Saksa ja Venäjä rakentavat yhdessä puolisalaa Nord Stream 2 -kaasuputkea loppuun Yhdysvaltojen uusien pakotteiden pelossa

“As we work with Russia, so, too, will we work to hold Russia accountable for their reckless and aggressive actions that we’ve seen in recent months and years.” (The Washington Post 21.1.2021).
Vapaasti suomennettuna:
”Toimimme myös Venäjän kanssa niin, että saamme Venäjän vastuuseen heidän holtittomista ja aggressiivisista teoistaan, joita olemme nähneet viime kuukausina ja vuosina.”
Noin lausui The Washington Post -lehden haastattelussa Bidenin uuden hallinnon vanhempi virkamies Bidenin astuttua presidentin virkaan.
”Biden vetoaa kansainväliseen yhteisöön Venäjä-pakotteiden puolesta: Vastustakaa Venäjän ’painostusta ja aggressiota’” (Talouselämä 16.1.2016).
Biden oli järjestämässä Venäjän vastaisia pakotteita jo olleessaan Barack Obaman varapresidentti.
Biden on presidentinvirkansa ensitöikseen määrännyt kansallisen tiedustelupalvelun (Director of National Intelligence, DNI) uuden 21.1.2021 nimitetyn johtaja Avril Hainesin toimittamaan täysimääräisen tiedusteluarvion Venäjän väitetystä puuttumisesta vuoden 2020 presidentinvaaleihin, kemiallisten aseiden käytöstä oppositiojohtaja Aleksei Navalnyita vastaan ja palkkioista Yhdysvaltojen sotilaiden tappamisesta Afganistanissa. Biden on pyytänyt Venäjään liittyen myös arviointia liittovaltion virastoihin kohdistuneesta kyberhyökkäyksestä, jossa murtautumisvälineenä käytettiin SolarWinds-ohjelmistoa.
****
”I’m determined to do whatever I can to prevent that completion.”
”Biden would have us use every persuasive tool that we have to convince our friends and partners including Germany not to move forward with it.”
Vapaasti suomennettuna:
”Olen päättänyt tehdä kaikkeni estääkseni tämän [Nord Stream 2 kaasuputken] toteutumisen.”
”Biden saa meidät [Yhdysvallat] käyttämään kaikkia vaikuttavia työkaluja, joilla meidän on saatava ystävämme ja kumppanimme mukaan lukien Saksa olemaan viemättä eteenpäin sitä [Nord Stream 2:ta].”
Noin lausui puolestaan Yhdysvaltojen tuleva ulkoministeri Antony Blinken senaatin ulkosuhdekomitean kuulemistilaisuudessa (Senate Foreign Relations Committee, Blinken’s hearing 19.1.2021).
Jos keskeinen vain Nord Stream 2 -kaasuputkea koskeva kohta tuossa em. 4 tuntia 28 minuuttia ja 28 sekuntia kestävällä kuulemistilaisuusnauhalla kiinnostaa, näkyy se 3 minuuttia ja 17 sekuntia kestävänä C-SPAN:sta (C-SPAN 21.1.2021).
Presidentti on Yhdysvalloissa vaihtunut ja niin on myös Yhdysvaltojen Venäjä-politiikka. Sen tulee olemaan nyt kovempaa kuin Trumpin aikakaudella.
Pakotteet ovat Yhdysvaltojen tärkein toimintaväline Venäjää vastaan rauhanoloissa. Pakotteet ovat myös EU:n tärkein toimintaväline Venäjää vastaan rauhanoloissa. Yhdysvaltojen ja EU:n on löydettävä yhteinen vaikuttava pakotevälineistö uuden hallinnon aloittaessa Yhdysvalloissa valtakautensa.
Nord Stream 2 -kaasuputkihanke on se, mistä aloitetaan yhteisymmärrys. Aloitus on nyt kiinni Euroopasta ja ennen kaikkea Saksasta, ei Yhdysvalloista. Jos tällä kertaa epäonnistutaan, EU-Euroopan on katsottava peiliin: onko Venäjä nähty täällä oikein? Yhdysvaltojen ja EU-Euroopan suhteet määrittyvät Venäjän ja ennen kaikkea Kiinan kautta.
Jos Navalnyille sattuisi vielä jotain ja Saksa ottaisi samanaikaisesti uuden kaasuputken käyttöön, olisi EU-Euroopan uskottavuudelle täydellinen katastrofi. Venäjä tietää tuon ja niin kauan kun putki on rakentamatta loppuun ja ottamatta käyttöön, Navalnyi pysyy hengissä, mutta tuskinpa pian enää sen jälkeen.
Artikkelikuva on itseään suurvaltana pitävän EU-Euroopan energiariippuvuuden muutoksesta vuodesta 2000 vuoteen 2018. Energiariippuvuus on kasvanut koko EU-alueella ja eritoten Saksassa. Sen sijaan Suomen ulkomaisen energian riippuvuus on pienentynyt 18 vuoden aikana.
****
Fortuna (ТУБ Фортуна), IMO 8674156, omistaja venäläinen KVT-RUS (MarineTraffic, Fortuna).
Oheinen IMO-koodi on Kansainvälisen merenkulkujärjestön (International Maritime Organization, IMO) numerotunniste yksilöimään aluksia. IMO-koodilla on helppo googlettaa aluksia.
KVT-RUS-yhtiö (ООО «КВТ-Рус») on venäläinen pöytälaatikkoyritys, joka jo toisen kerran kolmen kuukauden sisällä vaihtoi joulukuussa 2020 omistajaa yhdysvaltalaispakotteiden vuoksi. Alus oli vielä 5.8.2020 saakka suurta venäläistä Gazpromia lähellä olevaa MRTS:ää (Межрегионтрубопроводстрой, АО «МРТС»), mutta pakotteiden vuoksi Venäjä ja Saksa joutuivat järjestelmään myös merialusomistuksia kiertääkseen yhdysvaltalaispakotteita.
Noissa järjestelyissä oli mukana siis myös Saksa, kuten kaikissa muissakin tässä blogikirjoituksessa mainituissa järjestelyissä aina nykyhetkeen saakka päämääränä kiertää yhdysvaltalaispakotteita. Saksa on aina ollut luonteeltaan vahvasti kaksinaismoralistinen, mikä tulee esiin nytkin, kun kaivetaan syvälle.

Fortunassa kyse on venäläisestä merialuksesta, jolta lasketaan kaasuputkea mereen. Aluksen sijainti 23.1.2021 noin klo 19:50 oli Itämerellä oheinen.

Nord Stream 2 -kaasuputken asennustyö keskeytyi joulukuussa 2019, kun sveitsiläishollantilainen Allseas Group S.A. (kotisivut) lopetti putkenlaskun Yhdysvaltojen asettamien pakotteiden vuoksi. Allseas kykenee laskemaan putkea myös syvään veteen, mitä ominaisuutta myös Itämerellä tarvitaan putkenlaskuun ja jota kykyä venäläisillä ei ole.
Venäläinen Fortuna on nyt siis alueella, jonne Nord Stream 2 -kaasuputken laskeminen Itämeren pohjaan keskeytyi tuolloin joulukuussa 2019 Tanskan edustalla.
Fortuna sai päätökseen Saksan talousvyöhykkeellä 2,6 kilometriä pitkän putkilinjan asennuksen joulukuun lopulla 2020 ja asiasta tiedotettiin Reutersin kautta 28.12.2020 (Reuters 28.12.2020).
Fortuna-alus saapui tuolta Saksan talousvyöhykeasennusreissulta Saksan Wismarin satamaan (Seehafen Wismar) 29.12.2020 klo 11:34 paikallista aikaa, jossa se seisoi tarkkana aikana 15 päivää ja 22 tuntia, joten merelle se lähti taas 14.1.2020.
Tanskan viranomaiset ilmoittivat jo joulukuun 22. päivänä, että Fortuna-alus aloittaisi toiminnan Tanskan talousvyöhykkeen ulkopuolella 15. tammikuuta alkaen muiden venäläisalusten avustamana.
Tanska on sinänsä antanut jo luvan putkisijoittamiselle Tanskan talousvesivyöhykkeelle. Saksan talousvyöhykkeelle tuleva putki on jo siis kutakuinkin asennettu. Asentamatta olevasta 157 kilometristä Tanskan talousvyöhykkeellä on asentamatta noin 120 kilometriä, Saksan alueella loput.
Alueella on siis tällä hetkellä myös muita venäläisaluksia ilmeisemmin samoissa puuhissa kuin Fortuna. Siitä en saanut selvää, lasketaanko siellä putkea Itämeren pohjaan juuri parhaillaan saksalaisvenäläisessä komennossa.
****
Tähän saakka Venäjä ei ole kyennyt laskemaa omin avuin kaasuputkea syvään meriveteen ilman länsimaista apua. Kyse jäljellä olevan putkiosuuden laskussa on, saavatko Venäjä ja Saksa apua länsimaista ohi yhdysvaltalaispakotteiden tai kykeneekö Venäjä kehittämään jonkun aluksistaan kyvykkääksi laskemaan putkea myös syvään meriveteen.
Yhdysvaltojen tiedustelulähteiden mukaan Barbadoksen lipun alla olevalla Oceanic 5000 -nosturialuksella (Oceanic 5000, IMO 9559145, MarineTraffic, Oceanic 5000) Kanariansaarien merialueella Venäjä on tehnyt alukseen päivityksiä ja testauksia syvänmeren putkilaskukyvyn saavuttamiseksi. Alus on tosiasiallisesti venäläisomisteinen.
Ilman päivitystä Fortuna kykenee siis laskemaan putkea vain matalaan veteen, mutta vielä rakentamattomalla putkilinjalla on myös vielä riittävän syviä merivesiä, joihin Fortuna ei kykene.
Fortunan ongelma on myös dynaamisen paikannusjärjestelmän (DP systems) puuttuminen, jonka avulla aluksen sijainti ja kurssi pidetään automaattisesti hallinnassa ilman ankkurointia (Трубоукладочная баржа Фортуна).
On toki mahdollista, että alusta olisi päivitetty salaa asentamaan putkea syvään veteen riittävällä automatiikalla varustettuna. Todennäköisesti ei näin kuitenkaan ole, vaikka Saksa on vahvasti mukana prosessoinnissa saada loppuputkiosuus Itämeren pohjaan, maksoi mitä maksoi.
Fortuna-alus pystyy laskemaan putkea parhaimmillaan yhden kilometrin päivävauhtia, joten noin 150 kilometrin putkilaskuun kuluisi noin viisi kuukautta.
****
Yhdysvallat määräsi pakotteet putkea laskevalle KVT-RUS-venäläisyhtiölle 19.1.2021 juuri ennen kuin Biden oli ottamassa Yhdysvalloissa vallan. Pakotteet olivat Trumpin hallinnon viimeisä päätöksiä (U.S. Department of State, Sanctions on Russian Entity and a Vessel Engaging in the Construction of Nord Stream 2 19.1.2021).
Em. ulkoministeriön lehdistötiedotteessa viitataan jo tuleviin päätöksiin, jos tämä ei vielä riitä Saksalle, EU:lle ja Venäjälle:
”The United States will consider further actions in the near term, under CAATSA, and the Protecting European Energy Security Act (PEESA), as amended.”
Vapaasti suomennettuna:
”Yhdysvallat harkitsee lisätoimia lähitulevaisuudessa CAATSA:n ja Euroopan energiahuoltolain (PEESA) nojalla päivitettynä.”
Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA) on Yhdysvaltojen valtiovarainministeriön alainen pakotejärjestelmä kohdisteluna Yhdysvaltojen vihollisiin ja vastapuolin 2.8.2017 säädetyn pakotelain pohjalta (P.L. 115–44, 2.8.2017).
Protecting European Energy Security Act (PEESA) tehtävä on puolestaan antaa Yhdysvalloille valtuudet edistää Yhdysvaltojen kansallista turvallisuutta ja ulkopolitiikkaa koskevia tavoitteita, erityisesti puuttua Venäjän putkihankkeisiin, jotka synnyttävät riskejä Yhdysvaltain kansalliselle turvallisuudelle, uhkaavat Euroopan energiavarmuutta ja vaarantavat siten Euroopan poliittista ja taloudellista hyvinvointia. Asiaa koskeva laki säädettiin 14.5.2019 (S. 1441 14.5.2019).
Laki koskien seurauksista niille, jotka osailtavat venäiskaasuputken laskutoimiin, säädettiin jo 11.6.2019 (H. R. 3206 11.6.2019). Kyse on sekä Nord Stream 2 -kaasuputkesta ja Turk Stream -kaasuputkesta. Kyse on venäläiskaasusta, josta muodostuva riippuvuus on kaiken pahan alku ja juuri. Itämerellä pakoteprosessin käytännön työ alkoi joulukuussa 2019, jolloin putkenlasku keskeytyi.
****
Norjalainen rekisterinpitäjä- ja luokituslaitos DNV GL (kotisivut), tanskalainen konsulttitoimisto Ramboll (kotisivut), sveitsiläinen vakuutuslaitos Zurich Insurance Group (kotisivut) ja saksalainen rakennus- ja teollisuuspalvelukonserni Bilfinger (kotisivut) ovat tässä kuussa tuoreimpina yrityksinä peruneet sopimukset Nord Stream 2:n kanssa välttääkseen Yhdysvaltojen pakotteiden uusimmat päivitykset (S&P Global 20.1.2021).
Yhdysvaltojen pakotteilla on siis voimaa ja länsimaiset yritykset pitävät kyllä huolen, etteivät joudu pakotelistalle. Yhdysvaltojen pakotelistalle päätyminen merkitsisi yritykselle taloudellisen olemassaolon edellytysten loppua.
“Nord Stream 2, if completed, would give Russia the means to completely bypass Ukraine, depriving Ukraine of vital revenues and opening it up to further Russian aggressive actions, while providing the means to use natural resources as a tool of political pressure and malign influence against Western Europe.”
Vapaasti suomennettuna:
“Jos Nord Stream 2 -kaasuputki valmistuu, se antaisi Venäjälle keinot ohittaa Ukraina kokonaan, Ukraina menettäisi elintärkeät tulot ja saattaisi maan Venäjän aggressiivisille jatkotoimien piiriin tarjoten samalla Venäjälle keinoja käyttää luonnonvarojaan poliittiseen painostukseen ja vahingolliseen vaikutukseen Länsi-Eurooppaa vastaan.”
Noin lausui ulkoministeri Mike Pompeo 19.1.2021, kun Yhdysvallat asetti edellisessä luvussa mainitut tuoreimmat Nord Stream 2 -pakotteet.
Yhdysvalloissa sekä republikaanit että demokraatit ovat yksimielisiä: Nord Stream 2 -kaasuputkea ei pidä rakentaa eikä ottaa käyttöön.
Kun nyt hallinto on Yhdysvalloissa vaihtunut ja Euroopassa odotetaan suhteiden lämpenemistä, se ei tule koskemaan Nord Stream 2 -kaasuputkea. Päinvastoin. Bidenin linja Venäjään ja Euroopan energiaostoihin Venäjältä on tiukempi kuin Trumpin.
Kysymys nyt on asetettava Saksalle sekä myös niille EU-maille, jotka ovat toistaiseksi tukeneet Saksaa Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeessa.
Suomi on ollut keskeinen Saksan tukija Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeessa. Suomen olisi nyt viimein oman etunsa vuoksi syytä kääntää kelkkaansa, koska loppu saattaa tulla Suomelle Fortumin kautta tosi kalliiksi.
Yhdysvalloille Nord Stream 2 alkaa olla sellainen kysymys, että se koettelee suurvallan arvovaltaa. EU-Euroopan suhteen kysymys on, onko Yhdysvallat vai Venäjä tärkeämpi EU:lle. Onko EU-Euroopalle tärkeämpää energia Venäjältä saatuna vai turvallisuus ja riippumattomuus Yhdysvalloista saatuna?
Jos vastaus on Venäjä, EU-Eurooppa on jo Venäjältä tuotavan energian vuoksi jo nyt Venäjän täydellisessä hallinnassa.
Saksa on pelannut puolisalaa läheisempää peliä Venäjän kanssa kuin Yhdysvaltojen kanssa. Tuosta pelistä kertoo Venäjän ja Saksan yhteiset järjestelyt, joilla vielä 150 kilometrin putketon pätkä saataisiin rakennettua venäläisellä kalustolla Saksasta käsin Fortuna-aluksella ja muulla venäläislaivastolla.
Yhdysvallat on asettanut Fortuna-aluksen pakotelistalle, kun muu ei ole vielä Saksaan vaikuttanut, vaan Saksa on antanut esimerkiksi Fortuna-alukselle satamansa edelleen käyttöön. Venäläisalusten huolto tapahtuu Saksasta. Kaasuputkivarastot 150 kilometrin matkalle ovat Saksassa.
****
Saksan toiminta Merkelin johdolla on nyt anteeksiantamatonta ja häijyä. Saksan täysin omaa laatuaan oleva toiminta kuvaa, kuinka Saksa on Venäjän pihdeissä 10 miljardin euron kaasuputkihankkeessa.
Nord Stream 2 -putken kautta pitäisi virrata kaasua Saksaan vuoden 2021 loppuun mennessä, jos putki saadaan Saksan ja Venäjän toiveitten mukaisesti valmiiksi Yhdysvaltojen pakotteista huolimatta.
Jos putki valmistuu, Yhdysvallat ei jätä asiaa siihen, vaan seuraavaksi Yhdysvallat keskittyy niihin yrityksiin, jotka kuljettavat ja myyvät Gazpromin omistaman putken kautta maakaasua EU-Eurooppaan.
Yksi tällainen yritys on Fortumin Uniper. Uniper olisi vielä sopiva pala Yhdysvaltojen pakotelistalle. Kotimaana pieni Suomi eikä Uniper muutoinkaan ole kooltaan maailmaa kaatava. Sopiva pakotekohde siis.
Suomen etujen mukaista siis olisi, ettei Nord Stream 2 -putki koskaan valmistuisi eivätkä uudenlaiset yhdysvaltalaispakotteet synnyttäisi riskiä Fortumin vastaisille toimille putken ollessa kaasusiirtokyvytön. Suomen tappiot olisivat tästä maakaasuseikkailusta näin pienemmät.
Aleksei Navalnyita Putin pitää hengissä niin kauan kuin Nord Stream 2 -putkessa ei virtaa kaasua vaan on rakenteilla. Navalnyin tappo ja kuolema kääntäisi myös Saksassa ratkaisevia mielipiteitä putkea vastaan.
Joka tapauksessa Navalnyin lopullinen kohtalo ei ole kiinni kaasuputkesta, mutta on ratkaisevasti vaikuttava.
Elämme mielenkiintoisia aikoja Joe Bidenin astuessa valtaan. Hän on tuntenut Venäjän jo 50 vuoden ajan, joten hän tietää, mitä tekee Venäjän suhteen.
Euroopassa oli hyvä myös ymmärtää, että suhteet Yhdysvaltoihin ovat kiinni nyt meistä, ei Yhdysvalloista. On syytä ryhtyä toimiin Venäjän suhteen eikä aina vain valittaa Yhdysvaltojen käyttäytymistä. Merten takaa nähdään Euroopan asiat ehkä selkeämmin.
Saksan pitäisi nyt kuitenkin viimein koko Euroopan nimissä ja puolesta todeta, että Nord Stream oli Saksan virhehanke ja siitä luovutaan eurooppalaisen edun yhteisissä nimissä.
Alun perin dynaaminen positiointi (laivan pitäminen paikallaan konevoimin ilman ankkurointia) oli ainakin Tanskan vaatimus luvalle laskea putkea omille vesilleen. Tanska on tuon vaateen poistanut jo jonkin aikaa sitten, eli venäläisalukset voisivat sen osalta jatkaa putken laskua. Sittemmin USA on kuitenkin sanktioinut putken laskemiseen myötävaikuttamisen niin vahvasti, ettei siihen yksikään läntinen toimija (ml. saksalaiset satamat jne) uskalla enää osallistua. Samalla myös venäläiset toimijat (esim Gazprom) riskeeraisivat läntiset busineksensa.
Eurooppalaiset energiayhtiöt ovat hankkeessa pelkästään rahoittajia – ne siis lainaavat rahaa Gazpromille, jotta hanke näyttäisi venäläis-eurooppalaiselta yhteishankkeelta. Uniper ja muut eivät siis saa omistusosuutta putkeen.
Jos/kun NS2 jää ottamatta käyttöön, Uniper ja sitä kautta Fortum eivät koe suoraa tappiota – Gazprom joka tapauksessa maksaa rahoittajille heidän lainansa pois. Tappio tulee -oletettavasti- sitä kautta, että em. energiayhtiöt eivät saa putkesta kaasua halvemmalla kuin mikä sen hinta Itä-Euroopan kautta tuotuna on.
Ilmoita asiaton viesti
Yhdysvaltojen ja Ari Pesosen hanke estää Nord Stream kakkosen loppuun rakentaminen ei tule onnistumaan. Hiilen polton lisääminen ei ole Saksassa mahdollista ja tuulivoimalla ei lämmittää edes kaikkia kerrostaloja.
Ei Venäjää saa hajalle sen taloutta saartamalla, sodasta puhumattakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Lintunen ei tässäkään asiassa tiedä tosiasioita.
Nimittäin Valko-Venäjän ja Ukrainan kautta kulkevissa kaasuputkissa on yhä peräti 40% vapaata kapasiteettia – enemmän kuin NS2:n kautta kaasua voisi Eurooppaan pumpata. Tiettävästi NS1 on täyskäytössä.
Ilmoita asiaton viesti
> Suomen etujen mukaista siis olisi, ettei Nord Stream 2
> -putki koskaan valmistuisi eivätkä uudenlaiset
> yhdysvaltalaispakotteet synnyttäisi riskiä
Hyväksyt siis sen, että USA asettuu maailman johtajaksi ja pompottelee Eurooppaa miten tahtoo. Onnea valitsemallasi uralle, mutta minä ainakin totean että Saksa on oikealla linjalla: tarvitsemme itsenäisen Euroopan, joka tekee itse omat päätöksensä olematta USA:n sätkynukke, ja siten myös USA:n manipuloinnin ja hyväksikäytön välikappale.
Ilmoita asiaton viesti
Tämän voi kääntää ihan huoletta toisinpäin: ”Hyväksyt siis sen, että Venäjä asettuu maailman johtajaksi ja pompottelee Eurooppaa miten tahtoo. Onnea valitsemallasi uralle, mutta minä ainakin totean että Saksa on väärällä linjalla: tarvitsemme itsenäisen Euroopan, joka tekee itse omat päätöksensä olematta Venäjän sätkynukke, ja siten myös Venäjän manipuloinnin ja hyväksikäytön välikappale.” Kenen joukoissa seisot, Mittler? Demokraattisen lännen vai diktatuurisen Venäjän? Mieti tarkkaan?
Ilmoita asiaton viesti
Paitsi että Venäjä ei pompottele Eurooppaa, ei esitä vaatimuksia Euroopalle. Se on USA joka näin toimii, ja on toiminut aina, ja sekä Saksa että Ranska ovat saaneet tarpeekseen siitä. Macron ja Gerhard Schröder puhuvat medialle avoimesti uudesta NATOsta jossa Eurooppa on omavarainen USA:sta. Orjan rooli USA-isäntien alaisuudessa alkaa pikku hiljaa riittää.
Ilmoita asiaton viesti
Saksan ja Ranskan muodostama ”Nato” on yhtäkuin nolla. Siitä ei olisi turvaa edes heille itselleen, muista Euroopan valtioista puhumattakaan. Venäjälle ja Ionille tämä kyllä sopisi hyvin.
Ilmoita asiaton viesti
Tällä hetkellä ehkä, mutta jos ei lähde kävelemään johonkin suuntaan, ei voi koskaan päästä perille.
Ilmoita asiaton viesti
Olet tiesi valinnut. Ja se on Venäjä.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä että saamme aikaiseksi järkevää keskustelua asia-pitoisilla argumenteilla.
Ilmoita asiaton viesti
Jori, tuossa Ion Mittler jo vastasikin sinulle kenen joukoissa seisoo 😁
”Venäjä ei pompottele …” 😂
Ilmoita asiaton viesti
Jotta kukaan ei erehtyisi luulemaan että levität valeuutisia, mainitse toki miten Venäjä pompottelee Saksaa, Ranskaa, tai vaikka Suomea. Mitä Venäjä on viime aikoina määrännyt näille maille, joka olisi verrattavissa siihen mitä USA on yrittänyt peukaloruuveja kiristäen määrätä näille?
Ilmoita asiaton viesti
Tekee Saksaa koko ajan riippuvaiseksi Venäjän kaasusta ja Saksa vaan vikisee.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä, harvinaista kyllä, olisin Euroopan uskottavuuden nimissä Saksan kelkassa. Näitä asioita kannattaa ajatella teknisesti. On järjetöntä, että jonkin Atlantin toisella puolella olevan maan politiikka estäisi maakaasuputken. Mitä järkeä on ajaa Venäjä Kiinan syliin? Ja mitä järkeä on olla estämässä kaupallista yhteistyötä, joka tunnetusti vähentää sotilaallisia jännitteitä?
Ja suunniteltu NLG -laivojen armada, joka toisi USA:sta maakaasua, on samanlainen taikauskoisuuden ilmenemä kuin vaikkapa jotkin -uhm- teurastustaparajoitukset, joita tietyt uskonnot harrastavat. Maakaasu olisi lisäksi Saksalle hyvä siirtymävaihe kivihiilestä pois.
Ilmoita asiaton viesti
Näin, mutta miksi kivihiilestä pitäisi siirtyä pois.
Ilmoita asiaton viesti
Kivihiilimaat (Saksa ja osin Englanti) säilyttävät mielellään kivihiilensä seuraaville vuosikymmenille, jolloin aletaan karsia jyviä akanoista (energiaomavaraiset ja kerjuupojat). Maakaasu sopii myös tasausenergiantuottoon, tehojen ajaminen ylös on tuulennopea juttu.
Ilmoita asiaton viesti
Pesosella on pointtinsa tässä asiassa. Eli itsenäisyyttään ei voi myydä taloudellisin perustein tai oman olemassa olon perustukset lakkaavat.
Eli joskus täytyy tehdä uhrauksia. Esimerkiksi jos Ukraina sivuutetaan ratkaisevasta asemasta kaasun välittäjänä, Venäjän ei tarvitse tuoda enää huomenlahjoja Ukrainalle. Venäjä voi mennä siihen arkeen ja laittaa Ukrainan nyrkin ja hellan väliin. Se tarkoittaisi Venäjän vaikutusvallan lisääntymistä Euroopassa.
Pesosen johtoajatus on että jos Venäjä saadaan polvilleen, asia on ratkaistu. Mihinkään muuhun ei ole varauduttu. Mutta entä jos ei saadakaan… Entä jos Yhdysvallat onkin se joka on ensin polvillaan… huolta tarpeeksi omissa ongelmissaan? Tästä en ole koskaan nähnyt yhtään laskelmaa ja skenaariota Pesoselta. En ensimmäistäkään varasuunnitelmaa. Kaikki on yhden kortin varassa.
Mikä on Suomen asema silloin ja missä asennossa sitten maailma on… Mikä on se Suomen suunnitelma joka toimii kummassakin skenaariossa?
Ilmoita asiaton viesti
Kiina on maailman suurin kaasuntuoja, ja tuonnista 70% on LNG:tä.
Ilmoita asiaton viesti