Se oli Sanna Marin, joka vei meidät Natoon – Ei Sauli Niinistö
”Presidentti Tarja Halonen ja ulkoministeri Erkki Tuomioja epäilivät, että pääministeri Paavo Lipponen ujuttaa Suomea kohti Natoa.” ja ”Tarja Halonen pelkäsi, että Paavo Lipponen ujuttaisi Suomen Natoon.” (HS Kuukausiliite 5/22).
Niin omituiselta kuin kuulostaakin monien eri käänteiden jälkeen, Paavo Lipponen oli pohjimmiltaan Nato-mies, joka perusti Suomen sotilaallista turvallisuutta Yhdysvallat-Suomi-yhteistyöhön. Käsittelin Lipposen Nato-kannan vaiheita kirjoituksessa otsikolla Jo vuonna 1994 Venäjä ilmoitti tulevalle pääministerillemme, että Nato-jäsenyydestämme seuraa puolustusliitto Ukrainan kanssa (US-blogi 15.2.2022).
Minun on edelleen vaikea ymmärtää, kuinka Lipposen harkintakyky petti täysin Gazpromin kaasuputkiasioissa.
Se oli siis Suomen pääministeri, joka oli viemässä Suomea Natoon, ei Suomen tasavallan presidentti. Pääministeri Lipponen, ei presidentti Halonen. Elettiin 2000-luvun alkuvuosia.
Myös Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on pohjimmaiselta sielultaan Nato-jäsenyyden kannattaja, vaikka hän onkin puhunut julkisuudessa paljon Natoa vastaan. Varmasti tuo on ollut Anderssonille vaikeaa. Uskon, että hän tulee eduskunnassa äänestämään Suomen Nato-jäsenyyden puolesta. Olin varma Li Andersonin Nato-kannasta jo vuona 2016, kun kirjoitin blogin otsikolla Vasemmistoliitossa Suomen Nato-jäsenyyden vastustus jäämässä taka-alalle? (US-blogi 16.9.2016):
”Kannattaako Li Andersson itseasiassa pohjimmiltaan Suomen Nato-jäsenyyttä tai olisiko Suomen Nato-jäsenyys Anderssonille yhdentekevä asia, jos eduskuntapuolueiden enemmistö olisi Suomen Nato-jäsenyyden kannalla? Vastustaako hän Natoa ensisijaisesti vain siksi, koska puolueen jäsenkentän selvä enemmistö vastustaa Suomen Nato-jäsenyyttä?”
Noin kyselin siis jo vuonna 2016 ja saman voin kysyä edelleen. Vastauksen saamme, kun eduskunta äänestää Nato-jäsenyydestä. Hän siis tulee äänestämään Suomen Nato-jäsenyyden puolesta.
Andersson valittiin Vasemmistoliiton puheenjohtajaksi 6.6.2016.
****
Nyt Suomesta tulee viimein Naton jäsenmaa ja Suomi esittää Natolle pyynnön tulemisesta kutsutuksi puolustusliiton jäsenyyteen jo vajaan kahden viikon sisällä. Kirjeen luovutuksesta Naton päämajassa Brysselissä tulee ikimuistoinen ja juhlallinen.
Emme vielä tällä hetkellä tiedä, kuinka historian kirjat tulevat aikanaan kirjoittamaan sen, kuka Suomessa vei meidät lopulta Natoon. Nato-jäsenyys henkilöidään historiankirjoituksessa kuitenkin aina johonkin politiikan johtohenkilöön. Oliko se pääministeri Sanna Marin vai presidentti Sauli Niinistö, joka vei meidät Natoon? Oliko se puolueista SDP vai Kokoomus, joka vei meidät Natoon?
Ei, blogisti Pesonen! Asetat kysymykset täysin väärin! Kukaan noista edellä mainituista ei vienyt meitä Natoon. Se oli Venäjä, joka vei aloittamallaan sodalla meidät Natoon. Venäjä asetti Suomelle Nato-jäsenyyspakon.
Samaa keskustelua käytiin, kun Suomi liittyi Euroopan unioniin. Oliko se pääministeri Esko Aho vai presidentti Mauno Koivisto, joka vei meidät Euroopan unioniin? Oliko se puolueista Keskusta, SDP vai Kokoomus, joka vei meidät Euroopan unioniin?
Ei, blogisti Pesonen! Asetat kysymykset täysin väärin! Kukaan noista edellä mainituista ei vienyt meitä Euroopan unioniin. Se oli Ruotsi, joka vei jäsenhakemuksellaan meidät Euroopan unioniin. Ruotsi asetti meille EU-jäsenyyspakon.
Onko meidän syytä joskus kiittää rakkaita naapureitamme Ruotsia ja Venäjää?
On syytä kiittää molempia. Se on aina vain ulkoa asetettu pakko, joka saa Suomen toimimaan ja pitämään huolta eduistaan.
****
Olen kritisoinut ankarin sanakääntein presidentti Niinistön Venäjä- ja Nato-suhtautumista tällä palstalla kahdeksan vuoden ajan. Kriittisiä kirjoituksia Niinistön harjoittamasta turvallisuuspolitiikasta on jo kymmeniä.
Julkisia Niinistön harjoittaman turvallisuuspolitiikan kritisoijia ei ole ollut paljon, mutta todellisen Niinistön ovat täällä nähneet minun lisäksi ainakin Pasi Majuri ja Arno Kotro, jos he sallivat nimensä tulevan tässä yhteydessä mainituiksi.
Kun nyt Suomen kansa on kääntynyt Nato-jäsenyyden kannalle, Niinistökin on alkanut selitellä muuttuneita kantojaan ja sitä, että kyllä hän on kääntänyt Nato-jäsenyyskelkkansa jo viime vuoden joulukuussa (IS 2.5.2022). Niinistön rakastamat EU ja EU:n kuuluisa artikla 42.7 eivät olisikaan enää Suomen turva Venäjää vastaan.
Mediassa – etenkin Ilta-Sanomissa – on nyt kaikkia presidentti Niinistön sanomisia alettu tulkita siten, että hän olikin ollut Suomen Nato-jäsenyyden kannalla jo kauan sitten viime vuoden puolella.
Eikä Kokoomus ole ollut käytännön toimissaan tosiasiassa Suomen Nato-jäsenyyden kannalla ollenkaan. Vasta Suomen kansan Nato-kannan muutos sai Kokoomuksen toimimaan Nato-jäsenyyden puolesta, mutta niin sai kansan kanta muutkin puolueet.
Vielä tammikuussa Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon puheenvuoro Paasikivi-seurassa Suomen oli aivan kauhea. Suorastaan hirvittävä. Kerta kaikkiaan käsittämätön.
Nato-jäsenyys ei ollut tuolloin vielä tammikuussa Orpolle ja Kokoomukselle mikään todellinen vaihtoehto (Kokoomus 25.1.2022):
”Liittoutumisen ja liittoumattomuuden välissä on kuitenkin nyt ja aina ollut tilaa. Kun katsoo Suomen historiaa, on selvää, että ulkopuolinen sotilaallinen apu tai mahdollisuus sen saamiseen on ollut keskeisessä asemassa Suomen kannalta.”
Orpo määritteli Suomen liittoutumisen ja liittoumattomuuden väliselle harmaalle alueelle ja odotti, että tiukassa paikassa muut tulevat auttamaan Suomea. Tuo on ollut Suomen turvallisuuspolitiikan doktriini EU-jäsenyyden alkuajoista vuodesta 1995. Tarkalleen ajankohdasta 20.9.1995 kello 8:00-9:35. Tuon doktriinin ovat allekirjoittaneet kaikki Suomen puolueet.
Tuo doktriini oli lähtökohdiltaan täysin maho. Käsittelen sen mahouden seuraavassa luvussa.
Suomen Nato-jäsenyyden kannalta Orpon Paasikivi-seuran puhe oli todellinen pohjanoteeraus. Venäjä hyökkäsi Orpon puheesta vain kuukauden päästä Ukrainaan. Osoittaa, kuinka pihalla Kokoomus ja Orpo olivat, missä oikein mennään. Koko Suomi oli vielä tammikuussa täysin pihalla.
Käsittelin Orpon sanomisia tarkemmin kirjoituksessa otsikolla Nato-optio – Puolueiden nykyiset Nato-kannat eivät edes mahdollista liittymistämme Natoon ja se on harkittua (US-blogi 13.2.2022).
****
Mikä sitten on ollut Suomen ja presidentti Niinistön harjoittamassa ulko- ja turvallisuuspolitiikassa pahasti pielessä? Mikä Suomen turvallisuuspolitiikan doktriinin perusteissa on ollut täysin pihalla?
Orpo määritteli tuossa tammikuisessa Paasikivi-seuran puheessa ne kaksi tekijää, miksi ulko- ja turvallisuuspolitiikka on ollut pahasti pielessä. Nuo kaksi tekijää ovat harmaa alue sotilaallisen liittoutumattomuuden ja liittoutumisen välissä sekä muilta saatava sotilaallinen apu.
Naton ja Venäjän suhteiden perustan määrittävät ydinaseet. Ydinaseet ovat kaiken perusta. Ydinaseet ovat olleet perusta kaiken aikaa, eikä mikään ole muuttunut edes Neuvostoliiton romahdettua.
Ydinaseista ja niiden muodostamista pelisäännöistä Yhdysvallat ja Venäjä eri muodoissaan ovat sopineet enemmän tai vähemmän Toisesta maailmansodasta lähtien. Kuviot ovat melko vakiintuneet. On solmittu myös ydinaserajoitussopimuksia.
Molemmat osapuolet välttelevät viimeiseen asti Naton ja Venäjän välistä sotilaallista konfliktia. Yksi kuvio tuossa on se, ettei Nato eivätkä Nato-maat auta Natoon kuulumattomia Euroopan maita sotatilanteessa toimilla, jotka edellyttäisivät Nato-sotilaiden olemista konfliktimaassa.
Tuo on kaikille ollut selvää jo vuosikymmenten ajan, muttei Suomen ulkopoliittiselle johdolle. EU:n jäsenvaltioista Naton ulkopuolella ovat vain Suomi, Ruotsi, Itävalta, Irlanti, Malta ja Kypros. EU:ssa on siis 21 Naton jäsenmaata, jotka eivät toisi Suomeen sotilaita, jos Suomen ja Venäjän välillä syttyisi konflikti tai sota. Suomen ja etenkin Niinistön rakastama artikla 42.7 on ollut täyttä utopiaa, johon Suomi on luottanut.
Ydinaseettomasta EU:sta ei koskaan ole tulossa sellaista liittoa, joka puolustaisi Suomea ydinaseellista Venäjää vastaan. Kun Henry Kissinger kyseli aikanaan 1970-luvulla, kenelle hän soittaa, kun haluaa puhua Euroopalle (Who do I call if I want to call Europe?), niin Vladimir Putin voi kysellä, kenelle hän soittaa, kun haluaa puhua EU:n ydinaseista.
Jos Suomen ja Venäjän välille olisi syttynyt konflikti tai sota, aseapua olisi annettu kuten nyt Ukrainalle, mutta yksikään Nato-sotilas ei tulisi Suomeen ilmaan Suomen Nato-jäsenyyttä. Suomella ja nyt Ukrainalla ei olisi ollut mitään eroa, vaikka Suomi kuuluukin EU:hun. Suomen kuva tuossa asiassa on ollut hyvin harhainen ja hyväuskoinen.
Suomen ulkopoliittinen johto huomasi ja sisäisti tuon vasta nyt helmikuussa, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan sellaisella 150-200 tuhannen sotilaan vahvuudella, jonka lyömiseen Suomen todelliset miehistöreservit eivät riittäisi. Suomen todellinen taisteluvahvuus aseistettuna on kaukana nimellisestä 280 000 sotilaan reservistä. 280 000 on vain luku paperilla.
Suomen ulko- ja puolustuspolitiikka on siis perustunut harhakuville. Suuri harhakuva on ollut olla ymmärtämättä ydinaseiden merkitystä.
Tuota harhakuvaa Niinistökin on nyt ylläpitänyt kymmenen vuoden ajan. Sitä ennen Tarja Halonen 12 vuoden ajan.
****
Kirjoitin reilu vuosi sitten kirjoituksessa otsikolla Sanna Marin ja Venäjä positiivisesti siitä, miten pääministeri Sanna Marin on toiminut Venäjän suhteen (US-blogi 14.2.2022):
”Pääministerimme Sanna Marin näyttää kuitenkin rikkovan ulkopoliittisia tabujamme ja olen siitä tyytyväinen. Kyse ei ole mistään uhosta Venäjää kohtaan. Kyse on siitä, että kaikkia olemassa olevia vanhoja käytäntöjä ja niiden todellista tarvetta on tarkasteltava uudelleen.”
Asetuin pääministerin puolelle myös silloin, kun Marin vaati Twitterissä Aleksei Navalnyita vapaaksi (Twitter, Sanna Marin 18.1.2021) ja sai presidentti Niinistön sekä koko suomalaismedian torut siitä, että oli esittänyt Venäjälle ulkopoliittisen ukaasin ohi presidentti Niinistön. Erityisesti Marinin väärästä Venäjän asioiden hoitamisesta häntä vastaan tormistautui Ilta-Sanomat ja Ilta-Sanomien toimittaja Timo Haapala (esim. IS 21.1.2021 ja IS 24.1.2021).
Kokoomuskin pillastui, kun Marin oli uskaltanut esittää Venäjälle Navalnyin vapauttamisvaatimuksen (Twitter, Antti Häkkänen 21.1.2021).
Marin on ollut pääministerinä hyvä Suomen Venäjä-suhteiden uudistaja. Uudistus alkoi heti pääministerikauden alusta ja linja on jatkunut, vaikka pulinaa on tullut presidentin kansliasta, porvarileiristä ja etenkin Kokoomuksesta.
Sama on nyt Marinin tyyli Suomen Nato-jäsenyysasiassa kuin Venäjä-asiassa. Se on terävöitynyt edelleen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Luojalle kiitos, että SDP:n puheenjohtaja ja pääministeri ei ole nyt Antti Rinne, Eero Heinäluoma tai vastaava eikä ulkoministeri Erkki Tuomioja.
Hyvä niin.
****
Se on Sanna Marin, joka vei meidät Natoon. Hän oli ratkaiseva henkilö saada SDP Suomen Nato-jäsenyyden kannalle. Aikanaan vasta 25 vuoden kuluttua saamme tietää salaisista asiakirjoista, mikä on hänen rooli hallituksessa myönteisen Nato-kannan sekä poikkeuksellisen nopean jäsenyysprosessin aikaansaamiseksi. Noista asiakirjoista varmasti selviää myös se, että se oli pääministeri, joka teki Suomen ulkopoliittisessa johdossa päätöksen Suomen Nato-jäsenyydestä ennen presidenttiä.
Marinilla on ollut ratkaiseva rooli saada Ruotsin sosiaalidemokraatit Nato-jäsenyyden taakse. Saksassakin hän edistänyt hyvin Ukrainan asiaa vanhakantaisen Olaf Scholzin ja koko sosiaalidemokraattisen leirin käännyttämiseksi Venäjä-asiassa.
Luonteeltaan Marin on sellainen, joka päätöksen tehtyään pyrkii päämäärään määrätietoisesti sivuille vilkuilematta. Siinä prosessissa heikoimmat jää jalkoihin. Toiminta on vähän kuin sodan eturintamassa, mikä saattaa joitakin ärsyttää, muttei ainakaan minua.
Marinin ja hallituksen hävittäjähankintapäätös on hyvä esimerkki siitä, että pyritään päämäärään liikaa sivuille vilkuilematta. Jos vilkuillaan liikaa sivuille, päämäärää ei saavuteta.
”Vei NATOon?” Ihan kuin hakemuksen jättäminen takaisi sen että se pääsee maaliin asti häiriöttömästi.
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärrä se vaikka kielikuvana siitä, kenen hallituksen johdolla hakemus jätettiin.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä tuon tason blogistin kirjoittamana asiat tarkoittavat aika kirjaimellisesti sitä mitä sanotaan. Siksi on yllättävää, että blogisti antaa ymmärtää NATOon asti pääsemisen olevan jo täysin varma asia.
Ilmoita asiaton viesti
Haluaako Mittler taas haastaa johonkin kevyeen vedonlyöntiin isänmaamme kohtalonkysymysten käänteistä vai? Huonossa tapauksessahan kaikki vedonlyöntiin osallistuneet ja ulkopuolisetkin suomalaiset kärsisimme nahoissamme Mittlerin veikkaaman mahdollisen putinhevosen voittaessa…
VAI onko Ionilla ehkä sitten parempaa suhteisiin tms. liiittyvää tietoa siitä, että Kremlillä todella olisi jokin toimiva keino ja valmius estää jäsenyytemme? Ehkä sellaisen ihmisen pitäisi suoraan kertoa kuuluvansa pikemmin VKK (valta kuuluu Kremlille) -puolueeseen eikä johonkin muuhun…
Ilmoita asiaton viesti
Vedonlyönnillä ei ole mahdollista vaikuttaa tapahtumien kulkuun, mutta sillä voi saada oikeudet rehvastella olleensa oikeassa.
Ilmoita asiaton viesti
Se on Sanna Marin, joka vei meidät Natoon.
Huomattavasti helpompi järjestely. Klassikko samalla.
Ilmoita asiaton viesti
Kokoomus ei tosiaankaan voi isoa sulkaa hattuunsa ottaa Suomen tulevasta Nato-jäsenyydestä. Puolueohjelmaan on toki kirjattu, että puolue kannattaa Suomen liittymistä Natoon, mutta se on jäänyt kuolleeksi kirjaimeksi tähän kevääseen asti. Kokoomus ei ole käytännössä tehnyt elettäkään ajaakseen Suomen Nato-jäsenyyttä.
Pesosen mainitsema Orpon puhe oli tosiaan rimanalitus, mutta ei saa unohtaa sitäkään, että kokoomus ryhmittyi viime presidentinvaaleissa Niinistön taakse, vaikka tämä suhtautui hyvin nihkeästi Suomen Nato-jäsenyyteen. (Ja ärsyyntyi koko aiheesta.)
Ainoa Nato-myönteinen ehdokas oli Nils Torvalds, jota Niinistö ja kokoomus sitten näykkivätkin innokkaasti.
Entäpä Jyrki Kataisen hallitus? Se linjasi heti kärkeen, että sen aikana Suomi ei edistä millään lailla maan Nato-jäsenyyttä. Kun katsoo turvallisuuspolitiikan historiaa, olisikohan tuossa typeryyden huippu? Siis että ilman ulkoista pakkoa sidoimme itse omat kätemme pitkäksi aikaa nopeasti muuttuvassa maailmassa?
Eihän tuo linjaus tietenkään kokoomuksesta lähtenyt, mutta joku raja pitäisi olla kompromisseillakin ja siinä, millaiseen kansan kohtalolla leikkivään idiotismiin pitää mukautua.
Ilmoita asiaton viesti
Kokoomus on toiminut juuri niin kuin populistinen, äänestäjien mielipiteitä myötäilevä selkärangaton puolue toimiikin.
Se ei ole tuonut selkeitä mielipiteitä maalle tärkeissä asioissa esille vaan on piilottanut ne koska kansan mielipide on kyselyissä ollut kokoomuksen kantoja vastaan.
Koko puolueen nykyinen kannatus perustuu mielipidetiedustelujen myötäilyyn. Myötäilyyn joka paljastuu kun pääsevät hallituspuolueeksi tai peräti pääministeripuolueeksi. Siitä tuleekin sitten Suomelle uusi katastrofi katastrofi – Kataisen jälkeen. No, olihan siellä pelle Stubbkin vielä Kataisen jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä. Kansa on tässä ollut fiksumpi kuin poliitikot. Päättäjät ovat saaneet viisaamman kansan kuin ansaitsevatkaan.
Jopa presidentti on joutunut tulemaan kansan mielipiteen paineesta järkiinsä.
Ilmoita asiaton viesti
Silti ei uskalleta päästää viisasta kansaa äänestämään asiasta. Ei edes malteta odottaa ensi kevään eduskuntavaaleja. Gallupeilla yritetään johtaa Tasavaltaa, jossa valta kuuluu kansalle.
Ilmoita asiaton viesti
Olen kuullut sanottavan, että presidentti Putin puski Suomen Natoon.
En välttämättä sanoisi noin, mutta ehkä muotoilisin asian niin, että Putinin aloittama tuhoamissota Ukrainaa vastaan oli ratkaiseva sykäys, joka johti Suomen laajapohjaiseen tahtoon jättää hakemus Natoon ja sitten lopulta 4.4.2023 Nato-jäsenyyteen.
Uskon, että historiankirjoitus tulee näkemään päivämäärän 24.2.2022 ratkaisevana jäsenyytemme kannalta. ”V.V.P. sen teki”.
Ilmoita asiaton viesti
Eli on kuin puskurimaitaan käyttävä Venäjä. ?
Ilmoita asiaton viesti
”Entäpä Jyrki Kataisen hallitus? Se linjasi heti kärkeen, että sen aikana Suomi ei edistä millään lailla maan Nato-jäsenyyttä.”
Sanna Marin totesi 20.1.2022 uutistoimisto Reutersille antamassaan haastattelussa, että pitää epätodennäköisenä, että Suomi hakee Nato-jäsenyyttä tämän hallituskauden aikana. Eihän tuo linjaus tietenkään Marinista lähtenyt, mutta joku raja pitäisi olla kompromisseillakin ja siinä, millaiseen kansan kohtalolla leikkivään idiotismiin pitää mukautua.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä noinkin, mutta viime kädessä Suomen kansan vahva NATO kannatus lopetti puoluepoliitikkojen loputtoman kiemurtelun ja nenänkaivuun NATO kysymyksessä.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä. Mutta yleisen mielipiteen kääntymistä Naton kannalle haluttiin sitäkin vähätellä jonkinlaiseksi ”tunnereaktioksi”, presidenttiä myöten.
Maan johdolta olisin jo paljon aiemmin kaivannut järkireaktiota.
Ilmoita asiaton viesti
Niin mihin me tarvitaan puolueita, kun kansa päättää asioista, tuhannen henkilön otannoissa
Ilmoita asiaton viesti
Puolueita tarvitaan asettamaan kysymykset ja otannat.
Ilmoita asiaton viesti
Puolueet eivät yleensä tee otantoja.
Kuka ne päätökset sitten tekee
Ilmoita asiaton viesti
ETLA ja EK
Ilmoita asiaton viesti
Mitäs puolueita ETLA ja EK on
Ilmoita asiaton viesti
Meillä voidaan tehdä kansalaisaloite asioista ihan virallisesti. Eivät ole galluppeja. Aloitteet Nato-jäsenyydestä keräsi toistasataatuhatta kannatusta alle viikossa.
Ilmoita asiaton viesti
sehän on huikeat n.4-5%:n luokkaa ja tällä perusteella Natoon.
Ilmoita asiaton viesti
Se on enemmän kuin 2000. 70% kansasta kannattaa liittymistä.
Kansalaisaloite on aloite. Kansanedustajat tekevät päätöksen, kuten demokratiassa kuuluu.
Ilmoita asiaton viesti
Callupit on calluppeja ja äänestys on ainoa oikea tulos
Ilmoita asiaton viesti
Orpo yms. lienevät pelanneet kaksilla korteilla Nato jäsenyyden kanssa jo pitkään. Venäjän hyökkäys Ukrainaan (tähän liittyneet Putinin kannanotot) teki tämän pelin mahdottomaksi.
Sanna Marinilla on ollut näköjään hyvät neuvonantajat, joilla on ollut realistinen kuva Venäjästä ja sen aikeista.
Viimeaikaset tapahtumat antavat aiheen pohtia presidentin ja pääministerin välistä vallan- ja tehtäväjakoa uudelleen pitkässä juoksussa.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös Putinin puolue ole kokoomuksen ystäväpuolue? Ainakin ollut.
Ilmoita asiaton viesti
Näin lienee ollut….
Ilmoita asiaton viesti
Taidat väsätä syntipukkia tulevien käsienpesujen varalle.
Ilmoita asiaton viesti
Ei Pesosen tarvinne käsienpesuun varautua. Nato-jäsenyyden tie on auki ja sinne mennään. Pesonen jakaa kunniaa niille, joille se hänen mielestään kuuluu.
Ilmoita asiaton viesti
Sturmbannführer hävisi kuin trolli tuntureille saadessaan ilmeisen varmistuksen Suomen NATO-jäsenyydestä jenkkilästä ja samalla omistamiensa jenkkiläisten asefirmojen osakkeiden tuotosta.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen kansasta enemmistö, selvä enemmistö, oli liittymisen kannalla. Kokoomus ampaisi kannatuslukemissa omaan yksinäisyyteensä. On helppo ymmärtää, miksi Marin käänsi takkinsa Naton vastustajasta Naton kannattajaksi. Vaalit on jo vuoden päästä.
Ilmoita asiaton viesti
Meillä on ollut Nato-myönteinen hallitus, mutta kädet oli sidottu Niinistön ulkopoliittiseen linjaan. Kun Niinistön politiikka törmäsi päin seinää ja lattia lähti jalkojen alta, pääsi hallitus Marinin johdolla muotoilemaan ulkopolitiikan nuotit uusiksi.
Hyvä muistaa, että Niinistö oli hapan Nato-jäsenyydelle ja edellytti kansanäänetystä vielä 26.1.2022 Jaakko Loikkanen -ohjelmassa. Vajaa kuukausi ennen hyökkäystä.
Ilmoita asiaton viesti
Fortum ja Hanhikivi sotkettiin Niinistön johdolla hänen idänpolitiikkansa pelimerkiksi. Hallitus otti tässäkin asiassa hankkeet käsiohjaukseen. Tammikuussa Marin teki päätöksen nostaa valtion edustaja Fortumin hallitukseen ensimmäistä kertaa 16 vuoteen. Hankiven tarina sai päätepisteen.
Ilmoita asiaton viesti
” Se on galluptulos. Eihän siitä muuta lausuttavaa ole.”
Presidentti Niinistö Nato-myönteisestä galluptuloksesta 15.3.2022.
Ilmoita asiaton viesti
Kokoomuksella oli ainoana puolueena Suomessa hankala tilanne Nato-asian kanssa. Päämiehenä on kokoomuslähtöinen presidentti, joka pontevasti suitsi eduskuntavaaleja ennen puolueita nostamasta Nato-jäsenyyttä vaaliteemaksi.
Vaikka Niinistö tuli valituksi kansalaisvaltuuskunnan ehdokkaana toiselle kierrokselle, hänellä on runsaasti vaikutusvaltaa Kokoomuksen sisällä. Toki hänen vaikutusvaltansa yltää muihinkin puolueisiin.
Kokoomuksen sisällä oltiin pettyneitä siihen, kuinka suurin toivein presidentiksi saatu kokoomusvaikuttaja ei ryhtynytkään ajamaan Kokoomukselle tärkeää asiaa mitenkään. Näytti jopa siltä, että Niinistö asettui vastustamaan kansalaiskeskustelua aiheesta. Hänen asettamansa kansanäänestysvaatimus oli kertakaikkiaan kestämätön. Voin avoimesti kertoa, että olin tuossa vaiheessa umpipettynyt presidenttiimme. Olisin ollut mielissäni, jos meillä olisi ollut ehdokas, joka olisi Suomen säästänyt Niinistön toiselta kaudelta.
Kokoomuksen tehtäväksi jäi ikään kuin odotella, että saavat uuden miehen johtoon. Omakaan mies ei tavoitetta edistänyt. Arvovallallaan Niinistö olisi voinut saada muutoksen aikaan. Niinistö oli siihen liian heikko ja ehkä liikaa Venäjän taskussa. Hanhikivi. Tarvitseeko sanoa enempää?
En ihan pysy perässä, miten blogisti analysoi Nato-prosessin Marinin laariin. Ymmärrän varsin hyvin, että presidentiltä Nato-suunnanmuutos on vaatinut paljon selittelyä ja taka-askeleitakin. Mutta jos Orpo joutui Suomen linjaa tammikuussa selittelemään parhain päin, yhtä pihalla oli tammikuussa pääministerimmekin. Hän kertoi uutistoimisto Reutersille, että on epätodennäköistä, että Suomi liittyy Natoon tämän hallituskauden aikana. Pidin Marinin kannanottoa kovana iskuna Suomen turvallisuudelle.
Marin antoi lausuntonsa ajankohtana, josta ei kulunut kuin kuukausi ja neljä päivää, kun Venäjä aloitti täysmittaisen sodan Venäjällä. Myönnän taas olleeni pöyristynyt varomattomuudesta, jota ulkopoliittinen johtomme osoitti tulenarassa tilanteessa.
Nato-optiohöpinät unohdettiin kyllä varsin nopeasti, kun johto havaitsi, mitä tarkoittaa kohdata suurvaltavihollinen Nato-jäsenyyden ulkopuolella, maassa, joka oli jäsenyyttä jo hakenut. Meillä ei sitä koskaan ole edes haluttu hakea. On vain uskoteltu kansalle, että kyllä ehdimme.
No, nyt kansakunnan kerma on sitten kääntynyt kannallemme. Ollaan iloisia eikä oteta keltään mitään pois. Ei niiltä harvoilta vasemmistoliittolaisiltakaan, jotka ovat asettuneet tukemaan hakemusta. Erkki Tuomiojaa ei kannata kuitenkaan erityisesti kiitellä. Hän yritti kyllä kampittaa prosessia kaikin tavoin.
Pesonen, miksi katsot, että Marin olisi ollut presidenttiä aktiivisempi toimissaan? Mihin näkemyksesi perustuu?
Toisekseen: toivoisin sinun näkemystäsi siitä, millaisen roolin Suomi ottaa Nato-jäsenenä? Olemmeko halukkaita ottamaan kansainvälisiä Nato-joukkoja ja tukikohtia maahamme?
Ilmoita asiaton viesti
Oman näkemykseni mukaan Suomen natojuna lähti liikkeelle, kun pääministeri Marin kutsui eduskuntapuolueet neuvonpitoon pohtimaan Suomen natojäsenyyttä. Hän suhtautumisensa oli muuttunut myönteiseksi Natolle tammikuisen epäröinnin jälkeen. Tässä vaiheessa presidentti Niinistö höpötteli vielä kansanäänestyksestä ja kyseli vastuunkantajia (presidenttinä, haloo!). Mutta kun hän huomasi hallituksen ja kansan tulleen natojäsenyyden kannalle, niin ymmärsi viime metreillä kääntää kelkkansa ja on sen jälkeen toiminut presidenttinä ansiokkaasti hankkien tukea jäsenyydellemme.
Ilmoita asiaton viesti
Itse asiassa juuri tätä Pesoselta kyselen, onko meillä tarkkaa tietoa siitä, kuka puhetta Nato-jäsenyydestä oikeastaan tuossa tapaamisessa johti ja ketkä kaikki saivat päätöksen aikaiseksi.
Minä en osta vielä tuota Marinin toimeliaisuutta ilman todisteita.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo Marinin lausunto ”on epätodennäköistä” ja jne. oli sillä hetkellä realismia vaatihan pres. Niinistö kansanäänestystä Naton liittymisestä ja Marin hallituksella oli toiminta-aikaa jäljellä enää reilu vuosi ja sinä aikana oisi pitänyt laatia laki kansanäänestyksestä, käydä kansalaiskeskustelu ja järjestää äänestys, mutta heti, kun Niinistö pyörsi päätöksensä kansanäänestyksen järjestämisestä alkoi Marin toimia. Marinin EU ja länsimyönteisyys on SDP:a hyvin tiedostettu eikä ainakaan itseäni yllättänyt se millä volyymillä Marin lähti Suomea Natoa kohti viemään.
Ilmoita asiaton viesti
En minä Marinin realismia moiti, vaan sitä, että pääministeri julkistaa tuollaisen lausunnon aikana, jolloin Venäjä painosti toista naapurimaataan sodalla ja kun me samaan aikaan uskottelimme, että meillä on sellainen juttu, jota kutsumme Nato-optioksi.
Siis kyse oli siitä, että Marin kertoi, ettei se optio oikeastaan ole käytettävissä.
Onneksemme jäsenyyshakemus tullaan tekemään. Ihan niin kuin kansa toivoo.
Ilmoita asiaton viesti
Oman tulkintani mukaan sama äidillinen tunnevaltaisuus, joka esti Marinia luopumasta Nato-vastaisuudestaan, heitti hänet kerralla Nato-kannattajaksi, kun uutisia alkoi virrata tapetuista lapsista ja vanhuksista, pommitetuista kouluista ja sairaaloista, joukkoraiskauksista j.n.e.
Joskus sellaisesta tunnevaltaisuudesta voi siis olla hyötyäkin. Toisesta ääripäästä on täysin tunteeton macchiavelli tyyliin Paavo Väyrynen.
Ilmoita asiaton viesti
Onko muuta konkreettista näyttöä siitä, että Marin on ollut Nato-vastainen, kuin hänen toteamuksensa Reutersille, ettei hänen kaudellaan jäsenyys ole todennäköinen? Se, ettei ole ilmoitanut kannattavansa Natoa, ei ole kannanotto sitä vastaan. Hän ei ole sanonut vastustavansa jäsenyyttä ja liittymistä. Niinistön puheista, asenteista ja politiikasta on näyttöä pitkältä ajalta.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kysymys sinänsä tuo.
Ilmoita asiaton viesti
No onko? Eikö? Älä sitten valehtele tuosta jatkuvasti…
Ilmoita asiaton viesti
Joillekin ihmisille on kyllä vaikea pala että Marin ja Haavisto veivät Suomen Natoon. Orpo katseli vierestä, Stubb Firenzestä (A Room with a wiew) ja Purrasta ei ollut kukaan vielä kuullutkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ylen EK-vaalikone 2019
Nato-jäsenyys vahvistaisi Suomen turvallisuuspoliittista asemaa.
Sanna Marin täysin eri mieltä
Puolustuspolitiikkamme nojaa sotilaalliseen liittoutumattomuuteen ja uskottavaan itsenäiseen puolustukseen. Tämän hyväksi havaitun linjan muuttaminen nykytilanteessa todennäköisesti lisäisi jännitteitä ja epävakautta Itämeren alueella, eikä se ole siksi Suomen edun mukaista. Itsenäistä puolustuskykyämme tukee EU:n puolustusyhteistyön syventäminen ja rauhankumppanuusohjelman puitteissa tehtävä yhteistyö Naton kanssa.
https://vaalikone.yle.fi/eduskuntavaali2019/8/ehdokkaat/549?lang=fi-FI
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä muistuttaa, että pääministeri Sanna Marin on viemässä meitä Natoon. Pariisin rauhansopimuksesta on mennyt todistettavasti tieto myös hänelle, joten Marin ei ole tietämätön asiasta Nato-päätöstä tehdessään.
Liitteenä myös artikkeli Promerit-sivustolla. https://www.promerit.net/2022/05/40631/
Ilmoita asiaton viesti
”Minun on edelleen vaikea ymmärtää, kuinka Lipposen harkintakyky petti täysin Gazpromin kaasuputkiasioissa.”
Kyse oli vain hyväpalkkaisesta ”työpaikasta”. Jokaisella meistä on myös yksityiselämä ja omat tarpeemme siihen liittyen.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa kansa tönäisi Nato-hankkeen liikkeelle. Sanna Marin sanoi tammikuussa pitävänsä hyvin epätodennäköisenä, että Suomi hakisi Naton jäsenyyttä hänen pääministerikautensa aikana.
Ilmoita asiaton viesti
Helmikuussa Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Sitä ei kukaan pitänyt pelkästään epätodennäköisenä, vaan peräti mahdottomana. Se muutti kaiken.
Ilmoita asiaton viesti
Hyökkäystä voitiin pitää todennäköisenä viimeistään pari kuukautta aikaisemmin joulukuussa, kun Nato oli odotetusti torjunut Venäjän vaatimukset Naton itälaajenemisen pysäyttämisestä. Venäjä oli ajautunut nurkkaan ja näytti siltä, että se pelasi aikaa hyökkäyksen järjestelyihin.
Ilmoita asiaton viesti