Missä se onkaan nyt Matti Vanhasen esittämä Itämeren vakaus Suomen ollessa Naton ulkopuolella?

Ruotsin asevoimien jalkaväen ajoneuvoja Visbyn satamassa Gotlannissa 14. tammikuuta 2022. Keskustan Matti Vanhasen ja SDP:n Mika Karin mukaan Suomen ja Ruotsin pysyminen Naton ulkopuolella on vakauttanut Itämeren turvallisuustilannetta. Onko tämä sitä vakaata turvallisuusympäristöä, kun Ruotsi on joutunut miehittämään Gotlannin ja kun Suomi on joutunut siirtämään sota-aluskalustoaan Ahvenanmaan edustalle? Nato-maiden ei ole tarvinnut tehdä moista, vaan ovat saaneet olla rauhassa ilman sotavoimasiirtoja.

Katsoin eilen Ylen A-talk-ajankohtaiskeskusteluohjelmaa, jossa vieraina olivat kansanedustajat Atte Harjanne (vihr.), Elina Valtonen (kok.), Matti Vanhanen (kesk.) ja Mika Kari (sd.). Lähetys oli otsikoitu Kyllä vai ei Natolle?  (Yle Ateena, A-talk 27.1.2022).

Keskustelussa Atte Harjanne ja Elina Valtonen olivat Suomen Nato-jäsenyyttä kannattavia. Matti Vanhanen ja Mika Kari olivat puolestaan Suomen Nato-jäsenyyttä vastustavia.

Sekä Matti Vanhanen että Mika Kari perustelivat kantojaan Itämeren ympäristön vakaudella. Heidän ylivoimaisesti toistetuin sanansa keskustelussa oli vakaus. He pyrkivät luomaan kuvaa, että Suomi Naton jäsenmaana olisi epävakautta luova ja Suomi sotilaallisesti liittoutumattomana on vakautta luova.

Me ylläpidämme vakautta varmemmin sillä, että pidämme täällä Pohjois-Euroopassa ikään kuin tilanteen totuttuna sellaiseksi, jonka kaikki ymmärtää ja johon vuosikymmenten aikana on totuttu. Ja sen tähden minusta tätä vakautta ei kannata varsinkaan nyt tässä Ukrainan tilanteessa häiritä sillä, että tuotaisiin uusi kriisipesäke ja Pohjois-Euroopan vakaus muutettaisiin ehdoin tahdoin (nauhan kohta 02:57-03:22).

Mm. noin lausui vakaudesta Matti Vanhanen ohjelman alussa.

Vanhaselta nyt kysyisin, että mikä vakaus ja missä? Enpä ole oikein viime aikoina havainnut mitään vakautta missään Itämeren ympäristössä vaikka kuinka Suomi on sotilaallisesti liitoutumaton.

Me kaikki muistamme varmaan myös, kuinka Matti Vanhanen lausui pääministerinä aikanaan, että Nord Stream 2 -kaasuputki on vain taloudellinen hanke ja että Suomi arvioi hanketta pelkästään ympäristöarviomenettelynä. Vanhasen mukaan Nord Stream 2 -kaasuputken rakentamisella ei olisi turvallisuuspoliittisia aspekteja.

Eipä tuokaan Vanhasen poliittinen linjaus taida olla ollenkaan totta. Tuo kaikki on viimeistään nyt tammikuussa 2022 kaikkien nähtävissä.

Onko mikään Matti Vanhasen linjauksensa totta ja realiteetteihin perustuvaa? Hänen linjauksensa taitaakin perustua pitkälti haihatteluihin, joilla ei ole erityistä todellisuuspohjaa.

****

Suomen ja Euroopan lähialueiden turvallisuustilanne on epävakaa ja vaikeasti ennakoitava. Suurvaltojen keskinäisen kilpailun voimistuminen ja niiden heikkenevä sitoutuminen sääntöpohjaiseen kansainväliseen järjestelmään ja kansainväliseen oikeuteen ovat kiristäneet kansainvälistä tilannetta. Jännitteet ovat lisääntyneet myös Suomen lähialueilla, mihin ovat vaikuttaneet muun muassa asevalvonnan sopimusjärjestelmän heikentyminen, vaikuttamiskeinojen kehittyminen ja monimuotoistuminen sekä kybertoimintaympäristön merkityksen kasvaminen. Suomen turvallisuusympäristö on muuttunut epävakaampaan suuntaan, ja muutoksen arvellaan olevan pitkäkestoinen.” (Valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko 202, luku 3.3, sivu 18).

Noin kirjaa siis Sanna Marin vasemmistohallituksen laatima valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko, jonka mukaan lähialueemme on epävakaa ja vaikeasti ennakoitava. Tuossa Marin vasemmistohallituksessa ovat mukana myös SDP ja Keskusta, joita Matti Vanhanen ja Mika Kari edustivat eilen A-talkissa.

Vanhanen ja Kari ovat äänestäneet eduskunnassa tuon selonteon puolesta.

Selonteossa ei ole kirjausta, että Suomen sotilaallinen liittoutumattomuus  ja harjoittama vakauspolitiikka olisi lisännyt Itämeren alueen vakautta. Selonteko ei siis kirjaa Suomen harjoittaman vakauspolitiikan tuloksia. Ei voikaan kirjata, kun niitä ei ole.

Valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon perusteella Suomen pysyminen Naton ulkopuolella ei siis ole lisäännyt vakautta Itämeren alueella.

Miksi Vanhanen ja Kari sitten päinvastaista esittävät nyt? Miksi he toistavat tuota iänikuista vakausvirttä, joka ei siis pidä paikkaansa?

****

Miinalaiva Hämeenmaa Ahvenanmaan edustalla – puolustusvoimilla harjoituksia ympäri maata” (IL 26.1.2022).

Itämeren turvallisuuspoliittisen epävakauden olemme saaneet tuta etenkin nyt kahden viime viikon aikana.

Ruotsi joutui miehittämään Gotlannin saarensa perjantain ja lauantain välisenä yönä kaksi viikkoa sitten 14.-15.1.2021 pelätessään Venäjän ottavan saaren haltuun.

Onko tuo sitä Matti Vanhasen ja Mika Karin nimeämää Itämeren ympäristön vakautta? Siis, että Ruotsi joutuu miehittämään oman saarensa?

Suomen Puolustusvoimat on vienyt miinalaiva Hämeenmaan Ahvenanmaan edustalle ja satamaan turvaamaan Ahvenanmaan demilitarisointia venäläisiltä.

Onko tuo sitä Matti Vanhasen ja Mika Karin nimeämää Itämeren ympäristön vakautta? Siis että Suomi joutuu siirtämään sotavoimaa Ahvenanmaan edustalle turvamaan Ahvenanmaan koskemattomuutta?

Venäjä pitää nyt tässä kiristyneessä Euroopan turvallisuuspoliittisessa tilanteessa suuren 20 sota-aluksen sotaharjoituksen Itämerellä.

Onko tuo sitä Matti Vanhasen ja Mika Karin nimeämää Itämeren ympäristön vakautta? Siis, että Venäjä pitää hyökkääviä sotaharjoituksia turvallisuuspoliittisen tilanteen ollessa muutoinkin kireän itäisessä Euroopassa.

Suomen Puolustusvoimat on pitänyt yllättäviä ja ennalta ilmoittamattomia ”kertausharjoituksia” reservissä oleville. Kyse on pikaisista komennuksista, ei kertausharjoituksista niin kuin me ne ymmärrämme.

Reservissä olevia on kutsuttu yllättäen lyhyellä muutaman päivän varoitusajalla mm. Helsingissä Suomenlinnan Merisotakoululle 15.12.2021 ja 21.12.2021 ja Santahaminaan 15.1.2022. Kutsunta-aika on ollut poikkeuksellisen lyhyt, kun keskiviikkoiseen 15.12.2021 Merisotakoulun tilaisuuteen kutsu on tullut kutsutuille edellisen viikon loppupuolella.

Normaaleista kertausharjoituksista (KH), valmiudellisista kertausharjoituksista (KHV) ja puolustusvoimien vapaaehtoisistaharjoituksista (PVVEH) ilmoitetaan asevelvollisuuslain edellyttämänä. Kolmen kuukauden määräaika ja sen poikkeamat on kirjattu lakiin. Puolustusvoimat on nyt toiminut varsin poikkeuksellisesti.

Onko tuo sitä Matti Vanhasen ja Mika Karin nimeämää Itämeren ympäristön vakautta? Siis, että Suomen Puolustusvoimat joutuu kutsumaan reserviläisiä poikkeuksellisesti komennukselle muutaman päivän varoitusajalla turvallisuustilanteen Suomen ympäristössä heikennyttyä?

****

Matti Vanhasella ja Mika Karilla samoin kuin muilla vakautta hokevilla mukaan lukien tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ei ole mitään faktista näyttöä siitä, että Suomen ja Ruotsin pysyminen Naton ulkopuolella olisi lisännyt Itämeren ympäristön vakautta.

Tuolle oletukselle ei vain nyt löydy näyttöjä.

Nykyinen tilanne on pikimminkin päinvastainen. Näytöt ovat nyt vastakkaisia. Itämeren turvallisuustilanne on heikentynyt.

On huomioitava, ettei Suomen ja Ruotsin tapaan Natoon kuuluvien ja Venäjän rajaan rajoittuvien Viron, Latvian, Liettuan, Puolan ja Norjan ole tarvinnut tehdä mitään niitä sotilaallisen valmiuden kohotustoimia, mitä Suomi ja Ruotsi ovat joutuneet tekemään.

Se tuosta Vanhasen ja Karin vakaudesta.

Suomen Nato-jäsenyyden kannatus ei ole vain puoluekysymys vaan ennen kaikkea ikäkysymys. Kylmän sodan aikaan suomettuneessa Suomessa eläneiden käsitys turvallisuudesta on eri kuin myöhemmin syntyneiden. Matti Vahanen on 66-vuotias (s. 1955), Mika Kari on 54-vuotias (s. 1967), Elina Valtonen on 40-vuotias (s. 1981) ja Atte Harjanne on 37-vuotias (s. 1984).

Valtonen ja Harjanne olivat 10- ja 7-vuotiaita, kun Neuvostoliitto hajosi. Heidän poliittinen ajattelunsa tuskin siis perustuu karuihin kylmän sodan ilmentymiin YYA-Suomessa. Heitä ei kyllästetty idällä kuten Vanhanen ja Kari on kyllästetty.

Hyvä niin. Hyvä olisi myös Suomelle, että kylmän sodan ajan poliitikosta ulkopolitiikassa päästäisiin vähitellen eroon ja Suomi pääsisi viimein uudistumaan sekä kuulumaan sinne, minne Suomen länsimaana pitääkin kuulua.

+24

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu