Naton tiedustelukoneet olivat paikalla todistamassa Ukrainan uusinta taidon näytettä – vartiolaiva Admiral Makarovin tuhoa

Ukraina on onnistunut jälleen synnyttämään tuhoa Venäjän Mustameren laivastolle.
Suuren maihinnousualus Orskin (БДК «Орск», US-blogi 24.3.2022) ja ohjusristeilijä Moskvan (ракетный крейсер «Москва», US-blogi 17.4.2022) jälkeen vuorossa oli nyt vartiolaiva Admiral Makarov (Сторожевой корабль «Адмирал Макаров»). Tahti on ollut tasaista: alus noin 3-4 viikon välein.
Suomessa alus on nimetty ohjusfregatiksi (esim. IS 6.5.2022), mutta alun perin kyseessä on vartiolaiva (сторожевой корабль). Kyse on taistelupinta-alusten luokasta, joka on suunniteltu partiotehtäviin, vartioimaan suuria aluksia, merikuljetuksia jne. vihollisen sukellusveneiden, torpedoveneiden ja lentokoneiden hyökkäyksiltä.
Tuon aluksen uppouma on 3 830 tonnia, pituus 124,8 metriä ja syväys 4,7 metriä. Vastaa kutakuinkin siis esimerkiksi niitä fregatteja, joita Suomelle tulee Laivue 2020 -hankinnassa. Noiden Suomen Merivoimille tulevien alusten uppouma on noin 4 000 tonnia ja syväys noin 5 metriä. Kokonsa puolesta nuo venäläiset vartiolavat ovat siis fregatteja, ja vuonna 2016 Admiral Makarov luokiteltiinkin fregatiksi.
Kyseinen alus on projektin 11356 (проекта 11356) alus. Aluksia on jo valmistunut kolme. Admiral Makarovin lisäksi Admiral Grigorovitš («Адмирал Григорович») ja Admiral Essen («Адмирал Эссен») ovat Mustanmeren laivaston käytössä. Rakenteilla on lisäksi kolme muuta alusta: Admiral Butakov («Адмирал Бутаков»), Admiral Kornilov («Адмирал Корнилов») ja Admiral Istomin («Адмирал Истомин»).

Venäjä tekee vastaavia aluksia myös Intiaan kaksi kappaletta nimeltään Tushil ja Tamala. Jos projektitunnus on kirjattu 11356R:ksi (проекта 11356Р), R tarkoittaa russiskii (российский) eli venäläistä erotuksena Intiaan menevistä aluksista.
****
Ukraina on vaurioittanut tai tuhonnut artiolaiva Admiral Makarovin ohjusristeilijä Moskvan tapaan Neptune-meritorjuntaohjuksella (противокорабельная ракета, ПКР «Нептун»), koodinimi 360MTS (360МЦ). Käsittelin tuon ohjuksen hyvin tarkasti kirjoituksessa otsikolla Ukraina tuhosi helposti kahdella ohjuksella Venäjän ylpeydenaiheen – Onko Suomen suurien Laivue 2020:n fregattien kohtalo sodassa sama? (US-blogi 17.4.2022).
Taitaa tuo ukrainalaisohjus olla ihmevekotin ainakin venäläisille merialuksille. Näyttävästi laadittu lyhyt video ohjuksesta löytyy täältä.
Nyt on edessä taas ne samat tiedon varmistusvaiheet kuin ohjusristeilijä Moskvan ohjusosumasta ja lopulta uppoamisesta. Kuinka vakavaa tuhoa ohjusisku on saanut aikaan, onko alus toimintakuntoinen, onko aluksella tulipalo, onko alus uppomassa.
Kirjoitin Ukrainasta saamieni tietojen pohjalta tiettävästi ensimmäisenä ohjusristeilijä Moskvan upottamisen yhteydessä Yhdysvaltojen mukanaolosta tapahtumassa (US-blogi 17.4.2022). Nyt asiasta ovat kirjoittaneet myös monet muutkin läntiset tiedotusvälineet ja asia on ilmeinen fakta.
Uskallan väittää – tosin tällä kertaa minulla ei ole vielä parempaa tietoa –, että Yhdysvallat on antanut taas Ukrainalle tärkeää satelliittipaikannustietoa ja muuta elektronista tiedustelutietoa vartiolaiva Admiral Makarovin menoksi.
****
Toisin kuin suuren maihinnousualus Orskin ja ohjusristeilijä Moskvan tapauksessa, nyt niin Naton kuin myös Yhdysvaltojen ja Iso-Britannian tiedustelu oli mukana alueella peräti neljän ilma-aluksen voimalla. Kolme tiedustelukonetta ja yksi drooni Mustallameren ympäristössä tarkastamassa tilannetta, tosin varmasti monessa eri tiedustelutarkoituksessa. Nuo neljä tiedustelukonetta tiedetään toisiotutkavastaimen perusteella. Vastaavaa ei ollut ohjusristeilijä Moskvan uppoamisen aikoihin.
Nuo tiedustelua suorittavat koneet olivat ja ovat:
- NATO11 (LX-N90454) (Flightaware, LX-N90454, Flightradar24 LX-N90454)
- NATO07 (LX-N90451) ( LX-N90451, Flightradar24 LX-N90451)
- FORTE11 (10-2045) (Radarbox 10-2045, Flightradar24 10-2045)
- RRR7236 (ZZ665) (Radarbox ZZ665, Flightradar24 ZZ665).
Em. Flightradar24-linkeistä tuoreimman lennon saa esille painamalla lentoluettelon play-ikonia.
NATO11 ja NATO07 ovat Naton Boeing E-3A Sentry -tiedustelukoneita ja FORTE11 on Yhdysvaltojen Northrop Grumman RQ-4A Global Hawk -tiedusteludrooni. RRR7236 on puolestaan Iso-Britannian Boeing RC-135 -tiedustelukone.





Kun Suomi liittyy Natoon, vastaavaa tiedustelukoneiden liikennettä on luvassa myös Suomen ilmatilassa. Toivottavasti Suomen Puolustusvoimien asenne Suomen Nato-jäsenyyden myötä myös muuttuu niin, että tiedustelukoneet käyttävät kattavasti toisiotutkavastainta Suomen ilmatilassa.
Huippu blogi! Kiitos siitä! Slava Ukraini!
Hienoa. Upeaa työtä Ukrainalta. Uskomattomia sotureita.
Ilmoita asiaton viesti
Hieno läpileikkaus. Kiitos.
Ilmoita asiaton viesti
Jos ohjus on ylipäänsä osunut, niin kyseinen alus on sitten lopullisesti poissa näistä kisoista, sillä korjailu vie ainakin vuoden. Uppoaminen olisi vain lisäbonus.
Varmaankin pelkkä Bayraktarin osuma komentosiltaan tuottaisi kuukausien korjailutyöt.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen Merivoimien ostoslistalla on jo israelilainen Gabriel -ohjus, joka on varmasti valittu perusteellisen arvion pohjalta.
Ilmoita asiaton viesti
Käsittääkseni myös nyt käytössä olevat ruotsalaiset rbs-15 ohjukset ovat hyviä. Niitähän on myös maa
Ja aluslaveteilla. Löytyykö noita lentokoneista.
Ilmoita asiaton viesti
Väitetystä osumasta on reilu 1½ vuorokautta, eikä Makarovin osumasta tai tulipalosta ole tullut vahvistusta mistään suunnasta. Ei edes varovaisia spekulointeja uskottavilta tahoilta kuten tiedustelupalveluilta. Ukrainan puolustusministeriön uutissivulla ei mainita laivaa lainkaan.
Sotatilanteen ollessa melko rauhallisessa vaiheessa, kaikki odottanevat jotain merkittävää tapahtuvaksi. Voi olla, että ’tornihuhu’ on lähtenyt somessa elämään omaa elämäänsä ja päätynyt lehtienkin sivuille.
Toivottavasti huhu muuttuu uutiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Turkin media julkaisi kuvamateriaalia, jossa väitetään Admiral Makarovin palavan.
Prior to these statements from Ukraine, Russia and the US, Turkish media published footage that allegedly showed the Admiral Makarov frigate burning after it was hit by a Ukrainian Neptune missile.
https://euroweeklynews.com/2022/05/07/russian-navy-warship-admiral-makarov-reportedly-sunk-by-ukrainian-missiles/
https://www.trhaber.com/dunya/rus-firkateyni-amiral-makarov-denizin-ortasinda-yaniyor-akibeti-moskova-h45622.html
Ilmoita asiaton viesti
https://twitter.com/i/status/1522577939669438466
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa olla pattitilanne: Ukrainalla ei ilmeisesti ole kuvaa, ja Venäjä kieltää saaneensa ko. tietoa.
Newsweek has contacted the Ukrainian defense ministry for comment.
Kremlin spokesman Dmitry Peskov rejected the reports, telling reporters ”we do not have such information” about the reported strike, RIA Novosti reported.
https://www.newsweek.com/russia-ukraine-peskov-admiral-makarov-black-sea-ship-1704189
Ilmoita asiaton viesti
Tuo Twitterin video, joka on myös Turkkilaisella sivulla, on monelta näppäimistöltä epäilty olevan tietokonepelistä. Olen itsekin mennyt vipuun sodan alkupäivinä kun pelistä kaapattua videota väitettiin sotatapahtumaksi ja erehdyin jakamaan uutista eteenpäin.
Euroweekly-linkin artikkelissa taasen Pentagon ja Zelenkyin edustaja kertovat, ettei heillä ole vahvistettavaa tietoa asiasta.
Aihetodisteita on, muttei niitäkään mielestäni ’tuomioon’ riittävää määrää.
Toistaiseksi näyttää edelleen siltä, että kyseessä on lentoon lähtenyt hevosmiesten tietotoimiston uutinen. Ikävä kyllä — olen mielelläni väärässä.
Ilmoita asiaton viesti
Flightradarin käyttö lähteenä on huono. Sotilaallisesti siellä näkyy vain se mikä halutaan näkyvän. Suurin osa sotilaskoneista ei näy tuossa palvelussa. Ne eivät käytä ADS-B systeemiä vaan jotain muuta. Tuo ADS-B on käytännössä siviililiikenteen transponderi ei sotilasliikenteen.
Ilmoita asiaton viesti
Näen tämän asian niin, että tiedustelukoneet /drooni on haluttu näkyvän. Tällä pidetään itänaapuria ”hereillä.” Mitä blogiin tulee, niin se on huippuluokkaa.
P.S. Blogisti esitti aikaan blogissaan itänaapurin ohjustukikohtaa Kivennavalla. Isoisälläni oli isohko maatila siellä Voipialan kylässä ennen evakkoon lähtöä. Google Earthia apuna käyttäen ajattelin etsiä maatilan aluetta. Maatilan alue löytyi ja valokuva siitä on ollut jo pitemmän aikaa kunniapaikalla olohuoneen seinällä. Kuvausauto kun oli ajanut maatilan maiden vierestä. Rakennukset on hävitetty, mutta hiekkatie maatilan entiselle piha-alueelle on vielä jäljellä.
Ilmoita asiaton viesti
Jos ei ole mitään tai jotain toisiotutkavastainta tai se ei ole päällä, niin ei ole. Sen mukaan mennään. Nato ja myös Ruotsi taitavat käyttää tiedustelussa vastaimia päällä, kun taas Suomi kotimaan ilmatilassa ei, vaikka Niinistö on niiden käytöstä puhunut muille. Nato-jäsenyyden myötä asiaan tullee muutos.
Tuo on yksi sotilaskoneissa:
https://www.ads-b.nl/
Kaivoin sieltä lentotietoja, kun kirjoitin Ruotsin tekemästä Suomen ilmatilaloukkauksesta:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aripesonen1/yhdysvaltojen-b-1b-pommittajat-suomen-kieltaytyminen-ja-suomen-venaja-pelko/
Tuolla sivustolla on paras tietää, mitä konetta etsii (rekisterinumero).
Kun oheisia lisäksi räplää, saa tietoa niistä koottua, muttei siis niissäkään esimerkiksi varsinaisista sotilaskoneista (esim. hävittäjistä):
https://www.flightradar24.com/42.05,24.83/5
https://www.radarbox.com/@64.58613,-15.57226,z2
https://flightaware.com/
https://www.planeflighttracker.com/
https://planefinder.net/
https://www.itamilradar.com/category/usaf/
Kaiken maailman tietolähteitä riittää kyllä ja vielä paremmin, jos rekisteröityy.
Ilmoita asiaton viesti
Toisiotutkavastaimia on erilaisia tai eri taajuuksilla. ADS-B on siviilikoneiden käyttämä ja sitä käyttää myös sotilaskoneet ajoittain. Tuota esim. Flightradar24, kuten muutkin, seuraavat, eivät muuta liikennettä. Eivät muuhun edes kykene. Suomessa ilmavoimien kuljetuskoneet käyttävät tuota, muut eivät.
Nuo linkkisi ovat kaikki samaa lähdettä, eli ADS-b transpondereita seuraavia. Jos haluat seurata ADS-b viestittäviä sotilaskoneita, niin suosittelen https://globe.adsbexchange.com/ , Valitse sieltä oikealta military ja paina sitten filter. Näet vain ADS-b tilassa olevat sotilaskoneet.
Sotilaskoneilla on omat seurantajärjestelmät (kuten transponderit), mutta usein niitä ei haluta näyttää muille, joten niitä ei näy noilla julkisilla saiteilla.
Ilmoita asiaton viesti
Lisään vielä: Koita löytää noista avoimista lähteistä ilmavoimien Leatjetit. Ne eivät noiden mukaan lennä laisinkaan. CASAt eivät juuri laisinkaan.
”Kolme Learjetia toimii yhteys-, kartoitus- ja maalinhinauskoneina.”
Ilmavoimien kuljetuskoneetkaan eivät aina lennä ADS-b transponderit päällä.
Ilman transponderia koneet kyllä näkyvät tutkalla, mutta esim. niiden korkeus ei näy. Transponderiin laitetaan lennonjohdon antama nelinumeroinen koodi ja sitten se kertoo tutkassa mikä kone korkeus jne. Esim. yksityislennolla laitetaan koodi 7000 (Yhdysvalloissa 1200) ja se näkyy tutkalla, mutta ei silti olla yhteydessä lennonjohtoon. Tämä on harvoja asioita joissa USAn systeemi on parempi. 7000-sarjan koodit kun voivat viestittää jotain ihan muuta. Kuinka helposti tuo toinen numero valitaankaan ensin ja sitten lennonjohdossa hälytys alkaa soimaan. 😃
Ilmoita asiaton viesti
Sotatilanteessa sotaa käyvien maiden sotakoneissa tuskin käytetään transpondereita, jotka helpottavat vihollisen kohdistusta koneisiin. Toki muiden maiden tiedustelukoneet niitä voivat käyttää.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten lopussa kirjoitin ”Sotilaskoneilla on omat seurantajärjestelmät (kuten transponderit), mutta usein niitä ei haluta näyttää muille, joten niitä ei näy noilla julkisilla saiteilla.” Hyökkäykseen menevää hävittäjää ei tietenkään kerrota viholliselle, mutta on se omassa seurannassa.
Taisin kirjoittaa hieman epäselvästi. Eli siviilikoneilla on oma seuranta ja sen seurantaan on netissä saitteja. Sotilaskoneita seurataan, mutta ne ovat ”suojatussa moodissa”, joten ne eivät näy viholliselle eikä siviililennonjohdolle, ellei tule tutkakaikua.
Ilmoita asiaton viesti
Irakin sodassa torjuttiin Irakin ampumi ranskalais ohjuksia. 2016 USAn hävittäjä ampui alas kolme Jemenistä ammuttua ohjusta, jos oikein muistan. Ainaki. USS Stark otti kahden ohjuksen osuman olikohan 80 luvulla.
Ainakin venäjän ohjuspuolustus näyttää heikolta. Niitä käyttää myös ainakin kiina.
Venäjä ainakin näyttää pitävän läntistä ohjuspuolustusta hyvänä, koska yrittää kehittää hypersoonisia ohjuksia ja toivoo, että niitä ei torjumaan pystytä.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän Venäjä rupea kuumeisesti kehittelemään laser-asejärjestelmiä laivojen suojaksi, tässä motivaatiokerroin niiden kehittämiseen kasvaa.
Israel kehitti laser-asejärjestelmän, joka ”muuttaa pelin” – Ampui alas ohjuksia, droneja, raketteja ja kranaatteja
Venäläisillä ei ole ollut resursseja kehittää ja valmistaa uudenaikaista sotilastekniikkaa. Parhaimmatkin julkisuudessa esitellyt venäläiset aseet ovat olleet vain prototyyppejä, eikä Venäjä ole kyennyt viemään niitä sarjavalmistukseen. Venäjän aseistus on tyypillisesti hieman modernisoitua 70 -luvun suunnittelua ja tuotantoa. Venäläisen sotilastekniikan kehittymättömyys näkyy erityisesti kaikilla niillä osa-alueilla, jotka liittyvät modernien elektroniikan komponenttien ja tietotekniikan hyödyntämiseen.
PS Israel ja Venäjä elävät teknisen osaamisen suhteen eri vuosikymmenillä.
Ilmoita asiaton viesti
Voisitko Pesonen ystävällisesti oikaista virheesi, jonka esitit blogissasi 24.3.2022 ja jonka toistat nyt. Ukraina ei ole upottanut Orskia vaan Saratovin.
Ukrainan armeija: Tuhottu venäläisalus oli edelleen Saratov, ei Orsk.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aripesonen1/venalaisen-maihinnousualus-orskin-tuhoaminen-oli-upea-taidonnayte-ukrainalaisten-sotataidoista-ja-paattavaisyydesta/#comment-3635812
Ilmoita asiaton viesti
Aikamoinen tilanne. Face off on jo tapahtunut. Varmaan ollaan todistamassa jotainmita ei pitanyt tapahtua
Ilmoita asiaton viesti
Alus on fregatti, ei mikään vartiolaiva. Siinä on mm. jopa hävittäjäluokkaan sopiva it-järjestelmä ja se on rakennettu täysin sotalaivastandardien mukaisesti. Alus on aika lähellä Intiaan vietyä ”Talwar”-luokan fregattia.
Ammattilaiselle ei tässä ole mitään epäselvää, alus on täysiverinen fregatti-luokan taistelualus, ei mikään vartiolaiva.
Venäjänkielisiä sota-alusten luokitteluja ei voi vain kääntää sanasta sanaan, vaan ymmärtää asiayhteys. Lähes jokaisen aluksen alusluokan kääntäminen vain suoraan johtaisi todella hassuihin nimityksiin, kuten tässäkin.
Ilmoita asiaton viesti