptoitunut ja EUssa seurataan samaa mallia.
Tuomioja toimi kuten pitää ihmisen, joka ei ole typerä myötäilijä. Hän sanoi totuuden.
Tuomiojan muihin sanomisiin en puutu. En edes tunne niitä. Ne ovat hänen mielipiteitään ja hän voi sanoa mitä lystää. Niin teen minäkin seurauksista piittaamatta. Olen aina tehnyt.
Kovat tyypit maailmanpolitiikassa kyllä kestävät sanomiset eivätkä kunnioita myötäilijöitä ja perseen nuolijoita. He eivät ole aina oikeassa ja tietävät sen.
Ilmoita asiaton viesti
”Tarve kysyä ja arvostella USAn vankilentoja ja vankien kidutuksia oli ja on edelleen perusteltu. Kyse on toiminnasta, jota ei tule hyväksyä missään olosuhteissa ja vaieta siitä.”
Kerrankin samoilla linjoilla Hämäläisen kanssa. Onko blogistin sanomana tosiaankin, että Amerikkaa pitää mielistellä ja sen törkytempuista vaieta? Kannatan nykytilanteessa Natoon liittymistä, mutta selkärangaton USA:n myötäily ei ole paljon parempaa kuin Putinin myötäily.
Ilmoita asiaton viesti
Jokut ovat diplomaatteja, jotkut eivät.
Ilmoita asiaton viesti
Tuomioja,,väykkä,anna kontula,,yrttiaho ja pari muuta odottaa neukkulan perustamista uudelleen,,jospa sieltä komissaarin paikka lohkeaisi,bäkkiksen ja putkosen bolitbyroossa !
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisikö ottaa oppia Venäjän sensuurista?
Ilmoita asiaton viesti
Tuomioja on sen ajan tuote, jolloin oli hyveellistä ajatella ja sanoa, että USA on suuri saatana. Vaikka jotain karkeuksia olisi matkan varrella hioutunut pois, asenne ei ole kadonnut mihinkään.
Ilmoita asiaton viesti
Ai nyt tämän Amerikan palvojan mielestä NATO ja Yhdysvaltojen kidutusten ja muiden hirvittävien rikosten kritisointia pitäisi välttää? Yhdysvaltoja ja NATO ei saisi kritisoida ilman jotain ”seurauksia”? Pesosen maailmankuva ei vaikuta kovinkaan demokraattiselta. Näyttää blogistia ainoastaan häiritsevän kun joku kertoo Yhdysvalloista ja sotaliitto NATO:sta totuuden. Kirjoituksessa ei myöskään todistettu, että Tuomioja olisi missään lausunnossaan väärässä, kyse on ainostaan mielipideeroista blogistin ja Tuomiojan välillä.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoituksessa sanottuna; ”Miksi kummassa Tuomiojalle sallitaan edelleenkin demokraattisesti toimivassa Suomessa erivapauksia, joita ei sallita kenellekään muulle?”
Niin, mistähän mahtaa johtua, ettei Marinin hallituksen ministerienkään töppäykset ja tekemiset (väärät lain rikkomisetkaan) ole johtaneet SDP-vetoisessa hallituksessa toimenpiteisiin? Lienee ns. vanha maan tapa demareissa ja ehkäpä myös keskustan sekä nyttemmin vihreiden leireissä? Eräänlaista korruptiota ”suojakaihtimien” alla. Demokratiassa käsittääkseni tulisi kyllä noudattaa lakia ja etenkin maata johtavissa elimissä. Näin ei kuitenkaan enää ole, joten ei kannattaisi käyttää paukkuja muiden maiden johtohenkilöiden vahtimisiin/syyttelyihin, kun omissa leireissäkin olisi työsarkaa ihan riittämiin (tämä kokoomukseen suunnattuna).
Ilmoita asiaton viesti
Voi Sirpa, et sinä nyt saa oikein rakennettua aasinsiltaa hallituksen haukkumiseen tästä Tuomiojan kritiikistä. Se että Marin unohti toisen kännykkänsä joskus kotiin on pientä verrattuna brittien bile-Boriksen toilailuihin.
Ilmoita asiaton viesti
Vai niin tuumaat? Mielestäni ensinnäkin mainitsemasi vertaus henkilöön bile-Boris biletti kotonaan, kun taas bile-Sanna yleisissä ravintolatilassa. Siitä kännykästä viis. Borista vaaditaan eroamaan, vaikka vietti koti-iltaa kustumilleen vieraille. Mielestäni koronasulkuaikana ravintolassa vietetty bileytys on rankemmin tuomittavaa kuin kotona vietettynä. Olihan Sannallakin kotibileytyksiä, eikä niistä ole vaadittu ministerieroa kuten UK:ssa.
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärrän kyllä että sinua pännii kun demarien kannatus nousee vaikka ovat hallituksessa. Persut voivat vain kannatuksen laskua surra ja hammasta purra.
Boris on pässi mutta ei niin paha kuin se oranssi pelle jolle maisteri copy paste Huhtasaari olisi antanut Nobelin palkinnon. Sekin tosin on kevyttä sarjaa verrattuna itärajan takana huseeraavaan Kalsarimyrkyttäjään.
Ilmoita asiaton viesti
Vetäsit sitten hatusta, kun et muuta enää osannut. Koitahan kestää.
Ilmoita asiaton viesti
En ole valehdellut. Kirjoitin mitä kirjoitin. En kadu mitään. Taidat olla ainoa joka vielä jaksaa siitä vinkua. Jos saat siitä jotain hupia niin sääliksi käy. Virvo ittes Venäjälle ulisemaan pääsiäinen meni jo.
Ilmoita asiaton viesti
Ei Boriksen eroa biletyksen vuoksi vaadittu vaan siksi, että hän valehteli parlamentille.
Ilmoita asiaton viesti
Jep. Arto Sisyfos Luukkanen ei tunnu kestävän Marinin menestystä. Hän ottaa nyt vähän keittoa.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus. Liian pitkä, mutta hyvä silti.
Ilmoita asiaton viesti
Tuomiojalta katkeria lausuntoja ja tahallisella kiusaamisella Suomaisia kohtaan, kun ulkoministeriksi ei ole paluuta myrkyttämään ulkosuhteita.
Turvallisuus on suomalaisille tärkein, eikä halu olla r….n eunukkilakeija.
Toisilla pysyy aivolohkoissa mielleyhtymä Putinin rauhanaseita kohtaan.
Ilmoita asiaton viesti
Onkohan tässä joillain noussut päähän tämä Natoon liittymishanke. Tuomioja on mielestäni harmiton ja kenties hänen lausuntonsa takia näyttää heränneen halu rutata kaikki oppositio maassa. Emme tiedä miten Nato hommassa käy. Toistaiseksi tilastot kertovat, että jokainen Natoon vuoden 2008 jälkeen pyrknyt Venäjän rajanaapuri on joutunut ikävien toimien kohteeksi. Toki Natoon liittymistä puoltavatkin odottavat jotain ”pientä kiusaa”.
Muutama kuukausi sitten Natoa markkinoitiin puolustusliittona, jonne mennään Suomen puolustamiseksi. Ihan rauhan turvaamiseksi. Nyt Nato on jo melkein suora osapuoli sodassa Venäjää vastaan. Suomi on EU:n puitteissa täysi höyry päällä aseistamassa Ukrainaa epätoivoiseksi käyvässä taistelussa.
Suomi ei liity Natoon enää puolustaakseen omaa maataan. Naton merkittävät maat, kuten Englanti ja USA pyrkivät kaatamaan hallinnon Venäjällä.
Minulle sopisi hyvin, että Venäjä kääntyy pois länsimaista ja tilanne jähmettyy tähän. On Suomi sitten Natossa tai ei. Se olisi suunnilleen se Nato, jonne Suomea vietiin 2021. Nyt Nato on liittokunta, joka liukuu enenevässä määrin kohti laajenevaa yhteenottoa Venäjän kanssa.
En ota kantaa Tuomiojan sotapsykoosi-heittoon. Näyttää siltä, että Suomessa lasketaan, että sota tulee maallemme joka tapauksessa ja siksi Natoon liittyminen tuntuu paremmalta kaikkien turvattomien vaihtoehtojen keskellä.
Ilmoita asiaton viesti
Bush kävi tuhoisia sotia, joissa kuoli miljoonia ihmisiä ja destabilisoitiin koko Lähi-Itä. Hän piti YK:ta pilkkanaan ja teki parhaansa tuhotakseen sääntöpohjaisen maailmanpoliittisen järjestyksen. Bush loi maailmanlaajuisen kidutuskeskusten verkoston ja hänen sotilaansa järjestelmällisesti raiskasivat naisia ympäri maailman. Bushin sotien takia maailmassa tuli 50 miljoonaa pakolaista, joista 50 000 tuli Suomeen. Isis syntyi hänen sotansa takia ja Isis innoitti ja järjesti mm. Suomessa ja Ranskassa terrori-iskuja. Ei tule kyllä mieleen yhtään syytä, miksi Bushin porukan nuoleskelu olisi hyvä asia. Kanervalle oli häpeällistä jättää nuo tuomitsematta. Tuomioja on johdonmukaisesti tuominnut siviilien murhat ja suurvaltojen pyrkimykset jyrätä pienet maat. Se on mielestäni oikein, vaikka nyt olenkin Natoon liittymisen kannalla ja Tuomioja ei. Aika näyttää, kumpi on oikeassa, vielä emme sitä tiedä.
Ilmoita asiaton viesti