Natoon kuulumattomat Suomi, Valko-Venäjä ja Ukraina – Nyt Venäjä on ilmoittanut punaisen viivansa Ukrainalle ja sama koskee Suomea
”Это то, за чем мы очень внимательно наблюдаем, и это на самом деле красная линия для нас –относительно перспектив вступления Украины в НАТО. Конечно, это наша забота.” (СтопКор 17.6.2021)
Vapaasti suomennettuna:
”Tätä [Ukrainan tiivistyviä suhteita Natoon] seuraamme tarkasti ja tämä on meille todellakin punainen viiva – Ukrainan tulevaisuudennäkymät mahdollisessa liittymisessä Natoon. Tämä on todellakin huolemme.”
Noin lausui Kremlin lehdistösihteeri Dmitri Peskov tänään vain päivä sen jälkeen, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden tapasivat ensi kertaa molemmat maittensa presidentteinä Genevessä 16.6.2021.
Peskovin sanat on uutisoitu hyvin laajasti ukrainalaisessa mediassa (esim. Европейская правда 17.6.2021, Obozrevatel 17.6.2021, Укринформ 17.6.2021 ja РБК-Украина 17.6.2021).
Edellä obozrevatel tarkoittaa suomennettuna arvostelijaa (обозреватель).
Putin ja Biden ovat varmasti puhuneet Peskovin reagoinnin perusteella tapaamisessaan myös Ukrainasta ja maan Nato-jäsenyydestä. Mitä, sitä me emme tiedä, mutta venäläisten tämänpäiväisten reaktioiden perusteella on varmasti siis puhuttu.
Kuten olen monessa kirjoituksessani jo aikaisemmin todennut, Ukrainasta tulee aikanaan Naton jäsenmaa. Jäsenyydelle ei ole enää vaihtoehtoja. Edetään askel askeleelta hitaasti, mutta varmasti. Kyse on Yhdysvalloille myös näytöstä, kun Saksa ja Ranska torppasivat Ukrainan ja Georgian Nato-jäsenyydet vuonna 2008 Yhdysvaltojen kannattaessa kyseisten maiden Nato-jäsenyyttä.
Vuonna 2008 elettiin vielä aikaa, jolloin EU:ssa virheelliset kuvitelmat Venäjästä olivat vielä vallallaan.
On syytä muistaa, että Venäjän ja Georgian välisen sota oli vain osa prosessia, joka on edelleen 13 vuoden jälkeen käynnissä. Ei siis sota ole enää käynnissä, vaan prosessi on käynnissä.
****
Ukrainan kohtalo tavallaan paljastaa nyt myös Suomen kansalle, mitä seuraa, kun vatvotaan ja vatvotaan eikä asioita saada hoidettua aikanaan ja silloin kun asioiden hoidelle on otollisin, halvin ja paras hetki.
Ukrainan kohdalla vatvoja ei ole Ukraina itse vaan lännen eurooppalaiset valtiot. Liikaa ihmishenkijä vaatineet tapahtumat 13 vuodessa ovat osoittaneet, että jokin on mennyt pahasti pieleen eikä valmista ole tullut.
Ukraina tulee olemaan esimerkki – ja on nyt esimerkki myös Suomelle – , miten Natoon siis mennään – jos mennään – tilanteessa, jossa Venäjällä alkaa olla jo riittävää sotilaallista voimaa vastustaa rajanaapurimaittensa Nato-jäsenyyksiä. Enää liittyminen Natoon ei käy yhtä helposti kuin 15–20 vuotta sitten, jolloin Suomenkin olisi pitänyt liittyä Baltian maiden tapaan.
Kumpi on ennemmin Natossa päättämässä Euroopan turvallisuusasioista? Suomi vai Ukraina?
Otan vielä lopuksi Ukrainaan liittyen esimerkin, jolla Venäjä esittää kantanaan, miksi Ukraina tai Suomi eivät voi liittyä Natoon.
Kyse on kansalaismielipiteen Nato-vastustuksesta.
”А что с Украиной происходит? Вот, по имеющимся у меня сведениям, подавляющее большинство граждан Украины против вступление в НАТО. Тем не менее, руководство Украины взяли и подписали бумажечку. Это что, демократия? Кто спросил граждан страны, хотят они этого или нет?” (Лента 14.2.2008).
Vapaasti suomennettuna:
”Ja mitä Ukrainan kanssa tapahtuu? Minun on käytettävissä olevien tietojen mukaan ylivoimainen enemmistö Ukrainan kansalaisista vastustaa Natoon liittymistä. Siitä huolimatta Ukrainan johto otti ja allekirjoitti paperin [Ukrainan ja EU:n välinen assosiaatiosopimuspaperin]. Onko tämä demokratia? Kuka kysyi maan kansalaisilta haluavatko he vai eivät [liittyä EU:hun ja Natoon]?”
Noin vastasi presidentti Putin 13 vuotta sitten vuonna 2008, kun Fox News Channelin toimittaja kysyi Ukrainan Nato-jäsenyydestä. Georgian sota alkoi 175 päivää myöhemmin.
Vastaavasti Venäjä perustelee myös, miksi Suomi ei voi liittyä Natoon. Ei voi liittyä, koska Suomen kansa vastustaa.
Ukrainassa mielipide on kääntynyt päälaelleen jo ajat sitten. Suomessa ei ole kääntynyt. Eikä käänny, jos Suomen tasavallan presidentin ja Suomen hallituksen kanta ei muutu.
Suomen ulkopoliittinen linja on ollut presidentti Niinistön kaudella jo pitkään, että kunhan vain keskusteluyhteys Venäjän kanssa säilyy, muulla ei ole mitään väliä. Tuota toistettiin myös tänään (Yle 17.6.2021). Tuolla vakiokannalla on perusteltu myös Niinistön Venäjän matkoja EU:n määrätessä muuta.
Vähäiset ovat siis Suomen ulkopoliittisten päättäjien huolet, jos ne liittyvät siihen, voivatko Yhdysvallat ja Venäjä keskustella keskenään. Tuota pienen asian toistoliturgiaa on kuultu jo aivan tarpeeksi.
Jotain muuta Suomen ulkopoliittisella agendalla pitää siis olla kuin vain huoli keskusteluyhteyksistä.
Bidenin esiintyminen tällä viikolla Euroopassa on taas hyvä yksi esimerkki, miksi Suomen olisi syytä olla mukana järjestöjäsenenä päättämässä niistä asioista, jotka koskettavat Suomea. Muuta mahdollisuutta reilun viiden miljoonan asukkaan valtiolla kuin ei vain ole. Pienen valtion on syytä aina tukeutua niihin organisaatioihin, joissa se saa itseään koskevat päätösasiansa edes vähän esille itselle päätettävänä ilman huutolaispoika-asemaa.
Paljon taputuksia ja haleja sosialisteille Koivistolle, Ahtisaarelle ja Haloselle v. kausille 1982 – 12012. Kaikki nämä ehtoja demareita ja idän asiamiehiä. Miten Suomen turvallisuus ihan näin omaista lähtökohdista päätettiin tuolloin ?
Suomi on takuuvarmasti seuraava Venäjän aggression kohde länsirajalla Naton ulkopuolisena , ja varsin pian.
Onnittelut demareille tästäkin mallikkaasti päin helvettiä hoidetusta asiasta.
PS. Punatukka taisi saada Putinilta kissan nimeltä…
Ilmoita asiaton viesti
Äläs nyt. Demarithan vaan ihan hyvää hyvyyttään yrittivät ujuttaa Suomea mukaan suureen internatsionaaliin. On myös hyvä aina muistaa, kuinka Suomi talutettiin mukaan Ottawan sopimukseen.
Venäläisiä nauratti, heille niin mainiosti sopiva suomalaisten pöllöily rajan toisella puolella.
Ilmoita asiaton viesti
Ahtisaari kyllä oli NATO-myönteinen. Mikä varmasti selittää paljon häneen kohdistuneesta vastustuksesta. Ahtisaartahan käsiteltiin julkisuudessa lähes vitsinä, nyt on kyllä nähtävissä, että hänen arvonsa on kasvanut. Niinhän valtiomiehille usein käy. Kuten Ahtisaari viisaasti kysyi: ”Mitä vikaa on NATO:ssa?”. Olisi pitänyt liittyä aikaa sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Putinin taskussa on koko oppositio kokoomuksesta nyttiin, presidentti mukaan lukien. Jos halutaan Natoon ja halutaan kehittää EU:ia, kannattaa aina äänestää nykyisiä hallituspuolueita.
Ilmoita asiaton viesti
Jaa että Vasemmistoliiton johdolla Naton jäseneksi? Onkohan minulta mennyt jotain ohi korvien?
Ilmoita asiaton viesti
Demareiden johdolla. EU ja NATO ovat sama.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän se Vogue lehden kotipaikka lienee Naton jäsenmaa, mutta Saarikko ei ole päässyt ainakaan vielä Vogue lehteen…Niin ja Tarja Halonenkaan ei taida Natosta tykätä…Suomi liittyi EU:hun nimenomaan siksi, että se ei ole sama kuin Nato!
Ilmoita asiaton viesti
> Ukraina tulee olemaan esimerkki – ja on nyt esimerkki
> myös Suomelle – , miten Natoon siis mennään – jos mennään
Saattaa olla esimerkki, myös Suomelle, siitä miten NATOon mennään. Ei ihan kokonaisena alueellisesti. Se on yksi mahdollisista skenaarioista myös Suomelle. Ukrainan kohdalla saa nähdä, minkä kokoisena se NATOon pääsee. Venäjällä ei ole vielä maayhteyttä Krimille.
Ilmoita asiaton viesti
Suomella e ole enää asiaa Naton sateenvarjonballe.
Kiitos tästä demareiden omille suomettujille ns. valtiomiestasolla asti.
Ja näitä on monia.
Ilmoita asiaton viesti
Jotenkin surkuhupaisaa, miten Venäjällä on kanttia puhua ja asettaa punaisia viivoja. Sillä itsellään kun on suorastaan tapana astua kaikkien punaisten viivojen yli, ja vielä kusaista päälle.
Ilmoita asiaton viesti
Surkuhupaisaa, tai ei.
Venäjä on kuin isokokoinen kolli hiekkalaatikolla, jossa peliä on pelattava vahvemman säännöillä. Samassa hiekkalaatikossa olevat joutuvat mukautumaan, tai sitten liittoutumaan.
Ilmoita asiaton viesti
Minun ehdotus on että presidentti yhdessä puolustusministerin kansa neuvotteleva kaikessa hiljaisuudessa täysjäsenyyden Natoon. Presidentti pitää yhtenä aamuna puolustusvoimien ylipäällikkönä tiedotustilaisuuden ilmoittaa että olemme Naton täysjäseniä viime yöstä klo 00 lähtien. Mitään äänestyksiä ei tarvita siis näin sen pitää mennä.
Natovalmiusta varten on ostettava Nato yhteensopivat monitoimihävittäjät .
Lisäksi vanhoja polittisia syntejä on turha jaaritella vaan oltava sen uuden aamun odotusta pikimmiten.
Näillä mietteillä evakonpoika.
Ilmoita asiaton viesti
Ukrainassa noin voisi käydä. Suomessa kansainvälisiin järjestöihin liittymisestä päättää eduskunta.
Ilmoita asiaton viesti
Tarvittava yksinkertainen enemmistö kyllä löytyy ei siitä huolta.
Ilmoita asiaton viesti
Varmasti, sitten kun enemmistöä tarvitaan. Se on vähän eri asia kuin kekkostelusi: ”Mitään äänestyksiä ei tarvita siis näin sen pitää mennä.”
Ilmoita asiaton viesti
Näyttää jokin jurppivan muuten minä taasen voin kertoa etten äänestänyt Tarja Halosta presidentiksi. Muuten olisimme jo Natossa.
Ilmoita asiaton viesti
Minä äänestin Tarja Halosta ja kannatan Nato-jäsenyyttä. Etkö ihan oikeasti ymmärrä edustuksellisen demokratian perusteitakaan? Presidentti ei päätä tällaisista asioista.
Ilmoita asiaton viesti
Äänestää Tarja Halosta ja olla Natojäsenyyden kannalla on apsurdia lisäksi vielä tuo äänestys taidat etsiä tahallisesti konfliktia tarkoitin tietysti kansan äänestystä sillä oletan ettei sosialidemokraatti ikänsä ohjattu äänestäjä Alatölviöstä voi muuta kuin äänestää ohjatusti.
On se kummaa kun pitää ehdointahdoin vääntää eripuraa hallituskumppanin kansanliikettä liputtavalle.
Ilmoita asiaton viesti
Arvasin, että rupeat puhumaan kansanäänestyksestä, mutta sori nyt vaan, kirjoitit:
”Presidentti pitää yhtenä aamuna puolustusvoimien ylipäällikkönä tiedotustilaisuuden ilmoittaa että olemme Naton täysjäseniä viime yöstä klo 00 lähtien.”
Tällainen vahvan johtajan haikailu on demokratian vastustamista, vaikka äänestäisit itseäsi fiksumpaa puoluetta.
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärrän nyt hyvin miksi Annika Saarikolla on vaikeuksia ymmärtää punavihervasemmistoa.
Lukemalla saa tieto mutta älykkyys tulee geeneistä. Olen kyllä säästynyt Karl Marxin vasemmistolaisen Pääoma kirjan teooriasta kun pidän mieluusti vapaamasta mutta järjestäytyneestä yhteiskunnasta.
Ilmoita asiaton viesti
Enpä lähtisi Saab Jas 39 Gripenillä Suhoi Su-57 vastaan ilmataisteluun.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki tarjotut hävittäjäthän ovat täysin Nato-yhteensopivia.
Ilmoita asiaton viesti
Oleellinen kysymys: Möikö Biden Suomen? Mikä oli hinta?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän Suomi on Ruotsia puolustamassa Venäjän etupiirissäkin. Ruotsilla tosiaan pitäisi olla jenkkien turvatakuut, joista ei hirveästi puhella.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi joutuu hakemaan esimerkkiä Ruotsista. Siellä demarivetoinen hallitus on vihdoin kaatumassa ja Nato-myönteiset tulossa vallankahvaan kiinni. Kannattaa muistaa että myös ruotsidemokraattien kannattajien enemmistö on jäsenyyden puolella ja jo vuonna 2015 enemmistö ruotsalaisista kääntyi jäsenyyden puolelle. Kun johtajat ovat Ruotsissakin munattomia, mitään ei ole toistaiseksi tehty. Odotellaan siis.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt kun tämä Suomen uusi kansallisurheilu eli Suomen vertaaminen Ukrainaan ja muihin entisiin neuvostotasavaltoihin on niin kovin suosittua, niin kovasti tekee mieleni herättää epäilys, josko Venäjällä aivan tosissaan kuviteltaisiin, että he voivat tuosta vain vedellä omia hienoja ”punaisia viivojaan” myös EU:n Schengen -rajojen sisälle, Suomen tapauksessa siis jonnekin kivasti Suomen ja Ruotsin väliin.
Sallittakoon nyt minun ehkä edes hiukan epäillä.
Ilmoita asiaton viesti
Jos Suomi hakisi Nato-jäsenyyttä, se saisi Kremlin epäilemättä näkemään punaista, mutta mitään kovin konkreettista se ei uskaltaisi asialle tämän hetkisessä tilanteessa tehdä.
Ilmoita asiaton viesti
Putin on ilmoittanut että asia on Suomen päätettävissä mutta Venäjä joutuisi tekemään vastatoimia.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan. Tätän mennessä ne ”vastatoimet” ovat aina olleet kenties provokatiivisia mutta kuitenkin pienimuotoisia joukkojen siirtelyitä. Ehkä jokin uusi parin pataljoonan vahvuinen maahanlaskuprikaati Petroskoihin tms. Saa semmoinen siellä sitten olla, ei se meitä enää häiritse.
Ilmoita asiaton viesti