Presidentti Niinistön suuri hätä

Телефонный разговор с Президентом Финляндии Саули Ниинистё” (Президент России 14.12.2021).

Vapaasti suomennettuna:

Puhelinkeskustelu Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa”.

Otsikko ja sen alainen sisältö on Kremlin kotisivuilta. Sivun sisällössä on käyty läpi presidentti Sauli Niinistön ja presidentti Vladimir Putinin välistä puhelinkeskustelua tänään tiistaina 14.12.2021 (Presidentin kanslia, Tiedote 35/2021 14.12.2021).

Presidentti Sauli Niinistö on ollut ahkerana puhelimensa kanssa viime päivinä. Eilen hän soitteli Yhdysvaltoihin presidentti Joe Bidenille (Presidentin kanslia, Tiedote 34/2021 13.12.2021).

Vastaavaa puhelinkerrosta itään ja länteen ei ole ollut kenelläkään muulla Euroopan valtion päämiehellä. Ei edes Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyilla. Kun muista maista on nyt soiteltu, on soiteltu vain Atlantin yli, ei Moskovaan

Mistä on kysymys?

Alla oleva lainaus Kremlin kotisivuilta presidentti Putinin ja presidentti Niinistön välisen puhelinkeskustelun referaatista kertoo kaiken:

В этой связи Владимир Путин вновь подчеркнул необходимость безотлагательного запуска переговоров с США и НАТО для выработки международно-правовых гарантий безопасности нашей страны, исключающих дальнейшее продвижение альянса на восток и размещение угрожающих России систем оружия на территории Украины и других сопредельных государств.

Vapaasti suomennettuna:

”Tältä osin Vladimir Putin toisti tarpeen aloittaa välittömästi neuvottelut Yhdysvaltojen ja Naton kanssa kansainvälisen oikeuden mukaisista takuista maamme [Venäjän] turvallisuudelle mukaan lukien sotilasliiton laajentumisesta itään ja uhkaavien asejärjestelmien käyttöönotosta Ukrainan ja muiden naapurivaltioiden alueella.

Tuon siis Putin halusi ilmoittaa varta vasten  puhelimessa myös Niinistölle.

Referaatissa on venäjänkielinen сопредельное государство -termi, minkä käänsin naapurivaltioksi, mutta se on enemmän. Сопредельный tarkoittaa vierekkäin olevaa ja сопредельное государство (сопредельные государства) tarkoittaa valtioita, joiden maa- ja vesialueet ovat kosketuksessa ja joilla on siis yhteinen valtioraja.

Valtiot siis rajoittuvat toisiinsa.

Venäjällä Euroopan puolella Ruotsi ei ole tällainen valtio Venäjälle, mutta esimerkiksi Suomi ja Ukraina ovat.

Termi on myös Venäjän johtaman Euraasian talousyhteisön (ЕврАзЭС) rajat ylittävää yhteistyötä koskevan lainsäädännön peruskäsite.

****

Venäjä siis ilmoitti Suomen presidentti Niinistölle, että Venäjä haluaa käydä neuvottelut Suomea ja Ukrainaa koskevasta aseistuksesta ja maiden mahdollisesta puolustusliittojäsenyydestä Yhdysvaltojen ja Naton kanssa, ei itsensä Natoon kuulumattoman Suomen tai Ukrainan kanssa.

Tämä on nyt se Suomen ja presidentti Niinistönkin yltiöpäisesti hehkuttaman Nato-optioulkopolitiikan lopputulos: Venäjä neuvottelisi Yhdysvaltojen ja Naton kanssa siitä, ettei Nato laajentuisi Suomeen ja eikä mitään Venäjää uhkaavia aseita saisi olla myöskään Suomen maaperällä.

Suomi saa nyt juuri sitä, mitä se on Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen harjoittamallaan varsin sinisilmäisellä ja omintakeisella ulko- ja turvallisuuspolitiikalla itsellensä tilannut.

Tuota politiikkaa ei monikaan ole uskaltanut arvostella täällä Suomessa. Arvostelijat ovat olleet harvoja kuten aikanaan Kekkosenkin Suomessa suomettumispolitiikan suhteen.

Ehkäpä yhä useampi uskaltaa nyt viimein avata suunsa myös Suomessa tuon Suomen harjoittaman politiikan järkevyydestä, etenkin jos Venäjä miehittää puolet Ukrainasta ja siinä samalla Suomenkin harjoittama Nato-optiopolitiikka saa lopullisen kuoliniskun.

Vai olenko liian optimisti?

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu