Pitihän se arvata, että Suomi ja Puolustusvoimat kykenevät luovuttamaan Ukrainaa vain raakkitavaraa, joka ei itselle enää kelpaa

Kuvakaappaus lokakuun lopulla vuonna 2021 pidetyn panssariseminaarin 11-sivuisen muistion sivulta 7, jossa kerrotaan Puolustusvoimien muuttavan 2R-raivausvaunut varaosiksi, jos vaunuille ei löydy muuta käyttöä. No, nyt on löytynyt käyttöä luovuttaa Suomelle kelpaamaton raakkitavara Ukrainaan. Kuva: vapaa lähde (kuvakaappaus asiakirjasta).

Suomi lähettää Ukrainaan lisää puolustustarvikeapua – apuun sisältyy kolme Leopard 2 -raivauspanssarivaunua (Puolustusministeriö 23.2.2023).

Muistio: Suomen lupaamat Leopard-vaunut aiottiin purkaa vara­osiksi (HS 23.2.2023).

Tässä blogikirjoituksessa käsittelemästäni asiasta kertoi ensimmäisenä siis Helsingin Sanomat, jonka jutun pohjalta aloin itsekin kaivaa omaa aineistoani.

Ja löytyihän sitä aineistoa tuon Helsingin Sanomien jutun pohjalta.

Kyse on lokakuun lopulla vuonna 2021 pidetystä panssariseminaarista, jonka järjesti Panssarimuseo ja Panssarikilta ry Parolannummella Hattulassa.

Kyse on panssariseminaarin 11-sivuisesta muistiosta päivämäärällä 30.10.2021.

Panssariseminaarin 11-sivuisen muistion kansisivu. Kuva: vapaa lähde (kuvakaappaus asiakirjasta).

Sivulta 6 alkavan kappaleen otsikko on Leopard 2A4 ja 2A6 -taistelupanssarivaunut Suomessa 2003-2020.

Kappaleeseen sivulla 7 liittyy teksti:

Esimerkiksi 2R-raivausvaunuista oltaneen luopumassa, koska niiden raivausjärjestelmä ei kovin hyvin sovellu Suomen olosuhteisiin. Vaunut ovat nyt varastossa, ja jollei niille löydetä muuta käyttöä, ne hyödynnetään varaosina.

Tekstin on laatinut Puolustusvoimien korkea-arvoinen edustaja. Insinöörimajuri Markus Vihelä, JÄRJK/PVLOGL. PVLOGL tarkoittaa Puolustusvoimien logistiikkalaitosta, joka vastaa Puolustusvoimien sotakalustosta. JÄRJK tarkoittaa Järjestelmäkeskusta.

Mitä Vihelä toteaa tuossa, on taatusti totta Puolustusvoimien näkökulmasta. Puolustusvoimat on valmis toimittamaan Ukrainaan vain sitä tavaraa, mitä logistiikkalaitos on todennut Suomelle tarpeettomaksi: raakkivaunuja, jotka eivät kelpaa itselle kuin varaosina. Vihelä puhuu ja kirjoittaa Puolustusvoimien asialla, jonka Puolustusvoimat allekirjoittaa.

Markus Vihelä palkittiin jalkaväen 18.11.2020 vuosipäivänä Mikkelin Jalkaväkimuseolla jalkaväen kouluttajana tai muutoin ansioituneena Jalkaväen kehittäjät 2020 -tittelillä.

Insinöörimajuri Markus Vihelä, Puolustusvoimien logistiikkalaitos, Järjestelmäkeskus

Insinöörimajuri  Markus Vihelä on toiminut vuosia taistelupanssarivaunu Leopard 2A6:n ja 2A4:n järjestelmäinsinöörinä. Tehtävässään Vihelä on ollut kehittämässä Leopard-järjestelmän elinjakson hallinnan ja kunnossapidon toimintamalleja. Viimeisimpänä esimerkkinä hän kehitti vaunun tornin tehoelektroniikan päivitystä ja korjauskykyä, joka oli myös kansainvälisesti tunnustettu saavutus.” (Maavoimat 18.11.2020).

Insinöörimajuri Markus Vihelä on siis Leopard 2A6:n ja 2A4:n järjestelmäinsinööri eli korkea asiaan vaikuttava päättäjä Leopard-panssarivaunujen suhteen, mikä kalusto ei ole enää relevanttia ja voidaan luovuttaa pois.

Muut kolme palkittua Mikkelissä olivat majuri Jari Tiilikka ja kapteeni Jere Vihavainen Maavoimien esikunnasta sekä diplomi-insinööri Tero Loukiainen Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen Järjestelmäkeskuksesta.

Olen monessa blogissa arvostellut Suomen ja etenkin Puolustusvoimien harjoittamaa politiikkaa Ukrainan sotilaallisessa avustamisessa. Jotain tallaista ala-arvoista ja häpeällistä osasin taas kerran odottaa.

Hävetkää te perkeleet raakkitavaran toimittajat!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu