Leopard – Mikä taas kerran oikein Suomessa mättää, 10 vai 15?
Mikäli länsi ei kykene parantamaan suorituskykyään, Ukraina ei kykene voittamaan tätä sotaa.
****
”Suomen omaa puolustuskykyä ei pidä heikentää.”
”Suomessa aina muistettava oma turvallisuuspoliittinen asetelma Venäjän rajamaana.”
”Puolustusvoimien arviot ovat aina keskeisessä roolissa, mitä apua ja mitä materiaalia Suomesta voidaan Ukrainalle antaa.”
Noita lauseita eri muodoissa olemme saaneet lukea ja kuulla suomalaispolitiikkojen ja suomalaisupseerien suusta, kun Suomi on perustellut sitä, miksi se ei voi avustaa Ukrainaa sotilaallisesti enempää.
Presidentti Sauli Niinistö on puolestaan todennut perustellen Suomen tulevaa vähäistä Leopard-panssarivaunujen luovutusmäärää ja muistuttaen Suomen ainutlaatuista asemaa:
”Me emme ole Naton jäsen ja meillä on välitön raja Venäjään.” (MTV Uutiset 12.1.2023).
Nyt siis ikään kuin presidentti Niinistö kiittää siitä, ettemme ole vielä Naton jäsenmaa ja siksi meidän ei tarvitse antaa paljon Leopard-panssarivaunuja.
****
Polska przekazała Ukrainie ponad 200 czołgów T-72 (WP Tech 30.4.2022).
Konekäännöksenä tuo puolalaisen WP Tech- julkaisun (kotisivut) huhtikuinen uutisotsikko:
Puola luovutti Ukrainalle kaksisataa T-72-panssarivaunua.
Puola lahjoitti tuolloin huhtikuussa yli kahdensadan T-72-panssarivaunun lisäksi useita kymmeniä jalkaväen taisteluajoneuvoja.
Vuonna 2009 Puolalla oli Varsovan liiton aikaisena perintönä T-72-panssarivaunuja 172 kappaletta, T-72A-panssarivaunuja 135 kappaletta, T-72M1-panssarivaunuja 254 kappaletta ja T-72M1D-panssarivaunuja 23 kappaletta. Yhteensä siis 584 panssarivaunua. Määrä on vähentynyt vuosikymmenessä niin, että vuonna 2018 Puolalla oli T-72-panssarivaunuja enää 257 kappaletta.
Czechy wsparły Ukrainę. Przekazały czołgi T-72M1 oraz bojowe wozy BMP-1 (WP Tech 4.5.2022).
Konekäännöksenä tuo toukokuinen uutisotsikko:
Tšekki tuki Ukrainaa – lahjoittivat T-72M1-panssarivaunuja ja BMP-1-taisteluajoneuvoja.
”Polska jest gotowa – w ramach międzynarodowej koalicji – dostarczyć kompanię (czyli ok. 14) czołgów Leopard Ukrainie.” (Rzeczpospolita 12.1.2023).
Vapaasti konekäännössuomennettuna puolalaiseen Rzeczpospolita-lehteen (kotisivut) kirjatut Puolan presidentti Andrzej Dudan keskiviikkona 11.1.2023 Ukrainan Lvivissä lausumat sanat:
”Puola on valmis osana kansainvälistä liittoumaa toimittamaan Ukrainaan noin 14 Leopard-panssarivaunua.”
Puola on hankkinut T-72-panssarivaunujen tilalle Saksasta yhteensä 247 Leopard 2A4- ja 2A5-panssarivaunua. Noista vaunuista 142 kappaletta on 2A4-versiota ja 105 kappaletta 2A5-versiota. Puola on siis valmis luovuttamaan 5,7 prosenttia uusimmista Leopard-panssarivaunuistaan Ukrainalle.
Suomea lukuun ottamatta muut Nato-maat ovat Yhdysvaltojen johdolla hyvin avoimesti kertoneet siitä sotilaskalustosta ja sen määrästä, mitä ne ovat Ukrainaan lahjoittaneet.
Jostakin kumman syystä, jolle ei löydy esimerkkejä eikä perusteita, Suomi poikkeaa tuossakin asiassa muista länsimaista. Kyse on Puolustusvoimien kannasta, josta on tullut poliittinen kanta ilman asian yksityiskohtaisempaa kriittistä poliittista tarkastelua.
****
Venäjällä on Natoon kuuluvia rajanaapurimaita yhteensä viisi: Norja, Viro, Liettua, Latvia ja Puola. Yksi maa lisää kuudentena on tänä vuonna Natoon täysmääräisenä jäsenmaana liittyvä Suomi.
Slovakia, Unkari ja Romania ovat puolestaan Nato-maita, jota ovat Venäjän hyökkäyksen kohteeksi joutuneen Ukrainan rajanaapureita. Venäjän aloittamaa sotaa käydään Natoon kuuluvien Puolan, Slovakian, Unkarin ja Romanian rajanaapurissa. Noiden maiden itäisen rajan takana Venäjällä on siis sotavoimaa, jota se käyttää joka sekunti tuhoamaan Ukrainaa.
Suomi on puolestaan noin puolentoista tuhannen kilometrin päässä sotarintamista. Suomen asema on aivan toinen kuin Puolan, Slovakian, Unkarin ja Romanian.
Puolaan iskeytyi ohjus marraskuun 15. päivänä 2022 Ukrainasta, jossa Venäjä käy ankaraa sotaa joka sekunti. Kroatian Zagrebissa maaliskuun 11. päivänä 2022 räjähtänyt ohjus lensi yli Romanian ja Unkarin ilmatilan Ukrainasta, jossa Venäjä käy ankaraa sotaa joka sekunti.
Yksikään noista kahdeksasta Natoon kuuluvasta rajamaasta – Norja, Viro, Liettua, Latvia, Puola, Slovakia, Unkari ja Romania – ei ole perustellut Ukrainalle annetun sota-avun määrää vetoamalla oman puolustuskyvyn säilyttämiseen vastaavasti kuin Suomi.
Ei yksikään. Eikä noiden kahdeksan maan lisäksi edes Ruotsi. Kyse Suomen kohdalla ei kuitenkaan ole siitä, ettei Suomi virallisesti kuulu vielä Natoon.
Niin, eikä noiden kahdeksan maan ja Ruotsin ole tarvinnut perustella ollenkaan Ukrainalle annettavan sotilaallisen avun vähäistä määrää, koska annettu apu ei ole ollut vähäistä.
Suomi on ainoa poikkeus, mikä jo sinänsä osoittaa, etteivät perustelut voi olla vakuuttavia. Kyseessä on Suomen itse kehittelemä omintakeinen keitos Puolustusvoimien toimiessa kokkina, joka ei kestä yksityiskohtaisempaa tarkastelua.
****
Suomi ei tässä tapauksessa voi vedota edes pitkään yhteiseen rajaan Venäjän kanssa.
Puolalla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa 206 kilometriä ja yhteistä rajaa Venäjän läheisimmän sotilasliittolaisen Valko-Venäjän kanssa 407 kilometriä. Venäjällä on tällä hetkellä sekä sotilaita että sotilaskalustoa Valko-Venäjällä. Puolalla on lisäksi yhteistä rajaa Venäjän hyökkäyksen kohteeksi joutuneen Ukrainan kanssa yhteensä 526 kilometriä.
Kun katsoo Puolaa, Suomen on syytä olla täysin hiljaa pitkästä yhteisestä rajasta Venäjän kanssa, jos Suomi vetoaa siihen ollessaan antamatta raskasta sotilasapua Ukrainalle.
Onko kyse nyt siitä, ettei Suomi muka ole hoitanut 1 340 kilometrin rajaansa asianmukaisesti ja pyrkii nyt ennen virallista Nato-jäsenyyttä hoitamaan tuota rajaa muutoin? On kuitenkin tosiasia, että Suomen sotilaallinen turvallisuusasema on jo nyt vastaava kuin mitä se on silloin, kun Suomi on virallisesti Naton jäsenmaa. Suomi ei siis voi perustella olla avustamatta Ukrainaa sotilaallisesti sillä, ettei vielä ole virallisesti Naton jäsenmaa.
Virolla on puolestaan yhteistä maarajaa Venäjän kanssa 294 kilometriä, mikä vastaa 46,4 prosenttia koko Viron maarajan pituudesta. Suomella on vastaavasti yhteistä maarajaa Venäjän kanssa 1 340 kilometriä, mikä vastaa 49,8 prosenttia koko Suomen maarajan pituudesta. Viron pinta-ala on 45 339 neliökilometriä ja Suomen 338 449 neliökilometriä. Yksi tunnusluku on Venäjän vastaisen maarajan pituus suhteessa pinta-alaan ja tuo tunnusluku on Virolla peräti 0,0064, kun Suomella se on vain 0,0039.
Virolla olisi siis paljon pätevämmät syyt kauhistella Venäjän vastaista maarajaa kuin Suomella. Virolla olisi Suomea paljon pätevämmät syyt perustella Venäjän vastaisella maarajallaan olla antamatta Ukrainalle sotilasapua. Sitä Viro ei kuitenkaan tee, koska siellä on ymmärretty koko Ukrainan sotilasapuprosessin idea ja merkitys.
****
”Проблема в тому, що на одного українського солдата в нас 10 російських солдатів, а на один український танк – 50 російських танків, але ми їх знищуємо – і ця прірва скорочується. Питання, як довго ми зможемо стояти? Багато речей залежить не тільки від нас.” (LB.ua 8.3.2022).
Vapaasti suomennettuna nuo Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin maaliskuiset sanat, kun sota oli vasta alkanut:
”Ongelma on, että meitä vastaan on kymmenen venäläistä sotilasta yhtä ukrainalaista sotilasta kohti ja viisikymmentä venäläistä panssarivaunua yhtä ukrainalaista panssarivaunua kohti, mutta tuhoamme ne ja tuo epäsuhta pienenee. Kysymys kuitenkin kuuluu, kuinka kauan voimme kestää?”
Tuo Volodymyr Zelenskyin jo maaliskuussa esittämä kysymys on edelleen ajankohtainen. Kuinka kauan Ukrainan voimat kestää ilman riittävää ja riittävän ajoissa toimitettua raskasta sotilasapua?
Kuinka kauan Ukraina voi kestää, jos lännen avustusprosessit eivät ala todenteolla toimia?
Naton huippukokouksessa Brysselissä 24.3.2022 (Nato, Statement by NATO Heads of State and Government 22.3.2022) pitämässään puheessa Volodymyr Zelenskyi pyysi vain yhtä prosenttia Naton puolustusliiton panssarivaunuista ja lentokoneista (Новинарня 24.3.2022, Telegram, Офіс Президента 24.4.2022).
Tuolloin maaliskuussa ei yhtään enempää kuin vain yhtä prosenttia.
Tuota yhtä prosenttia Ukraina ei tuolloin saanut eikä ole saanut sen jälkeenkään.
Zelenskyin maaliskuussa esittämät raskaan aseistuksen tarpeet uutisoitiin myös Venäjällä:
”Украинский президент Владимир Зеленский в своем видеообращении попросил у Запада танки и самолеты вместо дробовиков.” (Москва24 27.3.2022).
Vapaasti suomennettuna:
”Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi pyysi videoviestissä länneltä tankkeja ja lentokoneita haulikoiden sijaan.”
Meidän kaikkien on viimeistään nyt kysyttävä lähes vuoden jälkeen, kuinka paljon olemme valmiit lahjoittamaan raskasta aseistusta Ukrainalle, jotta meidän pyhimmät arvomme pysyisivät ehjinä, ja ettei Venäjä voisi niitä rikkoa nyt eikä tulevaisuudessa.
Tuo kysymys on asetettava myös Suomelle ja etenkin Suomen Puolustusvoimille.
Voisivatko länsimaat luovuttaa viisi prosenttia sotavoimastaan Ukrainalle hintana siitä, että Ukraina puolustaa oman asemansa lisäksi arvojamme, jonka hintana Ukrainan ja samalla myös lännen vapaudelle on kaiken muun ohella kymmenien tuhansien ihmishenkien menetys?
Viisi prosenttia on lukuna kuitenkin melko vähäinen. Jokaiselle meille on melko sama, maksaako bensa 1,90 euroa litralta vai 2,00 euroa litralta.
Zelenskyi korosti tuossa Natolle pitämässään puheessaan erityisesti, että kyse olisi vain yhdestä prosentista liittouman 20 000 panssarivaunusta, lentokoneista ja ilmapuolustusjärjestelmistä, raketinheittimistä tai aseista, joilla Ukraina kykenisi tuhoamaan Venäjän laivastoa.
Vain yksi prosentti Nato-liittokunnan aseista, mitä Ukraina toivoi viime keväänä maaliskuussa.
Emme kuitenkaan elä enää maaliskuuta 2022 vaan tammikuuta 2023. Länsi joutuu nyt maksamaan suurempaa hintaa siitä, ettei auttanut Ukrainaa ajoissa riittävästi. Mitä vähemmän autetaan Ukrainaa ja mitä hitaammin, sitä suurempia lasku meille syntyy.
Avun hinta on nyt toinen kuin maaliskuussa 2022.
Yksi prosentti 20 000 panssarivaunusta olisi kaksisataa panssarivaunua. Puola on jo tuon määrän toimittanut vanhoina T-72-sarjan vaunuina.
Kykenisikö länsi nyt kiireen vilkkaa toimittamaan toisen prosentin Leopard-panssarivaunuja? Kaksisataa vaunua olisi jo määrä, jolla olisi myös pienoista vaikutusta sodankäyntiin. Sitä voidaan pitää toimituksen minimimääränä.
Meidän kaikkien tulisi siis asettaa päämääräksi vähintään kahdensadan lisäpanssarivaunun toimittamisesta Ukrainan asevoimille.
Onnistuttaisiinko tuossa?
Suomen on tehtävä vahva osansa Puolan esimerkkiä noudattaen.
Volodymyr Zelenskyi toisti panssarivaunutarpeen 19. joulukuuta Riiassa, jossa Iso-Britannian johtamat JEF-maat (Joint Expeditionary Force) mukaan lukien Hollanti kokoustivat.
”Господин министр обороны Нидерландов, чтобы наши оборонные операции были успешными, мы нуждаемся в современной бронетехнике, в первую очередь танках.” (esim. Известия 19.12.2022).
Vapaasti suomennettuna nuo myös venäläiseen mediaa käännetyt Zelenskyin sanat:
”Herra Hollannin puolustusministeri, jotta puolustusoperaatiomme onnistuisivat, tarvitsemme nykyaikaisia panssaroituja ajoneuvoja, ensisijaisesti panssarivaunuja.”
Hävettää hieman, että Ukraina on valmis kymmenien tuhansien sotilaittensa hengen menetyksiin vapautensa puolesta, mutta lännelle on ylivoimaisen vaikea päätös samaan aikaan saada edes muutama kymmenen panssarivaunua Ukrainan avuksi. Vedotaan omaan puolustuskykyyn ja kaikkeen muuhun vastaavaan paskaan.
Asioilla ei näytä olevan enää mitään oikeaa mittasuhdetta. Taivastellaan lillukanvarsista.
Voi vittu tätä läntistä päätöksentekokykyä, jota on välillä syytä päivitellä todella uutterasti.
****
Suomen Puolustusvoimat on siis ollut sangen haluton luovuttamaan sotilaskalustoa sotaa käyvään Ukrainaan. Suomen ulkopoliittinen johto ja koko suomalainen poliitikkokaarti on toistanut Puolustusvoimien kantaa uutterasti ilman asian tarkempaa analysointia.
Politiikanteko ja sen perusteet on siis ulkoistettu Puolustusvoimille. Poliittinen päätäntä on vedonnut vain Puolustusvoimien näkemykseen.
Vaikka kyse onkin Puolustusvoimien hallinnassa olevasta sotilaskalustosta, on sen luovuttamisesta politiikkojen tehtävä itsenäinen päätös, jossa Puolustusvoimien kanta on vain yksi kanta muiden kantojen joukossa. Puolustusvoimien kanta ei saa eikä voi olla ratkaiseva. Puolustusvoimien kanta perustuu vain heidän tehtäväänsä, johon ei kuulu muiden maiden sotilaallinen avustaminen päämääränä poliittisten tavoitteiden täyttäminen.
Poliittisessa päätöksenteossa asioita on osattava katsoa laajemmin ja pidemmälle tulevaisuuteen. Tuon katsannon eväitä ei välttämättä ole Puolustusvoimissa.
Puolustusvoimien näkemys voi siis olla vain yksi osanäkemys, kun Ukrainan sotilaallisesta avustamisesta päätetään poliittisella päätöksellä.
Puolustusvoimilla ei voi olla veto-oikeutta.
****
Ruotsin puolustusministeri Pål Jonsonin puhe Sälenin 2023 turvallisuuskonferenssissa olisi syytä lukea tarkkaan Suomen ulkopoliittisessa johdossa, Suomen Puolustusvoimissa ja koko suomalaisessa poliitikkokunnassa. Ohessa puheen tärkein lainaus poimittuna:
”Det sägs ofta att Sverige ska göra mer för att hjälpa Ukraina – och jag håller med om det. Men det handlar inte bara om att hjälpa Ukraina.
Det handlar minst lika mycket om att investera i vår egen säkerhet och försvarsvilja.
Det största hotet mot Europa och Sveriges säkerhet skulle vara en rysk seger i Ukraina. Det skulle ha katastrofala geostrategiska, säkerhetspolitiska och militära konsekvenser.
Det får inte och det ska inte att hända.
Den ryska militära framfarten måste stoppas. Och just nu är det Ukraina som är Europas sköld mot denna framfart. Ukrainas krig är därför också vårt krig.
Försvaret av Ukraina är vår tids största säkerhetspolitiska utmaning.” (Regeringen 9.1.2023).
Vapaasti suomennettuna:
”Usein sanotaan, että Ruotsin pitäisi tehdä enemmän auttaakseen Ukrainaa – ja olen siitä samaa mieltä. Mutta kyse ei ole vain Ukrainan auttamisesta.
Vähintään yhtä paljon on kyse omaan turvallisuuteen ja puolustushalukkuuteen panostamisesta.
Suurin uhka Euroopan ja Ruotsin turvallisuudelle olisi Venäjän voitto Ukrainassa. Sillä olisi katastrofaaliset geostrategiset, turvallisuuspoliittiset ja sotilaalliset seuraukset.
Niin ei saa eikä saa tapahtua.
Venäjän sotilaallinen eteneminen on pysäytettävä. Ja juuri nyt Ukraina on Euroopan kilpi tätä edistystä vastaan. Ukrainan sota on siis myös meidän sotamme.
Ukrainan puolustaminen on aikamme suurin turvallisuuspoliittinen haaste.”
Viisaita sanoja, joita ilmeisemmin ei ole Suomessa luettu ollenkaan.
Voisiko joku Suomen Puolustusvoimissa, Suomen korkeimmassa ulkopoliittisessa johdossa tai suomalaisessa poliitikkokaartissa lausua saman kuin puolustusministeri Pål Jonson?
Ei voi jostakin erityisestä perustelemattomasta syystä.
Jonson siis toteaa, ettei Ukrainalle annettavassa sotilasavussa kyse ole vain Ukrainan auttamisesta vaan nimenomaan sijoituksesta omaan turvallisuuteemme. Venäjän voitto Ukrainassa olisi suurin uhka ei vain Euroopan turvallisuudelle vaan myös Ruotsin turvallisuudelle. Venäjän voitolla olisi katastrofaalisia seurauksia Ruotsin turvallisuudelle.
Edellisessä kappaleessa on yksiselitteisesti todettu ne poliittiset perusteet, miksi Suomenkin on ehdottomasti annettava raskasta sotilaskalustoa Ukrainaan.
Ukrainan tähän asti saama aseapu Euroopasta on ollut vähäistä. Noiden Jonsonin sanojen tavoitetta emme me eurooppalaiset ole vieläkään tähän saakka oikein sisäistäneet, vaikka sotaa on käyty pian jo vuosi. Leopard 2 -panssarivaunuihin liittyvä käsittelyprosessi on siitä oiva esimerkki. Tuo käsittelyprosessi on surkeuksien surkeus osoittaen Euroopan kykenemättömyyttä tehdä oman edun mukaisia päätöksiä.
Mikään sotilaallinen prosessi ei täällä Euroopassa tunnu onnistuvan ilman Yhdysvaltoja. Asiassa kuin asiassa löytyy aina joku vastaanhangoittelija ja vastarannan kiiski.
****
Suomen Puolustusvoimien rooli ja tehtävä huomioiden ei Puolustusvoimien tarvitse ymmärtää noita Pål Jonsonin sanoja, mutta sen sijaan Suomen korkeimman ulkopoliittisen johdon ja koko suomalaisen poliitikkokaartin tulisi ymmärtää.
Aseavussa Ukrainalle kyse ei tosiaankaan ole vain Ukrainan auttamisesta, vaan kyse on Suomen turvallisuuteen panostamisesta. Tuo on etenkin Puolassa ymmärretty mutta Suomessa ei. Suomen itärajan etulinja on nyt Harkovan, Luhanskin, Donetskin, Zaporižžjan ja Hersonin alueilla. Se ei ole Lapin, Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun, Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan eikä Kymenlaakson maakunnissa.
Tuo pitäisi osata ymmärtää. Järjen ei tarvitse olla Puolustusvoimissa, mutta sen tarvitsee olla suomalaispoliitikoilla. Me itseasiassa käymme sotaa Venäjää vastaan ja Ukrainan häviö olisi myös Suomen häviö. Harkovan, Luhanskin, Donetskin, Zaporižžjan ja Hersonin alueiden menetys olisi yhtä kuin Lapin, Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun, Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan eikä Kymenlaakson maakuntien menetys.
Kun Puolustusvoimat kykenee laskemaan, mikä on esimerkiksi kunkin panssarivaunun suunniteltu tehtävä sellaisessa sodassa, joka oli ajateltu tapahtuvaksi ennen kuin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, se riittää.
Puolustusvoimien ei tarvitse harjoittaa korkeampaa matematiikkaa ja miettiä, kuinka paljon Venäjän hyökkäyshalukkuutta ja -potentiaalia hävitetään voittamalla sota Ukrainassa ja tuhoamalla Venäjän konventionaalisten aseiden varastot lähes täysin. Siis, kuinka paljon pienempi uhka Venäjä Suomellekin olisi, jos Venäjä häviää sodan Ukrainassa antamalla ensin tuhotuttaa myös suomalalaisten Leopard 2 -panssareiden tulessa konventionaalisten aseiden varastonsa lähes täysin ja antamalla ensi tapatuttaa kymmeniä tai jopa satoja tuhansia sotilaitaan.
Poliitikkojen tulisi ymmärtää, että Suomesta luovutettava Leopard 2 -panssarivaunut toimivat Suomen kannalta tehokkaammin Ukrainassa ja kuin varastoissa Parolannummella. Puolustusvoimat voi olla eri mieltä, mutta poliitikkojen tulisi ymmärtää asioita laajemmin ja pidemmälle.
Olisi ymmärrettävä, missä asekalusto on Suomenkin puolustamiselle tehokkaimmassa käytössä. Suomen asekalustolla ei Venäjän Ukrainassa käymää sotaa ratkaista, mutta Suomessa olisi lopetettava se lapsellinen virrenveisuu, jossa aseapu Ukrainalle heikentäisi Suomen omaa puolustuskykyä.
****
Suomen puolustuskyvyn vastakohta on Venäjän hyökkäyskyky.
Me voimme aina parantaa omaa puolustuskykyämme ostamalla aseita maailmalta. Nyt Ukrainalle annettava aseapu voidaan täydentää asevarastoihimme muutamassa vuodessa, kun sota on päättynyt. Jos Puolustusvoimissa ei osata miettiä aikaperspektiiviä, Suomen korkeimmassa poliittisessa johdossa ja suomalaispoliitikkojen keskuudessa on osattava.
Puolustuskyvyn parantaminen on siis helppoa aseostoilla, mutta me voimme vain harvoin tuhota Venäjän hyökkäyskykyä niin kuin tällä hetkellä voimme. Tuo ainutlaatuinen tilaisuus on nyt käytettävä täysimääräisesti.
Mitä enemmän Suomi luovuttaa aseita Ukrainaan, sitä parempi Suomen sotilaalliselle turvallisuudelle.
Suomella on noin kaksisataa Leopard 2 -panssarivaunua. Jos Puola luovuttaa 14 panssarivaunua, on Suomen kyettävä luovuttamaan 10 panssarivaunua eli noin viisi prosenttia kalustostaan.
Suomi ei saa tehdä Leopard 2 -panssarivaunujen luovutuspäätöstä sillä perusteella, että Suomen on oltava länsimaisessa rintamassa, vaikka halua ei muutoin olisi avustaa. Enää Suomi ei voi tehdä päätöksiä sillä perusteella, millä Suomi liittyi esimerkiksi Yhdysvaltojen johtamaan Afganistanin operaatioon (FIIIA, Suomi Afganistanissa 2001–2022, 12-2022/72). Ainoat hyväksyttävät perusteet suomalaisten panssarivaunujen toimittamiselle Ukrainaan ovat, mitä Ruotsin puolustusministeri Pål Jonson on lausunut ja mitkä edellä on alleviivattu.
Jotta Ukraina voittaa tämän pelin, meidän on kyettävä asettamaan kaikki peliimme.
Leopard 2 on Suomellekin pelkästään vain ensikoettelemus.
Paljon pahempaa on vielä tiedossa ja tulossa.
Et maininnut tuossa Krimiä. Viisas ja kokenut Jukka Tarkka ehdotti viikko sitten, että Venäjän vuonna 2014 anastamaa Krimiä pitäisi tarjota Venäjälle rauhan hintana. Tämä voisi olla Eero Iloniemen mainitsema sodan ”torjuntavoitto.” Mitä mieltä olet tästä?
https://www.uusisuomi.fi/uutiset/nain-jukka-tarkka-ratkaisisi-sodan-ukrainassa-putin-voisi-myyda-taman-kotiyleisolleen-suurena-voittona/b696c2d4-51f0-4e44-8630-c17a37b53ae4
Ilmoita asiaton viesti
Miksi pitäisi antaa?
Miksi pitäisi antaa varkaalle osa saaliista siinä toivossa että varastaminen loppuisi? Ei se niin toimi. Varas varastaa lisää niin kauan kuin sitä ei pysäytetä.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä jääräpäinen uhoaminen täällä, että mitään ei anneta, on jotenkin naurettavaa. Jos Venäjä haluaa Suomenkin viljelysmaaksi, niin sen kaskeaminen käy nopeasti ja kukaan ei tule auttamaan, kun on tosi kyseessä.
Nyt kannattaisi sopia, niin olisi parasta kaikille. Voivat sopia myöhemmin asioita uudestaan, kun vallanpitäjät vaihtuu, jos siltä tuntuu.
Ilmoita asiaton viesti
Voiko Suomi sopia Ukrainan sotaa koskien yhtään mistään?
Muistele nyt kuinka kävi 1941?
Kun Chamberlain oli tullut Munchenista 1938? heiluttaen paperia kädessään ja sanoessaan että ”Rauha meidän ajallemme”:
Tämä sen jälkeen kun Saksa oli saanut Tsekkoslovakian ”sopimalla”.
Juuri sama olisi meillä edessä.
Vasta brittien takuut Puolalle ja brittien sodanjulistus noiden takuiden lunastamiseksi pysäytti saksalaiset, tosin viiveellä johtuen juuri aikaisemmasta myönnytyspolitiikasta.
Ilmoita asiaton viesti
Ei Suomi voi sopia, mutta voi vaikka tarjota sen tapahtuvan Suomessa.
Mutta länsi voisi saada Venäjän ja Ukrainan sopimaan keskenään, koska sodat ei lopu yleensä ilman sopimista – ja yleensä molempien osapuolten pitää lopulta myös myöntyä.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi hyökätyn osapuolen pitäisi alistua hyökkääjän tahtoon?
Vastaavaa kadulla:
-Hei äijä annas mulle tonni! Jos et anna vedän turpiin!
-Sovitaanko että annan viisistaa nyt etkä anna turpiin?
Mitä tuollainen olisi. Hyökkääjän on yksiselitteisesti peräännyttävä. Siihen ei ole vaihtoehtoa.
Jos hyökkääjä saa tahtonsa läpi niin se hyökkää huomenna uudelleen.
Etkö lukenut koko kommenttiani vai etkö usko että homma menisi samalla tavalla taas?
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on juuri tämä ajatusmalli täällä. Mutta jo 90% krimin väestä haluaa kuulua Venäjään ja sotiminen siitä tappaa ihmisiä kaikkialta Ukrainaa ja mahdollisesti pian muissakin maista, niin turha jääräpäisyys voi tulla kalliiksi.
Jos Ahvenenmaa haluaisi kuulua Ruotsiin ja Ruotsi niin myös haluasi, niin kannattaisiko siitä synnyttää sota Suomeen, lopulta ehkä koko maailmaan, sekoittaa taloudet, energian saannit, maiden väliset kauppasuhteet…?
Voin kertoa, että ei, mutta Krimin kohdallako kannatti.
Ilmoita asiaton viesti
Edellytys on se että asiasta neuvotellaan Suomen kanssa ja päästään yhteisymmärrykseen.
Jos Suomi ei suostu niin kannattaako siitä Ruotsin ryhtyä sotimaan mahdollisine mainitseminesi seurauksineen?
Krimin kohdalla kai ei edes neuvoteltu saati sitten Luhannskin / Donetskin kohdalla.
Ilmoita asiaton viesti
”Historia ei toista itseään, mutta historiasta voimme oppia paljon”: JKP
Ilmoita asiaton viesti
Krimin voisi ”palauttaa” ennemminkin Turkille. Venäjälle ei pidä luovuttaa mitään ilmaiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Höh ?
Ilmoita asiaton viesti
Putinin näkökulman mukaan hänellä oli jo Krimi. Ja miten se nyt sitten oudosti riittäisi tässä tilanteess kun on uhrannut jo jotain 50 000 ja 100 000 välissä ihmisä saadakseen enemmän.
Ja jos putinille tarjoaa vaikkapa maayhteyden krimille rampatuttaa se Ukrainan aiktavalla. Llisäksi se vain helpottaisi seuraavan sodan aloittamista kun pääseen hyökkäämään lähempää. Noin viiden vuoden sisään meillä olisi toinen Ukrainan sota
Ilmoita asiaton viesti
Putinille ei ole mitään luovutettavissa.
Krim on hyvää viinin viljelysmaata ja etelä-rannikko aurinkoista talvellakin.
Mustan meren geopoliittinen hallinta on Krimin varassa. Ukrainain viljasadot ja muut elintarvikkeet kulkevat maailmalle Mustan meren kautta.
Mikäli ryssät hallitsevat aluetta Sevastipolilla, jatkuu ruokapula ja monet muut pulat ympäri maailmaa.
Ilmoita asiaton viesti
Jouni oletko antamassa ja jakamasa muille kuuluvaa omaisuutta tavoitellen itsekkäästi omaa hyötyäsi?
Esityksesi kuulostaa perinteiseltä sosialismin atteelta, joka perustuu jonkun muun kuin sosialistin oman varallisuuden jakamiseen.
Lapsena kuuntelin sirkusteltan ulkopuolella mainospuhetta:” Tulkaa kaikki katsomaan fakiiria ihmemaan. Hän työntää neulan toisen takapuoleen itse täysin kipua tuntematta!
Nyt aikuisena ymmärrän että mainostaja puhui Sosialismista.
Ilmoita asiaton viesti
Päivän paras!
Ilmoita asiaton viesti
En ole antamassa vielä mitään. Halusin kuulla Ari Pesosen mielipiteen, koska hän näistä aseasioista paljon tietää ja hänellä näyttää olevan hyvät kontaktit Venäjälläkin. Rauhoittukaa, minun sosialismissani säästyvät kaikki Puheenvuoron keskustelijat, jopa Jussi Halla-aho.
Ilmoita asiaton viesti
Ei voi olla totta, että jopa Jussikin.
Ilmoita asiaton viesti
”Puola lahjoitti tuolloin huhtikuussa yli kahdensadan T-72-panssarivaunun lisäksi useita kymmeniä jalkaväen taisteluajoneuvoja.”
Jos vielä kaivat konekielisen käännöksen siitä, moniko näistä vaunuista on vielä toimintakykyinen, niin voimme tehdä johtopäätöksen siitä, kauanko Ukrainalla on taistelukentällä tuhoamattomia Challenger tai Leopard-vaunuja.
Panssarivaunut ovat Ukrainan aroilla avuttomia ilman ilmatukea. Sitähän Ukraina taas ei pysty tarjoamaan vaunuilleen.
Ilmoita asiaton viesti
Ei Suomi voi päättää panssarivaunulahjoituksesta yksin. Siihen tarvitaan Saksan lupa. Tämän talven tilannetta ei lahjoituspanssarivaunuilla enää keretä ratkaisemaan, tarvitaan muita keinoja.
”Pääesikunnan entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri arvioi, että nyt keskustelussa olevat Leopard 2 -taistelupanssarivaunut ehtivät Ukrainalle konkreettiseksi avuksi liian myöhään.”
””Toki tärkeä asia ja Ukraina tarvitsee ehdottomasti nykyaikaisen panssariaseen, jotta se voi vallata takaisin Venäjän miehittämät alueensa. Mutta panssariaseen merkittävä kehittäminen kestää pitkään, 6-12 kuukautta”, hän huomauttaa Twitterissä.”
””Ukraina tarvitsisi merkittävää puolustus- ja iskukyvyn nostoa nopeasti, ei vasta kesällä, jos silloinkaan”, hän korostaa.”
”Puolustus- ja iskukykyä voitaisiin Toverin mukaan helposti ja nopeasti luoda antamalla Ukrainalle pitkän kantaman GMLRS-raketteja ja jopa 300 kilometriin lentäviä tykistöohjuksia. ”
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/pekka-toveri-esittaa-uutta-vaihtoehtoa-leopardeille-tama-kyky-saataisiin-ukrainalle-haluttaessa-todennakoisesti-alta-kuukaudessa/5269f849-3b81-45dc-84fa-87a4dd583663?ref=iltalehti:03f5&utm_source=iltalehti.fi&utm_medium=almainternal&utm_campaign=kiintea_kauppalehti_ohjausboksi&utm_content=ohjausboksi&_gl=1*133lqju*_ga*Nzg0ODcwODk3LjE2NjA2ODU1NDQ.*_ga_3L539PMN3X*MTY3Mzc3ODY5OC42Ni4xLjE2NzM3Nzg4NzMuMC4wLjA.
Ilmoita asiaton viesti
Siis ei pelkästään riitä joku suuren määrän roudaaminen johonkin, vaan sitten sen infran rakentaminen ym.
Ilmoita asiaton viesti
Siis taas taas Saksa ja Saksa.
Ilmoita asiaton viesti
Realiteetit tulevat vastaan. Eli varastoissa olevat taistelupanssarivaunut eivät ole käyttöönottokunnossa.
”Saksalainen asevalmistaja Rheinmetall kykenisi toimittamaan Leopard 2 -panssarivaunuja Ukrainaan aikaisintaan vuonna 2024, Rheinmetallin toimitusjohtaja Armin Papperger kertoo saksalaiselle Bild-lehdelle.”
”Saksassa varastossa olevien Leopardien korjaaminen sotakäyttöä varten maksaisi useita satoja miljoonia euroja, eikä Rheinmetall voisi edes aloittaa kunnostustöitä ennen kuin Saksan hallitus päättää Leopardien lähettämisestä, Papperger sanoo.”
https://yle.fi/a/74-20010573
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa on väärinkäsitys jossa tarkoitetaan Rheinmetall-yrityksen hallussa olevia Leopardeja, ei Bundeswehrin Leopardeja. Selvennykseksi siis Rheinmetall pitää hallussaan suuria määriä panssariajoneuvoja joita tilauksesta modernisoivat ja laittavat myyntiin.
https://www.bild.de/politik/inland/politik-inland/rheinmetall-chef-wir-koennen-2023-keine-leopard-panzer-liefern-82554802.bild.html
Die Ukraine wünscht sich auch dringend Leopard-Kampfpanzer. Wie viele können Sie davon liefern?
Papperger: „Vom Leopard 2 verfügen wir noch über 22 Fahrzeuge, die wir einsatzbereit machen und an die Ukraine liefern könnten. Vom Leopard 1 haben wir noch rund 88 Fahrzeuge. Doch diese Panzer können wir nicht ohne Auftrag instand setzen, da die Kosten bei mehreren Hundert Millionen Euro liegen. Das kann Rheinmetall nicht vorfinanzieren.“
…
Wie lange würde die Instandsetzung der Leopard-Panzer dauern?
Papperger: „Ein knappes Jahr. Die Fahrzeuge werden nicht nur neu lackiert, sondern müssen für einen Kriegseinsatz umgebaut werden. Sie werden komplett auseinandergenommen und dann wieder neu aufgebaut. Das heißt: Selbst wenn morgen die Entscheidung fällt, dass wir unsere Leopard-Panzer nach Kiew schicken dürfen, dauert die Lieferung bis Anfang nächsten Jahres.“
Ilmoita asiaton viesti
Siis taas taas Saksa ja Saksa.
Ilmoita asiaton viesti
Olemme viisaampia ensi viikon Ramateinin kokouksen jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko myös aihellista että EU / Nato siirtää kalustoaan idemmäksi ja osana sitä noita panssareita alettaisiin luovuttamaan läntisistä Euroopan maista eikä suinkaan maista jotka ovat Venäjän rajanaapureita ja mahdollisia ensi-iskun vastaanottajia?
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä tulee jatkamaan laajentumistaan onnistuessaan Ukrainassa ja mitä enemmän Venäjä heikkenee Ukrainassa, sitä enemmän se lisää Suomen turvallisuutta tulevaisuudessa. Mutta nyt tällä avulla on kiire, sillä jos Venäjä saa ajettua tuotantonsa ylös, alkaa tavata myöhä.
Tällöin asiasta kääntyy tämä kääntöpuoli. Jos Venäjä onnistuu saamaan läntisen tuen puutteesta johtuen jonkinlaisen voiton Ukrainassa, Suomella olisi oltava valmiina varastot kattoon asti ammuksia.
Eli iso poliittinen kysymys on, aikooko länsi tukea Ukrainaa vaiko ei. Jos näyttää siltä että apu jää vajaaksi, Suomen on valmistauduttava ensisijaisesti siihen että Venäjä kääntää ristikon Suomen suuntaan.
Ilmoita asiaton viesti
Eilinen esitykseni oli, että Suomi lahjoittaisi Ukrainalle 34 kpl Leopard 2A4 panssareita ja tilaisi tilalle ainakin 34 Leopard 2A7SF panssaria:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jussina/suomesta-panssaripataljoonan-verran-leopard-2a4-panssarivaunuja-ukrainalle-tilalle-2a7sf/
Ilmoita asiaton viesti
Miksi ei EU-maat voisi tukea Ukrainaa alkaen sieltä missä todennäköinen aseiden tarve on pienin?
Miksi pitäisi aloittaa varastojen, EU-mittakaavassa, kuluttaminen mahdollisimman lähellä mahdollista rintamaa?
Espanja esim. oli kai aikonut luovuttaa 40 tankkia mutta Saksa kielsi.
Kielsi sillä perusteella että sopimusten mukaan myytyjä aseita ei saa luovuttaa muille maille ilman myyjän lupaa.
Ilmoita asiaton viesti
Siis taas taas Saksa ja Saksa.
Ilmoita asiaton viesti
”Poliitikkojen tulisi ymmärtää, että Suomesta luovutettava Leopard 2 -panssarivaunut toimivat Suomen kannalta tehokkaammin Ukrainassa ja kuin varastoissa Parolannummella. Puolustusvoimat voi olla eri mieltä, mutta poliitikkojen tulisi ymmärtää asioita laajemmin ja pidemmälle”
Ei välttämättä.
Venäjä voi kostaa meille, katsoen että osallistumme sotaan heitä vastaan. Ja olisi oikeastaan ihme, jos eivät jotenkin reagoi jo nyt annetun sotakaluston johdosta – olimme kuitenkin aiemmin hyviä ystäviä.
Kaikkeen ei pidä lähteä tukemaan vihan voimalla.
Länsimaat ovat menneet jo nyt liian pitkälle, yhden Venäjän entisen alusmaan takia – josta voi eskaloitua vielä maailman sota.
Ilmoita asiaton viesti
Olimme ”hyviä ystäviä”?
Kutsuisin tuota kovin yksipuoliseksi ystävyydeksi.
Ja sellaisen se taitaa tulla pysymään kunnes Karjala ja Petsamo on palautettu niiden oikealle omistajalle.
Ilmoita asiaton viesti
Karjalan palautuksesta ollaan nykyisin jo montaa mieltä.
Jos ei puhuta YYA-sopimuksesta ja Kekkosen ajasta, niin kyllähän Sauli Niinistökin kävi pelaamassa Putinin kanssa kiekkoa ja olivat usein yhteyksissä. Kauppaa on myös paljon käyty sitten toisen maailmansodan.
Ilmoita asiaton viesti
Länsimaat ovat jo nyt ylittäneet rajan joka luokittelee ne venäjän vihollisiksi.
Luokittelee vihollisiksi, jotka osoittavat heikkoutta ja päättämättömyyttä. Eli ne on tulevaisuudessa helppo ottaa haltuun ja alistaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Länsimaat ovat menneet jo nyt liian pitkälle”
Niin, lähdetäänkö siitä että tässä on vain yksi tekijä joka on mennyt liian pitkälle:
”Venäjä, Venäjä, Venäjä” piste.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmiset elävät tätä strategiaa uutisista näkemillään kuvilla ja vihaavat luonnollisesti Putinia. Pitäisi kuitenkin miettiä, miten tämä saisi loppumaan, jos ne kuvat ärsyttävät. Putin ja länsi keräävät nyt aseita ja Ukrainan kansa on tanner. Sota voi kestää vuosia.
Uskon jos Suutari tai Rantanen asuisivat itse sota-aluella, niin toivoisivat myös neuvottleluita nykyisten ohjusten sijaan.
Länsi ei ole tässä puhdas pulmunen ja Putin ei hyökännyt vain huvikseen tai rakentaakseen uuden Neuvostoliiton. Meille syötetään niin paljon propagandaa/ uskomuksia joka päivä: Putinista, kun kaikesta sotaan liittyvästä. Ihmisiin on helppo vaikuttaa, mutta realismi ei saisi unohtua.
Ilmoita asiaton viesti
Jukka Tarkan ehdotus luovuttaa Krim rauhan hintana on realismia. Venäjän operaatio keväällä 2014 Krimin valtaamiseksi oli salakavala, mutta tappamisen lopettamisen tulisi olla kaikkien tavoite.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkan ehdotus on realismia. Tämä sota on tullut jo Ukrainalle monin verroin kalliimmaksi, kuin Krimi koskaan toisi Ukrainalle. Krimi on myös venäläismyönteinen alueena. Periaatteiden takia ei kannata tuhota koko muuta valtiota/ kansaa. Sota on tullut myös kalliiksi kaikille länsimaille ja mitä se vielä tuokaan tullessaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tykkään presidentti Zelenskyistä ja uskon mielelläni hänet enimmät puheensakin, mutta viime maaliskuussa hän on kyllä sitten puhunut kummallisia höpöjä, esittäessään, että voimasuhteet olisivat olleet yksi vastaan 10 sotilaiden osalta ja yksi vastaan 50 panssarivaunuissa. Jos näin olisi ollut, niin johan se koko Ukraina olisi kaatunut Venäjän syliin siinä kolmessa päivässä, niin kuin kuulemma määrä oli.
Ainakin paperilla Ukrainalla oli sentään vuonna 2021 aktiivipalveluksessa 255.000 sotilasta plus reservissä 900.000 lisää, panssarivaunuja 2.430 kpl, panssaroituja miehistönkuljetusajoneuvoja 11.435 ja tykistöä ja kranaatinheittimistöäkin 3.325 yksikköä. Siis esim. Suomeen verrattuna yli kymmenkertainen panssariase.
Paljon kalustoa on toki jo menetettykin, mutta onneksi sotasaalista on saatu vastaavasti runsaasti tilalle. Vanhaa neuvostoaikaista kalustoa tietysti etupäässä kaikki, mutta niillä sitä sotaa on pääosin onnistuttu kohta vuosi käymään, välillä ihailtavan voitollisestikin.
Kaikki länsiapu on ollut suureen tarpeeseen ja kaikelle lisätuelle on ollut suuri tarve, mutta kovin vähän sitä on Nato- ja EU -maiden resursseihin suhteutettuna annettu. Se Venäjä edustaa todellisuudessa kahta prosenttia koko maailman bruttokansantuotteesta ja sen sotilasmenot ovat olleet runsaat yksi kahdeskymmenesosa Nato -maiden sotilasmenoista. Lännellä on aivan riittävästi rahaa ja tavaraa toimitettavaksi Ukrainalle, jos oikeasti halutaan, että ukrainalaiset pystyvät heittämään Venäjän hyökkäysjoukot takaisin sinne minne ne kuuluvat eli takaisin Venäjälle.
Ilmoita asiaton viesti
”Niin, eikä noiden kahdeksan maan ja Ruotsin ole tarvinnut perustella ollenkaan Ukrainalle annettavan sotilaallisen avun vähäistä määrää,”
Jos avun tyyppiä ja määrää pidetään sotilasturvallisuuden vuoksi salassa, se on aika typerää. Miksi julkisesti kerrotaan kuitenkin että meillä on 200 Leopard vaunua ja tilasimme rapiat 60 F-35 monitoimihävittäjää ja 4 Pohjanmaa-luokan korvettia. Luullaanko tosiaan että puolustuskalustomme määrä on joku salaisuus venäläisille? Perusteluksi ei riitä edes se 1340 pituinen itäraja.
Ilmoita asiaton viesti
”Jos avun tyyppiä ja määrää pidetään sotilasturvallisuuden vuoksi salassa, se on aika typerää.”
Olen eri mieltä. Se ei ole typerää ottaen huomioon sen, että Natoon liittymiseen on lyöty Unkarin ja Turkin taholta kapuloita rattaisiin. Viimeksi ”karhunpalveluksen” tekivät kurdit Ruotsille. Siitä tuskin Suomikaan jäi osattomaksi.
Turhalla meuhkaamisella välit itänaapuriin jäätyvät tarpeettomasti vielä lisää. Ne ovat jo nyt täysin jäässä.
Mitä tulee omiin hankintoihin, niin itänaapurin on hyvä tietää, että täältä löytyy ja tulee myös jatkossa löytymään kyllä ”kättä pitempää.”
Suomi sai torjuntavoiton Talvisodassa ja Jatkosodassa. Niistä maksettiin suurin uhrauksin kova hinta. Näin tulee käymään myös uudessa torjuntavoitossa, mikäli sellainen olisi edessä. Toivottavasti näin ei tule koskaan tapahtumaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitin nimenomaan sitä ettei se pysy salassa. Ukrainan avustaminen ei ole turhaa meuhkaamista.
Ilmoita asiaton viesti
Panssarivaunuasiantuntija Petri Mäkelän mukaan Putin hyökkää juuri nyt monessa kohtaa Donbassin rintamaa, esimerkiksi Avdiivkassa. Näiden asioiden kanssa saattaa tulla vielä kova kiire.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä on hyökkäillyt jo kymmenen vuotta ja Eurooppa (Saksa, Ranska, talia, Englanti) katsellut vierestä, hieman vain päivitellyt Venäjän pahuutta. Venäjä on tästä rohkaistunut ja voimistanut koko ajan hyökkäyksiään. Päätöksiä pitäisi tehdä viimeinkin pikku avun tiputtamisen sijaan.
Scholzin on tunnustettava olleensa väärässä myötäillessään nuor-SDP:n johdossa ollessaan Neuvostoliiton intressejä ja vastustaessaan ”Amerikan imperialismia”. Astuttava menneisyyden varjoista pois ja ryhdyttävä toimimaan päättäväisesti vapaan Euroopan puolesta. Eiköhän muut maat seuraisi, Suomi mukaan luettuna.
Nykyaikaisten panssariyhtymien perustaminen Ukrainassa käyntiin.
Ilmoita asiaton viesti