Kylmän sodan aikaiset vanhat hapannukset ja nykyinen Venäjä
”On oltu hyvässä naapurisuhteessa, ja sitähän meidän kannattaa olla jatkossakin. Ei minulla ole siihen vastausta, mutta toivottavasti nykyjohdolla Suomessa on. Se on meillä vanha perinne, että se on kunkin vallassa olevan asia.”
Noin vastasi presidentti Tarja Halonen kysymykseen, millainen Venäjä on Suomen etu. Kysymyksen esitti Haloselle toimittaja Seija Vaaherkumpu Ylen ykkösaamussa tammikuun lopulla (Yle Areena 30.1.2020).
”Se on meillä vanha perinne.” Halonen siis lausui, miten Suomen Venäjä-suhteita hoidetaan. Vanhan kaavan mukaan siis jatketaan, mitä on hoidettu Toisen maailmansodan jälkeen YYA-sopimuksen lähtökohdista.
Myös se on vanha kylmän sodan aikainen perinne, että Suomen presidentille on sälytetty Venäjään liittyvät asiat. Kylmän sodan aikaan siis Neuvostoliittoon liittyvät asiat. Vain presidentillä on yksinoikeus itänaapuriimme.
Tuo käytäntö ja perinne syntyivät Neuvostoliiton aikaan. Perinteen luojana oli Urho Kekkonen. Kukaan muu kuin presidentti ei saa hoitaa asioita Neuvostoliittoon ja nykyisin Venäjään kuin Suomen presidentti. Kyse on vallasta. Kukaan ei saa hoitaa Suomessa pienimpiäkään Venäjä-asioita kuin presidentti.
Noihin pieniin asioihin kuuluu nykyisin myös päämisterin Venäjää koskevat twiitit. Kenellekään muilla kuin presidentillä ei ole oikeutta edes twiittailla Venäjä-asioissa.
Kaikesta muusta ulkopolitiikasta poiketen Suomessa Venäjä-suhteet ovat edelleen sälytetty vain Suomen presidentille.
Kyse on puhtaasta vallasta, ei asioiden hoidosta.
Onko tuo Suomen Venäjä-politiikka enää ajanmukainen muuttuneessa maailmassa?
****
Suomen presidentin ulkopoliittista valtaa rajoitettiin perustuslakipäivityksessä, joka astui voimaan, kun presidentti Niinistö otti vastaan presidentin viran 1.3.2012 (11.6.1999/731, HE 60/2010 vp, Finlex 1.3.2012).
Tuo vuoden 2012 perustuslakimuutos tarkoitti, että myös ulkopolitiikan lopullinen päättäjä Suomessa on eduskunta. Jos maan hallitus on erimielinen presidentin kanssa Suomen ulkopolitiikasta ja presidentti haastaisi hallituksen linjan, lopullinen päättäjä on eduskunta.
Asettuisiko eduskunta siis hallituksen vai presidentin linjalle, siitä on kysymys. Presidentin ei ole syytä haastaa pääministeriä ulkopolitiikassa, jos pääministeri ja hallitus nauttivat eduskunnan luottamusta. Presidentti häviäisi tuon kaksintaistelun eduskunnan päätöksellä hallituksen luottamuksesta.
Virallinen ja lakiin perustuva presidentin valta on Suomessa tätä nykyä siis melko ohut – suorastaan mitätön. Presidentti ei voi asettua poikkiteloin eduskunnan ja maan hallituksen kanssa, jos ei halua tulla hävinneeksi menettäen samalla arvovaltansa rippeet.
Presidentti Niinistö yrittää pitää yllä käsitystä hänen suuresta ulkopoliittisesta vallastaan, mutta sitä hänellä ei ole. Pääministeri on lakikirjausten perustaneella vahvempi päättäjä myös ulkopolitiikassa eduskunnan tuella.
Niinistönkin oli turha taivastella, kun pääministeri Sanna Marin twiittasi Navalnyi-asiaa ennen presidenttiä. Tuolla lapsellisella ulostulolla Niinistö vain oirehti menetettyä valtaansa.
Niinistö ei voi olla Kekkonen enää, sen takaa Suomen lainsäädäntö presidentille annettavin valtuuksin. Pääministeri on aina lopulta presidenttiä vahvempi toimija eduskunnan tuella.
Onko presidentin syytä tulevaisuudessa yrittää pönkittää asemaansa edes Venäjä-kortilla? Tuo presidentille annettu kortti on johtanut siihen, että Venäjälle on annettu mahdollisuus vaikuttaa Suomen asioihin tavalla, jollaista Venäjälle ei tulisi antaa.
Venäjä tietää, mistä narusta pitää vetää, että saa tavoitteensa Suomen suhteen täytetyksi. Tuon vedettävän narun päässä on Suomen presidentti.
****
”Jotta asian ytimen voisi ymmärtää, on määriteltävä Suomen ulkopolitiikassa vahvasti vaikuttava koulukunta.
Siihen kuuluvat esimerkiksi SDP:n Erkki Tuomioja, vasemmistoliiton Markus Mustajärvi ja keskustan Paavo Väyrynen ja Risto Volanen. Koulukunnalla on vahva tuki erityisesti SDP:ssä, vasemmistoliitossa ja keskustassa.” (IL 27.1.2021).
Oheinen lainaus on toimittaja Antti Nurmen ja Juha Ristamäen kirjoituksesta Iltalehdessä. Asian ydin tuon vanhollisen koulukunnan mielestä on, että Suomen tulee pitää etäisyyttä ulko- ja turvallisuuspolitiikan ydinkysymyksissä läntiseen leiriin, tehdä vakavaa puolustusyhteistyötä mieluiten Ruotsin kanssa, lakata harjoittelemasta näkyvästi yhdysvaltalaisten kanssa, pidättäytyä virolaisten ja muiden balttien auttamisesta kriisitilanteessa ja pyrkiä ensisijaisesti ystävällismieliseen suhteeseen Venäjän kanssa.
Suomessa on tosiaankin vanha koulukunta, joka määrittelee edelleen Suomen ulkopolitiikan. Minun näkemänä myös presidentti Niinistö kuuluu tuohon koulukuntaan.
Tuon koulukunnan keskeinen linnake on eduskunnan ulkoasiainvaliokunta. Tuo valiokunta torppasi mm. läheisemmän puolustusyhteistyön Nato-maa Norjan kanssa, johon Ruotsi oli valmis Naton ulkopuolisena Norja-Ruotsi-Suomi-puolustusyhteistyössä.
Suomi elää ulkopolitiikassaan vielä vahvasti kylmän sodan aikaa. Suomen ulkopolitiikkaa määritettävät edelleen kylmän sodan aikaiset ”vanhat patut”, jotka eivät kykene uudistamaan ajatuksiaan nykyiseen. Toistetaan vain vanhaa mennyttä maailmaa.
Tuo patulauma on oheinen ikäjärjestyksessä:
Risto Volanen (kesk., 76 v.), Erkki Tuomioja (sd. ,74 v.), Paavo Väyrynen (kesk., 74 v.) ja Sauli Niinistö (kok., 72 v.). Ydinlistaan kuuluvat myös Tarja Halonen (sd. 77 v.) Seppo Kääriäinen (kesk., 72 v.) ja Matti Vanhanen (kesk., 65 v.).
Suomen ulkopoliittinen johto on edelleen vanhoillisten käsissä, jossa suurin osa on jo yli 70-vuotiaita. Alle 50-vuotiaita tuomaan uusia tuulia Suomen ulkopoliittinen johto ei tunne.
Vihreät on nuori puolue ja ulkopoliittisesti uutta näkevä, niin miksi kummassa he valitsivat ulkoministeriksi patavanhoillisen Pekka Haaviston (vihr., 62 v.)?
Miksi Suomi elää ulkopolitiikassaan vielä menneessä maailmassa? Maailmassa, jota ei enää ole olemassa. Suomi elää noiden yli 70-vuotiaiden kylmän sodan ajan kasvattien mukana, joiden ajatusmaailmaan ei riitä kyvykkyyttä analysoida ympäröivää maailmaan kuin vain menneistä kylmän sodan aikakauden lähtökohdista.
Neuvostoliitto hajosi jo kolme vuosikymmentä sitten, mutta turvallisuuspolitiikassa Suomi edelleen elää noita vanhoja aikoja.
Näenköhän minäkään koskaan aikaa, jolloin Suomi olisi kyennyt uudistamaan ulko- ja turvallisuuspolitiikkansa nykymaailmaan. Aikaa, jolloin kylmä sota olisi Suomellekin todellisesti historiaa.
Sukupolven vaihdosta odotellessa myös ulkopolitiikkaan. Jos vaikka pääministeri Marinista se alkaisi?
Hyvä ”analyyssi” Arilta. Elämme edelleenkin vahvaa suomettumisen aikaa ja asiat eivät muutu, ennen kuin sukupolvet vaihtuvat maan poliittisessa johdossa. Sukupolville, jotka eivät ole eläneet kylmän sodan ja suomettumisen aikaa, tai ovat olleet tuolloin vielä K -ja S-marketien margariinipaketeissa. Heissä on tulevaisuus. TP Niinistön YLE:lle antama lausunto oli surullinen esimerkki suomettumisesta 🙁 Niinistö ei korvaa lotkauttanut vaikka erinomainen tilaisuus YLE:ssä olisi ollut, että Pietarin ja Moskovan pieksäjäisten tulee loppua. Surullista.
Ilmoita asiaton viesti
Olen täsmälleen samaa mieltä kuin Ari Pesonen! Tähän ei ole mitään lisättävää!
Ilmoita asiaton viesti
Ajankohtainen kirjoitus. Venäjän sunnuntain mielenosoituksissa pidätettiin 5000 ihmistä, mutta Suomi ei ole reagoinut tuohon mitenkään. Niinistö on hiljentänyt ministerien lisäksi jopa opposition.
Ilmoita asiaton viesti
Niinistö vaikutti olevan hyvässä seurassa vieraillessaan Putinin luona Sotsissa taannoin. Molemmilla presidenteillä oli hymyt kovin herkässä isännän luksusjahdin kannella auringon paistaessa. Niinistön hymy vain näytti kovin kornilta ovelaan isäntäänsä verraten.
Ilmoita asiaton viesti
Ari: ” Siihen kuuluvat esimerkiksi SDP:n Erkki Tuomioja, vasemmistoliiton Markus Mustajärvi ja keskustan Paavo Väyrynen ja Risto Volanen.”
Venäjämielisiä ja lännenvastaisia vaikuttajia on valitettavasti paljon enemmän, esimerkiksi: Visuri, Talvitie, Kivinen, Kangaspuro, Lehtomäki, Volanen, Hägglund, Alafuzoff, Halonen, Tuomioja, desantti, Molari. Luettelossani on toki samojakin.
Ilmoita asiaton viesti
Niinistö ja Halonen eivät ole kartalla. Putinin valta murenee, eikä se johdu Navalnysta vaan siitä että se on niin huono hökötys. Koko ylempi virkamieskunta on kyllästynyt olemaan surkean laitoksen kulissien kantajia.
Ilmoita asiaton viesti
Ari Pesonen: ”Venäjä tietää, mistä narusta pitää vetää, että saa tavoitteensa Suomen suhteen täytetyksi. Tuon vedettävän narun päässä on Suomen presidentti.”
Kyllä. Ja hyvin on pääkonttori osannut narujaan vedellä muun muassa Suomen Nato-jäsenyyden estämiseksi, kun narun toisessa päässä on ollut ensin vuodesta 2000 Tarja Halonen ja vuodesta 2012 Sauli Niinistö.
Kummankin sanoja ja tekoja on leimannut kummallinen irrationaalinen Nato-kammo, joten se välttämätön ja lopullisen turvan Suomelle antava liittoutumisratkaisu on edelleen tekemättä. Turvallisuuspolitiikassa Suomi elää nyt Halosen neljättä presidenttikautta. Konkreettista ja ratkaisevaa hyötyä Suomen puolustuspolitiikalle ja ulkoturvallisuudelle noista kahdesta ylipäälliköistä on ollut suunnilleen saman verran kuin Halosen kissasta.
Halosen puheet Venäjän tilanteesta viime lauantain Ykkösaamu-ohjelmassa olivat yhtä kummallisia kuin hänen presidenttiaikanaan (Kts. Arja Paanasen kolumni https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000007776784.html ).
Niinistön tämänpäiväinen kommentti Navalnyin tuomiosta oli puolestaan kiemurtelussaan ja mitäänsanomuudessaan lähinnä myötähäpeää herättävä.
Ilmoita asiaton viesti
Niinistön kommentti oli lähes täydellisesti linjassa Halosen ulostulon kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Älkää nyt arvostelko Niinistöä. Hän on jo vanha ukko, eikä ole enää valmis muuttamaan asenteitaan vastaamaan muuttunutta todellisuutta.
Vanhoille ukoille käy noin.
Ilmoita asiaton viesti
Niinistö kannatti puolustusliiton jäsenyyttä ennen presidentiksi valintaa. Presidenttinä Niinistö on muuttanut kantaansa niin, että jäsenyyttä haetaan vain äärimmäisessä hädässä.
Mistä tämä mielipiteen muutos johtuu? Aivan selvää on, että hän on presidenttinä saanut asiasta sellaista tietoa, mitä hänellä ei ollut aikaisemmin. Selvää on myös, ettei meille kerrota avoimesti mitä tuo salattu tieto on.
Varmasti Suomen Naton jäsenyydesta on keskusteltu Niinistön ja Putinin kahdenkeskisissä tapaamisissa. Putin on tehnyt selväksi, ettei Suomen liittoutumista pidetä Kremlissä. Venäjän sotilasjohto on kertonnut, että Venäjä reagoi, mikäli Suomi liittoutuu. Tarkemmin ei ole kerrottu mitä tuo reagointi olisi. Herää kuitenkin epäilys, että Putin olisi selvittänyt Venäjän reagointia Niinistölle.
Johtuuko Niinistön takinkääntö siitä mitä Putin on hänelle kertonut? Onko Putin tehnyt ehdotuksen, ”mistä ei voi kieltäytyä”? Näitä salaliittoteorioita syntyy kun asiasta ei voi (tai haluta) puhua.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo kommenttisi oli kuin omasta kynästäni. Muistan itsekin Niinistön kannattaneen NATO-jäsenyyttä vuoden 2006 presidentinvaalikampanjassa ja ilmoitti sen TV:ssä ihan suoraan. (Taisi puhua kyllä toiveenaan NATO:n muuttumisesta ”eurooppalaisemmaksi”…).
Olen itsekin ihmetellyt näitä kannanmuutoksia heidän kohdalla, jotka ovat päässeet vallan ytimeen ja sitä kautta saaneet suoraa tietoa ja lähikontaktia ulkovaltoihin (=Venäjä).
Tulee mieleen kähmintä, jota tapahtui Kekkosen poikkeuslakitehtailun tiimoilla. Professori Göran von Bonsdorff vetosi voimakkaasti Kekkoseen, ettei tämä suostuisi poikkeuslailla tapahtuvaan valintaansa ja ilmoitti TV-kameroiden edessä, että ”mikään ei ole niin tärkeätä kuin se, että Suomen kansa saa vaaleissa valita perustuslain mukaisessa järjestyksessä itselleen presidentin.”
Viikon kuluttua tuosta hänen nimensä oli ensimmäisten joukossa Kekkoselle esitetyssä vetoomuksessa suostua poikkeuslakiin. Mitä oli tapahtunut tällä aikaa?
Ilmoita asiaton viesti
Oikeiston hinku päästä Venäjän vastaiseen sotaan on tuottanut vain Suomen alueen tynkäytymistä ja verissä päin kotiin palaavia sotilaita.
Sitä tämän päivän suojeluskuntien, Vientirauhan, iikollien ja AKS:n perilliset tahtovat nytkin. Kun natsi-Saksan apua ei nyt saa, pitäisi päästä Naton siivelle.
Meillä on nyt paljon lunta maassa. Olisiko kuumakallejen syytä jäähdytellä päitään lumivallissa. Se on pienemmän riesan tie.
Ilmoita asiaton viesti
Lintunen ottaa ja katsoo ihan nykypäivän Venäjän valtioterrorismia videoilla todistettuina:
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000007779426.html
Olisko vihdoin syytä jo vihdoin harkita tämän päivän todellisuuteen heräämistä ja lopettaa itänaapurin harras ahterin nuoleminen?
Ilmoita asiaton viesti
Suojeluskuntien ja iikollien elvyttäjät ovat vaaraksi Suomen ja suomalaisten turvallisuudelle. Suur-Suomen havittelu on hulluutta.
Venäjä ei kaadu puhkumalla ja puhisemalla. Ollaan realisteja. Toimitaan rauhan ja naapuriystävyyden puolesta.
Ilmoita asiaton viesti
”Oikeiston hinku päästä Venäjän vastaiseen sotaan on tuottanut vain Suomen alueen tynkäytymistä ja verissä päin kotiin palaavia sotilaita”.
Rauno puhuu täyttä totta. Venäjää vastaan sotiminen aiheutti yli satatuhannutta maataan puolustanutta vainajaa ja invalidia. Lisäksi maamme tynkäytyi.
Siinäkin Lintunen on oikeassa, että hinku puolustaa maatamme oli aika kova oikeistolla. Väinö Linnan mukaan Pohjanmaalla piti poikia jopa sitoa puihin, etteivät olisi lähteneet ennen aikojaan. Mutta kai sinne puolustushommiin lähti muutama vasemmistolainenkin, jopa kommunistejakin! Tyhmiäkö olivat mielestäsi, Rauno?
Ilmoita asiaton viesti
Lintusen mielestä oikea valinta olisi ollut Balttian maiden tie ja päästä osaksi Äiti Neuvostoliittoa, jossa kaikilla on hyvä olla.
Ilmoita asiaton viesti
Sieltä se kuuluu : meillä on naapuri joka uhkaa sodalla .
Se naapuri vaan on nyt niin surkeasti johdettu ettei sitä tarvitse pelätä. Mihinkään sotaan sillä ei ole resursseja kun kaikki varat on kekkuliukon kekkuliprojekteissa ja kekkuliukon kavereilla.
Ilmoita asiaton viesti
Helpottiko?
Ilmoita asiaton viesti
Sinusta Putin on jotenkin kunnioitettava?
Ilmoita asiaton viesti
Tässä unohtuu nyt iso strateginen asia lillukanvarsia pohdittaessa.
Suomella on ns ”hyvä poliisi ” eli presidentti Niinistö ja ”paha poliisi” pääministeri Marin suhteessa Putiniin. Tämä on maailman paras neuvottelutaktiikka.
Ainakin Pesosen tulisi tämä ymmärtää. Jostain syystä silloin tällöin kuitenkin jokin asia sotkee Pesosen muutoin terävissä blogeissa yleensä ilmenevää kirkasta ajattelua.
Ilmoita asiaton viesti
Mistä nyt pitäisi neuvotella? Venäjän lainsäädännöstäkö?
Ilmoita asiaton viesti
Nyt ei mistään.
Sitten kun Putin suuntaa ballistiset ohjukset Suomeen, lähettää tankit rajalle ja esittää vaatimuksia. Sitten pitää osata neuvotella, pelkkä hyveposeeraus ei riitä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei noita operaatioita ehditä havaita, kun Putin tuo kissanpentuja Marinille ja pelaa lätkää Salen kanssa. Kiva kaveri!
Ilmoita asiaton viesti
Sotilaat kyllä havaitsevat. Mitähän tulevaisuuden presidentti Marin sitten sanoisi Putinille?
Ilmoita asiaton viesti
Kovin hiljaista puheenvuorossa kun Venäjällä pidätrtään mielenosoittajia, kidutetaan heitä ja oppositiojohtaja hiljenneyään ja. tuomitaan pitkää vankeuteen
Kalsarimyrkyttäjäkeisari on täällä kovassa huudossa.
Mutta kiitos tästä blogista.
Ilmoita asiaton viesti
Yli 75 vuotiset perinteet velvoittavat ainakin joitakuita.
Ilmoita asiaton viesti
Ja Fortum.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta oppositiota ei pitäisi velvoittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Fortum sitoo suomalaisia.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos. Kuvasit juuri osuvasti sanan ”Suomen politbyroo”.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Politbyroo
Ilmoita asiaton viesti
Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen linja muotoutui hävittyjen sotien jälkeen. Sen perusta oli yya-sopimus, joka takasi pitkän rauhan, vakauden ja talouden kasvun ajan.
Yya:n korvaajaksi hyväksyttiin 1992 Suomen ja Venäjän välinen ns. naapuruussopimus. Siinä on mm. kielto, jonka mukaan sopijamaiden alueita ei saa käyttää hyökkäykseen toista osapuolta vastaan. Em. kohta sisältyy myös eduskunnan hyväksymään ulko- ja turvallisuuspoliittiseen selontekoon.
Yya:n jälkeinen aika on ollut ulkopolitiikasta luopumisen ja asevaraiseen turvallisuuspolitiikkaan siirtymisen aikaa. Tien päässä häämöttää Suomen Nato-jäsenyys. Sitä ei voida hyväksyä.
Jos Suomen oikeistovoimat saisivat ajettua Naton pysyvästi maamme rajojen sisälle, joutuisimme vääjäämättä Venäjälle suuntautuvan hyökkäyksen astinlaudaksi.
Ajatellaan edes lapsiamme.
Ilmoita asiaton viesti
”Jos Suomen oikeistovoimat saisivat ajettua Naton pysyvästi maamme rajojen sisälle, joutuisimme vääjäämättä Venäjälle suuntautuvan hyökkäyksen astinlaudaksi.”
Jos mitkään voimat eivät saa ajettua Natoa pysyvästi maamme rajojen sisälle, joudumme vääjäämättä Venäjältä suuntautuvan hyökkäyksen kohteeksi.
NATO on puolustusjärjetsö – ei muuta!
Ilmoita asiaton viesti
Jugoslavia, Afganistan, Irak, Libya, Syyria. Ja on niitä ollut muitakin ”puolustusliiton” kimppuun hyökänneitä?
Ilmoita asiaton viesti
Tässä on Arilla hyvä ja ajankohtainen teema.
Itse olen ollut mukana Neuvostoliiton / Venäjän markkinoilla vuodesta 1974 alkaen, kun menin teekkarina Wärtsilä Hietalahden telakan projektiosastolle harjoittelijaksi, joka jälkeen olen käynyt siellä myymässä suomalaisia tuotteita. Olen asunut ja tehnyt töitä yhteensä 6 eri maassa, mukaan lukien Venäjä.
Varsinkin Venäjän ja Suomen historiasta olen ollut aina kiinnostunut ja ollut tekemässä kahta alkuperäisdokunetteihin perustuvaa tutkimustakin, Kostianvirran taistelusta 1713 ja Viipurin menetyksestä 1944.
Mielestäni Suomi-Venäjä suhteissa kannattaa ottaa käyttöön pitkä linja. Iso Venäjä on usein epävakaa ja aggressiivinenkin naapurimme, emmekä voi sille mitään.
Winston Churchill, sanoi osuvasti : “Russia as a riddle, wrapped in a mystery, inside an enigma” ja Juho Kusti Paasikivi: “Ei Moskova ole mikään raastuvanoikeus”.
Joku spesialisti on laskenut, että historiatietojen mukaan suomalaisten ja venäläisten välillä on ollut 60 aseellista konfliktia, ja suomalaiset ovat hävinneet ne kaikki…
Toisaalta Venäjän kuuluisin Marsalkka, Alexandr Suvorov (1730-1800, isä suomalainen) voitti 63 taistelua, eikä hävinnyt yhtään. Hänen doktriininsa oli tämä: Yllätetään vihollinen, ammutaan kaikki musketti ja sitten bajonettien kanssa massivinen ja brutaali suora hyökkäys. Venäjän nykyinenkin sotilasdoktriini perustuu tähän.
Itse olen kaljuna ihmetellyt sitä, että miksi Venäjän joka toinen johtaja on kalju ja joka toinen pörröpää: Lenin, Stalin, Khrushchev, Brezhnev, Andropov, Chernenko, Gorbatshov, Jeltsin, Putin…Taitaa olla niin, että kaljut ovat uudistajia (zapadnik) ja pörröpäät natoinalisteja (russofil)?
Itse olen useinkin, varsinkin saunan ja parin vodkan innostamana käynyt venäläisten kanssa udelleen talvisotaa ja jatkosotaakin, jossa isäni haavottui 3 kertaa. Venäläisten mielestä suomalaiset ovat paljon parempia sotilaita kuin saksalaiset ja babushkatkin varoittavat tyttäriään olemasta tekemisissä juonikkaiden suomalaisten kanssa..
Venäläiset ovat taikauskoista kansaa ja he uskovatkin, että suomaaliset ovat oikeastaan shamaaneja, joita ei missään tapauksessa kannata suututtaa, sillä silloin he muuttuvat oikeiksi ilmestyskirjan pedoiksi.
Muutama vuosi sitten (2017?) Putin kävi Suomessa neuvottelu-vierailulla. Jostain syystä vierailun jälkeen Putin oli katsonut tarpeelliseksi lähettää Niinistölle Neuvostoliiton Talvisodan 30.11.1939 hyökkäys-kartan. Taisi luulla, että Niinistö on shamaani…
Odotankin nyt kiinnostuksella ensimmäistä Sanna Marin – Putin tapaamista. Mitähän Putin kovien neuvottelujen jälkeen sitten marxilaiselle primaballeriinallemme lähettää? Ehkä muutaman litran kuuluisaa venäläistä ”Punainen Moskova” parfyymia …
Ilmoita asiaton viesti
”Joku spesialisti on laskenut, että historiatietojen mukaan suomalaisten ja venäläisten välillä on ollut 60 aseellista konfliktia, ja suomalaiset ovat hävinneet ne kaikki…”
Jos suomalaisten ja venäläisten väliseksi aseelliseksi konfliktiksi lasketaan myös Ruotsin kuninkaallisen armeijan asuissa soditut sellaiset, niin tuo spesialisti ei ole oikeassa. Suomen alue laajeni sekä Täyssinän rauhassa että Stolbovan rauhassa, jonka jälkeen karjalaiset lähtivät massiivisina laumoina evakkoon syvemmälle Venäjän maata peläten verisiä luterilaisia valloittajia. Karjalaisten jälkeensä jättäneen maan Laatokan etelä- ja kaakkoispuolella asuttivat lännestä tulleet uudisasukkaat, joita alettiin myöhemmin kutsua inkeriläisiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo tieto on vuosien takaa ja muistinvarainen.
Käsitin että tuo spesialisti laski mukaan kaikki pienemmät ja suuremmat sapelinkalistelut yhteen, ottaen mukaan kaikki historiasta löytyvät tiedot, todennäköisesti jopa ennen viikinkiaikoja…
Ilmoita asiaton viesti
Lainaus Pekka Visurin kirjasta Mannerheim ja Heinrichs marsalkka ja hänen kenraalinsa:
”Heinrichsin tekemistä muistiinpanoista käy myös ilmi, kuinka Stalin ja Molotov kohtelivat häntä kunnioittavasti sopimuksen allekirjoituksen jälkeen pidetyllä vastaanotolla. Stalin tuli Heinrichsin luo ja sanoi:
”Vain maata, jolla on vahvat puolustusvoimat, kunnioitetaan kansojen keskuudessa. Kansan, joka tahtoo elää, on pidettävä huolta maa- meri- ja ilmavoimistaan. Jokaisen sotilaan asiana on oman maansa etujen puolustaminen””
Jos tuo on venäläisen diktaattorin, Putin mukaanluettuna, suhtautuminen, eikö ole selvää että venäläinen johtaja halveksii nöyristelyä, mielistelyä, perseennuolemista ja heikkoutta.
Kuka kertoisi tuon suomalaisille poliitikoille. Edellyttäen tietysti että he edes haluavat venäläisten johtajien kunnioitusta ja arvostusta.
Ilmoita asiaton viesti