Kaiken muun päälle vielä tämäkin – Nyt ovat länneltä Patriot-ilmatorjuntaohjuksetkin loppu

Ukrainan ilmatorjuntaohjukset ovat aivan loppu. Venäjä iski ohjuksin 11.4.2024 Kiovan alueella Trpilskan 1 800 megawatin lämpövoimalaitokseen (Трипільська ТЕС). Laitos tuhoutui ohjusiskussa täysin. Venäjä on iskenyt ainakin yhdeksään Ukrainan voimalaitokseen kolmena erillisenä päivänä 22.3., 29.3. ja 11.4.2024. Noiden yhdeksän voimalaitoksen energiantuotantokapasiteetti on yhteensä yli 13 000 megawattia eli 13 gigawattia. Nähtäväksi jää, miten Ukraina kykenee tuota Venäjän iskujen kohteeksi joutunutta energiantuotantoa ottamaan takaisin käyttöön. Tuo 13 000 megawattia vastaa suurin piirtein Suomen koko sähköntuotantokapasiteettia. Voi kuin täällä lännessä viimeinkin ymmärrettäisiin, kuinka paljon tuskaa ja kärsimystä me aiheutamme ukrainalaisille, kun emme kykene enää antamaan tarvittavaa aseapua. Tällä kertaa etenkin ilmatorjuntaohjuksia. Kuva: vapaa lähde (kuvakaappaus YouTube-nauhalta, Інформ-БУМ, https://www.youtube.com/watch?v=KcummE5i2W0, 11.4.2024).

Luin tänä aamuna jälleen vakiintuneeseen tapaan Helsingin Sanomien paperilehteä. Kaksi eri toteamusta kahdella eri sivulla kiinnitti huomioni. Nuo toteamukset löytyvät myös Helsingin Sanomien verkkolehden jutuista.

Kyllä tilanne [Ukrainassa] on niin hyvin hallinnassa kuin tässä vaiheessa voi olla.” (HS 12.4.2024, HS:n pääkirjoitus paperilehdessä 13.4.2024 sivulla A 4).

Nuo sanat ovat presidentti Alexander Stubbin sanoja Helsingin Sanomien tuoreessa haastattelussa, jossa hän kertoi uskovansa, ettei Ukraina ole välittömässä vaarassa ammuspulasta huolimatta.

Niin hyvin hallinnassa kuin tässä vaiheessa voi olla” on paljon sanottu. Asiat olisivat siis niin hyvin, etteivät juuri nyt voisi paremmin olla.

Jos emme jatka Ukrainan tukemista, Ukrainalta loppuvat lyhyessä ajassa sekä tykistöammukset että ilmatorjunnan ampumatarvikkeet. Olen palvellut Yhdysvaltain asevoimissa yli 37 vuoden ajan ja kokemukseni perusteella voin sanoa, että se osapuoli häviää, joka ei voi ampua takaisin.” (HS 12.4.2024, HS:n juttu paperilehdessä 13.4.2024 sivulla A 26).

Nuo sanat ovat puolestaan Naton Euroopan joukkojen komentaja, kenraali Christopher G. Cavolin. Naton Euroopan joukkojen komentaja kuvaili tilannetta Ukrainassa äärimmäisen vakavaksi.

Cavolin mukaan siis myös ilmatorjunnan ampumatarvikkeet olisivat loppumassa.

Stubbin ja Cavolin sanat ja näkemykset ovat täysin vastakkaiset.

Kumpaa uskon enemmän?

On selvää, että uskon enemmän yhdysvaltalaiseen sotilaaseen kuin suomalaiseen poliitikkoon.

Toinen laukoo tosiasioiden pohjalta, toinen kuvitelmiensa ja toiveittensa pohjalta.

****

Lännellä ei mene nyt sotilaallisesti hyvin. Lännestä on tulossa Yhdysvaltojen johdolla koko muun maailman nälvimä sotilaallinen heittopussi, joka ei kyennyt auttamaan asetoimituksillaan pienessä alueellisessa ja varsin rajoitetussa sodassa läheistä kumppaniaan ja tulevaksi ajateltua liittolaistaan.

Lännellä tarkoitan tässä yhteydessä niitä maita, jotka kuuluvat Ukrainan puolustusyhteysryhmään (Ukraine Defense Contact Group, UDCG), jota myös Ramsteinin ryhmäksi (Ramstein group) kutsutaan. Ryhmän tehtävä on koota ja koordinoida Ukrainalle annettavaa sotilasapua.

Tuohon ryhmään kuuluu kaikkiaan 56 valtiota. Kaikki 32 Natoon kuuluvaa valtiota. Kaikki 27 EU:hun kuuluvaa valtiota. Lisäksi 24 Naton ulkopuolista valtiota, kuten Japani, Australia ja Etelä-Korea. Ryhmään kuuluvat myös kaikki maailman seitsemän vaurainta valtiota ilman Kiinaa G7-maiden ryhmänä.

Jo pelkästään G7-maiden osuus maailman kansallisvarallisuudesta on 58 prosenttia.

Vaikka edellä määritetyllä lännellä pitäisi olla rahaa, vaurautta ja tuotantokyvykkyyttä vaikka kuinka paljon, niin silti Venäjä kykenee lyömään sen sodassa, joka on todellakin alueellinen ja kuitenkin kaikin puolin varsin rajallinen.

Miksi länsi hävisi sodan ja teki samalla itsestään täydellisen uusavuttoman nyhrääjän?

Nimenomaan uusavuttoman.

Kuinka tässä näin kävi?

Kuinka tässä näin kävi etenkin Yhdysvalloille?

Yhdysvallat on Ukraina-toimissaan tekemässä itsestään sotilaallisesti epäluotettavan, jolle ivallisesti hymyilee koko se maailma, joka ei kuulu länteen. Valtio, jolla on maailman ylivoimaisesti suurin puolustusbudjetti ja jolla tuon budjettituhlauksen perusteella pitäisi olla maailman suurimmat ase- ja ammusvarastot, tyrii omalla toiminnallaan itsensä sellaiseksi pelleksi, että Vietnamin sodankin lopputulos alkaa näyttää tämän rinnalla lopulliselta voitolta kommunismista.

Kuka luottaa enää Yhdysvaltoihin? Onko Suomen syytä luottaa Yhdysvaltoihin? Siis valtioon, jonka ulko- ja turvallisuuspolitiikka on nyt alistettu kahden itseriittoisen puolueen nahistelu- ja  tappeluvälineeksi, minkä myötä Yhdysvallat ei ole saanut pitkään aikaan enää mitään hyvää valmiiksi maailmapolitiikassa. Jatkuvien epäonnistumisien lista alkaa olla Yhdysvalloilla jo varsin pitkä: Afganistan, Pohjois-Korea, Ukraina, Gaza…

Käsittelen tässä kirjoituksessa kuitenkin vain lännen yhden aselajin vain yhtä järjestelmää. Ilmatorjuntaa ja Patriot-ilmatorjuntaohjusjärjestelmää (Global Patriot Solutions).

Kuinka valtavista puolustusmenoista huolimatta länsi ei ole kyennyt valmistamaan edes sen vertaa Patriot-ilmatorjuntajärjestelmiä ohjuksineen, että edes yhden valtion alue olisi kutakuinkin kyetty suojaamaan Venäjän ohjushyökkäyksiltä.

****

US warns Kyiv it will stop delivering badly needed Patriot missiles to Ukraine soon (bne IntelliNews 9.1.2024).

Vapaasti suomennettuna tuo itäisen Euroopan tapahtumia seuraavan bne IntelliNews -uutisjulkaisun (kotisivut) tammikuun alun uutisotsikko:

Yhdysvallat varoittaa Kiovaa lopettavansa pian kipeästi tarvittavien Patriot-ohjusten toimittamisen Ukrainaan.

Bne IntelliNews -uutisjulkaisun mukaan Yhdysvaltojen armeijan asiantuntijat varoittivat jo joulukuussa, että Ukrainan ilmapuolustusjärjestelmien ammukset alkavat loppua helmi- tai maaliskuussa.

Noin siis uutisoitiin lähitulevaa jo tammikuussa. Itseasiassa Yhdysvallat viestitti jo joulukuussa, että sillä alkaa olla Patriot-ohjukset loppu Ukrainaan toimitettavaksi ja niitä pitäisi saada liittolaismaista:

Running short on Ukraine air defenses, U.S. looks to Japan (The Washington Post 19.12.2024).

Vapaasti suomennettuna tuo yhdysvaltalaisen The Washington Post -lehden (kotisivut) joulukuinen uutisotsikko:

Kun Ukrainan ilmapuolustukselta on tavara loppumassa, Yhdysvallat kääntää katseen Japaniin.

Kyse oli siitä, että Japani valmistaa Patriot-ohjuksia yhdysvaltalaisen puolustusjätin Raytheonin (kotisivut) lisenssillä. Kyse on Patriotin PAC-2- ja PAC-3-tyypin ohjuksista. Yhdysvaltojen ajatus oli, että ohjuksia vietäisiin Japanista Yhdysvaltoihin eikä Japanista suoraan Ukrainaan. Yhdysvallat purkaisi omia varastojaan Ukrainaan ja täydentäisi aikanaan Aasian varastojaan. Jotta Japani voisi noin toimia, sen pitäisi muuttaa perinteistä aseidenvientipolitiikkaansa ja puolustusvientisääntöjään.

****

Nato puolestaan ilmoitti tammikuun 3. päivänä 2024, että se auttaisi jäsenmaistaan ostamaan jopa 1 000 Patriot-ohjusta 5,5 miljardin dollarin arvosta, jotta Patriot-järjestelmiä käyttävät Saksa, Hollanti, Romania ja Espanja voisivat hankkia lisää ohjuksia suojellakseen alueitaan paremmin Venäjän kiihdyttäessä ilmahyökkäyksiä Ukrainaan.

Naton ilmoitus 3.1.2024 on linkitettävä Yhdysvaltojen ilmoitukseen vastaavana ajankohtana 6.1.2024, että sillä on Patriot-ohjukset loppu Ukrainaan luovutettavaksi. Asiasta uutisoi ensimmäisenä The New York Times (The New York Times 6.1.2024). Yhdysvallat perusteli kyvyttömyyttään ohjusten korkealla hinnalla, ei niinkään varastojen tyhjentymisellä:

But White House and Pentagon officials have warned that the United States will soon be unable to keep Ukraine’s Patriot batteries supplied with interceptor missiles, which can cost $2 million to $4 million apiece.

Vapaasti suomennettuna:

”Viranomaiset Valkoisessa talossa ja Pentagonissa ovat varoittaneet, että Yhdysvallat ei pian pysty enää varustamaan Ukrainan Patriot-pattereita torjuntaohjuksilla, jotka voivat maksaa 2-4 miljoonaa dollaria kappaleelta.

Yksi ohjus maksaa siis 2-4 ​​miljoonaa dollaria. PAC-2 noin pari miljoonaa, PAC-3 noin neljä miljoonaa. Ohjusten korkea hinta rajaa sen, mitä niillä kannattaa tuhota. Kun Yhdysvalloilla on Patriot-ohjukset loppu luovutettavaksi, se ei tarkoita sitä, etteikö ohjuksia sinällään olisi, vaan Yhdysvalloilla ei ole rahavaroja kalliita ohjuksia luovutettavaksi, koska Yhdysvallat ei ole kyennyt tekemään päätöstä Ukrainan uudesta aseapupaketista.

On myös muistettava, että Ukrainalla on kuitenkin vain kolme Patriot-patteria, joista kaksi on Saksan toimittamaa ja kolmas Yhdysvaltojen toimittama. Ukrainan Patriot-kapasiteetti on siis hyvin rajallinen. Ukraina onkin käyttänyt Patrioteja lähinnä ballististen ohjusten ja ballististen ohjusten kategoriassa etenkin hypersoonisten Kinzhal-ohjusten (9-А-7660 «Кинжал») tuhoamiseen. Ensimmäisen Patriot-patterin Ukraina sai vuosi sitten huhtikuussa, ja nyt Patriotien taru Ukrainassa näyttää olevan pikkuhiljaa ohi ohjuspulan vuoksi.

****

Baerbock: Ukraine soll schnell mehr Patriot-Systeme bekommen (Berliner Zeitung 9.4.2024).

Vapaasti suomennettuna Saksan ulkoministeri Annalena Baerbockin sanat saksalaisessa Berliner Zeitung -lehden (kotisivut) otsikossa:

Baerbock: Ukrainan pitää saada Patriot-järjestelmiä lisää nopeasti.

Außenministerin Annalena Barbock (Grüne) hat dazu aufgerufen, weltweit nach Patriot-Flugabwehrsystemen für die Ukraine zu suchen. Sie hat in Berlin gesagt, die Bestände Deutschlands seien mittlerweile erschöpft. Angesichts der drohenden Großoffensive Russlands auf die ostukrainische Stadt Charkiw brauche man jetzt einen Überblick, wo noch Patriots zu haben seien. Europa arbeite an einem Fonds, die Systeme aus Drittländern zu kaufen und rasch an die Ukraine zu liefern.” (SWR3 9.4.2024, 14:42 Uhr).

Vapaasti suomennettuna:

Ulkoministeri Annalena Barbock (vihr.) on vaatinut Patriot-ilmatorjuntajärjestelmien etsintää Ukrainalle kaikkialta maailmasta. Hän sanoi Berliinissä, että Saksan [Patriot-ohjus]varastot ovat nyt lopussa. Ottaen huomioon Venäjän lähestyvän suuren hyökkäyksen Itä-Ukrainan Harkovaan, tarvitsemme nyt yleiskatsauksen siitä, mistä Patriot-ohjuksia on edelleen saatavissa. Eurooppa työstää rahastoa, joka ostaa järjestelmät kolmansista maista ja toimittaa ne nopeasti Ukrainaan.

Saksan loppuneet ohjusvarastot uutisoitiin myös Suomessa:

Valitettavasti meidän omat Patriot-varastomme ovat kuluneet loppuun lähes kokonaan, hän [Annalena Baerbock] sanoo.” (IL 10.4.2024).

Saksan Patriot-ohjusvarastot ovat siis loppu eikä ainakaan Saksa kykene enää Ukrainaa auttamaan. Yhdysvallatkaan ei enää kykene auttamaan ohjustoimituksilla Ukrainaa, koska se ei ole saanut poliittisilta päättäjiltään varoja apupaketille.

Olemme sodan aikaan niin monesti nähneet, että jos Euroopassa aloitetaan jonkin yhteisen puolustusrahaston tai muun yhteisen puolustushankkeen valmistelu, siitä ei tule yhtään mitään. Ei kerrassaan yhtään mitään. Ei tullut siitäkään hankkeesta, jossa Ukrainalle piti toimittaa EU:n puitteissa vuoden kuluessa miljoona tykistökranaattia.

Suurin ongelma tässä on kuitenkin Yhdysvallat. Jos Yhdysvallat ei kykene Patriot-ohjuksia toimittamaan, löytyykö muista maista halukkuutta toimittaa ohjuksia, vaikkakin Yhdysvallat katsoisi asian myönteisesti. Keulaan tarvitaan aina uskottava vetäjä, jonka toimilla on painoarvoa ja esimerkin voimaa.

****

Одна смерть – это трагедия, один миллион – статистика.

Vapaasti suomennettuna:

Yksi kuolema on tragedia, miljoona kuolemaa on tilasto.

Количество всегда переходит в качество.

Vapaasti suomennettuna:

Määrä muuttuu aina laaduksi.

Nuo sanat ovat kirjattu Stalinin sanoiksi, mutta en ole löytänyt mitään dokumenttia, missä Stalin olisi noin sanonut. Suomen kielessä nuo Stalinin jälkimmäiset sanat on usein käännetty ”määrällä on oma laatunsa”.

Määrä muuttui laaduksi Neuvostoliiton käydessä toisessa maailmansodassa sotaa natsi-Saksan panssariarmeijaa vastaan.

Venäjän Ukrainassa käymä sota osoittaa taas kertaalleen, että Stalinin sanomiset pitävät paikkansa ainakin, kun on kyse Venäjän ja lännen välisestä sodankäynnistä. Länsi ei pärjää laadullaan Venäjän määrälle.

Länsi on ajatellut pysyvänsä turvassa kehittämällä kalliita ja monimutkaisia asejärjestelmiä, mutta pitämällä kuitenkin kehitelmiensä tuotantomäärät ja varastot alhaisina. On ikään kuin ajateltu, että laadun ylivoimaisuus olisi riittävä pelote pitämään Venäjän hyökkäysaikeet kurissa.

Suomikin on hankkimassa lähes kymmenen miljardia euroa maksavan hienon hävittäjäkaluston, mutta hankittavat ohjusmäärät ovat toistaiseksi olleet ja tulevat ilmeisesti olemaan alhaiset. Onko tuollaisella järjestelmällä mitään virkaa, jos ohjuksia ei ole ja muutamaa sataa enempää ja pommeja ei ole muutamaa tuhatta enempää, jos sitäkään. Olisiko sama lopputulos saatu aikaan Ukrainan tapaan vain murto-osalla satsaamalla drooneihin? Viittaan tuolla erityisesti Ukrainan drooni-iskuja Venäjän öljynjalostusteollisuuteen. Toinen hyvä esimerkki on Ukrainan merivoimat. Ilman yhtään kallista sota-alusta Ukraina on kyennyt tuhomaan Venäjän Mustanmeren laivastosta jopa yli kolmanneksen (HS 8.4.2024).

Suomella tulee siis olemaan kyllä hävittäjiä, muttei ohjuksia eikä pommeja. Enkä kyllä liikaa uskoisi, että Yhdysvaltojen Patriot-ohjusten toimitusvaikeuksien perusteella ohjuksia ja pommeja olisi sodan aikana liiemmin saatavissa Suomeen lisää Yhdysvalloistakaan, kun varastoja ei vain vaikuta Yhdysvalloillakaan liiemmin olevan. Tuhatkin ohjusta alkaa olla sodankäynnissä varsin vähäinen määrä.

On arvioitu, että sodan alkamisesta lukien Venäjä on laukaissut Ukrainaan kaiken kaikkiaan yli 3 800 droonia ja 7 400 ohjusta.

Luvut ovat järkyttävän suuria.

****

Käsittelin lännen kyvykkyyksiä Patriot-ilmatorjuntaohjusjärjestelmien suhteen melko tarkasti kirjoituksessa otsikolla Daavidin linko ja Suomi (US-blogi 12.1.2024). Länneltä pitäisi siis kyllä vielä löytyä Yhdysvalloista ja Saksasta huolimatta Patriot-ohjuksia Ukrainan avuksi.

Joka tapauksessa länsi ei ole kyennyt eikä kykene Ukrainassa vastaamaan Venäjän ohjuspommituksiin täysimääräisesti. Ohjukset Ukrainaan toimitettavaksi ovat loppuneet vain vajaan vuoden ilmatorjuntasodankäynnin jälkeen. IRIS-T ja Patriot nimittäin.

Venäjä tietää nyt tarkasti, ettei Ukraina enää kykene ilmatorjunnallaan tuhoamaan Venäjän ohjuksia. Länsi ilmoitti hyvin selkeästi vuodenvaihteessa, että Ukrainalta tulevat loppumaan ilmatorjuntaohjukset muutaman kuukauden sisällä.

Vuodenvaihteessa vähissä olevat varastot Ukraina on joutunut käyttämään melko loppuun, elleivät ne ole jo tyystin loppuneet. Tuho on ollut viime päivinä sen mukaista:

Uutinen minuutissa: Venäjä tuhoaa Ukrainan sähköjärjestelmää voimala kerrallaan – Ukrainalla pulaa ilmatorjuntaohjuksista (Yle 12.4.2024).

Venäjä iski 22.3.2024 Zaporižžjan alueella 1 570 megawatin Dneprin vesivoimalaitokseen (Дніпровська ГЕС, ДніпроГЕС, 47°52’10.4″N 35°05’12.6″E) kahdeksalla ohjuksella aiheuttaen vaurioita ja tulipalon. Dnipron vesivoimalaitoskokonaisuus on Ukrainan suurin vesivoimalaitos.

Venäjä tuhosi 22.3.2024 Harkovan alueella 2 200 megawatin Zmiivskan lämpövoimalaitoksen (Зміївська ТЕС, 49°35’11.4″N 36°31’30.9″E). Laitos tuhoutui täysin. Zmiivskan lämpövoimalaitos on Harkovan alueen suurin lämpövoimalaitos ja yksi Ukrainan suurimmista sähkövoimalaitoksista.

Venäjä tuhosi 22.3.2024 Harkovan alueella 2 200 megawatin Harkovan yhdistetyn lämpö- ja voimalaitos TETS-5:n (Харківська ТЕЦ-5, 49°58’17.0″N 36°06’02.0″E), jonka kapasiteetti on 540 megawattia sähkötehon suhteen ja enimmillään 1 650 megawattia lämpötehon suhteen. Laitos tuhoutui täysin.

Venäjä tuhosi osittain 22.3.2024 Vinnytsjan alueella 1 800 megawatin Ladyžynin lämpövoimalaitoksen (Ладижинська ТЕС, ДТЕК Ладижинська ТЕС, 48°42’25.0″N 29°13’14.7″E).

Venäjä tuhosi osittain (noin puolet) 22.3.2024 Lvivin alueella 2 400 megawatin Burštyn voimalaitoksen (Бурштинська ТЕС, ДТЕК Бурштинська ТЕС, 49°12’32.7″N 24°39’57.2″E).

Venäjä iski 29.3.2024 Tšernivtsin alueella 444 megawatin Kanivin vesivoimalaitokseen (Канівська ГЕС, Канівська ГЕС, 49°45’55.6″N 31°28’13.2″E), mutta tuhojen laajuudesta ei ole julkisuudessa tarkkoja tietoja.

Venäjä iski 29.3.2024 Tšernivtsin alueella Novodnistrovskissa 702 megawatin Dnistrovskan vesivoimalaitokseen (Дністровська ГЕС, Дністровська ГЕС, 48°35’37.8″N 27°27’11.2″E), mutta tuhojen laajuudesta ei ole julkisuudessa tarkkoja tietoja.

Venäjä iski 11.4.2024 Sumyn alueella Sumyn yhdistettyyn lämpö- ja voimalaitokseen (Сумська ТЕЦ, ТОВ «Сумитеплоенерго», 50°55’53.9″N 34°49’10.1″E), jonka kapasiteetti on 40 megawattia sähkötehon suhteen ja joka tuottaa Sumyn kaupungin lämmöntarpeesta kolme neljäsosaa. Tuhojen laajuudesta ei ole julkisuudessa tarkkoja tietoja.

Venäjä tuhosi 11.4.2024 Kiovan alueella Tripilskan 1 800 megawatin lämpövoimalaitoksen (Трипільська ТЕС, 50°08’04.8″N 30°44’47.1″E). Laitos tuhoutui täysin. Turbiinihallin tulipalon seurauksena se ei ole korjattavissa sähköntuotantoon pikaisesti.

Lämpövoimalaitos eli ukrainalaisittain TES (теплова електростанція, ТЕС) on voimalaitos, joka tuottaa ensin lämpöä ja muuttaa sen edelleen sähköksi generaattorissa. On siis sähkön tuottaja. Yhdistetty lämpö- ja voimalaitos eli ukrainalaisittain TETS (теплоелектроцентраль, ТЕЦ) on laitos, joka tuottaa sekä sähköä että lämpöä. Vesivoimalaitos eli ukrainalaisittain GES (гидроэлектростанция, ГЕС) on sähköä tuottava vesivoimalaitos.

Edellä lueteltujen voimalaitosten energiantuotantokapasiteetti on yhteensä yli 13 000 megawattia eli 13 gigawattia. Venäjä iski noihin laitoksiin kolmena erillisenä päivänä 22.3., 29.3. ja 11.4.2024. Nähtäväksi jää, miten Ukraina kykenee tuota Venäjän iskujen kohteeksi joutunutta energiantuotantoa ottamaan takaisin käyttöön. Tuo 13 000 megawattia vastaa suurin piirtein Suomen koko sähköntuotantokapasiteettia. Vertailuna esimerkiksi Olkiluoto 3:n kapasiteetti on 1 600 megawattia.

Missä määrin noissa yhdeksässä iskussa oli kyse kostosta Ukrainan suorittamiin iskuihin Venäjän öljyntuotantolaitoksiin, niin sen tietää vain Venäjä itse. Helsingin Sanomien mukaan Ukraina on iskenyt droonein yhteensä 23 kertaa aikavälillä 18.1.-2.4.2024 Venäjän öljyntuotantokohteisiin (HS 10.4.2024).

****

Otetaan vielä lopuksi yksi karmiva esimerkki EU- ja Nato-Euroopan tämänhetkisestä puolustuskyvystä ja halukkuudesta auttaa Ukrainaa sodankäynnissä.

EU asetti maaliskuussa 2023 tavoitteeksi toimittaa miljoona tykistöammusta Ukrainaan vuoden sisällä. EU ei kyennyt tuota tavoitetta täyttämään. Presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi 26.2.2024, että Ukraina on saanut vain kolmanneksen tuosta luvatusta määrästä (Politico 26.2.2024, Euractiv 27.2.2024 jne.).

EU:n jäsenmaiden antamien tietojen perusteella EU-blokki olisi antanut vuodessa helmikuusta 2023 lähtien Ukrainalle vain 355 000 tykistöammusta.

EU-maat antoivat maaliskuussa 2023 Euroopan puolustusviraston (European Defence Agency, EDA) tehtäväksi solmia eurooppalaisten ammusvalmistajien kanssa puitesopimuksia 155 millimetrin tykistöammusten valmistamiseksi. Idea oli, että EU-maat voisivat toimittaa Ukrainalle ammuksia ja tilata puitesopimuksilla ammuksia omien varastojen täydentämiseksi.

Tähän mennessä jäsenmaat ovat tehneet EDA:n johtamia yhteishankintoja vain noin 350 miljoonan euron edestä.

Eurooppalaiset ammusvalmistajat ovat nyt ihmeissään, kun ne odottivat puitesopimusten perusteella ammustilauksia pitkälti toista miljardin euron edestä, mutta tilauksia ei ole tullut kolmannestakaan.

Euroopassa on myös syytä muistaa, että Aasiassa Etelä-Korea lupasi jo aikanaan samaan aikaan kuin EU toimittaa satoja tuhansia tykistöammuksia Ukrainalle. Etelä-Korea on kuluneen vuoden aikana lupaamansa ammukset myös toimittanut. Etelä-Korea on toimittanut Ukrainalle tykistöammuksia enemmän kuin kaikki Euroopan maat yhteensä.

Hassua, eikö vain?

Aasialainen Etelä-Korea kykenee yksinään luovuttamaan Ukrainalle enemmän tykistöammuksia kuin 30 eurooppalaista Nato-maata ja 27 eurooppalaista EU-maata. Tuokin kuvaa hyvin, kuinka EU- ja Nato-Eurooppa ovat laiminlyöneet puolustuskyvykkyytensä. Tuokin kuvaa hyvin, kuinka haluttomia EU- ja Nato-Eurooppa ovat tukemaan Ukrainaa pärjäämään sodassa Venäjää vastaan.

Varastoja ja resursseja ei vain satu olemaan. Eikä niitä millään haluta myöskään kartuttaa, olipa tilanne kuinka paha hyvänsä.

Täydellistä pelleporukkaa nämä läntiset päättäjät niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu