Naton tiedustelukoneet olivat paikalla todistamassa Ukrainan uusinta taidon näytettä – vartiolaiva Admiral Makarovin tuhoa

Ukraina kehittämä Neptune-meritorjuntaohjus on käymässä Mustanmeren laivaston tuhoksi. Kuva ohjusvalmistajan sivuilta.

Ukraina on onnistunut jälleen synnyttämään tuhoa Venäjän Mustameren laivastolle.

Suuren maihinnousualus Orskin (БДК «Орск», US-blogi 24.3.2022) ja ohjusristeilijä Moskvan (ракетный крейсер «Москва», US-blogi 17.4.2022) jälkeen vuorossa oli nyt vartiolaiva Admiral Makarov (Сторожевой корабль «Адмирал Макаров»). Tahti on ollut tasaista: alus noin 3-4 viikon välein.

Suomessa alus on nimetty ohjusfregatiksi (esim. IS 6.5.2022), mutta alun perin kyseessä on vartiolaiva (сторожевой корабль). Kyse on taistelupinta-alusten luokasta, joka on suunniteltu partiotehtäviin, vartioimaan suuria aluksia, merikuljetuksia jne. vihollisen sukellusveneiden, torpedoveneiden ja lentokoneiden hyökkäyksiltä.

Tuon aluksen uppouma on 3 830  tonnia, pituus 124,8 metriä ja syväys 4,7 metriä. Vastaa kutakuinkin siis esimerkiksi niitä fregatteja, joita Suomelle tulee Laivue 2020 -hankinnassa. Noiden Suomen Merivoimille tulevien alusten uppouma on noin 4 000  tonnia ja syväys noin 5 metriä. Kokonsa puolesta nuo venäläiset vartiolavat ovat siis fregatteja, ja vuonna 2016 Admiral Makarov luokiteltiinkin fregatiksi.

Kyseinen alus on projektin 11356 (проекта 11356) alus. Aluksia on jo valmistunut kolme. Admiral Makarovin lisäksi Admiral Grigorovitš («Адмирал Григорович») ja Admiral Essen («Адмирал Эссен») ovat Mustanmeren laivaston käytössä. Rakenteilla on lisäksi kolme muuta alusta: Admiral Butakov («Адмирал Бутаков»), Admiral Kornilov («Адмирал Корнилов») ja Admiral Istomin («Адмирал Истомин»).

Projektin 11356 vartiolaivan sivuprofiili. Nyt ilmeisesti yksi tuollainen alus nimeltään Admiral Makarov on kohdannut ukrainalaisen ohjusiskun ja vähintään vaurioitumisen.

Venäjä tekee vastaavia aluksia myös Intiaan kaksi kappaletta nimeltään Tushil ja Tamala. Jos projektitunnus on kirjattu 11356R:ksi (проекта 11356Р), R tarkoittaa russiskii (российский) eli venäläistä erotuksena Intiaan menevistä aluksista.

****

Ukraina on vaurioittanut tai tuhonnut artiolaiva Admiral Makarovin ohjusristeilijä Moskvan tapaan Neptune-meritorjuntaohjuksella (противокорабельная ракета, ПКР «Нептун»), koodinimi 360MTS (360МЦ). Käsittelin tuon ohjuksen hyvin tarkasti kirjoituksessa otsikolla Ukraina tuhosi helposti kahdella ohjuksella Venäjän ylpeydenaiheen – Onko Suomen suurien Laivue 2020:n fregattien kohtalo sodassa sama? (US-blogi 17.4.2022).

Taitaa tuo ukrainalaisohjus olla ihmevekotin ainakin venäläisille merialuksille. Näyttävästi laadittu lyhyt video ohjuksesta löytyy täältä.

Nyt on edessä taas ne samat tiedon varmistusvaiheet kuin ohjusristeilijä Moskvan ohjusosumasta ja lopulta uppoamisesta. Kuinka vakavaa tuhoa ohjusisku on saanut aikaan, onko alus toimintakuntoinen, onko aluksella tulipalo, onko alus uppomassa.

Kirjoitin Ukrainasta saamieni tietojen pohjalta tiettävästi ensimmäisenä ohjusristeilijä Moskvan upottamisen yhteydessä Yhdysvaltojen mukanaolosta tapahtumassa (US-blogi 17.4.2022). Nyt asiasta ovat kirjoittaneet myös monet muutkin läntiset tiedotusvälineet ja asia on ilmeinen fakta.

Uskallan väittää – tosin tällä kertaa minulla ei ole vielä parempaa tietoa –, että Yhdysvallat on antanut taas Ukrainalle tärkeää satelliittipaikannustietoa ja muuta elektronista tiedustelutietoa vartiolaiva Admiral Makarovin menoksi.

****

Toisin kuin suuren maihinnousualus Orskin ja ohjusristeilijä Moskvan tapauksessa, nyt niin Naton kuin myös Yhdysvaltojen ja Iso-Britannian tiedustelu oli mukana alueella peräti neljän ilma-aluksen voimalla. Kolme tiedustelukonetta ja yksi drooni Mustallameren ympäristössä tarkastamassa tilannetta, tosin varmasti monessa eri tiedustelutarkoituksessa. Nuo neljä tiedustelukonetta tiedetään toisiotutkavastaimen perusteella. Vastaavaa ei ollut ohjusristeilijä Moskvan uppoamisen aikoihin.

Nuo tiedustelua suorittavat koneet olivat ja ovat:

Em. Flightradar24-linkeistä tuoreimman lennon saa esille painamalla lentoluettelon play-ikonia.

NATO11 ja NATO07 ovat Naton Boeing E-3A Sentry -tiedustelukoneita ja FORTE11 on Yhdysvaltojen Northrop Grumman RQ-4A Global Hawk -tiedusteludrooni. RRR7236 on puolestaan Iso-Britannian Boeing RC-135 -tiedustelukone.

RQ-4 Global Hawk. Kuva Northrop Grummanin sivuilta.
Naton NATO11- tiedustelukoneen (LX-N90454) tuoretta lentoreittiä Mustanmeren ympäristössä, kun Ukrainan meritorjuntaohjusisku vartiolaiva Admiral Makarov tapahtui.
Naton NATO07-tiedustelukoneen (LX-N90451) tuoretta lentoreittiä Mustanmeren ympäristössä, kun Ukrainan meritorjuntaohjusisku vartiolaiva Admiral Makarov tapahtui.
Yhdysvaltojen FORTE11-tiedusteludroonin (10-2045) tuoretta lentoreittiä Mustanmeren ympäristössä, kun Ukrainan meritorjuntaohjusisku vartiolaiva Admiral Makarov tapahtui. Tämän kirjoituksen julkaisuhetkellä drooni teki edelleen samaa tiedustelusyheröä Mustanmeren päällä lähimmillään alle 100 kilometrin etäisyydellä Krimistä. Venäjä jättää nämä läntiset tiedustelukoneet suosiolla rauhaan.
Iso-Britannian RRR7236-tiedustelukoneen (ZZ665) tuoretta lentoreittiä Mustanmeren ympäristössä, kun Ukrainan meritorjuntaohjusisku vartiolaiva Admiral Makarov tapahtui. Tämä tiedustelukone kävi hyvin syvällä itään lähelle Venäjän merirajaa sekä Ukrainan ja Romanian välistä merirajaa. Venäjän rannikolle matkaa lyhimmillään reilusti alle 100 kilometriä.

Kun Suomi liittyy Natoon, vastaavaa tiedustelukoneiden liikennettä on luvassa myös Suomen ilmatilassa. Toivottavasti Suomen Puolustusvoimien asenne Suomen Nato-jäsenyyden myötä myös muuttuu niin, että tiedustelukoneet käyttävät kattavasti toisiotutkavastainta Suomen ilmatilassa.

+26

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu