Luku 11 200 ja kuntavaalit 18.4.2021

Merkitään muistiin argumenttina käytetty tuomiopäivän luku 11000 ja katsotaan, mikä on tilanne 18.4. (ja 13.6.).” (Twitter, Jussi Hala-aho 6.3.2021).

No, nyt katsotaan päivämäärän 18.4.2021 osalta.

Vaalien piti olla ylihuomenna. Arvostelin kovin sanakääntein kuntavaalien siirtoa kirjoituksessa otsikolla Kuntavaalien peruminen oli tosi törkeä poliittinen teko – Suomi on nyt kuin banaalivaltio (US-blogi 6.3.2021). Kirjoitusotsikon banaalivaltio-sana oli harkittu eikä kirjoitusvirhe banaanivaltiosta. Banaali tarkoittaa Kielitoimiston sanakirjan mukaan kulunutta, tyhjänpäiväistä latteaa jne. (Kielitoimiston sanakirja, banaali). Sanaleikki oli siis tarkoituksellinen.

Kun otetaan huomioon tämän hetken päivittäinen tapausmäärä (n. 750/vuorokausi) THL arvioi, että mikäli kasvuvauhti jatkuisi, nykyisellä Re arvon luottamusvälillä päivittäinen tapausmäärä Suomessa voisi 18.4. olla välillä n. 2600–11200 per päivä. Jos Re arvoksi valitaan keskiarvo 1,25 tapauksia voitaisiin tuolloin päivittäin todeta n. 5600 (laskelma liite 1).” (THL, Lausunto oikeusministeriölle 5.3.2021).

Tuon lausunnon allekirjoittajia olivat THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta ja johtaja Mika Salminen. Tuon onnettoman nelisivuisen lausunnon perusteella sitten vaaleja siirrettiin. Insinöörimaallikkokin tajuaa, että tuo lausunto ei sisällä asiantuntemusta ja oli jo syntyessään floppi. Niin tyhmää virkamiestä ei Suomesta löydy, joka kirjoittaisi tuollaisen vaalien siirtoon johtavan lausunnon asiantuntijana. Tuon lausunnon on ollut pakko olla siis poliittisesti ohjattu, ei tieteeseen perustaan pohjautuva.

THL:n lausunto oikeusministeriölle päivämäärällä 5.3.2021. Lausunto oli kerta kaikkiaan katastrofaalinen. Luku 11 200 on se, johon koko kuntavaalien siirtosoppa perustuu. THL:llä oli kyllä jo maaliskuussa tietämys vuoden kestäneen koronaepidemian perusteella, miten Suomessa saadaan rajoituksilla tehokkaasti ja nopeasti tartuntaluvut alas.

Luku 11 200 upposi suomalaispoliitikkoihin ja -virkamiehiin kuin kuuma veitsi voihin.

Jos THL:n luku olisi ollut 20 000 tai 40 000, nuokin luvut olisivat uponneet Marinin hallituksen ministereihin kuin kuuma veitsi voihin. Ministereillä kuten oppositiopuolueillakaan Perussuomalaisia lukuun ottamatta ei ollut asioiden pienintäkään suuruusluokkatajua.

****

Luku 11 200 oli tosiaankin tuomiopäivän luku Jussi Halla-ahon sanoin.

Poliitikkokunnassamme ei omaa järkeä taideta käyttää yhtään. Kaikki hulluimmatkin virkamieskunnan laatimat luvut menevät läpi tuosta vaan. THL:n luvut myivät myös opposition Kokoomukselle, Kristillisdemokraateille ja Liike Nytille kuin häkä.

Olisi hyvä olla edes sen verran perillä asioista, että suuruusluokka ymmärrettäisiin, ettei politiikan teko menisi ihan h moilasteluksi.

Kuinka on mahdollista, että oikeusministeriön vaalipäällikkö Arto Jääskeläinen – tuo vaalisiirron agitaattori – on vieläkin virkasuhteessa ministeriöön tämän epäonnistumisen jälkeen?

THL:n luvut upposivat myös suomalaismediaan ilman merkittävää kritiikkiä ja kyseenalaistamista. Luvut otettiin kiltisti annettuina.

THL:n kova arvio: Huhtikuussa jopa yli 10 000 koronatartuntaa päivässä – oikeusministeri Henriksson: ’En tiennyt vielä eilen aamulla, että saisimme THL:ltä tällaiset luvut’” (IL 6.3.2021).

THL:ltä hirveä laskelma: Huhtikuussa jopa 11 000 päivittäistä koronatartuntaa” (IS 6.3.2021).

Analyysi: THL:n pelottava arvio jopa yli 11 000 päivittäisestä tartunnasta sai puolueet lykkäämään vaaleja vastentahtoisesti” (Yle 6.3.2021).

THL:n luvut jopa 11 000 päivittäisestä tartunnasta vaikuttivat kunta­vaalien siirtämiseen – Pääjohtaja Tervahauta: ’Oikea elämä on erilaista kuin kompuutteriin syötetty matematiikka’” (HS 6.3.2021).

****

Kun päätös vaalien siirrosta tehtiin, 5.3.2021 koronatartuntatapausmäärä oli noin 750/vuorokausi ja ilmaantuvuusluku 143 per 100 000 väestö/14 vrk (THL, Lausunto oikeusministeriölle 5.3.2021).

15.4.2021 tapausmäärä oli 289/vuorokausi (THL 15.4.2021 klo 14.00) ja ilmaantuvuusluku 16.4.2021 oli 77,3 per 100 000 väestö/14 vrk (HS 16.4.2021).

Tuoreita kuntakohtaisia ilmaantuvuuslukuja voi käydä tarkastelemassa myös täältä.

Ilmaantuvuusluku tulee rajoitusten vuoksi alas kuin häränhäntä. Rajoitukset toimivat Suomessa hyvin, kiitos Suomen kansan. THL:llä oli kyllä tiedossa 5.3.2021 lausuntoa kirjoittaessaan aikaisempien rajoitustoimien perusteella (joulukuun rajoitukset), että rajoituksilla tartuntaluvut saadaan nopeasti lukemiin, joissa vaalit voidaan järjestää turvallisesti. Ilmaantuvuusluvun lähde: Helsingin Sanomat 16.4.2021.

Päivittäinen tapausmäärä on nyt 289, eikä THL:n ennustama 2 600–11 200. Siis todellakin korttipakasta ennustama. Luvut eivät ole edes samalla hehtaarilla todellisuuden kanssa. Alarajaan pääsyynkin pitäisi tapausmäärän lähes kymmenkertaistua.

Kuntavaalien siirto oli siis sataprosenttisesti poliittinen päätös. Ei ollut perusteita siirroille 6.3.2021 ja vielä vähemmän nyt, kun vaalien pitäisi olla ylihuomenna sunnuntaina.

THL on nyhrännyt, tuhertanut ja sählännyt koronaepidemiassa oikein urakalla. Jatkuvalla syötöllä vääriä johtopäätöksiä, suosituksia ja kaikkea muuta. Viimeisin hyvä esimerkki on liikkumisrajoitusten prosessointi. Se, että olemme selvinneet kohtuullisen hyvin koronaepidemiasta, ei johdu THL:stä vaan Suomen kansasta ja Suomen kansan käyttäytymisestä.

Nyt sitten kaiken päälle THL:n ja Rokotetutkimuskeskuksen mielirokote – AstraZeneca – osoittautui verisuonitukosriskiä synnyttäväksi. Kirjoitin AstraZenecan ongelmista blogin jo helmikuun alussa otsikolla AstraZenecan rokote ei minulle kelpaa – Rokotteen pitää suojata eikä olla suojaavinaan (US-blogi 8.2.2021).

Jo tuolloin oli selvää, että adenovirustekniikkaan perustuva rokote ei ole täysin onnistuva. Ongelmat tuotantotekniikassa laadunvaihteluineen ja nyt sitten päälle verisuonitukoksen riski. Jo kehitystyön hitaus ja viivästynyt hyväksymisprosessi olivat osoituksia ongelmista. AstraZeneca ei ole kyennyt tuottamaan niitä rokotemääriä, jota se on luvannut. Hyvä sentään, ettei kenenkään alle 65-vuotiaan tarvitse ottaa AstraZeneca-rokotetta, vaan tarjolla on kunnon RNA-rokotetta taatulla laadulla.

****

Kirjoitin blogissa 6.3.2021 äänestäväni kuntavaaleissa Perussuomalaisia ihan vittuuksiani, koska tuo vaalien perusteeton siirto esitetyillä perusteilla oli sen verran demokraattiseen valtioon kuulumaton teko, joita harvoin länsimaissa näkee – eikä Venäjälläkään. Ehkäpä samoin ajattelevat monet muutkin, kun katsoo tuoreimpia mielipidemittauksen kannatuslukuja.

Vaalien siirto saattaa olla kohtalokas etenkin SDP:lle. Marinin tähti läksi laskuun liikkumisrajoitusprosessin epäonnistumisesta.

Oheiset Helsingin Sanomien tuoreet gallupluvut osoittavat, että Perussuomalaisten kannatus on kolmanneksen Kokoomuksen kannatusta suurempi (HS 16.4.2021). Perussuomalaiset on tällä hetkellä ylivoimaisesti suurin oppositiopuolue.

Huhtikuun HS-gallup osoittaa Perussuomalaisille 21,6 prosentin kannatusta. Kyseessä ei ole kuntavaaligallup, jossa Perussuomalaisten luvut olisivat todennäköisesti pienempiä ja Kokoomuksen suurempia.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu