Rosatomin Hanhikivi meni vituralleen – Nyt Fennovoiman olisi hankittava pienydinvoimaloita Yhdysvalloista Itä-Euroopan tapaan

Yhdysvaltalaisen NuScale Powerin toimitusjohtaja John Hopkins (vas.) ja romanialaisen energiayhtiö Nuclearelectrican toimitusjohtaja Cosmin Ghita (oik.) allekirjoittivat Glasgow'ssa järjestetyssä YK:n ilmastonmuutoskonferenssissa viime syksynä sopimuksen uusien pienten modulaaristen ydinreaktoreiden (SMR) toimittamisesta Romaniaan vuonna 2027 tai 2028. Olisiko Bulgarian, Romanian ja Puolan ydinvoimalarakentamisen tapaan länsimaiseen rakentajaan perustuen SMR-voimalaitos se malli, jolla nyt tulisi myös Suomessa rakentaa Pyhäjoen Hanhikivelle ydinvoimaa? Kuva: vapaa lähde (NuScale Power).

Olkiluoto 3:n koekäytön piti jatkua heinäkuussa, mutta ei jatkunut – tästä on kyse tällä kertaa (IL 1.8.2022).

Osa ruokakaupoista saattaa joutua sulkemaan ovensa hetkittäin ensi talvena – kaupat varautuvat jo nyt tulevaan sähköpulaan (Yle 31.7.2022).

Teollisuuden Voima Oyj:n uusinta 1 600 megawatin Olkiluoto 3 -ydinvoimalaa (OL3) ei tunnuta saavan millään koekäyttövaiheen yli varsinaiseen säännölliseen sähköntuotantoon. Jo rakentaminen oli yhtä takkuamista ja nyt käyttöönotto on ollut niin ikään yhtä takkuamista. Mikään ei näytä sujuvan tuon ydinvoimalaitoksen kohdalla kunnolla. Myöhästymistä myöhästymisen perään.

OL3:n koekäyttövaihe aloitettiin jo viime talvena. Se keskeytyi, kun generaattorin jäähdytysjärjestelmässä havaittiin tarkastus- ja korjaustarpeita. Seuraavaksi turbiinipuolen välitulistimesta löytyi toukokuussa höyryn ohjauslevyistä irronneita irto-osia.

Insinöörijärjellä kommentoituna, että kyse näyttäisi olevan materiaalituotannon tai rakentamisen huolimattomuus- ja laatuvirheistä, jos höyryn ohjauslevyistä irtoaa irto-osia.

Irtoavia irto-osia siis. Kuulostaa hurjalta.

Ensi talvelle on povattu myös Suomeen suurta energia- ja sähköpulaa. Nähtäväksi jää, onko Olkiluoto 3 valmis talvellakaan säännölliseen maksimaaliseen sähkötuotantoon helpottamaan ennustettua energiapulaa.

Yksi asia on varmaa. OL3 on viimeinen länsimaihin rakennettava yli 1 200-1 500 megawatin tehoinen suurydinvoimala. Enää vastaavia jättejä ei rakenneta. OL3:n piti alun perin valmistua jo vuonna 2009 ja nyt elämme pian vuotta 2023.

OL3 on esimerkki käsittämättömästä tunaroinnista, johon vain Suomessa kyetään.

No, Fortum energia-alalla on kyllä kyennyt samaan.

Fennovoiman suunnitteleman Hanhikivi 1 -ydinvoimalan tuotantotehon oli määrä olla 1 200 megawattia. Vaikka hanke ei olisi peruuntunut Rosatomin ja Venäjän Ukraina-hyökkäyksen vuoksi, olisi joka tapauksessa ehkä ollut hyvä, ettei laitosta olisi enää rakennettu vanhentuneena suurydinvoimalakonseptina.

Suurtehoisten yli 1 000 megawatin ydinvoimalaitosten aika on nyt ohi. Rosatom niitä yrittää vielä vääntää noita suurempia, mutta länsimaissa ei niinkään enää.

OL3:n koekäytön sähköntuotantomääriä voi käydä tarkastelemassa Teollisuuden Voima Oyj:n kotisivuilta (OL3-tuotanto koekäytön aikana).

****

Bulgarialainen energiayhtiö National Electricity Company of Bulgaria (NEK EAD, НЕК ЕАД) ja venäläinen valtion ydinenergiakorporaatio Rosatom (Государственная корпорация по атомной энергии «Росатом») allekirjoittivat vuonna 2006 sopimuksen Belenen ydinvoimalahankkeesta (АЕЦ „Белене“) Bulgariaan. Sopimusta ja hanketta ei kuitenkaan koskaan toteutettu.

Belene-hanke käsitti kaksi reaktoriyksikköä, joiden kokonaiskapasiteetti olisi ollut yli 2 000 megawattia. Bulgaria oli investoinut hankkeeseen jo noin 1,5 miljardia euroa, mutta vuonna 2009 prosessi pysäytettiin Bulgarian 41. kansalliskokouksen poliittisella päätöksellä. Hankkeen kariutuminen ei kuitenkaan johtunut siitä, että ydinvoimalatoimittaja olisi ollut venäläinen.

Rosatomin ydinvoimaloita ulkomaille rakentava Atomstroyexport (Atomstroyexport JSC, ЗАО «Атомстройэкспорт») oli jo valmistanut ensimmäiset laitteet kahteen yksikköön. Belenen ydinvoimalaprojektiin kariuduttua NEK EAD maksoi vuonna 2016 kokonaan takaisin 601,6 miljoonan euron oikeudenkäynnin lopputuloksena syntyneen velkansa Rosatomille.

Belenen ydinvoimalaprojektin kariutumisella ja Fennovoiman Hanhikiven ydinvoimalaprojektin kariutumisella on yhtäläisyyksiä. Bulgariassa sopimus venäläisten kanssa tehtiin vuonna 2006, Suomessa vuonna 2013, kun eduskunta oli antanut luvan uudelle ydinvoimalalle vuonna 2009. OL3:n tapaan Bulgariassa varsinaisen laitoksen toimittaja olisi ollut alihankkijana Areva ja Siemens Karsib-konsortiossa (консорциумът Карсиб).

Yhdysvaltojen kannanotoilla oli suuri merkitys Bulgarian päätöksiin siitä, ettei venäläisiä ydinvoimalarakentajia tulisi käyttää. Suomalaisille venäläisen Rosatom-vaaran huomaaminen vei aikaa vuosikymmenen ja lisäksi huomaamiseen tarvittiin vielä Venäjän sotahyökkäys naapurimaahansa.

Bulgariassa uskottiin vähemmällä.

****

Болгария и США начинают переговоры по новому блоку для АЭС «Козлодуй» (BlackSeaNews 15.10.2020).

Vapaasti suomennettuna:

Bulgaria ja Yhdysvallat aloittavat neuvottelut Kozloduyn ydinvoimalan uudesta yksiköstä”.

Kozloduyn ydinvoimalan (АЕЦ „Козлодуй”) ensimmäiset reaktoriyksiköt rakennettiin jo 1970-luvulla samaan aikaan kuin Suomessa Loviisan ydinvoimala. Neuvostoliitto harjoitti jo tuolloin samaa energia- ja ydinvoimapolitiikkaa liittolaismaissaan – siis niin Suomessa kuin Bulgariassa – kuin nyt myöhemmin. Kozloduyn ydinvoimala käsittää yhteensä kuusi reaktoria kokonaiskapasiteetiltaan 3 760 megawattia, jotka tuottivat yli 45 prosenttia Bulgarian sähkönkulutuksesta.

Mielenkiintoista on, että seitsemännen yksikön rakentajaksi Bulgarian hallitus valitsi keväällä 2012 venäläisen Atomstroyexportin ja sen ehdottaman VVER-1000-reaktorin (ВВЭР-1000). Siis samantyyppisen reaktorin kuin mikä oli määrä tulla myös Suomeen Hanhikivelle 1 200 megawattisena. Yhdysvaltojen painostuksesta Bulgarian hallituksen tekemää päätöstä kuitenkin tarkistettiin ja rakentajaksi valittiin Yhdysvaltalainen Westinghouse-yhtiö (kotisivut) ja sen AP1000-reaktorityyppi.

Kozloduyn ydinvoimalarakentamishanke peruuntui kuitenkin loppujen lopuksi. Kyse oli siitä taloudellisesta realiteetista, että suuryksiköissä ei voida tuottaa sähköä kilpailukykyiseen hintaan. Westinghouse arvioi, että uusi yksikkö tuottaa sähköä 75-84 dollarin megawattituntihintaan, kun taas Bulgarian teollisuus olisi valmis maksamaan sähköstä 55 dollaria. Yhtälölle ei siis löytynyt kannattavuutta.

On siis todellakin selvää, ettei ydinenergian suuryksiköitä enää lähtökohtaisesti rakenneta. Ei länsimaisina eikä myöskään venäläisinä länsimaissa. Yhtälöä ei ole mahdollista saada toimimaan ja kannattavaksi. Ydinvoimarakentamisessa alkaa puhaltaa nyt uudet tuulet, jossa Suomenkin olisi oltava mukana.

****

Lokakuun 14. päivänä 2020 Bulgarian hallitus kehotti Bulgarian Energy Holdingia (BEH, Болгарский энергетический холдинг, БЭХ) aloittamaan neuvottelut yhdysvaltalaisten yritysten kanssa mahdollisesta uuden seitsemännen yksikön rakentamisesta Kozloduyn ydinvoimalaan.

Energiaministeri Temenužka Petkova (Теменужка Петкова) kertoi Bulgarian ydinvoimarakentamisen uudesta käänteestä (esim. Тасс 14.10.2020):

Правительство дало разрешение БЭХ начать переговоры с американскими компаниями, разрабатывающими новые ядерные технологии, для изучения вопроса о строительстве седьмого энергоблока на АЭС «Козлодуй» и о новых модульных электростанциях. Сейчас есть все условия для начала работы по энергоблоку, тем более, что будущая площадка для энергоблока получила официальное одобрение. Благодаря использованию атомной энергии мы сможем существенно снизить вредные выбросы в окружающую среду.

Vapaasti suomennettuna:

Hallitus antoi BEH:lle luvan aloittaa neuvottelut uusia ydinteknologioita kehittävien yhdysvaltalaisten yritysten kanssa tutkiakseen kysymystä Kozloduyn ydinvoimalaitoksen seitsemännen voimalan ja uusien modulaaristen voimaloiden rakentamisesta. Nyt on kaikki edellytykset [uuden] voimalayksikön [rakennus]töiden aloittamiselle, varsinkin kun voimalayksikön tuleva paikka on saanut virallisen hyväksynnän. Ydinenergian käytön ansiosta pystymme merkittävästi vähentämään haitallisia päästöjä ympäristöön.

Yhdysvaltojen energiaresursseista vastaava ulkoministeri Francis Fannon oli vieraillut hallituksen vieraana Sofiassa kaksi viikkoa ennen Petkovan ja hallituksen em. ilmoitusta. Fannon oli todennut bulgarialaisille, etteivät Washingtonin mukaan Belenen ydinvoimalan lisärakentaminen ja Turkish Stream -kaasuputken jatkaminen olisi hyväksyttäviä hankkeita, koska venäläiset yritykset osallistuisivat niihin.

Venäläiset eivät siis päässeet rakentamaan Bulgariassa Belenen ydinvoimalaa eikä hieman aikaisemmin edes Kozloduyn ydinvoimalaa. Kaiken kaikkiaan 15 vuotta kestäneiden tyhjien neuvottelujen ja erilaisten sopimusten jälkeen Venäjä ei rakenna ydinvoimalaa Bulgariaan. Tuskin koskaan rakentaa.

Vastaavasti, mikäli Suomi ei olisi itse ymmärtänyt viimeistään nyt Venäjän hyökättyä Ukrainaan, ettei Hanhikiven ydinvoimalan rakentaminen venäläisvoimin olisi hyväksyttävää, Yhdysvallat oli tehnyt kyllä asian aikanaan selväksi Suomelle. Lopullinen selvyys olisi tehty tarvittaessa pakotteilla.

Hyvä, että Suomi kykeni edes tuon itse päättämään viime tingassa ilman ulkopuolista työntöä. Nord Stream 2 -kaasuputkiasiassa Suomi ei kyennyt muuttamaan kantaansa.

****

The first small modular reactor (SMR) in Europe could be built in Romania, and Bulgaria is also interested in the technology. The two countries have signed agreements with American partners on the development of projects for the new type of nuclear power plants.” (Balkan Green Energy News 10.11.2020).

Vapaasti suomennettuna:

Euroopan ensimmäinen pieni modulaarinen reaktori (SMR) rakennetaan mahdollisesti Romaniaan, ja myös Bulgaria on kiinnostunut teknologiasta. Molemmat maat ovat allekirjoittaneet sopimukset yhdysvaltalaisten kumppaneiden kanssa uudentyyppisten ydinvoimalaitosten hankkeiden kehittämisestä.

Bulgarian Energy Holding (BEH) ja yhdysvaltalainen Fluor (kotisivut) allekirjoittivat 1. marraskuuta 2021 aiesopimuksen uusien SMR-teknologiaa (SMR = small modular reactor) käyttävien ydinvoimalaitosten suunnittelusta ja rakentamisesta. Helmikuussa 2022 allekirjoitettiin toinen aiesopimus NuScale Powerin (kotisivut) ja Kozloduyn ydinvoimalan välillä. Fluor Corporation on NuScale Powerin enemmistösijoittaja.

Sama yhdysvaltalainen NuScale Power ja Romanian valtion osittain omistama energiayhtiö Nuclearelectrica (kotisivut) allekirjoittivat puolestaan 31.10.-13.11.2021 Glasgow’ssa järjestetyssä YK:n ilmastonmuutoskonferenssissa (COP26) sopimuksen 462 megawatin ydinvoimalan rakentamisesta, joka koostuu kuudesta pienestä 77 megawatin modulaarisesta reaktorista (SMR). Laitos on tarkoitus ottaa käyttöön jo vuonna 2027 tai 2028. Rakentaminen tapahtuisi siis lyhimmillään viidessä vuodessa.

Pienet 77 megawatin modulaariset reaktorit kytketään hieman samaan tyyliin kuin 1,5 voltin pattereita kotona. Romaniassa kyse on Cernavodăn ydinvoimalaitoksesta (CNE Cernavoda).

NuScale Power on ensimmäinen ja toistaiseksi Yhdysvalloissa ainoa SMR-teknologiaa harjoittava yritys, joka sai suunnitteluluvan U.S. Nuclear Regulatory Commissionilta (NRC) elokuussa 2020. NRC – suomeksi Yhdysvaltojen ydinsääntelykomissio – on viranomainen, joka valvoo ydinvoiman ja radioaktiivisten aineiden siviilikäyttöä. SMR-teknistä ydinvoimaa kehittäviä ja rakentavia yrityksiä on Yhdysvalloissa toki myös muita kuin vain NuScale Power.

NuScale Power on nyt kehittänyt modulaarisen kevytvesireaktorin sähkön ja vedyn tuotantoon, kaukolämmön tuotantoon ja muihin lämmitysprosesseihin. SMR-teknologia käyttää pienempää ja skaalautuvaa versiota painevesireaktorista (PWR). Voimalaitoksissa voi olla neljä, kuusi tai jopa kaksitoista yksittäistä ydinvoimatuotantomoduulia.

****

IAEA:n sivuilta löytyy hyvä lyhyt tietoisku SMR:stä eli pienestä modulaarisesta reaktorista (IAEA, What are Small Modular Reactors (SMRs)?). IAEA on Yhdistyneiden kansakuntien alainen Kansainvälinen atomienergiajärjestö.

SMR-tekniikassa reaktorit ovat pieniä korkeintaan 300 megawatin tehoisia. Oleellinen sana on myös modulaarinen. Esivalmistettuja SMR-yksiköitä voidaan valmistaa erillisessä tuotantolaitoksessa ja asentaa nopeasti paikan päällä. Järjestelmien ja komponenttien tehdasvalmistus, kuljetus ja asennus yksikköinä asennuspaikkaan.

Elementtituotanto tulee siis mukaan nyt myös ydinenergiarakentamiseen.

Kyse on alhaisimmista rakennuskustannuksista ja nopeammasta rakennusajasta, kuin mitä Suomessa harrastetuissa suuryksiköissä, joita ei saada valmiiksi sitten millään. Aika on rahaa myös ydinvoiman rakentamisessa.

Pieni modulaarinen reaktori hajasijoitettuna ei tarvitse myöskään vastaavaa sähkönsiirtokapasiteettia kuin suurvoimalat. Tuotantoa on helpompi hajauttaa lähemmäksi energiankulutusta. SMR-laitoksia voidaan sijoittaa paikkoihin, jotka eivät sovellu suuremmille ydinvoimalaitoksille. Suomessakin hyvin myös sisämaahan.

Ydinvoimarakentamisesta tulee teollisuusrakentamista eikä paikan päällä rakentamista kappaletavarasta valtavine suunnittelutöineen, työvirheriskeineen, laadunvarmistusongelmineen ja raskaine oheisinfrastruktuurirakentamisineen.

SMR tulee olemaan ydinvoimaenergiatuotannon seuraava vaihe ainakin länsimaissa, se on selvää.

Suomi veikkasi tavallaan väärin, kun arvioi aikanaan, että suurvoimalat olisivat ydinvoimatuotannon perusta. Nyt onkin käymässä täysin päinvastoin.

****

Mustanmeren rannalla sijaitsevat Romania ja Bulgaria tulevat olemaan Euroopassa uranuurtajia uusien pienten modulaaristen ydinvoimaloiden rakentamisessa. Myös Itämeren rannalla sijaitseva Puola on vahvasti mukana SMR-rakentamisessa. Itäisessä Euroopassa ydinvoima ja sen uusi tapa tuottaa energiaa on jo pitkälti hyväksyttyä. Sopisi vallan hyvin vastaavasti myös Suomeen.

Helmikuussa 2022 uutisoitiin myös, NuScale Power ja puolalainen kaivosyhtiö KGHM Polska Miedź (kotisivut) allekirjoittivat sopimuksen SMR:ien käyttöönoton valmisteluista Puolassa. KGHM jätti kuukausi sitten 8.7.2022 ensimmäisen hakemuksen Puolan Kansallisen atomienergiavirastoon (Państwowa Agencja Atomistyki) pienten modulaaristen reaktorien käyttöönottamiseksi (KGHM Polska Miedź 8.7.2022). Pienet modulaariset reaktorit olisi tarkoitus ottaa käyttöön Puolassa vuonna 2029. Käytännön toimissa Puola on nyt Bulgariaa ja Romaniaa edellä.

NuScale Power on nimennyt pienten modulaaristen reaktoreiden voimalaitokset VOYGRiksi. VOYGR-4 käsittää neljä yksikköä, VOYGR-6 kuusi yksikköä ja VOYGR-12 kaksitoista yksikköä.

Kuva NuScale Powerin pienestä modulaarisesta reaktorista, jonka tuottoteho 77 megawattia. Reaktorikerrannaisia voidaan koota aina 12 reaktoriin saakka. Kuva: vapaa lähde (NuScale Power).

KGHM suunnittelee neljän 77 megawatin kevytvesireaktorin käyttöönottoa ja mahdollisesti laajentamista 12 reaktoriyksikköön myöhemmin. Kokonaisteho olisi neljällä yksiköllä 308 megawattia ja 12 yksiköllä 924 megawattia. KGHM:n laitoksen pitäisi valmistua valmistelusopimuksen allekirjoittamisesta jo seitsemän vuoden kuluttua, mikä on vielä varsin lyhyt rakentamisaika ydinvoimalalle.

Myös muut puolalaiset yritykset selvittelevät SMR-teknologiaa. Kemianteollisuuden yritys Synthos (kotisivut) allekirjoitti aiesopimuksen GE Hitachi Nuclear Energyn (kotisivut) ja BWXT Canadan (kotisivut) kanssa yhteistyöstä SMR-tyypin BWRX-300-reaktoreiden käyttöönottamiseksi Puolassa. Kuten nimestäkin on pääteltävissä, kyseisen SMR:n kapasiteetti on 300 megawattia. Synthosin aikomuksena on ottaa käyttöön vähintään kymmenen SMR:ää 2030-luvun alkuun mennessä.

Havainnekuva GE Hitachi Nuclear Energyn SMR-tyypin BWRX-300-pienydinvoimalasta. SMR-tyyppiseen reaktoriin liittyvä infrastruktuuri on melko pienimuotoista. Kuva: vapaa lähde (GE Hitachi Nuclear Energy).

Lisäksi puolalaisen Notes from Poland -julkaisun mukaan yhdysvaltainen ydinvoimalatoimittaja Westinghouse allekirjoitti äskettäin sopimukset kymmenen puolalaisen yrityksen kanssa yhteistyöstä ja ydinteknologian toimittamisesta (Notes from Poland 25.1.2022). Kyse olisi kuuden PWR-tyyppisen 1 110 megawatin AP1000-reaktorin toimittamisesta. Nuo kymmenen yritystä ovat Rafako (kotisivut), ZKS Ferrum (kotisivut), KB Pomorze (kotisivut), Mostostal Kraków (kotisivut), Omis (kotisivut), Grupa Przemysłowa Baltic (kotisivut), Polimex Mostostal (kotisivut), Fogo (kotisivut), Grupa Zarmen (kotisivut) ja Protea Group (kotisivut).

NuScale Powerin lisäksi toinen SMR-tyypin reaktoreita toimittava yritys Yhdysvalloissa on Last Energy (kotisivut). Last Energy allekirjoitti muutama päivä sitten aiesopimuksen Puolan Legnickan erityistalousalueen (Legnicka Specjalna Strefa Ekonomiczna, LSSE) ja DB Energyn (kotisivut) kanssa kymmenen SMR:n rakentamisesta, joiden yhteenlaskettu teho on 200 megawattia sähköenergiaa (MWe). Sopimus sisältää myös vähintään 24 vuoden sähkönostosopimuksen LSSE:n ja sen vuokralaisten välillä (wnn 29.7.2022).

Kuva Last Energyn, DB Energyn ja Legnickan erityistalousalueen välisen SMR-toimitussopimuksen allekirjoitustilaisuudesta heinäkuun viimeisellä viikolla 2022. Kuvassa vasemmalta lukien DB Energyn hallituksen varapuheenjohtaja Dominik Brach, DB Energyn toimitusjohtaja Piotr Danielski, Last Energyn hallituksen puheenjohtaja Damian Jamroz ja LSSE:n johtokunnan varapuheenjohtaja Ryszard Wawryniewicz. Kuva: vapaa lähde (LSSE).

Westinghouse kirjoitti huhtikuussa 2022 yhteisymmärryspöytäkirjan seitsemän yrityksen kanssa myös Tšekin tasavallassa PWR-tyyppisen reaktorin toimittamisesta (wnn 12.4.2022). Kyse ei ole siis SMR-tyypin reaktorista vaan isommasta ydinvoimalasta.

Puolalaiset teollisuusyritykset, jotka nyt ovat rakentamassa ydinenergiaa itselleen, eivät ole hirvittävän suuria. Pienimuotoisuus on nyt suunta. Kyse on energiatuotannon kannattavuudesta.

Lähtökohta itäisessä Euroopassa näyttäisi nyt olevan, että energiaa paljon käyttävät yritykset ostavat ja rakentavat itselleen ydinvoimakapasiteettia. Tuo malli saattaisi olla hyvä myös Suomessa. Tuotantolaitosten ja omistusten hajauttamien pienempiin yksikköihin. Kilpailun lisääminen.

Tällä hetkellä noin 70 prosenttia Puolan sähköntuotannosta tapahtuu hiilellä. Puola on ottanut päämäräkseen korvata hiili SMR-ydinvoimalla. Vuosikymmenen kuluttua Puolan tilanne on aivan toinen, jos nyt kaikki suunnitteilla olevat SMR:t toteutuvat. Puolassa on nyt menossa todellinen SMR-buumi, jossa Venäjällä ei ole ydinvoimalatoimittajana mitään sijaa.

****

Suomessa viimeistään nyt kaikki ovat Fortumin megaongelmien myötä havainneet, että suurilla energiayhtiöillämme ei ole sitä ulkopoliittista osaamista, mikä yhtiöillä tulisi ehdottomasti olla. Yhtiöitten hallitusten ulkopoliittista osaamista ei ole, ulkopolitiikan ammattilaisia ei hallituksissa istu. Ulkopoliittisen osaamisen puute on näkynyt etenkin Fortumissa ja Fennovoimassa.

Se, että energiaa ei ole virheellisesti nähty Suomessa eri valtioiden ulkopolitiikan välineenä, johtuu suurten energiayritysten – Fortum ja Fennovoima esimerkkeinä – ulkopoliittisen asioiden ymmärtämättömyydestä. Ongelma tässä on ollut myös se, että energia on talousasia eikä ulkopoliittinen asia -agendaa on yhtiöistä syötetty myös Suomen poliittiseen päätäntään varsin onnistuneesti. Suomessa myös poliittinen päätäntä on lähtenyt varsin kevyesti mukaan energiayhtiöistä syötettyyn agendaan, jossa energiaa ei ole nähty minkäänlaisena ulkopoliittisena kysymyksenä.

Tuo virhe tulee nyt suomalaisille kalliiksi. Maksamme nuo virheet myös energian hinnassa. Fortum osaa kyllä laskuttaa meitä kattaakseen tappionsa. Myös Fennovoimassa mukana olevien yritysten ja toimijoiden laskun maksajana toimii lopulta kuluttaja.

****

Fennovoima jätti 799 miljoonan euron ennakkomaksun maksamatta – Venäläisyhtiö saattaa aloittaa perinnän: ”Tilanne näyttää aika hankalalta” (Talouselämä 3.8.2022).

Suomessa on nyt tarvetta vielä suuresti ydinvoimalle, kun Fennovoiman Hanhikiven ydinvoimala aivan oikein peruuntui venäläistoimitteisena.

Olisiko nyt syytä alkaa suunnitella Pyhäjoelle länsimaista ydinvoimalaa SMR-laitoksena?

Edellyttää tietysti, että Fennovoima hallitsee tonttia.

Kaksitoista yksittäistä ydinvoimatuotantomoduulia kykenisi jo 924 megawatin kapasiteettiin. Jos vain niemelle sopisi, noita laitoksia voisi rakentaa vaikkapa kaksi rinnakkain, niin kyseessä olisi Suomen suurin ydinvoimalaitos 1 848 megawatin teholla. Jos rahat ovat Fennovoimalla tiukassa, rakentamisen voi aloittaa pienimmällä neljän minireaktorin yksiköllä ja laajentaa myöhemmin.

Kun katsoo Hankikiven niemeä Google Maps -kartalta (64°31’43.1″N 24°16’00.7″E), kyllä niemelle todellakin sopii paljon SMR-tyypin reaktoreita.

Pyhäjoella Fennovoiman Hanhikiven niemellä on jo paljon rakennettua ydinvoimalainfraa, jota on syytä hyödyntää. Alueelle sopisi tukku SMR-tyyppisiä voimaloita. Kuva: vapaa lähde (Google Maps -kuvakaappaus).

Tuollaista Rosatomin kanssa ajateltua mammuttia ei pitäisi enää rakentaa, mutta kun infraa on jo rakennettu, pitäisi sitä jollakin tavalla hyödyntää.

****

Fennovoima irtisanoi vuonna 2013 Rosatomin venäläisen tytäryhtiön RAOS Projectin (kotisivut) kanssa solmitun suunnittelu-, hankinta- ja rakennussopimuksen (Engineering, Procurement and Construction Contract, EPC) toukokuun alussa.

Bulgariassa Belene-ydinvoimalaprojektin kariuduttua NEK EAD maksoi Rosatomille 601 miljoonan euron korvauksen 8.12.2016, josta Pariisissa päämajaa pitävä Kansainvälinen välimiesoikeus (ICC International Court of Arbitration) oli tehnyt päätöksen aikaisemmin kesäkuussa Genevessä (Mediapool 16.6.2016).

Kyse oli 550 miljoonalla eurolla tilatuista mutta maksamattomista Rosatomin laitteista keskeytettyyn Belene-ydinvoimalaprojektiin liittyen. Venäläiset nostivat kanteen 1,2 miljardin euron vaatimuksella ja Bulgaria nosti vastakanteen. Bulgarialaisten maksama loppusumma venäläisille oli tarkasti 601,6 miljoonaa euroa.

Nyt siis venäläiset ovat esittäneet Fennovoimalle 799 miljoonan euron laskun. Prosessi tulee varmasti jatkumaan välimiesoikeuteen kuten Belene-ydinvoimalaprojektissakin. Nähtäväksi jää, mikä on välimiesmenettelyn lopputulos, kun sinne varmaankin lopulta päädytään. Fennovoimaa välimiesoikeudessa edustaa todennäköisesti oikeustieteiden kandidaatti Aapo Saarikivi Roschier Asianajotoimisto Oy:stä.

Asia niin ydinvoiman lisärakentamisen kuin myös Rosatomin esittämän laskun osalta on syytä saada kuitenkin pikaisesti eteenpäin. Fennovoima Oy:n sekä yhtiön omistajien ja hallituksen on syytä olla aktiivisia. Uutta ydinvoimaa lännestä myös Suomeen Bulgarian, Romanian ja Puolan tapaan.

Uusien modulaaristen pikkumyllyjen olisi jauhettava sähköä jo heti silloin, kun uusi vuosikymmen alkaa kolmosella. Myös Säteilyturvakeskuksen (STUK) on oltava ajoissa hereillä määritellessä määräyksiä ja ohjeita SMR-tyypin reaktoreiden rakentamiselle Suomessa.

 

+10

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu