Neuvostoaikaiset panssarivarastot – Venäjällä näyttää olevan varaa tuhotuttaa panssareitaan mielin määrin Ukrainassa

Kuva venäläisestä panssaroituja taisteluajoneuvoja ja rynnäkköpanssarivaunuja korjaavasta konepajasta. Venäjän panssarikorjauskonepajat ovat nyt täydessä käytössä ja osin kolmivuorotyössä, jotta Venäjä saisi suuret määrät kalustoaan Ukrainan taistelukentille. Sadan panssarin korjaus ei ole enää määrä eikä mikään. Syyskuussa 2022 uutisoitiin, että Venäjä rakentaa kahta uutta panssaroitujen ajoneuvojen korjauskonepajaa Ramenskojeen (Раменское) ja Kamensk-Šahtinskiin (Каменск-Шахтинский). Kyse on 71. ja 72. panssaroitujen ajoneuvojen korjauskonepajasta (71 автобронетанковый ремонтный завод, ФГКУ «71 АБТРЗ» ja 72 автобронетанковый ремонтный завод, ФГКУ «72 АБТРЗ»). Panssaroidun kaluston hankinnoista vastaa Venäjän federaation puolustusministeriön pääpanssariosasto GABTU (Главное автобронетанковое управление, ГАБТУ). Nuo panssarituotannon tehostamistoimet Venäjä aloitti jo vuoden 2022 syksyllä samoihin aikoihin osittaisen liikekannallepanon kanssa. Venäjä teki tuolloin kovasti erinäisiä päätöksiä, joihin ei lännessä juurikaan reagoitu. Kuva: vapaa lähde (Spetsremont, АО «Спецремеонт»).

We have information that the Russian military has been actually executing soldiers [in Avdiivka] who refuse to follow orders.” (The White House 26.10.2023).

Vapaasti suomennettuna nuo Valkoisen talon tiedottaja John Kirbyn torstaina 26.10.2023 lausumat sanat:

Meillä on tietoa, että Venäjän armeija on todellakin teloittanut [Avdiivkassa] sotilaita, jotka kieltäytyvät noudattamasta käskyjä.

Donetskin esikaupunki Avdiivka on ollut paljon esillä lokakuun loppupuolen päivinä Ukrainan sotatapahtumien uutisoinnissa. Авдеевка venäjän kielellä ja Авдіївка ukrainan kielellä.

Venäjän massiivinen hyökkäys Avdiivkaan alkoi 10. lokakuuta. Tai paremminkin hyökkäystoimet saada kaupunki mottiin ja rintamalinja suoraksi Donetskin kohdalla. Avdiivkasta on sinänsä taisteltu jo helmikuusta 2022 lähtien. Rintamalinja on ollut alle kymmenen kilometrin päässä Donetskin rautatieasemalta. Jos sotatoimet päättyisivät kutakuinkin nykyisille rintamalinjoille, Venäjän tavoite on vielä oikaista Avdiivkan pussi niin, ettei tällä hetkellä Venäjän hallussa oleva Donetskin alueen pääkaupunki olisi enää kiinni rajassa.

Avdviivkan taistelu. Battle of Avdiivka. Битва за Авдійку. Tai paremminkin taistelu Avdiivkan puolesta. Alue on osoittanut venäläisille erittäin tärkeäksi ja sitä on yritetty saada Venäjän haltuun jo heti hyökkäyksen alusta helmikuusta 2022. Molemmat sotaosapuolet tietävät alueen hallinnan arvon Donetskin kannalta. Paksu tumman sininen rajalinja vastaa tilannetta 24.2.2022-1.3.2022. Ohut vaalean sininen rajalinja vastaa tilannetta 1.3.2022-1.2.2023. Paksu tumman punainen rajalinja vastaa tilannetta 1.2.2023-1.8.2023. Venäjä on siis rakentanut mottia varsin pitkään ja on vallannut alueita Avdiivkan etelä- ja pohjoispuolella. Taistelut ovat olleet rajuja kuten toisen maailmansodan aikana kuunaan. Ukrainan on tärkeä pitää Avdiivka halussaan Donetskin takia. Venäjälle ei ole syytä luoda tyytyväisyyttä Donetskin suhteen. Muistamme itse vanhan rajamme lähellä Leningradia, kun Venäjä hyökkäsi maahamme 30.11.1939. Kuva: vapaa lähde (Цензор.нет, https://censor.net/).

Britannian tiedustelupalvelun mukaan Venäjän joukkojen hyökkäys Avdiivkan alueella on Venäjän merkittävin hyökkäysoperaatio sitten ainakin tammikuun 2023. Venäjällä oli hyökkäyksessä käytössään massiivisen tykistön ja ilmavoimien lisäksi runsaasti panssarivaunuja ja muuta panssaroitua kalustoa. Venäjä yritti saada 10. lokakuuta alkaneella hyökkäyksellä alueen mottiin toisen maailmansodan ajalta meille tutuksi tulleilla saksalaisilla salamasodankäynnin opeilla. Massiivinen sotakalusto ja nopeatoiminen hyökkäys ei kuitenkaan ole tuottanut venäläisille toistaiseksi tulosta.

Ukraina on ilmoittanut Venäjän valtavista sotavoimamenetyksistä hyökkäyksessä. Alueella Ukrainan sodankäynnistä vastaa operatiivinen ja strateginen joukkoryhmittymä Tavria (Оперативно-стратегічне угруповання військ «Таврія», ОСУВ «Таврія»). Tuon joukkoryhmittymän komentaja (Командувач Тарнавський) prikaatin kenraali Oleksandr Georgiovitš Tarnavski (Олександр Георгійович Тарнавський) lausui mm. 20.10.2023 oheisesti:

Знищено 143 одиниці військової техніки противника. Зокрема, 31 танк, 74 ББМ, 6 артилерійських систем, 3 РСЗВ, 18 БпЛА та 10 одиниць автомобільної  техніки. Також знищено склад боєприпасів ворога. Ще 63 одиниці ОВТ окупантів пошкоджено, зокрема, 20 танків ” (Telegram, Командувач Тарнавський 20.102023).

Vapaasti suomennettuna:

143 vihollisen sotakalustoyksikköä on tuhottu. Eritoten 31 panssarivaunua, 74 panssaroitua taisteluajoneuvoa, 6 tykistöjärjestelmää, 3 raketinheitinjärjestelmää, 18 miehittämätöntä ilma-alusta ja 10 autolaitetta. Myös vihollisen ammusvarasto tuhottiin. Lisäksi vaurioitui 63 miehittäjien itseliikkuvia OVT-yksikköjä, erityisesti 20 panssarivaunua.

Tuon ilmoituksen jälkeen Venäjän tappioiden määrät ovat vain lisääntyneet, eikä Venäjä toistaiseksi ole kyennyt suluttamaan haaveilemaansa mottia.

Venäjällä on siis ollut hyökkäysoperaatiossa merkittävä määrä panssarikalustoa, jota se vaikuttaa käyttäneen säästämättä ja menetyksistä piittaamatta. Hieman samaan tyyliin kuin mitä Neuvostoliitto käytti sotavoimaansa tuolla samalla alueella toisen maailmasodan aikaan vallatessaan Wehrmachtilta takaisin Stalinon (Сталино) eli nykyisen Donetskin 7.-8.9.1943 Donbassin hyökkäysoperaatiossa (Донбасская наступательная операция) 13.8.-22.9.1943.

Puna-armeijan Donbassin hyökkäysoperaatio ts. Donbassin offensiivi (Донбасская наступательная операция) 13.8.-22.9.1943 Donbassin alueen vapauttamiseksi. Venäjä hyökkäsi taasen 80 vuoden jälkeen, mutta nyt ilman mitään oikeutusta. Offensiivissa tarkoitus oli vapauttaa Donetsin altaan teollisuusalue saksalaismiehitykseltä, koska jo tuolloin alueella oli vahvaa terästeollisuutta ja rautamalmikaivoksia. Kuvassa Stalino (Сталино) on nykyinen Donetsk. Kuva: vapaa lähde (karttakuva historiankirjasta).

Natsi-Saksan hyökkäyksen ajoilta Ukrainan seuduilta on peräisin mm. termi fasistikomento (фашистское командование), jota Venäjä käyttää edelleen, kun sotii Ukrainan alueella 80 vuoden jälkeen. Joulukuuhun 1941 mennessä Wehrmacht oli miehittänyt koko Ukrainan neuvostotasavallan alueen. Osa Ukrainan väestöstä tervehti saksalaisia ​​vapauttajina aina itäistä Ukrainaa myöten. Tuo on se perusta, miksi venäläiset rinnastavat ukrainalaisia edelleen niin uutterasti natseihin.

****

Venäjällä näyttää olevan suuri valmius kärsiä suuria tappioita, vaikka jokin suunniteltu sotilasoperaatio näyttäisi johtavan jo alussa epäonnistumiseen. Avdiivka on hyvä esimerkki. Toiminta on täysin samanlaista kuin toisen maailmansodan aikana. Tappioilla ei ole merkitystä, kunhan päämäärä saavutettaisiin. Kuolleiden lukumääriä ja kaluston menetyksiä ei lasketa.

Venäjän sotilaskomento on ottanut ja ottaa edelleen rauhallisesti vastaan ​​joukkojensa suuret tappiot eikä usko sotakalustonsa loppuvan niin tykistössä kuin ei myöskään panssareissa.

Lännessä on uumoiltu – ja ennen kaikkea toivottu – suuresti, että Venäjältä loppuisi pian sotakalusto. On toivottu ennen kaikkea tykistö- ja panssarikaluston loppumista, jota Venäjällä on ollut paljon enemmän – kertaluokkaa enemmän – kuin lännessä Nato-mailla. Kuten kylmän sodan aikaan, niin sen jälkeenkin Nato-maiden puolustuskyky ei perustunut yhtä vahvaan perinteiseen konventionaaliseen sotakalustoon kuin mitä Neuvostoliitolla oli ja Venäjällä on. Naton sotilaallinen pelote on perustunut pitkälti ydinaseisiin. Ydinaseet ovat se pohjimmainen pitävä lukko, joka esti Neuvostoliiton hyökkäykset ja estää Venäjän hyökkäykset Nato-maihin.

Tuosta strategiasta on seurannut nyt ongelmia länsimaiden tukeman Ukrainan kohdalla, kun Ukrainaa ei suojaa ydinaseet kuten Nato-maita. Meidän pitäisi kyetä vastaamaan Venäjän runsaaseen perinteiseen konventionaaliseen sotavoimaan konventionaalisella sotavoimalla, mikä on tuottanut vaikeuksia. Sotakalustoa kuin vain ei meillä ole riittävästi ja sitä vähäistäkin on annettu tipoittain vähän kerrallaan ilman riittävää päämäärätietoisuutta.

Olemme itse osaltamme pahentaneet ongelmaa, kun olemme vastanneet Venäjän hyökkäykseen pääosin vain sillä aselajikalustolla symmetrisesti, mitä Venäjä itsekin käyttää maahyökkäystoimissaan. Tykistöön on vastattu tykistöllä. Panssarivaunuihin on vastattu panssarivaunuilla. Jalkaväkeen on vastattu jalkaväellä. Läntinen tykistö- ja panssarikalusto on kuitenkin vähäistä siihen sodankäyntitapaan, mitä Ukrainassa käydään Venäjän määrittelemänä. Asymmetrista sodankäyntiä on ollut vähänlaisesti.

Lännen kehittyneemmän konventionaalisen aselajikaluston toimitukset Ukrainaan ovat olleet vähäisempiä. Tarkoitan esimerkiksi pitkän kantaman tarkkaa ohjusaseistusta. Sen sijaan vanhaa neuvostokalustoa on itäisen Euroopan vanhoista Varsovan liiton maista Suomi mukaan lukien toimitettu runsaammin, ovathan nuo maat saaneet toimituksista hyvän korvauksen.

Kuinka paljon Venäjällä onkaan sitten vielä panssarikalustoa? Taistelupanssarivaunuja, rynnäkköpanssarivaunuja sekä panssaroituja taisteluajoneuvoja? Riittääkö panssarikalusto Venäjän käyttämään sodankäyntitapaan pitkäksikin aikaa?

Kun Venäjän armeija on sodankäynnissään kokenut massiivisia kalustomenetyksiä jo puolentoista vuoden ajan, niin kuinkahan paljon Venäjällä on vielä kalustoa jäljellä? Kyse on ennen kaikkea siitä varastoarsenaalista, joka Venäjällä on, mutta joka ei suoraan ole käyttökelpoista ilman kunnostusta ja modernisointia.

Venäjä yksityisti ja samalla romutti vanhentunutta teollisuuttaan 1990-luvulla. Myös Venäjän puolustusteollisuus koki saman kohtalon. Niin tuolloin kuin itseasiassa edelleenkin Venäjällä valmistetaan melko pieniä määriä täysin uusia ja uudentyyppisiä sotilaskalustoa ja -aseita. Vanhojen neuvostoaikaisten aseiden kunnostus ja modernisointi on se tapa, jolla suurimmalle osalle armeijan joukoista saadaan perinteinen kalusto ja aseet. Tuo näkyy ennen kaikkea kuljetus-, panssari- ja tykistökalustossa, mutta myös kaikessa muussa ilma-aluksista laivoihin.

Panssareista puheen ollen, panssaroitu taisteluajoneuvo on venäläisittäin BBM (Боевая бронированная машина, ББМ). Jalkaväen taisteluajoneuvo, siis suomalaisittain rynnäkköpanssarivaunu on venäläisittäin BMP (Боевая машина пехоты, БМП). Nuo saattavat mennä länsimaisessa kirjoittelussa joskus sekaisin. BBM merkitään taulukoissa ja teksteissä BMP:ksi, mikä nyt ei oikein ole ainakaan hirvittävä virhe. Kyse on siis jalkaväessä (пехота) siitä, millä se hyökkää ja millä se ei hyökkää vihollistaan vastaan eturintamalla.

****

Eli jos venäläisillä on jäljellä noin 7 miljoonaa ammusta, tuolla kulutuksella ja uustuotannolla ammukset loppuvat ensi vuoden [2023] lopussa. Jos Venäjä kykenee menemään kolmivuorotyöhön ammustuotannossa, ammuksia riittää kesään 2024. Kyky tähän on kuitenkin kyseenalainen.” (X-viestipalvelu, Pekka Toveri 17.12.2022).

USA:n tiedustelujohtaja: Venäjän ammukset ovat loppumassa (Verkkouutiset 5.12.2022).

Venäjän panssarivaunut loppuvat, jos nykytahti jatkuu – uudet luvut tankkitehtailta paljastavat panssarikriisin syvyyden (MTV Uutiset 1.3.2023).

Panssarivaunut loppuivat, Putinin voitonpäivän paraateja perutaan – ”Valtaisa nöyryytys” (IS 19.4.2023).

No joo…

Olen käsittelyt kesästä 2022 lähtien Venäjän neuvostoaikaisia tykistö- ja panssarikalustoreservejä useassa kirjotuksessa hyvin laajasti, koska sota näytti jo sen alkuvaiheessa kulminoituvan Venäjän ja länsimaiden väliseksi kulutussodaksi. Sotaa on käyty sillä sodankäyntitavalla, joka on ollut Venäjälle suotuisa. Panssarikaluston suhteen olen käsitellyt erityisesti taistelupanssarivaunuja, en niinkään muuta panssarikalustoa:

 • Google tarkensi karttojaan Ukrainan sodan seurauksena – Venäjän suurilla panssarivaunujen varastokentillä vaunut kasvat koivua (US-blogi 12.6.2022)
 • Venäjän ja Ukrainan tykistöt – Kumpi ampuu tarkasti pidemmälle, se voittaa (US-blogi 19.6.2022)
 • Venäjän asevoimien liikekannallepanon heikkous – Lyhyt oppimäärä Neuvostoliitosta alkaen, osa 2/2 (US-blogi 2.10.2022)
 • Lännen panssarivaunuarmeijat – Tilanne taitaa olla katastrofaalinen, kun vaunuja ei oikein löydy (US-blogi 20.1.2023)
 • Suomen ja Nato-maiden panssariarmeijat – Suurin piirtein lähellä fiaskoa (US-blogi 29.1.2023)
 • Ukrainan suuri vastahyökkäys on käsillä ja myös Venäjä on työstänyt kalustosiirtojaan – Kuinkahan tässä oikein käy? (US-blogi 2.4.2023).

Toisin kuin monet muut ovat arvelleet niin täällä Suomessa kuin myös maailmalla, en ole nähnyt Venäjältä tuon kaluston loppumista yhdessäkään edes sodan alkuvaiheen kirjoituksessa.

Sotaa ei todellakaan ratkaista 1-2 vuodessa, jos sodan päättyminen ja mahdollinen voitto sidotaan Venäjän sotakaluston loppumiseen. Sodan voittamista ei voi perustaa oletukseen, että Venäjältä loppuu sen perinteinen konventionaalinen sotakalusto, jota se nyt käyttää Ukrainassa ja jota se käyttänyt samoilla sotaopeilla aikanaan myös natsi-Saksan lyömiseen. Jos tuollaisia strategisia ajatuksia lännessä edelleen on, on ne viimeistään nyt hylättävä ja muutettava strategiaa kiireen vilkkaan. Strategiamuunnossa olemme jo pahasti myöhässä – suorastaan fataalisti myöhässä.

Länsimailla Yhdysvaltojen johdolla ei tällä hetkellä ole toimivaa strategiaa eikä tuon strategian mukaisia toimia, jolla sota saataisiin loppumaan hyväksyttävissä olevalla tavalla. Strategiaa on siis muutettava kiireen vilkkaan ennen kuin on liian myöhäistä. Esimerkiksi hävittäjien toimittaminen Ukrainaan ei todellakaan ole vielä mikään strategiamuutos. Pelkällä aseavun toimittamisella sota ei todellakaan lopu.

****

Military Balance arvioi tämän vuoden alussa (The Military Balance 2023) Venäjällä olevan varastoissaan noin 11 tuhatta erityyppistä panssaroitua ajoneuvoa, joista 4 tuhatta olisi BTR-60/70-tyypin panssaroitua miehistönkuljetusajoneuvoa (БТР-60, БТР-70), 4 tuhatta BMP-1/2-tyypin rynnäkköpanssarivaunua (БМП-1, БМП-2), 2 tuhatta MT-LB-tyypin kuljetuspanssarivaunua (МТ-ЛБ) ja 1 tuhat BRDM-2-tyypin panssaroitua amfibioajoneuvoa (БРДМ-2).

International Institute for Strategic Studies (IISS) ei kuitenkaan arvioi tuossa vuotuisessa julkaisussaan tuon sotakaluston kuntoa kovinkaan tarkasti. Olisiko kalusto vietävissä suoraan taistelukentille.

Vanhan neuvostoaikaisen sotakaluton kunto ja sen korjausmahdollisuudet ovat se oleellisin asia, kun arvioidaan Venäjän panssarikaluston käyttöönotettavia reservejä. Kuinka paljon kalustoa on kunnostettavissa taistelukentille ja missä aikataulussa.

Liitän tähän linkin, jossa on 57 valokuvaa ja josta näkee, mikä massiivinen määrä vanhaa neuvostopanssarikalustoa Venäjällä ja sen vanhoilla liittolaisalueilla on ollut ja mikä Venäjällä edelleen on. Kaluston kunto vaihtelee ja käyttökelvottoman kaluston varastointi osoittaa osaltaan, ettei ainakaan metallinkierrätys taida toimia: HDpic.club, Бхвт танки.

Kun Neuvostoliitto hajosi ja kun Venäjä alkoi tyhjentää runsaita panssarikalustoreservejään Varsovan liiton maista, kalustoa siirretiin ympäri Neuvostoliittoa ja etenkin Siperiaan aivan vain taivaan alle. Tuon kaluston määrä on helppo laskea satelliittikuvista arvioiden samalla hieman myös sen kuntoa ja kunnostettavuutta. Kaluston kuntoa voi arvioida kuitenkin vain hieman. Tarkempi arvio edellyttäisi käyntiä paikan päällä ja tarkkaa kuntotutkintaa asiantuntijavoimin. Venäjä lienee tuon prosessin tehnyt.

Venäjän puolustusministeriöllä on tällä hetkellä puolustustarvikkeiden säilytyskategorioita yhteensä neljä. Ensimmäinen luokka, joka käsittää arvokkaimman kaluston, varastoidaan erityisissä ilmastoiduissa ja lämmitetyissä tiloissa. Toisen luokan kalusto varastoidaan lämmittämättömissä halleissa. Kolmannen luokan kalusto varastoidaan telttojen alla sateen suojassa ja neljännen luokan kalusto varastoidaan ulkoilmassa taivaan alla.

Viite edellä kirjattuun: Käsikirja aseiden ylläpitoon ja sotilasvarusteiden yleiskäyttöön, sotilastekninen omaisuus Venäjän federaation asevoimissa, Liite Venäjän federaation puolustusministerin määräykseen 2013 nro 969 (Руководство по содержанию вооружения и военной техники общевойскового назначения, военно-технического имущества в Вооруженных Силах Российской Федерации, Приложение к приказу Министра обороны Российской Федерации 2013 года № 969, asiakirja). Asiaan liittyvä Venäjän federaation puolustusministerin määräys 2013 nro 969 päivämäärällä 28.12.2013: Приказ МО РФ от 2013 г. № 969.

Sivuhuomautuksena niille, jotka ovat kiinnostuneita noista em. Venäjän federaation puolustusministerin käskyistä ja määräyksistä, aineistoa löytyy hyvin puolustusministeriön sivuilta (Справочник по приказам и директивам Министра обороны Российской Федерации (по состоянию на 1 января 2023 г.)).

Venäjällä asevarikoilla on siis myös katettuja varastohalleja. Venäjällä asevarikkoa vastaava perustermi on usein keskusvarastotukikohta (центральная база хранения).

Varastohalleihin sijoitettua panssarikalustomäärää on vaikeampi arvioida siviilipuolen satelliittikuvista, mutta esimerkiksi Yhdysvallat kykenee tuota arviota tekemään jatkuvalla satelliittitiedustelulla. Kyse on mm. varastohalleihin liittyvistä toiminnoista ja ylläpidosta, joiden muutoksia voidaan seurata satelliiteilla, mikäli satelliittihavainnointi on kohtuullisen reaaliaikaista.

****

Hyväksymisasiakirja (Утверждаю) päivämäärällä 6.10.2022, jonka on laatinut Venäjän federaation puolustusministeriön pääpanssariosasto GABTUn (Главное автобронетанковое управление, ГАБТУ) päällikkö kenraalimajuri Aleksandr Šestakov (Александр Анатольевич Шестаков). Kyse on prosessista, jossa päämäärä on Venäjän panssareiden korjaustuotannon tehostamisesta ja kasvattamisesta tiettyjen yritysten osalta. Kuva: vapaa lähde (kuva asiakirjakopiosta).

Otan tähän lukuun pienenä välihuutona artikkelikuvaan liittyen, millaisiin toimiin Venäjä ryhtyi syksyllä 2022 nostaakseen panssarien toimitusmääriä rintamalle. Noita Venäjän toimia sotakaluston tuotantokapasiteetin kasvattamiseksi ei lännessä noteerattu vuosi sitten mitenkään. Lieneekö asiaa selvitetty strategiselta merkitykseltään ollenkaan. Lännessä oli aloitettu keskustelut Leopard-taistelupansarivaunujen toimittamisesta Ukrainaan hieman aikaisemmin elokuussa 2022.

Venäläinen Spetsremont (АО «Спецремонт») on yritys, jonka tehtävä oli prosessoida Venäjällä panssareiden korjaamista korjauskonepajoilla. Spetsremont siirrettiin vuosina 2017-2018 Venäjän puolustusministeriöstä Rostecin (Государственная корпорация «Ростех», kotisivut) alaisuuteen. 90 prosentilla yhtiön korjauskonepajoista oli tuolloin siirron aikaan merkkejä maksukyvyttömyydestä tai ne olivat jo konkurssimenettelyssä. Venäjä ei modernisoinut eikä korjannut panssarikalustoaan vielä tuolloin erityisen suuressa mittakaavassa, mikä osaltaan tuotti alan yrityksille ongelmia.

Lokakuussa 2022 GABTUn päällikkö kenraalimajuri Aleksandr Šhestakovin johdolla pidettyyn kokoukseen osallistui sotilasviranomaisten ja konepajateollisuuden edustajia. Kokouksen tiimoilta laaditun kaksisivuisen ja kahdeksankohtaisen hyväksymisasiakirjan etusivu on yllä olevassa kuvassa.

Asiakirjan kohtiin 2-5 on kirjattu:

2. Начальникам 1266, 464, 338, 688 военных представительств МО РФ представить в ГАБТУ МО РФ доклады о текущем состоянии и финансовом положении дел ремонтных предприятий АО «9 ЦАРЗ», АО «172 ЦАРЗ», ООО «УК «114 ремонтный завод», ООО «Спецтехника», а также их готовность к выполнению государственного оборонного заказа.Срок до 12 октября 2022 года.

3.  АО «9 ЦАРЗ», АО «172 ЦАРЗ», ООО «УК «114 ремонтный завод», ООО «Спецтехника» направить в ГАБТУ МО и Департамент по обеспечению государственного оборонного заказа МО РФ (далее – ДОГОЗ МО) сведения о текущем состоянии и финансовом положении предприятий, сроков готовности предприятий к выполнению ГОЗа и производственных возможностей по количеству и номенклатуре ремонтируемой техники.Срок до 12 октября 2022 года.

4. Государственной корпорации «Ростех» и АО «РТ-Капитал» проработать способы сохранения и оперативной передачи производственных мощностей, технологического оборудования и кадров АО «9 ЦАРЗ» и АО «172 ЦАРЗ» предприятиям с устойчивым финансово-экономическим положением, готовым выполнять ГОЗ. Предложения направить в ГАБТУ МО и Министерство промышленности и торговли РФ.Срок до 12 октября 2022 года.

5. АО «9 ЦАРЗ», АО «172 ЦАРЗ», ООО «УК «114 ремонтный завод», ООО «Спецтехника» провести мероприятия по возобновлению производства выпускаемой продукции. Организовать работу с предприятиями, выполняющими ГОЗ по заключению договоров соисполнения с целью загрузки производственных мощностей.

Vapaasti suomennettuna:

2. Venäjän federaation puolustusministeriön sotilaallisten edustustojen 1266, 464, 338, 688 päälliköt toimittavat Venäjän federaation puolustusministeriön GABTU:lle raportit 9. autokorjauksen keskuskonepajan (9 TsARZ), 127. autokorjauksen keskuskonepajan (172 TsARZ), 114. korjauslaitoksen ja Spetstehnikan nykyisestä tilasta ja taloudellisesta tilanteesta sekä niiden valmiutensa täyttää valtion puolustusmääräys. Määräaika 12.10.2022 asti.

3. 9. autokorjauksen keskuskonepaja (9 TsARZ), 127. autokorjauksen keskuskonepaja (172 TsARZ), 114. korjauslaitos ja Spetstehnika lähettävät Venäjän federaation puolustusministeriön GABTU:lle sekä Venäjän federaation puolustusministeriön puolustusmääräyksiä antavalle osastolle (jäljempänä DOGOZ MO) tiedot yritysten tämänhetkisestä tilasta ja taloudellisesta asemasta, yritysten valmiuksista ajoittaa valtion puolustusmääräyksen toteuttaminen sekä tuotantokapasiteetista korjattavan kaluston määrän ja nimikkeistön osalta. Määräaika 12.10.2022 asti.

 4. Valtioyhtiöt Rostec ja RT-Capital kehittävät tapoja säilyttää ja siirtää nopeasti 9. autokorjauksen keskuskonepajan (9 TsARZ) ja 127. autokorjauksen keskuskonepajan (172 TsARZ) tuotantokapasiteettia, teknisiä laitteita ja henkilöstöä yrityksille, joilla on vakaa rahoitus- ja taloustilanne ja jotka ovat valmiita täyttämään valtion asettaman puolustusmääräyksen. Ehdotukset tulee lähettää Venäjän federaation puolustusministeriön GABTU:lle ja Venäjän federaation teollisuus- ja kauppaministeriöön. Määräaika 12.10.2022 asti.

5. 9. autokorjauksen keskuskonepaja (9 TsARZ), 127. autokorjauksen keskuskonepaja (172 TsARZ), 114. korjauslaitos ja Spetstehnika ryhtyvät toimenpiteisiin jatkaa valmistamiensa tuotteiden tuotantoa ja järjestää toiminta valtion puolustusmääräyksiä toteuttavien yritysten kanssa yhteistoteutussopimuksilla pyrkimyksenä kasvattaa tuotantokapasiteettia.

Tuo on kovaa tekstiä noille neljälle yritykselle eli 9. autokorjauksen keskuskonepajalle (9 центральный автомобильный ремонтный завод, АО «9 ЦАРЗ»), 127. autokorjauksen keskuskonepajalle (127 центральный автомобильный ремонтный завод, АО «127 ЦАРЗ»), 114. korjauslaitokselle (ООО «УК «114 ремонтный завод») ja Spetstehnikalle (ООО «Спецтехника»).

Noiden yritysten taloudellinen tila ei ole ollut hyvä. 9 TsARZ julistettiin maksukyvyttömäksi 11.6.2019 alkaen eli oli konkurssissa ja 127 TsARZ vastaavasti 20.1.2022 alkaen. Venäjä pitää nyt huolen, että yrityksiin liittyvät laitteet ja henkilöstö ovat joka tapauksessa Venäjän sotateollisuuden käytössä ainakin jossakin yrityksessä.

Venäjällä kaikki yritykset ovat siis velvoitettuja sotilastuotantoon, joita valtion asettamat puolustusmääräykset (государственный оборонный заказ, ГОЗ) koskevat. Vapauksia ei ole. Autoritäärisessä valtiossa pakko ei koske vain kansalaisia vaan myös yrityksiä. Venäjä aloitti tuotantokapasiteettien vahvistamisen mm. noilla puolustusmääräyksillä jo vuosi sitten. Venäjä on ollut käytännössä sotataloudessa jo vuoden päivät.

Nyt vuoden tarkastelun jälkeen on syytä todeta, ettei Venäjältä ole sotakalusto todellakaan loppumassa. Tuo on syytä täällä lännessä huomioida viimeistään nyt huolella, mikäli huomiointia ei ole aikaisemmin tehty. Olemme jo pahasti myöhässä.

Kertaan ja vatkutan nyt tuota samaa asiaa monesti tässä kirjoituksessa.

****

Seuraavan luvun jälkeisessä luvussa olevaan kuvamuotoiseen taulukkoesitykseen (Taulukko 1) ja taulukkoa edeltävään luetteloon on kerätty satelliittikuvalaskennasta näkyvissä olevaa panssarikalustoa keskeisissä varastotukikohdissa. Asevarikoilla on myös katettuja varastotelttahangaareja ja varastohalleja, joissa Venäjä säilyttää paremmassa kunnossa olevaa kalustoa. Tuo varastoissa oleva kalusto ei sisälly arviona seuraavan luvun taulukkotietoihin. Varastoissa sisällä oleva kaluston määrä voidaan kuitenkin arvioida riittävällä tarkkuudella varaston koon ja venäläisen varaston täyttämistavan perusteella.

Taulukon määrät on laskenut avoimia lähteitä hyväksikäyttävä (open source intelligence, OSINT) analyytikko nimimerkillä Covert Cabal (@CovertCabal). Esityksestä ei kuitenkaan ole syytä tehdä kaiken kattavia päätelmiä, koska kaluston kuntoa ja korjaustarvetta on vaikea arvioidaan pelkästään siviilipuolen satelliittikuvista, joiden tarkkuus ei vastaa vaikkapa Yhdysvaltojen sotilassatelliittien tarkkuustasoa.

Tutkimuksen metodologiaa ja laskelmia Covert Cabal on arvioinut julkaisemassaan videossa: YouTube, @CovertCabal, Russian BMPs and other fighting vehicles remaining in storage 21.10.2023.

Kun Military Balance arvioi tämän vuoden alussa Venäjällä edelleen olevan noin 11 000 erityyppistä panssaroitua ajoneuvoa, on oheisessa esityksessä lähes 9 000 erityyppistä panssaroitua ajoneuvoa. Toisin sanoen panssarikalusto ilman taistelupanssarivaunuja. Tuohon määrään kuuluisi yli 3 500 jalkaväen taisteluajoneuvoa eli BMP:tä, suomalaisittain rynnäkköpanssarivaunua.

On siis syytä arvioida, että Venäjällä on siis suuruusluokaltaan noin kymmenen tuhannen erityyppisen panssaroidun ajoneuvon varasto rynnäkköpanssarivaunut mukaan lukien, josta se kyllä saa riittävän varannon sodankäyntiinsä Ukrainassa pitkälle ajalle. Taistelupanssarivaunut ovat sitten vielä erikseen eivätkä nekään ole loppumassa.

Suuruusluokka on kuitenkin tärkeintä. Venäjällä tulee olemaan panssarien pohjakalustoa sen verran tuleville vuosille Ukrainassa käymälleen maavoimien sodalle, etteivät länsimaat ja Ukraina kykene siihen määrällisesti vastaamaan, mikäli sota jatkuu nykyisessä muodossaan.

Edellä ”nykyisessä muodossaan” on tärkeä sanapari.

Tykistöammukset ovat Venäjälle haasteellisimpia, mutta Pohjois-Korea on nyt tullut apuun hädän hetkellä.

Jos länsimaat ja Ukraina haluavat nuo panssarireservit tuhota, on tuhoamiseen tarvittavat sodankäyntireservit helposti laskettavissa. Ei taida oikein meiltä onnistua tuo tuhoaminen. Lisäksi Venäjä on laittanut ison vaihteen päälle kasvattaakseen myös panssareiden uudistuotantoa. Tuohon meillä ei ole kyvykkyyttä vastata. Jotain muuta on siis keksittävä, jos sota halutaan voittaa tavalla, jossa Ukraina saa haltuunsa kaikki alueensa.

Sota olisi siis voitettava jollakin muulla strategialla, jossa länsimaiden olisi haastettava vahvuuksillaan todenteolla Venäjä. Lännen tulisi muuttaa sodankäyntimuotoa itselleen ja Ukrainalle edulliseksi ja tehokkaaksi. Kulutussota ei tuota tulosta, siihen Venäjä kykenee vastaamaan eikä sillä kalusto lopu. Sodankäynti nykyisessä muodossaan ei siis ole Ukrainalle ja länsimaille tuloksellista, mikäli sodan päämääränä haluamme Ukrainan valtaavan menettämänsä alueet takaisin.

****

Venäjän kolme suurinta vanhaa panssarien säilytysvarikkoa ovat 2544. panssarivaunukeskusvarastotukikohta (2544-я Центральная база резерва танков, 2544-я ЦБРТ, в/ч 54630) Kosulkassa (Козулька) 56°10’09.9″N 91°27’08.0″E-koordinaattipisteessä. Lokakuun 2023 tarkastelun perusteella panssareiden kokonaismäärä olisi 916 kappaletta, joista 496 olisi rynnäkköpanssarivaunuja.

Seuraavana 111. [BMP-1-rynnäkkö]panssarivaunujen keskusvarastotukikohta (111-я Центральная база резерва танков (БМП-1]) Halgasossa (Хальгасо) 50°41’33.3″N 136°52’06.0″E-koordinaattipisteessä. Maaliskuun 2023 tarkastelun perusteella panssareiden kokonaismäärä olisi 800 kappaletta, joista 778 olisi rynnäkköpanssarivaunuja.

Kolmantena 349. panssarivaunujen keskusvarasto- ja korjaustukikohta (349-я центральная база хранения и ремонта танков, ЦБХиРТ, в/ч 63753) Toptšihassa (Топчиха) 52°48’39.6″N 83°08’10.5″E-koordinaattipisteessä. Lokakuun 2023 tarkastelun perusteella panssareiden kokonaismäärä olisi 791 kappaletta, joista 305 olisi rynnäkköpanssarivaunuja.

Nuo luvut eivät siis käsitä taistelupanssarivaunuja vaan muita panssareita.

Seuraavan luvun taulukossa esimerkiksi 1295. panssaroitujen ajoneuvojen keskusvarastotukikohta (1295-я Центральная база хранения бронетанковой техники) nimetään joissakin lähteissä ja julkisissa teksteissä 1295. panssarivaunujen varasto- ja säilytyskeskustukikohdaksi (1295-я Центральная база резерва и хранения танков, 1295 ЦБРиХТ), mutta samasta sotilasyksiköstä 42718 on kysymys (в/ч 42718), joten 1295 ЦБРиХТ -lyhennettä voidaan mielestäni käyttää molempien tukikohtanimien yhteydessä.

Taulukkoon kirjattu GRAU (Главное ракетно-артиллерийское управление МО РФ, ГРАУ) on Venäjän puolustusministeriön alainen ohjus- ja tykistöaseistuksen päävirasto. Арсенал ГРАУ tarkoittaa taulukossa pääviraston ohjus- ja tykistöaseistuksen asevarastoa, arsenaalia.

Taulukkoesityksessä Muut-riville on kirjattu 530 panssariajoneuvoa, joista kolme on jalkaväen taisteluajoneuvoa. Tuo määrä on koottu kymmenestä varastotukikohdasta, joita ei ole eritelty taulukkoon.

Taulukon tietoihin lisäten Venäjällä on myös 81. panssarikorjauskonepaja (81 Бронетанковый ремонтный завод, АО «81 БТРЗ», 44°59’30.3″N 41°09’08.5″E), 103. panssarikorjauskonepaja (103 Бронетанковый ремонтный завод, АО «103 БТРЗ», 51°55’00.9″N 113°38’57.7″E) ja 144. panssarikorjauskonepaja (144 Бронетанковый ремонтный завод, АО «144 БТРЗ», 6°45’44.8″N 60°37’01.5″E), ja noissa on suorittu ja suoritaan myös BMP- ja BBM-korjaustoimintaa, mutta pääpaino on ollut taistelupanssarivaunujen korjauksissa ja modernisoinneissa.

Taulukkoon kirjattu 61. panssarikorjauskonepaja on kuulunut vuodesta 2015 panssarivaunuvalmistaja Uralvagonzavodiin (АО «Научно-производственная корпорация «Уралвагонзавод», kotisivut). 61. panssarikorjauskonepaja sijaitsee siis Pietarissa ja olen aikanaan käynyt siellä. Jos kiinnostaa, millaiselta konepajassa näyttää, 14 minuuttia ja 50 sekuntia pitkä video kertoo paljon (YouTube, 61 Бронетанковый ремонтный завод 15.3.2018).

Venäjä on tehnyt jo aikaisemmin sodan aikana päätökset modernisoida T-72- ja T-80-taistelupanssarivaunut ja työtä suorittaa Uralvagonzavod täydellä tuotantokapasiteetilla yötä päivää kolmivuorotyössä. Kun Venäjä tarvitsee sodantaisteluoperaatioissa suunnattoman määrän vainuja, tuota taustaa vasten Venäjä päätti modernisoida myös varastoidut T-62-vaunut. Päätös tehtiin jo vuoden 2022 puolella.

Tuota työtä suorittaa ainakin em. 103. panssarikorjauskonepaja jo vuonna 2022 tehdyn sopimuksen mukaisesti. Sopimus käsittää T-62M-vaunujen modernisoimisen, yhtensä 800 kappaletta. Panssarivaunut tuodaan konepajalle varastoista taivaan alta sen kuntoisena kuin ne ovat. Konepajalla ne puretaan kokonaan, osat ja laitteet vaihdetaan ja ne kootaan suunniteltu modernisointi huomioiden. Päivitettäviin T-62-vaunuihin lisätään esimerkiksi mm. monikerroksisia panssarimoduuleja niin runkoon kuin torniin. Jos kiinnostaa 3 minuuttia 47 sekuntia pitkä video konepajatyöskentelystä, voi sen katsoa VK, Третья мировая война-osoitteesta.

800 panssarivaunua lisää siis yhden konepajan toimittamana. Kuinka pitkään länsimailta menisi aikaa päättää ja toimittaa 800 taistelupanssarivaunua Ukrainalle? Kuinkas paljon Suomella olikaan taistelupanssarivaunuja kaiken kaikkiaan? Jotain kahdensadan vaunun luokkaa taisi määrä olla. Huomatkaa siis volyymierot.

Venäjällä on vanhojen yksinkertaisempien T-62-vaunujen ja uusien parempikuntoisten T-90-vaunujen saaminen taistelukuntoon nopeampaa kuin T-72- ja T-80-vaunujen. Tarvittava vaunumäärä tarvittavassa aikataulussa tuntuisi nyt vaikuttavan siihen, mitä vaunuja korjataan ja modernisoidaan.

****

Venäjän sotatarvikkeiden varastointi- ja korjaustukikohdat keskittyvät itäisen sotilaspiirin alueelle:

 • 230. sotatarvikkeiden varastointi- ja korjaustukikohta (230-я база хранения и ремонта военной техники), Datšhoje (Дачное)
 • 237. sotatarvikkeiden varastointi- ja korjaustukikohta (237-я база хранения и ремонта военной техники), Bikin (Бикин)
 • 240. sotatarvikkeiden varastointi- ja korjaustukikohta (240-я база хранения и ремонта военной техники), Belogorsk (Белогорск)
 • 243. sotatarvikkeiden varastointi- ja korjaustukikohta (243-я база хранения и ремонта военной техники), Habarovsk (Хабаровск)
 • 245. sotatarvikkeiden varastointi – ja korjaustukikohta (245-я база хранения и ремонта военной техники), Lesozavodsk (Лесозаводск)
 • 247. sotatarvikkeiden varasto – ja korjaustukikohta (247-я база хранения и ремонта военной техники), Sibirtsevo (Сибирцево)
 • 261. sotatarvikkeiden varastointi- ja korjaustukikohta (261-я база хранения и ремонта военной техники), Mohovaja Pad (Моховая Падь)
 • 7020. sotatarvikkeiden varastointi- ja korjaustukikohta (7020-я база хранения и ремонта военной техники), Ussurijsk (Уссурийск)
 • 7021. sotatarvikkeiden varastointi- ja korjaustukikohta (7021-я база хранения и ремонта военной техники), Nikolskojen kylä, Belogorskin alue (Никольское, Белогорский район).

Edellä lueteltuja varastointi- ja korjaustukikohtia ei ole sisällytetty jäljempänä olevaa taulukkoon (Taulukko 1).

Nuo yksiköt olivat ennen Venäjän sotavoimien vuosien 2009-2012 uudistusta siviiliorganisaatioita, mutta uudistuksen jälkeen henkilökuntaa siirretään prikaateihin mobilisoinnin yhteydessä. 7021. sotatarvikkeiden varasto- ja korjaustukikohta liittyy esimerkiksi 27. erilliseen moottoroituun kivääriprikaatiin (27-я Отдельная Гвардейская Севастопольская Краснознаменная мотострелковая бригада, 27-я ОМСБр, в/ч 61899).

Venäjän panssarikalustoon liittyen monelta unohtuu usein, että Venäjän laivaston rannikkojoukkojen (Береговые войска, БВ) ja Venäjän ilmavoimien panssarivaunut on myös laskettava Venäjän joukkojen käytössä oleviin panssarivaunumääriin.

Taulukon 1 tiedot ovat ohessa kopiotavassa muodossa:

 • 1295. panssaroitujen ajoneuvojen keskusvarastotukikohta (1295-я Центральная база хранения бронетанковой техники, 1295-я ЦБРиХТ, в/ч 42718), Arsenjev (Арсеньев), 44°07’38.3″N 133°16’50.7″E, 183 kpl (BBM + BMP), 170 kpl (BMP), tarkasteluajankohta 6/2023
 • 3018. panssarivaunukeskusvarastotukikohta (3018-я Центральная База Резерва Танков, 3018-я ЦБРТ, в/ч 75485), Kamyšlov (Камышлов), 56°50’40.9″N 62°44’12.4″E, 651 kpl (BBM + BMP), 521 kpl (BMP), tarkasteluajankohta 3/2023
 • 94. GRAU-asevarasto (94-й арсенал ГРАУ, в/ч 63779), Omsk (Омск), 55°00’53.9″N 73°23’39.3″E, 752 kpl (BBM + BMP), 252 kpl (BMP), tarkasteluajankohta 5/2023
 • 22. panssarivaunujen keskusvarastotukikohta (22-яцентральная база резерва танков, 22-я ЦБРТ, в/ч 42713), Bui (Буй), 58°27’49.8″N 41°30’29.6″E, 702 kpl (BBM + BMP), 254 kpl (BMP), tarkasteluajankohta E6/2023
 • 111. [BMP-1-rynnäkkö]panssarivaunujen keskusvarastotukikohta (111-я Центральная база резерва танков [БМП-1], 111-я ЦБРТ, в/ч 44284), Halgaso, Khal’gaso (Хальгасо), 50°41’33.3″N 136°52’06.0″E, 800 kpl (BBM + BMP), 778 kpl (BMP), tarkasteluajankohta 3/2023
 • 216. sotakaluston varasto- ja korjaustukikohta (216-я База Хранения и Ремонта Военной Техники, 216-я БХиРВТ, в/ч 63452), Petroskoi (Первомайский), 61°49’54.5″N 34°15’04.3″E, 326 kpl (BBM + BMP), 0 kpl (BMP), tarkasteluajankohta 6/2023
 • 243. sotakaluston varasto- ja korjaustukikohta (243-я база хранения и ремонта военной техники, 243-я БХиРВТ, в/ч -), Sosnovka (Сосновка), 48°21’29.6″N 135°01’39.9″E, 120 kpl (BBM + BMP), 0 kpl (BMP), tarkasteluajankohta 6/2023
 • – (sotilasyksikkö varmistamaton), Smolino (Смолино), 56°29’50.2″N 53°41’00.7″E, 114 kpl (BBM + BMP), 0 kpl (BMP), tarkasteluajankohta 5/2023
 • 120. GRAU-asevarasto (120-й арсенал ГРАУ, в/ч 42696), Brjansk (Брянск), 53°13’25.3″N 34°23’44.7″E, 154 kpl (BBM + BMP), 7 kpl (BMP), tarkasteluajankohta 4/2023
 • 7020. Harbinin sotakaluston varasto- ja korjaustukikohta (7020-я Харбинская база хранения и ремонта военной техники, 7020-я БХиРВТ, в/ч -), Ussurijsk (Уссурийск), 43°50’10.6″N 131°59’49.6″E, 655 kpl (BBM + BMP), 0 kpl (BMP), tarkasteluajankohta 5/2023
 • в/ч 55449 (sotilasyksikön nimi varmistamaton), Lesnoi Gorodok (Лесной Городок), 51°44’38.4″N 113°02’07.1″E, 158 kpl (BBM + BMP), 0 kpl (BMP), tarkasteluajankohta 10/2022
 • 103. panssaroitujen ajoneuvojen keskusvarastotukikohta (103-я База Хранения и Ремонта Вооружения и Техники 103, БХиРВТ, в/ч 32456), Jarkovo (Ярково), 54°46’13.3″N 82°30’55.4″E, 480 kpl (BBM + BMP), 304 kpl (BMP), tarkasteluajankohta 2/2023
 • 349. panssarivaunujen keskusvarasto- ja korjaustukikohta (349-я центральная база хранения и ремонта танков, ЦБХиРТ, в/ч 63753), Toptšiha (Топчиха), 52°48’39.6″N 83°08’10.5″E, , 791 kpl, (BBM + BMP), 305 kpl (BMP) tarkasteluajankohta 10/2023
 • 769. erikoiskaluston keskuskorjaustukikohta (769-я центральная база ремонта специальной техники, 769-я ЦБР,Т в/ч 44286), UIan-Ude (Улан-Удэ), 51°53’20.7″N 107°31’22.3″E, 632 kpl (BBM + BMP), 587 kpl (BMP), tarkasteluajankohta 9/2023
 • 2544. panssarivaunukeskusvarastotukikohta (2544-я Центральная база резерва танков, 2544-я ЦБРТ, в/ч 54630), Kosulka (Козулька), 56°10’09.9″N 91°27’08.0″E, 916 kpl (BBM + BMP), 496 kpl (BMP), tarkasteluajankohta 10/2023
 • – (sotilasyksikkö varmistamaton), Frolovo (Фролово), 49°45’15.3″N 43°40’12.1″E, 170 kpl (BBM + BMP), 0 kpl (BMP), tarkasteluajankohta 3/2023
 • – (sotilasyksikkö varmistamaton), Ržanitsa (Ржаница), 53°27’49.0″N 33°56’50.1″E, 124 kpl (BBM + BMP), 0 kpl (BMP) tarkasteluajankohta 9/2021
 • – (sotilasyksikkö varmistamaton), Saigrajevo (Заиграево), 51°49’21.1″N 108°14’56.9″E, 199 kpl (BBM + BMP), 0 kpl (BMP), tarkasteluajankohta 4/2022
 • 163. panssarikorjauskonepaja (163 Бронетанковый ремонтный завод, АО «163 БТРЗ»), Kuševskaja (Кущевская), 46°32’08.2″N 39°36’40.3″E, 108 kpl (BBM + BMP), 0 kpl (BMP), tarkasteluajankohta 10/2021
 • 560. panssarikorjauskonepaja (560 Бронетанковый ремонтный завод, АО «560 БТРЗ»), Wozžaevka (Возжаевка), 50°43’22.9″N 128°42’18.2″E, 248 kpl (BBM + BMP), 0 kpl (BMP), tarkasteluajankohta 7/2022
 • 104. panssarikorjauskonepaja (61 Бронетанковый ремонтный завод, АО «61 БТРЗ»), StreIna, Pietari (Стрельна, Санкт-Петербург), 59°50’41.0″N 30°00’11.1″E, 104 kpl (BBM + BMP), 0 kpl (BMP), tarkasteluajankohta 8/2022.

Yllä olevat tiedot ovat taulukoitu oheisesti taulukkoon 1. Taulukon lähde on siis Covert Cabal (@CovertCabal). Koordinaattipisteiden Google-satelliittikuvat eivät ole suinkaan se, mistä panssarimäärät on laskettu.

Taulukko 1, jonka saa klikkaamalla koko kuvaruudun näyttöön:

Sotakaluston varasto- ja korjaustukikohtien sotilasyksiköillä (воинская часть, в/ч) ei välttämättä ole erillisiä sotilasyksikkönumeroita. 243. sotakaluston varasto- ja korjaustukikohta (243-я БХиРВТ) ja 7020. Harbinin sotakaluston varasto- ja korjaustukikohta (7020-я БХиРВТ) ovat oheisessa taulukossa ilman sotilasyksikkönumerointia.

243. sotakaluston varasto- ja korjaustukikohdan osoite Habarovskissa (Хабаровск) on sama kuin 92. erillinen moottoroidun prikaatin (92-я отдельная мотострелковая бригада, 92-я ОМСбр) osoite 35. yhdistetyssä armeijassa (35-я общевойсковая армия). Sotakaluston varasto- ja korjaustukikohdat liittyvät aina yleensä johonkin prikaatitason sotilasyksikköön. 216. sotakaluston varasto- ja korjaustukikohdalla Petroskoissa on sotilasyksikkönumero 63452 (в/ч 63452).

Smolinossa (Смолино) 56°29’50.2″N 53°41’00.7″E-karttapisteessä, Frolovossa (Фролово) 49°45’15.3″N 43°40’12.1″E-karttapisteessä, Ržanitsasa (Ржаница) 53°27’49.0″N 33°56’50.1″E-karttapisteessä ja Saigrajevossa (Заиграево) 51°49’21.1″N 108°14’56.9″E-karttapisteessä olevien tukikohtien sotilasyksikökkönumeroista tai muusta identifikaatiosta ei ole varmuutta. Muu identifikaatio tarkoittaa vaikkapa yritysmuotoisen korjauskonepajan hallinnassa olevaa varastoaluetta.

Esimerkiksi Saigrajevossa 51°49’21.1″N 108°14’56.9″E-karttapisteessä oleva varastoalue on lähellä 1019. panssarikorjauskonepajaa (1019 Военный Ремонтный завод, ОАО «1019 ВРЗ»), joka korjaa Venäjän ilmavoimien lentokalustoa samalla paikalla, jossa oli vanha sotilasyksikkö 28098 Onohoj-2:ssa (в/ч 28098, Онохой-2). 1019. panssarikorjauskonepajan Onohoj-2:n (51°55’17.0″N 108°06’00.7″E) vieressä on varastoalue, jossa on runsaasti sotilasajoneuvo- ja myös hieman panssarikalustoa (51°55’00.1″N 108°06’48.1″E) samoin kuin kilometrin päässä juuri tuolla Saigrajevon 51°49’21.1″N 108°14’56.9″E-karttapisteen alueella. Myös Onohoj-3:n (51°53’08.5″N 107°58’55.8″E) alueella on runsaasti varastoituna sotilasajoneuvokalustoa.

560. panssarikorjauskonepajaan liittyy mielenkiintoinen uutinen viime keväältä (URA.RU 18.4.2023). Konepaja kuuluu Kurganmašzavod-puolustusyritykseen (ПАО «Курганский машиностроительный завод», КМЗ), jonka alaisuuteen konepaja on siirtynyt juuri tänä vuonna. Konepaja haki mekaanikkoja taistelu- ja erikoisajoneuvojen (военная техника ja спецмашиа) korjaamiseen, palkkana 50 000 ruplaa kuussa, mikä vastaa Venäjällä suurin piirtein mediaanipalkkaa (ГородРабот, Зарплата в сентябре 2023). Kyse on erityisesti BMP-3-rynnäkköpanssarivaunuista (БМП-3), joita 560. panssarikorjauskonepaja nyt modernisoi ja korjaa Ukrainan taistelukentille. Konepaja on hakenut myös BMP-testiajajia (URA.RU 29.3.2023). Sotateollisuudessa työmiesten palkat vaihtelevat noin 45 000 ruplasta 60 000 ruplaan kuukaudessa.

Kuinka suuren tilauksen Venäjän puolustushallinto on tehnyt tältä konepajalta kuten muiltakin Venäjän panssarikorjauskonepajoilta, sitä tietoa ei ole julkisista lähteistä saatavilla.

****

Jos haluaa tietää vihollisen sotilaallisen kyvykkyyden ja myös sen potentiaalikyvykkyyden suurin piirtein, on syytä selvittää aluksi armeijan organisointi perinpohjaisesti. Sotilasyksiköt ja niiden koot sekä järjestäytyminen. Optimaalinen organisaatio ja organisaation eheys ovat yksiköiden ja niiden koonpanojen taistelutehokkuuden edellytyksiä.

Venäjänkin asevoimien kokoonpano sotilasyksikkötasolla on mahdollista määrittää melko luotettavasti, mutta kokonaisuudessaan kaikista sotilasyksiköistä tuskin on tietoa edes asiaan perehtyneimmillä sotilasasiantuntijoilla läntisissä armeijoissa, kun Venäjä ei itsekään taida tietää asiaa kunnolla. Mikä tänään vielä pätee, ei päde Venäjällä enää huomenna. On myös muistettava, kun arvioidaan miehistövahvuuksia, henkilöstömäärä ei ole asevoimien todellinen olemassa oleva lukumäärä, vaan vain organisaatioasiakirjojen määräämä enimmäismäärä henkilöstön suhteen. Harvoin kokoonpanot ovat sataprosenttisesti miehitetty.

Jotka ovat syvällisemmin kiinnostuneita Venäjän asevoimista ja sen kalustosta sotilasyksikköineen, kirjaan tähän hyväksi lukuvinkiksi Harkovassa toimivan Jaroslav I Viisaan mukaan nimetyssä kansallisessa oikeustieteellisessä korkeakoulussa (Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого, kotisivut) ja tarkemmin Ukrainan turvallisuuspalvelun oikeushenkilöstön koulutusinstituutissa (Інститут підготовки юридичних кадрів для Служби безпеки України, kotisivut) erikoistataktiseen tulitus- ja fyysiseen erikoisharjoitteluun keskittyvällä erikoisosastolla 3 (Спеціальна кафедра № 3 «Тактико-спеціальна, вогнева та спеціальна фізична підготовка») laaditun 101-sivuisen asiakirjan otsikolla Venäjän federaation maahanhyökkäysjoukkojen aseet ja sotilastekniikat, Maavoimat (Озброєння та військова техніка сил вторгнення Російської Федерації. Сухопутна компонента, УДК 623.44 Д58). Teos on valmistunut vuonna 2022 ja se on hyvyyden lisäksi vielä ajankohtainen. Teos on ukrainankielinen, mutta käännettävissä kyllä erilaisilla ohjelmilla ja ohjelmavaiheilla suomen kielelle. BDF-tulosteissahan koneellinen kääntötyö on hieman monimutkaisempaa.

Teoksen kolmelta viimeiseltä sivulta löytyy asiakirjan helmet liitteinä A ja B (Додаток А, Додаток Б), jos Venäjän sotilasyksiköt ja jos etenkin niiden muodostamat struktuurit kiinnostavat enemmän. Liitteessä A on esitetty Venäjän federaation läntisen sotilaspiirin (Західний воєнний округ ЗС РФ) sotilasyksiköt ja liitteessä B eteläisen sotilaspiirin (Південний воєнний округ ЗС РФ) sotilasyksiköt.

Venäjän sotilasyksiköt – joita todellakin riittää – olisi hyvä saada yhteen yhteiseen asiakirjaan, mutta sellaista ei tietääkseni ole olemassa edes läntisissä sotilastiedustelupalveluissa. Tuskinpa Venäjälläkään kukaan tietää sotilasyksikköjä viimeistä piirtoa myöten tarkasti. Osa yksiköistä on vielä hyvin salaisia. Sotilasyksiköt ovat Venäjällä hyvin nopeasti muuttuvia. Yksikköjä lakkautetaan, perustetaan ja yhdistetään tuon tuostakin. Mikä tänään on voimassa, ei enää huomenna saata olla voimassa. Seurannan tulisi olla reaaliaikaista. Oleellisinta on tietää yksikköjen vahvuusmuutokset.

Alla olevat kuvat ovat klikattavissa koko kuvaruutunäyttöön.

Venäjän federaation asevoimien läntinen sotilaspiiri (osa 1). Kuva: vapaa lähde (kuvakaappaus asiakirjasta).
Venäjän federaation asevoimien läntinen sotilaspiiri (osa 2). Kuva: vapaa lähde (kuvakaappaus asiakirjasta).
Venäjän federaation asevoimien eteläinen sotilaspiiri. Kuva: vapaa lähde (kuvakaappaus asiakirjasta).

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu