Škoda sai peruttua Valko-Venäjän jääkiekon MM-kisat – Kuinkas jalkapallon Euroopan-mestaruuskilpailut 2021 Venäjällä?

Yllä olevassa artikkelikuvassa ovat kesällä 2021 pidettävien jalkapallon EM-kisojen keskeisimmät sponsorit. Yksi kisapaikka on Venäjä ja Pietari. Tuo kisapaikka on tällä hetkellä Euroopan jalkapalloliitolle (Union of European Football Associations, UEFA) kisajärjestäjänä riskialttein, kun kyse on sekä kisojen että UEFA:n imagosta huomioiden Venäjän kurja ihmisoikeustilanne sanan- ja kokoontumisvapauksineen.

Venäjän kansa on nyt kahden viikon ajan osoittanut mieltään kaduilla. Putinin hallinto on kohdellut ihmisoikeusloukkauksista piittaamatta mielipiteitään rauhallisesti osoittavia kansalaisia kovakouraisesti sairaalakuntoon ja vankilaan.

Jatkuuko sama pitkälle kevääseen? Jaksavatko venäläiset osoittaa mieltään samalla tavoin viikosta toiseen kuin valkovenäläiset?

Venäjä on ollut nyt kahden viikon ajan Valko-Venäjän tiellä. Ei mitään eroa. Myös Venäjän kansalaisia on hakattu sairaalakuntoon.

EU ei ole kyennyt löytämään yksimielisyyttä, miten Venäjään pitäisi reagoida. EU on ollut toimissaan hissukseen. EU ei löytänyt myöskään Valko-Venäjää vastaan vaikuttavia toimia. EU meni minimillä määräten vain henkilöpakotteita, joilla ei ole mitään vaikuttavuutta. Kunhan jotain on leikisti tehty, toimien vaikuttavuudesta viis.

Sen sijaan yksityiset yritykset löysivät vaikuttavan tavan Valko-Venäjään. Väline oli jääkiekon MM-kisojen vieminen pois Valko-Venäjältä. Ilman maineestaan huolestuneita yrityksiä ja pääsponsori Škodaa se ei olisi onnistunut. Škoda oli tällä kertaa vahvempi kuin EU.

Kukaan ei muista EU:n Valko-Venäjä-pakotteita, mutta kaikki muistavat jääkiekon MM-kisojen poissiirron Valko-Venäjältä Škodan aikaansaamana.

En aja Škodalla, mutta arvostan tämän tempun jälkeen Škodaa suuresti.

Onko kuluttajilla sponsoroivien yritysten kautta enemmän suoraa ulkopoliittista valtaa kuin vaikkapa EU:lla? Miksi katsoa EU:n ja EU:n jäsenvaltioiden aikaansaamattomuutta, kun on olemassa vaikuttavampi poliittinen vaikutuskanava nyt myös ulkopoliittisissa kysymyksissä?

Tuota kysymystä käsittelen tässä kirjoituksessa.

****

Venäjä lahjoi prostituoiduilla, metsästysretkillä ja epäillysti myös kylmällä käteisellä – raportti paljastaa kansainvälisen ampumahiihtoliiton ex-johtajan toiminnan” (Yle Urheilu 27.1.2021).

Kansainvälisen ampumahiihtoliiton (International Biathlon Union, IBU) puheenjohtajana vuosina 1992–2018 toiminut norjalainen Anders Besseberg otti vastaan Venäjältä lahjuksia, joiden vastineeksi liiton johto ajoi venäläisurheilijoiden asiaa. Vastaavaan syyllistyi myös IBU:n pääsihteerinä vuosina 2008–2018 toiminut saksalainen Nicole Resch.

Jos johto Venäjän käsissä, koko liitto Venäjän käsissä. Tuossa Venäjä menee ihan vanhojen KGB-oppikirjojensa mukaisesti.

Besseberg ajoi aggressiivisesti vuoden 2021 MM-kisojen viemistä Venäjälle huolimatta venäläisurheilijoiden dopingrikkeistä.

Onneksi hän ei onnistunut.

Kirjoitin jokin aika sitten niistä oppikirjoista, joilla aikanaan neuvostoliittolaisia KGB-tiedustelu-upseereja koulutettiin ja nykyisin venäläisiä FSB-tiedustelu-upseereja edelleen koulutetaan värväämään länsimaisia toimijoita palvelemaan itänaapurimme etua (US-blogi 17.1.2021).

Tuo IBU:n Bessebergin ja Reschin toimintaan Venäjän hyväksi sopiva KGB-oppikirja on IBU:n ulkopuolisen arviointikomitean loppuraportin (Final Report of IBU External Review Commission 28.1.2021) perusteella nimeltään  Вербовка агентуры, Vapaasti suomennettuna Agenttirekrytointi. Se on KGB-rekrytoinnin perusteos, jonka opit ovat edelleen päteviä, vaikka kirjan julkaisuvuosi on 1969.

Aivan tuon Agenttirekrytointi-kirjan mukaisesti KGB- ja FSB-tiedostelijat ovat toimineet saadakseen myös Bessebergin ja Reschin hallintaansa, kun IBU:n arviointikomitean loppuraporttia luen.

****

Noissa KGB-oppikirjoissa on myös selostettu, miten tärkeää Neuvostoliitolle oli länsimaissa tapahtuva urheilu- ja kulttuuritoiminta edistää Neuvostoliiton etua.

Edellä mainittua ei KGB-oppikirjoissa ole ihan suoraan noin sanottu, mutta noita KGB-kirjoja lukiessa länsimaiset urheilu- ja kulttuurihenkilöt kyllä nähtiin Neuvostoliitossa sinisilmäisinä ja ideologisina henkilöinä, jotka luonteenlaatunsa perustella oli helppoa valjastaa ajamaan Neuvostoliiton pyrkimyksiä. Nuo ihmisryhmät olivat helpompia käsitellä kuin monet muut, ja siksi Neuvostoliitto niihin satsasi.

On tosiasia, että ideologia hämärtää ihmisen kykyä nähdä asioita niin kuin ne ovat. Idealisteillekaan ei olisi syytä nähdä kaikkea liian ruusuisesti.

Tuo sama perinne jaksaa vain yhä edelleen kantaa.

Samalla mennään nyt Venäjän suhteen, miten mentiin Neuvostoliiton suhteen. Länsimaissakaan ei ole toimintatavoissa erityisemmin uudistuttu.

Ampumahiihdon lisäksi jääkiekko on ollut Neuvostoliitolle ja Venäjälle erityinen asia. Vanha punakone siis tavallaan, johon Venäjäkin edelleen uskoo vaikutuskanavana muuttuneessa maailmassa. Erityisurheilulajeihin on kuulunut jääkiekon ja ampumahiihdon lisäksi myös monta muuta lajia, kuten tiedämme.

Neuvostoliitossa erityislajeja riitti aina sitä mukaa, kuin niillä saatiin edistettyä neuvostoagendaa länsimaissa laittomiakin keinoja kaihtamatta. Jääkiekko oli kuitenkin aina kaiken ykkönen, kuten nykyäänkin. Ei pelkästään KHL tai seuraavassa luvussa mainittu IIHF.

****

Kansainvälisen jääkiekkoliiton (International Ice Hockey Federation, IIHF) puheenjohtaja sveitsiläinen René Fasel on ollut virassaan vuodesta 1994 lähtien. Fasel on jäämässä tämän vuoden loppupuolella eläkkeelle. Hänelle tulee puheenjohtajavuosia täyteen kutakuinkin sama määrä kuin Kansainvälisen ampumahiihtoliiton Venäjä-agentti Bessebergille.

He molemmat ovat tehneet täyden palvelukseen toimiessaan Venäjän hyväksi neljännesvuosisadan.

Toivottavasti Faselin eläkkeelle siirtymisen myötä myös IIHF aikuistuu nykyaikaan Venäjä-harharetkiltään.

IIHF:lle tuotti suuria vaikeuksia perua jääkiekon MM-kisat Valko-Venäjällä huolimatta presidentti Aljaksandr Lukašenkan johdolla tapahtuvasta kansalaisten kiduttamisesta, alistamisesta ja sortamisesta rauhanomaisissa mielenosoituksissa. Kyse oli Valko-Venäjän ihmisoikeusloukkauksista Lukašenkan johdolla.

IIHF:n puheenjohtaja René Fasel ja Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka hymyissä suin ja kaulaillen Minskissä 11.1.2021.

Päätös kisojen siirtämisestä ulos Valko-Venäjältä tehtiin viime hetkillä 18.1.2021.

Jos joskus IIHF:n jonkinlainen ulkopuolinen arviointikomitea selvittäisi sveitsiläisen René Faselin tekemisiä 1990-lähtien, en ihmettelisi, jos Faselia seuraisi Bessebergin kohtalo. Fasel on veljeillyt niin Lukašenkan kuin myös Vladimir Putinin kanssa hyvinkin tiiviisti. Suorastaan enemmän kuin tiiviisti. Noista tiiviistä veljeilyistä ja Venäjän etujen ajamisesta voisi kirjoittaa vaikka tuhatsivuisen kirjan.

Venäjähän esti myös Kalervo Kummolan nousun IIHF:n johtoon Faselin tilalle vuonna 2008 (Kale – Rautakansleri, Otava). Kummola ei ilmeisesti ole yhtä Venäjä-mies ja -typerys kuin Fasel on.

IIHF:n puheenjohtaja René Fasel viihtyy hyvin myös Venäjän presidentti Vladimir Putinin seurassa MM-jääkiekkokatsomoissa.
IIHF:n puheenjohtaja René Fasel ja Venäjän presidentti Vladimir Putin taas kerran ”mutual respect and friendship” -toimissaan, kuten Fasel on nimennyt Venäjä-suhdettaan. ”Yhteinen kunnioitus ja ystävyys” suomennettuna. Kylläpä kylmän sodan ajan tuulet osaavatkin puhaltaa IIHF-Venäjä-suhteissa vielä 2020-luvun alkaessa. Syy tuohon kaikkeen on yhden henkilön hairahtuminen liian syvälle Venäjä-kelkkaan.

****

Jääkiekon MM-kisojen poisvienti Valko-Venäjältä on esimerkki uudesta vallasta.

IIHF Faselin johdolla ei olisi koskaan sallinut vietävän kisoja pois Valko-Venäjältä, jos mukaan ei olisi astunut Faselia sekä myös Venäjää ja Valko-Venäjää vahvempia tekijöitä.

Mitkä ovat nuo vahvemmat tekijät?

Valko-Venäjän tapauksessa tuo tekijä oli MM-kisojen pääsponsori Škoda ja Škodaa valmistava Volkswagen-konserni (kotisivut). Tekijöinä olivat myös IIHF:n MM-kisoja sponsoroivat muut yritykset Niveasta Pirelliin, jotka ovat näkyvissä IIHF:n MM-kisasivuilla sivun yläreunassa (2021 Ice Hockey World Champiomship Latvia). Škoda on ollut jääkiekon MM-kisojen virallinen pääsponsori jo vuodesta 1993.

Vain nuo sponsorit liikemaailman yrityksinä kykenivät saamaan asiat mallilleen, jolle ne oli syytä saada.

Škodalle olisi ollut täydellinen katastrofi, jos MM-jääkiekon loppuottelussa minskiläisellä jäällä olisi Octavian rinnalla poseerannut presidentti Aljaksandr Lukašenka yhdessä René Faselin kanssa jälleen kerran hymyssä suin kaulaillen valkovenäisten ollessa samaan aikaan pamputettavana kaduilla.

Sen jälkeen Octavia ei olisi todellakaan tehnyt kauppaa, vaan maine olisi mennyt. Yhdenkään yrityksen maine ei kestä nykyaikana moista. Tuonkaltaisen toiminnan salliminen ja hyväksyminen ei ole yhdellekään yrityksille mahdollista nykymaailmassa.

****

Jalkapallon EM-kisat pidetään tulevana kesänä. Jalkapallon Euroopan-mestaruuskilpailujen virallinen nimi on edelleen UEFA EURO 2020, vaikka kisat pidetään 2021. Suomikin on mukana ensikertaa. Kisat pidetään 12 maassa, joista yksi on Venäjä. Pietarissa pelataan lohkovaiheen lisäksi välierät ajanjaksolla 12.6.-2.7.2021 Gasprom Areenalla (Газпром Арена, kotisivut).

Myös jalkapallon EM-kisojen pääsponsorina on Volkswagen-konserni ja toisena kuljetus- ja kuriiripalveluja harjoittava FredEx. Volkswagen-konsernilla on siis jo kokemusta Valko-Venäjältä, miten pitää toimia, jos järjestävässä maassa ei noudateta ihmisoikeuksia ja yrityksen maine on vaarassa sellaisessa toimissa, joille yrityksen tuotteiden ostajilla ei olisi hyväksyntää, vaan pitemminkin päinvastoin.

Noissa asiassa yritykset ovat nykyään äärimmäisen herkkiä. Yritys ei voi tehdä sitä, mikä ei saa yrityksen asiakkailta hyväksyntää. Yritykselle ei ole myöskään erikseen ulkopolitiikkaa, on vain toimintaympäristö. Yrityksellä ei ole sellaista kotimaata, jonka ulkopolitiikkaa noudatetaan. Ulkopolitiikan määräävät yrityksen asiakkaat. Kun yritys toimii maailmanlaajuisesti, päättää yrityksen toimintaedellytykset kansalaisasiakkaat maailmanlaajuisesti.

Tuolloin asiakkaat ajattelevat pohjimmiltaan niillä tunnoillaan, mitä ihmiselle on annettu synnyinlahjana. Miten ihmisluonto kokee oikean ja väärän. Ei pohdita sitä, mikä on oikein Venäjälle tai Valko-Venäjälle valtioina, vaan mikä on oikein niiden ihmisille. Toimitaanko ihmisille oikeudella.

Valtiot ja valtiolliset instituutiot joutuvat miettimään, onko heidän vaikutuskanavansa tehokkaampia kuin yritysten vaikutuskanavat. Ainakin Valko-Venäjän tapauksessa Škoda hakkasi EU:n 10–0.

****

Jos Venäjän tilanne jatkuu vielä nykyisenkaltaisena pitkälle kevääseen niin, että Venäjän valtio Putinin johdolla kohtelee kansalaisiaan kuten ihmisiä kohdellaan alimpana saastana Valko-Venäjällä, tulevat länsimaiset yritykset ja noiden yrityksien kansalaisasiakkaat reagoimaan.

Miten asiat kehittyvät, se riippuu Venäjästä itsestään. Sekä Putinista että Venäjän kansasta.

Länsimaiset yritykset eivät pilaa mainettaan Venäjän takia. Kansalaisasiakkaat taas päättävät käyttäytymistään sillä perusteella, miten Venäjä käsittelee kansalaisiaan lähempänä jalkapallon EM-kisoja. Kyse ei ole Venäjästä vaan siitä, kuinka ihmisiä – siis venäläisiä kanssaveljiämme – kohdellaan.

Ihmisten reagointi kuluttajille sponsoroivien yritysten kautta on melko helppoa. Sponsoroivat yritykset puolestaan joutuvat Valko-Venäjän jälkeen yhä tarkemmin miettimään, miten sponsorointipolitiikkaa hoidetaan. Lähdetäänkö ylipäätään mukaan, jos sponsorointiin liittyy Venäjän tai Valko-Venäjän kaltaisia riskitekijöitä.

Tuota emme vielä tiedä Pietarin kisojen suhteen, miten asiat etenevät. Asian ratkaisee ensisijaisesti Putinin johtama Venäjän hallintokoneisto.

UEFA:n on syytä kuitenkin varautua kaikkeen. Kisojen siirto Pietarista tarvittaessa ei ole ongelma. Kyse on vain neljästä ottelusta (UEFA, 2021 Match Schedule).

Jos Pietarissa ei pelattaisi UEFA-otteluita UEFA:n päättämänä asiallisilla syillä, se olisi taas yksi kuolinisku myös EU:n poliittiseen vaikuttamiseen. Pieni UEFA olisi suurempi kuin suuri EU. Mitä me tuollaisella EU:lla tekimisimme? EU:lla, joka ei saa mitään tärkeää aikaan kunnolla.

****

Kaikkien 27 EU-maan urheiluministerit lähettivät yksimielisesti komissaari Mariya Gabrielille kirjeen (Letter to Commissioner Gabriel on Human Rights in Sport 27.1.2021), jossa he vaativat ihmisoikeuksien turvaamista kansainvälisissä urheilutapahtumissa. Gabrielille kuuluu komissiossa innovointi-, tutkimus-, kulttuuri-, koulutus- ja nuorisoasiat. Siis urheiluasiat myös. Suomen osalta kirjeen allekirjoitti tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.).

Urheiluministeri Annika Saarikko allekirjoitti yhdessä 26 EU:n urheiluministerin kanssa komissaari Mariya Gabrielille kirjeen, jossa urheiluasioista vastaavaa komissaaria edellytettiin huolehtimaan  urheilutapahtumien ihmisoikeuksien noudattamista.

Aloite ihmisoikeuksien turvaamisesta kansainvälisissä urheilutapahtumissa oli Suomen. Aloite oli opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuriasiainneuvos Heidi Sulanderin ja Annika Saarikon.

Kirjeeseen on mm. kirjattu:

Some major international sporting events are taking place, or being planned to be organized, in states where human rights violations or abuses have been reported by international monitoring mechanisms, and the physical and moral integrity of athletes is not axiomatic.

Vapaasti suomennettuna:

Joitakin merkittäviä kansainvälisiä urheilutapahtumia järjestetään tai suunnitellaan järjestettävän valtioissa, joissa kansainväliset seurantajärjestelmät ovat ilmoittaneet ihmisoikeusloukkauksista tai väärinkäytöksistä, eikä urheilijoiden fyysinen ja henkinen koskemattomuus ole itsestään selvää.

Venäjän viranomaiset ovat toistuvasti tukahduttaneet sananvapauden ja rauhanomaisen mielenosoituksen poliisin julmuuden, väkivallan ja joukkopidätysten kautta, eikä 23. tammikuuta ollut poikkeus”, Venäjän tutkija Damelya Aitkhozhina kirjoittaa Human Rights Watchin sivuilla (HRW 25.1.2021).

Human Rights Watch (kotisivut) on yksi sellainen organisaatio, johon EU:n urheiluministerit vetoavat kansainvälisenä seurantajärjestelmänä (international monitoring mechanisms).

On selvää, että venäläisviranomaisten rauhanomaisiin mielenosoittajiin kohdistama välivalta on ihmisoikeusloukkausasia (Amnesty International 31.1.2021).

Mutta on myös hyvä huomata, että vaikka Valko-Venäjä on esimerkkinä mainittu, se ei suinkaan ole ainoa maa. Urheiluministerit kiinnittävät huomiota kaikkiin maihin, missä urheilutapahtumia on tulevaisuudessa aikomus järjestää.” kulttuuriasiainneuvos Heidi Sulander on todennut (Yle Urheilu 3.2.2021).

Tuon em. Yle Urheilun jutun otsikko oli ”Suomen EU-aloite ylsi poikkeukselliseen saavutukseen – urheiluministerit haluavat arvokisat pois ihmisoikeuksia rikkovista maista”.

Katsotaanpa, miten Annika Saarikko ja Heidi Sulander kommentoivat aikanaan Venäjän ihmisoikeusloukkauksia ja Pietarin jalkapallon EM-kisoja, jos tilanne Venäjällä äityy Valko-Venäjän tasolle. Kahtena viikonloppuna Venäjän tilanne on jo äitynyt Valko-Venäjän tasolle.

Mielenkiinnolla odotan, miten EU ja etenkin Suomi reagoi, jos Venäjä jatkaa alkavan kevään aikana ihmisoikeusloukkauksia, joita nyt olemme kahden viikon ajan nähneet venäläiskaupunkien kaduilla Vladivostokista Pietariin. Kyse Venäjän toimissa on siis ihmisoikeusloukkauksista, siitä ei kenellekään ole epäselvää.

Ovatko Suomi ja EU tosiaan valmiita siirtämään tarpeen niin vaatiessa jalkapallon EM-kisat pois Pietarista vai aloitetaanko juridiset kikkailut vaikkapa järjestäjätahosta.

Epäilen, ettei EU uskalla boikotoida Venäjää vastaavasti kuin Valko-Venäjää, olipa ihmis- ja kansalaisoikeustilanne Venäjällä kuinka huono tahansa. Ei edes Erkki Tuomioja (sd.) uskalla. Toistaiseksi Tuomiojakin on ollut Venäjän ihmisoikeusloukkaustapahtumista hiiren hiljaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu