Kokoomuksen ei kannata pyrkiä vaalivoittoon – kakkos- tai kolmossija toisi Kokoomukselle paljon paremman tuloksen

Petteri Orpo valittiin jatkokaudelle: ”Haluan kokoomuksen pääministeripuolueeksi” (Uusi Suomi 11.6.2022).
Marin: Demarien vaalivoitto on ainoa aito tapa estää porvarihallitus (MTV Uutiset 13.1.2023).
”Kyllä se aika hullua olisi, mikäli puolueen tavoite ei olisi ykköspaikka. Totta kai siihen tähdätään.” (Yle 5.1.2023).
Tuon Ylen jutun lausuja oli Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra. Myös Perussuomalaisten tavoite Kokoomuksen ja SDP:n tapaan on siis ykköspaikka eduskuntavaaleissa.
Eduskuntavaalit pidetään sunnuntaina 2. huhtikuuta 2023. Vaalivoittoon on kannatusmittauksien perusteella mahdollisuus kolmella puolueella.
Kansallinen Kokoomus, Perussuomalaiset ja Suomen Sosialidemokraattinen Puolue.
Viimeaikaisissa gallupmittauksissa Kokoomus on menettänyt kannatustaan. Perussuomalaiset ja SDP ovat kirineet Kokoomusta.
Kaikilla kolmella puolella ovat vielä mahdollisuudet vaalivoittoon. Puolueiden edustajat ovat siis myös julkisuudessa ilmoittaneet pyrkivänänsä olemaan vaaleissa suurin puolue.
Mutta onko tuo tavoite itse asiassa yhdellekään puolueelle ollenkaan järkevä tavoite? Jospa puolueen etua ja tavoitteita ajettaisiinkin paremmin olemalla toisella tai kolmannella sijalla kuin olemalla paalupaikalla?
Kokoomus haluaa puheenjohtaja Petteri Orpon suulla siis pääministeripuolueeksi, mutta haluaako Kokoomus yhtä kiihkeästi toteuttaa vaaliohjelmaansa?
Oman ohjelman toteuttaminen mahdollisimman puhtaasti vai olla suurin puolue ja pääministeripuolue?
Siinäpä Kokoomuksen pulma Shakespearen tapaan.
Sama pulma on myös Perussuomalaisilla ja SDP:llä.
Jos olisin puoluepolitiikassa mukana, ei pyrkisi saamaan edustamaani puoluetta paalupaikalle, koska siitä taitaisi olla enemmän haittaa kuin hyötyä.
****
Kevään eduskuntavaalit ratkaisevat talouskysymykset. Talouskysymyksissä on kaksi tekijää yli muiden: valtion velkaantumiskehityksen pysäyttäminen ja työperäisen maahanmuuton vapauttaminen Suomen surkean väestökehityksen seurauksena.
SDP:llä on umpisurkea valtiontalouden tasapainotusohjelma. Puolue ei käytännössä suostu ainakaan ennen vaaleja valtiontalouden leikkauksiin, mitkä ovat kuitenkin aivan välttämättömiä, jotta valtiontalouden tasapainotusohjelma kyettäisiin laatimaan uskottavasti.
Perussuomalaisilla on umpisurkea työperäisen maahanmuuton ohjelma. Puolue ei käytännössä suostu ainakaan ennen vaaleja lisäämään työperäistä maahanmuuttoa, mikä on kuitenkin aivan välttämätöntä, jotta Suomen surkean väestökehityksen taloudelliselle toimeliaisuudelle aiheuttamat ongelmat kyettäisiin ratkaisemaan uskottavasti.
SDP ja Perussuomalaiset eivät siis toisi valoa eikä ratkaisua molempiin Suomen talouden suurongelmaan. Molemmilta puolueilta onnistuisi vaaliohjelmien perusteella ehkä vain jommankumman ongelman ratkaisu.
Kokoomuksella on noista kolmesta puolueesta uskottavin valtiontalouden tasapainotusohjelma ja työperäisen maahanmuuton ohjelma. Jos Kokoomus voittaisi vaalit, sen ei tarvitsisi syödä sanojaan ja selitellä puheiden ja tekojen ristiriitaa vastaavasti kuin Perussuomalaisten ja SDP:n.
Hallitusneuvottelut ratkaistaan hieman vastaavasti kuin keväällä 2015, kun vaalit voittanut Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä valitsi Perussuomalaisten ja SDP:n välillä. Nyt kolmesta suurimmasta puolueesta kaksi pääsee hallitukseen ja kolmas jää opposition pääpuolueeksi.
****
Velka-Marinin velkahallitus (US-blogi 1.5.2021).
Tuo vappuna 2021 asettamani määritelmä Marinille on kyllä osoittanut täysin oikeaksi. Marin ei kykene ratkaisemaan mitään ongelmaa ilman velkarahaa. Marinin talouspoliittiset kyvyt ovat täysin nolla. Surkein ihminen maailmassa johtamaan mitään talouspolitiikan alalla. Ylivoimaisesti surkein.
Kun ei muutoin Marin kykene ratkaisemaan ongelmia ja ristiriitoja, niin sitten kylvetään vain velkarahaa ongelmien ja ristiriitojen ratkaisemiseksi. Tuo Marinin kyvyttömyys johtuu hänen äkkinäisestä ja lyhytjännitteisestä luonteestaan. Hän ei ole sovittelijaluonne vaan sovittelu hoidetaan rahalla – siis velkarahalla. Asia pitää saada nopeasti pois pöydältä ja tarvittaessa poisto suoritetaan velkarahalla.
On jo nyt selvää, ettei Sanna Marinin hallituksen nykyinen kokoonpano voi jatkaa eikä se tulee saamaan kansalta jatkolle mandaattia. Myös Suomen talous ei kestäisi toista neljää vuotta vastaavaa velkaantumismeininkiä, jota istuva hallitus Sanna Marinin johdolla on vastuuttomasti harjoittanut.
****
Nyt kolmen puolueen kesken on vain kaksi hallitusvaihtoehtoa eikä kolmea kuten pitäisi olla. SDP on rajannut ulos hallitusyhteistyön Perussuomalaisten kanssa. Matematiikassa kolmen toimijan pitäisi toki kyetä muodostamaan kuusi vaihtoehtoa, mutta tuo kertomapohjainen matemaattinen kaava ei päde politiikassa enemmistöhallituksiin, kun Suomessa yhdelläkään puolueella ei ole yksistään enemmistöä – eikä toki kolmella puolueella voisi olla kaikilla samalla kertaa enemmistöä. Kolme puoluetta voi muodostaa siis vain korkeintaan neljä erilaista enemmistöhallitusta, jos yhdellä on yli 50 prosenttia kansanedustajista.
Tuo tarkoittaa, että jokaisessa hallitusvaihtoehdossa on siis Kokoomus. Kokoomus on SDP:n hallitusvaihtoehtorajauksen vuoksi jonkinlainen kuninkaantekijä, eikä sen tarvitse olla vaalien voittaja toteuttaakseen parhaiten ohjelmaansa. Itse asiassa vaalien voittajana se joutuisi neuvotteluissa Perussuomalaisten ja SDP:n kanssa tinkimään joko valtiontalouden tasapainottamisesta tai työperäisen maahanmuuton kasvattamisesta.
Perussuomalaiset ja SDP pääsisivät kiristämään Kokoomusta. Kokoomuksen neuvotteluasema olisi heikompi ja kahden muun puolueen käsissä. Kokoomus joutuisi valinnan eteen, kumpi sille olisi tärkeämpää: valtiotalouden tasapainotustoimet budjettileikkauksilla vai työvoimapulan helpottaminen työperäisen maahanmuuton kasvamisella.
Miksi kummassa Kokoomus haluaa itsellensä tuollaisen aseman pyrkiessään vaalivoittoon?
****
Jos Kokoomus on vaalien kakkonen tai kolmonen, se voisi täysin todeta niin vaalit voittaneelle Perussuomalaisille kuin myös vaalit voittaneelle SDP:lle, että:
”Tulemme hallitukseen vain sillä ohjelmalla, minkä olemme kirjanneet vaaleihin. Valtiontalouden tasapainottaminen tai työperäinen maahanmuuton kasvattaminen on tehtävä ohjelmamme mukaan. Valtiontalouden tasapainottaminen edellyttää kuuden miljardin leikkauksia valtiontalouteen ja työperäisen maahanmuuton kasvattamista noin 40 000 uudella ulkomaisella työntekijällä vaalikaudella. Nuo ovat meille kynnyskysymyksiä Suomen saamiseksi edes siedettävään kuntoon.”
SDP ja Sanna Marin tekivät ääliömäisen strategisen virheen rajoittaessa kolmen suurimman puoleen hallitusvaihtoehdot kahteen. Jos vaikka SDP voittaisikin tuolla kannanotolla vaalit, mitä se tekisikään vaalivoitolla ilman yhteistyötä Kokoomuksen kanssa?
Kolmesta suurimmasta puolueesta enemmistöhallitukseen tarvitaan siis kaksi. Marinin vanhasta hallituksesta kun ei ole jatkajaksi. Sen pitää huolen jo Keskustan kannatus. Marinin hallituksesta saatujen kokemusten perusteella Keskustaa ei pidä ottaa edes porvarihallitukseen – eikä mihinkään muuhunkaan hallitusvaihtoehtoon – lypsämään itselleen vain sellaista, joka hidastaa Suomen tarvitsemaa muutosta ja tervehdyttämistä.
Toiminta Marinin hallituksessa on osoittanut, ettei Keskusta kunnioita mitään normaalin käyttäytymisen arvoja. Keskustan kannatusluvut puhuvat puolestaan puolueen tilaa.
En usko, että kenellekään demarille tuottaa vaikeuksia järjestys:
1. Mieluiten enemmistöhallitukseen ilman sen kummemmin kokoomusta kuin perussuomalaisiakaan.
2. Mieluummin hallitukseen kokoomuksen kuin perussuomalaisten kanssa.
Strategia ei ole matematiikkaa. Perussuomalaiset on puolue, jolla on ohjelma. Se ohjelma ei sovi yhteen sosiaalidemokratian eikä vihreän siirtymän kanssa. Ääliömäistä olisi väittää äänestäjille, että se voisi sopia.
Kokoomus ja keskusta eivät ole sulkeneet pois järkeviä neuvotteluja tavoitteista.
Ilmoita asiaton viesti
Käsittääkseni persut ovat ilmoittaneet, että hallitusneuvottelut ja ohjelma ratkaiseveat.
Väite: Kokoomus ja keskusta eivät ole sulkeneet pois järkeviä neuvotteluja tavoitteista pitää paikkansa.
Sen sijaan vihreät, vasemmistoliitto ja demarit ovat etukäteen ilman mitään neuvotteluja sulkeneet pois vaihtoehtoja. Eivät siis suostu käymään järkeviä neuvotteluja tavotteista. Mielestäni ei ollut viisasta.
Ilmoita asiaton viesti
Perussuomalaisten lukkoonlyöty tavoite on suomalaisen vientiteollisuuden tulevaisuuden eli vihreän siirtymän vastustaminen. Siihen on turha aikaa tuhlata.
Ilmoita asiaton viesti
Ensimmäisen kerran luen edes rividemarin esittävän väitteen, että SDP ei menisi PS kanssa samaan hallitukseen, koska tämä ”tuhoaisi vientiteollisuuden tulevaisuuden”.
Onpa kaukaa haettua. Maisteri ei ymmärrä vientiteollisuudesta, eikä näköjään reaalipolitiikasta tuon taivaallista. Saiko täällä vasta pyörinyt mielipidekirjoitus Vuorelan niin vakuuttuneeksi Suomen ylivertaisesta osaamisesta tällä alueella vai mistä moinen älyväläys?
Ihan vähän aikaa sitten puoluetoverisi intoilivat koulutusviennistä. Minullekin sitä tarjottiin edistettäväksi. Sittemmin, ja etenkin punavihreiden tuhottua nopeasti koko koululaitoksen, on ollut hiljaisempaa.
Sitä kun istuu tiukasti Pispalan kupeessa, niin maailma saattaa näyttää siltä, että vain me suomalaiset teemme loistavia innovaatiota ilmastoteknologiassa. Valitettavasti näin ei kuitenkaan ole, eikä meiltä oikein löydy mitat täyttäviä viejiäkään. Ja demareista tai demareilta niitä ei synny. Ei edes aihioita. Kyllä se on ihan muu porukka, joiden harteilla ne hommat lepää, että tuskin se parasiittipuolueelle kynnykseksi nousee.
Ilmoita asiaton viesti
Tuominen tarkoittaa, että suomalaiset maalaistollot osaavat kuitenkin viedä vain bulkkituotteita. Mitäpä sen väliä, kuka talouspolitiikkaa johtaa, kun ei ”meiltä oikein löydy mitat täyttäviä viejiäkään”.
Ilmoita asiaton viesti
Maalaisissa ja maalla asuvissa on paljon fiksuja ja osaavia tekijöitä, myös viejiä. Demareissa ei, eli älä vedä siihen mitään yhtäläisyysmerkkejä äläkä varsinkaan laita sanoja suuhuni.
Kokeile vastata itse pääasiaan; mistä olet keksinyt tuon esteen hallitusyhteistyölle? Paljon niitä olen kuullut esitettävän, ihan perusteltujakin, mutta onhan tuo sinun omasi ihan täyttä sitä itseään.
Ilmoita asiaton viesti
Kuka tahansa voi ihan kuivasti verrata vaaliohjelmia.
Näin SDP:
[”Kestävän kehityksen periaatteet ohjaavat kaikkea SDP:n politiikkaa. Siksi myös kaiken politiikan taustalla on oltava kestävä, oikeudenmukainen talouspolitiikka, joka vaatii sosiaalista ja ekologista kestävyyttä toteutuakseen täysimääräisesti…
– Tehdään reilua talouspolitiikkaa, joka suojaa hyvinvointivaltion toimintaedellytyksiä ja yhteiskunnan heikoimpia.
– Tavoitellaan kestävää kahden prosentin talouskasvua.
– Luodaan kasvua investoimalla koulutukseen, tutkimus- kehitys- ja innovaatiotoimintaan ja vihreään siirtymään.
– Tuetaan suomalaisyritysten kasvua ja kansainvälistymistä.”]
Näin PS:
[”Vihreän siirtymän vuoksi kohonneet ja Suomen kil-
pailijamaita selvästi korkeammat energia- ja logistiikka-
kustannukset romauttavat kotimaisen vientiteollisuuden
kilpailukyvyn….
Pidemmällä aikavälillä on äärimmäisen riskialtista luottaa sokeasti niin kutsuttuun vihreään kasvuun. Suomessa on syytä panostaa enemmän perinteisiin vahvuuksiimme, kuten laivanrakennukseen, metsä-, kemian- ja konepajateollisuuteen sekä it-sektoriin.”]
Ilmeisesti PS:ssä uskotaan puolittain vilpittömästi, että tulevaisuudessa näiden perinteisten alojen tulevaisuus on perinteisen harmaata tai minkä väristä lieneekään.
Ilmoita asiaton viesti
Taas klappaa Vuorela, eikä varmasti ensimmäistä kertaa.
Minä kyseenalaistin kaksi asiaa ihan itse keksimässäsi teesissä:
1) että tämä olisi meille ratkaisevan tärkeä vientiala
ja
2) se nousisi hallitusneuvotteluissa kynnyskysymykseksi.
Tämä sinun ilmastovientisi, on ihan pelkkää haavehattaraa. Sinänsä ymmärrettävää, kun demarit eivät ymmärrä siitä toiminnasta (vienti) saati sen sisällöstä (teollisuus) tuon taivaallista. Talousneronne on oik. yo. Mäkynen – säälittävän ja epätoivoisen rajamailla aivoituksineen.
Kuten totesin, SDP on parasiittipuolue, joka imee kiinni muiden luomaan (oli se sitten ihan mitä tahansa, mikä voi tai edes voisi generoida tuloja) ja hyväksikäyttää sitä.
Jo tuo leikkauksesi puolueohjelmasta kertoo sen, ettei Otto Wille Kuusisen perikunnassa tavoitella itse luotua kasvua, vaan toisilta verotettujen varojen jakoa – itsellenne.
Näin olet sinäkin tässä yhteiskunnassa koko ikäsi elänyt ja elät edelleen. Yhtään uutta euroa et ole talouteen tuonut. Siksi SDP.
Ilmoita asiaton viesti
Kokoomus on jo nostanut asian hallitusneuvottelujen kynnyskysymykseksi, joten kiukuttelusi on myöhässä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole. Kokoomus on ainoastaan esittänyt, että asetetuista ilmastotavoitteista ei tingitä. Ja investoidaan infraan, joka luo edellytyksiä uusille vihreille investoinneille Suomeen.
Jos he puhuvat jossain ilmasto-osaamisen viennistä hallitusneuvottelujen kynnyskysymyksenä, niin sinulla on varmasti linkki siitä.
Olisin suuresti hämmästynyt, koska Kokoomuksessa kuitenkin on talousosaamista ja henkilöitä, jotka ymmärtävät myös yritysmaailmaa. Demaritkin toki haluavat kovasti olla osa tätä segmenttiä, mutta tietenkin itse riskiä kantamatta, vain sitä verottaen.
Tampereen maisteri kirjoittelee taas ihan mitä sattuu. Harmi, ettei niitä koronatilastoja enää julkaista. Olit ihan haka niiden yhdistelemisessä. Uutta vastaavaa kriisiä odotellessa, voisit listata tänne vaikka juna-aikatauluja.
Ilmoita asiaton viesti
Hölpön pölpön. Vihreä siirtymä vientiteollisuuden tulevaisuutena on tietenkin ihan eri asia kuin ”ilmasto-osaamisen vienti”. Vihreä siirtymä on edellytys sille, että tulevaisuudessa pärjätään ihan minkä tahansa viennissä. Hassua olisikin tyrkyttää sitä osaamista kaupan päälle.
Ilmoita asiaton viesti
Itse näkisin himoverottamisen ja julkisen sektorin jatkuvan paisuttamisen olen suurin uhka suomelle. Eikä se näytä voittavalta kortilta pohjoismaissakaan. Kotitaloudet ovat köyhiä ja yritysektori on kapeampi. Ei olla pärjätty kilpailussa. Meidän veronmaksukykymme on selkeästi alhaisempi muiden pohjoismaiden kanssa. Ihan maailman kärjessä ollaan. Ilman velanottoa veroasteemme olisi maailman korkein. Mennään ihan eri suutiin niiden maiden kanssa johon talouttamme yleisesti halutaan verrata.
Onko se nyt jokin ratkaiseva tekijä ollaanko hiilineutraaleja samaan aikaan, kuin eu vai 2035. Vihreä siirtymä ainakin punavihreästi hoidettuna ja ydinvoimavastaisesti ei ole kovin hyvin näyttänyt menevän euroopan mittakaavassa. Demaritkin ovat itse todella yrittäneet, että suomi olisi ollut saksan asemassa venäjään nähden ja vielä lisätä koko euroopan osalta kaasuriippuvuutta venäjästä. Lukuisa joukko nimekkäitäkin demarivaikuttajia ovat olleet lypsämässä näistä bisneksistä. Tiedossamme on tietenkin vain osa näistä nimistä. Anton Rönholmikin on haluttu kokonaan unohtaa.
Suunnitelevat taas uutta eläkeuudistusta. Ennen aikojaan eläköityneiden sukupolvien elätys tulee, niin kalliiksi, että haluavat rukata lailla esim työkyvyttömyys eläkkeelle siirtymistä. Demarit, kun katkaisivat ns eläkeputken, niin täytyyhän sitä vielä tilkitä. Eläkeen kertyminen työttömyyden ajaltakin pitäisi lopettaa. Kyllä on hieno ja luotettava luomus tämä sosialidemokraattinen hyvinvointivaltio.
Ilmoita asiaton viesti
Kokoomuksella ei löydy tämän päivän haasteisiin pääministeriä. VVM olisi sopiva homma, mutta ei kokoomuksen omalla ohjelmalla.
Kepu sen sijaan on kartalla vaa’an kielenä, oppositiossa se ei pärjää. Eli nykypohja saa toteuttaa oman korjaussarjansa ellei kokoomus herää.
Ilmoita asiaton viesti
Valtiovarainministerin salkku on seuraavassa hallituksessa tärkein hallituksen salkku.
Ilmoita asiaton viesti
Sinipuna tai punasini hallituksesta tulee Jyrki Kataisen hallituksen toisto. Ei siinä mitään aikaan saada. Varmaankin se miellyttää vasemmistoa. Kepu siihen mukaan lukien. Kyllä vielä neljä vuotta voidaan velaksi elää ja menoja paisuttaa. Hiukan kokoomus saa tehdä säästöjä, jotta menojen kasvua voidaan sanoa hidastetuksi. Suomi on voittanut taas.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on kyllä todellinen ongelma. Orpo olisi pitänyt vaihtaa jo edellisessä puoluekokouksessa. Tai pikemminkin viimeistään.
Moneen kertaan nähty, että Petteri menee heti aivan raiteiltaan, kun pitäisi ilman käsikirjoitusta, spontaanisti vastata johonkin vähänkään vaativampaan kysymykseen. Kapasiteetti ei vain riitä.
Ilmoita asiaton viesti
Mikäli demarit tulee vaaleissa ykköseksi niin sama hallituspohja jatkaa, korkeintaan äksyilevä kepu vaihdetaan Orpon joustavaan kokoomukseen.
Ilmoita asiaton viesti
Et ole tainnut huomata millaisia tuloksia ”työperäisen” maahanmuuton helpottamisesta on tähän mennessä koitunut. Suomi ei pysty kilpailemaan koulutetusta ja osaavasta työvoimasta, mutta maahan virtaa kyllä ongelmaväestöä kehitysmaista. Tämä porukka ainoastaan pahentaa olemassa olevia ongelmia.
Ilmoita asiaton viesti
Tilannetta pahentaa myös tulijoiden terveysvaje. Tulijoiden lähtömaassa terveydenhuolto on Suomea huonommalla tolalla. Tulijoilla on siis terveysvajetta ja sitä sitten suomalaiset veronmaksajat joutuvat paikkaamaan. Auttajiksi mainostetuista tulee hoidokkeja sekä sossulle, että terveydenhuollolle.
Ilmoita asiaton viesti
Vahingoniloinen puoleni kaipaa Marin II -hallitusta. Joutuisivat itse korjaamaan tekemänsä vahingot. Kaupan päälle demarit kamppailisivat sitten seuraavissa vaaleissa Keskustan kanssa, että kumpiko niistä nyt onkaan suurempi, vai pitäisikö sanoa pienempi?
Demokratia toteutuisi puhtaasti kolmen suurimman hallituksella, mutta ilmeisestikään siihen ei nyt ole mahdollisuuksia.
Perussuomalaisten noustessa ykköseksi vaaleissa, ennakkotietojen valossa Kokoomus olisi halukas hallitukseen. Blogiavauksessa kaiketi ajateltiin, että Kokoomuksella on hyvät neuvotteluasemat tuollaisessa tilanteessa. Niin ne varmaan ovatkin. Pakkoruotsin poistamisen (säästöä!) kannalta RKP pitäisi pitää oppositiossa, mutta ei siellä sitten kovin monta vaihtoehtoa olekaan, riippuu tietenkin lopullisista edustajamääristä, joita nyt ei voi tietää.
Kokoomuksen ollessa ykkönen SDP korvaa ”vain” perussuomalaiset edellä kuvatusta tilanteesta, niin että kyllä sinne ainakin Vihreät ja RKP on saatava, että tulee edes enemmistöhallitus, jos tulee. Vassarit olisi SDP:n suosikki, mutta riesa Kokoomukselle. Keskusta voi taas saada vaaleissa niin paljon takkiinsa, että hallitushalut menee ihan vaihtoehdosta riippumatta. KD olisi hyvä puolue useampaankin hallitukseen, mutta sen pitäisi saada edustajia aiempaa enemmän.
Ilmoita asiaton viesti
Paras hallitusvaihtoehto on edelleen KOK, PS, Keskusta. RKP voisi tuoda lisää oikeistolaista voimaa peliin. Minun mielestäni oikeistoakselin yhteistyö olisi hyvä ylläpitää vaikka sen pakkoruotsin uhallakin.
Pääministeripuolueella ei itselleni ole väliä. Orpo joutuisi väistymään, mikäli tärvelee nyt puolueen ykkösaseman. Se olisi puhdas win-win -tilanne puolueelle.
Ilmoita asiaton viesti
RKPsta sekä puheenjohtaja ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja ovat molemmat selkeästi vasemmistolaisia, että paljon parempi vaihtoehto sen tilalle olisi KD.
Sari Essayh on vieläpä eräs tämän ajan parhaita poliitikkoja.
Ilmoita asiaton viesti
Me emme todellakaan tarvitse minkään uskontokunnan fundamentalisteja hallitustyöhön. Uskonto ei ole uskottavan politiikan perusta.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan heitäkin kieltämättä siellä. En tarkemmin tunne joukkoa, mutta talouspolitiikka heillä on selkeästi RKPta terveempää.
Mielestäni Essayh on henkilö, joka voisi esiintymisensä ja mielipiteidensä perusteella olla yhtä hyvin Kokoomuksessa ja olisi sitä paitsi fiksuin sielläkin. Eija-Riitta Korholan kanssa, joka juuri jätti Orpon liikkeen.
Harmillista, että Essayh on jumittunut kristillisiin. Ateistina en itsekään kyllä innostu neuvojen kyselemisestä korkeimmilta voimilta. Ja niin kuitenkin johdetaan myös maailman ainoaa supervaltaa. Scary.
Ilmoita asiaton viesti
”Vahingoniloinen puoleni kaipaa Marin II -hallitusta. Joutuisivat itse korjaamaan tekemänsä vahingot”
Ajattelen samoin mutta jos Marinin II -hallituksen talouspolitiikkaan ei tulisi suunnanmuutosta, olisimme vielä suuremmassa ahdingossa.
Aivan kerettiläinen ajatus olisi Kokoomusvetoinen hallitus, joka jatkaisi velkavetoista hyvinvointiyhteiskuntaa ja jättäisi korjaushommat vihervasemmistolle (eli maksaisi potut pottuina).
Ilmoita asiaton viesti
”Vahingoniloinen puoleni kaipaa Marin II -hallitusta. Joutuisivat itse korjaamaan tekemänsä vahingot.”
– Vielä mitä! Vahinkojen – jotka olisivat tietysti yhä suurempia – kimppuun kävisi vuoden 2027 vaalien jälkeinen hallitus.
Ilmoita asiaton viesti
”Tuo tarkoittaa, että jokaisessa hallitusvaihtoehdossa on siis Kokoomus”.
Noin se taitaa olla, olipa kokoomus suurin, toiseksi suurin ja tai kolmanneksi suurin.
Huomenna tiistaina 21.2.2023 ennen kello 16.00 ehdokashakemukset jätettävä vaalipiirilautakunnille.
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eeva Kalli sanoi HAAPALA-TV:n haastattelussa, että keskustan kynnys osallistua seuraavaan hallitukseen on viime eduskuntavaalien tulos eli 13,8 prosenttia. Tuosta kepu on nyt
viimeisen kannatusmittauksen mukaan jäljessä 4 %-yksikköä.
https://www.is.fi/politiikka/art-2000009398183.html
Ilmoita asiaton viesti
Jos gallupien helmikuiselta ykköspaikalta ryhtyy pyrkimään huhtikuisten vaalien kakkossijalle ja vieläpä onnistuu siinä, on puolueen esikunnassa todella loistavia taktikkoja.
Ilmoita asiaton viesti
Ota, Tuomo, huomioon, että kolmaskin sija on mitalisija. Gallupien kärkisijalta kolmanneksi ja voisi vielä hehkuttaa tuloksen olleen suunniteltu! On toki uhka, että suunnitelma menisikin mönkään ja puolue olisi ykkösenä vaaleissakin.
Ilmoita asiaton viesti
Jos ryhtyy tietoisesti alentamaan kannatusosuuttaan, mikä takaa, että prosenteista höyläytyy juuri sopiva siivu, jotta himmeän mitalin sija hoituu kotiin? Vaalitaistelussa on todella monta muuttujaa, erityisesti kilpailijoiden edesottamukset.
Ilmoita asiaton viesti
Juuh 😂
Ilmoita asiaton viesti
Joko kokoomus on työllistänyt jonnekin kaikki 2015 jälkeen maahan tulleet + 200000 kotimaista työtöntä?
Ilmoita asiaton viesti