Olisiko kuitenkin ollut parempi hankkia koronavastustuskyky rokotteella kuin sairastamalla?
”Emme totta puhuen ymmärrä WHO:n linjausta” (HS 19.3.2020).
Kyseinen lausahdus on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuuden johtaja Mika Salmisen suusta.
Kyse on THL:n ja Maailman terveysjärjestön (WHO) erimielisyydestä koronavirustestien suorittamistarpeesta. THL:n kannan on muovannut Mika Salminen.
THL:n testikriteerien mukaisesti suurin osa koronaviruksen varalta testatuista on joko riskiryhmiin kuuluvia, vaikeasti sairaita tai terveydenhuollon henkilökuntaa. Lieväoireisia ei testata. Koronavirusten leviämistä maassa ei enää tarkemmin seurata.
Suomen koronatestikapasiteetti on noin 1 500 testiä päivässä.
”Testejä ei tehdä päivässä niin montaa kuin mahdollista, vaan tarpeen mukaan.”, Salminen selitti testien vähäistä määrää Helsingin Sanomissa (HS 19.3.2020).
Kyse WHO:n ja THL:n testiriidassa on siitä, millainen rooli pidetään epidemian hallinnassa. Suomessa Salminen on asettanut epidemian hallinnan roolille vähäisemmän merkityksen kuin mitä WHO.
”Testi ei ole hoitokeino”, Salminen totesi Helsingin Sanomille. Suomi ei siis enää aseta erityistä asemaa viruksen leviämiselle maassa, vaikka toistaiseksi Uudenmaan ulkopuolella virusta ei käytännössä ole ja rajoitteilla voitaisiin vielä saada tulosta viruksen leviämiselle maan sisällä.
Uusimaa Suomessa on siis tavallaan kuin Lombardia Pohjois-Italiassa tai Wuhan Kiinassa, mutta toki toistaiseksi vielä vähäisemmässä mittakaavassa. Italia laittoi Lombardian eristykseen. Kiina laittoi Wuhanin eritykseen.
Aika näyttää, onko THL vai WHO oikeassa testausten merkityksestä epidemian hallittavuuden ja sen leviämisen estämistoimenpiteiden suhteen.
****
”Emme totta puhuen ymmärrä WHO:n linjausta testaamisessa. Emme saa sitä tautia enää kokonaan maailmasta pois. Jos joku näin väittää, ei ymmärrä pandemioita.” Salminen tilittää Helsingin Sanomissa (HS 19.3.2020).
Salmisen kehittelemä ja Marinin hallituksen hyväksymä strategia tähtää epidemian pysäyttämisen sijaan sen hidastamiseen. THL Salmisen johdolla ja Marinin hallitus pyrkivät siis madaltamaan ja pidentämään tartuntakäyrää. Tuolla logiikalla yhteiskunta selviäisi tartuntojen huipun yli, ja taudin jo sairastanut väestö alkaisi toimia suojana mahdollisen uuden aallon iskiessä.
”Se on paljon parempi vaihtoehto kuin se, että laitetaan nyt yhteiskunta totaaliseen stoppiin, koska silloin epidemia tulee uudestaan. Epidemia todennäköisesti palaa esimerkiksi Kiinaan sen jälkeen, kun voimakkaat liikkumisrajoitukset poistetaan. On hyvin vaikea uskoa, ettei epidemia koskaan sinne palaisi. Onko tarkoituksenmukaista, että maailma on ikuisesti kiinni?” Salminen selitteli valitsemaansa strategiaa Helsingin Sanomissa.
Tuota Salmisen strategiaa siis Marinin hallitus noudattaa.
Niin, Suomi taitaa kuitenkin jo olla kutakuinkin melkein totaalisessa stopissa?
Salmisen linja on, että virusaallon pitää kulkea kansan läpi ja sen aiheuttamat tuhot on vain kestettävä. Vastustuskyky on hankittava sairastamalla, rokotteilla ei ole mitään roolia Salmisen strategiassa.
Tätä ei pitäisi sanoa julkisesti, mutta minulle Salmisesta tulee mieleen eräs tohtorismies 1930- ja 1940-lukujen Saksassa, jolla oli taipumusta tehdä kaikenlaisia kokeita ihmisillä. Onneksi tämä on vain ajatuksen mieleentuloa, eikä mistään tällaisesta ole kysymys missään nimessä tässä tapauksessa.
****
En ole ollenkaan vakuuttunut, onko Salmisen linja parempi kuin Aasiassa valittu linja. En ole tässä asiassa minkään sortin lääketieteen asiantuntija vaan täysi maallikko.
Valitun linjan lopputulos ratkaisee paremmuuden. Asia jää nähtäväksi. Paremmuutta mitataan kuolleiden määrällä, aiheutetun kärsimyksen määrällä ja syntyneen talouskriisin hinnalla.
Aasiassa Etelä-Korea, Kiina ja esimerkiksi Singapore ovat jo saaneet koronaepidemian hallintaan aggressiiviisilla testaus- ja eristämistoimilla. Kyse on toimien oikea-aikaisuudesta. Itse asiassa samat toimet on jouduttu myös Euroopassa tekemään, mutta vääräaikaisina ne ovat olleet vähemmän tehokkaita synnyttäen suuria talousmenetyksiä ihmishenkien menetyksen lisäksi.
”Etelä-Korean ihme: Näin korona taittui” (Verkkouutiset 16.3.2020).
Etelä-Korean strategia perustui aggressiiviseen testaukseen tartuntaketjujen saamiseksi hallintaan. Tartuntojen määrän saaminen hallintaa kesti Etelä-Koreassa noin kaksi kuukautta. Yli 50 miljoonaisen tiheästi asutetun maan (526,3 asukasta/km²) tilastoidut tartunnat päivässä hieman päälle 800 kahtena päivänä.
”Uskon, että tapausten aikainen havaitseminen tarkoilla testeillä yhdistettynä eristykseen voi laskea kuolleisuutta ja estää viruksen leviämistä.” totesi Etelä-Korean laboratoriolääketieteen yhdistyksen puheenjohtaja, professori Gye Cheol Kwon BBC:lle, miksi Etelä-Korea onnistui koronan taltuttamisessa (BBC 12.3.2020).
”Koronavirus on kohta historiaa Kiinassa, mutta Pohjoismaissa tartunnat lisääntyvät kovaa vauhtia – katso kuvista, miksi tautia yritetään hidastaa” (Yle 11.3.2020).
”Kiinassa ei yhtään uutta kotimaista koronavirustartuntaa, Suomi palautti rajatarkastukset kaikille rajoilleen” (HS 16.3.2020).
1,4 miljardin asukkaan Kiinassa ensimmäisen koronavirusinvaasion saaminen hallintaan kesti noin puolitoista kuukautta. Oheinen kuvakaappaus on Ylen sivuilta (Yle 11.3.2020). Mittaustavan muutoksella ei ole merkitystä kuvaamaan invaasion saamista hallintaan.
”Singapore, Taiwan ja Hongkong onnistuivat hillitsemään koronaviruksen leviämistä todella tehokkaasti – asiantuntija arvioi, mikä ratkaisi tilanteen” (IS 18.3.2020).
****
Onko Salmisen, THL:n ja Marinin hallituksen linja parempi kuin Aasiassa valittu linja?
Aasiassa valittu linja perustuu oikea-aikaiseen matkustusrajoitteisiin, karanteeniin ja aggressiiviseen testaukseen. Kyse on nimenomaan oikea-aikaisuudesta, kun virus on tulossa maahan. Sen tulo ja leviäminen pyritään estämään.
Euroopassa tämän Aasiassa toteutetun strategian kärkenä on ollut Hallen yliopistosairaalan lääketieteellisen mikrobiologian instituutin johtaja, professori Alexander Kekulé. Hänen ajatuksiaan on syytä käydä lukemassa (esim. HS 18.3.2020).
Oheinen tartuntakartta on kuvaava valittujen strategioiden onnistumisesta tällä hetkellä (University of Washington, Humanistic GIS Laboratory 18.3.2020). Iran ja Italia ovat katastrofeja. Mitä tummempi väri, sitä enemmän tartuntoja. Kartan perusteella Suomen ja koko Euroopan strategia on tämänhetkisessä tarkastelussa epäonnistunut.
****
On siis kaksi tapaa saada vastetta koronavirukselle: sairastaa tauti tai olla erillään viruksesta siihen saakka, kunnes rokote on olemassa. Millainen vaste saadaan kertasairastumisella, ei vielä varmuudella tiedetä.
Toistaiseksi Salmisen tautisairastamisen linja on ainakin maksanut järkyttävän paljon Suomen taloudelle. Puhutaan miljardeista ja jopa kymmenistä miljardeista euroista. Valtion juuri julkistama tukipaketti on jo 15 miljardia euroa (Yle 20.3.2020). Kyse on siitä, että Salmisen mallissa Suomen kotimarkkinat ovat lähes kiinni, mikä maksaa.
Toki on mahdollista, että nyt valitulla rajoitustoimenpiteillä myös Suomessa saavutetaan vähäinen tartuntojen määrä, mutta taloudellinen hinta on ollut järkyttävä eikä kansalla olisi edelleenkään sairastamisen tuomaa vastuskykyä.
Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan rokotteiden kehitystyö eri puolilla maailmaa on jo pitkällä. Toivottavasti rokote saadaan käyttöön jo ensi vuonna.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuuden johtaja Mika Salmisen ja Marinin hallituksen linja on siis ollut, että koronatauti pitää sairastaa eikä sen tuloa Suomeen voida estää. Marinin hallitus on vahvasti nojautunut koronapäätöksissään THL:n näkemyksiin myös silloin, kun maailmalla WHO:n linjaukset ja suositukset ovat olleet THL:n linjauksista poikkeavia.
Suomi on toiminut Mika Salmisen oppien mukaan eikä laittanut rajoja kiinni silloin, kun Itävallasta ja Italiasta tuli suomalaistalvimatkaajien mukana kunnon virusryöppy noin kuukausi sitten. Suomi ei aloittanut massiivisia testaus- ja seurantaohjelmia rajaa ylittäviä kohtaan.
Nyt ollaan sitten tuon ryöpyn ja valitun toimintalinjan jäljiltä tilanteessa, jossa koko maa on sekaisin ja talous romahduspisteessä. Rajat on kuitenkin jouduttu sulkemaan ja lisäksi maan sisällä rajoitteet ovat ankaria.
Suomen rajat olisi pitänyt laittaa kiinni jo reilu kuukausi sitten. Kaikki maahan tulevat olisi pitänyt testata ja laittaa lähtökohtaisesti kahden viikon karanteeniin. Toisin sanoen virus olisi pitänyt yrittää pysäyttää rajalle.
Vastustuskykyä ei olisi hankittu Salmisen oppien mukaisesti sairastamalla, koska mm. vanhukset eivät sitä kestä. Salmisen oppi tietää liian monta kuollutta ja liian paljon kärsimystä, jos nykyiset kontaktirajoitukset maan sisällä pettävät. Kontaktirajoituksia on helpompi toteuttaa maan rajoilla kuin maan sisällä.
Miten sairastaminen synnyttää vastustuskykyä, ei vielä varmuudella tiedetä.
Vielä kertaalleen, mitä Salminen totesi Helsingin Sanomissa (HS 19.3.2020):
”Se on paljon parempi vaihtoehto kuin se, että laitetaan nyt yhteiskunta totaaliseen stoppiin, koska silloin epidemia tulee uudestaan. Epidemia todennäköisesti palaa esimerkiksi Kiinaan sen jälkeen, kun voimakkaat liikkumisrajoitukset poistetaan. On hyvin vaikea uskoa, ettei epidemia koskaan sinne palaisi. Onko tarkoituksenmukaista, että maailma on ikuisesti kiinni?”
Virus tulee toisessa aallossa niihinkin maihin, jotka ovat kyenneet rajaamaan sen kohtuudella rajoillensa ensimmäisessä aallossa. Maissa ei ole kansalaisten laajaa sairastumisen kautta tullutta vastustuskykyä eikä näiden maiden strategia siihen perustukaan.
Se perustuu siihen, että tarvittavia kontrolli- ja rajoittamistoimia tarvittavassa laajuudessa pidetään sinne saakka, kunnes rokote on käytössä. Maailma ei todellakaan ole ikuisesti kiinni.
Tarvittavia eriasteisia vaihtelevia kontrolli- ja rajoittamistoimia tarpeen mukaan pidetään rajoilla sinne saakka, kunnes rokote on otettavissa käyttöön. Maallikollekin on selvää, ettei toinen aalto ole enää vakavuudeltaan vastaava kuin ensiaalto.
Fyysiset toimet riippuvat eri maiden virustilanteesta. Rajat eivät siis missään tapauksessa tule olemaan näissäkään maissa kiinni kokonaisuudessaan rokotteen käyttöönottoon saakka, mutta tarvittavia rajoitustoimenpiteitä varmasti tullaan asettamaan uusien virusaaltojen paineessa.
Maallikkomielipiteenäni aasialainen toimintatapa, jossa suomalaisten vastuskyvyn hankkiminen koronalle olisi jätetty rokotteelle, olisi saattanut olla parempi inhimillisen kärsimyksen ja talousmenetysten näkökulmasta tarkasteltuna. Mielestäni tämä olisi ollut parempi strategia kuin nyt valittu sairastamisen ja suuren kärsimyksen strategia.
Edellisessä blogikirjoituksessa minua syytettiin jälkiviisaudesta korona-asiassa. Sanontaan nyt sitten tulevaisuuden varalta, että pitäköön Marinin hallitus huolen siitä, ettei virus leviä Suomessa sinne, missä sitä ei vielä ole.
Oheinen kuvakaappaus levinneisyystilanteesta on Helsingin Sanomista (HS 13.3.2020). Kun nyt Suomessa noudatettava THL:n testauspolitiikka on mikä on, ovat tulevat tartuntatilastot tilannetta kaunistelevia. On seurattava hoidossa ja tehohoidossa olevien määrää.
Olisi. Ainakin olisi kannattanut yrittää.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus ja samoja ongelmia minkä perään itsekin olen tässä huutanut. Oli myös ilahduttavaa, että Hesari oli herännyt täsmälleen samoihin kysymyksiin. Olisi kiva jos THL:n kuolemantohtorit avaisivat tietojensa arkkua vaikkapa jonkinlaisen tieteellisen kirjoitelman muodossa, kuten nuo britit olivat tehneet.
Toistaiseksi ainoa mistä olen nähnyt vähän yksityiskohtia on leviämismallinnus, jossa en näekään erityistä ongelmaa. Sen tulokset sentään ovat samaa kertaluokkaa kuin muualla maailmalla.
THL:n ”ratkaisu” on laittaa yhteiskunta valmiustilaan 6 kuukaudeksi, kun Kiinalta kesti päälle kuukausi taltuttaa tartunta kokonaan – vaikkakin se varmasti jää väliaikaiseksi. Toisen tulemisen ajankohtana ovat varmasti valmiimpia.
Nyt jokainen maa, missä on omakohtaisesti nähty että epidemia leviää käsiin, ovat ottaneet järeät keinot käyttöön ja unohtaneet hidastamisen, mutta liian myöhään. Myös Suomella olisi ollut siihen mahdollisuus, mutta ei, täytyy tulla löysät housuun ennen kuin uskotaan. Toivottavasti vessapaperi riittää.
Ilmoita asiaton viesti
Vuoden 2009 sikainfluenssapandemiassa Suomessa sairastui noin 10 % väestöstä. Sairaalahoitoon joutui lähes 1 600 potilasta, ja 44 heistä kuoli. Noin puolet väestöstä rokotettiin rokotteella, josta joillekin sitten koitui vaikeasti parannettava narkolepsia. Paniikkiahan tuo tauti silloinkin aiheutti, mutta ei onneksi mitään ylimitoitettuja reagointeja valtiovallan puolelta poikkeustilamenetelmineen tai ikäkaranteeneineen.
Ilmoita asiaton viesti
Vuoden 2020 THL ja vuoden 2001 Suomen Hiihtoliitto muistuttavat kovasti toisiaan:
Amatöörien puuhastelua ja jälki on järkyttävää.
Ilmoita asiaton viesti
Pesonen taitaa seilata vesillä, joita hän ei tunne?
– tiettävästi koronavirukselle ei ole olemassa rokotetta
– Kiina pyrkii aina raivoisasti pitämään yllä hyvää imagoa – en siis luottaisi Kiinan antamiin tilastotietoihin https://www.nytimes.com/video/world/asia/100000007024807/china-coronavirus-propaganda.html
– Virusten levinneisyyskartat (mikäli raportointi on maittain totuudenmukaista) kuvastavat positiivisten testitulosten määrää. Niinpä vähän testanneet valtiot näyttävät ’puhtaammilta’
Ilmoita asiaton viesti
Riikonen, jospa lukisit kirjoituksen etkä sekoilisi typeryyttäsi ja tyhmyyttäsi. Säälittäviä ovat ne ääliöt, jotka kommentoivat kirjoitusta lukematta kirjoitusta.
Kirjoituksessa ei ole sanottu, että koronalle olisi rokote. Siinä sanotaan, että sitä kehitetään ja mahdollisesti olisi käytössä ensi vuonna.
”Koronaa vastaan on tulossa rokote, mutta valmisteen kehittäminen vie aikansa – ja siihen on hyviä syitä” (https://www.is.fi/tiede/art-2000006442524.html).
”Saksa ja Yhdysvallat törmäyskurssilla korona-rokotteesta” (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ulkomaat/artikkeli-1.1020704).
”AP: Yhdysvalloissa aloitetaan koronavirusrokotteen kliiniset tutkimukset” (https://yle.fi/uutiset/3-11259004).
Minulla ei lääketieteen koulutusta ja kirjoitan täällä vain mielipidekirjoituksia. En kirjoita täällä luonnollisesti mistään asiasta asiantuntijakirjoituksia, koska en ole missään asiassa asiantuntija. Tämä on mielipidekirjoituspalsta, joten täällä ei voi yksinkertaisesti seilata tuntemattomilla vesillä, kirjoittipa kuka tahansa mistä tahansa.
Ilmoita asiaton viesti
Tarpeettoman epäasiallista kieltä Pesoselta.
Suojan saaminen sairastamisen vs. rokotteen kautta on mainittu otsikossa.
Mielipidekirjoituksia kirjoittaessa olisi asiallista jättää THL:n johdon nimeltä arvostelu laimeammaksi, jos ei ole faktapohjaltaan vankka ja asiantuntija aiheen osalta. Salminen oletettavasti on antanut lausuntonsa koko THL:n virallisena kantana eikä omana henkilökohtaisena näkemyksenään.
Ilmoita asiaton viesti
Naisilla ja miehillä on erilainen tapa ratkaista asioita. Se on hyvä, koska näin asioiden molempi kylki tulee esille. Niinpä Aasiassa asiat ratkaistaan aktiivisesti toimimalla, Euroopassa passiivisesti, kärsimalla ja antamalla muiden toimia.
Slti erilaisuus on hyvä ja keskustelyua eteenpäinvievää.
Mutta jos miehet alkavat piilottamaan päitään naistenm hameisiin, tämä asetelma menee sekaisin, ja olisiko oikea suomenielinen sana tähän käytetäväksi säälittävä?
Ilmoita asiaton viesti
Valmiuslakia ei olisi pitänyt ottaa käyttöön nyt sovellettuna asetuksena. Eilen pari tuttavaani saapui Suomeen ja toinen soitti WatsApilla minulle. Mitään muuta laskeutumisen jälkeen ei tehty kuin suositeltiin kahden viikon karanteenia. Istanbulissa oli sentään tarkistettu ruumiinlämpö.
Aivan pähkähullu päätös tuo valmiuslain voimaan saattaminen, jolla talous kaadetaan ja väestö kärsii paljon suuremmassa määrin kuin muutaman kuolleen takia.
Aasialaiset ovat viisaita. Senkin takia viihdyn siellä paremmin kuin Euroopassa.
Ilmoita asiaton viesti
Mihin Jussila perustaa näkemyksensä ” muutaman kuolleen takia ” ?
Suomalaiset eivät ole poikkeuslakeineen kuitenkaan aivan yksin.
Tilannetta voi verrata myöhemmin Ruotsiin, jossa poikkeuslakeja ei ole ja kuolleta tulenee aikanaan ” muutamia ”.
Ilmoita asiaton viesti
Teonsanan oikea muoto tuossa tekstissäsi on ”tullee”.
Etelä-Korea ja lähempänä Viro testaavat täysillä, Suomi ei.
Suomessa on liikaa kiiskejä, jotka panikoituvat ja kuvittelevat ihmisten elävän ikuisesti. Kriisinkesto Suomessa on olematon, heikkohermoista sakkia.
Kiiski: Vietnamin luvut ovat edelleen varsin alhaiset. Sielläkin on opittu testaamaan, vaan ei Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
Etelä-Korea on testannut jotakuinkin samalla volyymillä väkilukuun suhteutettuna, kuin mitä Suomi nyt.
Ei täällä panikoiduta, vaan hupiukoille vastaillaan silloin, kun ehtii ja tarve vaatii.
Vietnamin suhteen voit olla sinänsä onnellinen tykönäsi ja eikä mikään estä uskomasta totalitaristisen kommunistihallinnon antamia tietoja kuten haluat. Itse kuitenkin suhtautuisin saavutuksiin pienellä varauksella, toki toivoen parasta.
Ihme sinänsä, että hakeuduit pandemian ajaksi Suomeen viisaiden Kauko-Idästä, jonka toreilta nämä epidemiat tapaavat aina jalkautua. Nythän ei ole vielä tiedossa, oliko kyseessä lepakkopaistin huolimaton käsittely, vai maailmassa harvinaisen käpyeläimen vai minkä lienee salakuljetus ja paistiksi paloittelu ?
Arvostelu pandemian leviämisen hidastamiseen pyrkiviin toimiin globaalisti on vastuutonta ja sangen ääliömäistä. Voit miettiä itse miksi ?
Ihme punikkitrolli. monien muiden joukossa. Alusta on menettänyt arvonsa. Sääli.
Ilmoita asiaton viesti
En ole Suomessa, enkä tiedä mistä olet tuollaista edes saanut päähäsi.
Ilmoita asiaton viesti
Luin tekstin huolella, enkä siihen varsinaisesti puutu, vaikka aivan noin yksinkertaisena en asiaa näe.
Puutun laajalle levinneeseen jälkiviisauteen, enkä suinkaan tarkoita blogistia, vaan sitä miten nopeasti me unohdamme sillä kuuluisalla miesmuistillamme.
Ensimmäinen koronatartunta todettiin Suomessa lähes kaksi kuukautta sitten. 15 henkilöä altistui tartunnalle, mutta yksikään ei sairastunut. Niinpä vielä viikko sitten esimerkiksi palvelutalojen ruokalat olivat avoimia lounasruokaloita kaikille.
Vasta suurempien joukkojen paluu Euroopan hihto- ja biletyskeskuksista kasvatti tartuntojen määrää hyvin nopeassa tahdissa. Milloin? Viikko sitten? 10 päivää sitten?
On tainnut kaikki tapahtua niin nopeasti että kovin monet, enkä tässäkään tarkoita blogistia, ovat nyt moittimassa milloin ketäkin siitä ettei ajoissa tehty sitä eikä tätä.
Jälkiviisaus on viisauden helpoin laji.
Ilmoita asiaton viesti
Minä pidin Suomen linjaa vääränä jo siinä kohtaa kun matkustajat saapuivat Italiasta kotiin – ei testauksia, ei karanteenia. En vieläkään ymmärrä valittua linjaa? Valittu linja tulee kalliiksi Suomelle, mutta ilmeisesti nyt on myöhäistä katua. Tehty mitä tehty. Tietty epidemian voi antaa rauhassa riehua, kuolleita tulee melko paljon ja terveydenhuolto kriisiytyy. Siinä vaiheessa on priorisoitava ketä hoidetaan ja ketä ei.
Ilmoita asiaton viesti
poisti, väärän kohtaan.
Ilmoita asiaton viesti
Finavian tehtävänä on kenttien ylläpito ja lentotoiminnan turvallisuudesta huolehtiminen kaikissa olosuhteissa. Myös ja erityisesti valmiustilan aikana. Nyt kenttiä aiotaan sulkea liiketoiminnan kannattavuuden nimissä.
Miten noista suljettujen kenttien maakunnista hoidetaan keskoset saamaan riittävää hoitoa keskussairaaloihin? Elinsiirrot? Kiireelliset lääkekuljetukset?
Kentät on aikomus sulkea kokonaan. Niiden sulkemisen jälkeen uudelleen käyttöön ottaminen ei ole mitään ”laitetaan valot päälle”-touhua.
Taas yksi esimerkki vastuuttomuudesta. Yhtiöjärjestyksen mukaan Finavian tarkoituksena ei ole voiton tavoittelu.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan ne pelastuhelikopterit ja ne ovat toiminnassa. Taitaa olla reilu puolitusinaa ympäri maata. Ovat varmaankin nopeampia kun voivat hakea potilaan ja viedä suoraan sairaalan kopterikentälle.
Ilmoita asiaton viesti
Tiedätkö, mitä keskoskuljetus vaatii? Tiedätkö, mitä vaatimuksia on elinsiirtolennolle?
Älä tule kirjoittamaan täyttä paskaa, kun et asiaa tunne näemmä, taas kerran, lainkaan. Halu kommentoida ajattelematta sen paremmin sinulla kyllä on.
Ilmoita asiaton viesti
Sivu 28.
https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/80795/Kekki_Jussi%20Rinkinen_Tuomo.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Ilmoita asiaton viesti
Kolossaalista yksinkertaisuutta, Rantanen. Olisit edes vaivautunut katsomaan lupamenettelyjä.
Ilmoita asiaton viesti
Sääli, että tällaista trollia ylläpidetään alustan taholta tarkoituksin muiden agitointiin. On näitä muitakin. Herlinien mediadynastia on mitä on. Pitäkää hyvänänne.
Ilmoita asiaton viesti
Pelastushelikoptereissa ei ole mm. jäänpoistoa. Ei sillä Kiiski haeta Helsinkiin maksaa Tampereelta pakkaskelillä, eikä viedä Kittilästä keskosta Rovaniemelle pakkasella.
Pelastushelikopterit on tarkoitettu pelastustoimeen, tiesitkö?
Ilmoita asiaton viesti
En todellakaan tiennyt.
Ainakin täällä niitä käytetään myös sairaankuljetuksiin ja elinten kuljetuksiin.
Ja ei ole jäänpoistoa, ei ole kaikissa. Kuinkahan ne lentelevät kesät talvet, lähes aina kun vain näkyvyys ja tuuliolosuhteet sallivat?
Edelleen puhut soopaa.
Kun potilas haetaan sairaalasta ambulanssilla, viedään lentokentälle ja sitten?
Minkälainen lentokone onkaan varustettu tällaiseen kuljetukseen? Ei minkäänlaista. Eikä niitä seiso parkissa missään kentillä.
Jos kuitenkin niin sitten potilas siirretään koneeseen, kone lentää johonkin vastaanottavan sairaalan lähikentälle, sieltä sitten ambulanssiin, eikä siihen käy mikä tahansa. sitten sairaalaan.
Tuohon koko hommaan menee sen verran aikaa että lentokonekuljetukset ovat käytännössä mahdottomia.
Summa summarum. kenttien sulkemisella ei ole mitään merkitystä sairaankuljetukseen.
Ilmoita asiaton viesti
Jaa, sattumalta tiedän tästä asiasta huomattavan paljon. 90% siirrettävissä elimistä kuljetetaan lentokoneilla, keskosista en osaa sanoa.
Helikoptereilla ei ole mahdollista lentää jos näkyvyyttä ei ole riittävästi. Ne ovat surkeita sääolosuhteissa, jotka Suomessakin usein vallitsevat, eivätkä voi lentää. Lisäksi ne ovat hitaita ja ahtaita. Keskoskaappi ahdetaan kopteeriin eikä siihen ympärille juurikaan jää tilaa.
Ja tiedoksi, että nuoremman veljeni johtama lentoyritys hoitaa suurimman osan Pohjoismaiden ja Viron elin- ja potilassiirroista. Toisin sanoen, minä tiedän, sinä luulet.
Ilmoita asiaton viesti
Onko siis kenttien sulkemisella merkitystä?
Varmasti siirtoja tehdään lentokoneilla, sitä en käy kiistämään.
Kokonaisuutena, tuon koko kuljetusketjun huomioiden, kopterit eivät ole ollenkaan hitaita.
Ilmoita asiaton viesti
Kai sinä nyt sentään luit edes kommentin? Sopimukset elinsiirtolennoista ovat 5-vuotisia ja ne nyt vaan tehdään lentokoneilla.
Edes Lapin pelastuskoptereissa ei ole jäänpoistoa. Ne eivät lähde ilmaan, piste.
Ihme saatanan hankittava, kun mitään et tiedä, mutta kommentoit ja lässytät. Aivan turha jatkaa kaltaisesi pellen kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Lapin pelastuhelikopterit kyllä lentävät talvella ja pakkasella. Jäätävällä kelillä eivät nouse.
Et vastannut tuohon kenttien sulkemisen vaikutusta koskevaan väitteeseesi.
Ilmoita asiaton viesti
No kun eivät lennä, kun ei ole jäänpoistoa.
Et ilmeisesti ymmärrä sopimuksia? Etkä Finavian tehtäviä?
Sinä jankkaat jälleen kerran puhtaasta tietämättömyydestä.
Sinulla ei ole näemmä aavistustakaan koko asiasta. Ei minkäänlaista käsitystä siitä, miten esimerkiksi elinsiirtolennot tapahtuvat.
Ilmoita asiaton viesti
Katso nyt ensin vaikka tuo:
https://arenan.yle.fi/1-50464649
Ilmoita asiaton viesti
Kenttien sulkeminen:
Helikoptereilla lentämisen estää myös sumun tai rankan vesi- tai lumisateen aiheuttama heikko näkyvyys. Kun näkyvyys heikkenee, on siirryttävä mittarilentoon, mutta se taas vaatii lennonjohtopalveluita.
Eli eivät ne sinun helikopterisikaan lennä, jos kentät on suljettu
Ymmärrätkö? Enempää en selitä.
Ilmoita asiaton viesti
Taisin kirjoittaa että olosuhteiden salliessa?
Mitä sopimuksiin tulee niin tietämättä yhtään mitään ko. niin uskoisin että jokaiseen sopimukseen kirjataan force majour-kohta joka vapauttaa osapuolet sopimuksen velvoitteista esim. poikkeustilan vallitessa?
En tiedä lentämisestä siksi en puutu siihen.
Edellyttääkö mittarilento todellakin lennonjohtoa? Koko ajan?
Ilmoita asiaton viesti
Edellyttää lennonjohtoa, nimenomaan.
Force majeure Finavialla? Monopolilla ei ole mahdollisuutta kieltäytyä. Helvetti, kaiken maailman törppöjen kommentteihin joutuu vastaamaan.
Minä tunnen nuo sopimukset ja lentämisen, anna nyt saatana olla jankuttamatta kun et tiedä asiasta hevon peetä.
Onko sinulla joku pakkomielle kommentoida asioita, joita et tunne? Koska sinulla saa olla mielipide?
Ilmoita asiaton viesti
Finavialla? Kuka niin on sanonut?
Yhtiöllä ja sopimuskumppanilla (asiakkaalla) joka operoi kentältä jonka Finavia sulkee valmiuslakiin viitaten?
Ilmoita asiaton viesti
Juu, et näytä ymmärtävän.
Ilmoita asiaton viesti
”Millainen vaste saadaan kertasairastumisella, ei vielä varmuudella tiedetä.”
Tiedetäänkö varmuudella millainen vaste saadaan rokottamalla?
Ilmoita asiaton viesti
Uskon, että ensin sairastamalla ja sen jälkeen vielä rokotuksen ottamalla saattaa selvitä normaalia lyhyemmällä tehohoitojaksolla viruksen toisesta leviämisaallosta.
Täyttä varmuutta edes tästä ei kuitenkaan ole.
Ilmoita asiaton viesti
Kiva että uskot. Se ei liene syy käyttää epävalideja argumentteja, joten en oikein näe miten kommenttisi liittyy säikeeseen?
Ilmoita asiaton viesti
Epävakaat poikkeusolosuhteet synnyttävät epävalideja argumentteja.
Todellisia tietäjiä ei juurikaan ole näkyvissä, arvailijoita sitäkin enemmän.
Ilmoita asiaton viesti
Ei voi vielä tietää millainen immuniteetti tämä virus antaa, Ilmeisestiti se käyttäytyy poikkeavasti kuin muut pandermioita aiheuttaneet virukset.
Itse sairastin kaikki ns, lastentaudit alle kymmenvuotiaana: vesirokko, tulirokko, tuhkarokko, vihurirokko, hinkuyskä ja sikotauti. Isäni kantoi virukset Mukanaan varuskunnasta ja piti hyvänä että lapsille kehittyi immuniteetti ennen aikuisikää. En tiedä mikä kosketuspinta toimii tartunnan välittäjänä kun hänellä itselleen oli immuniteetti. Luulisi ,että hän kuitenkin pesi käsiään kotiin tullessa.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä nyt etsiskein AlmaMedialta mahdollisuutta poistua UudestaSuomesta henkilötietoineni ja persoonana, niin aivan hemmetin monimutkaiseksi asia on tehty.
Sähköinen ilmoitus ei avaudu ja tarjolla on vain kirjallinen postitse lähetettävä peruutus, jos edes sekään edes toimisi.
Kaikkea muuta sopimuspaskaa on satoja sivuja, mutta tietosuojalain mukaiset henkilötietojen poiston mahdollisuudet tarkoituksellisen harhaanjohtavat ja hävitetty taka-alalle.
Josko ylläpitäjä tai joku viisaampi vastaisi, miten tästä hölynpölystä eroon lopulta pääsisi ?
Ilmoita asiaton viesti
Sairastumalla fataalisti koronavirukseen asia hoituu.
Ilmoita asiaton viesti
Auttaisin mielelläni, jos osaisin.
Ilmoita asiaton viesti
Kumpaakin vastaus on ei. On vain valistuneita arvauksia.
Lepakko- Sivettikissa_Ihminen koronavirukselle vaste ja rokote saatiin.
Mutta vaikka SARS oli hankala niin se ei levinnyt oireetomasta kantajasta.
Nyt tämä Lepakko- Muuraihaiskäpy koronavirus on astetta hankalampi, se tuotaa vasteen rhesusapinalle joten on toivoa että se tulisi myös ihmiselle, mutta emme vielä tiedä.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt olisi hyvä hetki pysähtyä miettimään, mikä tämänkin taudin takana on: eläintuotannon tehostuminen ja villieläinten metsästäminen ruoaksi. Esimerkkejä eläimistä ihmisiin siirtyneistä ja maailmanmenoa muuttaneista taudeista löytyy esihistorialliselta ajalta näihin päiviin saakka: tuhkarokko, isorokko, kurkkumätä, hiv ja ebola sekä eläinperäiset influenssat kuten lintu- ja sikainfluenssa.
Esimerkiksi lintu- ja sikainfluenssa ovat lähtöisin tavallisesta eläintuotannosta. Villieläimistä taas ovat lähtöisin koronaviruksen lisäksi muun muassa ebola ja hiv.
Ilmoita asiaton viesti
No voihan sitä miettiä. Wet marketteihin kasvatetaan ”villieläimiä” ne eivät ole enää mitään luonnosta kerättyjä. Tietysti eläintaloudesta siirtyy viruksia ihmiseen.
Mutta minkäs teet.
Tottakai kai isojen nisäkkäiden määrällä on rajansa. Pallolla on näitä liikaa kun yksi valtalaji on sen verran näppärä.
Mutta tämä on realismia, joka on hyväksyttävä. Voipi olla että ihmislaji siirtyy erilaiseen ravintoon muutamassa vuosisadassa. Lähinnä puuroon ja marjoihin, mutta ei hetkeen toviin. Mutta yksittäisten ihmistenn valinnoille ei voi mitään. Voi tietysti olla haaste ilmoittaa Kiinalaisille että siirtäkää uusivuosi pois kausiinfluenssan alta tai lopettakaa ankan syönti. Vastaus on varmaan että haistakaa vittu.
Ilmoita asiaton viesti
Arilta jälleen tervejärkinen blogikirjoitus – kiitos.
Minäkään en ole minkäänlainen asiantuntija millään lääketieteen alalla – mutta silti minäkin esitän kuitenkin kysymyksiä.
Tuleeko enemmän vahinkoa kriisin pitkittämisestä kuin, että se pidettäisiin mahdollisimman lyhytaikaisena?
Entäpä kaatuneet yritykset, menetetyt työpaikat – lisää itsemurhia, alkoholisoitumista, jne. ?
Ilmoita asiaton viesti
”Tuleeko enemmän vahinkoa kriisin pitkittämisestä kuin, että se pidettäisiin mahdollisimman lyhytaikaisena?”
Ei. Juuri siksi Suomi toimii niin kuin toimii ettei kävisi niin kuin Italiassa. Itse asiassa Suomessa tilanne on ainakin toistaiseksi parempi kuin muissa Pohjoismaissa. Tanskassa on 1057 tartuntaa ja neljä kuollutta. Tilanne on siis siellä hivenen parempi kuin Norjassa ja Ruotsissa, mutta selvästi heikompi kuin Suomessa.
Islanti: 250 tartuntaa ja yksi kuollut. Väkilukuun suhteutettuna Islannissa tilanne on Pohjoismaiden surkein.
Virossa on 258 sairastunutta, Väkilukuun suhteutettuna tilanne pahempi kuin Suomessa vaikkakin mutta kuin muissa pohjoismaissa.
Jotain me siis teemme oikein. Aika paljonkin. Vielä kun älyttäisiin ihan itse pysyä poissa baareista ja tanssipaikoista ettei tarvi ulkonaliikkumiskieltoa määrätä.
Ilmoita asiaton viesti
Vaan taloudessa tulee rumaa jälkeä. Sen jäljiltä tulee sitten itsemurhia, alkoholisoitumista, jne., jne.
Ilmoita asiaton viesti
poisto
Ilmoita asiaton viesti