Ruotsi 224 miljoonaa, Virokin 200 miljoonaa – Suomi vain vaivaiset 24 miljoonaa

Ne maat, jotka ovat lähimpänä Venäjää ja Ukrainaa, ovat antaneet Ukrainalle eniten apua suhteessa taloudellisiin voimavaroihinsa. Listan kärjessä on Viro, seuraavina Puola, Liettua, Slovakia, Ruotsi ja Yhdysvallat. Yhdysvallat on hätkähdyttävä, maailman suurin talousmahti ja silti suhteessa taloudellisiin voimavaroihinsa peräti sijalla kuusi. EU on rupusakkia, jos verrataan Yhdysvaltoihin. Niin, ja EU on koko ajan toitottanut, että EU:n pitäisi kyetä hoitamaan asioita Euroopassa myös ilman Yhdysvaltoja. Kuinka kummassa, kun ei edes Ukrainan avustamisessa kunnian kukko laula. Suomi on avunantolistalla surkimus ja poikkeaa suuresti verrokeistaan.

Sanna Marin: Suomi on valmis auttamaan Ukrainaa (IL 13.2.2022).

Marin lupaa myös Suomen laajentavan tukeaan. – Tukea Ukrainalle tullaan laajentamaan: Rahallista tukea ja lisäksi tulemme arvioimaan myös muuta tukea, jota muutkin maat lähettävät. (Yle 22.2.2022).

Mittavaa tukea Ukrainalle jatketaan monella eri tavalla. (Eurooppatiedotus 14.3.2022).

Noin siis pääministeri Sanna Marin helmi- ja maaliskuussa Suomen hallituksen päätöksistä antaa tukea Ukrainalle. Sen jälkeen Marin on hiljentynyt asiassa. Tukihanat on nyt käännetty kiinni eivätkä ne koskaan ole olleet oikein auki.

Saksalainen Kielin maailmantalouden instituutti (Kiel Institut für Weltwirtschaft) julkaisee Analyyseja ja kommentteja Ukrainan sodan taloudellisista seurauksista -palstalla (Analysen und Kommentare zu den ökonomischen Folgen des Krieges in der Ukraine) hyödöllistä Ukraine Support Tracker -tietokantaa siitä, kuka oikein tukee Ukrainaa maan käydessä veristä sotaa meidän kaikkien puolesta Venäjään vastaan.

Instituutin Ukraine Support Tracker -tietokanta seuraa systemaattisesti 30 länsimaan hallituksen Ukrainalle luvattua tukea Venäjän hyökkäyksen jälkeen 24.2.2022. Tueksi on kirjattu julkisissa tietoläheteissä oleva sotilaallinen, taloudellinen ja humanitaarinen apu. Tietokantapäivityksissä aikaisempi päivitys oli 27.3.2022 ja seuraava on 2.5.2022.

Tietokanta osoittaa, että eri maiden Ukrainalle antama apu sodan syttymisen jälkeen on jakautunut hyvin epätasaisesti eikä avun määrä ole yleensä linjassa avunantajamaan taloudellisen tuotanto- ja kantokyvyn kanssa. Kyse on siis poliittisista päätöksistä, jotka kuvastavat avustavan maan näkemyksiä Venäjän sotajyrän alle joutunutta kohtaan. Tuorein Excel-muotoinen tietokanta päivämäärällä 14.4.2022 löytyy täältä ja huhtikuun pdf-muotoinen referaatti täältä.

Maan taloudelliseen tuotantokykykyyn verrattuna suurimmat avustajat ovat toistaiseksi olleet Venäjän rajanaapureina olevat Nato-maat: Viro on Ukrainan suurin tukija, seuraavaksi tulevat Puola ja Liettua.

Suomen osalta Kielin maailmantalouden instituutin aineisto on karua luettavaa.

Euroina laskettuna Viron tuki Ukrainalle oli 14.4.2022 päivämäärän tilastossa 220,0 miljoonaa euroa, Puolan 963,4 miljoonaa, Liettuan 29,0 miljoonaa ja Ruotsin 224,1 miljoonaa euroa.

Suomi on avustanut Ukrainaa Venäjän naapurimaana ja lähimpänä Ukrainaa olevana vertailukohteena vain 24,1 miljoonan euron edestä. Tarkka summa 24 161 789 euroa. Liettua on avustanut Ukrainaa 29,0 miljoonalla eurolla, vaikka Liettuan bruttokansantuote on vain viidesosa Suomen bruttokansantuotteesta.

Absoluuttiset euromäärät miljardeissa, joilla eri länsimaat ovat avustaneet Ukrainaa. Tässäkin listan kärjessä ovat Yhdysvaltojen lisäksi ne maat, jotka ovat lähimpänä Venäjää ja Ukrainaa rajanaapureina. Ruotsi tälläkin listalla sijalla seitsemän ja Viro sijalla kahdeksan. Suomi on listalla surkimus ja poikkeaa suuresti verrokeistaan. Miksi kummassa Suomi poikkeaa verrokeistaan?
Missä Eurooppa olisikaan ilman Yhdysvaltoja? Yhdysvalloissa on ymmärretty, että nyt käydään sotaa Venäjää vastaan, joka on itseasiassa hyökännyt läntistä turvallisuusjärjestelmää vastaan. Kun Yhdysvallat on avustanut 14.4.2022 mennessä Ukrainaa 7,60 miljardilla eurolla, EU-maat ja eri EU-organisaatiot vain 6,33 miljardilla eurolla. 6,33 miljardin euron summa sisältää kaikkien 27 EU:n jäsenmaan hallitusten kahdenväliset avustussitoumukset (yhteensä 2,9 miljardia euroa), EU:n komission ja Euroopan unionin neuvoston 1,4 miljardin euron sitoumukset (mukaan lukien 1 miljardi euroa Euroopan rauhanrahastosta) ja Euroopan investointipankin 2 miljardia euroa. Yh-dysvallat ilmoitti eilen torstaina 33 miljardin dollarin uudesta tukipaketista, joten Yhdysvaltojen rinnalla EU on nyt pelkkä pennin pyörittäjä, kun Euroopan turvallisuutta ratkotaan ja rahoitetaan.

Ukrainan avustaminen osoittaa, että Suomi on pohjanoteeraus taas kerran. Suomi osoittaa suurta omahyväisyyttä taas kerran. Suomi odottaa kyllä apua aina muilta, muttei ole koskaan valmis auttamaan muita.

Natoon liittymisprosessinkin vaatiman ajan Suomen turvallisuudesta pitäisi hoitaa turvatakuilla Nato-maiden eikä sen tahon, jolle Suomen sotilaallisesta turvallisuudesta huolehtiminen yksiselitteisesti kuuluu eli Puolustusvoimille. Ruotsi ei ole Suomea vastaavaa ruinauskierrosta turvatakuista Nato-maissa ole tehnyt, vaikka on jättämässä pyynnön Naton jäsenmaaksi kutsumisesta samalla viikolla kuin Suomi.

Mielenkiintoista on, että Japaninkin tuki Ukrainalle on aivan vastakkaiselta puolelta maapalloa 90,9 miljoonaa euroa.

+6

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu