SDP:n talouspolitiikan ja Suomen kansan erimielisyydet

Toipumista ja lepoa @PetteriOrpo! (Twitter, Sanna Marin 17.6.2021).

Otan tähän kirjoituksen alkuun yhden erillisen asian, joka minua hieman häiritsee ja joka saa kysymään poliitikkojen Twitter-viestien pohjimmaisia tarkoitusperiä.

SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin on hallituksessa ja Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on oppositiossa. Marin ja Orpo ovat tällä hetkellä vastakkaisissa leireissä toistansa vastustajina. Miten Marinin Orpoa koskeva Twitter-viesti pitäisi oikein tulkita?

Otetaan tulkinnan avuksi kuviteltu esimerkki.

Mitäpä, jos Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden olisi joutunut vastaavanlaiseen sydämen pallolaajennusoperaatioon ja Venäjän presidentti Vladimir Putin olisi lähettänyt oheisen julkisen kaikkien luettavissa olevan Twitter-viestin:

Recovery and rest @JoeBiden! Давай скорее поправляйся @JoeBiden!

Jos julkista viestiä ei olisi koettu Yhdysvalloissa suorastaan vittuiluksi, niin ainakin loukkaavaksi.

Hallituksen ministerit olivat hyvin innokkaita lähettämään vaalivoittaja Orpolle julkisuuden kautta viestejä, joiden pohjimmaisia tarkoitusperiä ainakin minä kyselisin, jos olisin viestin saaja (Twitter, Antti Kaikkonen 17.6.2021, Twitter, Maria Ohisalo 17.6.2021).

Marinin viestin lisäksi sisäministeri Maria Ohisalon – siis käden kuntavaalihäviäjän – viesti oli suoranaista vittuilua:

Voimaa ja pikaista toipumista @PetteriOrpo ota iisisti!

Ota iisisti”. Ikään kuin Orpo ei olisi ottanut kuntavaaleja iisisti ja vaalivoiton hintana olivat sydänoireet.

****

Jos olisin poliitikko, en kuuna päivänä lähettäisi kollegalleni tervehtymistoivotuksia Twitter-tilin tai muun vastaavan julkisen tilin kautta, koska tarkoitusperäni tulkittaisiin varmuudella väärin.

Twitter, Facebook ja muut vastaavat julkiset yhteisö- ja mikroblogipalvelut eivät ole oikea kanava esittää surunvalitteluja eikä myöskään tervehtymistoivotuksia.

Mahdollisuudesta sanomisten ja tekstisisällön väärintulkintaan on pitänyt huolen osaltaan Venäjä, kun Kremlin tiedottaja Dimitri Peskov toivotti Aleksei Navalnyille pikaista paranemista (”мы желаем скорейшего выздоровления”) viime syksynä, kun Navalnyi oli joutunut FSB:n myrkytysattentaatin kohteeksi (Twitter, Izvestija 20.8.2020, Известия 20.8.2020).

Olen varmaan aika vanhanaikainen ajatuksissani. Jos joku minulle läheinen on sairastunut ja on sairaalassa, käyn häntä katsomassa tai lähetän henkilökohtaisen tervehdyksen tervehdyskorttina ja/tai kukkalähetyksenä. Henkilökohtainen sähköpostiviesti on alinta tervehtimisen hyväksyttävää tasoa. Asia on kahdenkeskinen eikä koko maailmalle tarkoitettu.

Jos paranemista pitää toivottaa julkisella Twitter-viestillä, mitkä ovat viestin lähettäjän pohjimmaiset tavoitteet? Onko päämäärä osoittaa lukijayleisölle vain viestinlähettäjän muka huolehtivaista luonteenlaatua? Viestin kohde onkin suuri lukijayleisö eikä se henkilö, jolle tervehdys on nimellisesti osoitettu.

Jos näin on, se olisi varsin omahyväistä. Omahyväisyys on myös pikkusieluisuutta ja osoittaa ihmisen  itsepäistä luonteenlaatua. Jos poliitikko ei kykene lähettämään henkilökohtaisia tervehtymistoivotuksia, älköön esittäköön mitään myöskään Twitterissä.

Pääministerimme omahyväisyydestä ja pikkusieluisuudesta enemmän seuraavissa luvuissa.

****

Sanna Marin vihaa henkilökohtaisesti Kokoomusta.

En tiedä milloin ja miksi viha on syntynyt, mutta jo kauan sitten ennen kuin Marinista tuli pääministeri. Onko kyse vain poliittisten linjojen eriäväisyyksistä vai jostain muusta? Marinin johdolla puolueet eivät kuitenkaan nykyisellään mahdu samaan hallitukseen.

Kuntavaalitulos ja SDP:n häviäminen vaaleissa olivat Sanna Marinille suuri henkilökohtainen pettymys. Erityisesti häviäminen Kokoomukselle oli Sanna Marinille suuri henkilökohtainen pettymys. Häviäminen Perussuomalaisille olisi ollut Marinille helpompaa.

SDP ja SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin lukivat pahasti väärin sen, millä perusteella kansa äänestää vaaleissa. Suomen kansalle ei riitä se, että on Vogue- (Vogue 16.10.2020) tai Time-lehden (Time 17.2.2021) sivuilla.

Suomalaisäänestäjät eivät ole oikein koskaan noteeranneet pälyilyä lehtien palstoilla ja kuvissa eikä näytä noteeraavan jatkossakaan.

Suomen kansa kyllä osaa äänestää ja jos ei osaa, heti seuraavissa vaaleissa virhe korjataan.

Vaalien jälkeen Marin ei ole ollut julkisuudessa omilla kasvoillaan. Niin koville tappio itsepäiselle ihmiselle ottaa.

Marin ei osallistunut Ylen A-studioon heti vaalien jälkeisenä maanantaina 14.6.2021 muiden suurten puolueiden puheenjohtajien tapaan (Yle Areena 14.6.2021). Marin ei ole ollut enää pitämässä tyhjänpäiväisiä valtioneuvoston koronatiedotustilaisuuksia, vaan nyt tiedotuksen on saanut hoitaa virkamiehistö.

Kyse on pettymyksestä, johon hän ei ollut varautunut. Kyse oli pettymyksestä, johon hän reagoi voimakkaasti omalla tavallaan. Tavalla, joka on ominaista itsepäisille ihmisille.

Myös Perussuomalaiset teki kuntavaaleissa virhearvion. Oli hieman harkitsematonta puhua vaaliväittelyissä maahanmuutosta, kun maahanmuutto-ongelmaa ei juuri tällä hetkellä ole eikä asia sen vuoksi kiinnostanut äänestäjiä. Tuo vääräaikainen maahanmuuttopuhe osaltaan karkotti äänestäjin Perussuomalaisista Kokoomukseen.

****

Suomessa puhutaan taas liikaa menojen leikkaamisesta, sanoo Sdp:n varapuheenjohtaja” (HS 30.1.2021).

Helsingin Sanomien jutussa haastateltiin SDP:n kolmatta puheenjohtajaa Matias Mäkystä.

Matias Mäkynen katsoo, että talouskeskustelu on Suomessa juuttunut liiaksi sopeuttamiseen. Hän pitää yhtenä syynä valtiovarainministeriön virkamiesten näkemyksiä, joita poliitikot kuuntelevat herkällä korvalla.” tammikuinen juttu Helsingin Sanomissa jatkaa.

Sopeuttamisen lopettamisessa SDP ja Mäkynen tarkoittavat, että Suomen valtio voi velkaantua eikä valtion budjetissa tarvitse säätää menoja tulojen mukaan vaan alijäämät voidaan kattaa surutta valtionvelalla.

Maailman onnellisimmassa maassa on varaa pitää kaikki mukana” (Matias Mäkysen kotisivut).

Mäkysen mukaan varat kaikkien pitämiseen yhteiskunnassa kiinni löytyy kansan onnellisuudesta, ei työnteosta eikä talouden pyörittämisestä.

SDP:n talouslinjan keskeinen määrittäjä on siis oikeustieteiden ylioppilas Matias Mäkynen (Matias Mäkynen, ansioluettelo).

30-vuotiaan Mäkysen talouslinjan tulos nähtiin kuntavaaleissa. Hyvä, että nähtiin.

Kauaksi on tultu siitä, kun SDP:ssäkin talouden suuntaviivoja asettivat hieman kovemman luokan talousammattilaiset kuin Matias Mäkynen. Raimo Sailaksen nimi tuli nyt ensimmäisenä mieleen. Paavo Lipposenkin nimi tulee mieleen myös.

SDP:tä, Vihreitä ja Vasemmistoliittoa vaivaa nyt, ettei heidän riveissään ole talousasioita hallitsevia henkilöitä. Juuri siksi tuo nyt harjoitettu talouspolitiikka on vähäjärkistä. Esimerkiksi Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalolla ei taida olla mitään osaamista eikä osaamattomuuden lisäksi myöskään mitään mielenkiitoa talousasioihin.

Vihreiden entisen puheenjohtaja Pekka Saurin kommentit Helsingin Sanomissa kertoo kaiken, missä vihervasemmistolaisessa talouspolitiikassa juuri nyt mennään:

Saurin mukaan tilanne on talousasioiden suhteen hyvin polarisoitunut. Hän kertoo kyselleensä pari viikkoa sitten budjetin tulopuolen perään ja hän sai kuulla siirtyneensä oikeistolaiseksi.

 ’On se nyt melkoista, jos tuosta muuttuu oikeistolaiseksi. Jokaisen vastuullisen puolueen pitäisi huolehtia sekä menoista että tuloista.’” (HS 19.6.2021).

SDP:n nykysisin harjoittamaa talousoppia voi käydä lukemassa SDP:n Tulevaisuuslinja-asiakirjasta vuodelta 2019 (Tulevaisuuslinja, SDP:n vaalitavoitteita ja muutoksen suunta 2030). SDP on asettanut tavoitteeksi tuon asiakirjan sisällön toteuttamisen vuoteen 2030 mennessä, mutta nyt kuntavaalien perusteella Suomen äänestävä kansa on vahvasti eri mieltä.

Kyse kuntavaaleissa oli Suomen talouden perusteista. Toteutetaanko taloutta porvariopein vai vihervasemmisto-opein.

Mäkysen tapaisia talousvirtuooseja on ollut Suomessa aikaisemminkin, mutta he ovat yleensä hävinneet pois julkisuudesta jo muutaman vuoden esilläolon jälkeen. Muutamassa vuodessa he ovat kyllä jo ehtineet saada tuhoa aikaan aivan riittämiin.

Opposition porvaripuolueiden menestys ja hallituksen vihervasemmiston menestymättömyys kuntavaaleissa osoitti, ettei ainakaan äänestävä kansa halua Suomen talouden perustuvan vastuuttomaan velanottoon, kiristyvään verotukseen ja kaiken rahan kierrättämiseen valtion kautta. Suomen talous pitää olla perustettu vankalle kalliopohjalle eikä vain painuvalle velkasuolle.

Jos SDP, Vihreät ja Vasemmistoliitto jatkavat SDP:n nykyisellä talouslinjalla, SDP:n Tulevaisuuslinja-asiakirjan toteutus tyssää viimeistään vuoteen 2023, jolloin meillä on seuraavat eduskuntavaalit.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu