Pekka Haavisto: ”Siellä voi aina olla niitä, jotka oikeasti tarvitsevat humanitääristä apua”
Sanna Marinin vasemmistohallitus antoi esityksen eduskunnalle laiksi rajavartiolain muuttamisesta kesäkuun 9. päivänä 2022 (HE 94/2022 vp 9.6.2022).
Eduskunnan hallintovaliokunta, jonka puheenjohtajana toimi Riikka Purra (ps.), antoi mietintönsä lakimuutoksesta kesäkuun 30. päivänä 2022 (HaVM 16/2022 vp 30.6.2022). Myös Johanna Ojala-Niemelän (sd.) johtama perustuslakivaliokunta antoi lakimuutoksesta lausunnon (PeVL 37/2022 30.6.2022) kuten myös Petteri Orpon (kok.) johtama puolustusvaliokunta (PuVL 5/2022 vp 21.6.2022).
Kansanedustajat Anna Kontula (vas.), Bella Forsgrén (vihr.) ja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) antoivat perustuslakivaliokunnan lausuntoon eriävän mielipiteen. Nuo kolme kansanedustajaa olivat kaikki Vihreiden ja Vasemmistoliiton kansanedustajat, jotka asian ratkaisevaan käsittelyyn perustuslakivaliokunnassa olivat ottaneet osaa.
Tuo eriävä mielipide on kirjattu perustuslakivaliokunnan 30.6.2022 antamaan lausuntoon oheisesti:
”Perustuslakivaliokunta katsoo lausunnossa käsityksenään, että lyhytaikainen rajan täyssulku voi erittäin poikkeuksellisissa olosuhteissa olla mahdollinen, mikäli tällaisella ajallisesti vain täysin välttämättömään rajatulla toimenpiteellä voidaan turvata maahantulomenettelyn asianmukaisuus. Kanta poikkeaa arvioitavana olevan hallituksen esityksen perusteluissa ja lakiehdotuksessa omaksutuista tulkinnoista ja siitä lähtökohdasta, että tosiasiallinen oikeus kansainvälisen suojelun hakemiseen on turvattava. Arvioitavana olevasta esityksestä näin merkittävästi poikkeavan kannanoton tulisi perustua vakavaan harkintaan ja oikeudellisiin perusteluihin ja lähteisiin. Rajan täyssulun mahdollistavalle tulkinnalle ei kuitenkaan ole esitetty valiokunnan lausunnossa riittäviä perusteita. Mielestämme valiokunnan lausunnon kappale 30 olisi pitänyt poistaa.”
Kappaleessa 30 perustuslakivaliokunnan muut jäsenet katsoivat, että ”valtiolla ei ole oikeudellista estettä päättää rajanylityspaikkojen määrästä tai niiden sijainnista” ja että ”lyhytaikainen rajan täyssulku voi erittäin poikkeuksellisissa olosuhteissa olla mahdollinen”. Toisin sanoen rajanylityspaikat, joissa voi hakea turvapaikkaa, voidaan rajoittaa yhteen ja Suomen ulkoraja voidaan lyhytaikaisesti sulkea täysin.
Puolustusvaliokunnassa kukaan ei esittänyt eriävää mielipidettä.
Hallintovaliokunnassa kukaan ei esittänyt eriävää mielipidettä.
Eduskunta äänesti rajavartiolain muuttamisesta toisessa käsittelyssä heinäkuun 7. päivänä (Asian käsittelytiedot HE 63/2022 vp, julk. 20.10.2023). Lakimuutos hyväksyttiin äänin 147-1. Tai paremminkin eduskunta päätti yli vaaditun 5/6-osan enemmistöllä äänin 147-1, että ehdotukset käsiteltiin kiireellisenä. Muussa tapauksessa ehdotukset olisi jätetty lepäämään ja käsitelty ensimmäisillä eduskuntavaalien jälkeisillä valtiopäivillä. Itse lakiehdotukset eduskunta hyväksyi ilman äänestystä.
Rajavartiolain (15.7.2005/578) muutokset (8.7.2022/698) astuivat voimaan 15. päivänä heinäkuuta 2022.
****
Sopu itärajan sulkemisesta horjuu viime hetkellä: vasemmisto ja vihreät pelkäävät Suomen rikkovan kansainvälistä oikeutta (Satakunnan Kansa 4.7.2022).
Rajavartiolain muutos oli kytketty yhteen valmiuslain päivityksen kanssa. Valmiuslain muutokset taas edellyttivät perustuslakivaliokunnan mukaan niin sanottua perustuslain säätämisjärjestystä. Yhden vaalikauden aikana laki on mahdollista saada hyväksyttyä eduskunnassa ainoastaan kiireellisenä vähintään 5/6-osan enemmistöllä.
Tuo tarkoitti, että oppositiopuolueet pääsivät poikkeuksellisesti määrittelemään lain sisältöä, kun hallituksella ei ollut riittäviä rahkeita kansanedustajien määrän suhteen.
Oppositiossa istuneen Kokoomuksen tavoite oli saada lakiin kirjattuna mahdollisuus sulkea kaikki rajanylityspaikat ja keskittää turvapaikan hakeminen tarvittaessa vain yhteen rajanylityspaikaan, esimerkkinä Helsinki-Vantaan lentokenttä. Kokoomuksen toinen tavoite oli luoda mahdollisuus itärajan tosiasialliselle ja täydelliselle sulkemiselle, mikä edellyttäisi rajavalvontaviranomaisille sellaisia välineitä, joissa voidaan käyttää myös fyysistä voimaa estämään laittomat rajanylitykset. Yksi fyysinen voima ovat vesitykit.
Myös Perussuomalaisille mahdollisesti tarvittava koko rajan sulkeminen oli tavoite. Toinen tavoite oli turvapaikanhaun keskittäminen tarvittaessa vain yhteen paikkaan. Perussuomalaiset olivat tiukkoja kannanotoissaan: ilman rajojen sulkemista ja turvapaikanhaun keskittämistä yhteen paikkaan mahdollistavaa pykälää puolueelta ei tukea lakimuutokselle heru.
Rajojen täyssulku kirjattiin perustuslakivaliokunnan kantaan. Kirjauksen vuoksi Vihreiden ja Vasemmistoliiton kansanedustajat jättivät perustuslakivaliokunnan lausuntoon em. eriävän mielipiteensä. Muutokset hallituksen esityksestä olivat heidän mukaansa niin merkittävät, että ne tulisi käsitellä uudelleen perustuslakivaliokunnassa.
Vihreitä, Vasemmistoliittoa ja RKP:ta agitoi etenkin Oxfordin yliopiston ja European University Instituten ihmisoikeusprofessori Martin Scheinin peräti kolmella perustuslakiblogikirjoituksellaan (Osa 1 20.7.2022, Osa 2 27.7.2022 ja Osa 3 3.8.2023).
”Kun eduskunnan täysistunnossa 4.7.2022 tehtiin ehdotus (klo 14.34 ja 14.42), että EIT:n [Euroopan ihmisoikeustuomioistuin] ja EUTI:n [Euroopan unionin tuomioistuin] uusien ratkaisujen vuoksi rajavartiolain muutos vielä lähetettäisiin takaisin perustuslakivaliokuntaan, suuret hallituspuolueet reagoivat tilanteeseen ryhmäkurilla ja oikeisto-oppositio henkilöön käyvillä hyökkäyksillä.” Scheinin manaili häviötään offensiivissa saada asia vielä kertaalleen Vihreiden, Vasemmistoliitona ja RKP:n avustuksella perustuslakivaliokuntaan (Osa 3 3.8.2023).
Marinin hallituksen RKP:n ja Anna-Maja Henrikssonin johtama oikeusministeriö oli kysynyt asiaan mielipidettä myös Euroopan unionin komissiosta. Tuo oli kysely poliittinen hanke pyrkimyksenä estää hallituksen esitykseen mahdollisesti esitettävät muutokset. Oikeusministeriön pyytäjät tiesivät, ettei komission virkamieskunta voi esittää kantanaan mitään sellaista, joka olisi edes EU-lainsäädännön tiukimmasta tulkinnasta poikkeavaa. EU-virkamiehistö olikin varsin haluton esittämään Suomelle vallinneessa tilanteessa mitään näkemystä.
Hallituksessa etenkin Vihreät, Vasemmistoliitto ja RKP vetosivat siihen, että Suomen tulee noudattaa kaikista toimista päättäessään kansainvälisiä sopimuksia. Niiden nojalla rajojen sulkeminen ei olisi mahdollista. Kansainvälisten sopimuksien mukaan kaikissa tilanteissa tulisi säilyttää ihmisten tosiasiallinen oikeus hakea turvapaikkaa. Heidän mukaansa sopimuksia tulee noudattaa kaikissa tilanteissa myös kirjaimellisesti.
****
Vielä syksyllä 2021 oli menossa jo kesällä Venäjän ja Valko-Venäjän aloittaman pakolaisoperaatio Puolaan, Latviaan ja Liettuaan. Kyse oli Venäjän valmistautumisesta aloittaa hyökkäys Ukrainaan. Tarkoitus oli saada EU-maat seikasin riitelemään keskenään uudella turvapaikanhakijoiden aallolla.
Liettua oli julistanut jo 2.7.2021 hätätilan Valko-Venäjän rajalle tulleiden siirtolaisten suuren määrän vuoksi. Liettuassa päätös kesällä 2021 syntyi sutjakkaasti kuten Kreikassakin keväällä 2020. Puola puolestaan otti käyttöön 30 päiväksi nopealla päätöksenteolla 2.9.2021 päivätyt hätätila-asetukset ensi kerran 3.9.2021.
Puolan, Latvian ja Liettuan tilanne herätti viimein puolueet myös Suomessa – tai paremminkin osan puolueista.
Kokoomus jätti lokakuun 29. päivänä 2021 eduskunnassa hallitukselle kirjallisen kysymyksen laajamittaisen maahantulon torjunnasta (KK 604/2021).
Onko Suomella laajamittaisen maahantulon tilanteessa mahdollisuus sulkea Suomen raja tilapäisesti ja estää turvapaikkahakemusten jättäminen? Olisiko Suomen valtioneuvostolla ja viranomaisilla toimivaltuus sulkea Suomen raja osittain tai kokonaan turvapaikanhaulta tilapäisesti laajamittaisen maahantulon tilanteessa?
Nuo olivat Kokoomuksen kysymykset hallitukselle.
”Käytännössä tämä [Kokoomuksen] ehdotus ei taitaisi olla meidän kansainvälisten sitoumusten mukainen. Jostain kohdasta rajaa se turvapaikka pitäisi pystyä kuitenkin hakemaan.” (IS 9.11.2021).
Noin tylytti sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) Kokoomuksen ehdotusta YK:n pakolaissopimukseen vedoten.
Oheiset yllä olevat lauseet ovat lainauksia vanhasta kirjoituksestani otsikolla Suomen kansallinen turvallisuus ja Venäjän järjestämä rajaselkkaus – Latvia ja Liettua näyttivät, miten asiaa hoidetaan ennakoiden (US-blogi 12.11.2021). Julkaisin tuon melko perusteellisen kirjoituksen kaksi vuotta sitten.
Rajaturvallisuus on ollut yksi lempiaiheistani kirjoittaa blogeja jo yli kolmen ja puolen vuoden ajan (US-blogi 3.3.2020, US-blogi 7.3.2020 jne.). Jatketaan nyt saldoa vielä ainakin tämän yhden blogin verran.
****
Itärajan sulkeminen jakoi hallituksen: vasemmisto, vihreät ja Rkp tekivät viime hetken irtioton, mutta hävisivät äänestyksen (HS 4.7.2022).
Tuo Helsingin Sanomien juttu liittyy rajavartiolain muutosten ensimmäiseen käsittelyyn eduskunnassa 4.7.2022.
Vihreillä, Vasemmistoliitolla ja RKP:llä oli pyrkimys palauttaa puhemiesneuvostossa lakiuudistus vielä perustuslakivaliokunnan käsittelyyn. Puolueet pelkäsivät lakimuutosten olevan ristiriidassa kansainvälisen oikeuden kanssa.
Marinin vasemmistohallituksen kolmen hallituspuolueen kanta hävisi puhemiesneuvostossa.
Vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo esitti vielä täysistunnossa lakimuutoksen palauttamista perustuslakivaliokuntaan (Äänestys 1 klo 15.11, Istunto 83/04.07.2022). 103 kansanedustajaa äänesti Honkasalon esitystä vastaan ja 16 puolesta. Kaikki 16 kansanedustajaa oli hallituspuolueista. Viisi edustajaa Vihreistä (Outi Alanko-Kahiluoto, Bella Forsgrén, Satu Hassi, Saara Hyrkkö ja Iiris Suomela), kymmenen edustajaa Vasemmistoliitosta (Veronika Honkasalo, Katja Hänninen, Mai Kivelä, Anna Kontula, Pia Lohikoski, Markus Mustajärvi, Aino-Kaisa Pekonen, Suldaan Said Ahmed, Jussi Saramo ja Yrttiaho Johannes) ja yksi RKP:stä (Eva Biaudet).
Vasemmistoliiton kansanedustajista kaikki he, jotka istuivat salissa, äänestivät kokonaisuudessaan lakimuutoksen palauttamista perustuslakivaliokuntaan. Vihreitten, Vasemmistoliiton ja RKP:n eduskuntaryhmästä yksikään ei äänestänyt sen puolesta, että lakiesitystä ei palautettasi perustuslakivaliokuntaan. Edustajat painoivat joko ”EI” tai olivat poissa.
Tuo on nyt syytä tarkasti muistaa, kun katsomme tapahtumia itärajalla tämän viikon aikana. Jos olisimme eläneet Vihreiden, Vasemmistoliiton ja RKP:n pillin mukaan, missä helvetissä me nyt olisimmekaan. Venäjä veisi ja löisi meitä kuin vierasta sikaa emmekä me voisi ratkaista asiaa edes samanlaisella Venäjän kanssa solmittavalla häpeällisellä sopimuksella, kuten vuonna 2016 ikävän tilanteen ratkaisimme, kun ei ollut muita vaihtoehtoja. Se oli tuolloin Venäjä, joka vei ja Suomi vikisi.
Vihreiden ja Vasemmistoliiton sijaan SDP sen sijaan oli samassa rintamassa kuin oppositiopuolueet ja siitä heille kiitos:
Hallintovaliokunnan sd-edustajat: Suomen rajaturvallisuus on kaikkien yhteinen asia (SDP 30.6.2022) ja Hallintovaliokunta löysi sovun rajavartiolaista – Eveliina Heinäluoma: ”Tästä lähtee vahva viesti” (Demokraatti 30.6.2022).
Enemmän porvarillisesti ajattelevana täytyy todeta, että hallintovaliokunnan sosialidemokraattiset jäsenet Eveliina Heinäluoma, Mika Kari, Piritta Rantanen ja Heidi Viljanen olivat tehtäviensä tasalla.
Kun eduskunnasta löytyi riittävä enemmistö viedä peruslain mukaisella 5/6-osan enemmistöllä lakimuutos läpi yhden vaalikauden aikana, kyettiin siihen tekemään Perussuomalaisten ja Kokoomuksen johdolla ne muutokset, jotka olivat välttämättömiä ja joita hallitus ei voinut tehdä SDP:n ja Keskustan kannattamina, koska noita muutoksia eivät Vihreät, Vasemmistoliitto eikä RKP hyväksyneet hallituksessa.
****
Ulkoministeri Pekka Haavisto oli Ylen A-Studion vieraana maanantaina 8.11.2021 (Yle Areena 8.11.2021). Vahinko, ettei tuo nauha ei ole enää katsottavissa tuosta Areenan linkistä. Seitsemäntoista Kokoomuksen kansanedustajaa oli esittänyt ja aikaisemmin tässä blogikirjoituksessa mainitusti edellisellä viikolla 29.10.2021 kirjallisen kysymyksen rajojen sulkemisesta.
A-studiossa toimittaja Petri Raivio kysyi Haavistolta, mitä hallitus ajattelee Puolan tyyppisestä rajan täydellisestä sulkemisesta tulijatulvan edessä.
”No, sellainen ajatus, että kokonaan luovuttaisiin pakolaissopimusten määräämistä kriteereistä ja pelisäännöistä, niin se ei varmaan tulee kysymykseen, vaikka näin hurja tilanne on. Siellä voi aina olla niitä, jotka oikeasti tarvitsevat humanitääristä apua, joiden hengestä ja terveydestä voi olla juuri sillä hetkellä kysymys. Siihen pitää aina säilyttää mahdollisuus.”
”Siellä voi aina olla niitä, jotka oikeasti tarvitsevat humanitääristä apua” -lausahdus kertoi paljon Haaviston ja Vihreiden tuolloisesta ajattelusta, joka ei ole muuttunut näihin päiviin yhtään.
Haavisto ei siis nähnyt, että kyseessä olisi Venäjän tai Valko-Venäjän puhdas operatiivinen toiminta rajaselkkauksen muodossa, jossa käytettäisiin kolmannen osapuolen kansalaisia puhtaina pelinappuloina. Termi, jota tuolloin keksittiin, oli välineellistetyn maahantulon tilanne.
Haavisto ei nähnyt akuuttia tarvetta muuttaa Suomen rajojen valvontaa koskevaa lainsäädäntöä Venäjän ja Valko-Venäjän Puolan rajalle masinoiman siirtolaisvyöryn vuoksi. Niin Vihreiden kuin Haaviston mukaan Suomi voi tarvittaessa sulkea omat rajansa ilman rajavalvontalain uudistamista eikä uudistamiselle ole tarvetta.
Tuo tarkoittaa sitä, että turvapaikanhakuprosessi olisi mahdollinen kaikilla kahdeksalla itärajan rajanylityspaikalla, vaikka raja-asema olisi liikenteeltä kiinni ja jos vain turvapaikanhakija kykenee Suomen puolelta, mutta ajoväyläpuomin takaa asylum-huutoja toistamaan. Tuon vanhan päivittämättömän rajavartiolain ongelmana oli myös se, että kriisitilanteessa Suomeen voisi tulla turvapaikan hakijoita myös pitkin metsiä yli 1 300 kilometriä pitkällä rajalla, mikäli turvapaikanhakua ei ole keskitetty vain yhdelle tai muutamalle rajanylityspaikalle.
Toimittaja Petri Raivio kysyi Haavistola vielä suoraan, onko hallitukselta tulossa esitys, jonka mukaan Suomi voisi sulkea koko rajan vastaavasti kuin Puola oli sulkenut.
”En usko, että sellaista on tulossa ja uskon, että se on kansainvälisten sopimusten vastainen.”, oli Haaviston vastaus.
No eihän sitä tullut, kun Vihreät, Vasemmistoliitto ja RKP eivät sitä hallituksesta sallineet ulostulevaksi.
****
Kokoomus veti herneet nenään Haaviston A-studioesiintymisestä. Kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestman oli aktiivinen ajamaan rajavartiolain muutosta kuten myös Petteri Orpo ja Antti Häkkänen.
”Miten käytännössä hallitus seuloisi ihmiset laajamittaisen maahantulon tilanteessa ja erottelisi ’aidosti humanitaarisen avun tarpeessa olevat’ muista? Haaviston kanta voidaan toteuttaa vain siten, että kaikki, jotka osaavat sanoa ’asylum’ päästetään rajan yli tilanteessa kuin tilanteessa. Käytännössä tämä tarkoittaisi alistumista hybridioperaation edessä.” oli Vestmanin kommentti Haaviston puheista (Verkkouutiset 9.11.2021).
Petteri Orpon ja Antti Häkkäsen mukaan ulkoministeri Pekka Haavisto tekee Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan kannalta ison virheen, koska hallitus ei varaudu lainsäädäntömuutoksilla rajoilla mahdollisesti tapahtuvaan hybridivaikuttamiseen.
”Haavisto teki virheen, ja on loogisesti väärin, kun hän sanoi, että tilanne Valko-Venäjän ja Puolan rajoilla ei aiheuta Suomessa tarvetta lainsäädännön muutoksiin, koska myös Suomen pitää varautua vastaavaan tilanteeseen.” oli Orpon viesti Haavistolle ja Vihreille (IL 11.11.2021).
****

”Suomessa on varauduttu laajamittaiseen maahantuloon monin tavoin. Tämän varautumisen perustana ovat kv-sopimukset ja perus- ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen sekä erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten suojeleminen muun muassa tällaiselta hyväksikäytöltä.”, lausui Maria Ohisalo (vihr.) marraskuun 8. päivänä 2021.
”Suomessa ei ole varauduttu laajamittaisen maahantulon estämiseen kuten pitäisi. Te olette varautuneet laukunkantajien mobilisointiin, asuttamiseen ja hoivaan ja huolenpitoon. Omien kansalaisten turvallisuuden ja talouden heikentymisestä piittaamatta.” lausui Mari Rantanen (ps.) vastauksena Ohisalolle marraskuun 8. päivänä 2021.
Yllä olevassa kuvassa esitetty entisen sisäministerin Maria Ohisalon ja nykyisen sisäministerin Mari Rantasen keskinäinen nokittelu löytyy Twitter 8.11.2021 -osoitteesta.
Jokainen voi esittää mielipiteensä, kun on parempi Suomen edulle nimenomaan sisäisestä turvallisuudesta vastaavana sisäministerinä.
****
Entä sitten Pekka Haavisto?
Haavisto oli Marinin hallituksen ulkoministeri ja nyt hän on presidenttiehdokas.
Haavistoa ei tarvitse paljon raaputtaa, kun punavihreys ja ulko- ja turvallisuuspoliittinen sinisilmäisyys tulee esille.
Olisi kyllä vaikea ajatella, että porvarillisesti ja Suomen turvallisuusetuja ajatteleva voisi missään olosuhteissa äänestää Suomen presidentiksi Haaviston tapaan ajattelevaa ja toimivaa. Jos henkilö ei osannut ajatella vuonna 2021 Suomen turvallisuusetuja, ei hän osaa nytkään.
Se on Suomen turvallisuus, mistä on lähdettävä liikkeelle, kun presidenttiä valitaan.
Olen kotoisin Itä-Suomesta Karjalan laulumailta. ”Ryssä mikä ryssä, vaikka voissa paistais” on minulle alle kouluikäisenä pikkupoikana tuttu sananparsi jo 1960-luvulta Ilomantsin sivukylillä niiden sotaveteraanien suusta lausuttuna, jotka olivat noita Karjalan laulumaita talvi- ja jatkosodassa puolustamassa.
Ei Haavisto ole missään nimessä mikään ryssä, mutta ei hänen vihreä turvallisuuspoliittinen ajattelunsa miksikään muutu, vaikka kaverin voissa paistais.
Jos rajavartiolain muutosta ei olisi säädetty kiireellisenä, olisiko meillä vieläkään muutettu laki voimassa? Jos olisikin, tuskinpa Rajavartiolaitos olisi ehtinyt harjoitella fyysistä toimintaa asemien sulkemiseksi ja tuskinpa esteaitaakaan olisi rakennettu edes koerakentamishankkeena.
Mikähän olisikaan tilanne itärajalla juuri nyt?
Kun julkaisen tämän kirjoituksen noin puoli yhdentoista aikaan perjantaina, niin puolet Suomen itärajasta menee kiinni alle puolentoista tunnin kuluttua. Tuo ei olisi onnistunut Marinin hallituksen aikaan, jossa mukana olisivat olleet Vihreät, Vasemmistoliitto ja RKP.
Olipas tiukka analyysi
Ilmoita asiaton viesti
Olipas hassusti sanottu. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Tuskin maltoit lukea kuin vain minun kommentin.
Ilmoita asiaton viesti
Sen verran että huomain kommenttisi hassuksi. Hassutusta oli koko blogikin, mutta sitähän Pesoselta on tottunut jo odottamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Pysyt siis kuplassasi.
Ilmoita asiaton viesti
Ei Lamminpää jaksa lukea blogia,jos kirjoittaja ei ole hänen aatemaailmassa.Yleensäkin kommentoi blogin asian vierestä Onneksi vihreät puun halaajat eivät nyt pysty tähän asiaan vaikuttamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tokko vihavasemmistolaiset edes jaksaa yli 200 kirjaimen kirjoituksia lukea? Paitti enintään aatetovereiltaan, mutta sillonkin vaan kohokohdat. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Kun hallitus valmisteli muiden pääehdokkaiden oikeina ja jämäkkinä pitämiä vastatoimia Venäjän rajahäirinnälle toissapäivänä, Pekka Haaviston jonkinasteisesta pehmeydestä kielivä hurskas mutta älyllisesti epärehellinen toivomus herätti huomiota.
Hänen kommenttivirkkeensä päälause 15.11.2023 TV-uutisissa saattaa ehkä olla jopa alitajuinen viesti, joka kielii epärealistisen sinisilmäisestä toiveikkuudesta, jollaiseen Suomen presidentillä ei ehkä pitäisi olla varaa – ks. tarkemmin https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/rescordis/antautuisiko-presidentti-haavisto-kahdenkeskisiin-neuvotteluihin-kremlin-rajahairinnasta/
Ilmoita asiaton viesti
Yhdessä asiassa Aaltola on oikeassa. ”Haavisto on taustalla häärivä vaikuttaja, vaikka antaa ulospäin vaikutelman miellyttävästä dialogimiehestä.”
Haavisto on osoittanut toiminnallaan että hänellä on agendoja ja toimintatapoja jotka eivät kestä päivänvaloa. Haavisto on koreilevaan puheeseen verhottu vihreän kolonnan mies.
Pekka Haavisto ei ole minun presidenttini. Toivottavasti ei koskaan kenenkään suomalaisen.
Ilmoita asiaton viesti
Haavisto on meidän kaikkien presidentti, yhdistävä voima. Aaltolalla on rahat lopussa.
Ilmoita asiaton viesti
Aaltolaa en presidenttipelissä komppaa, mutta kuten sanot Haavisto on yhdistävä voima islamistien ja Venäjän intresseille.
Vasemmiston viitekehys islamistiseen terrorismiin
Vihreä kolonna, Troijan hevonen
Ilmoita asiaton viesti
Mahtava kommentti taas valtiotieteiden ylioppilaalta Haavistolta.Taisi taas pisteet roolista alaspäin.
Ilmoita asiaton viesti
Niemimaalle saattaa tulla nyt paha mieli mutta Pekka Haavisto on pelkästään ylioppilas.
Ylioppilas Pekka Haavisto
Ilmoita asiaton viesti
Jep, ei ole yliopiston kirjoilla opiskelijana.
Ilmoita asiaton viesti
Eli siis ei voida sanoa olevan valtiotieteen ylioppilas.
Ilmoita asiaton viesti
Jostain syystä Suomen Kuvalehti ja muukin tolkun media kuitenkin puhuu valtiotieteen ylioppilaasta… on se kumma kun eivät Uuden Suomen koliikkiaikuisia usko.
Ilmoita asiaton viesti
Teidän saattaa olla. Ei suomalaisten.,
Uskoisin että Pesosen teksti avaa muutamien silmät ja Haavsiton kannatus syöksyy sinne minne se kuuluukin, viemäriin .
Ilmoita asiaton viesti
Jos Haavistosta tulee presidenttimme, niin moni kantasuomalainen muuttaa kuuhun ja moni lähi-itäläinen ja afrikkalainen Suomeen.
Ilmoita asiaton viesti
Jos Haavistosta tulee presidenttimme, niin moni perussuomalainen muuttaa kuuhun. Sinne he sopeutuvatkin paremmin kuin tänne, onhan siellä kuulemma niitä kuunatseja jo ennestään.
Ilmoita asiaton viesti
Haavistosta ei ole yhdistäjäksi. Jo nyt kaveri satuilee, ettei hänessä ole yhtään punaista ja karkottaa kannattajakunnastaan sosialistit. Sitä parempi toki oikeistolaisille, Stubb ja Rehn saavat virtaa ja kannattajia kampanjoihinsa pelkästään odottamalla, kun Haavisto repii omaa kannattajakuntaansa kappaleiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Tuli taas mieleen kuvatekstini (onneksi ilman kuvaa):
”Presidentti Haavisto puolisoineen kättelemässä ISIS-naisia Linnan juhlissa”.
Toivottavasti tuota kuvaa ei koskaan otetakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Melkoinen kauhukuva, onneksi ei realistista.
Ilmoita asiaton viesti
Vai vielä ”helvetissä” oltaisiin, jos rajaa ei saataisi tukittua. On tämä melkoinen farssi. Jälkipolvet tulevat nauramaan persujen pelolle näitä fillaristeja kohtaan.
Ilmoita asiaton viesti
Snellman ottaa avosylin vastaan nuo Balkanin teillä vaeltaneet ”insinöörit, arkkitehdit ja lääkärit.”
Ilmoita asiaton viesti
Ei naureta persuille, vaan naiiveille hyödyllisille idiooteille Putinin hybridi-kiusanteon palveluksessa. Jouni Snellman, montako tuhatta turvapaikkaturistia olisi pitänyt laskea maahan itärajan kautta ennen kuin valtiovalta olisi saanut reagoida asiaan?
Ilmoita asiaton viesti
Mitä luulet, löytyykö rauhaa rakastavalta Venäjältä 100.000 polkupyörää ja niille polkijat ?
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän niitä löydy veiväthän Neuvostoliiton Helsingin lähetystön jäsenet poistuessaan Suomesta vuonna 1941 mukanaan ainakin autokuorman polkupyöriä. Siitä on kuvanauhaa olemassa Ylen arkistossa. Kadunvarren ihmiset huiskuttavat poistuville r…lle. Tervemenoa, eikä takaisin tuloa!
Moni saattaa heristää nyrkkiäänkin.
***
Miksi näistä luvatta nyt maahamme tunkevista henkilöistä käytetään yleisesti ninitystä turvapaikanhakija? Kuinkahan moni tulijoista on todellinen turvapaikkaa hakeva? Eiköhän suurin osa hae vaan elintasolleen parannusta. Toki sitä saa etsiä, mutta ei tällä tavoin!
Ilmoita asiaton viesti
Vihreiden ja Vasemmistoliiton tavoite on aina ollut saada Suomeen mahdollisimman paljon erivärisiä ja erikielisiä ihmisiä maailmalta.
Se on heistä niin kliffaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ikävä kyllä presidenttiehdokas Alexander Stubb ( kok.) on ollut jo vuosia sitten samoilla linjoilla:
”Monikulttuurisuus on rikkaus.”
Ilmoita asiaton viesti
Stubb on käännellyt takkiaan monen monta kertaa.
Tosin enää ei vouhota umpityperästä monikulttuurisesta rikkaudestaan.
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/stubb-monikulttuurisuus-on-rikkaus/69900836-0fec-3525-a3f9-6e5e006cfd39
Ilmoita asiaton viesti
Mukavaa kun Pesonen tietää asian paremmin kuin Haavisto, eikä hakijoissa ole lainkaan apua tarvitsevia.
Ilmoita asiaton viesti
Kyse on ei ole siitä, vaan kyse on valtiollisesta turvallisuudesta ja siitä minkä viestin Suomen valtio lähettää Venäjän johdolle sekä rajalle matkustamista harkitseville. On kerrottava suoraan sanoin ja toimin että tätä vaikuttamiskeinoa Suomi ei hyväksy. Kyse on priorisoinnista. Valtion tehtävä turvata olemassa olonsa menee aina sen vaarantavien toimien edelle.
Ilmoita asiaton viesti
Salakari, kyse ei ole siitä, etteikö joukossa voisi olla apua tarvitsevia. Kaikki tarvitsevat ainakin kyydin lähtömaahansa. Kai se on avun tarpeeksi laskettava sekin.
Kyse on Venäjän viranomaisten toiminnasta Suomea vastaan ei humanitäärisen avun tarpeesta.
Ilmoita asiaton viesti
On se näin kun Pesonen asian esittää: Rajavartiolain käsittelyä koskevan äänestystuloksen voi tarkistaa vaikkapa Eduskunnan nettisivuilta.
Pesosen mainitsemat vasemmistopuolueet viis veisasivat Suomen turvallisuudesta, kun nykyinen Rajavartiolaki käsiteltiin ja nuijittiin valmiiksi!
Oikeistoa on kiittäminen tästä nykytilanteesta, että raja voidaan sulkea! 🙏🇫🇮
Ilmoita asiaton viesti
Sanontakin kuuluu: ”Totuus ei pala tulessakaan!” (Eikä vihreä lähde pesemällä pois)
Ks. https://www.eduskunta.fi/FI/Vaski/sivut/aanestys.aspx?aanestysnro=1&istuntonro=83&vuosi=2022
Ilmoita asiaton viesti
Haavisto on mm. esittänyt yleisen asevelvollisuuden lakkauttamista. Vielä Krimin miehityksen jälkeenkin. Ei jatkoon.
Haavisto: Yleisen asevelvollisuuden tilalle kansalaispalvelus
Kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr.) korvaisi asepalveluksen sekä miehille että naisille pakollisella kansalaispalveluksella, jossa opetettaisiin muun muassa väestönsuojelutehtäviä ja ensiaputehtäviä. Haavisto arvioi, että riittävän suuri armeijareservi saataisiin, vaikka aseellinen palvelus olisi vapaaehtoista.
https://yle.fi/a/3-7745584
Ilmoita asiaton viesti
On muuten kummallista, millä osaamisella ja teoilla Haavisto on paikkansa gallupien kärkipäässä onnistunut pitämään. Vai ovatkot kenties ne muut kandit vielä Haavistoakin surkeampia ?
Ilmoita asiaton viesti
Vielä 2012 Haavisto muisti mitä on tehnyt:
”Ahtisaarihan on toisessa luokassa. Hän on ollut isojen rauhanprosessien johtajana ja minä olen liikkunut vaikeiden ryhmien kanssa oudoissa paikoissa. Olen tehnyt rauhanprosessin osia.”
https://www.city.fi/yhteiskunta/pekka+haavisto+vs+sauli+niinisto/4386
Ilmoita asiaton viesti
Tai sitten kansa on.
Nämä rajat auki-lopetetaan asevelvollisuus-tuodaan Al-holin naiset Suomeen vaikka väkisin -jutut ovat niitä joiden vuoksi Haaviston kannattajien kova ydin häntä palvoo, ja se ulkokehä näistä huolimatta.
Ilmoita asiaton viesti
Kansa säästäisi ja uskoo vihreiden/Haaviston tavoin pikakoulutukseen?
Vihreät supistaisi puolustusvoimien reservin 75 000–150 000 sotilaaseen nykyisestä noin 350 000:sta.
Vihreiden kansanedustajan Pekka Haaviston mielestä yleisesti hyväksytyt uhkakuvat eivät näytä edellyttävän nykyisen suuruista reserviä ja yleistä asevelvollisuutta.
Vihreät jättäisivät maanpuolustusvelvollisuuden kuitenkin perustuslakiin. Sotilaallisen kriisin uhatessa valtio voisi velvoittaa tarpeellisen määrän kansalaisia suorittamaan asevelvollisuuden.
https://www.iltalehti.fi/uutiset/a/2010083112269832
Presidentinvaalien 2012 myötä Haavisto muutti ainakin haastattelussaan reservin määrää:
Miten suhtaudut armeijan kehittämiseen?
”Minä en kannata ajatusta 500 000 miehen reservistä, sillä sen varustaminen modernein suojavälinein ja asein olisi taloudellisesti aivan mieletön urakka. Pikemminkin joudumme pienentämään reservin kokoa nykyisestä 350 000:sta ehkä 250 000:een. ”
https://www.city.fi/yhteiskunta/pekka+haavisto+vs+sauli+niinisto/4386
Ilmoita asiaton viesti
Koulutus onkin ihan yliarvostettua, kysy vaikka ylioppilas Haavistolta.
Ilmoita asiaton viesti
Kansa saa siis ansaitsemansa pressan.
Ilmoita asiaton viesti
Onneksi ei kansa sentään Haavistoa ansaitse, vaikka paljon pahaa olemmekin tehneet.
Ilmoita asiaton viesti
Olisihan se kieltämättä kornia jos Nato-Suomessa olisi eduskuntauransa alusta saakka puolustusvoimien alasajoa esittänyt presidentti.
Ilmoita asiaton viesti
Äläs sano.
Tuhmia on paljon puhuttu ja rasismia harjoitettu, eikä edes maaseudun eläjät ole tolkullista sakkia.
( maaseudulla kun elää ainoastaan insesmi, tietää Fatim Diarra )
Tie Haavistolle on pedattu.
Ilmoita asiaton viesti
Fatim Diarra onkin vihreästä liitosta, mitä Haavisto vailla punavärin häivääkään ei missään tapauksessa ole. Vaan spontaanin oikeistolaisen kansanliikkeen ehdokas, keulakuvanaan kaksi porvarisfrouvaa.
Ilmoita asiaton viesti
Haavisto kuuluu ääripunaisiin joka on vain olevinaan vihreä.
Asiaa ei määrittele se jos henkilö itse sanoo olevansa jotain vaan se mitä tekee. Ja se on nähty.
Ilmoita asiaton viesti
”Vai ovatkot kenties ne muut kandit vielä Haavistoakin surkeampia ?”
Liberaaliudessa Stubb on mennyt joskus jopa Haavistoa pitemmälle. Nyt kun se ei ole niin muotia enää, ei Aleksin liberaalius ole yhtä näkyvää.
Minäkin olen lähinnä liberaali, enkä mitään muuta olekaan, mutta minusta Alexin liberaalius on idealistista ja lapsellista, sen takia en kannata tällaista liberaaliutta.
Tässä pressanvaalissa on kuitenkin yksi hyvä ja pätevä ehdokas, se on Rehnin Olli. Valitettavasti jostain syystä ja syykin on tiedossa, hän ei ole mikään kansan suosikki.
Kansan suosikiksi pääseminen vaatisi jonkinlaista medianäkyvyyvvä, mutta eihän harmaalla rationalisistilla voi sellaista olla, sillä medianäkyvyys edellyttäisi jonkinnäköistä epärationaalisuutta ja sitähän Olli Rehnillä ei ole.
Jos Haavistolta puuttuu todistuksia akateemisista tutkinnoista, niin Olli Rehnillä niitä riittää, samoin käytännön kansainvälistä kokemusta riittää.
Olisi hyvä jos saataisiin tämä oikea mies oikealle paikalle, presidentiksi, mutta siihen tavoitteeseen on vielä pitkä matka ja paljin temppuja tekemättä.
Ilmoita asiaton viesti
Ari Pesoselta jälleen tarkka ja todenmukainen analyysi, mikä varmistaa sen, että Pekka Haavistosta ei tule Suomen Presidenttiä ikinä.
Ilmoita asiaton viesti
Uskoisin useimmilla meistä olevan se varaus toiselle kierrokselle,ettei ainakaan Haavistoa äänestä.
Ilmoita asiaton viesti
Erinomainen kirjoitus. Ao juttu kannattaa muistaa, kun vaalikopissa tuumailee ehdokkaiden taustoja ja asenteita.
Haavisto, Andersson, sekä Urpilainen osuvat mielestäni melko hyvin samaan viitekehykseen, kuin Tarja Halonen
Ilmoita asiaton viesti
Mutta, Tarja Halostahan äänestivät kokoomuksen naisetkin (naiskysymys?) jota ihmettelen suuresti! Kai nyt pysyvät ruodussa?
Ilmoita asiaton viesti
”Haavistoa ei tarvitse paljon raaputtaa, kun punavihreys ja ulko- ja turvallisuuspoliittinen sinisilmäisyys tulee esille.
Olisi kyllä vaikea ajatella, että porvarillisesti ja Suomen turvallisuusetuja ajatteleva voisi missään olosuhteissa äänestää Suomen presidentiksi Haaviston tapaan ajattelevaa ja toimivaa. Jos henkilö ei osannut ajatella vuonna 2021 Suomen turvallisuusetuja, ei hän osaa nytkään.”
Tämä oli kokonaisuudessaan erittäin hyvä analyysi, joten lainasin sen ydinkohtaa. Olisi hyvä tehdä samanlainen analyysi Haaviston suhteesta maamme NATO-jäsenyyteen hänen poliittisen uransa aikana.
Ilmoita asiaton viesti
Haavisto on maamme turvallisuuden kannalta erittäin huono presidenttiehdokas ja Haavisto on myös seksuaalivähemmistöön kuuluvana oman turvallisuutensa pahin uhkaaja islamilaisia terroristeja halaavana hömppävihreänä.
Ilmoita asiaton viesti
Mahtaisi Haavisto tuntea olonsa luontevaksi samassa neuvottelupöydässä Hamasin kanssa ?
Ilmoita asiaton viesti
Aivan ja valtiovierailut islamistisiin maihin puolisonsa Antonion kanssa voisivat olla surkuhupaisaa katsottavaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ja itsenäisyyspäiväkättelyt presidentin linnassa.
Kuinka suhtautuisivat sellaisten maiden diplomaatit asiaan, joissa karsastetaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä? Mitä tekisivät? Jäisivätkö pois juhlasta?
Olkoon äänestäjä vaikka kuinka liberaali ja nykyaikaan orientoitunut, niin kyllä em. asia on huomioitava.
Mikä on hyväksi yksilölle (pääsy presidentiksi) ei välttämättä ole hyväksi kansakunnalle.
Ilmoita asiaton viesti
liian pitkä kirjoitus ja pointti häivää. Tärkeintä olisi analysoida, miksi laittomasti Suomeen yrittäviä Venäjän ihmisaseita ei voi estää muuten tulemasta Suomeen kuin sulkemalla raja-asema kokonaan? Minusta tämä pitäisi muuttaa. Tilanne on aivan pähkähullu. Kuten itse kirjoitin:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ejsalminen/miksi-ainoastaan-valepakolaisilla-venajalta-on-ihmisoikeudet/?fbclid=IwAR3bNPz6KSaEIKj3tbVZKuSw02UI35Zb1xk8Mvso0lVcYCE6V0e9nYbFs44
Ilmoita asiaton viesti
Ei se häviä kun sitä ei edes ole. On täällä toki hullumpaakin hölinää Haavistosta nähty, yksi hihhuli kertoili seksifantasioistaan karvamatolla kieriskelevästä presidenttiparista, mutta se juttu lähti kuin Junnila hallituksesta.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmisiä on kahdenlaisia. Toiset kokevat empatiaa häikäilemättömästi hyväksikäytettyjä ihmisiä kohtaan. Toisia nämä eivät kiinnosta pätkääkään. Pesonen on selvästi jälkimmäistä täysin itsekeskeisen arvomaailman omaavaa porukkaa. Sellaisen empatiakyvyttömyyden varaan on kaikki ihmiskunnan pahat teot rakennettu. Parhaillaan tapahtuva palestiinalaisten kansanmurha olkoon mainiona esimerkkinä.
Ilmoita asiaton viesti
Valtion tärkein tehtävä on turvata olemassaolonsa. Tehtävänä se menee kaiken muun edelle. Valtion rajat ovat olemassa hyvästä syystä. Ilman niitä rajoja valtiota ei ole olemassa. Rajojen tehtävä on tarjota etuja niiden sisällä oleville. Ja sulkea ne edut pois ulkopuolella olevilta.
Jos valtion turvallisuus ja olemassaolo ovat vaarassa, ulkopuolella olevien turvallisuus ja olemassa olo ovat uhrattavia asioita sen puolesta. Jos tämän ymmärtämiseen ja kurinalaisuuteen asettaa rajoja ei ole henkisiä edellytyksiä, on väärä mies antamaan neuvoja asiassa.
Tuo ”empatia” mitä Uimonen edustaa on juuri sitä itsekeskeiseen arvomaailmaan perustuvaa. Tunteet ja empatia eivät todellakaan ole sama asia. Suoruus on useimmiten juurikin jotain mikä on kipeää tehdä. Jos jatkamme Uimosen linjalla, emme voi tarjota hyvää elämää yhtään kenellekään.
Rajat ovat todellakin olemassa hyvästä syystä.
Ilmoita asiaton viesti
Jos hallitus haluaa antaa Venäjälle viestin, ettei tämä hallituksen mobilisoima toiminta ole ok, niin rankaisutoimenpiteiden pitää kohdistua venäläisiin ja heidän etuihinsa. Tyhjennetään vaikka aluksi Venäjän suurlähetystä kolme neljäsosaa.
Ilmoita asiaton viesti
Uimonen ei kykene priorisoimaan. Asettamaan asioita tärkeysjärjestykseen. Hänen ymmärryksensä mukaan on Suomen valtion olemassaolo ja turvallisuus ovat saman arvoisia kuin yksittäisten tulijoiden olemassaolo ja turvallisuus. Eli kääntäen Suomen valtion olemassaolo on uhrattavissa sen tähden että Uimosella ei ole kanttia asettaa rajoja ja sanoa asioita suoraan.
Talvisodassa Neuvostoliitto pakotti kurjat ihmiset sotimaan puolestaan. Uimosen logiikkaa jatkaen tuossa tilanteessa Suomen olisi pitänyt todeta Neuvostoliiton hyväksikäyttämien sotilaiden olevan hädänalaisia ja siten kaikkien Suomen sotilaallisten vastatoimien ulkopuolella. Että voimatoimia olisi saanut kohdistaa vain Neuvostoliiton johtoon. Mutta noidenkin sotilaiden olemassaolo oli uhrattavissa Suomen olemassolon puolesta. Huolimatta Neuvostoliiton hyväksikäyttämien sotilaiden hädänalaisuudesta.
Nyt ei ole aika lähetellä viestejä Venäjälle että Suomeen pääsee jos henkilökohtainen tilanne näyttää säälittävältä. Se saa aikaan vain sen että rajan takana on satatuhatta säälittävää tapausta. On tulijoidenkin etu että he tietävät että Suomen valtio toteuttaa sen tärkeintä tehtävää ja rajalle ei kannata tulla palelemaan.
Haavisto varmasti kuvittelee olevansa hyväntekijä ja sankari, mutta hän ei ole kumpaakaan. Hänessä on potentiaalia pettämään maansa, koska hänellä ei ole kykyä rationaaliseen ajatteluun ja vastuun kantamiseen miellyttämisen halun ottaessa vallan hänen tahdostaan. Hänen tunteensa ovat hänelle tärkeämmät kuin tosiasiat. Hän ei edusta pehmeitä arvoja, vaan hän on pehmeä edustaessaan totuutta ja veltto kantaessaan vastuuta.
Koska hänellä ei ole henkistä kanttia ja kurinalaisuutta hoitaakseen presidentin tehtäviä, hän muodostaisi uhkan Suomen turvallisuudelle.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin osaan priorisoida. Jokunen sata turvapaikanhakijaa, joista varmaan 90% palautetaan lähtömaahan ei Suomen turvallisuutta uhkaa. Mutta viesti Venäjälle on väärä jos se kohdistetaan pääosin näihin turvapaikanhakijoihin ja satunnaisiin rajanylittäjiin. Niiden kokema harmi ei Kremlissä kiinnosta ketään. Kyseinen viesti pitää kohdistaa venäläisiin viranomaisiin ja venäläiseen omaisuuteen Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
Luuletko että Stalinia kiinnosti ravassa ryömivien sotilaiden harmi ja mitä ihmettä tähän keskusteluun kuuluu kiinnostaako tulijoiden harmi Kremliä? Se viesti kohdistetaan Venäjän viranomaisiin juurikin laittamalla rajat säppiin ja pysäyttämällä heidän operaationsa ja siksi se on kohdistettava välillisesti tulijoihin jotka toimivat Venäjän välikappaleina.
PS: Ja yleensäkin oikeudenkäytössä määrä ei ratkaise, vaan toiminnan luonne. Ei voida ajatella että murhat ovat hyväksyttäviä ja ei tarvita tuomioita jos vaikkapa vain 90 ihmistä vuodessa murhataan, että eihän se vielä valtion olemassaoloa uhkaa. Mutta ei asia ole niin. Jokaiseen väärinkäytökseen on puututtava määrästä riippumatta tai koko oikeus menettää merkityksensä.
Ilmoita asiaton viesti
220 päivässä on 80 300 vuodessa. Huomioiden, että itänaapurilla on resursseja pitää muutamaa sataa tuhatta ukkoa sotimassa Ukrainassa, on resurssinäkökulmasta yksi ja sama pitää ilmasiltaa pystyssä vaikka kymmenkertaiselle määrälle. Ja tulijoita varmasti riittää, jos tietävät että rajan yli päästään.
Suomi ei palauta kaikkiin maihin, ja hämmästyttävästi itärajalle pyöräilee ihmisiä pääosin juuri niistä maista.
”On täysin mahdotonta, että kuka tahansa voisi halutessaan muuttaa eurooppalaisiin hyvinvointivaltioihin niiden sosiaalietuuksista nauttimaan. Tulijoita olisi tulvaksi asti, ja siihen ne hyvinvointivaltiot kaatuisivat.”
Arvaa kuka?
Ilmoita asiaton viesti
Tämä blogi kertoo vain siitä epätoivosta kun viimeisimmässä gallupissa Haavisto oli edelleen ykkönen. Moni jonne ehti jo avata skumppapullon kun luuli että nyt se alamäki alkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Paitsi että Haaviston kannatus on laskussa, Stubbin nousussa:
MT 16.11.: Haavisto 25,8 %, Stubb 18,2 %
MT:n edellinen 9.8.: Haavisto 27,4 %, Stubb 3,3 %
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/uutiset/5db2b653-8c07-4c26-812b-1bdfb45b4b01
Kantar Agri Oy haastatteli 1024 henkilöä MT:n toimeksiannosta. Tiedonkeruu tehtiin 5.11.–10.11.2023. Otanta on painotettu sukupuolen, iän, alueen ja puoluekannatuksen mukaan vastaamaan manner-Suomen täysi-ikäistä väestöä. Virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.
– Kyselyssä on mukana mm. Väyrynen ja Huhtasaari
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/uutiset/9b4c080e-fa58-4f64-807a-274778692943
PS. Katsotaan tammikuussa ketkä ovat toisella kierroksella; noin kolmasosa Haaviston kannatuksesta tulee demareilta ja
IL:n tiedot: Sanna Marin palaa politiikan parrasvaloihin – Lähtee tukemaan Urpilaista
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/bf2b3231-01eb-418e-ab28-d3aaf6dc7b92
Ilmoita asiaton viesti
Haavisto jo mokasi uskottavuutensa kertomalla ettei ole yhtään vihervasemmistolainen.
Mistä ne äänet?
Ilmoita asiaton viesti
Nähtäväksi jää, enkä taida olla ainoa, joka odottaa mielenkiinnolla miten gallupkannatukset kehittyvät.
Ilmoita asiaton viesti
Huomasin tosiaan että viimeisimmässä gallupissa Haavisto oli edelleen ykkönen.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta mahtaako Haaviston puntit tutista?
Jutta Urpilaisesta tullee tänään SDP:n presidenttiehdokas
https://yle.fi/a/74-20008814/64-3-192474
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei. Jutta lähti liian myöhään ehdokkaaksi eikä sillä ole sellaista karismaa kuin vaikkapa Li Anderssonilla. Jutan äänisaalis jäänee yhtä kehnoksi kuin Paavo Lipposen.
Ilmoita asiaton viesti
Li ja Jutta ovat Haaviston kanssa samalla jakokasalla ja kokkareista Haavisto ei kaveria nyt löydä. Persut ja Kepu taas kiertävät Haaviston kaukaa.
Mitä jää jäljelle ? Nolla.
Ilmoita asiaton viesti
Hän sanoi ettei ole yhtään punainen, ja sehän on totta.
Ilmoita asiaton viesti