Se oli jalkaväenkenraali Erik Heinrichs, joka allekirjoitti Suomen Saksan kanssa solmiman tärkeimmän liittolaissopimuksen
”Tiedän, että Suomen puolelta sopimuksen allekirjoitti kenraali Heinrichs.” olivat Saksan Suomen-suurlähetystössä toimineen lähettiläs Erich Wilhelm Zechlinin sanat, kun Neuvostoliiton sisäasioiden kansankomissariaatti eli NKVD (Народный комиссариат внутренних дел СССР, НКВД СССР) kuulusteli häntä 21. syyskuuta 1945 klo 11:15-14:45 Moskovan aikaa. Zechlinia kuulusteltiin sodan jälkeen yhteensä viidesti rikoksista epäiltynä.
Zechlinin kertomana tuon Heinrichsin allekirjoittaman ja Saksan pääesikunnassa salaa tehdyn sopimuksen mukaan Suomi oli velvollinen osallistumaan sotaan Neuvostoliittoa vastaan. Nimeän tuon sopimuksen tässä kirjoituksessa pääsopimukseksi.
Tämä kirjoitus on jatkokirjoitus 3.8.1941 kirjoitukseen otsikolla Suomi kertoi Neuvostoliitolle jo 10.6. ja 11.6.1941 Saksan Barbarossa-hyökkäyksen aloitusajankohdan (US-blogi 3.8.2024).
Käsittelen tässä lyhyesti niitä sopimuksia, joita Suomi solmi Adolf Hitlerin johtaman kolmannen valtakunnan kanssa välirauhan aikana tehden Suomesta yksiselitteisen natsi-Saksan liittolaisen ilman pienintäkään epäilystä.
Kerron niille, jotka ovat huonosti keskittyviä pitkiin kirjoituksiin, että Zechlinin mukaan Saksa harkitsi kahdesti järjestämistä Suomeen vallankaappaus ja korvata istuva hallitus fasistisella diktatuurilla. Ensimmäisen kerran vuonna 1943, kun Berliini oli saanut tiedon yrityksistä saada aselepo Suomen ja Neuvostoliiton välille. Toisen kerran vuonna 1944, kun Ribbentrop saapui vierailulle Helsinkiin. Saksan Suomen-suurlähetystö sai käännettyä nuo berliiniläisajatukset.
****
Ylen Mot-ohjelma kirjaa syksyllä 2017 (Yle 25.9.2017):
”MOT: ’Oliko Suomi Hitlerin Saksan liittolainen jatkosodassa?’
Uola: ’No ensinnäkään muodollisesti ei ollut, koska meillähän ei ollut minkäänlaista liittosopimusta Saksan kanssa. Ja tosiasiallisestikin niin Suomen asema oli aivan toisenlainen kuin varsinaisten Saksan liittolaisten asema monessakin mielessä. Ei ollut yhteistä sodanjohtoa, ei juurikaan yhteisiä operaatioita, suomalaisia ei viety Stalingradin rintamalle tai mihinkään muuallekaan.’”
Lausuja oli valtiotieteen tohtori Mikko Uola. Sota-aikaan vuonna 1943 syntynyt entinen Turun yliopiston poliittisen historian dosentti.
Harvoin kuulee tohtorismiehen suusta noin typerää noin typerin perusteluin.
Oppi erillissodasta on yksi varjelluimmista Suomen lähihistorian opinkappaleista – etenkin kylmän sodan aikaan. Kyllä erillisotakäsite tuli minullekin tutuksi koulunkäynnissä 1960-luvulla syntyneenä. Ei ollut mitään liittosopimusta, perusteltiin erillissotaa.
Suomen liittolaissuhde Hitlerin johtamaan kansallissosialistiseen Saksaan on siis ollut sodan loppumisesta aina vielä näihin päiviin saakka meille hyvin vaikea. Monelle etenkin sodan aikaan tai pian sodan jälkeen syntyneelle on edelleen tuo liittolaissuhde vaikea myöntää. Samoin heille on ollut vaikeaa myöntää ne sotatoimet, mitä suomalaiset ja saksalaiset suorittivat yhteisymmärryksessä Suomen alueelta Neuvostoliittoon heti Barbarossa-hyökkäyksen alkaessa 22.6.1941, kun Suomi ei vielä ollut julistanut sotaa Neuvostoliitolle. Suomi julisti sodan Neuvostoliitolle 26.6.1941 perusteluina Neuvostoliiton pommitukset Suomeen 25.6.1941.
En käy noita 22.6.1941-25.6.1941 tapahtuneita sotatoimia tässä tarkemmin läpi, koska ne eivät ole tämän kirjoituksen aihe. Käsittelen tässä blogikirjoituksessa muutaman asiakirjan perusteella niitä sopimuksia, joita Suomi solmi natsi-Saksan kanssa muodostaen vahvan sotilaallisen liittolaissuhteen.
Mainittakoon nyt kuitenkin ylimalkaisena huomautuksena tapahtumat pohjoisessa, mitä tapahtui ennen kuin Suomi oli julistanut sodan Neuvostoliitolle. Oli olemassa Unternehmen Silberfuchs, jonka alla 22.6.1941 alkaen Unternehmen Rentier sekä Unternehmen Platinfuchs ja Unternehmen Polarfuchs, jotka puolestaan alkoivat 29.6.1941.
Suomi ja Saksa suunnittelivat joukkojen siirtoja läpi Suomen Lappiin koodinimillä Blaufuchs I ja Blaufuchs II, jotka tapahtuivat kesäkuussa 1941. Kesäkuun alussa 1941 Saksa laivasi noin 30 600 Wehrmachtin sotilasta Suomeen koodinimellä Blaufuchs. Pohjois-Norjassa kenraalieversti Eduard Dietl (Biographie) johti Saksan 2. ja 3. vuoristodivisioonaa (2. Gebirgs-Division ja 3. Gebirgs-Division). Suomella ei ollut Lapin alueella kenraaliluutnantti Hjalmar Fridolf Siilasvuon (biografia) alla vain 3. divisioona (3.D) ja 6. divisioona (6.D), vaan alueella oli myös Rajavartiolaitoksen joukkoja etenkin kaikkein pohjoisempana.
Ennen kuin Suomi oli julistanut sodan Neuvostoliitolle 26.6.1941, Itä-Lapissa oli meneillään Unternehmen Rentier, mutta päähyökkäystoimet alkaisivat vasta 29.6.1941 Unternehmen Platinfuchsin ja Unternehmen Polarfuchsin myötä. Saksalaiset kohdistivat Unternehmen Rentierin puitteissa jo heti Barbarossa-hyökkäyksen käynnistyä 22.6.1941 sabotointitoimia nimenomaan Suomen Petsamosta käsin, ottivat Neuvostoliiton tuoreen konsulaatin (Консульство СССР в Петсамо) haltuun ja aloittivat tiedustelutoimet yli rajan Neuvostoliiton alueelle Suomen puolelta.
Noista asioista kirjaa Earl F. Ziemke teoksessaan German Report Series: German Northern Theater Of Operations 1940-45 (Naval and Military Press, ISBN 978-1843425038), josta mainitsi myös Pekka Roponen edellisen kirjoitukseni kommenttipalstalla (Kommentti nro 4188279 3.8.2024). Joissakin venäläisten ja saksalaisten sotilaiden kirjoituksissa on mainittu myös Suomen rajavartioston palveluksessa olleiden ja hyvin aluetta tunteneiden osallistumisesta rajan yli tapahtuneisiin toimiin, mutta tuosta ei ole muuta varmistusta kuin noiden sotilaiden kirjaukset.
On kuitenkin täysin selvää, että jos joka tapauksessa tuollaisia sotilaallisia toimia toteutetaan jonkin maan alueelta toisen maan alueelle, on niihin oikeus myös vastata. Ajatelkaapa vastaavasti, jos Venäjä tekisi vastaavia toimia Valko-Venäjän kautta Puolaan. Ehdottomasti Puolalla olisi oikeus tehdä sotilastoimia Valko-Venäjälle, vaikka varsinainen hyökkääjätaho olisikin Venäjä.
On myös kuitenkin täysin selvää, että jos jonkin maan erittäin korkea-arvoinen sotilashenkilö allekirjoittaa sopimuksen, jossa maa on velvollinen osallistumaan sotaan kolmatta valtiota eli Neuvostoliittoa vastaan, kyseessä on liittosopimusta vastaava sopimus.
****
Erich Wilhelm Zechlin (Biographie) toimi Saksan Suomen-suurlähetystössä Helsingissä vuosina 1941-1944. Venäläiset ovat nimenneet hänet toiseksi Saksan Suomen-lähettilääksi (второй посланник Германии в Финляндии), saksalaiset ovat kirjannet hänet erityistoimimia (besonderen Verwendung) suorittavaksi. Saksan varsinainen suurlähettiläs Suomessa oli Carl Wipert von Blücher (Biographie). Ennen Suomea Zechlin toimi Liettuassa ja Leningradissa.
Heti toisen maailmansodan päätyttyä Neuvostoliiton miehitysjoukot pidättivät Zechlinin Dresdenissä sijainneesta parantolasta, koska hänen epäiltiin värvänneen venäläisiä vakoilijoiksi Saksan hyväksi sodan aikana.
Venäläiset kuulustelivat Zechliniä useasti (viisi kertaa ajanjaksolla 2.8.1945-4.2.1946, pöytäkirjat nro 132-136):
- pöytäkirja lähettiläs E. Zechlinin 2. elokuuta 1945 Moskovassa (Протокол допроса посланника Э. Цехлина. 2 августа 1945 г. Москва, № 132 ПРОТОКОЛ ДОПРОСА ПОСЛАННИКА Э. ЦЕХЛИНА 2.8.1945)
- pöytäkirja lähettiläs E. Zechlinin 21. syyskuuta 1945 Moskovassa (Протокол допроса посланника Э. Цехлина. 21 сентября 1945 г. Москва, № 133 ПРОТОКОЛ ДОПРОСА ПОСЛАННИКА Э. ЦЕХЛИНА 21.9.1945)
- pöytäkirja lähettiläs E. Zechlinin 27. marraskuuta 1945 Moskovassa (Протокол допроса посланника Э. Цехлина. 27 ноября 1945 г. Москва, № 134 ПРОТОКОЛ ДОПРОСА ПОСЛАННИКА Э. ЦЕХЛИНА 27.11.1945)
- pöytäkirja lähettiläs E. Tsekhlinin kuulustelusta. joulukuuta 1945 Moskovassa (№ 136 ПРОТОКОЛ ДОПРОСА ПОСЛАННИКА Э. ЦЕХЛИНА 20.12.1945)
- pöytäkirja lähettiläs E. Zechlinin kuulustelusta. helmikuuta 1946 Moskovassa (Протокол допроса посланника Э. Цехлина. 4 февраля 1946 г. Москва, № 136 ПРОТОКОЛ ДОПРОСА ПОСЛАННИКА Э. ЦЕХЛИНА 4.2.1946).
Suomea koskevia asioita on kirjattu kuulustelupöytäkirjoihin nro 132, nro 133 ja nro 136. Pöytäkirjoista nro 134 ja 135 en löytänyt erityistä Suomea koskevaa.
****
Tämän blogikirjoituksen aihetta koskevat asiat on kirjattu 21. syyskuuta 1945 tapahtuneen kuulustelun pöytäkirjaan nro 133. Koko tuo pöytäkirja on viisisivuinen, joten sen pituuden vuoksi en kääntänyt sitä tähän kuin niiltä osin, kuin mitä siihen kirjatut asiat koskevat alun yleistietojen lisäksi tämän blogin aihetta.
Pöytäkirjan alun yleistietokirjaukset venäjän kielellä:
№ 133
ПРОТОКОЛ ДОПРОСА ПОСЛАННИКА Э. ЦЕХЛИНА
21 сентября 1945 г.
Москва
Стенограмма
Цехлин Э., 1883 г рождения, уроженец гор. Шифельбайн (Померания), немец, с высшим образованием. До задержания работал вторым посланником Германии в Финляндии.
Допрос начат в 11 ч. 15 м.
-”- окончен в 14 ч. 45 м.
Vapaasti suomennettuna:
Nro 133
LÄHETTILÄS E. ZEHLININ KUULUSTELUPÖYTÄKIRJA
21. syyskuuta 1945
Moskova
Transkriptio
Zechlin E., syntynyt vuonna 1883, kotoisin Schiefelbeinista (Pommeri), saksalainen, korkeakoulututkinto. Ennen pidätystä hän työskenteli toisena Saksan Suomen-lähettiläänä.
Kuulustelu alkoi kello 11:15.
-”- päättyi klo 14:45.
Pöytäkirjan Suomen ja Saksan välisiä sopimuksia koskeva osuus kuulustelupöytäkirjan lopussa venäjän kielellä:
Вопрос: Когда и куда вы выехали из Литвы?
Ответ: В марте 1941 года я выехал в Берлин, где получил назначение на должность второго посланника в Финляндии.
Вопрос: Когда вы выехали в Финляндию?
Ответ: В конце мая 1941 года я выехал в Хельсинки.
Вопрос: Какова была ваша личная роль в привлечении Финляндии на сторону Германии для участия в войне с Советским Союзом?
Ответ: К моему приезду в Хельсинки Финляндия уже заключила военное соглашение с Германией и полностью включилась в орбиту германской политики.
Как мне рассказывали в Хельсинки, согласно этого соглашения, тайно заключенному в немецком Генеральном штабе, Финляндия обязывалась вступить в войну против Советского Союза.
Вопрос: Кто участвовал с финской стороны в заключении этого соглашения?
Ответ: Со слов первого посла Германии в Финляндии, фон Блюхера, мне известно, что с финской стороны соглашение было подписано генералом Гаунрихс. Затем в 1941 году последовала целая серия различных соглашений военно-экономического характера. Было заключено соглашение о пропуске немецких солдат и офицеров через территорию Финляндии; были заключены торговые соглашения, и Финляндия подчинилась Германии политически, экономически, а также и в военном отношении.
Вопрос: На предыдущем допросе вы заявили о своем желании рассказать о попытке немцев установить в Финляндии полную фашистскую диктатуру. Покажите об этом.
Ответ: В 1943 году, когда военное положение Германии было неопределенным, в Берлине стало известно о попытках заключения перемирия Финляндии с Советским Союзом. Как мне рассказал Блюхер, в Берлине правящие круги Германии выражали недовольство политикой правительства Ланкомиеса-Рамсая. В этой связи из Берлина в немецкое посольство в Хельсинки поступила шифрованная телеграмма с запросом о необходимости организации переворота в Финляндии и установления фашистского правительства. Посольство сообщило в ответ, что фашистская партия в Финляндии «ИКЛ» очень слабая и в данное время политическая ситуация неблагоприятная для путча.
Позднее, а именно весной 1944 года, в Хельсинки прибыл Риббентроп и поставил перед Блюхером вопрос о необходимости создания нового фашистского правительства в Финляндии. Блюхер доказал Риббентропу невозможность осуществления этого плана вследствие слабости фашистской партии «ИКЛ».
Вопрос: Кто из финских деятелей предназначался для участия в фашистском правительстве?
Ответ: Лично я с Риббентропом не беседовал об этом и знаю это со слов посла фон Блюхера. Как мне говорил Блюхер, конкретного плана путча не было и вопрос решался только лишь в принципе.
Вопрос: Что вам известно о деятельности германской разведки с территории Финляндии против Советского Союза?
Ответ: Центром шпионской работы в Финляндии было так называемое «Бюро Целариус», возглавляемое немецким капитаном Целариус.
Вопрос: Откуда вам это известно о разведывательной работе «Бюро Целариус» в Финляндии?
Ответ: О том, что «Бюро Целариус» проводит шпионскую работу, я знал со слов Блюхера. Подробности же о его шпионской деятельности я не знаю.
Вопрос: Какую лично вы шпионскую работу проводили в Финляндии против Советского Союза?
Ответ: Шпионской работы в Финляндии я не проводил.
Протокол записан с моих слов на родном немецком языке правильно, мною прочитан.
ЦЕХЛИН
Допросил: заместитель начальника 4 отделения XI отдела 2 Управления майор ЛАВРЕНТЬЕВ
Vapaasti suomennettuna:
Kysymys: Milloin ja minne lähdit Liettuasta?
Vastaus: Maaliskuussa 1941 menin Berliiniin, missä minut nimitettiin Suomen toiseksi lähettilääksi.
Kysymys: Milloin lähdit Suomeen?
Vastaus: Lähdin Helsinkiin toukokuun lopussa 1941.
Kysymys: Mikä oli henkilökohtainen roolisi Suomen saattamisessa Saksan puolelle osallistumaan sotaan Neuvostoliittoa vastaan?
Vastaus: Saapuessani Helsinkiin Suomi oli jo tehnyt sotilaallisen sopimuksen Saksan kanssa ja oli täysin mukana Saksan politiikassa.
Minulle kerrottiin Helsingissä, tämän Saksan pääesikunnassa [генеральный штаб] salaa tehdyn sopimuksen mukaan Suomi oli velvollinen osallistumaan sotaan Neuvostoliittoa vastaan.
Kysymys: Kuka osallistui Suomen puolelta tämän sopimuksen tekemiseen?
Vastaus: Saksan ensimmäisen Suomen-suurlähettilään von Blücherin sanomana tiedän, että Suomen puolelta sopimuksen allekirjoitti kenraali Heinrichs. Sitten vuonna 1941 seurasi joukko erilaisia sotilastaloudellisluonteisia sopimuksia. Tehtiin sopimus saksalaisten sotilaiden ja upseerien kulkemisesta Suomen alueen läpi, tehtiin kauppasopimuksia. Suomi alistui Saksalle poliittisesti, taloudellisesti ja myös sotilaallisesti.
Kysymys: Ilmoitit edellisessä kuulustelussa haluavasi puhua saksalaisten yrityksestä saada aikaan täydellinen fasistinen diktatuuri Suomeen. Kerro siitä.
Vastaus: Vuonna 1943, kun Saksan sotilaallinen tilanne oli epävarma, Berliiniin tuli tieto yrityksistä tehdä aselepo Suomen ja Neuvostoliiton välillä. Kuten Blüeher minulle kertoi, Berliinissä Saksan hallitsevat piirit ilmaisivat tyytymättömyytensä Linkomies-Ramsayn hallituksen politiikkaan. Tältä osin Saksan Helsingin-suurlähetystöön vastaanotettiin salattu sähke Berliinistä, jossa pyydettiin välttämättömänä järjestää vallankaappaus Suomessa ja perustaa fasistinen hallitus. Suurlähetystö vastasi, että Suomen fasistinen puolue IKL on erittäin heikko ja nykyinen poliittinen tilanne on epäsuotuisa vallankaappaukselle.
Myöhemmin, nimittäin keväällä 1944, Ribbentrop saapui Helsinkiin ja esitti Blücherille kysymyksen uuden fasistisen hallituksen luomisesta Suomeen. Blücher todisti Ribbentropille tämän suunnitelman toteuttamisen mahdottomuuden fasistisen IKL-puolueen heikkouden vuoksi.
Kysymys: Minkä suomalaisen toimijan oli tarkoitus osallistua fasistiseen hallitukseen?
Vastaus: En henkilökohtaisesti puhunut Ribbentropin kanssa tästä ja tiedän tämän suurlähettiläs von Blücherin sanoista. Kuten Blücher kertoi, vallankaappaukselle ei ollut erityistä suunnitelmaa ja ongelma ratkesi vain periaatteessa.
Kysymys: Mitä tiedät Saksan tiedustelupalvelun toiminnasta Suomen alueelta Neuvostoliittoa vastaan?
Vastaus: Vakoilutyön keskus Suomessa oli ns. Bureau Celarius [Büro Cellarius, «Бюро Целариус»], jota johti saksalainen kapteeni [Alexander] Celarius.
Kysymys: Mistä tiedät tämän Bureau Celariuksen tiedustelutyöstä Suomessa?
Vastaus: Tiesin Blücherin sanoista, että Bureau Celarius harjoitti vakoilutyötä. En tiedä tarkemmin sen vakoilutoiminnasta.
Kysymys: Millaista vakoilutyötä teitte henkilökohtaisesti Suomessa Neuvostoliittoa vastaan?
Vastaus: En tehnyt vakoilutyötä Suomessa.
Pöytäkirja nauhoitettiin oikein sanoistani äidinkielelläni saksan kielellä, ja luin sen.
ZECHLIN
Kuulusteli: Neuvostoliiton NKGB:n 2. pääosaston [управление] XI:n divisioonan [отдел] 4. haaran [отделение] apulaisjohtaja, majuri Lavrentev [Алексей Матвеевич Лаврентьев, НКВД-биография].
Oheinen № 133 ПРОТОКОЛ ДОПРОСА ПОСЛАННИКА Э. ЦЕХЛИНА 21.9.1945 -asiakirja löytyy Venäjän FSB:n keskusarkistosta (ЦА ФСБ России), N-18500 (Н-18500). L. 10–24 (Л. 10–24).
Vuonna 1941 NKVD:n 2. pääosasto vastasi vastatiedustelusta.
****
Suomen ja kansallissosialistisen Saksan välisten sopimusten luomiskuvio oli tarkoin harkittu muodostaen vakioituneen kaavan. Tuon kaavan vaatimus lienee ollut ensisijaisesti Suomen, joka oli hävinnyt juuri sodan Neuvostoliitolle. Kaava helpotti sopimusten salassapitoa niin Neuvostoliitolta kuin myös suomalaisilta rivipoliitikoilta ja kansalaisilta. Sopimukset täyttivät Suomen ja Saksan tarpeet olematta demokraattisen Suomen poliittisen kansanedustuslaitoksen, hallituksen tai presidentin allekirjoittamia.
Kyse oli siitä, että sopimuksia ei allekirjoittanut Suomen poliittinen järjestelmä vaan sotilashallinto.
Mikä on sopimus ja mikä on liittosopimus, siitä kinastelu olisi poliittista saivartelua. Teot sopimuksen taustalla ratkaisevat. Verratkaa vastavuoroisesti nyt Venäjän ja Valko-Venäjän yhteiseloa ja miten me sen nyt käsitämme. Me käsitämme sen aivan oikein liittolaissuhteeksi.
Saksan Suomen-suurlähetystössä työskennelleen Erich Wilhelm Zechlinin kuulustelussa 21. syyskuuta 1945 Moskovan aikaa klo 11:15-14:45 kertoman mukaan Suomen puolelta Heinrichin allekirjoittama Suomen ja Saksan välinen sopimus allekirjoitettiin ehkäpä jo vuoden 1940 puolella, kun Zechlin toteaa, että ”sitten vuonna 1941 seurasi joukko erilaisia sotilastaloudellisluonteisia sopimuksia”. Toukokuussa lopulla 1941 Suomeen tullut Zechlin myös kirjaa: ”Saapuessani Helsinkiin Suomi oli jo tehnyt sotilaallisen sopimuksen Saksan kanssa.”
Sopimusasioita ei missään nimessä kuitenkaan aloitettu Suomen kanssa, ennen kuin Hitler ilmoitti Wehrmachtin esikuntaorganisaation ylimmälle komennolle (Oberkommando der Wehrmacht, OKW) päätöksestään hyökätä ja määräsi operatiiviset valmistelut sotaan. Mannerheim oli puolestaan nimittänyt Heinrichsin kesäkuussa 1940 yleisesikunnan päälliköksi.
Allekirjoittiko Heinrichs tuon sopimuksen, kun hän teki ensimmäisen matkansa Saksaan tammikuussa 1941 luennoimaan Suomen talvisodasta? Kenraalimajuri Axel Fredrik Airo ja saksalaiset kävivät tarkkoja neuvotteluja 7. tammikuuta 1941 koskien Pohjois-Suomea. Tuon jälkeen ja Suomi sopivat vielä lisää sotilasyhteistyöstä ainakin Salzburgissa toukokuun lopulla 1941. Mainitsin tuosta Rangellin hallituksen puitteissa edellisessä blogikirjoituksessani.
Yleisesikunnan päällikkö on sen tasoinen henkilö, ettei hän solmi mitään sopimuksia vieraitten valtojen kanssa ilman maan poliittista päätäntää maan korkeimmalla poliittisella tasolla. Välirauhan aikaan tuohon korkeimpaan tasoon kuuluivat Suomessa Rytin ja Mannerheimin ohella hallituksesta he, jotka olivat syytettynä hallituksen jäseninä sotasyyllisyysoikeudenkäynnissä.
Julkisuuteen noista Saksan kanssa solmituista sopimuksista on saatettu Suomen ja Saksan välinen kauttakulkusopimus salaisena sotilaskäskyasiana, jonka Suomi antoi 12. syyskuuta 1940 (Suomen ja Saksan välinen joukkojen ja materiaalin järjestelysopimus 12.9.1940). Allekirjoittajina Suomen yleisesikunnan puolesta toimeksi saaneena everstiluutnantti M. K. Stewen (biografia) ja Saksan ilmavoimien yleisesikunnan puolesta toimeksi saaneena majuri Albrecht Ochs.
Tuokaan sopimus ei olisi tullut julkiseksi, ellei Suomessa olisi aloitettu kummastella laivoilla saapuvia ja Suomen maaperällä olevia saksalaisjoukkoja.
****
Puolustusvoimilla on edelleen nuo Suomen kansallissosialistisen Saksan kanssa solmitut sopimukset mukaan lukien Heinrichsin allekirjoittama pääsopimus ja muut sopimukset. On toki mahdollista, että ne ovat jossakin vaiheessa myös hävitetty pelossa, kun Suomi hävisi jatkosodan.
Olisi ihan hyvä, jos jo nyt nuo sopimukset ja niiden kohtalo julkistettaisiin, kun niiden salmisesta on kulunut pian 85 vuotta.
Jossain vaiheessa on vain uskallettava totuuksia katsoa suoraan kasvotusten. On riisuttava ne kuuluisat viimeiset naamiot 85 vuotta sitten tapahtuneesta.
Kun osaat arkistoja penkoa, niin mitähän tietoa sieltä mahtaisi löytyä Mannerheimin suhteista 30-luvulla Neuvostoliiton ylimpään johtoon?
Ilmoita asiaton viesti
Ei ollut mitään erillissotaa, Suomi oli innokas natsi-Saksan liittolainen.
Muuan täällä raapusteleva diletantti koittaa väännellä vähän kaikkea Suomessa ja Suomelle tapahtunutta oman päänsä mukaan. Kun hänen virheitään oikaisee, kommentti yleensä häviää. Samaisen henkilön mukaan kaikki hänen kanssaan eri mieltä olevat ovat ”punikkeja”.
Ilmoita asiaton viesti
Koulussa ei ole aikapäiviin hehkutettu erillissotaa ja Suomi oli de facto liitossa Saksan kanssa eikä tuossa ole hävettävää. Oikein muutakaan vaihtoehtoa ei ollut tarjolla.
Nyt kuitenkin tarvittaisiin muutakin kuin Zechlinin kuulustelupöytäkirja, jotta Heinrichsin allekirjoitus vahvistuisi. Sama koskee Saksan vallankaappaussuunitelmia 1943, myöhempi kaappaussuunnitelma taas taitanee olla monin lähtein todennettavissa.
Ilmoita asiaton viesti
Saksa piti poliittisella tasolla 1933-1940 etäisyyttä Suomeen. Kulttuuri- ja sotilassuhteet sitä vastoin lämpenivät koko ajan. Mannerheim vieraili kahdesti 1930 – luvulla Göringin kesähuvilalla noina vuosina. Ilmeisesti rupattelivat kesäsäistä.
– juu. Silloin Mannerheim oli yksityishenkilö. Ei siis mitään poliittista yhteyttä minnekään. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Mihin kommenttisi liittyy? Poliittiset suhteet Saksaan olivat 30-luvulla jopa viileät, mutta blogissa on puhe välirauhan ja jatkosodan alusta. Ei siinä Mannerheimin 30-luvun matkoihin ole mitään yhtymäkohtaa.
Ilmoita asiaton viesti
Seuraaviin asioihin liittyvät kommenttiini. Kiitos kun toivoitte täsmennystä asiaan.
1. Blogistikin viittasi ”on sopimuksia, joiden allekirjoittajaksi ei ole tungosta. On myös sopimuksia, jotka vain vihjaavat todella sovittuun.
2. Saksan sotilasyhteistyön henkilökohtaiset suhteet väkevöityivät koko 1930 -luvun. Vaikka virallisesti pysyttiinkin etäällä. Mannerheim oli vaikutusvaltainen hahmo, ja hänellä oli ymmärrystä idässä ja painoarvoa Suomen politiikassa (tässä Saksa saattoi erehtyä?, M oli melko syrjäytettynä 1930 -luvulla — vai oliko sittenkään?).
3, Mannerheimin kesävierailut Liettuaan Göringin kesähuvilalle kertovat kyllä lämpimistä väleistä. Vaikka Suomen historia onkin pitkän aikaa kuvitellut Mannerheimin olleen anglofiili. Kenties sitäkin.
4. Poliittiset ja muut sopimukset yleensä pohjustetaan hyvien henkilökohtaisten välien kautta… virallinen tie jos olisi vailla tukihenkilöitä olisi tuulelle altis, epävarma ja hidas.
Ps. Itse en pidä Mannerheimia isänmaallisena. Kosmopoliitti, naisten naurattaja, peluri ja sotilas…. alusmaaksi sattui Venäjän jälkeen Suomi).
Ilmoita asiaton viesti
No oliko esim. Haj Amin al-Husseinilla näkyvillä jotain muuta mahdollista liittolaista jolla olisi ollut jonkinlaista potenttiaalia tarjolla kuin Aatu & kumppanit? Kovasti ovat Zionistit yrittäneet vääntää suurmuftista jopa päänatsia joka olisi ollut se joka antoi Aatulle idean Euroopan juutalaisväestön tuhoamisesta vaikka äijä tapasi Aatun vasta loppuvuodesta 1941. Tuolloin natsit olivat jo aloittaneet juutalaisten, romanien ja partisaaniepäiltyjen siviilien systemaattisen murhaamisen Ukrainassa. Juutalaisten osalta Aatulla oli tämä visio jo kauan ennen valmista suunnitelmaa teollisessa mittakaavassa toteutetusta ihmisten tuhoamisesta. Hän toi visionsa täysin selvästi julki 30.1.1939 Saksan parlamentissa pitämässään puheessa.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt jää hämäräksi, miten tämä liittyy kommenttiini.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, jos Suomen ainoat saumat oli hakea tukea Natsilandiasta, niin mistä muualta muftilla olisi ollut edes teoreettista saumaa löytää liittolainen tilanteessa jossa britit aikoivat antaa hänen kotikontunsa Zionisteille.
Toki tuli myös samalla viitattua kommentoijan aiempiin kannanottoihin.
Ilmoita asiaton viesti
Eivät näytä presidenttimme poliittisina johtajina sopimuksia itse allekirjoittavan. Kirjoituttavat ne muilla ja väistelevät omaa vastuutaan.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin, Isäntämaan sopimuksen Yhdysvaltojen kanssa allekirjoitti puolustusvoimien komentaja
Ilmoita asiaton viesti
Mitenkähän on, allekirjoittajalla on poliittisen johdon valtuutus ja poliittinen päätös takana. Vai luuletko, että demokratiassa sotilaat tekevät poliittiset päätökset?
Ilmoita asiaton viesti
Vuonna 1944 Ryti tietysti teki poikkeuksen.
Ilmoita asiaton viesti
Suosittelen vilpittömästi blogistille ja miksei myös muillekin kenraali Erik Heinrichsin kirjoja Mannerheim Suomen kohtaloissa I ja II.
Saksalainen eversti Buschenhagen oli käymässä Helsingissä ennen Hitlerin hyökkäystä Venäjälle. Hän tahtoi virallisen tiedon, oliko Suomi valmis ottamaan osaa sotaan Venäjää vastaan.
Suomi kävi erillissotaa ja tämä tosiasia tulee esille kenraali Erik Heinrichsin kirjassa Mannerheim Suomen kohtaloissa II sivuilla 239-240.
”Kun oli pelättävissä, että Buschenhagenille annettu kielteinen vastaus saattaisi johtaa meille epäsuotuisiin toimenpiteisiin saksalaisten taholta, sotamarsalkalle uskottiin tehtäväksi esittää esikuntapäällikkönsä kautta jokin kaunis, mutta asiallisesti mitään sanomaton lausunto. Sellainen lausunto – Mannerheim nimitti sitä ”moskaksi” – annettiinkin sitten Buschenhagenille samanaikaisesti sen vastauksen kanssa, jossa evättiin hänen kauttaan esitetty vaatimus, että Suomi sitoutuisi osallistumaan sotaan.”
Sivuilla 240-241 väliotsikolla Ontuva puolueettomuus tuodaan esille se tosiasia, että Suomella ja Saksalla oli sinä päivänä, jolloin Saksan hyökkäys Neuvostoliittoon alkoi, voimassa kauttakulkusopimus, taloudellinen sopimus ja joukkojen liikekannallepanoa koskevia sopimuksia (Absprachen).
”Liittosopimusta ei ollut, ei yhteistä ylipäällikkyyttä, ei yhteisesti sovittua sodan tavoitetta. Suomen armeija oli sitoutunut asettamaan [paikallisen saksalaisen johdon] käytettäväksi yhden armeijakunnan [V AK, Siilasvuo] ja myös muita yksikköjä (Kontingente). Tämä on aseveljeyden asiallinen sisällys, mitä tulee suomalaisten velvoituksiin.”
Ernst Klink: Deutsch-finnische Waffenbrüderschaft 1941-1944. Wehrwissenschaftliche Rundschau 7/1958.
Ilmoita asiaton viesti
Heinrichs on ja oli asiassa asianomainen. Kun sopimuksien salassapidosta ja kieltämisestä on sovittu tuolloin välirauhan aikaan ja Heinrichs on ollut varmasti yksi valtiollinen päättäjä asiassa, miksi hän muuttaisi tuota linjaa myöhemmin tavalla, josta syntyisi arvostelua häntä itseään kohtaan ja Suomea kohtaan?
Heinrichs ei siis ole oikein uskottava vaihtoehto omassa asiassaan. Mieluummin luotan ajankohtana luotuihin asiakirjoihin ja virallisiin asiakirjoihin, vaikka ne olisivatkin laadittu Neuvostoliitossa.
Paras ratkaise tähän dilemmaan olisi, että Puolustusvoimat julkaisisi kaikki nuo sopimukset ja selventäisi asian. Saataisiin lopullinen selvyys.
Ilmoita asiaton viesti
Suhtaudun skeptisesti tähän Erich Zechlinin kuulustelupöytäkirjaan. Itänaapurin korvissa väitteet siitä, että Suomi olisi ollut liittolainen Saksan kanssa salaisine sopimuksineen, olivat tietysti miellyttävää kuultavaa. Hän sai itänaapurin mittapuun mukaan lievän tuomion eli 10 vuotta pakkotyötä ja passitukseen Siperiaan, josta hän kuitenkin vapautui jo vuonna 1953.
https://de.wikipedia.org/wiki/Erich_Zechlin
Kenraali Waldemar Erfurth kirjoittaa kirjassaan Suomi sodan myrskyssä 1941 – 1944 sivulla 31 seuraavaa:
”Sodan aikana yritettiin Suomi monta kertaa Saksan taholta liittosopimuksella sitoa kansainvälisesti Saksan valtakuntaan. Näille kehoituksille Suomen hallitus koko ajan oli kuuro. Suomen kansa ja hallitus eivät tahtoneet tulla vedetyksi suurvaltojen väliseen sotaan. Suomalaiset pitivät vapaussotaansa talvisodan jatkona, puolustussotana, Suomen ja Neuvostoliiton välisenä asiana. Saksalaisista sotilaista he käyttivät nimitystä ”aseveli”. Suomen virallisella taholla kartettiin huolellisesti käyttämästä saksalaisesta aseveljestä sanontaa ”liittolainen.” Hyvän yhteisymmärryksen sydämellisyyteen tämä ei kuitenkaan vaikuttanut.”
Kirjan on suomentanut kenraali W.E. Tuompo ja se julkaistiin vuonna 1951.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Waldemar_Erfurth
Ilmoita asiaton viesti
Talvelalle tuli jostain syystä kiire 😉
oheislukemista
Kansallisuskontoa
kyseenalaistavaa
loogiseen ajatteluun
perustuvaa
salailuun tähtäämätöntä
tutkimusta
Sinänsä näissä ei ole mitään poikkeavaa. Israelille joka tosin voitti sotansa homma oli varsin helppo. Irgun ja LEHI otti/sai raakuuksista syyt niskoilleen, Haganah eliittikommando Palmach ei ollut vastuussa tietenkään mistään. Seurasi kätevästi yleinen armahdus, ketään ei syytetty saatikka tuomittu, saivat kansallissankarin sädekehän. Kolmesta pahimmasta sotarikollisesta terroristijohtajasta: Menachem Begin, Yitzhak Shamir & Ariel Sharon nousi kukin vuorollaan Zionistivaltion pääministeriksi 🥱
Täkäläisessä jälkipelissä on eräänä vivahteena pistänyt silmään se ääretön nopeus jolla vähintään joka toisesta viskaalista tuli kertaheitolla niin anglofiiliä että… 😉
Ilmoita asiaton viesti
Myös Saksan lähettiläs Erich Wilhelm Zechlin oli asianosainen.
Hänellä oli oma henkilökohtainen ja valtiollinen intressi esittää asioita parhain päin.
Hänen kuulustelupöytäkirjansa on mitä suurimmassa määrin syntynyt epäsymmetrisissä olosuhteissa ja täysin epäluotettava asiapaperi.
Se ei ole vapaasti annettu ja pakottamaton lausunto tai arvio.
Koko asetelma, jossa kahden rikollisen valtion, Saksan ja Neuvostoliiton, valtiojohto 23.8.1939 keskenään sopi itäisen Euroopan jaosta ja itsenäisten valtioiden suvereniteettien tuhoamisesta, ja sitten lopulta näiden konnakoukkuja suorittaneiden toinen osapuoli käy syyttäjänä ”oikeutta” toisen osapuolen toimiijaa kohtaan on epäsymmetrinen, ja vailla ensimmäistäkään oikeudellista legitimiteettiä.
Tuollaisessa asetelmassa syntyneellä paperilla on makulatuuripaperin arvo.
Sellaiseksi se on syytä jättää.
Suomi kävi 30.11.1939 lähtien olemassaoloakamppailua suurvaltojen sopimassa ja aloittamassa suursodassa: sillä oli historiallinen, moraalinen ja ehdoton oikeus käydä puolustustaistelua.
Suurvaltojen taistelussa pienvalta Suomelle jäi vain kurjat kortit käteen: antautua tai taistella. Ja kun taisteli, niin kahden mahdottoman vaihtoehdon välillä Saksa oli kiistatta vähemmän huono ja paha vaihtoehto, mikä oli historiallisesti looginen ja jälkikäteen arvoiden oikea ratkaisu.
Kun teoria ja realismi joutuvat vastakkain, valitse realismi.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikissa liitoissa jäsenillä on tietysti omat motiivinsa.
Ilmoita asiaton viesti
Jotenkin kirjoituksesta tulee mielikuva että Suomen ei olisi ollenkaan pitänyt veljeillä Saksan kanssa. Kaikkihan me tiedämma vaihtoehdot. Joten, tapahtuiko suomalaisten taholta jotain moraalitonta? Tähän asti ole ollut sitä mieltä että sopimuksemme pelasti itsenäisyytemme. Ollaanko edes tästä samaa mieltä?
Ilmoita asiaton viesti
Ei, ei. Minä en ota kantaa Suomen ja Saksan yhteistyöhön tuossa kirjoituksessa, mutta minua hieman harmittaa, kun asiasta ei kerrota oikein totuutta. Siis: oltiinko sopimusliittolaisia vai eikö oltu. Oliko erillissota vai eikö ollut.
Noita vanhoja asiakirjoja tarkastelemalla ihan kaikki ei ole totta, mitä Saksan kanssa liittoutumisen välttämättömyydestä on kerrottu. Ruotsi selvisi sodatta Saksasta lupaamalla läpikulun ja Suomikin olisi oli ehkä selvinnyt. Suomessa Petsamon nikkelimalmi vastasi Saksalle Ruotsin rautamalmia.
Neuvostoliitto olisi jättänyt Suomen rauhaan, siitä olisivat pitäneet huolen Neuvostoliiton liittolaiset Yhdysvallat ja Iso-Britannia, jotka eivät olisi enää sallineet Stalinin uutta hyökkäystä Suomeen sodan tuossa vaiheessa 1941. Suomi olisi ehkä selvinnyt niillä menetyksillä, jotka talvisota toi.
Se ei kuitenkaan olisi meille riittänyt.
Tuo on vain arvailua, mitä on helppo esittää jälkikäteen. Suomelle talvisodan menetykset olivat karvaita ja koimme, ettei meitä autettu. Ukraina on nyt kohtalomme kaveri.
Ilmoita asiaton viesti
”Neuvostoliitto olisi jättänyt Suomen rauhaan, siitä olisivat pitäneet huolen Neuvostoliiton liittolaiset Yhdysvallat ja Iso-Britannia, jotka eivät olisi enää sallineet Stalinin uutta hyökkäystä Suomeen sodan tuossa vaiheessa 1941.”
– Miksi ne eivät sitten todellisuudessa niin tehneet, vaikka välirauhan 1940-41 aikana näkivät selvästi NL:n painostuksen Suomea vastaan talvisodan jälkeenkin? – Silloin NL oli vielä liitossa Hitlerin Saksan kanssa Molotov-Ribbentropin sopimuksella 23.8.1939 lähtien, ja Iso-Britannia oli Ranskan kanssa julistanut sodan Saksalle 3.9. sen hyökkäyksestä Puolaan. Saksan hyökkäys länteen alkoi vasta huhtikuussa 1940 operaatio Weserübungilla, Tanskan ja Norjan valtauksella, mutta britit joutuivat todelliseen sotaan vasta Hitlerin käskettyä hyökkäyksen Benelux-maita ja Ranskaa vastaan toukokuussa.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hannumononen/278702-suomen-ratkaisut-1940-41-ja-jalkipyykki-2019/
Sidonnaisuudet Saksaan eivät voineet olla este ainakaan v. 1940. Suomella oli tiettävästi salaista aseiden tuontia Saksasta Veltjensin neuvottelujen kautta, ja sopimus joukkojen kuljetuksesta Pohjois-Norjaan kuten Ruotsillakin – NL:n puolestaan vaadittua omat rautatiekuljetuksensa Hankoon Etelä-Suomen kautta (vastoin Moskovan rauhansopimuksen sisältöä) jo tätä ennen.
SUomella oli vähänlaisesti korkean tason sotilasyhteyksiä Saksaan ennen Heinrichsin matkaa sinne tammikuussa 1941 esitelmöimään Suomen talvisodasta, tuolloin ilman valtuuksia mihinkään muuhun kuin keskustelemiseen. Saksalaiset salasivat tuolloin visusti myös kaavailemiltaan liittolaisilta kaiken operaatio Barbarossan suunnittelu- ja valmistelutyön.
Ilmoita asiaton viesti
Saksalla oli erityinen vaade Ruotsin rautamalmiin ja Suomen nikkelimalmiin, joka nyt sattui olemaan kiinni Neuvostoliiton rajassa Petsamossa. Tuo oli ongelma saksalaisille, ettei Neuvostoliitto saisi nikkeliä haltuunsa. Jos verrataan Saksan läpikulun järjestämistä Ruotsin ja Suomen läpi, näillä mailla oli yksi oleellinen ero. Ruotsilla ei ollut pienintäkään halukkuutta hyökätä Neuvostoliittoon kuin mitä Suomella vastaavasti oli, kun oli menettänyt alueita Neuvostoliiton oikeudettoman hyökkäyssodan seurauksena talvisodassa. Saksa käytti edukseen tuota Suomen suurta halukkuutta hyökätä Neuvostoliittoon.
Suomi koki äärettömän vääryyden talvisodassa ja revanssihenki oli sinänsä ymmärrettävää. Mutta oliko ajatus Suur-Suomesta Saksan sotilaalliseen voimaan pohjautuen järkevä, on toinen kysymys.
Kun olen lueskellut noita NKVD:n ja NKGB:n tiedusteluraportteja välirauhan ajalta Helsingistä Moskovaan, hämmästyttää, miten yksityiskohtaista tietoa noihin raportteihin on kirjattu Suomen ja Saksan yhteistyöstä. Neuvostoliitto oli täysin perillä, missä mennään ja mitä suunnitellaan. Siellä on paljon sellaista tietoa, mikä ei ole ollut Suomessa erityisen julkista edes nyt, kun kukaan ei ole viitsinyt noita raportteja lukea.
On aivan käsittämätöntä, ketkä kaikki ovat tuota tietoa Suomesta jakaneet. Yksi raportti käsitteli entisen puolustusministeri Juhana Niukkasen (ml.) NKGB:n agentille kertomia tietoja, jotka lähetettiin Helsingistä Moskovaan Fitinille (ЦА ФСБ, ф.Зос, оп.8, д.58, л.1851, 1852). Niukkanen oli puolustusministeri Rytin ensimmäisessä hallituksessa 1.12.1939- 7.3.1940. Tiedusteluraportin nimi on suomeksi ”Varapuheenjohtajan tiedusteluraporttimuistio Neuvostoliiton valtion turvallisuuden kansankomissaari B. Z. Kobuloville, I. V. Stalinille, V. M. Molotoville ja L. P. Berialle Saksan sotavalmistelujen valmistumisesta Neuvostoliittoa vastaan ja Suomen alueen käytöstä sotilaallisiin tarkoituksiin, 11. kesäkuuta 1941”.
Raportissa todetaan Suomen ja Saksan olevan valmis hyökkäykseen Suomesta Neuvostoliittoon. Tiedusteluraportin mukaan Nykänen ilmoitti neuvostoagentille, että saksalaiset olivat siirtymässä Pohjois-Norjasta Suomeen [yhtä] divisioonaa, joka on saapumassa Rovaniemelle. Osa näistä joukoista on jo Neuvostoliiton raja-alueella Kuusamon alueella. Raportissa oli käsitelty tarkasti myös Turkuun saapunut laivasotilaskuljetus Saksasta, mitä se piti sisällään.
Kun agentti kysyi Nykäseltä noiden saksalaisyksiköiden Suomeen siirtämisen tarkoituksesta, entinen puolustusministeri vastasi, että lähipäivinä on odotettavissa sota Saksan ja Neuvostoliiton välillä ja että saksalaiset aikovat hyökätä Suomesta, millä olisi suuri rooli sodankäynnille.
Siis hyökkäyksellä Suomesta.
Kun noita tiedusteluraportteja lukee, niin voi herrajumala, miten paljon ja miten yksityiskohtaista tietoa välitettiin Suomesta Moskovaan. Ja ketkä välittivät: suomalaiset johtopoliitikot!
Ilmoita asiaton viesti
”Ruotsilla ei ollut pienintäkään halukkuutta hyökätä Neuvostoliittoon kuin mitä Suomella vastaavasti oli, kun oli menettänyt alueita Neuvostoliiton oikeudettoman hyökkäyssodan seurauksena talvisodassa. Saksa käytti edukseen tuota Suomen suurta halukkuutta hyökätä Neuvostoliittoon.”
Sodan raunioittamalla, menetyksiään ja yleisesti puutetta kaikesta kärsivällä Suomellako 3.8 miljoonan asukasluvullaan halukkuutta hyökätä vihamielistä suurvaltaa vastaan, jonka liittolainen Saksa oli jo kieltäytynyt auttamasta Suomea talvisodassa sekä sen jälkeisen välirauhan ajan, korostaen M-R sopimuskumppanuuttaan ja diktatuurien keskinäisten suhteiden ongelmattomuutta? Vrt. edellä antamaani linkkiin Erkki Nordbergin kirjan tietoihin välirauhan ajan painostuksesta veitsi kurkulla, jota tänään nimitettäisiin suurvallan hybridisodaksi.
Ajatus kansakunnan selviämisestä hengissä ottelun seuraavasta erästä oli olennaisesti ajankohtaisempi kuin mikään haaveilu Suur-Suomesta; toki Saksan menestys aseettomissa Euroopan valloituksissaan ja salamasota Puolassa olivat tehneet vaikutuksen sen sotilaallisista kyvyistä, ja vaihtoehtojen puutteessa Suomelle toki kelpasi hengenvaarassa myötäsotijaksi vaikka itse piru. Taistelematta alistuminen neuvostovaltaan ei tullut kysymykseen.
Kaipaan edelleen perusteluja sille, milloin ja miksi ihmeessä Yhdysvallat ja Iso-Britannia eivät olisi enää sallineet Stalinin uutta hyökkäystä Suomeen, vaikka lienevät olleet täysin selvillä sen valmisteluista viedä talvisota aiottuun päätökseensä suuremmalla voimalla kuin edelliskerralla. On vaikea uskoa, etteivät suomalaiset olisi kertoneet lainkaan huolestaan ystävilleen briteille ja amerikkalaisille, joita aihe ei liene kuitenkaan lainkaan kiinnostanut, puhumattakaan että nämä olisivat valmistelleet Suomen tukemista juuri NL:a vastaan, tuolloin Saksan liittolainen vaikka ilmeisesti sitä toivottiin jo tuolloin Lännen liittolaiseksi Saksaa vastaan.
Stalinin seuraavan erän valmistelut Suomea vastaan keskeytti yllätyshyökkäyksellä operaatio Barbarossa, joka muutti pelilaudan kerralla 22.6.1941. NL kosti sen Suomelle pommittamalla asutuskeskuksia lähes 500 lentokoneellaan 25.6., mutta anglosaksit näköjään ottivat vain faktana Suomen silloisen tukeutumisen Saksaan, koska itse eivät olleet panneet tikkua ristiin estääkseen Stalinin uutta hyökkäystä Suomeen – mikä olisi heitä siihen motivoinut myöhemminkään? Päin vastoin, asetelman vaihduttua alkoi runsaskätinen lend-lease -tuki kommunistiselle diktatuuri -liittolaiselle, jota siinä vaiheessa pelättiin vähemmän kuin Hitlerin Saksaa.
”We have slaughtered the wrong pig”, totesivat puolestaan selvänäköisimmät heistä 1945 lähtien. Hitaammat tajusivat vasta 4.4.1949, että helkkari vieköön, meidänhän on pakko perustaa NATO.
Ilmoita asiaton viesti
Vanha kolonialisti Kirkkonmäki pettyi nähdessään Brittiläisen imperiumin murenemisen WWII:n myötä, taisi viimeistään Jaltalla huomata ettei ole enää ykkös eikä edes kakkosmies. Joutui vielä eläkkeeltä näkemään sen kuinka Zionistivaltio jonka synnyttämisen edellytyksiä oli itse petaamassa Colonial Officen puikoissa, hyppäsi jenkkien kelkkaan suurinpiirtein heti Suezin kriisin jälkeen vuonna 1956.
Viimeistä niittiä eli CIA:n junailemaa Irakin vallankumousta/Saddamin nousua joka lopetti imperiumin läsänäolon Lähi-idässä tyystin äijä ei enää joutunut nielemään.
Ilmoita asiaton viesti
Herää sellainen kysymys, että entäpä jos ne johtopoliitikot eivät tietoa välittäneet, vaan NKGB/NKVD:n agentit kirjasivat tunnettuja nimiä informanteiksi saadakseen raporteilleen painoarvoa?
Ilmoita asiaton viesti
”…Neuvostoliitto olisi jättänyt Suomen rauhaan…” Mannerheim odotti kärsivällisesti että CCCP tekisi aloiteen jatkosodassa, ja näin kävikin.
En usko että Leningradin puolustusta olisi loppupeleissä jätetty talvisodankaan tasalle, koska kyllä venäläisetkin ymmärsivät mitä salamasota tarkoittaa. ”Ruotsin rajaa ei saanut ylittää…”
Ilmoita asiaton viesti
Britannian ja Yhdysvaltain suhde Suomeen pysyi neutraalina siihen asti, kun vanha raja ylitettiin ilmeisessä Suur-Suomi -tarkoituksessa.
Silloin oli jo solmittu Atlantin pakti, joka olisi taannut vanhojen rajojen palauttamisen hyökkäyssotaan ryhtymättömille.
Ilmoita asiaton viesti
”Ruotsi selvisi sodatta Saksasta lupaamalla läpikulun ja Suomikin olisi oli ehkä selvinnyt.”
Herra jestas sentään! Saksan sodan tavoite oli nujertaa Neuvostoliitto ja juuria bolshevismi pois maankamaralta.
Siksi Saksa hyökkäsi Neuvostoliittoon myös Suomen kautta, vaan ei tietenkään Ruotsin kautta.
Eihän Saksa voinut sodanpäämääriensä takia jättää Jäämeren-Mustanmeren rintamaleveydestä ”neitseelliseksi” koskemattomuudeksi Suomen ja Neuvostoliiton välistä tuolloin lähes 1500 km pitkää rajaa.
(… ja jos vaikka Saksa olisi, niin NL ei kyllä olisi: sen sotilasdoktriinisa oli 1929 lähtein: emme jää rajajoen taakse odottamaan vaan ennakoimme ehkäisevällä sodalla, vh]
Suomen historiallinen kohtalo oli olla ”väärässä paikassa”, ja siten kuun nurjalle puolelle kirjoitettu, ettei Saksa voi Neuvostolaa peitota käyttämättä pohjoista rintamaa yhtenä kolausreittinä. Hyvällä tai pahalla.
Ilmoita asiaton viesti
Tiedoksi, että Suomi EI ollut Saksan liittolainen. Missään vaiheessa ei solmittu liittosopimusta Suomen ja Saksan välille.
Jotta olisi ollut liittosopimus, niin se olisi pitänyt ratifioida Suomen Eduskunnassa. Kun ei ratifioitu, niin ei liittolainen.
Esimerkiksi Japani ja Italia olivat Saksan liittolaisia kolmen vallan sopimuksen perusteella – Suomi ei liittynyt siihen sopimukseen milloinkaan.
Lainaan tähän omaa artikkeliani, josta löytyy tarkat lähdeviitteet luotettaviin lähteisiin:
https://jput.fi/erillissota.htm
Im Bunde mit
Mannerheim: ”Tiedonanto, että Saksa aloittaisi vihollisuudet Neuvostoliittoa vastaan, vieläpä jo seuraavana päivänä, saapui illalla 21. kesäkuuta. Varovaisuustoimenpiteisiimme oli siis ryhdytty viime tingassa.
Aikaisin aamulla 22. kesäkuuta 1941 saksalaiset ylittivät Neuvostoliiton rajan, ja kello 6.00 radioitiin Hitlerin tunnettu julistus, jossa mm. lausuttiin, että suomalaiset ja saksalaiset joukot Jäämeren rannikolla seisoivat rinnakkain puolustamassa Suomen maaperää. Kun Suomi ei ollut sitoutunut lähtemään sotaan saksalaisten kanssa ja tätä seikkaa oli heille monta kertaa kategorisesti tähdennetty, ei Hitlerillä ollut minkäänlaista oikeutta tuollaiseen yksipuoliseen julistukseen, En voi pidättyä ajattelemasta, että tämän menettelyn tarkoituksena olikin asettaa Suomi tapahtuneen tosiasian eteen, joka pakottaisi venäläiset hyökkäämään, mutta toisaalta olen varma siitä, että tuo hyökkäys ei missään tapauksessa olisi jäänyt tulematta.”[xx]
Hitlerin puhe saksaksi ja suomennettuna löytyy tästä artikkelista.
——
Kivimäki:
Suomen suurlähettiläs Saksassa Kivimäki Rytin luona 7.1.42. Rytin päiväkirja: ”Selitin katsovani:
1) Meidän täytyy esiintyä Saksaan nähden täysin rehellisesti.
2) Pitää itsemme kolmiliiton ulkopuolella.
3) Muistaa, että varamme ja voimamme eivät riitä osallistumiseen suursotaan.
4) Ponnistuksemme omassa sodassamme N.L:ää vastaan on koetettava rajoittaa mahdollisimman vähiin, koska suuriin ponnistuksiin emme pitkää aikaa kykenekään.
5) Ilman poliittisia sopimuksia koetettava säilyttää saksalaisten goodwill saadaksemme taloudellista apua ja materiaalitukea sekä mahdollisissa neuvotteluissa kannatusta Saksan taholta.
K:mäki oli samaa mieltä sanoen meillä olevankin hyvä goodwill Saksassa. Erityisesti Hitler ihailee meitä sotilaina rajattomasti.”[xxvi]
Mannerheim: ”Muurmannin radan katkaisemista koskeva sitkeä kiistakysymys joutui uudelleen päiväjärjestykseen helmikuun alussa. Vähän aikaisemmin oli vuoristojoukkojen kenraali Dietl nimitetty Lapin saksalaisjoukkojen komentajaksi; näistä joukoista oli muodostettu erillinen 20. vuoristoarmeija, jonka esikunta sijaitsi Rovaniemellä. Käydessään luonani kenraali Dietl koetti innokkaasti saada aikaan päätöksen yhteisoperaatiosta, jossa Suomen armeijan osalle tulisi Vienanmeren rannikolla sijaitsevan Sorokan kaupungin valtaus – kaikki toiveita, jotka minun oli pakko tehdä tyhjäksi.
Muutaman päivän kuluttua sain kenraalisotamarsalkka Keitelilta kirjeen, jossa tämä esitys uudistettiin ja samalla viitattiin siihen, että kyseessä olevan operaation tueksi asetettaisiin huomattava määrä ilmavoimia. — Kantani saksalaisten esityksen suhteen, jonka mukaan joukkojemme toivottiin osallistuvan Muurmannin rataa vastaan suoritettaviin operaatioihin, oli kielteinen ja pysyi sellaisena, ja tämän ilmoitin uudelleen presidentti Rydille Helsingissä käydessäni. Presidentin lausuttua olevansa samaa mieltä lähetin kenraalisotamarsalkka Keitelille kieltävän vastauksen.”[xxvii]
——
Suomi EI sitoutunut
Kenraali Erik Heinrichs (Yleisesikunnan päällikkö Jatkosodan aikana): ”Kun Erfurth [saksalainen kenraali Suomen päämajassa – jp] oli tullut näin pitkälle, yleisesikunnan päällikkö puuttui taas puheeseen: »Minun on heti esitettävä vastalauseeni äskeisen rinnastuksenne kahta kohtaa vastaan. Suomi ei ole liitossa teidän kanssanne, me käymme – sitoumuksitta – sotaa teidän rinnallanne yhteistä vihollista vastaan. Tässä suhteessa ei voi vallita mitään epäselvyyttä. Suomen hallitus on tämän sodan aikana jo kahdesti torjunut Saksan vaatimukset tai aloitteet liittosopimuksen solmimiseksi.» — Kenraali Heinrichs lisäsi vielä, että hän oli henkilökohtaisesti siinä määrin osallistunut suomalais-saksalaisten suhteiden kehittämiseen vuoden 1941 päivistä lähtien, että hän uskoi tietävänsä, mitä puhui. »Suomi ei ole koko tänä aikana sitoutunut mihinkään, mutta on – ja joka kohdassa – suorittanut ne tehtävät, jotka yleisesikuntien välisissä kosketuksissa oli ajateltu meidän tehtäviksemme, jos rauha rikkoutuisi ja jos joutuisimme käymään sotaa yhdessä.”[xxxix]
Saksa hyväksyi erillissodan
Saksan suurlähettiläs Suomessa von Blücher Rytin luona 17.11.41 pyytämässä Suomea liittymään antikominternsopimukseen. Rytin päiväkirja: ”Bl. sanoi, että Suomen asenne aina ollut kommunismin vastainen ja sen vuoksi herättäisi huomiota ja antaisi aihetta kaikenlaisiin kannunvalantoihin, jos Suomi ei yhtyisi sopimukseen. Vastasin, että kansa koetettava pitää koossa. Agitatio voi sanoa, että tämä on vain ensimmäinen askel kolmivaltasopimukseen ja kiinteään liittoon Saksan kanssa, johon nähden yksimielisyyttä ei olisi saavutettavissa ja johon viittaaminen tässä yhteydessä voisi herättää levottomuutta. Bl. huomautti, että Saksassa pantaisiin erikoista arvoa juuri Suomen liittymiselle tähän sopimukseen. Sitä vastoin on Saksan hallitus täydelleen hyväksynyt suomalaisten omaksuman kannan, että Suomi käy omaa sotaansa Venäjää vastaan Saksan aseveljenä, mutta ei halua sekaantua yleiseen suursotaan ja että Suomi myös haluaa omissa sisäisissä asioissaan rakentaa omalle historialliselle kehityspohjalleen. Tämän vuoksi ei mitään ehdotuksiakaan kolmivaltasopimukseen liittymisestä ole esitetty eikä tulla esittämään.”[xxviii]
Sodan pitkittyessä Suomi selvitteli mahdollisuuksia päästä irtautumaan sodasta erillisrauhan avulla. USA tarjosi palveluksiaan tässä asiassa. Suomi otti asiassa avoimesti yhteyttä Saksan ulkoministeriin von Ribbentropiin, joka kuitenkin alkoi vaatimaan Suomelta poliittista sitoumusta. Suomi kieltäytyi.
Ryti on kirjannut tästä päiväkirjaansa 18.3.43: ”Kun tässä vaiheessa katsottiin välttämättömäksi ilmoittaa asiasta Saksalle, jouduimme sen taholta ankaraan painostukseen, jossa uhattiin, ettei [raha-asiainministeri] Schwerin [von] Krosigk, jonka piti tulla tänne pitämään esitelmää, tulisikaan, että Blücher lähtisi pois täältä ja vaadittiin muodollista sitoumusta, ettemme vastedeskään rupea keskustelemaan rauhasta Venäjän kanssa. — mitään sitoumusta Saksalle emme suostuneet antamaan.”[xxix]
Suomi EI ollut liittolainen
Saksan ulkoministeri von Ribbentropin puheen 26.11.1941 Suomi EI ollut Saksan liittolainen, ei edes sotinut Saksan rinnalla, kuten sen puheen mukaan Italia, Romania, Unkari ja Slovakia olivat.[xlvi]
”Saksa kaikkine liittolaisineen julisti sodan Yhdysvalloille. Suomi ei sitä tehnyt. Tämä yksin todistaa, että Suomi ei ollut Saksan liittolainen.”[xlviii] Saksan liittolaisista on artikkeli täällä.
”Suomen kansainvälispoliittinen asema olikin selvä niin talvi- kuin jatkosodan aikana. Liittoutuneet perustivat Moskovan ulkoministerikokouksessa lokakuussa 1943 European Advisory Commission (EAC) -nimisen elimen valmistelemaan Saksan ja sen liittolaisten antautumisasiakirjoja. Suomea ei käsitelty siellä koskaan, mikä jo yksin osoittaa, että Suomen erillinen asema oli jatkosodan aikana selvä. Suomi ei ollut Saksan liittolainen.”[l]
Hitlerkään ei protestoinut
Suomen suurlähettiläs Kivimäki kävi pitämässä Hitlerille esitelmän lokakuun lopulla 1943, jossa hän toi selvästi julki Suomen erillissodan – Hitler ei protestoinut, joten hän oli asiasta samaa mieltä: ”Suomihan ei ole aseveljeyteen suostuessaan Saksan tieten sitoutunut muuhun kuin puolustautumaan, jos sitä vastaan hyökättäisiin.”[xliv]
Rytin kirje Hitlerille
Venäjä aloitti suurhyökkäyksen Suomen valloittamiseksi 9.6.1944. Suomen sotilaallinen ja poliittinen johto katsoivat, että Suomen on saatava tehokasta materiaalista apua Saksalta kyetäkseen estämään Venäjän yritys miehittää Suomi.
Kun Suomi oli tehnyt rauhantunnusteluja, niin Saksa vaati nyt avun ehtona poliittista sitoutumista, ettei Suomi tee erillisrauhaa ilman Saksan lupaa. Suomi ei kuitenkaan ollut valmis tekemään sopimusta natsi-Saksan kanssa.
Saadakseen tarpeellista apua presidentti Ryti uhrasi itsensä isänmaansa puolesta lähettämällä Hitlerille henkilökohtaisen kirjeen, jossa lupasi ettei hän, eikä hänen hallituksensa tee erillisrauhaa ilman Saksan lupaa. Tämä kirje ei sitonut Suomea, vaan Suomi voi tehdä rauhan vaihtamalla presidenttiä ja hallitusta. Silloin Ryti ei joutunut syömään lupaustaan ja Suomi oli vapaa tekemään erillissodastaan erillisrauhan sitten kun se oli Suomen kannalta järkevintä.
Lainaus: ”Lainopillisia asiantuntijoita kuultuaan Ryti päätti antaa Hitlerille sitoumuksen olla tekemättä erillisrauhaa. Hallituksen piirissä katsottiin aluksi, että Rytin vakuutus olisi joka tapauksessa vietävä eduskuntaan ja pyydettävä siltä luottamuslausetta. Ryti itsekin ilmoitti, että hän ei antaisi vakuutusta ilman eduskunnan suostumusta. Eduskunta kutsuttiin kahdesti koolle 26.6.1944, mutta hallituksen tiedonantoa ei kuulunut. Eduskunta olisi hyväksynyt Saksalle annettavan sitoumuksen vain, jos sille olisi ilmoitettu myös neuvostohallituksen antautumisvaatimuksesta. Silloin taas tieto olisi vuotanut saksalaisten korviin. Näille puolestaan ei saanut missään tapauksessa paljastaa, että vaihtoehtoja ei ollut.
Lopulta Ryti taipui antamaan vakuutuksen pelkästään omissa nimissään. Hän ojensi 26.6. von Ribbentropille Hitlerille osoitetun kirjeen. — Asiaa valtioneuvostossa käsiteltäessä presidentti huomautti erikseen, että allekirjoitus voitaisiin mitätöidä siten, että hän eroaisi virastaan. — Ratkaisu perustui toisaalta vakavaan rintamatilanteen ja toisaalta siihen, että valittavissa oli vain Saksan apu tai ehdoton antautuminen.”[xxx]
Mannerheim: ”Ei tarvinne lisätä, että minusta oli vastenmielistä suostutella presidenttiä toimenpiteeseen, jonka takia hänen ennen pitkää olisi pakko luopua paikaltaan. Tämä tuntui sitäkin vaikeammalta, koska minua oli ajateltu presidentti Rytin seuraajaksi. Mutta en katsonut voivani menetellä toisin. On luettava kunniaksi presidentti Rydille, että hän allekirjoitti sitoumuksen, vaikka oli täysin tietoinen seurauksista. Eräässä sotasyyllisyysoikeudenkäynnin yhteydessä antamassani lausunnossa olen maininnut, että presidentti Rytin teko oli kansalaisurotyö, ja tämä arvostelma pitää paikkansa. — Oli onnistuttu – joskin veitsi kurkulla – luomaan pohja tilanteen vakauttamiselle ja samalla myös rauhanteolle.”[xxxi]
25.6.1944 SDP:n puheenjohtaja Väinö Tanner: ”Samana iltana pidetyssä valtioneuvoston istunnossa ilmoitti Ryti Tannerin mukaan ”harkinneensa asiaa ja tulleensa siihen tulokseen, että avun ja aseiden saamiseksi sitoumus olisi annettava ja koska ei ole toiveita, että eduskunta sen hyväksyisi, oli hän velvollinen ottamaan se omalle vastuulleen.””[xxxii]
Väinö Tanner kirjannut 28.6.44 Tamminiemessä: ”[Ryti] selosti vaikuttimiaan. Hätä oli suuri ja apu lähellä. Olisi järjen vastaista kieltäytyä sitä vastaanottamasta, kun toinen vaihtoehto, ehdoton antautuminen oli vielä huonompi.”[xxxiii]
Kyseistä kirjettä taustoineen ja seurauksineen käsitellään yksityiskohtaisemmin tässä artikkelissa.
Sopimusta EI ollut
Jatkosodan päätyttyä tehtiin tutkimus, jossa selvitettiin oliko Suomi tehnyt Saksan kanssa poliittisen sopimuksen. Hornborgin komitean mietintö luovutettiin hallitukselle 17.7.1945: ”Komitea katsoi selvitetyn, että poliittista sopimusta Saksan kanssa ei ollut.”[xlv]
Väinö Tanner
Väinö Tanner – hyvin vaikutusvaltainen suomalainen sosialidemokraatti toimi jo ennen Talvisotaa mm. Valtiovarainministerinä, ollen yksi este Suomen varustautumiselle sotaan. Talvisota, eli ”Siperia”, opetti kuitenkin Tanneria, joten hän suhtautui jatkossa positiivisemmin maanpuolustukseen. Tanner toimi myös Jatkosodan aikana valtiovarainministerinä ja oli hallituksen ulkoasianvaliokunnan jäsenenä Suomen poliittisen johdon ”sisärenkaassa” päättämässä Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Siten hänen päiväkirjaansa ja muistiinpanoihinsa perustuvat kirjat ovat hyvin relevantteja lähteitä sotahistoriassa.
Lainaan kirjaa Suomen tie rauhaan 1943-44: ”Näin alkaneessa sodassa, jota myöhemmin on alettu sanoa jatkosodaksi, Suomen armeija joutui taistelemaan Saksan rinnalla. Se tapahtui ilman minkäänlaisia poliittisia sopimuksia. Suomen taholla pidettiinkin tärkeänä korostaa, että Suomen sota oli erillinen ja ettei sillä ollut mitään yhteistä suurvaltain sodan kanssa. Oli helppoa selittää, ettemme suhteissamme Saksaan olleet liittolaisia, vaan ’myötäsotijia’ (cobelligerent). Meillä ei ollut muuta yhteistä kuin yhteinen vihollinen.”[xli]
Myöhemmin, kun Suomi teki rauhantunnusteluja, niin Saksa alkoi vaatimaan Suomelta poliittista sopimusta Saksan kanssa – joka jo näyttää, ettei sellaista ollut olemassa. Eikä sellaista myöskään tullut, sillä Suomi ei suostunut tekemään jatkossakaan Saksan kanssa sen useaan otteeseen vaatimaa sopimusta.
”Edellä on jo tullut mainituksi, ettei Suomen ja Saksan välillä uuden sodan syttyessä ollut olemassa minkäänlaista poliittista sopimusta. Sotilaspuolellakaan ei tiettävästi ollut varsinaisia sopimuksia. Sen sijaan oli kyllä ennakolta käyty keskusteluja, joiden tarkoituksena oli ollut selvittää, minkälaisia strategisia ohjelmia kummallakin taholla olisi seurattava siinä tapauksessa, että Neuvostoliitto tulisi hyökkäämään. Suomi ei siis Saksaan nähden ollut liittolais- ja vielä vähemmän alistussuhteessa, kuten vihollisen propaganda jatkuvasti väitti. Oman sodan erikoisluonnetta olikin sodan kestäessä Suomen taholta jatkuvasti korostettu.
[Ulkoministeri – jp] Ramsayn Berliinin matkan seurauksena oli kuitenkin ollut se, että Saksan taholla oli herätty epäilemään, että Suomi mahdollisesti voisi irtautua sodasta ja tehdä Neuvostoliiton kanssa erikoisrauhan. Suomessa oli esitetty lausuntoja, jotka koskivat sodasta irtautumista. Olihan sosiaalidemokraattinen puolueneuvosto päätöslauselmassaan lausunut, että ”Suomi on vapaa päättämään sodasta irtautumisestaan, milloin siihen sopiva hetki ilmaantuu ja sen vapaus ja itsenäisyys on turvattu”. Muitakin samaan suuntaan käyviä lausuntoja oli esitetty. Kaiken kukkuraksi Suomi vakavasti oli alkanut harkita myönteistä vastausta Yhdysvaltain hallituksen välitystarjoukseen. Siitä johtui, että Ramsay v. Ribbentropilta oli saanut vastaanottaa vaatimuksen ’paktin’ teosta. Se merkitsisi poliittista liittoa Saksan kanssa, sillä sopimuksen keskeisenä osana tulisi olemaan sitoumus, ettei kumpikaan sopimuksen allekirjoittanut valtio tulisi erikseen tekemään rauhaa, vaan ainoastaan yhteisymmärryksessä (im Einvernehmen) toisen kanssa.”[xlii]
”Saimme jälleen hiukan terveisiä Saksasta: Hitler oli kirjoittanut Tasavallan presidentille 16 sivua pitkän kirjeen, jonka v. Blücher 14. päivänä lokakuuta antoi presidentille. Se oli huonolla tuulella ollessa kirjoitettu. Kirjeessä arvosteltiin synkeästi Suomen asennetta Saksaan päin. Esitettiin siitä useita esimerkkejä. Kirjeessä esitettiin lisäksi toivomus, että Suomi tunnustaisi Mussolinin vankeudesta vapauduttuaan syyskuun puolivälissä muodostaman uusfasistisen hallituksen. – Mussolinin hallitusta ei tunnustettu. Meneteltiin päinvastoin siten, että ministeri Onni Talas kutsuttiin Roomasta kotiin ”selostamaan tapahtumia”. Hiukan myöhemmin koko lähetystö kutsuttiin kotiin.
Ulkoasiainvaliokunnan kokouksessa lokakuun 25. päivänä Ramsay luki luonnoksen Hitlerille meneväksi vastauskirjeeksi. Se oli kuuden sivun mittainen, taitavasti laadittu ja siinä kosketeltiin Hitlerin kirjeessä mainittuja kysymyksiä suomalaiselta kannalta. Se oli kyllä lämpimästi kirjoitettu, mutta ei sisältänyt mitään lupauksia eikä sitoumuksia vastaisuuteen nähden.”[xliii] Eli Suomi harjoitti hyvin itsenäistä politiikkaa suhteessa Saksaan, eikä suostunut ”aseveljen” näinkään viattomiin pyyntöihin, jotka olisivat ulospäin näyttäneet suopealta politiikalta Saksaan nähden.
——
Erillisrauha
Suomi kävi erillissotaa ja kuten tunnettua teki myös erillisrauhan heti kun se oli mahdollista säilyttäen itsenäisyys ja läntinen demokraattinen yhteiskuntajärjestys. On kuitenkin mielenkiintoista, ettei marsalkka Mannerheim hyväksynyt sanaa erillisrauha.
Lainaus: ”»Erillisrauhasta» puheen ollen tulkoon mainituksi, ettei Mannerheim hyväksynyt tätä sanaa. Hänen mielestään – kuten eräs päämajan jäsen on asian ilmaissut – Suomen, joka kävi omaa sotaansa Venäjää vastaan ja jota ei sitonut mikään poliittinen tai sotilassopimus, ei tarvinnut tehdä »erillisrauhaa», vaan se yksinkertaisesti solmisi rauhan ja heti, kun tilaisuus siihen tarjoutui.”[xl]
Yhteenveto
Suomi oli erittäin pahassa asemassa, mutta onneksi Suomella oli erinomainen poliittinen johtaja presidentti Risto Ryti ja erinomainen sotilaallinen johtaja marsalkka Mannerheim. Kun nämä kaksi suurmiestä olivat molemmat sitä mieltä, että Suomea ei saa sitoa Saksaan, vaan Suomi käy omaa erillistä puolustussotaansa, niin näin myös tapahtui. Suomi kävi hirmuista kamppailua säilyttääkseen itsenäisyytensä ja demokraattisen yhteiskuntajärjestyksensä. Nämä kaksi suurmiestä onnistuivat saamaan Saksalta hyvin merkittävää apua Suomelle sitomatta Suomea kuitenkaan Saksaan.
Artikkelini perustuu pääasiassa tästä Jatkosodan erillisestä luonteesta käytännössä päättäneiden presidentti Rytin ja marsalkka Mannerheimin kirjoituksiin ja puheisiin (sodan aikana). Lainaan vielä hyvin pitkäaikaista suomalaista diplomaattia ministeri Max Jakobsonia. Hänen kirjansa väliotsikkona on Erillissodasta erillisrauhaan[xxxv]:
”Elokuun lopulla vaadittiin Saksan taholta kaksikin kertaa suomalaisia osallistumaan Leningradin valtaukseen, mutta Mannerheim kieltäytyi. Historiassa usein toistettu väite, että Pietari oli Suomen suunnalta uhattuna, osoitettiin näin katteettomaksi.”[xxxvi]
”Suomi kävi erillissotaa rajoitettujen kansallisten päämäärien saavuttamiseksi. Leningradia vastaan ei hyökätty eikä Muurnannin rataa pyritty katkaisemaan. Mitään poliittisia sitoumuksia Saksalle ei ollut annettu. — Suomi ei ollut sitoutunut Saksaan, mutta Saksan haluttiin pysyvän sitoutuneena Suomeen: siksi ei saanut tehdä mitään sellaista, mikä olisi voinut heikentää Saksan luottamusta Suomeen taistelussa Neuvostoliittoa vastaan. Jossakin takaraivossa oli Suomen johtajilla aina pelko siitä, että Saksa saattaisi jälleen myydä Suomen Moskovalle.”[xxxvii]
”Luopuessaan antautumisvaatimuksesta Moskova tunnusti Suomen sodan erillisen luonteen. Suomi säilytti itsenäisyytensä, ei vain muodollisesti vaan myös reaalisesti.”[xxxviii]
Jukka Seppinen: ”Suomi kävi alusta alkaen omaa erillissotaansa Neuvostoliittoa vastaan. Neuvostoliitto aloitti sotatoimet Suomea vastaan, eikä edellytyksiä puolueettomuudelle ollut.”[xlix]
Ilmoita asiaton viesti
Jos maa taistelee olemassaolostaan niin sopimuksista tulee pakon edessä sekundaarisia ja ne rikotaan heti kun mahdollista. Sodan jälkeen niitä sitten kaivetaan pölyisistä arkistoista ja plärätään silkkihansikkain. Italia, Saksa ja Japani hävisivät sodan ja joutuvat kärsimään siitä edelleenkin, koska YK:n turvallisuusneuvoston pysyväisjäseniksi (VETO) huolittiin vain voittajavaltioita.
Ilmoita asiaton viesti
Oliko Ranska WWII voittajia?
Ilmoita asiaton viesti
Ranskalaisten sotimisesta ollaan montaa mieltä, mutta ainakin he olivat Saksan vastapuolella. Sodasta jäi ranskalaisille syvät traumat ja aiheuttivat maan muuttumiseksi militaristiseen suuntaan, joka nähdään parhaillaankin omana ydinaseistuksena, asetuotantona ja vientinä. Oma lukunsa Ranskan militarismissä on myös muukalaislegioonalla. Runous ja taide eivät ole ainoita Ranskaa kuvaavia asioita. Mielenkiintoinen maa, mielenkiintoisia valintoja.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan niin 😉 Finnisches Freiwilligen-Bataillon der Waffen-SS soti omaa erillissotaa natsisakujen komennossa mm. Ukrainan Neuvostotasavallassa kesä/heinäkuun taitteesta 1941 eteenpäin. Tälle projektille Suomen hallitus oli näyttänyt vihreää valoa.
Nämä natsoset eivät koskaan osallistuneet mihinkään, eivät kuulleet eivät nähneet mitään…joka ainoa kerta kun joku kylä poltettiin, juutalaiset ja epäillyt partisaanit listittiin…vapaaehtoisjengi istui jossain perunakellarissa pelaamassa korttia nauttien virvokkeita…ilman että yksikään sakukomentajista millään lailla edes nuhteli jälkeenpäin…🤪
Die Intensivierung der Verhandlungen zwischen Finnland und Deutschland Mitte August 1940 trafder Oberstleutnant Joseph Veltjens in Helsinki ein, um als persönlicher Vertreter von Hermann Göring mit Marshall Mannerheim in Verhandlungen zu treten. Sein Ziel war es, Mannerheim davon zu überzeugen, Berlin die Durchreise von Gütern und kranken Soldaten aus Norwegen durch finnisches Territorium zu erlauben. Zudem war es Görings Plan, die Vereinbarungen zwischen den beiden Ländern in Bezug auf die wichtigen Nickelminen in Petsamo vertraglich zu festigen. Im Gegenzug erklärte sich Veltjens bereit, dass Deutschland Finnland mit wichtigen militärischen Gütern versorgen werde.
Mannerheim teilte dem deutschen Unterhändler mit, dass er diese Entscheidung nicht treffen dürfe. Nach Absprache mit dem finnischen Präsidenten Ryti signalisierte Mannerheim jedoch seine Zustimmung zu diesem Vorschlag. In Helsinki folgten weitere Verhandlungen zwischen den beiden Ländern, und Anfang September schloss man ein informelles, geheimes militärisches Abkommen ab. Zusammenfassend wurde darin die Transiterlaubnis für deutsche Waffen und Personal der Luftwaffe durch Finnland nach Kirkenes in Norwegen geregelt. Die wahren Gründe für dieses Abkommen wurden aber sehr schnell ersichtlich. So schrieb Wipert von Blücher, der deutsche Gesandte in Finnland, dass mit diesem Vertrag das deutsche Militär in Finnland aktiv werden könnte. So wurde ein wichtiges Kommunikationsnetzwerk für die Wehrmacht in Finnland aufgebaut, außerdem wurden Nahrungsmittel- und Munitionsvorratslager errichtet. Zudem baute man wichtige Verkehrswege aus. Auch innerhalb der finnischen Zivilbevölkerung konnten diese Aktivitäten nicht geheim gehalten werden. Es war die gängige Meinung innerhalb der Bevölkerung, dass diese Aktivitäten Vorbereitungen für einen russisch-deutschen Krieg waren. Finnland schloss jedoch ebenfalls im September 1940 einen Vertrag mit Moskau ab. In diesem wurde der sowjetischen Regierung erlaubt, militärische Güter auf die Halbinsel Hanko zu überführen. 5 Im Dezember 1940 befahl Hitler in einer Weisung, den Angriff auf die Sowjetunion betreffend, den Einsatz von zwei „Kräftegruppen“ in Finnland. „Durch die von Hitler vorgenommene ‚wesentliche Abänderung‘ des bisherigen Operationsplanes, die statt der Eroberung Moskaus nun der Besetzung Leningrads Priorität gab und damit den Schwerpunkt der strategisch-operativen Absichten auf den nördlichen Teil der Front legte, erhielt die Ausnutzung finnischen Territoriums durch deutsche Truppen und damit die Zusammenarbeit mit der finnischen Armee als nördlichem Flügel größere Bedeutung.“
Einen Einbruch der finnisch-sowjetischen Beziehungen gab es im Jänner des Jahres 1941. Moskau forderte von der finnischen Regierung mit Nachdruck die Rechte zur Administration der wichtigen Minen im Petsamo-Gebiet. Wenn die Finnen dieser Forderung nachgegeben hätten, wäre das Gebiet dadurch faktisch an die Sowjetunion gefallen. Im Gegensatz zum vorangegangenen Sommer hatte sich die Position Finnlands bezüglich der Ausrüstung jedoch stark verbessert. So war die Armee gut bewaffnet, die Grenzbefestigungen waren weiter
ausgebaut worden und die Beziehungen zu Deutschland stärkte den Finnen den Rücken. Von deutscher Seite war man jedoch ebenfalls nicht müde zu betonen, dass Finnland auf keinen Fall den sowjetischen Forderungen nachgeben sollte. Die Verhandlungen zwischen Helsinki und Moskau dauerten bis Anfang Mai 1941, wobei Moskau im Verlauf dieser Verhandlungen auf harte wirtschaftspolitische Maßnahmen zurückgriff bzw. Ultimaten an Finnland stellte.
Währenddessen war man in Finnland nicht bereit, diesen Forderungen nachzugeben, auch, weil man fest mit militärischer Hilfe Deutschlands im Falle eines erneuten Angriffes vonseiten der Sowjetunion rechnete. Moskau änderte ab März 1941 schließlich seine Taktik hinsichtlich Finnlands und versuchte eine freundlichere Haltung gegenüber seinem nördlichen Nachbarn einzunehmen .Durch den ständigen Druck aus Moskau war Finnland jedoch vollends in die Arme Deutschlands getrieben worden.
Für Finnland war es ab diesem Zeitpunkt von großer Bedeutung, dass das Verhältnis bzw. die Kontakte mit Deutschland von offizieller Natur waren. Diese kamen am 1. März 1941 zustande. Die deutsche Regierung wollte in Finnland offiziell Freiwillige für die SS anwerben und suchte in Helsinki um Erlaubnis dazu an; die finnische Regierung stimmte dem zu. Damit war ein offizielles militärisches Abkommen zwischen diesen beiden Ländern abgeschlossen.
Siitä lähtien asia oli Suomen kannallta todella merkittävä, joka tarkoittaa, että suhde ja kontaktit Saksaan olivat luonteeltaan virallisia. Nämä syntyivät 1. maaliskuuta 1941. Saksan hallitus halusi virallisesti värvätä SS:ään vapaaehtoisia Suomesta ja haki siihen lupaa Helsingistä; Suomen hallitus suostui tähän. Tämä oli maiden välinen virallinen sotilassopimus ja valmistui molemmissa maissa.
Ilmoita asiaton viesti
Itsen uskon ja luotan niihin isäni kaltaisin miehiin jotka jatkosodan kävivät Karjalan korvessa ja elämäni aikana niitä tapasin (itse s.-49) satoja ja kaikille oli selvää, että Suomi ja Saksa olivat kesenään aseveljiä. Jälkikäteen voidaan sepustaa millaista tahansa historian kirjoitusta omia jälkiä peitellessä. ”Eniten harmittaa sodassa menetetty nuoruus ja taistelu Hitlerin rinnalla” näillä sanoilla isäni pisti jatkosodan pakettiin.
Ilmoita asiaton viesti
Aseveli (Waffenbruder) oli sodan aikana yleisesti käytetty ilmaus, ja rivimiehen kantaa ei kysytty Suomen valtiollista kohtaloa koskeviin ratkaisuihin. Harmitus oli varmasti aitoa, mutta se paketointi tai että ”kaikille oli selvää” ei ratkaise historiallista kiistakysymystä Suomen ja Saksan valtioliitosta / erillissodasta sekä Suomen todellisesta toimintavapaudesta omassa uhkaavassa turvallisuustilanteessaan 1941.
Ilmoita asiaton viesti
Toimintavapudella oli tietenkin rajansa, kun Britannia oli kahden meren takana, Ruotsi puolueeton ja Itämeren muut rannat Saksan ja Neuvostoliiton jakamia.
Mutta olisi aika absurdia väittää, että Suomen sotilasjohto ei olisi suunnitellut yhteishyökkäystä Saksan kanssa jo vuodesta 1940 lähtien. Göring oli kyllä tehnyt kavereilleen selväksi, ettei sopimus Stalinin kanssa pitkäikäinen ole.
Ilmoita asiaton viesti
Turvatakuiden saamiseksi Suomelle Britannialta oli todella nuo rajansa, molempiin suuntiin, vaikka olisi ollut halukkuuttakin. Toki avustussaattueet saatiin sittemmin kyllä kulkemaan Jäämerta pitkin Murmanskiin ja Arkangeliin Royal Navyn ja U.S. Navyn suojauksessa – voisipa kuvitella ettei Liinahamari olisi ollut sen kummempi satama vastaanottamaan apua, jos into olisi ollut samanlainen… Kun tämä kerran oli pois suljettua, siis mikä vakavasti otettava suurvalta jäi jäljelle turvatakuiden antajana Suomelle NL:a vastaan?
Sotilasjohdon tehtävä on varautua kaikenlaisiin skenaarioihin – muu on tietenkin absurdia. Mutta väite yhteisen suunnitelman laatimisesta v. 1940 lähtien vaatisi enemmänkin historiantutkimukselle kelpaavia faktatodisteita kuin ounastelut, että näinhän se on varmaankin ollut. Veltjensin kanssa sovittiin salaa asekaupoista, ja sittemmin kauttakuljetuksistä Pohjois-Norjaan, mitä ei tietenkään pitkän päälle voitu salata NL:lta. Ei näiden asioiden hoito silti edellyttänyt keskusteluja yhteisestä sodasta Saksan Molotov-Ribbentrop -sopimuskumppania vastaan, jonka kanssa saksalaiset vakuuttivat kaiken sujuvan yhteisymmärryksessä.
Vähintäänkin kiinnostaisi tietää neuvottelujen aika, paikka ja osallistujat, sekä neuvottelujen lopputulokset, niiden dokumentaatio ja jakelu ja mihin ne päätyivät ja milloin, ellei dokumentteja enää löydy eikä kukaan ole niitä asioita muistellut jälkimaailmaa varten.
Saksako siis yhtä aikaa sekä salasi visusti käänteentekevän maailmanhistoriallisen Barbarossa -suunnitelmansa että suunnitteli Suomen kanssa yhteishyökkäystä?
Ilmoita asiaton viesti
Tämmöttiä haasteltiin 18. maaliskuuta 1940 brittiparlamentissa:
ORAL ANSWERS TO QUESTIONS.
FINLAND.
HC Deb 18 March 1940 vol 358 cc1614-6
[HC=House of Commons (alahuone)]
Mr. Arthur Henderson asked the Prime Minister whether he will give an assurance that the Finnish Government will not be prejudiced when the Peace Conference comes to be held by reason of their having accepted the peace terms laid down by Russia?
Mr. Butler It is not possible to forecast at this date the scope of the Peace Conference, nor what His Majesty’s Government can undertake to achieve thereat.
Mr. Henderson Will the right hon. Gentleman give an assurance that, as a result of the Finnish Government having signed a peace treaty, it is not the intention of His Majesty’s Government to withhold their interest in any just claim made by the Finnish Government?
Mr. Butler I cannot go further than my answer.
Mr. A. Henderson asked the Prime Minister whether His Majesty’s Government are willing to render all possible forms of assistance, financial or otherwise, to the Finnish Government, which may be required to further the reconstruction of Finland?
Mr. G. Strauss asked the Prime Minister whether he is now in a position to make any further statement on M. Daladier’s announcement on 12th March respecting the sending of an expeditionary force to Finland?
Mr. Cary asked the Prime Minister whether, following the invasion of Finland by Russia on 28th November, he will give to the House the date on which the Government first considered the possibilities of giving material help in men to Finland?
Mr. Butler I would ask the hon. Members to be good enough to await the statement which the Prime Minister is to make in the Debate to-morrow afternoon.
Mr. Thorne asked the Prime Minister the number of square miles of land and lakes that have been annexed by Russia from Finland under the peace settlement?
Mr. Butler The precise frontiers have not yet been fixed, so statistics are not available.
Mr. Thorne Will the Minister be able to give us these statistics when the House meets after the Easter Adjournment?
Mr. Butler As soon as I can, I hope to give the hon. Member the exact figures he desires.
Sir Archibald Sinclair asked the Prime Minister first, the quantity of guns, distinguishing between the various calibres, anti-aircraft guns, anti-tank guns, anti-tank rifles, hand grenades and small-arms ammunition and aeroplanes, promised by His Majesty’s Government to Finland; secondly, in the case of each category of material, the amount despatched during or before the week ended 9th March; and, thirdly, in the case of each category, the amount which arrived in Finland during or before the same week?
The Prime Minister (Mr. Chamberlain) Perhaps the right hon. Gentleman would be good enough to await the statement which I propose to make tomorrow, in which I shall deal with this matter.
Sir A. Sinclair Does the Prime Minister mean that he will be good enough to give the information asked for?
The Prime Minister I will give sufficient information, I hope, to satisfy the right hon. Gentleman.
Ilmoita asiaton viesti
Toisaalta taas 22. heinäkuuta 1941 brittipalamentin ylähuoneessa haasteltiin tämmöttiä:
RELATIONS WITH FINLAND
HL Deb 22 July 1941 vol 119 cc906-12
[HL=House of Lords (ylähuone)]
LORD NEWTON asked His Majesty’s Government whether it is their intention to continue diplomatic relations with Finland, and whether it is the case that an assurance has been received that the funds sent from this country last year to Finland will not be handed over to Germany. The noble Lord said: My Lords, I have put this question on the Paper in consequence of the extremely malicious statements which have been circulated with regard to the present attitude of the Finns, who are more friendly to this country than any other nation I know. It has been stated, for instance, that money sent from this country has been diverted from its purpose and allowed to fall into the hands of the Germans, and it has also been said that British subjects in Finland have been subjected to harsh and unjustified treatment. I do not believe there is a single word of truth in these statements. There may be someone to corroborate what I have said, and I trust I shall get an acknowledgment from the Government that what I have said is correct.
It is perfectly obvious that the object of these statements is to persuade us that the Finns are in the same position as those former Allies who have betrayed us—in a word, that they are as bad as the Vichy politicians. Let me point out that there is no analogy between the two. In the case of France, we had a solemn Treaty in which it was enacted that neither side would make peace without the consent of the other. The Vichy politicians not only broke their word and made a separate peace, but they have shown constant malignity and hostility to this country, as if we had been their enemy for years. I firmly believe that if Admiral Darlan and M. Laval were to express their real opinions, they would have no hesitation in saying that they regard us as a greater enemy than Germany. With regard to the Finns, there is a great deal more to be said for them than would appear to be the case. In the autumn of 1939 they were suddenly subjected to an invasion without having committed any offence whatsoever or giving any provocation for an attack of any kind. We all know what happened, and we also know that the indignation felt in this country at this unprovoked attack was so great that assistance was sent in the form of money and munitions to Finland. It was actually proposed to dispatch a military expedition to Finland to assist them in the war. The Swedes then intervened and refused to allow passage to our troops, and by so doing rendered us valuable service which they probably were not aware of at the time. For if we had sent the expedition there can be no doubt it would have suffered a disaster as did similar expeditions sent elsewhere.
We all know what happened. The Finns made a most determined, courageous, and resolute defence, but they were eventually worn down, partly through the assistance of the Germans to the Russians, and were obliged to make peace. The peace was a disastrous one in every way. It was a kind of peace which has been described by the Germans as a Carthaginian peace. The Finns were deprived of a large portion of their territory, and they were obliged to submit to unjustifiable and extortionate terms. Next they were set upon by the Germans, who came to them and said: ”Unless you give passage to our troops from Norway through Finland we will occupy your country.” What were the Finns to do? What alternative had they? On the one hand they were subject to the grinding tyranny of the Russians and on the other hand to the threats of the Germans and the prospects of a German occupation of their country. They did what I maintain any other country would have done in similar circumstances. They went to war with the Russians, but they did so with extreme reluctance. In these circumstances I do not feel that we can be too hard upon them. I regard them myself as having been the most hardly used country at the present moment.
The position, of course, has altered in consequence of the Anglo-Russian Treaty, and with regard to that Treaty I have no hesitation in saying that it is fully approved of and applauded by every sensible person in this country, and all the more so because it is strictly confined to the operations of war. We now feel that the Russian cause is our cause. We have made them our Allies, and I feel perfectly certain that the Russians can feel assured we shall not behave to them in the way that the Vichy people have behaved to us. The intervention of the Finns in the war is obviously not the result of a pure desire for military adventure on their part. I do not like to criticize the conduct of an Ally too much, but the complicated position which has arisen has arisen from the fact that the Russian policy during the last two or three years was of a very foolish nature. It is quite evident that the Russians realized the German danger. That is apparent from the fact that they have shown themselves prepared to resist this absolutely unjustifiable onslaught upon them, to which they are making a gallant resistance, in which we wish them well.
We are much indebted to the Russians, but it is not to be expected that the Finns should entertain the same views. They see a prospect of getting back part of what was taken from them. They have not gone to war because they wanted to go to war, but for the purpose of recovering territory taken unjustly from them, and in point of fact they are actually fighting in that territory at the present moment. This is an extremely complicated position, and I think it is extremely hard on the Finns and very disagreeable to us. Is there no way out? I said that the Russian policy—I repeated it with fear and trembling in the presence of the champion of the Soviet Government, Lord Strabolgi—was foolish, and to maintain that policy was quite plainly an extremely foolish thing, but they obviously realized that they were going to be invaded and attacked some day by the Germans. In spite of that they agreed to make a Pact with Hitler. In the meanwhile the Russians unfortunately exasperated not only Finland but other countries as well. The result is that they have around them a belt of nations which is welcoming the German advance and assisting the German progress.
Is there any way out of the difficulty? It seems to me that there is. I observe that the Russians, conscious of the mistake they have made, are now approaching a nation which they formerly attacked. If I am not mistaken they are in the process of negotiating with Yugoslavia, with Czecho-Slovakia and with Poland. Is there any reason why they should not approach the Finns themselves? I am of course aware that there are no diplomatic relations between the two countries, but there ought to be some possibility of getting the matter broached, and it might be taken up, not perhaps by ourselves but by somebody else. What I feel is that the Finns would be only too glad to retire altogether from the struggle if the Russians could give them some sort of assurance that the Treaty forced upon them a year ago would be reconsidered. If that were done, I imagine the Finns would be only too glad to retire from the war and take no further part in it. There is a great deal to be said on this subject, but I wilt spare the House any further remark, as there may be other noble Lords who wish to speak on this subject. I will, therefore, content myself by merely asking the question, and will say no more.
LORD PHILLIMORE My Lords, in the absence of the President of the Finland Fund, Lord Plymouth, I venture, as Chairman of that; Fund, to deal in a few words with the second part of Lord Newton’s question. The Finland Fund was formed on a strictly non-party basis with the specific objects of succouring the sick and wounded and affording relief to civilians who suffered owing to the invasion of their country. The response of the British public both at home and overseas manifested the admiration which was virtually unanimously felt for the 910gallant resistance of the Finnish people, a resistance which I think was described by the present Prime Minister as ”sublime.” In the result the sympathy of the public was manifested to the tune of £301,000 and this large sum was applied as follows. I give these figures because there have been loose insinuations in the Press that the money has found its way into undesirable hands.
In the first place, to the purchases of supplies through the British Red Cross and payment of equipment and expenses of relief expeditions, the sum of £86,500 was devoted. Then there were purchases of clothing and other supplies for the needs of the refugees, £44,000; purchases of ambulance aeroplane, field kitchens, fire engine and fire’ fighting equipment and expenses of the fire volunteer crew, £16,500; paid to the London representative of the Finnish Red Cross, £7,000. These items amount to £154,000, and may be said to be the amount spent during the short period of the Finnish War, and chiefly through the Finnish Red Cross. Meanwhile, on the Finnish side, a body known as Suomen Huolto or Finnish Relief was set up by the Finnish Government under ex-President Cajander to administer relief, and in particular relief for the 475,000 refugees from the provinces ceded to Russia. Noble Lords will remember that only something under 10 per cent. of the population of the ceded provinces elected to remain behind under Russian rule.
The unspent balance of the Fund was therefore devoted to various charitable objects after consultation between ex-President Cajander and the Finland Fund’s representative, Mr. Henry M. Bell. These moneys were paid to the Bank of England by the Finland Fund, and the sterling so acquired was in fact used very largely for purchases from this country, whilst corresponding credits in Finnish marks were opened in Finland. In the result, the Salvation Army in Finland, which had suffered severe losses through bombing of its buildings and other enemy action, and which has all along given most devoted service under the leadership of Mr. and Mrs. Sladen, received £5,000. The maintenance of hospitals for evacuee children accounted for £15,000; the fund for war wounded £40,000. This has all been spent. The fund for the education of the children from the ceded provinces received £40,000. This has been largely spent in replacing technical schools lost by the partition of the territory. The erection of two homes for orphans and homeless children accounted for £12,000, and I am assured that this money has actually been handed over to the institutions concerned. A sum of £15,000 was paid over to the Finnish Red Cross and nearly all expended in America to pay for purchases in that country. And finally there was a grant of £1,000 to the children’s home in Rovaniemi and the home for aged women in Viborg.
The total thus accounted for is £128,000, which, added to the £154,000 spent during the war, brings us to a total of £282,000. Various small miscellaneous purchases accounted for another £3,000, and the balance to make the total of £301,000 is accounted for by the overhead expenses of the Fund, which amounted to only £6,400, the remainder being retained as a reserve, partly for the repatriation of the volunteer fire crew. I would only add that I have the highest assurance that all funds sent for relief purposes to Finland had been allotted under the supervision of the Fund’s representatives to the objects which I have stated by December, 1940. I have thought it right to make this somewhat detailed statement, for which I apologize to your Lordships, in order that our subscribers may rest assured that of the large sum of money so generously subcribed by them none has passed into German hands.
LORD SNELL My Lords, in reply to the first part of the question on the Paper in the name of my noble friend, I may say that the relations between this country and Finland have been under constant review since Finland engaged in hostilities against our Ally, the Union of Soviet Socialist Republics, side by side with German troops, large bodies of whom are stationed in Finland. After very careful consideration His Majesty’s Government have decided at present to maintain diplomatic relations with Finland. But they have left the Finnish Government in no doubt that this decision to continue relations may at any time be reversed in the light of events. They have, of course, ceased the issue of Navicerts for goods destined for Finland, and no facilities are being given for ships to proceed to that country.
As regards the second part of the question it is not quite clear what funds the noble Lord has in mind, but presumably it was the so-called ”Finland Fund,” concerning which my noble friend Lord Phillimore has informed the House. This fund was collected in this country on private initiative at the time of the war between Finland and the Union of Soviet Socialist Republics for the purpose of supplying comforts, medicines and drugs to Finland and which amounted as has been stated to £301,000. More than one half of this amount was expended on purchases in the United Kingdom. This fund was a purely private enterprise, and His Majesty’s Government neither contributed to it nor were responsible for the allocation of the money collected. When the war ended in 1940, there was a considerable balance of this fund left over, and this was applied to various charitable purposes arising from the war, such as the care of orphans, and the like. The bulk of the fund, which is administered under the Chairmanship of the noble Lord, Lord Phillimore, has now been expended, with the exception of a reserve of about £10,000 which has been kept in this country in anticipation of expenditure connected with the repatriation of a number of persons sent out to Finland at the expense of the fund at the time.
While, therefore, it cannot be said that specific assurances were received, either then, or subsequently, that the fund would not be handed over to the Germans, there does not appear to be the slightest reason for assuming that this would happen, even if most of the fund had not already been expended as appears to be the case. In addition to the Finland Fund, smaller sums of money were sent to Finland by the Finnish Aid Bureau in this country for the maintenance of the volunteers who proceeded to Finland from this country at the time and most of whom are now in Sweden. These amounts were expended practically as soon as they reached Finland, so that there can be no question of handing these over to the Germans.
Ilmoita asiaton viesti
Paljon kiitoksia näistä mielenkiintoisista sitaateista.
Olen kiinnostunut lukemaan laajemminkin, mitä Britannian ala- ja ylähuone Suomen jatkosodasta keskustelivat sodan eri vaiheissa, joten voitko ystävällisesti antaa linkit kyseisille nettisivuille. Kiitos!
Ilmoita asiaton viesti
https://api.parliament.uk/historic-hansard/
Kirjoita siinä oikella ylhäällä olevaan hakuruutuun: Finland paina Search nappia ja valikoi linkeistä mielenkiintoisia päivämääriä.
Ilmoita asiaton viesti
Katsoin juuri Egyptin ja Ranskan jalkapalloa kun meni lisäajalle.
Mutta kyllä blogistin väite on kuin Venäjän 🇷🇺 käsikirjasta 🤦🤦🤦
Hyvää yötä.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka blogistin esittämä matsku ei sopisikaan kommentoija Suutarin näkemykseen kansallistarustoon ’kirjoitetusta’ kuvaelmasta niin on abdurdia väittää, että faktojen iskeminen pöytään olisi Venäjän pelikirjasta varsinkin kun Suutari esittää kaikissa muissa yhteyksissä että Venäjän pelikirja edellyttää ettei pöytään isketä ikinä mitään faktaa 😉
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä kai se Saksa kuitenkin Suomen pelasti materiaalilla lopuksi Kulmenyin lento osastolla.
Ilmoita asiaton viesti
Osaltaan saksalaisetkin, vaikka suomalaiset sotilaat toki olivat pääosassa torjuntavoiton onnistumisessa. Kuhlmeyn lento-osasto toimi ammattimaisesti ja tilapäisesti kaksinkertaisti suomalaisten tukena olleet ilmavoimat, millä oli ratkaiseva myötävaikutus lopputulokseen.
Avainasemassa torjuntataistelun onnistumisessa oli kenraaliluutnantti Lennart Oesch, jota sodanjälkeinen Suomi kohteli kiittämättömästi ja häpeällisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Lisään nyt epäsuoran tulen miehenä suomalaisen tykistön tulen osuvuuden ryhmitysalueilla hyökkäystä valmisteleviin neuvostojoukkoihin. Ja saksalaisten tiukan vastarinnan Virossa Sinimäen taisteluissa, jotka sitoivat puna-armeijaa.
Ilmoita asiaton viesti
Sinimäkien puolustajista noin kolmasosa oli virolaisia.
Ilmoita asiaton viesti
Jep, kiitos myös Viron pojille.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmettelen sitä, että mikä on motiivina blogistilla tuoda esille yli 80 vuotta vanhoja asioita. Jossittelu eli hienommalla nimellä kontrafaktinen historiankirjoitus ei ole faktaan perustuvaa. Tarvitaan faktaa pöytään, ei toisen käden tietoja. Sopimuksia tehdään aina yleensä vähintään kaksi kappaletta. Ei Saksasta eikä Suomesta ole löytynyt mitään blogissa esiin tuotua Zechlinin mainitsemaa SOTILAALLISTA SOPIMUSTA.
Näihin kuulustelupöytäkirjoihin kannattaa suhtautua varauksella. Kirjassaan ”Hruštšev muistelee” edesmennyt kenraali ja kommunistisen puolueen pääsihteeri Nikita Hruštšov (1894-1971) kirjoittaa NKVD:n päällikön Lavrenti Berijan kehuskelleen hänelle, että kun vanki annetaan hänen käsiinsä yhdeksi yöksi, niin tämä väittää seuraavana aamuna olevansa Englannin kuningas.
Strobe Talbotin toimittama erittäin mielenkiintoinen ”Hruštšev muistelee” ilmestyi suomeksi vuonna 1971 ja siinä on 525 sivua.
Unto Parvilahti valottaa kirjassaan ”Berijan tarhat” näitä itänaapurin vankilakäytäntöjä Lubjankassa, Lefortovassa ja Butyrkassa. Parvilahti kertoo mm. tapauksesta, kun sellikaveri tuli kuulusteluista selliin ja näytti, kun poskihampaisiin oli porattuja reikiä. Sellikaveri oli istutettu hammaslääkärin tuoliin. Parvilahden kirja julkaistiin vuonna 1957 ja siinä on 344 sivua.
Suosittelen mielenkiintoisia lukuhetkiä molempien kirjojen parissa!
Elämme nyt aikaa, jolloin itäraja on suljettuna ja Petroskoissa on pidetty jopa suomalaisiin kohdistuva kansanmurhaoikeudenkäynti. Stalinin aikana se katsottiin tarpeettomaksi, mutta ei Putinin aikana. Se kertoo tämän hetken ”ilmapuntarista.”
Suomalaisten hyvää mainetta on alettu tahraamaan systemaattisesti itärajan takana. Tämä ja edellinen blogi otsikkoineen lisäävät täysin tarpeettomasti vastakkainasettelua maidemme välillä. Tällaisista kirjoituksista itänaapuri voi saada jopa ”kimmokkeen” omaan propagandaansa. Yhteistä rajaa on 1340 kilometriä ja se ei siitä muuksi muutu.
Ilmoita asiaton viesti
Minä päätän, mitä minä kirjoitan ja miten minä kirjoitan. Sinä päätät, mitä sinä luet ja miten sinä luet. Älä sotke noita rooleja, vaan pysy lestissä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Mikkola kirjoittaa asiaa, yksi kuulustelu ja siinä kerrotut tiedot eivät riitä. Muita lähteitä kaivataan.
Ilmoita asiaton viesti
Arveletko, että minua paskankaan vertaa kiinnostaa sinun vaatimukset. Kuten sanoin: minä päätän, mitä minä kirjoitan, mistä minä kirjoitan ja miten minä kirjoitan. Sinä voit vain päättää, mitä sinä luet ja miten sinä luet, mutta kukaan ei minulle voi sanoa mistä ja mitä minä kirjoitan.
Miksi sinä ylipäätään käyt lukemassa näitä minun kirjoituksia?
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on Pesonen keskustelupalsta. Jos ei halua palautetta, voi kirjoittaa pöytälaatikkoon.
Ilmoita asiaton viesti
Vastasin vaatimuksiin, joita minulle esitetään. En siis hyväksy minulle esitettyjä vaatimuksia eikä niillä ole mitään merkitystä kirjoituksiini. En yleensä lue enkä kommentoi yhtään kommenttia koskaan kirjoituksissani. Tämä oli varmaan ensimmäinen moneen vuoteen tässä kirjoituksessa. Nyt varmasti taas viimeinen moinen vuoteen. Yksi nuorempi kaveri sanoi (ei tällä palstalla), että miksi sinä oikein kirjoitat tuonne vanhojen eläkeläismiesten foorumille, jossa he vain purkavat eläkeläismiesten pätemisensä tarvetta ja nuoremmat ovat jo siirtyneet muualle. Päivystävät täällä päästääkseen vain kommentoimaan kuin etelässä maissa vanhat ukot kadunvarsissa ja kuppiloissa päivät pitkät.
En kuitenkaan tuolla missään nimessä viittaa täällä tällä palstalla kommentoijille. Eivät he ole tuollaisia.
Minun sovittuja ja tärkeitä lukijoitani on noin 30-40, joista puolet ulkomailla eikä suomenkielisiä. Muiden ei olisi yhtään väliä näitä lukea ollenkaan, eikä myöskään Snellmanin. Eikä hänen edes tätä kommenttipalstaa.
Ilmoita asiaton viesti
Mikäs riipii? Jos et halua keskustelua, sulje kommentointi. Jos et kestä asiallista kritiikkiä, kertoo sekin jostakin.
Kirjoituksesi ovat lähes aina perusteellisia ja seikkaperäisiä ja niihin on nähty valtavasti vaivaa. Olen arvostanut niitä suuresti ja siksi myös luen niitä. Mutta tästä kirjoituksesta olen sitä mieltä, että johtopäätöksesi on turhan rohkea oletus.
Sinänsä en asiantuntemustasi voi kiistää, olen itse vain hissanmaikka. Mutta kyllä lähdekritiikin perusperiaatteet minäkin sentään tiedän ja siltä pohjalta otan kantaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmettely ja vaatimus ovat kaksi täysin eri asiaa. Olen saanut blogistista käsityksen perusteellisten ja hyvienkin blogien perusteella, että hän on luonteeltaan perfektionisti. Itsessäni on myös samaa vikaa ja olen myös ehdoton faktojen etsijä, missä ”jossittelulle” ei ole mitään sijaa.
Olen ollut aina kiinnostunut Suomen historiasta ja ennen kaikkea sotahistoriasta, nyt 76-vuotiaana ”nuorena miehenä.” Siihen liittyen olen lukenut paljon faktakirjallisuutta mm. viime sotien ajoilta, joita olen tuonut esille menneiden vuosien aikana kommenteissani. Sitä löytyy myös runsaasti kirjahyllystä.
Historian harrastus on siirtynyt nyt myös YouTube-puolelle, josta oheinen arvokas dokumentti on esimerkkinä.
https://youtu.be/ukGwGbC-Cbg
Ilmoita asiaton viesti
Täysnatsi Unto Ilmari Boman (myöh. Parvilahti), SS-divisioona „Wiking“ SS-pataljoona Westland, 11. komppania (untersturmführer), jota mm. Saksan päämajassa toiminut kenraali Paavo Talvela piti paskanpuhujana, kirjoitteli satuja.
Ilmoita asiaton viesti
”Berijan tarhat” syntyi, kun Parvilahti joutui 11 muun Suomen kansalaisen ja 8 Nansen-passilla oleskelleen miehen kanssa ihmisryöstön uhriksi huhtikuussa 1945. Heidät kuljetettiin lentokoneella Malmilta Moskovaan. Tapahtui raaka ja karkea perustuslakiimme kohdistunut loukkaus. Leino toimi sisäministerinä.
Moskovassa tuloksena tuli 5 vuotta pakkotyötä ”vastavallankumouksellisesta toiminnasta ulkomailla.”
Pakkotyötuomion jälkeen hänet tuomittiin elinkaudeksi Siperiaan, josta pääsi ihme kyllä palaamaan vuonna 1954 takaisin Suomeen.
Parvilahti ei allekirjoittanut tuomiota, joka annettiin 58 §:n kohta 4 mukaan, so. vastavallankumouksellinen toiminta ulkomailla.
Miettikää: Ulkomaan kansalainen tuomittiin vastavallankumouksellisesta toiminnasta ulkomailla.
Tämänkin kirjan kautta on mahdollisuus perehtyä itänaapurin ”sielunelämään.” Hyökkäys Ukrainaan ei tullut minulle minään yllätyksenä.
Itse kirja ”Berijan tarhat” on yksi mielenkiintoisimmista kirjoista, jonka olen koskaan lukenut.
Ilmoita asiaton viesti
Boman oli yksi kahdeksasta vaarallisen natsimielisenä pidetystä täkäläisestä, jotka Valpo vangitsi välittömästi Suomen katkaistua suhteensa Saksaan 2. syyskuuta 1944. Hänen nimensä oli listalla ensimmäisenä, ja hänet tavoitettiin välittömästi, kotoaan Helsingin Töölöstä. Muut seitsemän vapautettiin jo parin viikon kuluttua kotiarestiin, mutta Boman joutui jäämään toistaiseksi turvasäilöön. Hänen vireillä ollut nimenmuutoksensa Parvilahdeksi toteutui pian vangitsemisen jälkeen syyskuun aikana.
Bomanin kuulusteluista ja kotietsinnästä vastasi äärioikeistolaisena tunnettu etsivä Ari Kauhanen, joka pakeni Suomesta pari viikkoa myöhemmin. Turvasäilöaikanaan Parvilahti muun muassa tarjoutui vielä kerran Valpon agentiksi ja teki eduskunnan oikeusasiamiehelle valituksen vangitsemisesta ja hänestä sodan aikana tehdystä perättömästä ilmiannosta, mutta ei wörkkinyt. Perustellessaan oikeusasiamiehelle turvasäilövankeuden pitkittymistä Valpo ilmoitti pitävänsä Parvilahden syyllisyyttä maanpetokseen ilmeisenä. Aineisto ei kuitenkaan riittänyt syytteiden nostamiseen, sillä eräät todistajat olivat luikkineet pois maasta ja Parvilahti kiisti kaiken. Kuulusteluissa hän puolustautui myös vetoamalla SS-miehen uskollisuudenvalaan, joka velvoitti uskollisuuteen Adolf Hitleriä kohtaan [mikä oli jo sinänsä maanpetos].
Sisäministeri Yrjö Leino luovutti edelleen vangittuna olleen Parvilahden huhtikuussa 1945 niin sanottujen Leinon vankien joukossa liittoutuneiden valvontakomissiolle. Parvilahti oli parinkymmenen luovutetun joukossa poikkeustapaus, sillä useimmat olivat venäläisiä emigrantteja ja vain kaksi syntyperäisiä Suomen kansalaisia. Valvontakomissio siirsi vangit saman tien rajan yli Neuvostoliittoon.
Parvilahti tuomittiin viideksi vuodeksi vankileirille Neuvostoliiton rikoslain pykälän 58 nojalla. Rikosnimikkeenä oli kansainvälisen porvariston auttaminen taistelussa kommunismia vastaan.
Näissä vankileirien saaristoista, uhrien lukumääristä yms. kirjoittaneissa vangeissa on aina askarruttanut se, että millä vitulla ne teki jostain muutamalta leiriltä tai vankilasta käsin koko Neuvostoliiton aluetta kattavat havaintonsa. Oliko niillä aina kynänpätkä ja kirjoituspaperia peräsuolessa josta kaivoivat esiin kun vartijoiden silmät vältti vai oliko niillä joku telepaattinen valokuvamuisti?
Jotkut lukevat Suvorovin fiktiivisiä väännöksiä ja nielevät autenttisena historiadokumentteina 😉
Ilmoita asiaton viesti
Blogin otsikko on yliampuva.
Journalistisen käytännön mukainen olisi esim.:
Saksan 2. Helsingin lähettiläs kuulustelussa Moskovassa 1945: Suomella velvoite sodasta NL:a vastaan Saksan rinnalla 1941, salaisen sopimuksen allekirjoittajana Heinrichs.
Ilmoita asiaton viesti