Pekka Haavisto – työnantajan käyttäytyminen työntekijää kohtaan
”En voi puhua mitään näistä asioista, jotka ovat perustuslakivaliokunnan käsittelyssä”, ulkoministeri Pekka Haavisto totesi jo helmikuussa (HS 25.2.2020).
Kymmenen kansanedustajaa teki joulukuun 19. päivänä 2019 perustuslain 10 luvun 115 §:n (Suomen perustuslaki 11.6.1999/731) mukaisen muistutuksen perustuslakivaliokunnalle koskien ulkoministeri Haaviston toimintaa al-Holin leirin suomalaisten lasten ja naisten mahdollista palauttamista Suomeen.
Nuo kymmenen kansanedustajaa olivat Mari Rantanen (ps.), Veijo Niemi (ps.), Jari Ronkainen (ps.), Jussi Wihonen (ps.), Tom Packalén (ps.), Heikki Vestman (kok.), Kalle Jokinen (kok.), Kari Tolvanen (kok.), Wille Rydman (kok.) ja Sari Tanus (kd.).
Tuon perustuslain 10 luvun 115 §:n mukaisen kymmenen kansanedustajan laatiman muistutuksen voi käydä lukemassa täältä.
Tuosta alkoi ulkoministeri Pekka Haaviston kujanjuoksu perustuslakivaliokunnan siunauksella, jonka tuorein vaihe on Keskusrikospoliisin esitutkinta, joka valmistui 6.7.2020. Esitutkinnassa todetaan Pekka Haaviston syyllistyneen kahteen mahdolliseen rikokseen. Esitutkinta ei vielä ole julkinen, mutta tulee julkiseksi aikanaan.
Kyse on siis todellakin rikoksista. Rikos-termiä on syytä käyttää Haavisto-tapauksesta puhuttaessa, ei esimerkiksi mistään lainvastaisesta menettelystä lieventämään rikoksen laatua.
Poliisi on tehnyt tehtävänsä, tästä eteenpäin loppu Haavisto-tapauksessa tulee olemaan pitkälti politiikkaa myös Raija Toiviaisen johtamassa valtakunnansyyttäjänvirastossa.
Valtakunnansyyttäjä Toiviainen on ottanut rajusti julkista kantaa, kun esitutkinnassa ovat olleet perussuomalaiset tai kristillisdemokraattiset kansanedustajat, mutta kun kyse on sosiaalidemokraattisista tai vihreistä kansanedustajasta, Toiviainen on ollut hiljaa. Syyttämistyö on sälytetty apulaisvaltakunnansyyttäjälle tai valtionsyyttäjälle. Valtakunnansyyttäjänvirastolla on tällä hetkellä poliittisen toimijan leimaa.
Kiitän jo nyt noita kymmentä kansanedustajaa ja Keskusrikospoliisia tehdystä työstä. Haavisto-tapauksen lopputulos ei ole ainakaan heistä kiinni.
****
Keskusrikospoliisin valmistunut ja valtakunnansyyttäjävirastolle luovutettu esitutkintapöytäkirja epäilee Haaviston syyllistyneen kahteen rikokseen kahden eri lain perusteella. Perustuslakivaliokunta saa aineiston maanantaina 13.7.2020 ja asia on esillä maanatain kokouksessa klo 14.00 (Esityslista PeVE50/2020 vp).
Rikokset ovat yhteistoimintavelvoitteen rikkominen (Laki yhteistoiminnasta valtion virastoissa ja laitoksissa 30.12.2013/1233) ja rikoslain mukainen virkarikos (Rikoslaki 19.12.1889).
Rikoslain osalta Haaviston mahdollisista rikoksista kyse on 40 luvun pykälästä 7, 9 tai 10.
Virka-aseman väärinkäyttäminen on pykälässä 7.
Lain yhteistoiminnasta valtion virastoissa ja laitoksissa osalta kysymys on laaja-alaisempi, kun ja jos nimetään lukuja ja pykäliä. Kyseisestä laista löytyy kyllä useita pykäliä, joihin Haaviston voidaan katsoa syyllistyneen. Keskeisin lienee 15 §.
Kysymys koko prosessissa on pohjimmiltaan siitä, miten Haavisto on kohdellut konsulipäällikkö Pasi Tuomista. Konsulipäällikkö Pasi Tuomisen kohtelu on se, mihin kaikki Haaviston toiminta mahdollisena rikoksina juurtuu. Pasi Tuomisen kohtelu on juuri myös epäilylle lain rikkomiselle konsulipäällikön virkajärjestelyissä.
****
Ministereitä on ollut ennenkin perustuslakivaliokunnan tutkittavina mahdollisissa väärinkäytöksissä. Ministereitä on ollut myös valtakunnanoikeudessa tuomittavana.
Haaviston tapaus poikkeaa kuitenkin esimerkiksi ministeri Matti Vanhasen lautakasatapauksesta tai ministeri Kauko Juhantalon koplauksista saada rahaa omille konkurssikypsille yrityksille. Noissa tapauksissa kyse oli rahasta ministeriasemassa pyytävälle, mutta Haaviston tapauksessa kyse ei ole rahasta. Kyse on vallan muusta ja mielestäni paljon raskauttavammasta. Mennään lainsäädännössä tavanomaisen rahan ja taloudellisen edun ulkopuolille pohjimmaisiin perusteisiin laillisessa ministeriön päätöksentekoprosessissa sekä ihmisten välisessä toiminnassa työelämässä.
Laki valtioneuvostosta (Laki valtioneuvostosta 28.2.2003/175) kirjoittaa: ”ministeri toimii ministeriön päällikkönä tai käsittelee ministeriöiden toimialaan kuuluvia asioita”.
Ministeri on siis ministeriön päällikkö ja on samalla työnantajan edustaja. Valtio on ministeriössä työnantaja. Valtio on puolestaan Suomen kansa. Me kaikki olemme Suomen valtio.
Rikoslakiin (47 luku 8 §) kirjatusti työnantajalla tarkoitetaan sitä, joka teettää työtä työsuhteessa taikka virka- tai siihen rinnastettavassa julkisoikeudellisessa palvelussuhteessa, sekä sitä, joka tosiasiallisesti käyttää työnantajalle kuuluvaa päätösvaltaa.
Juridisesti ei ole epäselvää, kuka kussakin ministeriössä edustaa valtiota työnantajana. Se on ministeri ministeriön päällikkönä, vaikka onkin poliittisesti valittu henkilö. Myös Pekka Haavisto on työnantajan edustaja ja tuo työnantajan edustajan asema on määritelty melko tarkasti lainsäädännössä. Poliittisten aktiviteettien rinnalla tuo on kunkin ministerin syytä muistaa. Siis se, että ministeri toimii myös työnantajan edustajana.
Työnantajan edustajana toimiminen on se ero, mikä erottaa Haaviston tapauksen edellisiin ministerien lainrikkomusepäilyihin ja oikeuskäynteihin. Haaviston tapauksessa kyse ei ole rahasta Vanhasen tai Juhantalon tapauksien tapaan, vaan muusta, joka liittyy pohjimmiltaan ministerin luonteenlaatuun, josta on seurannut mahdollinen rikos. Rikos on tapahtunut ja loppu on politiikkaa, miten tuomio tulee olemaan oikeudessa tai muutoin poliittisena prosessina.
****
”Käsitykseni mukaan ministerin päätös on myös lainvastainen. Päätöksessä ei ole esittelijää eikä siinä kerrota, mikä on ministerin toimivalta. Päätöksessä ei myöskään kerrota, millä perusteella ministeri voi ottaa lakisääteisen tehtävän virkamieheltä eli minulta pois.” (HS 6.12.2019).
Noin luonnehti konsulipäällikkö Pasi Tuominen Haaviston toimia viime itsenäisyyspäivänä.
Perustuslain 116 pykälä kirjaa:
”Syyte valtioneuvoston jäsentä vastaan voidaan päättää nostettavaksi, jos tämä tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta on olennaisesti rikkonut ministerin tehtävään kuuluvat velvollisuutensa tai menetellyt muutoin virkatoimessaan selvästi lainvastaisesti.”
Jokaiselle juristille on selvää, että Haavisto on toiminut tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta, koska hänelle on ennalta tehty virkamieskunnasta Tuomisen johdolla selväksi, että toimet ovat lainvastaisia ja niihin ei ministerin pitäisi ryhtyä. Tuon saman on nyt todennut Keskusrikospoliisi esitutkinnassaan. Tuosta huolimatta ministeri ryhtyi laittomiin toimiin ja oli siksi tahallista ja poikkeuksellisen moitittavaa. Haavistolle toimien lainvastaisuus oli tehty tiettäväksi jo lokakuussa ja siitä huolimatta hän toimi niin kuin toimi.
Haavisto on siis työnantajan edustajana käsitellyt työntekijäänsä kaltoin. Tuosta ei liene epäselvyyttä Keskusrikospoliisin esitutkinnan perustella siltä osin kuin mitä julkisuuteen on saatettu. Haavisto lienee prosessoinut myös al-Hol-päätöksenteon ulkoministeriössä lainvastaisesti. Kaltoinkoeteltu työntekijä on konsulipäällikkö Pasi Tuominen. Ministeri Haavisto Tuomisen esimiehenä on kohdellut Tuomista niin pahoin, johon harva yksityinen työnantaja samaan Suomessa syyllistyy. Tuo kaltoinkohtelija on siis ministeri Pekka Haavisto.
Katsotaan nyt, mitä eduskunta linjaa Haavisto-tapauksessa. Jos eduskunta linjaa Haaviston syyttömäksi esitettyihin rikoksiin, sama käytös sallittakoon kaikille työnantajalle suhtautumisessaan työntekijää kohtaan. Tuon käyttäytymisen Keskusrikospoliisi on todennut lakia rikkovaksi vähintään syytä epäillä -kantana, mutta poliittinen päätäntä tulee mahdollisesti toteamaan Haaviston toiminnan lailliseksi.
Tapauksesta tullee oikeuskäytännön viite tapauksessa, jossa Haavisto ei saa syytettä. Tämä tapaus on siis todellakin eri kuin esimerkiksi Vanhasen ja Juhantalon tapaukset. Kyse on toisaalta työnantajan edustajan käyttäytymisessä työntekijää kohtaan ja toisaalta päätöksentekoprosessoinnista ministeriössä. Jos Haaviston toiminta todetaan lainmukaiseksi, vastaava toiminta sallitaan jatkossakin.
****
Mielenkiintoista istuvassa hallituksessa on SDP:n ja Vasemmistoliiton suhteutuminen Haaviston työnantajan edustajana työntekijään kohdistuneisiin toimiin, jotka saivat ulkoministeriön koko työntekijäkunnan sekaisin.
Haaviston toiminta työntekijä Pasi Tuomista kohtaan oli kostotoimintaa, jota työnantajalle ei tule sallia etenkään valtiolla. Nähtäväksi jää, mikä on pääministeri Marinin nollatoleranssi tässä asiassa.
Salliiko etenkin SDP työntekijän kohtelua vastaavasti kuin mitä ministeri Pekka Haavisto on kohdellut konsulipäällikkö Pasi Tuomista? Todennäköisesti ei ainakaan periaatteellisesti, mutta todennäköisesti asia saa poliittisen luonteen ja SDP tukee Haaviston työntekijäkohtelua työnantajan edustajana. Antti Rinteen johtamalle SDP:lle työntekijäväestö olisi tuossa tapauksessa edelleen vain poliittinen käsikassara, jota käytetään sopiviin tarkoituksiin.
Jos SDP tukee tuollaista työnantajan laitonta käytöstä työntekijää kohtaan ylipäätään, sama työnantajan harjoittama työntekijään kohdistama toiminta sallittakoon muutoinkin. Valtiota vastaava työnantajakäytös sallittakoon myös yksityisille työnantajille.
Se lienee kaikille selvää, että Pekka Haavistosta ei voi tulla koskaan tuolla luonteenlaadulla ja tuontapaisella asioiden hoidolla Suomen presidenttiä eikä Suomen kansa todellakaan äänestä häntä presidentiksi.
Haavisto poliittinen ura on nyt joka tapauksessa ohi. Tähti on sammumassa.
Haavisto kuvitteli omassa imaginäärissä presidenttipelissä itsestään liikoja.
Kaverilla ei ole hiukkaakaan hallinnassa useimpien suomalaiskotien taloudellinen kurjistuminen ja sen paheneminen tulevina vuosina helsinkiläisenä asuntokeinottelijana.
Ilmoita asiaton viesti
Työoikeuden keskeinen pääperiaate on se, että työtä tehdään työnantajan johdon ja valvonnan alaisena ja työnantajan käskyjä prikulleen noudattaen. Silti Suomessa on vanhastaan ylivoimaisen vaikeaa hankkiutua eroon virkamiehestä, joka asettuu poikkiteloin. Tällainen riita ei olisi mahdollinen Yhdysvalloissa eikä kai juuri muissakaan länsimaissa, niissä esimiehensä kanssa riitaantunut virkamies saa yksinkertaisesti lähteä.
Tätä enempää ei kannata tässä vaiheessa sanoa, kun esitutkinnasta on liikkeellä pelkkiä huhuja. Paitsi tietysti sen, että syyllisyydestä ja ”rikoksen tapahtumisesta” päättää Suomessa tuomioistuin, ei poliisi.
Ilmoita asiaton viesti
Työnantajalla ei ole mitään parempaa oikeutta vaatia työntekijää tekemään jotain laitonta.
Terroristien rahtaaminen Suomeen oli sellainen vaatimus. Asia ei ollut Haaviston päätettävissä.
Ilmoita asiaton viesti
Toiset työntekijät taisivat kuitenkin katsoa pienten lasten avustamisen olevan ihan laillista, kun kerta lähtivät sitä hangoittelijan syrjäyttämisen jälkeen toteuttamaan.
Laittomuudessa saattoi olla kyse hankalan työntekijän tulkinnasta, jota monet muut työntekijät eivät jakaneet. On aivan mahdollista, että tulkinta oli poliittisesti motivoitunut.
Ilmoita asiaton viesti
En ymmärrä, miksi Vanhasen lautakasaa pitää pitää esimerkkinä. Nähdäkseni siitä ei löytynyt mitään näyttöä.
Olen itsekin ostanut tuppeensahattua lautaa. En totisestu ymmärrä, miksi ministerin palkkatasolla niitä pitäisi pyytää ilmaiseksi…
Ilmoita asiaton viesti
Omalaatuistahan se, pikkurikoksia ei kannattaisi tehdä. Saattaa mennä maine.
Kehitysministeri Heidi Hautala (vihr) myöntää maksaneensa pimeästi yhden oviremontin ja siivouksen, joka tapahtui hänen miesystävänsä kodissa. / IL 14.3.2013
Semmoista vihreää osaamista.
Ilmoita asiaton viesti
Nähdäkseni Vanhasta koskeva kohu kyllä osoittautui täysin tyhjäksi.
Ilmoita asiaton viesti
Niin. Ei Vanhasta ainakaan tuomittu.
Ilmoita asiaton viesti
Kepun vaalirahoitussotku upotti Vanhasen:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Matti_Vanhanen#Vaalirahoitusmyrskyn_silm%C3%A4ss%C3%A4
Eduskunnan perustusvaliokunta vapautti Vanhasen kaikista epäilyksistä. Minusta hänet olisi pitänyt haastaa valtakunnan oikeuteen.
Matin lautakasat olivat sitten pelkkää huhua.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä esimerkki joutavasta pikkuasiasta. Ei tuosta kehnommissa piireissä olisi saanut edes ”sulkaa hattuun”.
Ilmoita asiaton viesti
Niin. Ministeri Hautala oli harmaan talouden työryhmässä. Ehdotti ITSE urakoitsijalle pimeää maksua. Sellainen cityvihreä muiden rahoilla puuhasteleva parasiitti se Heidi.
Vähättelysi kuvaa hyvin typeryyttä.
Ilmoita asiaton viesti
Älähän kiehu yli äyräittesi. Älä sinä nimittele minua typeräksi.
Ilmoita asiaton viesti
Höpsistä.
Entisen kehitysministeri Heidi Hautalan puolustelu hänen rikollisista toimistaan on tosi typerää.
No, sellaista se vihreys teettää.
Ai niin, piti vielä mainita Arctia Sipping case.
’Lokakuussa 2013 puhkesi niin sanotun Arctia Shipping -kohu, joka johti Hautalan eroon. 9. lokakuuta 2013 kävi ilmi Hautalan estäneen valtio-omisteisen Arctia Shippingin tekemän rikosilmoituksen Greenpeace-ympäristöaktivistien vallattua jäänmurtajia Helsingissä keväällä 2012.[30]
Ministerin ”suosituksen ja toiveen” välittäneet virkamiehet kehottivat Arctia Shippingiä perumaan rikosilmoituksen ja vastaava virkamies Pekka Timonen uhkasi yhtiön toimitusjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan erolla, jos näin ei tehdä.[31][32]’ // Wikip.
Verovaroja kupannut ja virka -asemaansa väärin käyttänyt Heidi Hautala on myös ollut kahdesti presidenttiehdokkaana 😂. Ei ihan onnistunut onneksi, kuten ei muuten ylioppilas Haavistokaan.
Ilmoita asiaton viesti
Onpa naurettavaa nillittää Hautalan moraalista tai sen puutteesta kun ajattelee mitä persujen mafia tekee. Perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen uhkasi hänestä rikosilmoituksen tehnyttä naista ”rummutuksella”, mutta ei hätää, hänen käyttämänsä koirapilli* toimii:
Oulun kaupunginvaltuutettu, mm. Halla-ahon ja Huhtasaaren arvostusta nauttiva Junes Lokka selvitti henkilöllisyyden ja pilkkaa videolla naista ja hänen kuollutta lastaan.
* koirapilli (dog whistle) tarkoittaa politiikassa viestiä, jolla on suurelle yleisölle eri merkitys kuin sen varsinaiselle kohderyhmälle. Vain kohderyhmä kuulee äänen sisältämän viestin ja toimii sen mukaisesti.
Laura Huhtasaari on myös ollut presidenttiehdokkaana eikä onneksi pääsyt. Ei onneksi pääse Halla-ahokaan presidentiksi eikä ministeriksi liioin. Mies on hyvä varoittava esimerkki siitä että tohtorikin voi kilahtaa. Onhan niillä toinenkin tohtori, tuplavahinko Hankamäki. Se taas on hyvä esimerkki siitä että persut kyllä puukottaa omiaankin selkään. Kukaan ei puolusta Hankamäkeä. Ei edes Luukkasen bongorumpu soi.
Ilmoita asiaton viesti
”Onpa naurettavaa nillittää Hautalan moraalista tai sen puutteesta kun ajattelee mitä persujen mafia tekee.”
Tämä on kai sitä whataboutismia puhtaimmillaan.
Ilmoita asiaton viesti
Mutkumutku Tynkkynen, persumafia ja Huhtasaari. 😂 Vastasit taas asia vierestä. Kuten aina.
Hautala mokasi ja joutui ( kaikkien onneksi ) eroamaan. Ylioppilas Haavisto odottelee syksyyn asti seurauksia. Sellaista osaavaa porukkaa vihreissä on.
Jk. Ruotsissa Mona Sahlin sai lähtöpassit, kun omat ja valtion rahat menivöt ’ vahingossa ’ sekaisin.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän tässäkin tapauksessa suomalainen perisynti näytä naamansa, huono johtaminen. Tuo maksaa Suomelle miljardeja, kymmeniä miljardeja vuodessa. Asiasta ei liiemmin keskustella.
Ilmoita asiaton viesti
Vanhasen lautakasa-asiassa tehtiin kärpäsestä härkänen. Haavisto on ilmeisesti syyllistynyt ainakin epäasialliseen menettelyyn alaista kohtaan, onko rikokseen jää nähtäväksi.
Kumpaakaan tapausta ei voi verrata Kauko Juhantaloon. Juhantalo teki lähes raskaimman rikoksen, jonka ministerinä voi tehdä: oli valmis tekemään yleisen edun vastaisia päätöksiä henkilökohtaisen hyödyn saamiseksi! Vain maanpetos voi ministerille olla suurempi rikos.
Kertoo jotain kepulaisista äänestäjistä, että valitsivat tuon nilkin vielä eduskuntaan uudestaan.
Ilmoita asiaton viesti
Perssuomalaiset ja vihreät voivat joutua perustelemaan, miksi Haaviston tapaus on erilainen kuin Mäenpään. Kesäkuun 26. päivänä Mäenpään syytesuojan poistamista kannatti 121 kansanedustajaa ja vastusti 54. Se ei riittänyt syytteeseen. Haaviston tapauksessa kyse on ministeriavastuuasiasta, joka ei nauti vastaavaa suojaa. Haaviston syyttämiseen riittää yksinkertainen enemmistö. Jos voimasuhteet äänestyksessä pysyvät Mäenpään lukemissa, Haavisto saa syytteen, vaikka Mäenpää ei saanut.
Ilmoita asiaton viesti
Haavistoa epäillään yrittäneen pakottaa alaisensa virkarikokseen, ja rangaisseen tätä yrityksen epäonnistuttua.
Mäenpään tapauksessa kyseessä oli huolimaton suunsoitto eduskunnassa.
Ilmoita asiaton viesti
Perussuomalaiset eivät halunneet syyttää Mäenpäätä asiasta, jonka valtakunnansyyttäjä katsoi rikossyytteen arvoiseksi. Kuinka ne aikoo perustella haluavansa syyttää Haavistoa?
Ilmoita asiaton viesti
Suunsoitto on pienempi rikos kuin ilmeinen vallankaappausyritys!
Ilmoita asiaton viesti
No en minä sentään sanonut että se virkamies vallankaappausta yritti, mutta ehkä vähän sinnepäin. Ministerillähän tässä se valta kuuluisi olla kun on kerran vastuukin.
Ilmoita asiaton viesti
Kyseessä oli mielestäni ministerin toimesta tehty yritys valtioneuvoston ohittamiseksi tärkeässä asiassa. Virkamies vain kieltäytyi avustamasta tätä yritystä.
Ilmoita asiaton viesti
Voisiko liittyä, että kansanedustajan puheoikeus on suojattu perustuslain kautta? Ja jos mietit, siihen saattaa liittyä, jotain syitäkin?
Ministerin vastuu, taas on eri asia? Joten on ymmärrettävää, että mennään samoilla lukemilla, kuin epäluottamus äänestyksessä?
Lisäksi, virkamies taisi huomauttaa, lainrikkomisesta Haavistoa? Ei hidastanut ministeriä, mutta jos, virkamies oli oikeassa? Niin asia on aika selvä, ehkä siksi esitutkinta on tehty?
Ja en ymmärrä mitä, tämä liittyy persuihin?
Ilmoita asiaton viesti
Itseäni hämästyttää tuo Pesosen vähättely Juhantalon koplausyritys johon verrattuna Haaviston mahdollinen rikos on kyllä varsin vähäinen vaikka kysymys oman edun tavoittelusta, kuten juhantalon tapauksessa ei olekkaan niin jos aihetta tuomioon on se totutukoon.
Ilmoita asiaton viesti
Uskomattominta minusta on että persut rupeavat nyt yhtäkkiä heristämään sormea ja saarnaamaan moraalista. BB-Tyrkkynen ja hänen hullu koiransa Oulusta ovat kyllä ihan omaa luokkaansa. Sebastian Tynkkynen (ps) ilmoitti, ettei julkaise tämän rasistisista täysistuntopuheista rikosilmoituksen tehneen henkilön nimeä. Tämä on käytännössä tapa ulkoistaa oma likainen työ pyytämällä kannattajia kaivamaan nimi esiin.
Eikä aikaakaan, kun oululainen valtuutettu Lokka kaivoi nimen esille ja julkaisi sen. Lokka ei tyytynyt tähän, vaan tämän lisäksi vielä nauroi henkilön kuolleille lapsille live-lähetyksessä.
Näin toimii äärioikeisto. Tynkkynen ja perussuomalaiset, joiden puheenjohtaja ja europarlamentaarikko molemmat ”arvostavat” Lokkaa, ovat yhtä lailla tapahtuneesta vastuussa kuin Lokka, joka nimen julkaisi tarkoituksenaan aiheuttaa ko. henkilölle haittaa. ”Mä pääsin maalittamaan jonkun typerän suvakin”, tämä olio kehuu, sen lisäksi että häntä naurattaa kun suvakin lapset ovat kuolleet
Lopultahan viesti kuului: näin käy, jos kritisoit persuja. Persujen toiminta on kyllä ihan kuin mafian touhua.
Ilmoita asiaton viesti
No on kai sitä kuultu, että paremmissa piireissä, on soitettu väärässä olijoiden työnantajille? Tosin en ole kuulut persujen tehneen niin, mutta toisissa piireissä, sangen tyypillistä?
Ilmoita asiaton viesti